Sveriges vackraste stad 2017 vinnare

Vilken är Sveriges vackraste stad? Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med sina över 28 000 medlemmar har nu röstat fram svaret på denna fråga. Omröstningen började den 1 januari 2017 och avslutades den 30 september, dvs den pågick under 9 månader. Alla som ville fick vara med och rösta på valfri stad/tätort, vilket också innebar att personer som inte sympatiserar med våra arkitekturfrågor har kunnat delta. Vår tävling har blivit mycket omskriven i massmedia under 2017 och ligger högst rankad på Google för sökningen ”Sveriges vackraste stad”. Vinnarstaden får därmed som extra bonus att komma upp som första träff på de sökorden. Så nu är det officiellt: Sveriges vackraste stad är Sundsvall!

Sundsvall är Sveriges vackraste stad.
Sundsvall är Sveriges vackraste stad (Foto: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com)

OMRÖSTNINGEN SKEDDE VIA FACEBOOK
För er som missade själva tävlingen kan vi kort berätta att omröstningen skedde via en omröstningstråd i vår Facebookgrupp (klicka för att besöka). För att rösta krävdes alltså ett Facebookkonto vilket gjorde tävlingsresultatet omöjligt att manipulera då man röstade i sitt eget namn. Alla som ville kunde vara med och rösta på valfri stad/tätort samt lägga till egna alternativ. När detta blogginlägg skrevs strax innan midnatt 2017-09-30 hade totalt 10145 röster inkommit. Topp 15 presenteras närmare med bilder längre ner och därefter följer topp 55 i en lång lista. Vad säger ni, vann rätt stad?

UPDATE: DIPLOMUTDELNINGEN I SUNDSVALL
Den 18 november var representanter för Föreningen Arkitekturupprorets styrelse och arbetsgrupp på plats för att dela ut diplom och plakett i samband med 10-årsjubileet av Sundsvalls Lyslördag. Prisutdelningen skedde på stora torget, inför 15 000 personer i publiken och följdes av sång av Tommy Körberg, precis när de första snöflingorna började falla och den redan vackra staden snabbt klädde sig i julskrud och blev ännu vackrare. Här är se klipp från livesändningen via Sundsvalls Tidnings drönare.


STOCKHOLM FICK INTE VARA MED DENNA GÅNG
Många har hyllat vårt alternativ att inte låta Stockholm vara med i tävlingen. Huvudstaden är trots sina massiva rivningar en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader. Stockholm har inte fått delta av två anledningar. Genom att vara störst, bäst (och vackrast) skulle en redan från början självklar vinnare göra tävlingen tråkig. Istället blev det en spännande och jämn kamp mellan framförallt Lund, Karlskrona, Ystad, Visby och Sundsvall där Sundsvall drog i från först mot slutet. Stockholm diskas också på grund av att huvudstaden påbörjade den rivningshysteri som sedan smittade hela Sverige. Anledningen till att vi har så få välbevarade historiska miljöer i Sverige beror helt och hållet på att alla svenska städer ville kopiera det huvudstaden gjorde och därför skapade sina egna Norrmalmsregleringar.

Stockholm är Sveriges vackraste stad.
Stockholm är kanske Sveriges vackraste stad. Vilken är då näst vackrast?

STOCKHOLM BLEV HÄSSLEHOLM UNDER NIO MÅNADER
För att spexa till det något och tydliggöra vårt budskap var vi tydliga med att om någon trots allt ändå valde att rösta på Stockholm så gick poängen istället till stackars lådstaden Hässleholm som annars inte hade fått många röster i denna tävling. Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder, tillsammans med bröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge, dvs städer vars stadskärnor består av fyrkantiga och tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.

Är Stockholm Sveriges vackraste stad?
Hässleholm får representera Stockholm i kampen om Sveriges vackraste stad.

