Vilket är Sveriges vackraste torg? Se alla 100 bidrag nedanför. Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med nära 57 000 medlemmar röstar fram svaret på denna fråga under 2021. Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi också har utnämnt Sveriges vackraste stad (2017), Sveriges fulaste stad (2018), Sveriges vackraste byggnad (2019) och Sveriges fulaste byggnad (2020). Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges vackraste torg.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
(Uppdatering 2021-12-24. Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att se resultatet med Sveriges 100 vackraste torg!) Tävlingen kommer att pågå under december 2021 och vinnaren avslöjas som en tidig eller sen julklapp någon gång runt julafton. Se alla 100 bidrag nedanför. Självklart går skönhet att mäta. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta, men klicka här för att se hur arkitekterna själva bor. Syns en tendens? Vi har dessutom tidigare visat hur just omröstningar visar folkets favoritsmak. Det finns en anledning att turister väljer att ta en kaffe på mysiga gamla torg istället för modernistiska 1960-talstorg med lådor utan arkitektur. Självklart kommer vi också rösta fram Sveriges fulaste torg nästa år.
RÖSTA VIA FÖLJANDE LÄNK
Uppdatering 2021-12-24. Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg! Fortsätta läsa inlägget nedanför om ni vill veta hur tävlingen gick till. Det gamla inlägget fortsätter här: Precis som i Melodifestivalen går det bra att rösta på flera alternativ så rösta gärna på dina 10 favoriter bland de 100 torgen. Ni röstar genom att klicka i listan i vår facebookgrupp “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor“. Vi ber er dock att bläddra nedåt i inlägget och ta en titt på samtliga 100 bidrag innan du röstar. Försök att inte tänka lokalpatriotiskt och inte bara rösta på din egen stads bidrag eller något känt torg i Stockholm. Studera våra 100 bidrag och om du inte känner dig nöjd med vårt bildurval så är det bara att googla fram fler bilder eller promenera via Google Street View. Facebook har tyvärr ändrat hur deras omröstningar fungerar och avslutar dem numera automatiskt efter 7 dagar. Därför kommer vi starta om tävlingen flera gånger och räkna samman antalet röster.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
Hur gjordes urvalet på 100 bidrag
Under november lät vi hela Sverige nominera vackra torg i våra facebookgrupper samt på vår Instagram och därefter gjorde vi ett urval bland de torg som nominerades. Vi har försökt skapa en så stor geografisk spridning som möjligt genom att hålla nere antalet torg från storstäderna och främja småstäderna så att det inte endast blir fokus på storstädernas mer kända torg. Flera av er nominerade torg från gamla svenska städer som Borgå/Porvoo i Finland eller den tyska staden Wismar, men vi har begränsat oss till dagens svenska gränser.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
Vad är ett torg?
Vid urvalet fick flera föreslagna torg strykas när vi försökte definiera vad ett torg innebär. Så vad är egentligen ett torg? Här finns ingen enhetlig definition, men enligt Wikipedia är ett torg oftast en rektangulär plats och är delvis avstängt för fordonstrafik, medan “-planer” och “-platser” kan ha rundare form och vara planerade efter fordonstrafiken. Vi har gått efter om platsen innehåller ordet torg i sitt namn eller om staden själva beskriver det som ett torg på sina hemsidor. Det betyder att vi till exempel räknar Marenplan i Södertälje som ett torg, medan Vasaplatsen och Götaplatsen i Göteborg samt Karlaplan i Stockholm inte räknas som torg. Platser som historiskt sett har varit torg, men idag har ett annat användningsområde (till exempel som parkeringsplats) räknar vi som torg eftersom de enkelt kan återställas. Ett bra torg är som en tavla fast tvärt om. Det är ramen som är det viktiga.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
Titta på alla torg och våga tänka utanför Stockholm
Uppdatering 2021-12-24. Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg! Fortsätta läsa inlägget nedanför om ni vill veta hur tävlingen gick till. Det gamla inlägget fortsätter här: För att öka spänningen ber vi er att titta på alla torg nedanför och våga tänka utanför Stockholm. Egentligen ville vi straffa Stockholm och diska hela staden. Detta som ett straff för förintandet av vackra Brunkebergstorg som hade kunnat vara en toppkandidat i vår tävling om inte alla de vackra gamla husen hade blivit ersatta av lådor utan arkitektur. En annan anledning att straffa Stockholm i en sådan här tävling vore för skapandet av det fula Sergels torg som var resultatet utav rivningen av många många vackra gamla hus och gränder i de gamla Klarakvarteren. Vi låter dock istället Sergels torg delta i tävlingen för att blidka branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Sedan år 1968 har de hyllat torget som höjdpunkten för svensk lådmodernism. De lät till och med prisa Kulturhuset på torget (igen) med sitt Kasper Salin-pris i år (2021) vilket får tolkas som att de efter 53 år fortfarande anser att Sergels torg är Sveriges vackraste plats. Kasper Salin-priset går normalt till Sveriges finaste nyproduktion, men Sveriges Arkitekter förstår nog inte att en byggnad inte kan räknas som nybyggd bara för att man putsar lite grann på fönsterna, dammsuger golvet och köper några nya möbler. Vi vill dock diplomatiskt sträcka ut vår hand till Sveriges Arkitekter och låter därför Sergels torg tävla som bidrag 101.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
Vad vinner Sveriges vackraste torg?
Förutom äran så kommer vi erbjuda vinnaren en vacker plakett att sätta upp på sitt torg. Vi hoppas också kunna komponera musik och kanske t.o.m. skapa en musikvideo om vinnaren.
Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg!
De 100 nominerade från samtliga tävlingar
Uppdatering 2021-12-24. Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 100 vackraste torg! Fortsätta läsa inlägget nedanför om ni vill veta hur tävlingen gick till. Det gamla inlägget fortsätter här: Nedanför listas de 100 nominerade plus branschorganisationen Sveriges Arkitekters eget val som bubblare på plats nummer 101. Listan nedanför följer ingen logisk ordning utan det var helt enkelt så vi arbetade fram den när vi sammanställde era nomineringar. Vi börjar med torg i Norrland. Sedan hoppar vi ner till Skåne och arbetar igenom några landskap innan vi börjar lista småstäderna slumpmässigt. Därefter avslutar vi med de större svenska städernas torg.
Norrland
Norrland må vara stort och innehålla många landskap, men när vi dammsög de norrländska städernas torg på bidrag så stannade det vid 10 torg. Detta då rivningsivrarna har gått hårt fram på de förr så vackra gamla torgen. Dock finns här några godbitar som säkert kan nå långt i tävlingen.
1. Piteå – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Piteå Sveriges vackraste torg?
Rådhustorget i Piteå är unikt tack vare sin form. Det och Stora Torget i Uppsala är de enda svenska torgen som har slutna hörn. Torget har en avancerad arkitektonisk utformning, som vittnar om den vilja till monumental gestaltning av stadsmiljön som var typisk för stormaktstiden. Hörnen av fyra kvarter är avskurna och det kvadratiska rum som bildats är kringbyggt med hus. Torget bildar på så sätt ett slutet rum i staden – en elegant gestaltningsidé som hade motsvarigheter i samtidens stadsplanering på kontinenten, i exempelvis Nederländerna och Frankrike. Rådhustorget i Piteå skyddas idag som riksintresse för kulturmiljövården.
2. Haparandas torg
Är torget i Haparanda Sveriges vackraste torg?
Stadsplanen för det som nu är centrala Haparanda fastställdes år 1828. Torget i Haparanda kan fortfarande betraktas som stadens centrum med stadshus, stadshotell och bankkontor. Den västra torgsidan har de vackraste byggnaderna med stadshotellet och Svefi (Sverigefinska folkhögskolan, tidigare samrealskola). Stadshotellet från år 1900 är så vackert att det kom på plats 37 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Du hittar också den lilla pittoreska grillbaren Tinas samt två trähus som överlevde rivningshysterin. Tyvärr finns det också ett mörkt lådkommunhus utan arkitektur på torget. Vill inte kommunpolitikerna trivas på sin arbetsplats?
3. Sundsvall – Stora Torget
Är Stora torget i Sundsvall Sveriges vackraste torg?
Stora torget i Sundsvall är Stenstans hjärta. Omgärdat av det som Arkitekturupproret redan har röstat fram som Sveriges vackraste stad år 2017 har Stortorget en självklar plats på listan över Sveriges vackraste torg. Torgets mest prominenta byggnad innan stadsbranden år 1888, stadshuset, är numera kanske den minst framtonande byggnaden runt torget. Stadshuset konkurrerar idag med byggnader som exempelvis Hirschska huset, som kom på andraplats i omröstningen om Sveriges vackraste byggnader genom tiderna. Torget pryds centralt av en bronsstaty på granitsockel föreställande stadens grundare Gustav II Adolf, som år 1621 gav Sundsvall stadsrättigheter. I öst kantas torget av den grönskande fontänparken Vängåvan som med sitt läge ger torget en öppen sida utan byggnader. Därför känns torget både centralt urbant och samtidigt luftigt och grönskande med många trevliga platser i förmiddagssolen
4. Gävle – Centralplan
Är Centralplan i Gävle Sveriges vackraste torg?
Gävle kunde ha haft flera torg nominerade i den här tävlingen om staden inte hade råkat ut för arkitekten Louis Campanello. Campanello beordrade rivning av större delen av Gävles stenstad som sakta hade rest sig ur askan efter den stora stadsbranden 1869. Companello verkar dock ha glömt att riva Centralplan innan han fortsatte till Göteborg för att riva även den staden sönder och samman. Centralplan pryds av Ferdinand Brobergs vackra byggnad från 1893, Centralpalatset. Boberg har även ritat gasklockorna och den gamla brandstationen i Gävle. Mot Norra Centralgatan i Centralpalatset ritade Boberg lokaler för åtta butiker och i gårdskällaren fanns en saluhall för 24 butiker. År 1901 hade huset ett postkontor, telegraf- och rikstelefonstationer med telegraftorn, bank, bokbinderi, tryckeri, och i södra delen fanns Centralcaféet. En annan unik byggnad på detta torg är Sjömanskyrkan. Under 1960- och 1970-talet blev det tal om att kyrkan skulle rivas eftersom en trafikled planerades på kyrkans plats. År 1977 såldes kyrkan för rivning, men den nya trafikleden visade sig efterhand mindre behövlig och en stark opinion kom att kämpa för kyrkans bevarande. På 1980-talet renoverades kyrkan efter år av vanskötsel. Idag pryder den torget med sin forna glans och tidvis har kyrkan fungerat som konserthus, stadsbibliotek och folkteater. Sjömanskyrkan går idag under namnet ”Musikhuset”.
5. Söderhamn – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Söderhamn Sveriges vackraste torg?
Liksom torget i Piteå är även Rådhustorget i Söderhamn ett byggnadsminne. Samtliga byggnader uppfördes efter stadsbranden 1860 som ödelade så gott som hela staden. Själva rådhuset är så vackert att det kom på plats 10 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Mitt på Rådhustorget, som allt sedan stadsbildningen år 1620 varit stadens paradtorg, finns en obelisk som restes 1899 till minnet av Söderhamns grundare Gustav II Adolf. För ca 10 år sedan brann tyvärr ett vackert trähus ner till grunden på torget. Vi hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och rekonstruerar den djupt saknade byggnaden. Söderhamns torg är mycket vackert, men utan det nedbrunna huset har torgen förlorat en del av sin helhet och själ. Få svenska torg är idag helt intakta efter rekordårens rivningshysteri, men Söderhamns torg var nyligen och kan bli igen.
6. Hudiksvall – Möljen
Är Möljen i Hudiksvall Sveriges vackraste torg?
Möljen är ett välbesökt torg nära kanalen och hamnen i Glada Hudik. Här finns Hudiksvalls vackra gamla sjöbodar som inrymmer hantverksbutiker och restauranger. På torget kan du strosa runt, äta glass samt njuta av sol och värme. Kanalen bakom torget är mycket vacker och gör området till en unik skönhet. När du står på Möljens torg får du akta dig för att vända dig om. Då kanske du råkar få syn på tillbyggnaden till stadshotellet som är så ful att den kom på plats 61 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
7. Östersund – Stortorget
Är Stortorget I Östersund Sveriges vackraste torg?
Stortorget i centrala Östersund är ett av sex ”slutna torg” i Sverige. De andra återfinns i Haparanda, Karlstad, Piteå, Uppsala och Vimmerby. I början av 1900-talet uppfördes vackra byggnader i nygotik samt nyrenässansstil och de var ofta prydda med pampiga torn. Tyvärr revs de flesta av dessa byggnader på 1970-talet och ersattes av lådor utan arkitektur. Det mest älskade av dem alla var det ståtliga Grand Hotel, men inte ens det pampigaste huset överlevde rivningshysterin utan ersattes av en låda som är så ful att den kom på plats 86 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020. Torget hade nog kunnat vara ett av Sveriges vackraste om de fina husen hade fått stå kvar. Dock har platsen trots sina enorma lådor någon form av skönhet kvar med sin slutenhet och sluttning ner mot vattnet samtidigt som skidbacken syns i bakgrunden och får därför vara med i tävlingen. Ett torg kanske kan vara vackert även om de flesta byggnaderna omkring är fula?
8. Luleå – Gammelstad kyrktorget
Är Luleås kyrkotorg i Gammelstad Sveriges vackraste torg?
Gammelstads torg eller snarare marknadsplats är centrum i Gammelstads kyrkby. Redan på 1300-talet hade Gammelstad en marknadsplats. I början av 1600-talet hade orten utvecklats till en kyrkstad och fick handelsprivilegier. Torget eller marknadsplatsen domineras av Nederluleå kyrka, en stenkyrka från 1300-talets slut med omgivande kyrkstugor, ett medeltida gatunät och bebyggelse med rötter i 1600-talets borgarstad. I kyrkstugorna hade långväga sockenbor sin fasta punkt vid kyrkobesök. Här bodde man under de stora kyrkhelgerna, ting, marknader och andra tillfällen. Stugorna användes på traditionellt vis ända fram till 1950-talet. Idag används marknadsplatsen och friluftsmuseet Hägnan med sina gamla, norrländska träbyggnader för massor av arrangemang året runt. Gammelstads kyrkstad fördes in på världsarvslistan 1996. År 2021 spelades SVT:s julkalender “En hederlig jul med Knyckertz” bland annat in på kyrktorget.
9. Umeå – Rådhustorget
Umeå vann nästan omröstningen om Sveriges fulaste stad år 2018, men här finns faktiskt några vackra områden. Björkarnas stads Rådhustorg stoltserar med sitt synnerligen pampiga, unika och vackra rådhus och något enstaka trähus som överlevt. Rådhuset är så vackert att det kom på plats 50 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Umeå brann ner till grunden samma dag som Sundsvall, midsommardagen 1888. Staden var dock långt ifrån så försäkrad som Sundsvall var och här fanns inte heller några träpatroner som kunde öppna plånböckerna om mer pengar behövdes. I Sundsvall anlitades de bästa arkitekterna som fanns då. Sundsvall fick en pampig karaktär medan Umeå återigen blev en trästad där björkar planterades som brandskydd. De pittoreska trähusen drabbades mycket hårt av rivningsvågen och de ansvariga för stadens stadsplanering tappade då konceptet helt. Hela staden liksom torget har blivit en enda röra där nya lådor inte tar hänsyn till gamla byggnader och Umeås politiker verkar ha glömt sitt kulturarv. Umeås Rådhustorg borde imponera eftersom staden är Norrlands största, men torget liksom hela staden är så hårt sönderriven att titeln som Norrlands huvudstad numera går till Sundsvall. Lär och inspireras av Sundsvall Umeå, annars ser ert torg snart ut som (o)Möjligheternas torg i Skellefteå. Då hjälper det inte ens att plantera björkar. När du står på Rådhustorget bör du akta dig så att du inte får syn på Kulturhuset Väven. Det är så fult att den kom på plats 51 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
10. Härnösand torg
Är Härnösands torg Sveriges vackraste torg?
