Kasper Kalkon-priset 2017 nominerade

Arkitekturupproret presenterar den andra upplagan av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Nu är Kasper Kalkon tillbaka för att vända trenden. Ta chansen att vara med och utse Sveriges fulaste byggnad 2017!  Klicka HÄR för att rösta.

Kasper Kalkon-priset 2017 – vilken är Sveriges fulaste nya byggnad? (teckning: Kalle Strokirk)

Kasper Kalkon-priset – en svensk Carbuncle Cup

Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld [carbuncle] i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Kasper Kalkon-priset – så här röstar du

Alla som vill får vara med och nominera samt rösta på kandidaterna. Bland våra 28 000 medlemmar har under året dessa tio byggnader nominerats som kandidater till årets fulaste nyproducerade byggnad. Dessa tio kan nu alla som vill rösta på. För detta krävs att du går med i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. När du har lagt din röst kan du lämna gruppen om du vill, din röst kvarstår och räknas ändå.

Klicka HÄR för direktlänk till omröstningen

Missa inte prisutdelningen i Stockholm 28 november

Den 28 november utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset under Arkitekturupprorets tillställning på restaurang Lilla Hasselbacken på Djurgården (mittemot Skansens stora entré) i Stockholm. Samtidigt pågår Arkitekturgalan 2017 på Cirkus tvärs över gatan, där Sveriges Arkitekter delar ut sitt Kasper Salin-pris. Till båda tillställningarna inbjuds berörda arkitektbyråer och massmedia. Alla som vill delta i Kasper Kalkon-prisutdelningen är välkomna! Vårt event kostar ingenting. Det börjar kl 16:00 med prisutdelning c:a 17:30.

De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2017

Innan du börjar titta på årets nomineringar rekommenderar vi att du läser journalisten Csaba Perlenbergs roliga krönikor i Expressen här: Rädda späckhuggarna, förbjud svenska arkitekter och Femtio nyanser av aptråkigt.

Årets tema 2017 är “ny-rostat”, då det har uppstått en konstig trend där nya byggnader helt kläs in i rostig fasadplåt, ungefär som att köpa färdigslitna jeans. Denna trend har blivit så stor att var och varannan arkitekt kopierar den. Även den allmänt hatade brutalismen med sin råa betong har fått en ovälkommen återuppståndelse, liksom retrotristessen med sina höghus-i-park och skivhus á la miljonprogramsförort 1970. Fast nu har man flyttat in förortsarkitekturen i städerna också.

Snälla låt 2017 vara året då ny-rostad arkitektur dog ut.
Snälla, låt 2017 vara året då ny-rostad arkitektur dog ut. Exempel på bakåtsträvande nyproduktion i Lund.

DE TIO NOMINERADE BYGGNADERNA

1. Tillbyggnaden till Skissernas museum i Lund (Elding Oscarson)

Är tillbyggnaden till
Är den rostiga parasiten på Skissernas museum i Lund Sveriges fulaste nya byggnad?

Byggnaden nominerades redan i januari, efter att Lundaborna hade framfört klagomål till Arkitekturupproret om pågående förfulning. Egentligen är det frågan om en rostig parasitlåda på en betonglåda som i sin tur parasiterar på ett vackert gammalt jugendhus, vilket kräver en lite längre nomineringstext som du kan läsa genom att klicka här. Det roliga är att Sveriges Arkitekter nio månader senare kopierade Arkitekturupproret rakt av och valde att nominera den rostiga tillbyggnaden till Kasper Salin-priset, kanske bara på pin kiv?

2. “Light Factory Nova” i Göteborg (JM)

Är Light Factory i Mölndal Sveriges fulaste nyproduktion 2017?
Är jättebatteriet “Light Factory Nova” i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2017?

Göteborgarna kallar av uppenbara skäl det här eländet för “betongbatteriet” och arkitektfirma lär ha varit Duracell? Skämt åsido, de största byggbolagen anlitar faktiskt ofta ingen arkitekt utan kör bara färdiga kataloghus i prefab som de portionerar ut till olika städer, ibland med smärre variationer.“Vi målar de två översta våningarna i bajsbrunt så kan vi marknadsföra lådan som ekologiskt hållbar och miljövänlig” lär diskussionen ha gått på måndagsmötet hos JM.

3. Malmö saluhalls rostparasit (Wingårdhs arkitektkontor)

Är Malmö saluhalls rostparasit Sveriges fulaste nya byggnad?
Är rostparasiten på Malmö saluhall Sveriges fulaste nya byggnad?