VAD UTMÄRKER SVERIGES 15 VACKRASTE STÄDER?
Om vi analyserar rösterna syns det ganska tydligt att vatten är av stor vikt för att en stad ska anses vara vacker. De flesta städer utom Lund och Eksjö ligger vid havet eller vid en sjö. Städer med idylliska småhus och vacker arkitektur mitt i stadskärnan får många röster och småstäderna vinner oftast över storstäderna. Två städer i toppen räknas dessutom som världsarv: Visby och Karlskrona. En stor majoritet av städerna ligger i södra Sverige. Vad det beror på kräver en djupanalys, men städerna söderut klarade nog rivningshysterin bättre och har därför vackrare stadskärnor idag. Städer som förr var vackra, men som sedan drabbades hårt av rivningshysterin, t.ex. Västerås, Umeå, Gävle, Malmö, Växjö, Karlstad har inte kommit långt i tävlingen.

1. Sundsvall 
Vinnaren fick hela 1 912 av 10 145 röster. När Sundsvall, Umeå och Luleå brann ner under det varma året 1888 blev nyproduktionen här unik. De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den intressanta stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål. Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland. Sundsvalls stora minus är den nya återgången till 1960-talets tänkesätt inom stadsplanering. Rivningen av historisk bebyggelse i Petersvik är långt planerad (men ännu ej genomförd) och många okänsliga lådor smälls upp i den annars så vackra stadskärnan.

Är Sundsvall Sveriges vackraste stad?
Sundsvall är Sveriges vackraste stad. (Foto: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com)

2. Visby
1 440 av 10 145 röster gav silver till Visby. Staden är ett världsarv med sin vackra och välbevarade stadskärna och kändes till en början som den givna vinnaren. Stadskärnan består av välbevarade historiska byggnader och kompletteras av spännande kyrkoruiner. De små gränderna och stadens sluttning ner mot havet skapar en mycket speciell atmosfär med den i stort sett intakta stadsmuren som grädde på moset. Stadens enda minus är att den är oerhört tråkig utanför murarna och dess litenhet kanske fick Visby på fall. Eller var det kanske den där nya parasitpåbyggnaden till Clarion Hotel mitt på den vackra Strandgatan som fick folk att vägra rösta på Visby?

Är Visby Sveriges vackraste stad?
Visby är Sveriges näst vackraste stad

3. Lund
516 av 10 145 röster gav Lund brons. Pampiga universitetsbyggnader varvas med mysiga små stadshus i olika färger. De många välbevarade korsvirkeshusen ger en känsla av att du befinner dig i en gammal stad, vilket är just vad du gör då Lund är över 1000 år gammal. Historien märks överallt när du går omkring i den pittoreska stadskärnan. Pärlan är självklart den enorma domkyrkan som tveklöst är Sveriges vackraste kyrka. Stadens stora minus är dess vägran att inspireras av sin egen tradition vid nyproduktionen, vilket har lett till en del nya lådor och parasitbyggnader i stil med Domkyrkoforum som gör ont i stadens själ. Avsaknaden av skog och vatten omöjliggör dessutom en seger till Lund. Lund har fått mindervärdeskomplex och börjat leka storstad fast på fel sätt.

Lund är Sveriges tredje vackraste stad.
Lund är Sveriges tredje vackraste stad.

4. Karlskrona
470 röster. Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet.

Är Karlskrona Sveriges vackraste stad?
Karlskrona är Sveriges fjärde vackraste stad

5. Ystad
398 röster. Ystad brukar tillsammans med Visby och Vadstena benämnas som de tre svenska städer som klarade rivningshysterin under 1960-talet allra bäst. Den idylliska stadskärnan sägs ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus. Besöker du den långa sandstranden under sommaren är det lätt att tro att du har hamnat vid Medelhavet. De böjda gatorna mynnar alltid ut i något spännande och grädden på moset är det välbevarade medeltida klostret som speglar sig vackert i en damm. Ystad har också Sveriges kanske vackraste torg. Ett litet minus dock för att de har asfalterat alla gatorna istället för att använda någon form av gatsten. Ystad är dessutom sämst i Sverige på att utnyttja sitt A-läge med hamnen precis utanför gamla stan. Tänk vilken möjlighet till strandpromenader och uteserveringar, men nix – de styrande har valt att flytta allt sådant 2 km bort från centrum bakom ett industriområde. Skärpning och nytänk för att vinna nästa tävling!