Härnösand grundlades år 1585 av Johan ΙΙΙ i syfte att från statens sida kontrollera handeln i nedre Ådalen och lättare kunna beskatta varuflödet. På Härnösands torg finns flera byggnader av stort kulturhistoriskt värde. Det mest kända är sannolikt Residenset som uppfördes 1790. Residensets placering vid Stora torgets västra sida har en avgörande betydelse för upplevelsen av både stadsbilden runt torget och staden Härnösand på håll. Byggnaden är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Ett annat vackert hus på torget är Härnösands konsthall som uppfördes i nyrenässansstil år 1863. Den har tidigare har varit både landsstatshus samt polisstation. Även Nordeas bankkontor, tidigare Sundsvallsbanken är en fröjd för ögat att beskåda. Härnösand drabbades tyvärr av omfattande rivningar på 1960-talet. I samband med dessa revs flera hus när Prismsgallerian skulle uppföras och även Domus kom till stan.
Skåne
Tänk att lilla Skåne står för hela 25 % av tävlingens bidrag. Skåningarna har alltid haft en stor kärlek för att skapa torg och de har också valt att bevara dem bättre än i många andra svenska landskap. Även i hårt sönderrivna städer som Malmö och Helsingborg är torgen hyfsat intakta och ses som stadens pärlor.
11. Malmö – Stortorget
Är Stortorget i Malmö Sveriges vackraste torg?
Stortorget i Malmö är det enda torg i torgtävlingen som hade med hela fyra byggnader när vi röstade fram Sveriges vackraste byggnad år 2019. Stortorget är ett kvadratiskt torg med äldre byggnader runt om av varierande höjd, slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner. Det enorma torget är i princip helt intakt från 60-talsrivningar om man blundar för några fasadhyvlingar. Mitt på torget står en ryttarstaty av kung Karl X Gustav. Vid Stortorget ligger bland annat landshövdingeresidenset, Malmö rådhus, Kockska huset, Hotell Kramer, och Apoteket Lejonet. I samband med att Stortorget lades ut på 1530-talet började man uppföra ett nytt rådhus vid torgets nordöstra hörn. På 1860-talet omgestaltades rådhuset drastiskt efter planer av Helgo Zettervall. De bäst bevarade partierna av rådhusets äldsta delar utgörs av källarvalven som idag rymmer en restaurang. Jörgen Kocks hus påbörjade 1523. Den rikt dekorerade praktgaveln har sina närmaste förebilder i Holland. De spiralhuggna fialerna kröns av sköldbärande lejon, masverk och cirkelrosetter viär huggna i kritsten liksom himlamadonnan i hörnnischen. Huset restaurerades och rekonstruerades 1967. Hotell Kramer är utformad som ett slott i fransk renässansstil. Denna stil är väl representerad i Malmö. Kramers ståtliga framtoning och förnämliga läge vid Stortorget för tankarna till Hotell d´Angleterre vid Kongens Nytorv i Köpenhamn. Apoteket Lejonet är ett monument över den entreprenörsanda som rådde i Malmö under 1890-talet och 1900-talets första decennium. Det visar även på det betydande kulturella inflytande som tysk kultur, i synnerhet hade på Malmö och Skåne vid sekelskiftet 1900.
12. Malmö – Lilla torg
Är Lilla Torg i Malmö Sveriges vackraste torg
Lilla torg i Malmö ligger strax intill Stortorget och brukar benämnas Sveriges mest levande plats då de många uteserveringarna oftast är proppfulla. Kring det populära torget finns ett flertal restauranger och under det artificiellt förlängda sommarhalvåret är det fullt med folk på uteserveringarna som täcker en stor del av torget. Söder om torget finns Hedmanska gården, en gammal korsvirkesgård med anor från 1590-talet. Bredvid på andra sidan Hjulhamnsgatan, finns det Faxeska huset från 1760-talet som är så vackert att det kom på plats 72 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019.
Norra sidan av torget utgörs av ett pampigt nationalromantiskt femvåningshus. Östra sidan består av fyra klassiska byggnader. På torgets västra sida finns två korsvirkeshus. Ekströmska huset i hörnan, är uppfört på 1720-talet, medan grannhuset, Aspegrenska huset, är nybyggt. Dock med fasaddetaljer från 1600-talet. Tegelbyggnaden i torgets nordvästra hörn var på 1800-talet en fabrik och sedan saluhall, men är idag ett 5-stjärnigt hotell. Torgfasaderna är av varierande slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner. Få som besöker Lilla Torg idag kan nog ana att här fanns en stor saluhall mitt på torget mellan 1903 och 1968. Under dessa 65 år kändes platsen inte som ett torg och kanske var det därför den revs? Ni kan se hur saluhallen täckte hela torget på bild 2 i detta inlägg som visar Malmös två torg från ovan år 1943.
13. Malmö – Möllevångstorget
Är Möllevångstorget i Malmö Sveriges vackraste torg?
I Möllevången fanns väderkvarnarna då det var jordbruksmark. Möllevångstorget med omgivningar omnämns i folkmun Möllan och är en smältdegel av olika nationaliteter. Torget pryds av Axel Ebbes staty Arbetets ära, avtäckt 1931, som symboliserar områdets arbetarhistoria. Det färgstarka torget har en livlig torghandel , generösa öppettider och restauranger som serverar spännande rätter från hela världen. Den nuvarande bebyggelsen kring Möllevångstorget står i stort sett intakt sedan början av 1900-talet och har en anmärkningsvärt homogen och vacker stenstadsarkitektur. Några av de mest populära restaurangerna i Malmö ligger på Möllevångstorget eller på någon tvärgata till torget: Tempo Bar & Kök, Karib Creol, Krua Thai, m fl..
14. Helsingborg – Stortorget
Är Stortorget i Helsingborg Sveriges vackraste torg?
Stortorget i Helsingborg anlades år 1693 och sträcker sig från Terrasstrapporna ner till havet. Det senaste året har kontakten med och siktlinjen mot havet tyvärr inskränkts av en nyuppförd hotellbyggnad och bostadslådor som ritades av Gert Wingårdh. Torget omgärdas av några av Helsingborgs pampigaste byggnader i flera olika arkitekturstilar. Dessa inrymmer olika hotell-, restaurang- och kaféverksamheter vilket ger liv åt platsen större delen av dygnet. Pampigast av alla byggnader är Helsingborgs rådhus som byggdes 1897 i nygotisk stil och det är så vackert att det kom på plats 4 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Med sin centrala plats i staden utnyttjas Stortorget ofta för olika evenemang, festivaler och marknader. Även utomhuskonserter är populära och på valborgsmässoafton sjungs våren in från terrasstrapporna. Från toppen av dessa trappor får man en av Skånes bästa utsikter. Ut mot Drottninggatan står den drygt fyra meter höga ryttarstatyn av fältmarskalk Magnus Stenbock till minne av den svenska segern över Danmark i slaget vid Helsingborg år 1710. Det tråkiga med Torget är att det vackra bankpalatset längst nere i hörnan revs på 1970-talet. Istället byggdes där en brun låda utan arkitektur som är så ful att den hamnade på plats 47 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020. Längre upp på torget hittas också en ful Domuslåda utan arkitektur, men förutom dessa två hemskheter är torget mycket vackert.
15. Helsingborg – Mariatorget
Är Mariatorget i Helsingborg Sveriges vackraste torg?
Är detta kanske Helsingborgs motsvarighet till Lilla Torg i Malmö? Med en stor kyrka i mitten bör torgkänslan påminna om hur Malmös lilla torg kändes innan saluhallen revs. På Mariatorget i Helsingborg kan man slå sig ner på någon bänk för lite kontemplation. Torget omgärdas av välbevarade äldre byggnader med små butiker och mysiga restauranger med mat från världens alla hörn. Platsen domineras av Mariakyrkan som är stadens äldsta kyrka. Kyrkan byggdes på 1100-talet, men byggdes om på 1400-talet till en treskeppig tegelkyrka i gotisk stil. Mariatorget är en del av Helsingborgs pittoreska stadskärna med anor från medeltiden och fylld med små gator och gränder att upptäcka. Vem älskar inte korsvirkeshus?
16. Lund – Bantorget
Är Bantorget i Lund Sveriges vackraste torg?
Vackra Lund röstades fram som Sveriges tredje vackraste stad år 2017. Bantorget som är ett av Sveriges allra bäst bevarade torg innehåller hela 14 hus som är över 100 år och där finns inte en enda nyare byggnad vilket nästan är unikt i denna tävling. Torget anlades några år efter att järnvägslinjen öppnats i staden år 1856. Det var tänkt som en värdig entré till Lund för resande, även om det inte placerades mitt emot centralstationen. Torget domineras av Grand Hotel från 1899. Det är en Lunds tre monumentala byggnader i historiserande stil som arkitekten Alfred Hellerström ritat (de andra är Katedralskolan och Universitetsbiblioteket). Grand Hotel har franska slott som förebild. Längs torgets norra sida finns några praktfulla hus med butiker i gatuplanet och bostäder i de övre våningarna. De är byggda i olika stilar och har förebilder i bl.a. spansk sengotik och fransk renässans. I dag utgör Bantorget ett viktigt gång- och cykelstråk som förbinder stadens västra och centrala delar. Träden och planteringarna gör att platsen mer har karaktär av park än torg.
17. Lund – Stortorget
Är Stortorget i Lund Sveriges vackraste torg?
Stortorget i Lund är urgammalt, troligtvis det äldsta torget i det nuvarande Sverige. Det är triangulärt till formen och bildar en utvidgning av Stora Södergatan. Inga medeltida hus finns bevarade på denna plats. Rådhuset är från 1830-talet. Inte mindre än tre bankpalats uppfördes på 1910-talet. De är alla i mörkt tegel men har olika karaktär och är ritade av olika arkitekter (Theodor Wåhlin, Alfred Hellerström och Carl Bergsten). Stadshallen i gult tegel från 1968 räknas som ett av lundaarkitekten Klas Anshelms främsta verk men kan inte anses bidra till Stortorgets försköning. Tyvärr har denna och andra okänsliga nybyggnationer gjort att Stortorget numera upplevs som heterogent och inte särskilt genomtänkt. H&M-huset från 1950-talet är direkt fult. Men Stortorget erbjuder också exempel på lyckad renovering. En vit, påkostad fasad som lär vara ritad på 1880-talet av Helgo Zettervall framstår i dag som en gräddtårta. Interiören är helt urblåst och rymmer en galleria, men skalet är alltså bevarat och renoverat. Bokhandeln Gleerups (Akademibokhandeln) har funnits i samma lokaler sedan 1891. Det gula huset i klassicistisk stil har rundbågiga skyltfönster.
18. Landskrona – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Landskrona Sveriges vackraste torg?
Rådhustorget är äldre än samtliga hus runtomkring då staden i princip revs ner och återuppbyggdes på 1700-talet. Denna gröna och lummiga oas i centrala Landskrona är en naturlig mötesplats för landskroniter. Det vackra rådhuset kom på plats 49 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Torget är fullt med välbevarade hus och med nöjesutbud i varje byggnad. Det enda negativa med torget är att träden står så tätt att de täcker de vackra gamla husen. Träd har man i parker och inte på torg. Akta dig också för att snegla ner längs Gamla Kyrkogatan. Här ligger ett parasithus som är så fult att det kom fyra när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
19. Ystad – Stortorget
Är Stortorget i Ystad Sveriges vackraste torg?
Vackra Ystad röstades fram som Sveriges femte vackraste stad år 2017. Stortorget i Ystad, med anor från medeltiden pryds av ett byggnadsminnesförklarat rådhus i nyklassicistisk stil. Den nuvarande formen har rådhuset haft sedan mitten av 1800-talet. Dagens rådhus har en komplicerad byggnadshistoria. De äldsta delarna finns i källarvåningen. Här minner tegelvalven, dekorerade med kalkmålningar, om 1400-talets rådhus. Det blev till stora delar ödelagt av svenska trupper 1569 och återuppfördes på 1570-talet. En äldre teckning visar att rådhuset var murat i tegel och gestaltat i renässansstil med dekorativt svängda gavlar. Efter olika ombyggnader under 1700-talet blev rådhuset genomgående om- och tillbyggt under åren 1838-1840 och fick då det utseende det har idag. Ritningar var troligen utförda av den lokalt verksamma Anders Påhlqvist. Ystads gamla anor syns tydligt i och med de närbelägna och välbevarade korsvirkeshusen. Ystads torg är välbevarat torg och omgivet av många vackra byggnader från bland annat sent 1800-tal till tidigt 1900-tal, och om än inte direkt beläget vid själva torget, är det svårt att i sammanhanget inte nämna vackra Sankta Maria kyrka, som ligger precis bakom rådhuset.
20. Kristianstad – Lilla torg
Är Lilla torg i Kristianstad Sveriges vackraste torg?
Lilla Torg är ett välbevarat torg med en stor mängd vackra hus i loka färger. Den västra delen av torget är dock tyvärr helt sönderriven och har ersatts med en enorm låda utan arkitektur som har det ironiska namnet “Framtidens hus”. Parkeringsplatser saknas vilket höjer skönhetsvärdena och Lilla Torg är istället levande med sin handel och sina uteserveringar. I mitten av torget finns ett intressant klockspel. Ett helt kvarter intill torget förstördes vid storbranden år 2005. Stora delar av kvarteret var så pass förstört att det inte fanns något att rädda. Därför blev det istället nyproduktion, men med syftet att harmonisera med omgivningen i den gamla staden. Vi har tidigare hyllat denna nyproduktion via ett eget blogginlägg (klickbar länk).
21. Kristianstad – Stora Torg
Är Stora Torg i Kristianstad Sveriges vackraste torg?
Stadens förmodligen mest kända byggnad är Heliga Trefaldighets kyrka som anlades på den dåvarande Allöns högsta punkt. Kyrkan ritades av holländaren Steenwinkel och har kallats Nordens skönaste renässanstempel. Kyrkan invigdes 1628 och ligger i torgets nordvästra hörna. Det vackra rådhuset tillhörde tidigare ett välbevarat kvarter med 1800-talshus. Tyvärr förstördes hela detta kvarter när arkitektfirman Fojab fick storhetsvansinne och lät ersätta hela kvarteret med en ful glaslåda år 2014. Rivningen av kvarteret har utnämnts till hela 2010-talets rysligaste rivning (klickbar länk). Lyckligtvis överlevde rådhusets huvudbyggnad från 1891 och den står idag som en gräddtårta på torget. Stora kronohuset är en gul myndighetsbyggnad som uppfördes 1840–1841 för Hovrätten över Skåne och Blekinge samt Wendes artilleriregemente. Den utgjorde fram till 2002 en del av Kristianstads garnison. På torget hittas också det gamla posthuset som numera är museum och i den södra torghörnan ligger stadshotellet. En anrik byggnad på torget är Borgmästargården från 1614. Idag fungerar den som restaurang.
22. Simrishamn – Stortorget
Är Simrishamns torg Sveriges vackraste torg?