Vi vill påpeka att vi inte nominerar saluhallen i sig då den är mycket trevlig inuti, utan vi nominerar endast den utstickande rostdelen som en del av årets tema, “ny-rostad”. Att rosta en ny byggnad kan aldrig bli bra, vilket det finns otaliga exempel på. Det som gör att just den här tillbyggnaden nomineras är framför allt den utstickande rostiga armen som Gert Wingårdh lät rita för att skapa en påstådd “harmoni” med den gamla industribyggnaden. Istället blev den ett slag i ansiktet och en horribel parasit på en fin gammal tegelbyggnad. Att sticka ut med en fjantig och pubertal provokation istället för att passa in på riktigt är ett billigt grepp som älskas av modernistiska arkitekter och hatas av nästan alla andra. När vi började diskutera nomineringen i Arkitekturupprorets facebook-grupp så slog arkitektbranschen snabbt till och prisade fåneriet med “Malmös stadsbyggnadspris”. Vilket pris tycker du är mest välförtjänt, stadsbyggnadspriset eller Kasper Kalkon-priset?

4. Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad (Skanska)

Är det nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad Sveriges fulaste nya byggnad?
Brutalismnostalgi. Är det nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad Sveriges fulaste nya byggnad?

Hallandsposten gick tidigare i år ut med feta rubriker och frågade “Måste nya hus vara så fula”. Artikeln illustreras med ett osminkat betonghus och inleds med bildtexten,Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad får representera avigsidan på nutida arkitektur av modernistiskt slag, där tegelfasaden i bakgrunden står för någonting helt annat.” När Hallandspostens artikel spreds som en löpeld blev det nya konstorshuset samtidigt en given kandidat. Kunde de inte åtminstone ha putsat fasaden eller använt lite målarfärg? Rå betong kan aldrig någonsin bli vackert annat än för modernister – som måste gå en flerårig arkitektutbildning för att lära sig den hårda vägen att uppskatta materialet. För oss andra ser det bara ut som ännu ett brutalistiskt fuskbygge som verkar ha stått där sedan sjuttiotalet och ådragit sig tydliga fuktskador över hela fasaden.

5. Kontorskolossen i Umestan i Umeå (Wingårdhs arkitektkontor)

Är Wingårdhs Umestan Sveriges fulaste nyproduktion?
Är kolossen i Umestan Sveriges fulaste nyproduktion?

Självklart blev den fula kolossen nominerad till Årets Bygge av arkitektbranschen, för ingen vågar missa att hylla ett enda av Wingårdhs monotona monsterbyggen. Knappast vi heller, så motiveringen till deras nominering får därför Arkitekturupprorets hedersomnämnande för Årets grövsta floskel: Glasfasaden har gett byggnaden sin alldeles egna karaktär, men gav även projektgruppen huvudbry på grund av den ovanliga konstruktionen.”  I praktiken handlar det om något så banalt och egendomligt som dubbla fasader där den yttre glasfasaden sitter på 90 centimeters avstånd från ytterväggen (en funktion som plagierats från andra länders experimentbyggen). Resultatet blev bara ännu en i den oändliga raden murriga och ruffiga skokartonger som vi sett till leda i vartenda externt köpcentrum. (Edit: Tyvärr höll vi på att blanda ihop denna skolåda med Wingårdhs andra pizzakartong i Umeå. Lätt hänt när alla lådor ser likadana ut! Själva pizzakartongen får vi återkomma till nästa år.)

6. “Magasinet 1” i Villervalla… f’låt… Vallastaden (Stina Malm, Norlander Arkitektur) 

Är Magasinet 2 i Linköping Sveriges fulaste nya byggnad?
Mer brutalismnostalgi. Är P-hus-pastischen “Magasinet 1” i Linköping Sveriges fulaste nya byggnad?

Den nybyggda “stadsdelen” (förorten) Vallastaden, som ligger utslängd på en åker och är svår att nå från centrala Linköping, har hyllats som ett under av innovation – framför allt innan den blev färdigbyggd och alla fick se det färdiga resultatet. Inte ens de ledande arkitekturtidskrifternas recensenter kunde uttrycka sin sedvanliga närmast villkorslösa skönmålning inför åsynen av den här tröttsamma röran, där alla husen försöker överrösta varandra i antingen galenskap eller ultratristess.  Det mest anskrämliga och själsdödande bygget i hela Vallastaden är tveklöst “Magasinet 1” (tätt följt av dess nästan lika fula syster, Magasinet 2). [Obs! Vi blev förvirrade av Villervallastadens hemsida som själv inte lyckats hålla reda på vilken av fulingarna som var vilken utan kallade den P-hus-inspirerade klossen för Magasinet 2, men det är alltså “Magasinet 1” – tack till SVT för påpekandet.] Betongbrutalism är sedan länge totalt avfärdat som uttrycksform, och att i detta årtusende uppföra ett bostadshus inspirerat av sunkigt parkeringshus från 1970-talet måste vara höjden av fantasilöshet. Kombinationen att stapla fläckiga och glipiga betongelement med träräcken som liknar gamla lastpallar kan bara bli ett brutalt magplask.