Ystad är Sveriges femte vackraste stad
Ystad är Sveriges femte vackraste stad

6. Varberg
389 röster. Stadskärnan innehåller fortfarande många välbevarade trähus i mänsklig skala och torget, som måste vara ett av Sveriges största, har flera pampiga byggnader. Det som sticker ut i Varberg är dock den fina kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger. Strax nedanför den hittar du det berömda kallbadhuset. Varberg får dock ett stort minus för att staden fortfarande tillåter rivning av kulturhistoriska byggnader.

Är Varberg Sveriges vackraste stad?
Varberg är Sveriges sjätte vackraste stad

7. Kalmar
286 röster. Kalmar har en välbevarad stadskärna med ett av Sveriges finaste slott precis utanför. Det stora torget kantas av vackra byggnader och staden har både murrester samt stadsportar kvar. Det går dessutom att hitta en hel del harmoniskt anpassad nyproduktion i den historiska stadskärnan. Ett stort minus för okänslig pågående nyproduktion som håller på att lådifiera stadens rykte som vacker. Ett plus dock för närheten till havet och den för många nödvändiga Ölandsbron som nästan är lika fin som storasystern, dvs Öresundsbron.

Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
Kalmar är Sveriges sjunde vackraste stad

8. Norrköping
265 röster. Norrköpings stadskärna drabbades ovanligt hårt av rivningshysterin och utanför de vackra huvudgatorna och torgen hittar du inte så mycket spännande. Det speciella med Norrköping är det ovanliga industrilandskapet som är helt unikt i Sverige. Med forsande vatten bland pittoreska gamla industribyggnader får man en känsla av att befinna sig i ett annat land. Hur många andra svenska städer har vattenfall mitt i stadskärnan? Att turista i Norrköping ger vibbar av utlandssemester. Det stora minuset är de rostburkar som just nu ploppar upp som svampar lite här och där. Till och med byggherren har sagt att det blev fult med de senaste rostlådorna och urskuldat sig med orden att ”vi byggde bara vad vi blev betalade att göra, men vackert blev det inte”.

Är Norrköping Sveriges vackraste stad?
Norrköping är Sveriges åttonde vackraste stad

9. Vadstena
237 röster. Vadstenas stadskärna är vackert välbevarad med sina gränder och historiska hus. Lite som en Östergötlands Ystad fast vid Vättern istället för havet och med trähus istället för korsvirke. Kring kyrkan känner man historiens vingslag och klostret är Sveriges mest kända. Går du ut längs piren får du se en av Sveriges kanske vackraste stadsvyer. Grädden på moset är det pampiga slottet som är ett av Sveriges vackraste. Kanske vi ska rösta om Sveriges vackraste slott nästa gång?

Vadstena är Sveriges elfte vackraste stad.
Vadstena är Sveriges nionde vackraste stad

10. Nora
236 röster. ”Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora” sjungs det i den där gamla barnvisan som alla minns. Marknadstorget finns kvar helt intakt ännu idag och är idag kanske Sveriges allra vackraste trätorg? Nora omnämns alltid som en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan du se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Staden har tillsammans med Eksjö och Hjo gått ihop under parollen ”trästäderna” och här är man stolta över sitt kulturarv. Den nyproduktion som pågår under 2017 ser ut att anpassas harmoniskt med intilliggande bebyggelse vilket är mycket ovanligt i dagens arkitektur-Sverige. En stor applåd för detta.

Nora är Sveriges åttonde vackraste stad
Nora är Sveriges tionde vackraste stad

11. Eksjö
231 röster. Lite underligt och kul att Eksjö hamnar precis bakom bästa vännen Nora. Här kan vi nästan klippa och klistra ovanstående text om ”en av Sveriges bäst bevarade trästäder” och att du här kan se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Det som gör att Nora får fler röster än Eksjö måste vara att Nora har vatten precis intill stadskärnan vilket ger vackra vyer mot staden, medan Eksjö har sin närmsta sjö lite längre bort. Tyvärr strök ett av de allra finaste träkvarteren med i en brand år 2015, men prognosen för nyproduktion ser riktigt lovande ut. Detta har vi tidigare berättat om i en artikel som finns att läsa om du klickar här.