Det trevliga stortorget i Simrishamn upplevs som ett utvidgat gaturum med både fantastiska och enkla byggnader av varierande slag, höjd och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner. Det i nyromansk stil uppförda rådhuset, två våningar högt, som byggdes 1867 efter ritningar av Peter Boisen. Bakom rådhuset ligger stadens äldsta byggnad, den under medeltiden uppförda Sankt Nicolai kyrka med park. Bredvid rådhuset ligger nya stadshuset som byggdes 1954 efter ritningar av arkitekten Hans Westman. Största huset är bankhuset från 1917, stadens första hus med hyreslägenheter. Stortorget genomkorsas av storgatan som går genom hela staden, från hamnen och vidare ut på landet. Avsnittet mellan torget och hamnen är numera gågata och trafiken från storgatan leds in på Järnvägsgatan. Torgets västra del är p-plats och den östra för torghandel.
23. Åhus torg
Är Åhus torg Sveriges vackraste torg?
Åhus torg är kullerstensbelagt men med stensättning för den korsande Västergatan. På norrsidan finns en naturstensmur mot kyrkogården kring medeltida Santa Maria kyrka. Och där bredvid finns Åhus Museum, en rödputsad paradbyggnad med en mäktig frontespis. Runt torget grupperar sig mestadels envånings bebyggelse av varierande slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner, material och fin färgsättning.
24. Båstads torg
Är torget i Båstad Sveriges vackraste torg?
Båstads torg är ett gammalt anrikt torg som ligger i hjärtat av Båstads äldre stadsdel. Båstad och torget anlades ca 1450 av den danske kungen Christian I. Torget omgärdas av en småskalig stadsbebyggelse och St:a Maria kyrka som började byggas när staden anlades och stod färdig i början av 1500-talet. Kyrkan är ett minne från den tid då Båstad hade stadsrättigheter. Söder om kyrkan kantas det stensatta torget av hus från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Bland dessa märks Båstads församlingsgård och biograf, byggd 1879 som folkskola i gult tegel i en medeltidsinfluerad stil och Båstads första skolhus från 1839 som nu är turistbyrå i rött tegel med putsade listverk. Torget och kyrkoanläggningen genomkorsas av Köpmansgatan, ortens huvudled som kantas av små affärer. Bakom torget ligger ”Dalmanska tomten”, en kuperad parktomt med utsikt över Laholmsbukten. På Båstads torg bedrivs i huvudsak torghandel enligt den traditionella modellen med många lokala hantverks- och lantbruksprodukter. Pärans dag är ett uppskattat evenemang där man kan lära sig mer om olika potatissorter, provsmaka, få tips och nya idéer på hur man kan tillreda vad bjäreborna kallar jordens guld.
25. Torget i Jakriborg (Hjärup)
Är Jakriborgs torg Sveriges vackraste torg?
Jakriborg, den nyurbana Hansastaden utanför Lund som uppfördes i slutet på 1990-talet har naturligtvis också ett mysigt torg. Den genuint ombonade stämningen i denna medeltida miljö lockar många besökare till torgets många evenemang. Musikfestivaler, marknader, loppisar, Barnens dag och Djurens dag med kaninhoppning, ponnyridning och mycket mer. Jul i Hjärup på Jakriborg är en populär, årlig julmarknad med genuin julstämning. Många utställare visar gediget hantverk med bl a ljus, keramik och tovade tomtar och juldelikatesser som brännvinssill, ostar, enbärsmust och spettkaka.
26. Hörby – Gamla torg
Är gamla torget i Hörby Sveriges vackraste torg?
Gamla torg i Hörby är en enhetlig och vacker miljö med hus från slutet av 1800- och början av 1900-talet. Husen präglas av självmedvetenhet och en känsla för stil. Det praktfulla Stora hotellet från 1901 är den dominerande byggnaden. I hörnet av torget ligger kyrkan med anor från 1100-talet. Torget upprustades nyligen för många miljoner kronor och har gått från att vara en tråkig parkeringsplats till ett torg som Hörbyborna kan vara stolta över.
Blekinge
Varenda en av de 4 städerna i Blekinge kunde leverera vackra torg till vår tävling. I Blekinge finns ett av Sveriges pampigaste torg. Hur ska det gå i omröstningen?
27. Ronneby torg
Är Ronnebys torg Sveriges vackraste torg?
Ronneby torg är stort (c:a100 x 350 meter) och sträcker sig tvärs stadscentrum med Ronnebyån i söder och med Heliga Kors kyrka i bakgrunden i norr. Kyrkan når man via en trappgränd bredvid bankpalatset upp emot den medeltida kyrkan. Denna vackra trappa känns som en gullig lightvariant av trappan på Helsingborgs torg. Vid Ronnebyån finns kajplats för skärgårdstrafik och tidigare fanns ett fisktorg på andra sidan ån. Bankpalatset är torgets högsta byggnad och uppförd i nationalromantisk stil. På torgets västra och östra sidor finns blandat både nya och äldre byggnader i 2-3 våningars höjd. Torget har många användningsmöligheter med olika markytor och vegetation. När du står på Ronnebys torg bör du akta dig så att du inte får syn på Gallerian Diamanten. Den är så ful att den kom på plats 52 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
28. Sölvesborg – Stortorget
Är Stortorget i Sölvesborg Sveriges vackraste torg?
Sölvesborgs stortorg är idylliskt med äldre vackra låga 1800-talshus. En klocka spelar melodier och konditori Ritz erbjuder något alldeles extra både i bröd bullar o kakverk. Sätt Dig o njut på uteserveringen o lyssna på den porlande fontänen mitt på torget. I torgets västliga hörn tronar ett pampigt rådhuset från 1833 av arkitekt Fredrik Blom. Vid ombyggnaden 1913 fick huset sitt nuvarande utseende. Byggnaden bredvid rådhuset är tyvärr av lådmodernistiskt slag. Det håller emellertid skalan i 2 våningar och är uppförd i traditionella material. Dock är denalldeles för långsträckt och stör torgets harmoni.
29. Karlshamn – Stortorget
Är Stortorget i Karlshamn Sveriges vackraste torg?
Karlshamns torg utgörs av ett kvadratiskt kvarter i rutnätsplanen från 1660-talet. Kvarteret norr om torget är en muromgärdad kyrkogård med Carl Gustafs kyrkan ritad av Erik Dahlbergh. Kyrkan invigdes 1702. På södra sidan av torget uppfördes det dominerande rådhuset är 1900 i en blandning av jugend och holländsk renässans. Huset ritades av arkitekten Gustaf Adolf Lindberg och är så vackert att det kom på plats 53 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Torget har mångsidig användning och för närvarande uppförs en envånings serveringsbyggnad på östra delen av torget. Södra torgfasaden utgörs av klassiska byggnader. Västra torgfasaden utgörs av äldre byggnader av varierande utformning. Akta dig bara för att kika på torgets östra sida. Där hittar du köplådan Flaggen som är så ful att den kom på plats 70 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
30. Karlskrona – Stortorget
Är Stortorget i Karlskrona Sveriges vackraste torg?
Vackra Karlskrona röstades fram som Sveriges fjärde vackraste stad år 2017. Staden har ett av norra Europas största stenbelagda torg. Många besökare fascineras av det stora torget. Statyn av Karl XI, stadens grundare, blickar ut över stortorget med sina tre monumentalbyggnader : Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och rådhuset. Torget är Trossös högsta parti och skärgårdsöns platå. Det mycket stora, stensatta och naturligt välvda torget har blivit ett levande uttryck för den stora satsningen att placera Sveriges marina centrum på Trossö. Torget speglar ännu idag den storslagna militära satsningen som har gjort staden till Unescos världsarv. Unesco har dock hotat med att ta i från stadens världsarvstitel ifall det omdiskuterade kulturhuset byggs här. Det finns långt gångna planer på att bygga en låda utan arkitektur mitt på torget och detta skulle ödelägga skönheten totalt.
Småland
Lilla Småland är överfullt med vackra gamla torg. Är det kanske här vi hittar vår vinnare?
31. Växjö – Stortorget
Är Stortorget i Växjö Sveriges vackraste torg?
Vid Stortorget återfinns på den norra sidan av torget Residenset, byggt 1843-1844 i empirestil, där landshövdingen i Kronobergs län har sin bostad. Huvudbyggnaden är 54 meter lång och sträcker sig över hela norra sidan av torget. På torgets södra sida finns Stadshotellet invigt 1852 och ombyggt 1900. De övriga torgsidorna domineras av en modernistisk bebyggelse, framförallt den västra torgsidan mot Storgatan som utgör Växjös ledande handelsgata. Mot östra torgsidan kan man skymta Växjö domkyrka. Tidigare gick riksväg 23 och riksväg 25 igenom Stortorget. Storgatan är numera bilfri, men torgets yta uppåts till största del åt bilparkering när det inte är torghandel.
32. Eksjö – Stora Torget
Är Stora Torget i Eksjö Sveriges vackraste torg?
Stora Torget har i huvudsak behållit den utformning det fick efter en brand 1857. Den förhållandevis stora torgytan utgör en övergång mellan den medeltida stadsplanen i norr och rutnätsplanen i söder. Torget avgränsas i norr av den äldre trähusbebyggelsen som, med sina smala krokiga gator, bildar en närmast sluten vägg åt norr. Den södra stadsdelens sammanbyggda husrad sluter torget åt sydväst, medan den breda Södra Storgatans möte med Södra Kyrkogatan tillsammans med den glesa bebyggelsen i kvarteret Banken utgör en mer diffus avgränsning. I väster avgränsas torget av Rådhuset/Stora Hotellets höga och breda byggnad vars volym ytterligare förstärks av höga träd på ömse sidor. Bakom hotellbyggnaden sluttar marken nedåt. Torget domineras av ryttarstatyn från 1929 i brons skapad av Alfred Ohlsson rest som ett minne över Kunliga Smålands husarregemente. Torget omges av flera äldre byggnader med stadshotellet (1862) och Borgen (1857).
33. Kalmar – Stortorget
Är Stortorget i Kalmar Sveriges vackraste torg?
Vackra Kalmar röstades fram som Sveriges sjunde vackraste stad år 2017. Det medeltida Kalmar låg i anslutning till Kalmar slott, men efter de våldsamma krigen i början av 1600-talet beslöts att staden skulle flyttas av militära skäl och 1647–1657 byggdes den nya staden på den angränsande ön Kvarnholmen. Den nya staden fick en regelbunden rutnätsplan, med Storgatan som symmetriaxel. Mitt på Storgatan anlades Stortorget och där byggdes den nya domkyrkan, ritad av Nicodemus Tessin den äldre. Kalmars domkyrka var ett skrytbygge, den är byggd av öländsk kalksten, granit och inflätade kalkstenar. Den var 1600-talets och barockens förnämsta kyrkliga byggnadsverk i Sverige, ett stormaktstidens skyltfönster. Torget var stadens naturliga centrum och platsen för en livlig torghandel. Under 1800-talet drogs Storgatan tvärs över torget och då flyttades den stora brunn som tidigare varit torgets mittpunkt till dess nuvarande plats på torgets södra sida. Torget har till största delen bevarats från rivningar och fula lådor och runt torget finns flera byggnader av högt kulturhistoriskt värde från olika epoker. Domkyrkan dominerar torget mot norr och är numera församlingskyrka för Domkyrkoförsamlingen, men används dessutom flitigt för konserter. Öster om Domkyrkan ligger det gamla läroverket från 1835, sedan 1933 kommunhus med sessionssal för kommunfullmäktige. Grannhuset söderut är den Nelsons fastigheten, en timmerbyggnad från 1800, i två plan med sadeltak. Längre söderut på samma sida ligger Calmar Stadshotell som är så vackert att det kom på plats 21 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Det ligger en påkostad jugendbyggnad från 1907 som, förutom många hotellrum, har en magnifik festsal. I vinkel mot stadshotellet ligger Kalmar rådhus. Rådhuset, som invigdes 1690, byggdes troligen efter ritningar av M G Craelius, som var chef för Kvarnholmens befästningsarbeten i Kalmar. Huset är en fin representant för den holländska barocken, den stil som utmärker många av stadens borgarhus i sten. Fram till slutet av 1800-talet låg rådhuskrogen på bottenvåningen. I källaren fanns arrestlokaler. På byggnadens fasad finns Carl XI:s namnchiffer uthuggen och förgylld. Stadens tingsrätt har flyttat till en nybyggd fastighet utanför Kvarnholmheen och fastigheten inrymmer numera olika kommunala verksamheter. På torgets västra sida är bebyggelsen mera blandad, med äldre välbevarade hus, ombyggda äldre fastigheter och några mindre hus av senare datum. Ända in på 1950-talet låg 1600-talets stadsplan och bebyggelsetyp orubbad. Under 1960- och 1970-talet revs delar av innerstadens gamla bebyggelse och ersattes av banklokaler, varuhus och parkeringsplatser. Dock är kulturmiljön bättre bevarad i Kalmar än i många andra svenska städer och Stortorget överlevde rivningsraseriet intakt. Stortorget blev byggnadsminne 2002. 2003 färdigställdes projektet Field of stones/Ett stengolv, en varsam förnyelse av torget för att lyfta dess betydelse som stadens viktigaste rum, med ny stenläggning och diskreta underjordiska kanaler med porlande vatten. 2004 tilldelades torgprojektet det årets Sienapris.
34. Kalmar – Larmtorget
Är Larmtorget i Kalmar Sveriges vackraste torg?
Det medeltida Kalmar låg i anslutning till Kalmar slott, men efter de våldsamma krigen i början av 1600-talet beslöts att staden skulle flyttas av militära skäl och 1647–1657 byggdes den nya staden på den angränsande ön Kvarnholmen. Den nya staden fick en regelbunden rutnätsplan, med Storgatan som symmetriaxel. Mitt på Storgatan anlades Stortorget och i Storgatans förlängning västerut skapades Larmtorget. Namnet kommer av att stadsvakten fanns inkvarterad där till början av 1800-talet. Numera är torget mest känt som ett nöjescentrum som sjuder av liv under sommarmånaderna, kantat av restauranger och caféer. Bebyggelsen runt torget är helt intakt, inte en enda ful låda i sikte vart man än vänder sig. Torget domineras i söder av Ludvigshuset, ett magnifikt centralpalats i jugendstil från 1905 som upptar ett helt kvarter. Ritat av Gustaf Wickman inrymde det fram till 1972 varuhuset Ludvigs, Kalmars svar på NK. Huset är fint renoverat och hyser numera restauranger, bostäder och kontor. På västra sidan ligger Frimurarehotellet, byggt 1876 och ritat av den kände arkitekten Johan Fredrik Åbom. Hotellet bygges till 1928 och hela fastigheten har nyligen renoverats pietetsfullt. Likaså på västra sidan av torget ligger Kalmar Teater, ritad av Bror Malmberg och invigd 1863. Efter att ha använts till såväl danssalong, biograf och cirkus återställdes teatern till sitt ursprungliga utseende 1987 och drivs numera som en gästscen som tar emot gästspel från många olika arrangörer. I mitten av torget står Vasamonumentet, även kallad Vasabrunnen eller Fontänen David och Goliath i Kalmar, skapad av Nils Sjögren och invigd av Gustaf V 1926.
35. Jönköping – Hovrättstorget
Är Hovrättstorget i Jönköping Sveriges vackraste torg?
Hovrättstorget är ett torg beläget vid Göta hovrätt i stadsdelen Öster i centrala Jönköping. Kring torget finns den äldsta ännu stående bebyggelsen i Jönköping. Vid Hovrättstorget ligger två byggnadsminnen som båda har kopplingar till svenskt rättsväsende, Göta hovrättsbyggnaden (byggstart 1639) och Gamla rådhuset (invigt 1699). Göta hovrättsbyggnaden blev ett byggnadsminne 1935, och blev därmed stadens och länets första byggnadsminne. Byggnadsminnet omfattar såväl byggnaden som den omgivande Hovrättsparken. Hovrätten är Jönköpings äldsta stående byggnad, med många tidstypiska detaljer, exempelvis en sandstensportik, en stentrappa i dubbla lopp, och sandstenskvadrar med lisenkedjor i fasaden. Anledningen till att huset emellanåt tillskrivs Simon de la Vallée är att byggnaden innan taket byggdes om under 1700-talet hade ett säteritak av en modell som påminde om Riddarhuspalatset. Gamla rådhuset ligger vid torgets västra kant, och består av tre våningar. Dess stomme är av gråsten och tegel som har putsats med en roströd färg. Ockragula pilastrar sträcker sig längs fasaderna. Mellan den andra och tredje våningen återfinns Jönköpings stadsvapen
36. Västervik – Rådhustorget / Stora Torget
Är rådhustorget i Västervik Sveriges vackraste torg?