Läs mer om Vallastaden på vår blogg:
Villervallastaden del 1 – Sammanfattning samt recensioner ur olika tidningar
Villervallastaden del 2 – Arkitekturupprorets utsände fotograferar och rapporterar

7. Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping (Semrén & Månsson)

Är rostlådorna på "Nya Torget" i Norrköping Sveriges fulaste nyproduktion?
Rostlådor x 2. Är de nyrostade tvillingcontainrarna på Nya Torget i Norrköping Sveriges fulaste nyproduktion?

Planerarna hade stora planer för Nya Torget och ville att det skulle “utvecklas från att vara ett bortglömt underutnyttjat torg till att bli en vacker och livfull plats med uteserveringar och torghandel.” För att uppnå detta skulle ett nytt hus byggas på delar av torgytan, med inspiration från omkringliggande bebyggelse. Skulle denna måhända hämtas från någon av de två vackra gamla saluhallarna från förra sekelskiftet? Eller det klassiska kaféet 12:an? Spänningen var olidlig. Efter idogt tankearbete och långa utredningsexerciser kom byggfirma, stadsbyggnadskontor och arkitekter fram till sin “storartade lösning”. Vi vet vad medborgarna vill ha! Vem säger nej till lite mysig betongtristess som hämtad från Alexanderplatz i gamla Östberlin? Vore det inte trevligt med lite industriromantik också, som anknyter till den gamla hamnstaden? Snabbt dammades några gamla ratade ritningar från 1972 av, samtidigt som två uttjänta och rostiga containrar på väg till destruering omdirigerades och fick rama in den här alltmer bedrövliga torgytan istället. Egentligen ville vi nominera hela torget med sina fula vita bunkerbyggen, men i år nöjer vi oss med de två ny-rostade lådorna – som inte fanns med i några visualiseringsbilder utan som bara stod där en dag och chockade sockorna av Norrköpingsborna. Inte ens byggfirman som smällde upp dessa illapassande nedgångar till det nya underjordiska parkeringsgaraget är imponerade av container-estetiken, enligt en artikel i Norrköpings Tidningar: “Det är vi som har byggt husen men jag kan inte påstå att dom är snygga, säger Tomas Aldén, platschef Sefab.”  Resterande förfulning av torget lär vi dessvärre få anledning att återkomma till nästa år.

8. “Kajalen” i Kalmar (Kalmarhem)

Är Kajalen i Kalmar Sveriges fulaste nya byggnad?
Statarlänga på höjden. Är spökhuset “Kajalen” i Kalmar Sveriges fulaste nya byggnad?

Ni har alla sett de där bakåtsträvande punkthusen som masskopieras i hela Sverige från Trelleborg till Kiruna. Låt någon köra dig i blindo till en nybyggd punkthuslåda i valfri svensk stad och försök sedan gissa i var du är. Städernas identitet och själ dog den dag du inte längre kunde se skillnad på nya byggnader i Västerås, Malmö, Karlstad, Piteå, Kalmar eller Göteborg. Ibland görs försök att bygga modernism i kvartersstruktur, men en skrämmande stor andel av det som byggs idag är fortfarande Le Corbusiers glesa punkthus på fel plats. Då många av årets nomineringar har varit just masskopierade punkthus har det varit svårt att välja en som får representera dem alla. Dock fastnade vi för rubriken om “spökhuset” i Kalmar. I en debattartikel i Östra Småland, “Spökhusets” grannar borde få hyran sänkt, ansåg skribenten att“Kvarteret Konvaljen i södra bostadsområdet har förstörts för all framtid. Gräsmattan med sociala aktiviteter både för barn och vuxna har ersatts med ett ‘svart spökhus’ eller som en hyresgäst nämnde i en sann beskrivning ‘En statarlänga på höjden’.” I det här fallet är det dessutom uppenbart att arkitekten har försökt kopiera förra årets nominerade byggnad “Studio 1” i Göteborg, fast med fler våningar. Plötsligt hade vi en given representant för alla dystopiska höghus som har sett likadana ut i över ett halvsekel.

9. “Elite Hotel Carolina Tower” i Hagastaden, Solna (Reflex / Skanska)

Är migrän-skrapan “Carolina Tower” i Hagastaden, Solna, Sveriges fulaste nya byggnad?

