Dysfunktionalism

Idag kan hus se ut precis hur som helst. Ofta som stora leksaker eller psykedeliska mardrömmar så att man känner sig som i The Twilight Zone. Märkligt nog är de flesta ändå väldigt kantiga och klossiga, vilket gör dem extra obehagliga. Till skillnad mot den tidiga funktionalismen så tycks nymodernismen inte ha några ambitioner att faktiskt vara funktionell. Bara det är konstigt, kaotiskt och spektakulärt så går vad som helst bra.

För länge sedan var jag i flera år ritsalsassistent vid en av arkitektskolorna och såg de försök till genvägar som karriärinriktade elever – ofta grabbar – försökte sig på. Det var sneda väggar, frånstötande fasadmaterial, grova proportionsbrott och – bevare oss väl – svarta fasader, allt exempel på quick fix-tricks för slående arkitektur.

Mats Tormod, arkitekt, stadsarkitekt i Tornedalen, fil.dr i litteraturvetenskap (ur debattartikel i Arkitekten

Att göra en enkel betong-&-glas-låda lite mer originell är inte så lätt. När man avverkat plexiglasbalkonger i glada neonfärger, slumpmässigt placerade fönstergluggar, farliga fasadplåtar och omotiverade påhäng så återstår bara att börja experimentera med själva väggarna och få dessa att luta åt olika håll så att man blir sjösjuk på torra land. Funkis kan man inte längre kalla detta då det torde vara extremt dysfunktionellt.

Uppsala Entré vid Resecentrum (Skanska / Johnny Svendborg, Svendborg Architects, 2016)
Stockholm Waterfront (White arkitekter, 2011)
Kvarteret Orgelpipan, Hotell Continental, på Vasagatan i Stockholm (3XN, 2016)
Ulleråkers planerade nya stadsdelscentrum i Uppsala

Planerade Årstahusen, på Årstafältet. Plus för de genomgående varma färgerna i hela området (som man hoppas också kommer genomföras). Minus för de kantiga och samtidigt kaotiska formerna med slumpmässigt placerade fönster, burspråk, rutor och ränder på fasaderna. Kaos skapar inte god arkitektur (se Principer för harmoni).

Årstahusen (ill: Equator Stockholm och Tomorrow)

Studentbostäder under byggnation i Spånga  Plus för att det är studentbostäder, byggt i kvarter och inte för högt, där det nu bara är trist industrimark. Minus för den kubistisk-kaotiska formgivningen med konstiga galler på omotiverade ställen och slumpmässigt placerade färgklickar i form av skrikgröna terrassavdelare. Eftersom ungdomar ju alltid gillar “när det är lite skojigt”. Eller?

Studentlägenheter på Bromstensvägen i Spånga (Prime Living, 2017)

Planerade “Söderkåkar” i Stockholm. Som vanligt när något är extra skruvat så är det Utopia som ligger bakom. De motiverar detta med samtliga floskler ur handboken: “Målsättningen har varit att ta fram ett förslag som anspelar på Södermalms träbyggnadstradition, utan att bli tillbakablickande eller nostalgiskt. Våra Söderkåkar är istället moderna, hållbara och spännande massiva trähus där arkitekturen kompletterar befintlig bebyggelse.” Låter ju fint, men detta märkliga kaosbygge är ett rent hån mot de ursprungliga historiska söderkåkarna. Att det är i trä hjälper inte det minsta. Inte den skrikröda färgen heller. Kommande generationer kommer att skratta (eller gråta) och förundras över hur något sådant kunde få bygglov på det galna 2010-talet.

“Söderkåkar” på Södermalm i Stockholm (Utopia Arkitekter)

Planerade “Trasmattan” i Midsommarkransen. Byggstart 2019. Fint med slingrande husrader men färgerna – OMG! Kunde de inte valt en kelimmatta som inspiraiton?

Planerade “Trasmattan”, Midsommarkransen, Stockholm (Järntorget / Utopia Arkitekter)

Den nya trenden är att bygga märkliga parasiter ovanpå existerande byggnader i attraktiva områden i våra större städer. Helt utan respekt för kulturarv, existerande stil eller originalarkitektens verk. Som att måla dit ett kubistiskt motiv i ena hörnet av en Rembrandt. Eller som att lägga in en ABBA-trudelutt i ett verk av Beethoven, som Gert Wingårdh i en TV-intervju tyckte kunde vara skojigt. Vi andra kan dock hålla oss för skratt.

Humlegården ABs planerade parasittillbyggnad på det klassiska Astoriahuset i Stockholm
Planerad “fjärils”-parasit på Trygg Hansa-huset, kv Brädstapeln (Manuelle Gautrand)

Trätoppen, planerade parasithöghuset ovanpå Parkaden i Stockholm. Visserligen plockar det fyndigt upp parkadens unika sifferväggar, fast i trä, men en tillbyggnad på 133 meter mitt i city blir inte direkt ett diskret tillägg.

Trätoppen 133 m (And