Är Eksjö Sveriges vackraste stad?
Eksjö är Sveriges elfte vackraste stad

12. Landskrona
223 röster. Landskrona handlar lätt i skymundan för sina närliggande storebröder Helsingborg, Lund och Malmö, men detta är en stad som är väl värd ett besök. Den gamla stadskyrkan är tyvärr riven, men det vackert belägna citadellet har i gengäld en intressant historia att berätta. Kuststräckan mellan Landskrona och orten Glumslöv erbjuder en av Sveriges härligaste vandringar med fin arkitektur, sandstränder samt Skånes landskap från dess bästa sida. Gamla stan i Landskrona är dessutom välbevarad och fylld med vackra gamla byggnader i alla möjliga färger. Rådhustorget är ett av Sveriges vackraste torg och är helt förskonat från Domuslådor. Landskrona kommun får dock ett stort minus för att de nyligen tillät uppsmällandet av en ful parasitlåda på den i övrigt välbevarade ”Gamla Kyrkogatan”.

Landskrona är Sveriges elfte vackraste stad
Landskrona är Sveriges tolfte vackraste stad

13. Helsingborg
194 röster. Blundar man för en av Sveriges rysligaste rivningar (det imponerande bankpalatset som ersattes av en ful låda) så är Helsingborgs torg ett av Sveriges mest sevärda. Stortorget ligger i en backe och börjar med en byggnad som många kallar för Sveriges vackraste rådhus. Längst upp på torget finns den berömda trappan som leder upp till tornet ”Kärnan”. Den mysiga gamla stan känns ganska välbevarad med sina många korsvirkeshus och klassiska byggnader. Alla förvunna hus är dessutom inte rivna utan flyttade till Fredriksdals friluftsmuseum. Blundar du för en och en annan jättelåda så är stadskärnan oerhört vacker. Helsingborg har dessutom en sandstrand i centrum och är kanske det närmaste vi i Sverige kommer medelhavskänsla under sommaren. Sofieros omgivningar under sommaren ger besökarna känslan av att befinna sig i en regnskog. Staden får dock ett stort minus för de bakåtsträvande lådorna och 60-talspastischerna som just nu håller på att smällas upp på bästa A-läge nere i hamnen. Galleria Magnus Stenbock måste dessutom snarast möjligt rivas för att läka det förfärliga sår som byggnaden har skapat mitt i gamla stan.

Är Helsingborg Sveriges vackraste stad?
Helsingborg är Sveriges trettonde vackraste stad?

14. Hjo
167 röster. Hjo är nästa av de tre ”trästäderna” och att vara trästad är tydligen ett säkert kort för att hamna högt uppe i en omröstning om Sveriges vackraste stad. Det som skiljer Hjo från Nora och Eksjö är kanske stadskärnans storlek. Hjo har vatten precis intill stadskärnan, ett pampigt torg och stora mängder av trähus. Stadskärnan är dock mycket mindre än i syskonstäderna vilket gör att du snabbt känner dig färdig med turistandet. Hjo får dessutom ett stort minus för att de har smällt upp en tråkig låda mitt på det annars så vackra torget.

Hjo är Sveriges fjortonde vackraste stad.
Hjo är Sveriges fjortonde vackraste stad

15. Marstrand
156 röster. Lilleputten har endast 1 319 invånare och är topplistans minsting. Invånarna själva har hävdat i vårt forum att de hade vunnit tävlingen om alla 28 000 medlemmar hade besökt Marstrand. Hur många andra kandidater ligger på en liten ö med vacker träbebyggelse som växer längs backarna upp mot en enorm fästning? Marstrand är unik och absolut en av Sveriges vackraste platser. En riktig sommaridyll, men hur är det att bo där på vintern? Marstrand får ett oerhört stort plus för sin storskaliga nyproduktion i klassisk tradition, men samtidigt ett stort minus för att de inte stoppar rivningen av det vackra turisthotellet.