Var inte denna byggnad med i förra årets tävling? Nya Hotel Continental i Stockholm kom ju på andra plats 2016, men detta är faktiskt inte samma byggnad utan en pastisch. Om uppsåtet var att skapa fler migrän-, epilepsi- och psykiatripatienter till grannen Nya Karolinska strax intill så har man lyckats över förväntan! Här har vi ännu en kopia på konceptet med oregelbundet placerade högsmala och skyttevärnsliknande fönstergluggar, som var så inne 2007 2016. I de fruktlösa försöken att få en trist låda i betong, glas och metall att se lite intressant och nyskapande ut så griper man till alltmer desperata metoder. En av de mest beklagansvärda tilltagen är att placera fönstren lite huller om buller på fasaden, så att ögonen och hjärnan får tokspel av att blicken inte hittar någonting att ta fäste på utan det känns mer som att titta på “myrornas krig” i en analog gammal tv-apparat. Ett paradexempel på arkitektur som aktiverar fly-eller-fäkta-responsen i nervsystemet och får förbipasserade att känna sig maximalt små, förvirrade och osäkra.

10. “Park49” i Göteborg

Är Park 49 i Göteborg Sveriges fulaste nya byggnad?
Låda på låda. Är “Park49” i Göteborg Sveriges fulaste nya byggnad? (Inga djur kom till skada i det här bildmontaget)

Betong och glas är så år 1960 (gäsp). Någon annan text för att beskriva nomineringen behövs egentligen inte utan vår bildjämförelse talar sitt tydliga språk. Vi ber känsliga läsare om ursäkt och lovar att bilden är ett montage och inte visar vad den ser ut att visa. Inga djur kom heller till skada. Men tyvärr ger bygget precis denna association, och vi lider med alla göteborgare som av uppenbara skäl känner att de kommer till skada bara av att behöva se detta bisarra spektakel. Behöver vi nämna att den brutala klumpedunsen förutsägbart nog blev nominerad till Årets Bygge? Eländet färdigställdes redan 2016, men vi låter det komma med som en slamkrypare som råkade kräla under vår radar förra året.


Vill du diskutera detta inlägg så har det en egen tråd i vår facebook-grupp, där du också kan rösta: klicka här.

Missade du förra årets omröstning så kan du läsa om den här:
Kasper Kalkon-priset 2016 – nomineringarna
Kasper Kalkon-priset 2016 – vinnaren

2017 års Kasper Kalkon-pris i media

29/6 GöteborgDirektHyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen
17/10 24halmstad.se: Kan bli utsedd till Sveriegs fulaste byggnad
17/10 SVT Nyheter ÖstNybyggen i Östergötland nominerade till kalkon-pris
17/10 Linköping News: Hus i Vallastaden nominerat: Sveriges fulaste
17/10 Norrköpings Tidningar“Rosthusen” kan få mindre smickrande pris
18/10 24kalmar.seKalmarbyggnad kan bli ”Sveriges fulaste”
18/10 SVT Nyheter Halland: Finns Sveriges fulaste bygge i Halmstad?
18/10 SVT Nyheter Halland: – Nyhetsinslag om det fula kontorshuset i Halmstad.
18/10 Corren: Tung arkitektur kan få kalkonpris – Jacob Nordangård intervjuas.
18/10 SVT Nyheter Småland: Kajalen i Kalmar – Sveriges fulaste nybygge?
18/10 Östra Småland Nyheter Kalmar: Kajalen kan bli Sveriges fulaste nybygge
19/10 Hallandsposten: Har Halmstad byggt Sveriges fulaste hus?
19/10 Barometern: Kajalen nominerad till kalkonpris
19/19 Hem & Hyra: Kajalen nominerad till årets fulaste nya byggnad
19/10 Blekinge Läns Tidning: Kalkonpris kan klucka ända till Blekinge
23/10 TV4 Nyhetsmorgon: Här är Sveriges fulaste hus (youtube) – Sigvald Freylander intervjuas.
25/10 GöteborgDirekt: Göteborgshusen som kan bli årets fulaste nybygge
25/10 Östgöta Correspondenten (Ledare): Christian Dahlgren: Måste vi bygga lådor? Det finns annan arkitektur än modernism 
26/10 Sydsvenskan: Efter alla priserna – nu kan Malmö Saluhall utses till Sveriges fulaste byggnad
26/10 Östgöta CorrespondentenRått betonghus med rätt känsla
27/10 Göteborgs-PostenGöteborgshusen som kan utses till Sveriges fulaste
7/11 Nyheter 24 Halmstad: Halmstadbyggnad på väg mot jätteskräll