I Västervik finns fyra torg – Rådhustorget (Stora Torget), Grönsakstorget, Spötorget och Fiskaretorget. Rådhustorget omges av mycket vacker äldre arkitektur, däribland Enanderska huset i jugendstil uppfört som varuhus 1907-1908, den gamla Handelsbankenbyggnaden i nygotisk stil från 1904 och det så kallade affärshuset i hörnet Storgatan-Rådhusgatan från 1912. Torget som helhet präglas mycket av tidiga 1900-talets stadsarkitekturideal då staden växte, men har även kvar viss äldre bebyggelse. Torget är också historiskt centrum för stadens administration i och med rådhusets placering på torgets västra sida.
37. Vimmerby – Stora torget
Är Stora torget i Vimmerby Sveriges vackraste torg?
Stora Torget i Vimmerby omges av arkitektur från flera tidsepoker, men kanske mest framträdande är stadshotellet beläget i torgets norra del. Uppfört 1867-1868 efter ritning av Hugo Hammarskjöld. En ovanligt praktfull byggnad för en på den tiden liten ort. Därtill utmärker sig förstås rådhusbyggnaden som numera inhyser turistbyrå byggd 1824 – 1825 efter ritning av arkitekt Jacob Wilhelm Gerss. Rådhuset är så vackert att det kom på plats 74 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Torget pryds också av en staty på traktens stolthet Astrid Lindgren.
38. Gamleby torg
Är Gamleby torg Sveriges vackraste torg?
Gamleby torg slåss med Stortorget i Lund om titeln Sveriges äldsta torg och utmärker sig precis som Lund som ett av endast ett fåtal trekantiga torg i landet – i själva verket ett av få i Skandinavien! Torget omges av välbevarad, äldre bebyggelse med inslag av gamla trähus. En gammaldags telefonkiosk pryder också torget! Flera verksamheter har verkat i torget genom tiderna, dam- och herrkiperingar under 50-talet, matbutik, hamburgerrestaurang och videobutik under 90-talet till antikbutiker, kafé och secondhandbutiker idag. Torghandel bedrivs regelbundet och två gånger om året får torget också husera en större marknad, Gamleby marknad, då det lilla torget sprudlar av liv!
Dalarna
Dalarna med sina faluröda trähus borde väl ha många vackra torg? Njae, trots att vi rådfrågade lokalbor lyckades ni bara nominera tre torg. Lyckligtvis är dessa tre mycket vackra.
39. Falun – Stora Torget
Är Stora Torget i Falun Sveriges vackraste torg?
Stora torget i Falun är ett sluttande, kullerstensbelagt torg i den UNESCOklassade världsarvsstaden Falun. Världsarvet Falun innefattar gruvan, staden och bergsmansbygden. Falun drabbades trots världsarvet mycket hårt av rivningar som började redan på 1950-talet. Rivningarna av Faluns innerstad ledde till massiva protester, förmodligen utlösta av rivningen av Selma Lagerlöfs hus på Villavägen. Stora torget är en av de platser som inte fick besök av rivningskulan och en total ödeläggelse av den kulturhistoriska bebyggelsen kunde därför räddas. Vid Stora Torget ligger Falu rådhus och Kristine kyrka. I den övre delen, mot Åsgatan och Kristine kyrka, står Engelbrektsmonumentet av Karl Hultström. Det är mycket glädjande att torget inte revs i denna världsunika stad där t.om Falukorven är varumärkesskydd av EU.
40. Hedemora – Stora torget
Är Stora torget i Hedemora Sveriges vackraste torg?
Stora torget var ända sedan medeltiden navet i Hedemora som handelsplats. Idag omgärdas det av Stora hotellet, Bergstrandska gården, rådhuset, Perssonska gården, Sahlbergska gården, Hedemora stadshotell, Apoteksträdgården och Gamla apoteket. Stora torget i Hedemora var ursprungligen betydligt större än idag. På 1500-talet uppläts marken norr om kyrkan till staden, så nuvarande Kyrkogatan kunde förbinda torget och kyrkan, liksom möjliggöra bebyggelse. Utmed torget och dess omgivande gator fanns bodar som var friliggande, men fasta. Då det första rådhuset uppfördes 1670 (nedbrunnet 1754) anlades bodar utmed detta som hyrdes ut av staden. Stadens gator stenlades 1670, och 1675 belades även torget med kullersten. 1922 kom ett beslut att stensätta gatan över torget med gatsten, genom nödhjälpsarbete. Med stadsplanen som följde efter stadsbranden 1754 gjordes torget betydligt mindre. Efter att ha modifierat ritningen som togs fram efter branden beslöts det att torget i norr skulle sluta vid apotekare Stammers och rådman Runers gårdstomter, med en korrigering några alnar västerut för källargångarnas skull. Inga gatunamn fanns vid denna tid, men den nya sträckningen av vad som skulle bli Gussarvsgatan blev därmed en nordgräns. Hedemora är liksom Säter en bortglömd pärla i Dalarna
41. Kopparberg – Gruvstugutorget
Är Gruvstugutorget i Kopparberg Sveriges vackraste torg?
Det första som man möter vid Gruvstugutorget är en asfalterad körbana tvärs torget fram till kyrkogården. På körbanans båda sidor stensättning med gångsten och på östra sidan bilplatser. Utmed torgets båda sidor ligger friliggande rödmålade trähus lite spontant utplacerade en- och tvåvånings klassiska byggnader av varierande slag och ålder. Allt sammanhållet i trevliga proportioner och material inbäddat i växtlighet. Byggnaderna inrymmer hembygdsmuseum, postkontor, poliskontor, f d Tingshus, blomsteraffär , m.m. En körbana leder fram till kyrkogården där Ljusnarsbergs kyrka skymtar bakom träden. Kyrkan är från 1600-talet, men nuvarande utseende är skapat åren 1891–1892. Då byggdes ett nytt kor och en ny sakristia efter ritningar av arkitekt Fritz Eckert. Samtidigt genomgick kyrkan en hårdhänt idealiserande restaurering.
Samma omilda behandling drabbade tingshuset av samma arkitekt. Tingshuset har sitt ursprung i en år 1642 uppförd gruvstuga. 1893 genomgick byggnaden en omfattande ombyggnad som gav byggnaden ett fornnordiskt formspråk med träspånbeklädnad på tak och väggar. Huset ombyggdes för att tjäna som tingshus, men förhandlingarna flyttades redan 1899 till Lindesberg. Byggnaden används därefter av Ljusnarsbergs kommun. Tingshuset i Kopparberg är en viktig karaktärsbyggnad i Kopparbergs historiska centrum. Det berättar tillsammans med andra byggnader runt omkring historien om ortens tillkomst och utveckling när gruvnäringen växte fram i området under 1600-talet. Orten upplevde sin storhetstid under 1600-talet då man hittade kopparfyndigheter på platsen. Kopparfyndigheterna lockade en stor mängd nybyggare till platsen, framför allt kom en stor mängd invandrare från Finland.
42. Säter – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Säter Sveriges vackraste torg?
Om man hör staden Säter får folk oftast kalla kårar och tänker på Säters mentalsjukhus. Det är nästan sorgligt då Säter är en av Sveriges vackraste städer. Stadens centrum har är en Sveriges bäst bevarade trästäder. Rådhustorget i Säter ger ett mysigt intryck och byggnaderna runtomkring torget är både vackra välvårdade. Rådhuset har kanske en av Sveriges vackraste portar. Porten är utsmyckad med joniska kolonner och även med meanderslingor. Av de svenska tätorter som tidigare varit städer är Säter med sina 4 500 invånare en av de minsta. Man blir inte galen i Säter. Här får själen lugn och ro och det är kanske just därför mentalsjukhuset byggdes i Säter.
Halland
Varje stad i Halland lyckades nominera ett torg, men i Halmstad var det inte det kända Stora Torget som gick till tävlingen eftersom de flesta byggnaderna där är rivna.
43. Halmstad – Lilla torg med Norre Torg
Är Lilla Torg i Halmstad Sveriges vackraste torg?
Då Norre Torg med den vackra välbevarade stadsporten i princip sitter ihop med Lilla Torg låter vi dessa två tävla tillsammans som ett enda torg. Lilla Torg ligger på den södra delen av det medeltida dominikanerklostret Sankta Katarinas klosters område. Klostret började uppföras på denna plats på 1330-talet, för att senare flyttas dit från Övraby. Det var verksamt till 1531 och användes därefter som sjukhus för de fattiga och andra ändamål. Troligen kvarstod hela anläggningen till Halmstads stadsbrand 1619, då endast fyra byggnader räddades, av vilka klostrets västra flygel var en. Då befästningarna togs ur bruk 1737, försåldes huset på auktion och revs troligen kort därefter. Halmstads fattighus uppfördes i hörnet Köpmangatan/Bankgatan vid Lilla Torgs sydvästra hörn. Det byggdes i två etapper 1857 och 1879. Huset blev 1903 kontor för br8andkåren. Lokalerna används idag för stadens turistinformation. Vid torget uppfördes stadens första brandstation som granne till Fattighuset. Den ritades av Sven Gratz och hade en envånings bilhall och ett fyrkantigt fyravånings brandtorn för torkning av slangarna. Den invigdes 1903 för stadens nyinrättade brandkår och är idag restaurang. En omdaning av miljön kring Lilla Torg skedde på 1920-talet. Telegrafstationens byggnad uppfördes vid Köpmangatan 1923–1926 på uppdrag av Kungliga Telegrafstyrelsen, ritad av Aron Johansson. Samma år invigdes vid torget också biografen Röda Kvarn vid Bankgatan, byggd efter ritningar av August Svensson. Torget har länge huvudsakligen varit parkeringsplats, men under 2010-talet har byggts ett parkeringshus i närheten och diskuterats att omvandla torget till en bilfri plats för turister och fikasugna.
44. Laholm – Stortorget
Är Stortorget i Laholm Sveriges vackraste torg?
Stortorget är Laholms centrala mötesplats alla tider på året. Torgets pampigaste byggnad är det gamla rådhuset, en stenbyggnad med vitputsade fasader i klassicistisk stil. Det är så vackert är så vackert att det kom på plats 77 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. 1794, när byggnaden stod klar, fanns på nedervåningen stadens arrestrum och vågrummet där stadsvågen fanns. På övervåningen en stor paradvåning. Rådhuset har i folkmun kallats för spruthuset eftersom stadens brandredskap förvarades här i början av 1800-talet. Idag huserar turistbyrån där. Runt torget ligger flera äldre byggnader med butiker och restauranger i bottenplan. Bland andra Laholms äldsta hus där man hittar en äkta bokhandel i gammaldags stil. Mitt på torget tronar Lagafontänen, skapad av John Lundqvist 1933 och invigd av Gustav V. Fontänen föreställer den forsande ån Lagan. I fontänen står Pärlflickan, Forskarlen och Laxpojken. Konstverket finansierades av laxfiskaren Frans Bylander. I direkt anslutning till Stortorget ligger Hästtorget med biograf, stadshotell, Teckningsmuseet och ännu fler butiker och restauranger. Tyvärr brann ett vackert gammalt trähus från 1800-talet sommaren 2021. Lyckligtvis har väggarna överlevt och om byggnaden får ett nytt tak kan den återfå sin forna glans. Kommunen diskuterar just nu om det ska rivas eller återställas. Om de klubbar rivning så väljer vi att diska Laholm från tävlingen för så gör man inte år 2021. Bevara torgets skönhet!
45. Varbergs torg
Är Varbergs torg Sveriges vackraste torg?
Vackra Varberg röstades fram som Sveriges sjätte vackraste stad år 2017. Stadens torg omges av Varbergs stenkyrka som uppfördes 1769-72 i gustaviansk stil på motsvarande plats som föregångaren Caroli kyrka från 1600-talets slut, vilken brann ner 1767. Arkitekt till den nya kyrkan var Friedrich August Rex, som bl a även uppfört Tullbron i Falkenberg. I väster ligger Stadshotellet i tegel och sandsten, uppförd 1902. Inrymde ursprungligen post, stadsfiskal, polis o brandkår. I öster Rådhusbyggnaden (1850-1919) som är uppförd i två våningar och fasaden är klädd med två olika gula tegelsorter. Sockeln är klädd med granitplattor. Torgfasaden har byggts av gult tegel av Flensburgstyp och gavelpartiet i verblendertegel. På torget finns en rektangulär fontän medn bronsskulptur kallad Badande ungdom skapad av Bror Marklund 1937
46. Falkenberg – Gåsatorget / Gamla Torget (Laurentiiparken)
Är Gamla Torget i Falkenberg Sveriges vackraste torg?
I Falkenberg är man stolta över sin gamla stad. I många gamla svenska stadskärnor har de namngett de äldsta delarna med det tråkiga namnet “centrum”. I Falkenberg kallas dock de gamla delarna precis som i Stockholm för “Gamla Stan”. Under medeltiden bildades städer vid åmynningarna i Halland. Falkenberg anses vara den äldsta och anlades vid Ätran på grund av den rika förekomsten av lax. I vinkel mot Storgatan bildades små tvärgator, så kallade sträten. Kyrkan S:t Laurentii uppfördes omkring år 1300. Vid den låg stadens centrum med torg, rådhus och skola. År 1761 stod Tullbron färdig. Ett nytt rådhus byggdes och ett nytt torg anlades bredvid, Rådhustorget. Detta innebar att stadens centrum flyttades. Området kring S:t Laurentii kallas ”Gamla stan” och det gamla torget går idag under namnet Gåsatorget och Laurentiiparken. Dess låga trähusbebyggelse härstammar främst från 1800-talet.
47. Kungsbacka torg
Är Kungsbacka torg Sveriges vackraste torg?
Torget beskrivs av kommunen själva som en vacker plats. Det är lätt att förstå vad de syftar på när man ser det delvis pittoreska torget som bland annat ramas in av låga trähus och en originell liten kyrka. Tyvärr finns här även inslag av modernistisk arkitektur som bryter tydligt mot platsens övriga karaktär. Det är tydligt att dessa byggnader kunde stått precis vart som helst – tyvärr placerades de på ett torg som annars hade haft potential att bli ett turistmål av världsklass. Under en period var torget en helt asfalterad yta med bilparkeringar i båda ändarna och kantad av trafikerade gator. Detta är dock åtgärdat sedan ungefär 10 år tillbaka och idag har området flera användningsområden. Kanske dags att även ta tag i problemet med de fula husen? Det som stör mest med Kungsbackas torg är att kommunen inte lät rekonstruera det vackra nedbrunna huset som täckte en hel länga av torget fram till år 2006 (bild 3 ovan). Istället byggdes det en ful fyrkantig låda på platsen och Kungsbackas invånare sörjer ännu efter 15 år. När en vacker byggnad brinner upp i en gammal stad har man ett visst ansvar att återställa det som gått förlorat. Klicka här för att läsa om några goda exempel på rekonstruktioner som har gjort i Sverige.
Värmland
Ack Värmland du sköna borde väl ha många vackra torg? Njae här fick vi jobba hårt för nomineringar och de två torg som valdes ut är hårt sönderrivna. Vi får se hur Värmland klarar tävlingen.
48. Karlstad – Stora Torget
Är Stora Torget i Karlstad Sveriges vackraste torg?
Karlstads torg omtalas ofta som ett av Sveriges största, vilket sannolikt är lite av en överdrift. Men visst är det både stort, och tjusigt. Torget ligger som en förbindande länk mellan den öst/väst-gående rad av flotta och än idag kvarstående offentliga byggnader som uppfördes efter den senaste stadsbranden 1865. En brand som lade i princip hela innerstaden i spillror. Torget låg dessförinnan på samma plats. Men var hälften så stort och orienterat i nord/sydlig riktning. Efter branden valde de styrande att, med ambition att minska risken för spridning av brand, att bredda stadens gator rejäl och göra torget dubbelt så stort. På torgets västra halva, med ansiktet vänt mot rådhuset, tronar statyn Fredsgudinnan från en hög sockel. Ett minne från unionsupplösningen mellan Norge och Sverige år 1905 föreställande en kvinna som håller ett brutet svärd. Torget har genom åren haft olika innehåll. Allt från torgmarknader, busshållplats och parkering. Idag pågår ett idéarbete för att förnya bruket av torget.
49. Arvikas torg
Är torget i Arvika Sveriges vackraste torg?
Arvikas flotta torg härstammar från 1818 års stadsplan där en större öppen kvadratisk yta på 148 alnar benämnd Stora Torget reserverades mot Kyrkviken. Platsen som var avsedd för handel kom att bilda stadens centrum. Från torget anlades mot Kyrkviken en rak gata ned mot landbryggor, marknads- och upplagsplatser. I mitten av 1860-talet drogs järnvägen fram och en station uppfördes, vilket kom att avskilja kontakten med Kyrkviken. Kring sekelskiftet 1900 och årtiondena därefter uppfördes kring torget ett flertal officiella byggnader, bankhus och större bostadsfastigheter representativa för stenhusarkitekturen med högre våningsantal, putsade detaljrika fasader och tornprydda tak. Under de senaste årtiondena har äldre byggnader utmed torget och de större affärsgatorna fått ge vika för stora affärs- och kontorsbyggnader med större byggnadsvolymer och moderna fasadmaterial. Under senare år har stora insatser gjorts för att reglera biltrafiken och försköna torgytan. År 1971 utsmyckades torget med Liss Erikssons skulptur “Fågelmannen”. År 1994 återinvigdes torget efter en omfattande ombyggnad vad gäller parkeringsytor, plattsättning, bänkar, planteringar och lindalléer. Torget i Arvika har i alla tider, då som nu, tjänat som en livaktig marknads- och handelsplats samt mötes- och samlingsplats. Invid torget förlades järnvägs-, buss- och taxistationer. Alla dessa funktioner har gjort torget till en central plats i Arvika. Om gatunätet är stadens skelett är torget otvivelaktigt dess hjärta. För bara några år sedan brann ett av torgets pampigaste hus ner. Staden ville inte påkosta en räddning av fasaden trots att den hade överlevt utan rev allting. Dock blev nyproduktionen så pass lyckad att den röstades fram som Sveriges vackraste nyproduktion år 2018. Vid torgets nordöstra görna hittas L P Svenssonhuset som är så vackert att det kom på plats 47 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Akta dig bara för att besöka den nordvästra hörnan av torget. Där ligger en grå betonglåda som är så ful att det kom sjua när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
Övriga småstäders torg
Här fortsätter vi att lista Sveriges övriga småstäders torg i en slumpmässig ordning.
50. Visby – Stora Torget
Är Stora Torget i Visby Sveriges vackraste torg?
Vackra Visby röstades fram som Sveriges näst vackraste stad år 2017. Stora torget i Visby är från medeltiden och har kvar mycket av den medeltida prägeln. Torget domineras av den romantiska S:ta Karins ruin, som en gång var franciskanernas kyrka. På andra sidan ser man domkyrkans torn sticka upp bakom husen. Vid torget finns i dag innerstans enda livsmedelsbutik och flera välbesökta restauranger och uteserveringar, bl.a. Gutekällaren med sin vita trappstegsgavel och Munkkällaren. En omgestaltning av torget färdigställdes 2011 efter en arkitekttävling.
51. Visby – Donners plats
Är Donners plats i Visby Sveriges vackraste torg?
Donners plats i Visby innerstad är en välkänd mötespunkt för turister, nära Almedalen och Strandgatan. Platsen inramas av hus från olika tider som berättar om stadens långa historia. Den har fått sitt namn efter handelshuset Donner som hade sitt huvudkontor i Donnerska huset på 1700- och 1800-talen. Turistbyrån på Gotland har i dag sina lokaler i det stora gula huset. Vid torget ligger också det anrika Wisby hotell, inrymt i medeltida packhus. Många saknar det fina Naturmuseet som tidigare var inrymt i ett praktfullt bankhus. Den mest kända byggnaden vid Donners plats är Burmeisterska huset, ett köpmanshus i trä från 1600-talet. Akta dig bara för att passera Clarion Hotel Wisby längs Strandgatan. Där hittar du en hiskelig rostlåda som är så ful att det kom nia när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
52. Grännas torg
Är Grännas torg Sveriges vackraste torg?
I Gränna respekteras traditioner. Inte en låda i synhåll vid torget. Runt det kullerstensbelagda torget grupperar sig låg, äldre trähusbebyggelse av varierande slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner och fin färgsättning. Torget följer sluttningen mot Vättern med storslagen utsikt över vattnet. Öster om reser sig berg och skog. Kommer du med bil är du välkommen att stanna mitt i stan. Tyvärr är det vackra torget en parkeringsplats vilket drar ner dess skönhetsvärden.
53. Marstrands torg
Är Marstrands torg Sveriges vackraste torg?
I den vackra och mycket välbevarade lilla staden Marstrand ligger Rådhustorget. Som en öppning i tät stadsbebyggelse omgiven av byggnader på alla sidor har det alla de kännetecken som skapar ett fint torg i alldeles rätt skala. Byggnaderna som omsluter torget är på tre sidor vackra trähus från 1800-talet, ljusmålade och prydda med snickarglädje. På den fjärde tronar Marstrands gamla rådhus med anor från den danska tiden på 1600-talet.
54. Hjo – Stora Torget
Är Stora torget i Hjo Sveriges vackraste torg?
Stora Torget i Hjo är ett av de äldre svenska småstadstorg som mest behållit sin gamla prägel. Torget har anor från medeltiden och omges bland annat av en kyrka och flera låga träbyggnader med levande bottenvåningar. Under 1900-talet har ett fåtal byggnader tillkommit, men med något enstaka undantag har dessa anpassats väl till torgets karaktär. Under en period fick bilarna ta relativt mycket plats på torget, men det åtgärdades 2012 när man omvandlade torget till ett gångfartsområde och klädde det med gatsten. På torget finns också en brunnskulptur i brons, och ett mindre konstverk i form av en kompassros.
55. Mariefred – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Mariefred Sveriges vackraste torg?
Den lilla pittoreska trästaden med anrika Gripsholms slott och sitt läge vid Mälaren är sagolikt vacker. Även torget är vackert och nära på helt intakt med sina vackra gamla hus och rådhuset. Torget har synts till i flera filmer och TköV-serier, t.ex. “Livet i Fagervik”. Det är ett mycket levande på sommaren med sin torghandel, men tyvärr fungerar det för det mesta som en ful parkeringsplats. Ett hörnhus är dessutom byggt i en opassande funkisstil och drar ner helheten. Förbjud parkering och riv det fula funkishuset och bygg något vackert på platsen eller försköna åtminstone dess fula fasad. Om detta genomförs så blir torget nästintill perfekt.
56. Söderköping – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Söderköping Sveriges vackraste torg?
Söderköping växte fram under vikingatiden. Tidigare var området för vattensjukt, men på 1000-talet insåg köpmän att det blivande Rådhustorget var en lämplig plats att rasta på, att besiktiga varor på och att sova på. När byn på 1200-talet övergått till att bli stad, blev torget stadens centrum. Här låg rådsstugan, på samma plats som det 1777 uppförda rådhuset, som var borgarnas viktigaste byggnad. Rådhustorget är ett torg av stort kulturhistoriskt värde. Söderköping är dessutom en av Sveriges äldsta städer. Staden är ett museum och innerstaden är mycket väl bevarad. Politikerna i staden tar väl hand om sin pärla som årligen lockar turister från hela Europa och till och med från andra kontinenter.
57. Köping – Stora torget
Är Stora Torget i Köping Sveriges vackraste torg?
Detta är torget från filmen Tårtgeneralen (2018). Filmen där Köping bakar världens längsta smörgåstårta slutar med en helikopterscen mitt på torget i den annars så bortglömda staden. De äldsta kända stadsrättigheterna utfärdades av Sten Sture den äldre i Örebro den 19 januari 1474, då herr Sten var riksföreståndare. Dessa stadsrättigheter bekräftades 1529 av Gustav Vasa. Redan vid denna tid var Köping av ringa betydelse jämfört med Västerås och Arboga. Betydande delar av tätorten förstördes i den stora stadsbranden 1889; i de mest centrala delarna finns några äldre kvarter bevarade. Efter stadsbranden växte en stenstad fram som fortfarande präglar delar av centrum tillsammans med efterkrigsarkitektur. Många av karaktärsbyggnaderna ritades av arkitekten Theodor Dahl, till exempel apotekshuset som är så vackert att det kom på plats 52 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Här finns också det vackra tingshuset och Köpings mekaniska verkstad. Det karakteristiska kyrktornet är ritat av Nicodemus Tessin d.ä. i samband med att den medeltida kyrkan utökades på 1600-talet. I parken mellan kyrkan och Stora torget finns Carl Milles skulptur av Carl Wilhelm Scheele, kemist och apotekare i Köping. Köping är idag en för många en helt obekant stad. Nästintill bortglömd. Staden har i motsats till grannen Västerås, en relativt intakt stenstad. Detta syns tydligt kring dess vackra torg och staden hade kunnat vara en turistmagnet om kommunen bara hade brytt sig om att locka till sig arkitekturturister.
58. Uddevalla – Kungstorget
Är Kungstorget i Uddevalla Sveriges vackraste torg?
Ett dokument med stadsrättigheter för Uddevalla finns bevarat och är daterat till 1498. Emellertid, kan staden ”Oddevold” vilket betyder, slåttermarken på udden, ha grundats långt innan detta årtal. Inga dokument finns dock bevarade som kan styrka detta. Uddevalla har genom tiderna ömsom legat i Sverige, Norge och Danmark. Staden har bytt nationalitet hela sju gånger. Man skulle kunna tro att Uddevalla var indraget i andra världskriget kriget då större delen av staden består av modernistiska lådor utan varken kvalitet, arkitektur eller skönhet. Undantaget är dock det vackra torget. Hit nådde inte rivningskulorna utan torget är nästintill intakt. På Agneberget bakom husen vid Kungstorget torget syns Uddevalla kyrkas klocktorn. I norra delen av torget ligger det vackra rådhuset. En staty föreställande Karl X Gustav och Erik Dahlbergh avtäcktes på torget år 1915.
59. Strängnäs – Stora Torget
Är Stora Torget i Strängnäs Sveriges vackraste torg?
Vid stora torget ligger rådhuset som är en ljusputsad stenbyggnad i två våningar från 1876.Proportionerna och fasaduttrycket återfinns i sjukhusbyggnader, cellfängelser och läroverk från denna tidsperiod. Det som gör huset till ett rådhus är självklart läget vid Stora Torget i kombination med den monumentala entrén och urverket. Ovanför en dörröppning i husets entréplan har också en vågskål utmejslats i murverket, vilket indikerar husets rättsliga funktion. När torgbrunnen De fyra årstiderna av skulptören Olof Ahlberg (1876–1956) invigdes var Stora torget en plats för torghandel. Idag är det främst parkering runt fontänen. I övrigt kantas torget av låga byggnader från främst tidigt 1900-tal.
60. Noras torg
Är Noras torg Sveriges vackraste torg?
Vackra Nora röstades fram som Sveriges nionde vackraste stad år 2017. Nora är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med byggnader huvudsakligen från 1700- och 1800-talen. Husen används fortfarande för butiker, hantverk och bostäder. År 2002 fick Nora Europa Nostras diplom för infogandet av det nya församlingshemmet i den gamla trästadens arkitektur. Torget liksom staden är mycket välbevarat. På torget hittar vi trähus som Sandbergs gård. Den tidigare handelsgården har anor från tiden före stadsbranden 1731. Gårdshuset var krog med husrum för traktens bergsmän. Stadshotellet är en annan byggnad som pryder torget. Byggnaden uppfördes 1878 som både som stadshus och stadshotell, delvis på samma plats där den gamla rådstugan låg redan på 1600-talet. Efter en genomgripande renovering blev byggnaden 1940 enbart stadshotell. Nordenmalmska huset är en få byggnader i jugendstil i Nora. Det är Uppfört 1916 av godsägare C.A. Nordenmalm, amerikaemigrant som återvänt till sin älskade stad. Gamla Apotekshuset uppfördes 1879. Under åren 1903 – 1968 var stadens apotek inrymt i huset. Wågstrandska gården uppfödes på 1780-talet av handelsmannen Magnus Wågstrand.
61. Skänninge – Stora torget
Är Stora torget i Skänninge Sveriges vackraste torg?
Stora Torget i Skänninge anlades av den tyska befolkningen som invandrade till Sveriges städer under medeltiden. Torget anlades efter tyskt mönster med kyrka och rådhus i anslutning till torget. Järntorget anses vara stadens äldsta torg. Framför kyrkan finns rådhuset som under medeltiden låg på platsen där stadshotellet ligger idag. I början på 1700-talet härjades staden av en brand och man beslöt därefter att anlägga det nya rådhuset på dess nuvarande plats. Framför rådhuset står idag en jättestaty Ture Lång. Skänninge stad är nästintill intakt och torget likaså. Skänninge tillhör idag Mjölby kommun trots att staden själv har haft stadsrättigheter sedan mycket länge och är en av Sveriges äldsta städer. Mjölby kommun ska vara glada. Skänninge är ju kommunens turistmagnet medans Mjölby är en stad man bara kör igenom. Dock har Skänninge en tuff konkurrent i skönhet, grannstaden Vadstena.
62. Falköping – Stora torget
Är Stora torget i Falköping Sveriges vackraste torg?
Falköpings ursprungliga centrum byggdes kring Stora torget. Idag är torgets långsidor bebyggda med vackra hus från slutet av 1800-talet och mitt på torget står sedan 1931 en fontän med smeknamnet Malta-Johanna. Tyvärr revs några vackra äldre byggnader under rivningshysterin och mest saknat av dem alla är det gamla rådhuset. Hur kan man ens tänka tanken på att riva ett rådhus som oftast är stadens vackraste byggnad? Den äldre bebyggelsen i Falköping ersattes bland annat med Epa- och Domusvarhus, vilket gör att kortsidorna idag präglas av anonyma byggnader som milt sagt älskas av få. Torget förvandlades dessutom till en parkering och äldre belysningen ersattes av bygglampor. Idag har misstagen delvis åtgärdats. Bilparkeringen är borta, en gågata har skapats och man har satt dit stolpar och armaturer av äldre snitt för att belysa torget. Tyvärr står byggnaderna från 60- och 70-talet kvar, vilket sannolikt minskar chanserna att vinna titeln som Sveriges vackraste torg. Kanske kan detta vara nästa projekt för Falköpings politiker? Riv dessa lådor utan arkitektur och ersätt dem med något vackert.
63. Lidköping – Nya stadens torg
Är Nya stadens torg i Lidköping Sveriges vackraste torg?
Lidköping är en välbevarad trästad, beläget vackert vid Vänern Lidköping är också vida känt för sin blomstrande torghandel. På onsdagar och lördagar fylls det stora Nya Stadens Torg med torghandlare och besökare. Torget är ett av Nordens största och pryds av Greve Magnus Gabriel De la Gardies jaktslott. På torget kan du köpa allt från blommor, ost, kläder och textilier och mycket mer. På torget står en mycket speciell byggnad, nämligen det gamla rådhuset i trä. Detta är ett av Sveriges mest unika rådhus och det är så vackert att det kom på plats 17 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Rådhuset har eldhärjats vid flertalet gånger. Senaste branden inträffade 1960 varvid endast bottenvåningen och delar av mellanvåningen blev kvar, men i skadat skick. Den rekonstruerade efter gamla ritningar under ledning av arkitekten Stig Hermansson. Genom tiderna har byggnaden omväxlande varit målad gul eller röd. Lidköpings torg är gigantisk ock kan i storlek jämföras med Örebros och Karlskronas torg. Staden är sällsynt välbevarad och unik. Blanda bara inte ihop den med Linköping…
64. Skövde – Hertig Johans torg
Hertig Johans torg i Skövde Sveriges vackraste torg
Det exakta årtalet då Skövde fick sina stadsrättigheter är okänt, men det kan antas att det skedde någon gång omkring år 1400 då staden nämns i en skattelängd. I början av 1500-talet bekräftade kung Gustav Vasa stadsrättigheterna i ett brev. 1759 förstördes centrala Skövde i en stor stadsbrand. Ett kvarter med äldre trähus är dock bevarat och bildar tillsammans med en trädgård kulturreservatet Helénsparken. Det äldsta huset i parken, Helénsstugan är från tidigt 1700-tal. Intill Hertig Johans torg ligger Sankta Helena kyrka och kyrkparken. Skövde reste sig dock efter branden och byggde upp en stenstad. Emellertid,revs de de trähus som överlevt branden. 1900-talets senare hälft präglades av rivningsraseriet, tiden för parkeringsplatser och monumentala byggnaders tillkomst, somliga av obestämt skönhetsvärde enligt vissa. Hundraåriga inslag i stadsbilden raderades bort, framför allt den gamla träkåksbebyggelsen i den gamla stadens västra del. Hertig Johans torg är det centrala torget i Skövde, uppkallat efter Hertig Johan (1589–1618). Vid torget ligger Gamla Rådhuset, köpcentrumet Commerce och Sankta Helena kyrka. Torget pryds av fontänen Livets brunn av Ivar Johnsson. Skövde är vackert på sina håll men här revs det besinningslöst. Hellre pansarregemente än rivningskulan.
65. Skara – Stortorget
Är Stortorget i Skara Sveriges vackraste torg?
Skara är en av Sveriges äldsta städer. Staden är en stiftsstad och imponerar med sin gotiska domkyrka och som är en av Sveriges högsta kyrkor. Stora torget i Skara har ett flertal kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Runt torget finns affärslokaler, restauranger, stadens rådhus. kommunkansli. På Marumsgatan 1 låg tidigare Centralhotellet som eldhärjades 1913 men byggdes upp igen. Elden bekämpades av Skara Brandkår och gymnasieeleverna på Katedralskolan. Byggnaden kom att rivas igen 1923-24 för att ge plats åt det nya bankhuset Skaraborgs Enskilda Bank, Nordea hade sina lokaler tidigare innan banken upphörde i Skara omkring 2015. Lokalen har stått tom några år men nu har Medborgarskolan flyttat vin. Skara rådhus är en byggnad i kvarteret Rådhuset vid Stortorget 4. Byggnaden, som uppfördes 1719 och byggdes om 1851, är byggnadsminne sedan den 9 oktober 1964. På torget finns skulpturen Krönikebrunn av konstnären Nils Sjögren 1934-1939. Torget är egentligen en vacker plats, men används idag som en fullproppad parkeringsplats. Jag som skriver denna text uppfattade inte ens platsen som ett torg på grund av alla bilar, men då parkeringen kan avvecklas och torget återskapas låter vi Skara vara med och tävla.
66. Vänersborgs torg
Är Vänersborgs torg Sveriges vackraste torg?
Vänersborg eller ”Lilla Paris” som det i folkmun kallades i slutet av 1800-talet är en kulturstad av rang. Den 1 februari 1644 utfärdade Drottning Kristinas förmyndarregering stadsprivilegier för staden. Skalden Birger Sjöberg kallade Vänersborg för ”Lilla Paris” och det märker man helt klart var han fick inspirationen ifrån när man promenerar i centrala Vänersborg. Längs Kulturaxeln i Vänersborg hittar du flera imponerande byggnader. Här finns Residenset, en byggnad som har sin grund från år 1754, det högre allmänna läroverket och kyrkan. Intill torget hittas Vänersborgs Museum från 1885 som är så vackert att det kom på plats 54 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Det är Sveriges äldsta museimiljö och påminner om ett British Museum i miniatyr och det uppfördes 1885. Om du besöker museet bör du akta dig för att få syn på Huvudnässkolans aula. Den är så ful att den kom på plats 15 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020.
67. Mariestad – Gamla Torget
Är Gamla Torget i Mariestad Sveriges vackraste torg?
Gamla torget är kullerstensbelagt och var tidigare var en livlig handelsplats. Handeln är numera flyttad till Nya Torget och Gamla Torget används numera som parkeringsplats. Det låter kanske lite deprimerande, men Gamla Torget överlevde rivningshysterin betydligt bättre än Nya Torget och platsar därmed in med en nominering. Förutom ett mycket fult brunt kommunhus från 60-talet är samtliga gamla byggnader kvar. Bertha Petterssons hus i nordöstra hörnet är ett exempel på historiska byggnader. Huset Uppfördes 1829 och lyckades överleva en stadsbrand i slutet på 1800-talet. Johanna Charlotta Albertina “Bertha” Pettersson bedrev inredningsaffär i byggnadens och bodde på husets övervåning.
68. Kungälv – Gamla torget
Är Gamla torget i Kungälv Sveriges vackraste torg?
Kungälv är idag en av Nordens bäst bevarade trästaden. I alla fall om kommunen själv får bestämma och glömma att halva staden är totalförstör. Staden har svårt att nå upp till Säter, Nora, Mariefred och Eksjös klass vad gäller en genuin trähusbebyggelse. Staden är uppdelad i ett modernistiska lådlandskap som för tankarna till Karlskoga och en pittoresk välbevarad trästad. Gamla torget och Västra gatans inledning karaktäriseras av en mycket välbevarad och småskalig trähusbebyggelse med kyrkan som ett landmärke vid den öppna platsen. Husen är rika på dekorativa element och originaldetaljer. Gamla torget domineras av en öppen plats med en bred bilgata. Den öppna platsen känns otydlig och ger ett tomt intryck eftersom trafiken är mycket gles. Den äldsta arkitekturen vid Gamla Torget okaraktäriseras av avskalade fasader med klassicistiska element. Trähusen från mitten av 1800-talet och fram till 1900-talets början har en mer utsmyckad stil för att på 1920-talet åter bli mer avskalad och klassicistisk. Grädden på moset måste ändå vara Bohus fästning som ligger ett stenkast i från Gamla torget.
69. Alingsås – Stora Torget
Är Stora Torget i Alingsås Sveriges vackraste torg?
Stora Torget i Alingsås omges av flera kulturhistoriska byggnader och torget är helt intakt med inte ett enda rivet hus. Du hittar Alingsås rådhus som uppfördes 1769 i gustaviansk anda av kommerserådet Patrik Alströmer. Hedéns länga är ett annat utmärkande inslag, som sträcker sig längs torgets östra sida. Tyvärr fungerar det vackra torget som parkeringsplats vilket helt drar ner torgkänslan, men detta går ju att ordna enkelt i framtiden. Om du fortsätter promenaden över Lillån som kommer du direkt till Lilla Torg som tyvärr är sönderrivet, men du kan slå dig ner vid trapporna intill ån och njuta av utsikten mot Stora Torget.
70. Åmåls torg
Är Åmåls torg Sveriges vackraste torg?
Åmål är den enda staden i Dalsland som fick stadsrättigheter. Åmål är beläget på båda sidor om Åmålsån och medelpunkten i staden är torget, beläget vid Åmålsån. Ån delar staden i en nordlig och sydlig hälft. Få känner nog till att Åmål har många bevarade byggnader. På grund av filmen Fucking Åmål tror nog många att Åmål är trist och liknar en betongförort. Faktum är att filmen spelades in i Trollhättan. Åmål var helt enkelt för vackert. Åmål brann ner strax innan jugendstilen slog igenom. Därav är många hus just uppförda i denna stil. På torget i Åmål bör dessa anrika hus nämnas. Hörnhuset på Torggatan 8, tidigare känt som Öhrboms hörna. Tidigare också ett populärt kafé. Byggnaden är uppförd i jugendstil 1909. Fasaden har gul puts och huset har ett rött plåttak och ett torn i samma färg Detta hus har blivit Åmåls ansikte utåt. Idag är det ett bostadshus. Till vänster om Hörnhuset låg gamla Apoteket och Wermlandsbanken. Därefter har många banker funnits i lokalen: Post och kreditbanken, PK banken, Nordbanken, Nordea och dagens Swedbank. Huset på Torggatan 12, tidigare skofabriken Oscaria, är en unik och anrik byggnad i Åmål. Oscaria startade sin verksamhet i början av 1900-talet i Örebro. 1948 etablerades skoaffären i Åmål och blev kvar tills stängningen 1981. Idag ligger frisersalongen Kroppspalatset i byggnaden. Åmål ska man inte svära åt på engelska. Det är en pärla och med ett intakt torg! Åk hit!
71. Norrtälje – Stora Torget
Är Stora torget i Norrtälje Sveriges vackraste torg
Stora torget i Norrtälje är i mindre format, men med välbevarade byggnader med såväl sten- som träfasader. Torget i sig har en något oregelbunden form – en kvarleva från det medeltida gatunätet. Detta gör att torget skiljer sig en del från många andra torg i landet, där gator i rutnät låtits avgöra torgens form. Norrtälje rådhus från 1792 sticker särskilt ut med sin skönhet, men är inte ensamt som träbeklädd byggnad med stor charm. Norrtälje har också ett “Lilla torget” som är i princip lika vackert som Stora Torget. Dock fanns det bara en plats åt Norrtälje i tävlingen och när Stora Torget är helt intakt så har en byggnad rivits vid Lilla Torget och ersatts av en lådmodernistisk klump. Numera är vyn över Lilla Torg dessutom förstörd med en uppstickande skyskrapa. Därmed blev det Stora Torget Norrtäljes givna bidrag.
72. Arboga – Stora Torget
Är Stora Torget i Arboga Sveriges vackraste torg?
Arboga har en historia ända tillbaks till 1100- talet. Stadsrättigheter fick orten redan från 1200- talet. I staden finns kullerstensgator och väldigt många vackra kulturhistoriska byggnader. Staden är belägen i Mälardalens västra del och genom staden flyter den vackra Arbogaån. Från Arboga och Arbogaån skeppades förr i tiden järnet från Bergslagen till Mälaren. I Arboga hölls landets första riksmöte 1435. Arboga är en fantastisk vacker stad med en stadskärna som är klassad som riksintresse för kulturmiljövård. Det anses att Arboga är en av få städer i landet som har kvar sin medeltida karaktär. Motiveringen till riksintresset visar att staden har något alldeles extra att bjuda på. Där anges följande om Arboga: ”Småstadsmiljö, som genom planstruktur, medeltida stenbyggnader och småskalig träbebyggelse ger en uppfattning om karaktären hos en ekonomiskt, kyrkligt och politiskt-historiskt betydelsefull medeltida stad”. Naturligtvis finns det väldigt vackra torg i Arboga. På Stora torget finns det vackra rådhuset som härrör från 1400- talet och andra fantastiska byggnader i alla riktningar. På Järntorget, där järnet vägdes innan det skeppades ut, finns också fantastiska byggnader som verkligen minner om forna tider och som ger en lugn och inbjudande atmosfär.
73. Askersunds torg
Är Askersunds torg Sveriges vackraste torg?
Askersund är en gammal ort som växte fram under medeltiden. Namnet härrör från det faktum att den växte fram vid ett sund (Vättern) som omgavs av askar. De boende försörjde sig framförallt på spiksmide eftersom järn fanns tillgängligt i närområdet. Noteras bör att Gustav Wasa besökte orten 1550 och dessutom bestämde han att Askersund skulle bli en handels- och marknadsplats. Än idag har Askersund årliga marknader på sitt vackra torg. Som många andra trähusstäder har tyvärr även Askersund haft en stadsbrand. Den inträffade 1776 och blev förödande för staden. I stort sett hela staden brann ner. Redan efter 10 år var staden uppbyggd igen. Bebyggelsen i staden, och även torget, präglas av trähusbebyggelse från tiden fram till 1870. På Torget ligger det fantastiskt fina rådhuset som är uppfört i sten. Torget omges i övrigt av många vackra och spännande byggnader från slutet på 1800- talet. Enda stilbrottet med modern bebyggelse finns i norra delen av torget. Det förtar dock inte den kulturhistoriska stämning som i övrigt präglar torget.
74. Trosas Torg
Är Trosas torg Sveriges vackraste torg?
Vid Trosas torg ligger det gamla Stadshotellet och Rådhuset (numera bibliotek) i trä med klocktorn (en kopia av det ursprungliga från 1725). Här på Trosas torg hålls i juni varje år en välbesökt marknad. Torget sträcker sig över Trosaån och kantas av mestadels låga trähus i varma färger från senare delen av 1800-talet.
75. Vaxholm – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Vaxholm Sveriges vackraste torg?
Rådhustorget i Vaxholm omgärdas av en härlig blandning av äldre flerbostadshus i trä och mer pampiga byggnader. Den dominerande byggnaden är Rådhuset som uppfördes 1885 men fick sitt nuvarande utseende efter en omfattande renovering 1925-26. Arkitekten, Cyrillus Johansson, hade spenderat mycket tid i St. Petersburg och inspirerad av det försåg han rådhuset med den inte alltför skärgårdsaktiga lökkupolen. Nedervåningen används idag som sessionssal, kontors-, och utställningslokaler och här finns också Waxholms turistbyrå. 1890 flyttade torgförsäljningen från Söderhamnsplan till Rådhustorget och fortgick in på 1910-talet. Idag används torget mest för olika evenemang och marknader. Bland annat Bondens egen Marknad med försäljning av ekologiska grönsaker och närproducerad ost. Delar av SVTs julkalender “Panik i tomteverkstan” spelades in på torget år 2019. På torget finns också Waxholms utomhusschack.
76. Eskilstuna – Fristadstorget
Är Fristadstorget i Eskilstuna Sveriges vackraste torg?
Fristadstorget i Eskilstuna är stadens hjärta med dess ståtliga pittoreska gula stadshus. En stark symbol för Eskilstuna. Vid Fristadstorgets södra sida ligger Stadshusets huvudbyggnad. Stadshuset har även två flyglar som sträcker sig söderut och som inte syns från Fristadstorget. År 1771 lät kung Adolf Fredrik anlägga den så kallade Fristaden, där han lät arbetare inom stål-, järn-, och metallindustrin slå sig ned. Dessa fick förmånliga diskontlån, blev anvisade mark och fick rådgivning. Detta ledde till en uppblomstring av Eskilstunas metallindustri. Vid Fristadstorgets i stadens södra sida ligger stadshuset, Eskilstunas signaturbyggnad. Stadshuset är uppfört 1897 i nederländsk renässans. Trots massiva rivningar kring torget och i omgivande kvarter, till exempel kvarteret Vestalen, finns ett flertal kulturhistoriskt intressanta byggnader på Fristadstorget. De finate är kanske Sparbankshuset som uppfördes 1915 i nationalromantisk och det gamla Telegrafhuset från 1916. Eskilstuna är en vacker stad med sina gamla trähus i den bevarade delen av staden. Liksom i Örebro gnäller man även här då detta är gnällbältet. Gnäll inte på Eskilstuna. Stadshusets skönhet kan få denna stad att komma väl till i omröstningen. Det är så vackert att det kom på plats 79 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Eskilstunabandet Kent sjunger ”jag är född i en spökstad” i en av sina sånger. Är Eskilstuna hemsökt? Givetvis inte men förhoppningsvis blir Fristadstorget istället besökt av levande turister.
77. Lindesbergs torg
Är Lindesbergs torg Sveriges vackraste torg?
Lindesbergs torg är den kulturhistoriskt bäst bevarade delen av gamla Lindesberg med flera kulturminnesmärkta byggnader som det finns ett gemensamt riksintresse av att bevara. Torget ligger mitt i Lindesberg och har under sekellånga tider varit stadens centrum för offentlighet och handel. Ingen annan plats i Lindesberg har så tydlig historisk prägel som torget med sina karaktärsskapande och monumentala byggnader. Stadshotellet – som grundades 1870 och är ett av Sveriges äldsta stadshotell – tronar stolt på Kungsgatans krön med Spruthuset och Café Oscar som tillhörande pendanger, vilka ger accent och inramning åt torget. Sparbankshuset, som uppförts av den nationellt kände arkitekten Erik Hahr, kompletterar torgets södra sida. Lindesberg är en bortglömd stad men har mycket att erbjuda. Är du i Nora, åk hit!
78. Vadstena – Stora Torget
Är Stora Torget i Vadstena Sveriges vackraste torg?
Vackra Vadstena röstades fram som Sveriges nionde vackraste stad år 2017. Här finns det stora torget med den lilla stadens charm. Stora torget i Vadstena omges av byggnader från 1800-talet. Här återfinns den så kallade “Långholmen”, en byggnad av längre art med affärsverksamheter nedtill. Uppförd i mitten på 1800-talet. Helst hade vi ju velat ha med det mer kända Rådhustorget med Sveriges äldsta bevarade rådhus. Dock känns det torget mer som en parkeringsplats och Coops låda samt funkislådan bredvid Coop drar ner helheten så pass mycket att man glömmer bort torgets skönhet. Riv de två lådorna och bygg ett nytt hotell vars arkitektur inspireras av det nedbrunna, men mycket saknade Stadshotellet så platsar Rådhustorget återigen in på listan över Sveriges vackraste torg. Stora torget är dock helt bevarat och omgivet av vackra gamla trähus. Med sina serveringar och sin torghandel känns det torget mer levande än det bortglömda Rådhustorget. Dock går ryktet om att Rådhustorget just nu håller på att förskönas, men så länge Coop finns kvar blir det som att sminka en gris.
79. Sigtunas torg
Är Sigtunas torg Sveriges vackraste torg?
Sigtuna torg är behagligt anspråklöst med stort inslag av träd och angränsande trädgårdar kring en grusplan. Det gamla rådhuset ligger i nordvästra sidan och i nordöstra finns Farbro Blå:s restaurang Även Handelsbanken och Swedbank har servicekontor vid torget. I sydöstra delen korsas torget av en smal, intim och populär butiksgata , Stora gatan. Träbyggelsen i en och tvåvåningar är av varierande slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner, material och fin färgsättning.
Inte en låda i synhåll vid torget.
80. Nyköping – Stora torget
Är Stora torget i Nyköping Sveriges vackraste torg?
Nyköping har ett mycket vackert torg fullt med välbevarade byggnader. Det gamla rådhuset från 1723 uppfördes i sten efter ett för svenska städers historia återkommande inslag – de förödande bränderna. Vid torget huserar även Södermanlands länsstyrelse i en byggnad uppförd 1806-1810 av dåvarande landshövdingen Fabian Ulfsparre af Broxvik. Kyrktornet på Sankt Nicolai kyrka skymtar också vid torgets nordöstra hörn. Tyvärr revs ett vackert gammalt hus när stadshuslådan uppfördes på 1960-talet. Stadshuset är en byggnad med tidstypisk utformning och materialval som teak och koppar, men tyvärr inte speciellt omtyckt av invånarna då det drar ner känslan av torgets anrika ålder. När vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020 kom stadshuset på plats 21.
81. Sala – Stora torget
Är Stora Torget i Sala Sveriges vackraste torg?
Sala har som stad kunnat undgå de värsta rivningsvågorna och därmed lyckats behålla mycket äldre arkitektur. Det märks i stadens centrala delar och inte minst på Stora torget, som med undantag av en modernare galleria omges av vackra, äldre byggnader. Sala stad grundades 1624 och kom att förläggas en bit från gruvbyn, på en slätt söder om Lillån. Stadsplanen ritades av en holländare, Johan Carels, som även ritat stadsplanerna för Borås och Säter. Staden anlades med fyra gator i öst–västlig riktning och tio i nord–sydlig. Kvarteren fick kvadratiska eller rektangulära former, och staden kallas ibland för rutnätsstaden. De centrala delarna av Sala har kvar mycket av sin äldre bebyggelse. Få byggnader av betydelse har rivits, mest känd var stadshotellet beläget vid Stora torgets södra sida, uppfört tidigt 1880-tal, men rivet 1969 för att ersättas av en låda utan arkitektur. Vid Stora torget stod tidigare stadens vattenbrunn, där man hämtade sitt vatten. På torgets norra sida återfinns Sala rådhus bredvid och sammanbyggt med kommunhuset. Östra sidan av torget upptas av Sparbankshuset, uppfört 1902 och ritat av Erik Lallerstedt – om namnet känns bekant, så rör det sig här om farfadern till krögaren Erik Lallerstedt. Ursprungligen låg banken på övre planet med butiker på bottenplanet. Sala är annars mest känt för sin silvergruva som har betytt mycket för stadens utveckling.
82. Östhammar – Rådhustorget
Är Rådhustorget i Östhammar Sveriges vackraste torg?
Vid Rådhustorget i Östhammar ligger rådhuset (från 1730-talet) som är en reveterad timmerbyggnad, ganska liten till sina proportioner trots sina två våningar med en något överdimensionerad takryttare med urverk, klocka och spira. Här finns även Upplandsbankens imponerande hus i nationalromantisk stil (tegel) från 1913 och flera trä-byggnader i två våningar med butiker.
83. Norbergs torg
Är Norbergs torg Sveriges vackraste torg?
Den äldsta bevarade bebyggelsen i Norberg ligger samlad längs Norbergsån, som rinner genom orten. Där finner man gårdar som härstammar från medeltiden, samt från 1700-talet. Dessvärre gick mycket bebyggelse förlorad vid en stor brand 1727, en brand som ledde till att i princip hela området öster om ån ödelades. Mitt i Norberg finns torget, som är från slutet av 1800-talet. Nära torget finns Elsa Andersons Konditori, som ursprungligen låg i en tidigare kaptensbostad från Västerfärnebo socken. Konditoriet brann ner i augusti 2015, varefter byggnaden återuppbyggdes i samma form och konditoriet återöppnade i maj 2017. Vid torget finns också Värdshuset Engelbrekt, ett gästgiveri från 1600-talet. Den nuvarande byggnaden restes 1824. Bergslagen, där Norberg ligger, har betytt mycket för Sveriges utveckling och välstånd tack vare sin gruvdrift och metallindustri, men här finns många vackra tätorter som utgör ett stort kulturhistoriskt värde då städerna inte revs utan bevarades. Stanna inte i Örebro utan fortsätt norrut och besök Nora, Lindesberg och Norberg men stanna i Fagersta. Här blir grå betong och inga pittoreska trähus.
84. Borgholms torg
Är Borgholms torg på Öland Sveriges vackraste torg?
Borgholm fick stadsrättigheter 1816 och är numera centralort i Borgholms kommun på Öland. Framförallt är staden känd som charmig sommarort, ända sedan badortslivet drog igång på allvar i slutet av 1800-talet, när Oscar II besökte platsen och kronprinsessan Victoria lät bygga sitt sommarslott Solliden där. Att en av Sveriges minsta städer har ett av Sveriges största torg kan tyckas märkligt, men i glest befolkade Borgholm fanns det gott om plats när stadsplanen drogs upp. I norr dominerar Borgholms kyrka, byggd 1879 efter ritningar av Ernst Jacobsson. Kyrkan byggdes i natursten med putsad fasad i en egen ”konstruerad medeltidsstil” med rundbågefriser och strävpelare. Det stramt vita stads- och tingshuset (numera kommunhus) från 1942 upptar den södra sidan av torget, ritat av Gösta Gerdsiö. Ungefär samtida är det likaledes stramt vita Posthuset från 1941 på torgets västra sida, ritat av Lars-Erik Lallerstedt, numera hem för olika butiker. Det stora torget kan kännas ödsligt på vintern, men under sommaren sjuder det av liv med livlig torghandel, turister, konserter, marknader, uteserveringar och matvagnar.
85. Ulricehamn – Stora Torget
Är Stora Torget i Ulricehamn Sveriges vackraste torg?
Ulricehamn är en stad med anor från medeltiden och hette tidigare Bogesund. I en bygd rik på förhistoriska lämningar växte staden fram ur en äldre handelsplats på vägen mellan danska Halland och Västergötland. 1741 bytte staden namn till Ulricehamn för att hedra drottning Ulrika Eleonora. Rådhuset, faktiskt hotat av rivning på femtiotalet, byggdes 1789-90. Fram till 1914 fungerade byggnaden också som skolhus. Kvar i trä är det gamla Mamsellhuset på Storgatan 13 och det Brusewitzka huset på Storgatan 43. Husen uppfördes under andra hälften av 1700-talet och skonades av såväl stadsbranden som av rivningar av omkringliggande hus på 1980-talet. Kring kullerstensbelagda rådhustorget flockar sig äldre friliggande gatuhus med träfasad i olika färger och nyanser. Taken är brutna och valmade i likhet med rådhuset. Allt perfekt bevarat om det inte varit för ett undantag : i hörnet Storgatan/Rådhusgatan har det i nutid uppförts ett trevåningshus i röd fasadtegel. Det är för högt och dessutom sammanbyggt med det äldre grannhuset. En katt bland hermelinerna med andra ord.
86. Södertälje – Marenplan
Är Marenplan i Södertälje Sveriges vackraste torg?
Södertälje vann nästan omröstningen om Sveriges fulaste stad år 2018, men här finns faktiskt några vackra områden. Marenplan (tidigare Stadshamnen) ligger mitt i Södertälje, intill sjön Marens norra kajområde. Karaktäristiskt för Marenplan är den Marentrappan, men också att det till stor del är omslutet av vacker arkitektur. Under de senaste decennierna har allt fler restauranger och krogar etablerat sig vid torget, och gjort det till en mittpunkt för stadens nöjesliv. Det nyaste tillskottet är en restauranganläggning som uppfördes 1996. För byggnadens formgivning stod arkitekt Erik Solberg som inspirerades av en traditionell fiskebodshamn.
87. Linköping – Stora torget
Är Stora torget i Linköping Sveriges vackraste torg?
Stora torget i Linköping är beläget mitt i stadens centrum och korsas av Storgatan, men är ändå ganska bilfritt. Det är det äldsta, pampigaste och vackraste torget i Linköping. Mest känt är det nog för den ståtliga Carl Milles statyn ”Folkungabrunnen” som står mitt på torget. Byggnaderna som omgärdar torget är mycket vackra och välbevarade. Husen är som en palett på olika klassiska stilar inom arkitekturen. På östra sidan finns det ståtliga Stora hotellet som uppfördes år 1852 i empirestil och byggnaden är en av de äldsta hotellbyggnaderna i Sverige. På den östra sidan finns även en byggnad från 1926 som är byggd i klassisk stil. I söder finns stadens gamla rådhus som uppfördes 1799 i nyklassicistisk stil och det pampiga Centralpalatset i jugendstil som uppfördes 1907-1909. I väster reser sig den magiska slottsliknande byggnaden John O Nilssons palats. Det uppfördes i holländsk nyrenässans 1893-1894 av John O Nilssons som var Linköpings stora entreprenör på den tiden och huset är så vackert att det kom på plats 83 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. I den norra delen av torget finns det två mindre byggnader som härrör från mitten av 1700-talet. Det enda negativa med Stora torget är den enorma Filbytergallerian som uppfördes på 1970-talet på torgets västra del efter att ett helt kvarter av gamla byggnader revs.
88. Linköping – Kryddbodtorget
Är Kryddbodtorget i Linköping Sveriges vackraste torg?
Kryddbodtorget är beläget i friluftsmuseet Gamla Linköping. Till skillnad från andra friluftsmuseum i Sverige räknas Gamla Linköping som en levande stadsdel. Förutom den museiverksamhet som bedrivs så upplåts ett 30-tal lägenheter i fastigheterna som privatbostäder och det finns också lokaler för föreningar, butiker och hantverkare. Kryddbodtorget är Gamla Linköpings centrum. I och med att Linköping växte fort på 1940-talet och stora delar av centrum “moderniserades” väcktes idén om att bevara den gamla bebyggelsen på ny plats utanför centrum. Den första byggnaden som flyttades till Gamla Linköping var Huitfeltska gården som hade legat på Ågatan. Merparten av byggnaderna flyttades under 1950–1960-talen. Gamla Linköping är ett mycket populärt turistmål i Östergötland. Flera filmer har spelats in i Gamla Linköping, t.ex. delar av “Rasmus på Luffen”.
Här avslutar vi listan med några större städers torg
89. Västerås – Bondtorget
Är Bondtorget i Västerås Sveriges vackraste torg?
Västerås vann nästan omröstningen om Sveriges fulaste stad år 2018, men här finns faktiskt några vackra områden. Bondtorget är den västra delen av Stora torget i Västerås, belagt med kullersten (dvs rund sten, ej fyrkantig gatsten) Enligt uppgift planeras den vackra kullerstenen tyvärr tas bort i framtida omdaningar. Västerås är ju okänt för sin vilja att dölja sin historia och ungefär 95 % av den gamla staden revs sönder och samman på 1960-talet. Lyckligtvis är Bondtorget och dess sidogator stadens bäst bevarade delar och häromkring hittar du de 5 % som aldrig revs under rivningshysterin. Torget med sina omgivningar vid Svartån ger en känsla av Västerås forna glans som en vacker trästad och det ger en känsla av vad Sverige gick miste om när den gamla staden revs. Under kullerstenarna döljer sig en gammal kristen begravningsplats från 1000-talet eller äldre. Begravningsplatsen lades redan igen på 1200-talet och är överbyggd av hus. Ett av de hus som kantar torget brann ner 1972 och därunder hittades resterna av en byggnad. I ett hålrum i väggen på den byggnaden hade någon stoppat undan en silverskatt på 16,232 silvermynt vilka tillsammans vägde 18 kg. Den skatten går idag under namnet Västeråsskatten. De yngsta mynten var daterade 1518 vilket tyder på att de gömts någon gång under befrielsekriget. När du står på Bondtorget bör du akta dig för att snegla mot köpcentret Igor borta på Stora torget. Det är så fult att den kom på plats 18 när vi röstade fram Sveriges fulaste byggnad år 2020. Snegla istället mot Stadshotellet som är så vackert att det kom på plats 66 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019.
90. Norrköping – Gamla Torget
Är Gamla Torget i Norrköping Sveriges vackraste torg?
Vackra Norrköping röstades fram som Sveriges åttonde vackraste stad år 2017. Gamla torget är Norrköpings äldsta torg och härstammar troligtvis från 1400-talet. Man vet att torget var stadens enda torg enda in på Gustaf Vasas tid vilket framgår av ett köpebrev från år 1550. Torget påstås ha en unik torgbildning då de flesta torgen i Sveriges städer består av en kvadratisk eller rektangulär form , men Gamla Torget är ganska svårt att definiera geometriskt. 1822 drabbades Norrköping av en stor brand som kom att kallas för södra stadsbranden. Samtligt bebyggelse förstördes i branden. Torget återuppbyggdes därefter. Norrköping är en av de svenska städerna som har drabbats svårast av rivningsvågen. Här rev man utan att ens veta vad som skulle byggas på platsen istället och ännu idag ser man fortfarande rivningstomter i Norrköping. Däremot klarade sig Gamla torget som av ett under från rivningar. Gliamla torget är helt intakt med sina vackra 1800-tals hus.
91. Norrköping – Tyska Torget
Är Tyska Torget i Norrköping Sveriges vackraste torg?
Tyska torget i Norrköping är beläget i stadens centrala delar och det har anor från 1700-talet. I den östra delen finns Hedvigs kyrka som också kallas för Tyska kyrkan och därav har namngett torget. Vid torget finns flera pampiga och vackra byggnader. I söder ligger det vackra rådhuset som byggdes 1907-1910 efter att ha ersatt det gamla rådhuset som revs 1906. Byggnadens torn är hela 68 meter högt. Byggnadsstilen har karaktäriserats som en ”stämning av svensk barock”. Rådhuset är känt för sina klockspel med många olika melodier. I söder ligger Grand Hotel som invigdes 1906 och är gestaltat i jugendstil. Arkitekten som ritade hotellet har inspirerats av Rosenbad i Stockholm. Vid torgets västra del ligger det s.k. Bankpalatset som uppfördes 1899-1902 i en vacker jugendstil.
92. Uppsala – Stora Torget
Är Stora Torget i Uppsala Sveriges vackraste torg?
Stora Torget i Uppsala är stadens mittpunkt. Härifrån utgick spårvagnarna och längs gågatan (Svartbäcksgatan/Kungsängsgatan) som korsar torget ligger de flesta av butikerna i centrum. Torget är s.k. hörnslutet vilket betyder att det inte har 5vägar/öppningar i hörnen utan mitt på torgets sidor. Detta är unikt för torgen i Uppsala och i Piteå (nr 1 i listan ovanför). Stora Torget kantas av ståtliga byggnader såsom Rådhuset som fick sin nuvarande utformning av Herman Holmgren 1883. Här finns också den tidigare Upplandsbanken och den tidigare Mälarebankens hus samt Strandbergska huset från 1905 som var först i Uppsala med elektrisk hiss. Vid torget finns tyvärr också Åhlens som på 1950-talet ersatte en historisk 1600-talsbyggnad där fysikern Scheele hade verkat. Det nya lådan blev en ful kloss med tråkig funkisfasad i form av ihåliga ringar. Denna byggnad orsakade mycket förtret och i folkmun liknades fasaden med tårtpapper. Åhlens fick ett fasadlyft 2015 men fortfarande i modernistisk stil. Om denna fulhet rivs så skulle torgset ha en chans att vinna denna tävling.
93. Uppsala – Gamla torget
Är Gamla Torget i Uppsala Sveriges vackraste torg?
Gamla torget har funnits sedan medeltiden och var under ett par hundra år stadens huvudtorg. Torget ligger vid Dombron som är den äldsta bron över Fyrisån. Vid torget låg tidigare det viktiga rådhuset med stadens styrelse och domstol. Namnet “Gamla torget” kom till 1643 när en stor stadsreglering genomfördes och Stora torget anlades. Rådhuset brann ner i den stora stadsbranden år 1702, och dess verksamhet förlades därefter i en byggnad vid Stora torget. Stora torget med rådhuset blev sedan under trehundra år centrum för stadens förvaltning och Gamla torget förlorade sin ledande ställning. Vid torget finns Theatrum Economicum (idag statsvetenskapliga inst.) med anor från 1600-talet samt centralbadet uppfört 1912 i tegel och nationalromantik. På motsatt sida finns ett kontor med butiker i botten som trots att det är byggt på 1970-talet fint smälter in i miljön runt torget. Detta beror på att den nya byggnaden byggdes för att efterlikna det rivna tryckeriet för Uppsala Nya tidning.
94. Örebro – Stortorget
Är Stortorget i Örebro Sveriges vackraste torg?
Skostaden och gnällbältets huvudstad har inget gnälla över när det gäller sitt torg förutom att det till viss del är en parkeringsplats. Stortorget i Örebro ligger centralt mellan Drottninggatan och Trädgårdsgatan. Torget är imponerande stort på längden och med sina 362 meter är det ett av Sveriges längsta torg. Platsen sluttar neråt i östlig riktning på grund av den rullstensås som löper genom centrala Örebro. Här bedrivs torghandel och det är ett levande torg året runt. Det pryds av ett rådhus från 1863 i nygotisk stil som är så vackert att det kom på plats 75 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Torget är dessutom så gott som intakt trots att Domus hittade dit. Fasaden på gamla Domus har dock snyggats upp och planer finns på försköna det ytterligare. Något som sänker torgets skönhet är ”Likkistan”. Likkistan eller “Gamla normer nya former” på Stortorget är ett konstverk som många Örebroare gnäller över och det gör även turisterna. Alla undrar varför det står en ful likkista mitt i stadens hjärta. Vi får hoppas att turisterna inte flyr av skräck utan nöjer sig med att gnälla till politikerna så som Örebroarna brukar göra. ” Va ääre för liik ii kiistan på Stortorget?” Vi får hoppas att inte är författaren Hjalmar Bergman som ligger gömd där i en gisten gammal kista.
95. Göteborg – Gustaf Adolfs torg
Är Gustaf Adolfs torg i Göteborg Sveriges vackraste torg?
Gustaf Adolfs torg ligger vid Stora Hamnkanalen i centrala Göteborg. Karaktäristiskt för platsen är bland annat en staty av stadens grundare, Gustaf II Adolf, som står mitt på torget. Här finns flera vackra byggnader i olika klassiska stilar, bland annat Rådhuset (stod klart 1672). Stadshuset (1749) och Börsen (1849). Dessa, i kombination med vattnet på ena sidan, gör att torget kvalificerar sig som en kandidat till Sveriges vackraste torg. Tyvärr har torget dock förfulats genom åren. Förutom att en hel stadsdel förintades till förmån för köpcentrumet Nordstan, så finns en asymmetrisk tillbyggnad till rådhuset i funkisstil (för övrigt hyllat av arkitekter världen över) och ett brunt tegelhus som kallas Traktören.
96. Göteborg – Grönsakstorget
Är Grönsakstorget i Göteborg Sveriges vackraste torg?
Grönsakstorget är ett torg i stadsdelen “Inom Vallgraven” i Göteborg. Det ligger mellan Västra Hamngatan samt Lilla Korsgatan och parallellt med vallgraven i sydost. Enligt en förordning från 1876 skulle all försäljning inom vallgraven av grönsaker, rotfrukter och trädgårdsprodukter ske på just detta torg. Torget uppmättes till 1590 kvadratmeter år 1900. År 1891 köpte Göteborgs och Bohusläns Sparbank det största huset och samtidigt kröntes hörntornet av sin kopparkupol. Eckersteins bokhandel flyttade hit från Haga 1975. Första Sparbanken tog över 1991 och senare Arbetsförmedlingen. Huset inrymmer sedan i september 2004 generalkonsulatet för Folkrepubliken Kina. Andra Intressanta byggnader runt torget är Hotel Flora som med sin rosa puts sticker ut med sin skönhet. Dess centrala läge vid Grönsakstorget gör hotellet populärt bland turister. Hotel Flora är känt för sin inredning och design med en målsättning att skapa en upplevelse utöver det vanliga. Tyvärr används torget som en parkeringsplats istället för serveringar och torgliv.
97. Stockholm – Stortorget
Är Stortorget i Stockholm Sveriges vackraste torg?
Stortorget i Gamla Stan är Stockholms äldsta torg och samtidigt ett av stadens mest omtyckta. Med sina färgglada gavlar ser man ett starkt släktskap med andra Hansastäder i Europa och de flesta fasaderna är från 1500-talet och framåt, men är i stommen säkert ännu äldre. Vackrast av alla de gamla husen är Schantzka huset, dvs det röda huset som är så vackert att det kom på plats 8 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad år 2019. Stortorget är inte bara julmarknader och turister utan torget var även platsen för Stockholms blodbad år 1520.
98. Stockholm – Mosebacke torg
Är Mosebacke Torg i Stockholm Sveriges vackraste torg?
Mosebacke torg, beläget på Södermalm i Stockholm, precis ovanför Slussen, skapades efter en omfattande stadsbrand 1857, när flera äldre kvarter totalförstördes. Delar av det förstörda området gjordes då om till ett torg. Torget ligger högt uppe på Katarinaberget och har fått sitt namn efter Mosis kvarn som låg där på berget på 1600-talet. Sedan 1700-talet har Mosebackekvarteren varit ett nöjescentrum i Stockholm; Bellman bodde på Urvädersgränd (huset finns kvar), den mest välbevarade av de backiga kullerstensgatorna ner mot Götgatan. Där fanns flera teatrar och värdshus, vilka alla förstördes i den stora branden. Den nuvarande Södra Teatern ritades av Johan Fredrik Åbom och invigdes 1859. Bredvid teatern ligger Mosebacke terrass med sin betagande utsikt över Stockholm – Strindberg beskriver den i inledningen till sin roman Röda Rummet. Intill terrassen finns Mosebacke vattentorn, ett nationalromantiskt landmärke i rött tegel ritat av Ferdinand Boberg 1896. Planteringen i mitten av torget anlades på 1850-talet och är en av Stockholms tidigaste allmänna planteringar. Sedan 1945 pryds torget av Nils Sjögrens fontänskulptur Systrarna och på somrarna finns där ett populärt mobilt café. En stor bostadsfastighet mitt emot Södra Teatern ritades även den av Åbom och därefter bebyggdes torgets sidor med höga bostadshus i tidens olika stilar, fram till runt 1920. Kvar från tiden innan branden är hörnfastigheten i sydöst, en stenbyggnad från tidigt 1700-tal som sedan 1903 inrymmer glasmästeriet N.P. Ringström, Sveriges äldsta glasmålerifirma. Fastighetens portvalv in till den kullerstensbelagda gården, med sina tunga träportar i original, förekommer i många svenska filmer i 1700-talsmiljö. Mosebacke torg klarade sig helt oskatt genom rivningsraseriet (planerna att riva Södra Teatern genomfördes tack och lov aldrig). Numera är alla husen pietetsfullt renoverade och torget är en stilla oas mitt i storstaden, med huvudsakligen bostäder. De tidigare butikslokalerna i husens bottenvåningar har lockat till sig ett kluster av flera mindre design- och arkitektföretag.
99. Stockholm – Birger Jarls torg
Är Birger Jarls torg Sveriges vackraste torg?
Birger Jarlstorget är utan tvekan Stockholms minst förstörda torg. Det blev ett torg först på 1800-talet när de gamla kyrkomurarna revs och dessförinnan låg det en kyrkogård på platsen. I dag är platsen inramad från några av Stockholms vackraste palats. Här finns dock inga restauranger, affärer eller caféer. Alla byggnader är kontor och ingen bor vid platsen.
100. Stockholm – Järntorget
Är Järntorget i Stockholm Sveriges vackraste torg?
Järntorget är ett av Gamla Stans äldsta torg som lever upp under sommaren. Härifrån slutar både den turistiska Västerlånggatan och den lite lugnare Österlånggatan. Likt de andra torgen i Gamla Stan så är bebyggelsen helt historisk och med södra Bankohuset så finns ett av norra Europas äldsta hus byggda för bankärenden. Platsen pryds även av en staty föreställande Evert Taube.
101. Stockholm – Sergels torg (Sveriges Arkitekters val)
Är Sergels torg Sveriges fulaste torg?
Vad gör ett torg med lådor utan arkitektur i vår tävling? Sergels torg är Sveriges absolut fulaste torg så en tävling åt det hållet är knappt ens lönt att hålla. Vi ville lista 100 vackra torg, men vi låter också Sergels torg delta i tävlingen som bidrag 101 för att diplomatiskt sträcka ut en hand åt branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Sedan år 1968 har de hyllat detta enligt dem “evigt nyskapade och nyskapande torg” som höjdpunkten för svensk lådmodernism. Varje gång en gammal låda putsas lite grann kallar de torget plötsligt för “Nya Sergel torg”. De lät till och med prisa Kulturhuset på torget (igen) med sitt Kasper Sahlinpris i år (2021) vilket får tolkas som att de efter 53 år fortfarande anser att Sergels torg är Sveriges vackraste plats. Kasper Sahlinpriset går normalt till Sveriges finaste nyproduktion, men Sveriges Arkitekter förstår nog inte att en byggnad inte kan räknas som nybyggd bara för att man putsar lite grann på fönsterna, dammsuger golvet och köper några nya möbler. En röst på det lådmonstret ger samtidigt ett minuspoäng till Stortorget i gamla stan för hur mycket arkitekterna än älskar Sergels torg så är det enligt alla andra människor urfult och drar ner Stockholms skönhet. Därmed får Sergels torg också en minuspoäng för varje röst som går till Stortorget. Endast svenska lådarkitekter kan få för sig att skicka ner ett torg i underjorden och låta bilarna köra ovanpå. Titta på bilden nedanför för att se vad som revs för att arkitekternas våta dröm skulle kunna bli verklighet.
KOM IHÅG! Det är inte dyrare att bygga vackert.
Karlskrona torg.
Landskrona slår alla andra lätt
Landskrona torg. Vackert året runt.
Fina Kungälvs torg med sin gamla bebyggelse kvar. Man minns och kommer tillbaka till barndomen, de fina trähusen och kfullerstensbelagda gatorna. Små mysiga caféer, restauranger och sin den ståtliga kyrkan. Man får ett lugn i kroppen och det behövs idagen samhälle.
Karlskrona
Karlskrona
Uddevalla torg
Norrtälje
Stora torget
Det är en helt fantastisk blogg.
Väldigt spännande att röra på sig.
Lidköpings Nya Stadens Torg förstås❣
Med det fina rådhuset, som oxå innehåller ett mysigt café med inne-och uteservering, samt Turistbyrå.
Vintertid härlig isbana med möjlighet låna skridskor
Vackra träd runt hela torget, Sveriges största!, som nu är fyllda med ljus..
Fantastiskt vackert❣
Sommartid mkt vackra planteringar, vintertid tomtar mm
Nr.35 Hovrättstorget i Jönköping
Lidköping lägger jag en röst på
Sundsvall
Det Tyska torget i Norrköping 91
Vackert med anor från 1700-talet och det mycket höga tornet 68 m högt som tillhör Rådhuset.
På torget kan man sitta och se dessa vackra hus.
Skänningemarken torg
68. Kungälv – Gamla torget
30. Karlskrona med öppna ytor och vackra byggnader från olika tider.
Ystad torg
Lund Bantorget. Torget har efter ombyggnaden blivit en oas
Stortorget, Stockholm
Rådhustorget i mysiga Landskrona
28 Stortorget i vackra Sölvesborg.
Bantorget i Lund 🙂
Det är så klart Västervik. Med sitt fina rådhus
Lilla Torg i Malmö är mysigast ❤️