Klassiskt

Här samlar vi  byggnader i klassisk eller traditionellt inspirerad stil som byggts i Sverige under det senaste decenniet, är under uppförande eller planeras. De är tyvärr ytterst få och inte nödvändigtvis traditionellt utformade interiört, eller i alla detaljer. De flesta av dessa är bara goda försök, små steg på vägen bort från extremkubismen. Några har vi uppmärksammat tidigare och hoppas kunna fylla på listan med fler och bättre exempel. 

Tipsa gärna om fler i kommentarerna eller via vår Kontakt-sida

Berget 24 i Visby (2009)

Berget 24, Kinbergs Plats 7, Visby (PeGu Fastigheter AB, 2009)

Gediget stenhus som ser äldre ut än det är.

• Brf Stenhuset, Norrköping (2011)

Brf Stenhuset Saltängsgatan, Norrköping (2011)

På Saltängsgatan i Norrköping som går längs strömmen med utsikt över innerstaden, finns ett par hus som man någorlunda försökt anpassa till den äldre bebyggelsen i området. Ett av dem är Brf Stenhuset med brutet mansardtak i tegel, indragna balkonger och markerad bottenvåning med lokal i ena hörnet. Grundformen är tydligt inspirerad av gamla sekelskifteshus men i modern tappning. Plus för helheten där man brutit upp byggnadens delar och fört in element av variation för att ge intryck av mindre volymer. STORT MINUS för de överdimensionerade takkuporna i ventilationsanläggningsstil som dominerar alldeles för mycket och ser onödigt plåtiga ut och har helt fel färg för detta hus. Mer traditionella takkupor, som på byggnaden i Visby ovan, skulle ha lyft projektet betydligt.

Kvarteret Gesällen i Kalmar (White Arkitekter, 2015-2019?)

Är "Kvarteret Gesällen" i Kalmar Sveriges vackraste nyproduktion?
Kvarteret Gesällen, Kalmar (White Arkitekter)

Kvarteret Gesällen i Kalmar innehåller nya moderna hyreslägenheter som är en sorts hybrid av funkis och traditionell Hansa-stil. En tulipanaros kanske, men sadeltaken och de varierade färgerna gör att det ändå smälter in hyfsat i den gamla stadskärnan. Kvarteret är överraskande nog ritat av de ledande lådmakarna White Arkitekter. Ett litet steg i rätt riktning som kanske inte är perfekt, men bättre än grå kubism. Mer information och fler bilder finns på följande sida under inläggets kommentarer: Klicka för att komma till inlägget på vår Facebooksida.

Norra Kroslätt, Göteborg (Tengbom Arkitekter, 2015)

Norra Krokslätt, Göteborg (Tengbom Arkitekter / Familjebostäder, 2015)

På Norra Krokslättsgatan / Övre Buråsliden har Familjebostäder byggt 30 nya, rökfria lägenheter. Tidigare har det stått ett landshövdingehus som brann ned på 1970-talet. Här har man velat anknyta till den traditionen och haft ambitionen att nybygget skulle komplettera sin omgivning i både färg och form. Lite spröjsar hade inte skadat men annars relativt ok.

• Brf Fars Hatt 37, Västra gatan i Kungälv (Peter H. Lohr, Scandinavian Homes, 2017) 

Är Brf Fars Hatt 37, Västra gatan, Lysekil (Peter H. Lohr, Scandinavian Homes, 2017)
Här ser man hur väl det grå huset passar bland de låga trähusen längs Västra gatan.

På Västra gatan 52 i Kungälv byggdes 2017 två trähus mitt i stadens historiska stadskärna, ett grått mot gatan och ett falurött på gården. De smälter så väl in i skala, material och färg att man knappt ser att de är nybyggda, Här har man rådgjort med Bohusläns Museum för att anpassa byggnaderna till den välbevarade äldre miljön. Byggherre är Scandinavian Homes AB, ett Irlandsbaserat kataloghusföretag med fabrik i Lysekil, startat av ett svenskt par som specialiserat sig på passivhus med traditionellt formspråk. Husen är byggda i rent trä, målade med linolja och isolerade med återvunnet tidningspapper.

• Kvarteret Väduren i Nora (KBB Fastigheter)

Kv Väduren, Nora (ritning)
Kv Väduren, Nora (KBB Fastigheter, 2017)

KBB fastigheter har precis färdigställt nya lägenheter mitt i centrala Nora. Nora är ju en av Sveriges bäst bevarade trästäder med en helt unik stadskärna. Rivningshysterin nådde aldrig denna idyll och därför är vi tacksamma över att deras nyproduktion harmoniserar med övrig bebyggelse. Det nya kvarteret på Kungsgatan 5 innehåller 12 lägenheter.