Marstrand är Sveriges femtonde vackraste stad
Marstrand är Sveriges femtonde vackraste stad

SLUTGILTIG TOPPLISTA 2017-09-30 klockan 23.59:

1. Sundsvall (1 912 röster)
2. Visby (1 440 röster)
3. Lund (516 röster)
4. Karlskrona (470 röster)
5. Ystad (398 röster)
6. Varberg (389 röster)
7. Kalmar (286 röster)
8. Norrköping (265 röster)
9. Vadstena (237 röster)
10. Nora (236 röster)
11. Eksjö (231 röster)
12. Landskrona (223 röster)
13. Helsingborg (194 röster)
14. Hjo (167 röster)
15. Marstrand (156 röster)
16. Stockholm = Hässleholm (150 röster)
17. Härnösand (140 röster)
18. Sollefteå (133 röster)
19. Örebro (126 röster)
20. Lysekil (121 röster)
21. Uppsala (119 röster)
22. Sala (106 röster)
23. Falkenberg (100 röster)
24. Göteborg (99 röster)
25. Trosa (94 röster)
26. Sigtuna (92 röster)
27. Simrishamn (87 röster)
28. Mariefred och Mariestad (båda fick 73 röster. Ja det stämmer faktiskt)
29. Malmö och Luleå (båda fick 67 röster)
30. Söderköping (65 röster)
31. Arboga (63 röster)
33. Alingsås (61 röster)
34. Västervik (60 röster)
35. Hudiksvall (58 röster)
36. Strängnäs (52 röster)
37. Vaxholm (47 röster)
38. Östersund 46 röster)
39. Norrtälje och Jönköping (båda fick 43 röster)
40. Linköping och Karlshamn (båda fick 41 röster)
41. Skara (38 röster)
42. Västerås (34 röster)
43. Eskilstuna (33 röster)
44. Gränna (29 röster)
45. Kristianstad (26 röster)
46. Umeå (24 röster)
47. Örnsköldsvik (22 röster)
48. Halmstad (21 röster)
49. Kungälv (19 röster)
50. Lidköping (18 röster)
51. Gävle (17 röster)
52. Båstad (16 röster)
53. Uddevalla, Smögen (båda fick 11 röster)
54. Växjö, Askersund, Nyköping (alla fick 10 röster)
55 och uppåt. Alla städer med under 10 röster skrivs inte ut då listan skulle ta resten av dagen att skriva ihop. Kul dock att Stralsund nästan kom med då 9 personer röstade trots att staden inte har tillhört Sverige på 200 år!

Alla städer med under 10 röster får samla ihop sin byggnadsnämnd till ett krismöte. Kanske är det dags att börja bygga något vackert istället för att masskopiera samma lådor som har gjorts i nära 100 år? Lär av städerna överst i listan.

VÅRA ÖVRIGA OMRÖSTNINGAR
Självklart fortsätter vi våra populära omröstningar angående fint och fult. Förra årets Kasper Kalkon-pris för Sveriges fulaste nyproduktion må ha varit rejält omskrivet i massmedia, men vi föredrar såklart att rösta om vackert framför fult. Kalkon-priset kommer tillbaka i november, därav slutdatumet på denna tävling. Om det finns några värdiga kandidater kommer vi också under 2017 att sjösätta ett pris för Sveriges vackraste nyproduktion enligt folket. Med start i januari är det dessutom mycket troligt att det blir en omröstning om Sveriges fulaste stad. Varannan gång fint och varannan gång fult, får bli vårt motto.

