En stad lika vacker som ny

Utanför Guatemala City har en helt ny stad växt fram. Staden, som fått namnet Cayalá, stod klar så sent som 2012. Bakom projektet står bland annat arkitekten Léon Krier och han har hämtat inspiration från såväl spansk arkitektur som mayansk ornamentik. 

Cayalá ligger alltså strax utanför Guatemalas huvudstad, Guatemala City. Den nybyggda staden är en del av en större global trend där skönheten återigen har börjat spela en allt större roll. Genom att hämta inspiration från såväl spansk arkitektur som mayansk ornamentik har man dessutom syftat till att skapa en känsla av att platsen är unik. När man är där ska det kännas som att man inte kunde vara någon annanstans i världen. Staden är öppen för alla att besöka och invånarna i den nya staden utgörs av människor med blandade inkomster.

Staden i kvällsljus.

stadens hemsida kan man uppleva Cayalá såväl via såväl ett filmklipp som via en 360-gradersvideo.

Ciudad Cayalá, som är namnet på stadens Facebooksida, har redan fått över 273 000(!) gillningar på och har på kort tid blivit en av de mest populära turistmålen i hela Guatemala. Det kan vara något att fundera på för svenska politiker. Kanske finns det bättre sätt att skapa uppmärksamhet än att uppföra anonyma höghus här och var och kalla dem för “landmärken”?

Fler blogginlägg med liknande tema

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

2 Replies to “En stad lika vacker som ny”

  1. Underbart vackert! Älskar Cayala!
    Undrar bara om businesscentrumet Paseo Cayala, som har allting, också bostäder, inte bara affärer, restauranger o.dyl., i gångavstånd, verkligen är ett öppet ställe för alla. Nyhetsbyrån AP är källan till artikeln i många publikationer (The Guardian, Adventures Guatemala osv), som säger att Paseo Cayala är en “gated city” “all within a ring of white stucco walls”. Endast David Brussat in Architecture Here and There har vederlagt det påståendet.

    1. Jag utgick här från den artikel som hade det senaste publiceringsdatumet, då den dessutom hade påstått samma sak men sedan ändrat sig efter att ha blivit rättad. En person som bor i Guatemala City skrev även i vår tråd om detta och bekräftade att området är öppet för alla. Det verkar som att landägaren hade en tanke om en mur från början men att detta stoppades av arkitekterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.