Majstången (JM, 2017)

Är JM:s landshövdingehus Sveriges vackraste nyproduktion?
Majstången i Kungsladugård, Göteborg (JM, 2017)

I området kring Mariaplan, i det pittoreska Kungsladugård, bygger JM 79 nya bostäder. JM är en av de stora monopolbyggjättarna i Sverige som normalt är ökända för att masskopiera samma låda om och om igen i hela Sverige med mottot “fasaden spelar ingen roll eftersom vi kan sälja byggnaden ändå”. Därmed är det trevligt att de nu försökt anknyta lite till Göteborgs unika byggnadstradition. Ett äkta landshövdingehus ska bara ha tre våningar, varav den nedersta i sten och de två översta i trä, men ändå ett steg på vägen mot återkomsten av denna omtyckta byggnadstyp. Riktiga sadeltak och förhoppningsvis lika inbjudande gårdsmiljöer som på renderingen.

Brf Ekelundshov 1, Uppsala (Rikshem, 2017)

Brf Ekelundshov 1, Uppsala (foto: Lars Secher)

Även Uppsala har just fått ett nytt falurött landshövdingehus som ska ska matcha de befintliga hyreshusen i området vid Eklundshovsvägen nära Universitetet och Fyrisån. Tyvärr med fejkspröjsar som tydligen inte blev så bra i verkligheten. Men ambitionen var fin.

Brf Ekelundshov 1, Uppsala, fönster (foto: Lars Secher)

Åbergsleden 6 i Boden (Wiksténs Fastigheter, 2017)

Är Åbergsleden 6, Boden (2017)

Tro det eller ej men detta är ett bostadshus byggt 2017 i Boden. Åbergsleden är ett anrikt bostadsområde sedan början av 1900-talet och skapades för boende till officerare vid artilleriregementet A8. Därav det strama klassiska formspråket, som man velat behålla. Byggkostnaden var 45 miljoner SEK och inuti finns 19 hyreslägenheter till en skälig hyra. Huset ersätter en äldre nedbrunnen byggnad, men är en total nykonstruktion från grunden. Då bygget blev en succé kommer en liknande uppföras precis intill, Åbergsleden 4.  Mer information och fler bilder finns i vårt tidigare blogginlägg om detta nybygge.

• Café Elins Bakgård, Arvika (2017)

Café, Magasinsgatan, Arvika 2017

Caféet Elins Bakgård i Arvika, staden där man gärna anpassar istället för att bryta av. Det är byggt i trivsam traditionell stil, även inuti.  “Jag ville ha en gammaldags atmosfär med inslag av konsthantverk”, säger caféägaren Elin Göransdotter Järnesund i NWT.

• Restaurangtillbyggnaden Regi på Palladiumbiografen i Arvika (Anders Rundh, 2017)

Är tillbyggnaden till biografen Palladium i Arvika Sveriges vackraste nyproduktion?

Biografpalatset Palladium i Swedish Grace av Wilhelm Eick från 1925 har under 2017 fått en harmonisk tillbyggnad i form av restraurang Regi, byggd i klassisk stil, med Art Deco-inspirerad inredning och handgjorda dörrar. Detta borde stå som inspirationskälla för alla som planerar utbyggnader av historiska byggnader.

• Warbergs Mejeri på Prästgatan i Varberg (Jan Askåsen, 2017)

Är
Warbergs Mejeri på Prästgatan i Varberg (Jan Askåsen, 2017)

Fasaden är av tegel och huset vill gärna knyta an till de övriga husen längs Prästgatan i Varberg. Byggnaden ersätter en historisk träbyggnad som brann ner sju år innan det här nya huset stod klart. Går man nära så ser man att det är helt nytt med standarddetaljer och inredningen i lägenheterna är toppmodern. Ändå vill man med detta lyfta lite på hatten åt historien och inte bryta av alldeles för mycket mot den välanpassade lokala kontexten. Det är arkitekt Jan Askåsen som ritat huset i samarbete med Tage & Söners koncernchef Kenneth Andersson och stadsarkitekt Maria Söderlund. Mer information och fler bilder finns här (bläddra en bit ner).