TÄVLINGEN I MEDIA
Denna tävling har som sagt rönt stor uppmärksamhet i media, med runt ett 70-tal inslag i olika tidningar och lokala nyhetssändningar:

30/12 SVT Nyheter ÖstVisby – vackraste staden – om Arkitekturupprorets omröstning.
30/12  Norrköpings TidningarVilken är länets vackraste stad?
30/12 Motala & Vadstenas Tidningar Vilken är länets vackraste stad – kopia av ovanstående
2/1 Nyheter 24 Karlskrona.seKarlskrona Sveriges vackraste stad?
2/1 Nyheter 24 Kalmar.seKalmar kan bli Sveriges vackraste stad
3/1 Blekinge Läns TidningKarlskrona tävlar om att vara landets vackraste
8/1 Ystads AllehandaNu kan du rösta på Ystad – som landets vackraste
9/1 SydsvenskanLund – för tillfället Sveriges vackraste stad utanför Stockholm
9/1 ÖstgötatidningenVadstena kan bli vackraste staden
9/1 SydöstranKarlskrona tredje vackrast
12/1 Nyheter 24 Kristianstad.seDärför har Hässleholm motvind i omröstning
19/1 Hallands NyheterVarberg en av Sveriges vackraste städer
19/1 Sundsvalls TidningSundsvall kan bli Sveriges vackraste stad – omröstning pågår
19/1 Sundsvalls TidningProfilerna tycker till – därför ska Sundsvall bli Sveriges vackraste stad: ”Lyxigt läge”
20/1 Sveriges Radio P4 HallandVarberg vs Falkenberg – vilken är Sveriges vackraste stad?
20/1 Sveriges Radio P4 Halland: Sigvald Freylander intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning ”Sveriges vackraste stad”
20/1 Sundsvalls TidningSundsvall ligger tvåa i kampen om Sveriges vackraste stad
20/1 Sundsvalls Tidning, tv-inslag: Invånarna om varför Sundsvall ska utses till Sveriges vackraste stad
20/1 Gotland.netÄr Visby Sveriges vackraste stad?
21/1 HelaGotland.seÄr Visby Sveriges vackraste stad?
22/1 Nyheter 24 Ystad.se: Ystad – Sveriges vackraste stad?
22/1 Sundsvalls TidningSundsvall tar täten – leder tävlingen om att bli Sveriges vackraste stad
23/1 P4 Västernorrland: Sundsvall leder tävling om Sveriges vackraste stad
25/1 Norrköpings TidningarVilken är länets vackraste stad?
23/3 Nyheter 24 Trelleborg.se: Trelleborg i botten när Sveriges vackraste stad ska koras
23/4 Nyheter 24 Ystad.seYstad i topp när Sveriges vackraste stad ska koras
17/5 Blekinge Läns TidningKarlskrona kan bli Sveriges vackraste stad
22/7 Blekinge Läns Tidning: Vilken stad är Sveriges vackraste?
26/7 Helagotland.se: Visby just nu andra vackraste staden
7/8 Norrköpings Tidningar: Norrköping kan bli Sveriges vackraste
7/8 Östgöta CorrespondentenVadstena kan bli Sveriges vackraste
14/8 NorrköpingNews.se: Norrköping – vackrast i Sverige?
20/8 Nyheter 24 Kalmar.seRöstningen pågår: Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
20/9 Nyheter 24 Kristianstad.seÅrets arkitektstäder har utsetts – så placerar sig Kristianstad – Arkitekturupprorets omröstning nämns.
23/9 Blekinge Läns TidningKarlskrona på listan över landets vackraste städer
23/9 Kristianstadsbladet: Nätverk kallar Hässleholm för fulstad
23/9 Sundsvalls Tidning: Sundsvall går mot segern – kan utses till Sveriges vackraste stad: ”Bara Visby som hotar”
23/9 Ystads AllehandaEn vecka kvar att rösta på Ystad
24/9 Härnösandsposten: Härnösand är Sveriges vackraste stad
25/8 Norrköpings TidningarSå ligger Norrköping till i tävlingen
28/9 Nyheter 24 Ystad: Ystad bland Sveriges vackraste – då är sista chansen att rösta
28/9 Helsingborgs Dagblad: Ulf Kristiansson: Är Helsingborg den vackraste staden i Sverige?
28/9 Helsingborgs Dagblad: Landskrona — vackrast i Sverige? – Ronnie Niby intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning.
29/9 Helsingborgs Dagblad, Landskrona: Landskrona mot toppen i Skönhetstävling för städer – Ronnie Niby intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning.
30/9 Helsingborgs DagbladVilken stad är bäst? Reportrar i battle om Sveriges vackraste stad
1/10 SVT Nyheter VästernorrlandSundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad
1/10 Sundsvalls TidningNu är det klart: Sundsvall röstades fram till Sveriges vackraste stad
1/10 ExpressenHär är staden som är vackrast i Sverige
1/10 Borås DLY.se: Borås inte topp 30 i skönhet
1/10 Smålands-TidningenEksjö – Sveriges 11:e vackraste stad
1/10 Blekinge Läns Tidning: Tävlingen Sveriges vackraste stad avgjord
1/10 SR P4 Kristianstad: Tävlingen avgjord – två skånska städer är bland Sveriges vackraste
1/10 SR P4 Halland: Varberg – Sveriges sjätte vackraste stad
1/10 Nyheter 24 Karlskrona.se: Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Blekinge
1/10 Nyheter 24 Helsingborg.se: Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Helsingborg
1/10 P4 Kristianstad: Tävlingen avgjord – två skånska städer är bland Sveriges vackraste
1/10 SVT Blekinge: Karlskrona – Sveriges fjärde vackraste stad
1/10 Vetlanda-Posten: Eksjö – Sveriges 11:e vackraste stad
1/10 P4 Blekinge: ”Fulstaden” Hässleholm på 16:e plats
2/10 Sydöstran: Karlskrona i toppen av ”Sveriges vackraste städer”
2/10 HelaGotland.se: Chocken: Visby är inte Sveriges vackraste stad
2/10 SVT Öst: Norrköping och Vadstena bland de vackraste städerna i landet
2/10 Lokaltidningen Landskrona: Resultatet: Landskrona vackrare än grannen Helsingborg
2/10 Nyheter 24 Halmstad.se: Nu är Sveriges vackraste stad framröstad
2/10 Gotland.net: Visby utsedd till Sveriges näst vackraste stad
2/10 Hallands Nyheter: Varberg en av Sveriges vackraste städer
2/10 SVT Nyheter Halland: Varberg är en av landets vackraste städer
2/10 SVT Nyheter Öst: nyhetssändningen Arkitekturupprorets omröstning nämns
2/10 Nyheter 24 Kalmar.seSveriges vackraste stad har korats – så gick det för Kalmar
2/10 Nyheter 24 Ystad.se: Sveriges vackraste stad korad – så högt upp kom Ystad
3/10 Sydsvensskan: Lund har korats till Sverige tredje vackraste stad
3/10 Sydsvenskan Minibladet: Sveriges vackraste stad: Sundsvall
3/10 Barometern: Sveriges vackraste stad framröstad
3/10 NorrköpingNews.seNorrköping i topp på listan över vackra städer
3/10 Norrköpings TidningarHär är Sveriges vackraste stad
3/10 Norrländska Socialdemokraten: Arkitekturupproret: Norrköping vackrast – ”Norrköping vann lobbyorganisations omröstning i länet” (tävlingen gällde dock hela landet, inte specifikt Östergötland, men Norrköping fick flest röstar av de nominerade i länet).
10/10 Expressen – Allt om resor: 10 främsta pärlorna i Sveriges vackraste stad
20/10 Sundsvalls Tidning: Här är skylten som ska få turisterna att välja Stenstan – före Sundsvallsbron
22/10 Husbil & husvagn: Sundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad
30/10 Östra Småland: Sjunde vackraste staden – men med varning
1/11 Eskilstuna-Kuriren: Trosa är Sörmlands vackraste stad
1/11 Södermanlands Nyheter: Trosa är Sörmlands vackraste stad
18/11 Sundsvalls Tidning: Hör Tommy Körberg sjunga och se när Sundsvall tänds upp – vi sände live från Lyslördag – Arkitekturupproret på scen inför 15 000 Sundsvallsbor och delade ut plakett och diplom för Sveriges vackraste stad.


VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår Facebookgrupp här