Nybyggda “Åtellet” i Norrtälje blev något ovanligt, nämligen vacker svensk nyproduktion

Åtellet, Norrtälje (2009)

Nybyggda hotell “Åtellet” i Norrtälje blev något ovanligt, nämligen en vacker ny, modern, svensk byggnad.

Tyvärr en ytterst ovanlig företeelse i Sverige, men detta är något så unikt som ett nybyggt, men vackert svenskt hotell. Hotellet med namnet “Åtellet” finns i Norrtälje och blev färdigt år 2009. Arkitekten bakom den klassiska utformningen var Karl-Bertil Thorin. Byggherre var Thelandersson Bygg & Måleri.

På hotellets egen hemsida  går det att läsa att byggnaden är byggd i trä i en stil inspirerad av det sena 1800-talets grosshandlarvillor. Tanken är att återskapa en del av den karaktär som präglade Norrtälje vid den här tiden, dvs välmående skärgårdsstad, byggd och smyckad i trä. Tummelplats för såväl Albert Engström-figurer som kung Oscar I-gelikar. Total yta på 1100 m2 fördelad på 18 dubbelrum, 4 enkelrum, restaurang, bar, bastu och konferensvåning med sällskapsrum. Det finns en stor terrass med utgång från sällskapsrummet som har en vy över Norrtäljeviken.

Detta moderna nybygge visar något som tyvärr är mycket ovanligt i Sverige, dvs. nyproduktion i klassisk tradition. Med detta exempel vill vi visa att ingenting är omöjligt och att vacker, modern nyproduktion i klassisk arkitektur som ofta syns i resten av Europa även kan ske i Sverige. Nedanstående bild visar hur arkitekten och byggherren har valt att harmonisera med omgivningen istället för att sticka ut. Tyvärr väljer majoriteten av svenska arkitekter att sticka ut istället för att harmonisera, men vi får vara glada över att det finns några få undantag.

Det nya Åtellet är omgivet av gamla trähus

 

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Facebook
Instagram
YouTube
RSS

One Reply to “Nybyggda “Åtellet” i Norrtälje blev något ovanligt, nämligen vacker svensk nyproduktion”

  1. Fantastiskt att denna lilla stadsidyll har besmyckats med en byggnad som Åtellet. Ok, det finns ett antal liknade. men de äro få. Det mest skrämmande är ju bebyggelsen som skall uppföras i Norrtäljeviken! Snacka om helgerån att besudla Norrtäljes infart med dessa rikemanspensionerernas gyckelholkar. Beslutfattarna om detta torde var komplett okunniga om stadsbyggnad- eller är de mutade?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *