Bevara Kirsebergsanstalten i Malmö

Det blir MKB som köper Kirsebergsanstalten i Malmö för att bygga bostäder på platsen. Tyvärr är det stor risk att huvudbyggnaden rivs och att endast två villor på tomten bevaras, en direktörsvilla och ett förmanshus.

– Kanske är det bäst om fängelsebyggnaden rivs, men det här är diskussioner som vi måste ta med staden och ingenting är säkert än, säger Gunnar Östensson, affärsutvecklare på MKB, i Sydsvenskan.

Det viktigaste är att just den stora huvudbyggnaden bevaras. Det är den som syns och skapar karaktär till området. Även om ljusinsläppet är dåligt genom de små fönstren finns det annan verksamhet som är möjlig. I 24Malmö låter det lite mer hoppfullt för huvudbyggnadens del. Östensson nämner där att man kommer att titta på möjligheterna för att bygga om till studentboenden, hotell eller vandrarhem.

Långholmens fängelse i Stockholm byggdes om till hotell och vandrarhem. Det borde gå att göra med Kirsebergsanstalten också.

Kirsebergsanstaltens huvudbyggnad
Hela Kirsebergsanstaltens tomt sedd ovanifrån. Att få plats med skapligt många nya bostäder på denna tomt borde inte vara något problem.
Långholmens centralfängelse i Stockholm. Idag hotell och vandrarhem.
Please follow and like us:
Facebook
Instagram
YouTube
RSS

5 Replies to “Bevara Kirsebergsanstalten i Malmö”

  1. Fönstren påstås i texten att vara små men det är de inte. Cellernas fönster är ju faktiskt större än i de flesta lägenheter byggda de senaste 30 åren.

  2. Fängelset i Växjö har blivit lägenheter så omöjligt är det inte. Klart det ska bevaras! Tror inte kommunen går med på en rivning.

  3. Givetvis skall det bevaras!
    Gärna K-märkas så att det inte kan förstöras utan skall bli i den stilen som den är idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *