Dagismodernism

När man i 90 år tvingats rita kuber i alla tänkbara format och inte får, kan eller vågar hämta inspiration från förmodernistisk arkitektur, så återstår inget annat sätt att variera sig än att i desperation börja snegla på leksaker, spel, ostar, mjölkkartonger och andra vardagsföremål, förstora upp dessa i megaformat och försöka hålla masken.

• Planerade ”Trasmattan” i Midsommarkransen. Byggstart 2019. Tyvärr ser det mer ut mer som Rubiks orm än som riktiga hus. Och färgerna! Kunde de inte valt en kelimmatta som inspiraiton?

Planerade ”Trasmattan”, Midsommarkransen, Stockholm (Järntorget / Utopia Arkitekter)

• Svarta höghuset vid Liljeholmskajen i Stockholm.

 

Äppelgården i Västra Frölunda, Göteborg. Oklart om det var White, Utopia eller någon annan som kom på det här nya otyget att ta bort alla detaljer på husen så att de ser ut som de enklaste monopolpjäserna, men tyvärr är det en trend som sprider sig. Just här har man dessutom kopierat färgerna från Monopol så att ingen ska missa varifrån man fått sin inspiration… och målsättning.

Äppelgården, Västra Frölunda (White Arkitekter, 2011) Mem: Carl-Gustaf Wahlberg

• Kv Ordonnansen på Gärdet i Stockholm, även kallat ”Minecrafthuset”. Först stoppat, nu godkänt. Kommentar från facebook-gruppen Stoppa förfulningen av våra städer: ”Vilken bluff – en vanlig trist funkiskartong med ett par utsågade fyrkanter och lite sallad på taket.” (Chris Ceder)

Planerade Kv Ordonnansen 5 och 6, Gärdet (Aros Bostad)

Östra barnsjukhuset i Göteborg. Av flera nymodernistiska förslag (varav ett var lite mjukare) valde man som vanligt det fulaste och mest kubistiska. Eftersom sjukhuset är för barn så måste det se ut som en bit engelsk konfekt i megaformat. Men varken den röda draken eller de glada barnen lär kunna locka några barn i verkligheten.

Östra barnsjukhuset i Göteborg (Västfastigheter, White Arkitekter, 2010-2016)

Lärkvidden på norra Öland. Ja, vad ska man säga….

Lärkvidden 1, Borgholm, Öland

Ann Sussmans forskning visar att människor omedvetet tolkar husfasader som ansikten med ögon och mun (ordet fasad kommer av franskans façade och är besläktat med engelskans face). Om ansiktet ser skräckslaget ut så kommer man instinktivt reagera som att något är väldigt fel och ens nervsystem sättas i beredskap att fly eller fäkta.

Chockad Minecraft-figur

• Nybyggda passivradhus i Vallastaden, Linköping, med fasadplåtar som ormfjäll i galna mönster (som inte anknyter till fönster eller andra fasaddetaljer utan lever sitt eget liv). Lekfullt så att det räcker och blir över.

Passivradhus, Vallastaden (Kjellgren Kaminsky, 2017)

• Planerade ”Söderkåkar” i Stockholm. Som vanligt när något är extra skruvat så är det Utopia som ligger bakom. De motiverar detta med samtliga floskler ur floskelordboken: ”Målsättningen har varit att ta fram ett förslag som anspelar på Södermalms träbyggnadstradition, utan att bli tillbakablickande eller nostalgiskt. Våra Söderkåkar är istället moderna, hållbara och spännande massiva trähus där arkitekturen kompletterar befintlig bebyggelse.” Låter ju fint, men detta märkliga kaosbygge är ett rent hån mot de ursprungliga historiska söderkåkarna. Att det är i trä hjälper inte det minsta. Inte den skrikröda färgen heller. Kommande generationer kommer att skratta (eller gråta) och förundras över hur något sådant kunde få bygglov på det galna 2010-talet.

”Söderkåkar” på Södermalm i Stockholm (Utopia Arkitekter)

• Mer dagisarkitektur från Utopia. Denna gång är det nya stadsdelen Östra Sala backe i Uppsala som har drabbats. Det gula Kronhuset, som Utopia själva kallar det, påstår de vara inspirerat av harlekinrutor, men fick av uppenbara skäl genast öknamnet ”osthuset” i folkmun. Kanske kunde det ha varit lite kul i barnstorlek att klättra på i en lekpark, men som bostadshus…?

Kronhuset (”osthuset”), Östra Sala backe, Uppsala (Utopia : ByggVesta, 2016)

Den vita delen av kvarteret ser inte ut som ostar utan mer som stora ventilationstrummor.

Vita huset, Östra Sala backe, Uppsala (Utopia : ByggVesta, 2016)

• Mer ur skafferiet:

Dagobertmackan Discus (Belatchew Arkitekter / Sveafastigheter)

• Stående och liggande mjölkkartonger i Malmö för 1,4 miljarder.

Malmö Live (Skanska / arkitekt Schmidt Hammer Lassen, 2012-15)
Malmö Live, inkl. de färgglada containrarna för konsert och kongress

• ”Ting1!” är så galet att man tvingas återkomma till det gång på gång. Det passar in i många olika kategorier (parasitsm, dagismodernism, monsterkubism etc). Att man fick bygga på en k-märkt byggnad är anmärkningsvärt i sig, även om den brutalistiska klumpen det handlar om i just det här fallet inte kunde bli mycket fulare än den redan var. På håll ser det mest ut som en stapel med byggklossar för de yngsta. De grälla färgerna var faktiskt ett önskemål från beställaren för att matcha hans samling med Bengt Lindström-tavlor – ett kanske inte helt klockrent val för exteriör färgsättning… Här kan man lyssna på historien bakom bygget i SR P1: Ny byggteknik gav omtalat bostadshus

Ting 1, Tingshuset i Örnsköldsvik (Gert Wingårdh, 2013)

• Färgglatt hus i Lund (oklart vem som ritat och byggt, våra läsare kanske vet?). En medlem i facebookgruppen Göteborgs arkitekturuppror frågade sin son vad han tyckte om detta. Ingmar, 8 år: ”Jag tänker barn och en dålig dag i Minecraft. En riktigt dålig dag. Tur att det kan tas nya tag imorgon mamma!”

• Fler färgglada hus i Lund, kallade Bokompakt. Eftersom de har solpaneler på taken så måste de vara grönmålade så man ser att det är ekohus. Och eftersom de är för studenter så måste de ha en fräck självlysande färg som skär som laser i ögonen. För alla ungdomar gillar ju grälla färger, eller? Nå, de lär i alla fall hitta hem till sina lägenheter på kvällen, även i mörkret.

Bokompakt, studentbostäder i Lund (Pontus Åqvist, 2014)

.