• Kvarteret Tvärpilen i Kivik (Ronander & Laursen Arkitekter, 2017-2018)

Kv Tvärpilen, Kivik (foto: Henrik Nordström)

Kvarteret Tvärpilen består av 12 parbyggda gatuhus, 16 bostadsrättslägenheter och 4 friliggande villor, med bostäder från 74 till 146 kvm i traditionell stil. Merparten av bostäderna uppförs under 2017-2018 och de första är redan färdigbyggda. Projektet har satsat på miljötänkande med solpaneler och eget reningsverk för vattnet innan det släpps ut i havet. Det har fått sitt namn efter fornfynden av en tvärpil som gjordes vid utgrävningar av kvarteret.

Brf Norrminerva i Ljungby (LJ Bygg, 2017-2018) 

Brf Norrminerva, Ljungby (LJ Bygg, 2018)

Har potential att bli fint, om man inte gör putsen för onaturligt slät, såsom numera är brukligt. Det apfula Terrazzahuset bredvid, som LJ nu renoverar istället för att riva, drar tyvärr ned helhetsintrycket.

• Arvika Tur och Retur (Brunnberg & Forshed, 2017-2019)

Kv Posten 1, kallad Arvika Tur och Retur (Brunnberg & Forshed, 2017-2019)

Nybyggnation för att ersätta det vackra 1890-talshus som brann. Tänkt att anknyta till det gamla i skala och form men ändå ha ny stil, alltså en hybrid mellan gammalt och nytt. Helst hade vi dock sett en replik av det gamla huset – vilket borde vara regel när ett vackert, uppskattat och kulturhistoriskt värdefullt hus brinner ned. Men detta kan ändå bli trevligt när det blir klart.

Sparven, Norrtälje (Credentia, 2018)

Sparven, Norrtälje (Credentia, 2018)

I hörnet av Roslagsgatan och Kråkbrinken i Norrtälje uppförs nu projektet Sparven. Ett hörnhus i vinkel med torn, putsade fasader och bandtäckt plåttak i en modern tolkning av byggnadstraditionen i Norrtälje. Enligt byggherren är tornet en hyllning till den gamla stadsvillan som tidigare fanns på samma plats. Arkitekturupprorets panel har lite blandade åskter om projektet. Några tycker att det är fint men att sockeln borde varit högre och takkuporna avrundade, andra att det ser ut som något från 1989. Vi undrar också varför stadsvillan revs. (Credentia har ju gjort sig ökända för att riva q-märkta byggnader i Norrtälje.) Vi hade hellre sett att den gamla villan renoverats och kanske gjorts om till lägenheter eller kulturverksamheter, såsom man framgångsrikt gjort med otaliga andra gamla skönheter från förra sekelskiftet.

Kv Sparven, Norrtälje, gamla stadsvillan

• Kvarntorget, Norrköping (Skanska, 2020)

Kvarntorget, Norrköping (Skanska, 2020)

I centrala Norrköping, nära Motala ström, uppför Skanska både hyresrätter, bostadsrätter och ett vårdboende i två kvarter. Skalan är monumental men den klassiskt inspirerade fasaden går bra ihop med industrilandksapets befintliga byggnader och är kanske ett litet steg på väg åt rätt håll, även om det vid första anblicken ser mer ut som ett fängelse än ett bostadshus.

Ostindiska hotellet, Liseberg (Wingårdhs Aktitektkontor, 2019-2021)

Ostindiska Hotellet, Liseberg (rendering: Wingårdhs / Quarry Fold Studio)

Planerat hotell på Liseberg i exotisk-klassisk stil (man kan inspireras av kolonialarkitektur utan att för den skull stödja kolonialism). Så det går om man bara vill – och beställaren betalar.

• Sigfridshäll och Kv Byggmästaren i Växjö (arkitekt Ola Broms Wessel, Spridd)

Sigfridshäll, IST:s nya huvudkontor i Växjö (Ola Broms Wessel, Spridd).
Sigfridshäll är namnet på palatset som IT-entreprenören Björn Sundeby vill bygga i Växjö. Tyvärr försöker modernister stoppa bygget.
Planerade bostäder i kvarteret Byggmästaren vid Ingestadsvägen i Växjö (Ola Broms Wessel, Spridd)

IT-entreprenören Björn Sundebys nya kontor i Växjö blir en pampig byggnad inspirerad av 1890-talet. I bottenvåningen kan det bli restaurang och längre ned på gatan blir det bostadshus i liknande stil, med lokaler i bottenvåningen. Kommunfullmäktige i Växjö antog 30 januari 2018 detaljplanen som gör projektet möjligt. Läs mer här