Dagismodernism

Under nittio års tid har arkitekterna tvingats rita kuber i alla tänkbara format. När de varken får, kan eller vågar hämta inspiration från förmodernistisk arkitektur så återstår inget annat sätt att variera sig än att i desperation börja snegla på leksaker, spel, ostar, mjölkkartonger och andra simpla vardagsföremål. Dessa kan man förstora upp i megaformat och sedan försöka hålla masken.

Planerade ”Trasmattan”, Midsommarkransen, Stockholm (Järntorget / Utopia Arkitekter)

• Planerade ”Trasmattan” i Midsommarkransen. Byggstart 2019. Tyvärr ser det mer ut mer som Rubiks orm än som riktiga hus. Och färgerna! Kunde de inte valt en kelimmatta som inspiraiton?

 

• Svarta höghuset vid Liljeholmskajen i Stockholm.

 

Äppelgården, Västra Frölunda (White Arkitekter, 2011) Mem: Carl-Gustaf Wahlberg

Äppelgården i Västra Frölunda, Göteborg. Oklart om det var White, Utopia eller någon annan som kom på det här nya otyget att ta bort alla detaljer på husen så att de ser ut som de enklaste monopolpjäserna. Dessvärre är det en trend som snabbt sprider sig. Just här har man dessutom kopierat färgerna direkt från Monopol så att ingen ska missta sig om varifrån man fått sin inspiration… och målsättning.

 

Planerade Kv Ordonnansen 5 och 6, Gärdet (Aros Bostad)

• Kv Ordonnansen på Gärdet i Stockholm, även kallat ”Minecrafthuset”. Först stoppat, nu godkänt. Kommentar från facebook-gruppen Stoppa förfulningen av våra städer: ”Vilken bluff – en vanlig trist funkiskartong med ett par utsågade fyrkanter och lite sallad på taket.” (Chris Ceder)

 

Östra barnsjukhuset i Göteborg (Västfastigheter, White Arkitekter, 2010-2016)

Östra barnsjukhuset i Göteborg. Av flera nymodernistiska förslag (varav ett var lite mjukare) valde man som vanligt det allra fulaste och mest kubistiska. Eftersom sjukhuset är för barn så måste det se ut som en bit engelsk konfekt i megaformat. Lita dock på att den tecknade röda draken och de yra barnen i gröngräset i bästa fall kommer att få ersättas med en nödvändig trottoar så att de med verkliga krämpor har en chans att ta sig fram även i snöslasket. White brukar annars att tävla med Jehovas Vittnen i att teckna övernaturligt idylliska scenarier.

 

Lärkvidden 1, Borgholm, Öland
Chockad Minecraft-figur

Lärkvidden på norra Öland. Ja, vad ska man säga… Ann Sussmans forskning visar att människor omedvetet tolkar husfasader som ansikten med ögon och mun (ordet fasad kommer av franskans façade och är besläktat med engelskans face). Om ansiktet ser skräckslaget ut så kommer man instinktivt reagera som att något är väldigt fel och ens nervsystem sättas i beredskap att fly eller fäkta.

 

Passivradhus, Vallastaden (Kjellgren Kaminsky, 2017)

• Nybyggda passivradhus i Vallastaden, Linköping. Fasadplåtar som ormfjäll i utflippade mönster som inte anknyter till fönster eller andra fasaddetaljer utan lever sitt eget förvirrade liv. Precis så lekfullt så att oron räcker och blir över.

 

”Söderkåkar” på Södermalm i Stockholm (Utopia Arkitekter)

• Förslaget ”Söderkåkar” i Stockholm. Som vanligt när något är extra skruvat så är det Utopia som ligger bakom. De motiverar detta med samtliga floskler ur floskelordboken: ”Målsättningen har varit att ta fram ett förslag som anspelar på Södermalms träbyggnadstradition, utan att bli tillbakablickande eller nostalgiskt. Våra Söderkåkar är istället moderna, hållbara och spännande massiva trähus där arkitekturen kompletterar befintlig bebyggelse.” Låter ju fint, men detta märkliga kaosbygge är ett rent hån mot de ursprungliga historiska söderkåkarna. Att det är i trä hjälper inte det minsta. Inte den skrikröda färgen heller. Kommande generationer kommer att skratta (eller gråta) och förundras över hur något sådant kunde få bygglov på det galna 2010-talet.

 

Kronhuset (”osthuset”), Östra Sala backe, Uppsala (Utopia : ByggVesta, 2016)
Vita huset, Östra Sala backe, Uppsala (Utopia : ByggVesta, 2016)

• Mer dagisarkitektur från Utopia. Denna gång är det nya stadsdelen Östra Sala backe i Uppsala som har drabbats. Det gula Kronhuset, som Utopia själva kallar det, påstår de vara inspirerat av harlekinrutor, men fick av uppenbara skäl genast öknamnet ”osthuset” i folkmun. Kanske kunde det ha varit lite kul i barnstorlek att klättra på i en lekpark, men som bostadshus…? Den vita delen av kvarteret ser dock inte ut som ostar utan mer som stora klumpiga ventilationstrummor.

 

Dagobertmackan Discus (Belatchew Arkitekter / Sveafastigheter)

• Fler tomma förpackningar direkt ur skafferiet, som man lite svajigt kan stapla på varandra för att inbilla den omedvetna svenska allmänheten att man skapar ”ny” arkitektur.

 

Malmö Live (Skanska / arkitekt Schmidt Hammer Lassen, 2012-15)

• Stående och liggande mjölkkartonger i Malmö för 1,4 miljarder.

Malmö Live, inkl. de färgglada containrarna för konsert och kongress

Det verkar alltid finnas en period i en arkitekts liv då containrar tycks vara den största inspirationskällan.

 

Ting 1, Tingshuset i Örnsköldsvik (Gert Wingårdh, 2013)

• ”Ting1” är så galet att man tvingas återkomma till det gång på gång. Det passar in i så många olika kategorier (parasitsm, dagismodernism, monsterkubism etc.). Att man fick bygga på en redan k-märkt byggnad är anmärkningsvärt i sig, även om den brutalistiska klumpen det handlar om i just det här fallet inte kunde bli mycket fulare än den redan var. På håll ser det mest ut som en stapel med byggklossar för de yngsta. De grälla färgerna var faktiskt ett önskemål från beställaren för att matcha hans samling med Bengt Lindström-tavlor – ett kanske inte helt klockrent val för exteriör färgsättning… Här kan man lyssna på historien bakom detta knasjippo i SR P1: Ny byggteknik gav omtalat bostadshus

• Färgglatt hus i Lund (oklart vem som ritat och byggt, våra läsare kanske vet?). En medlem i facebook-gruppen Göteborgs arkitekturuppror frågade sin son vad han tyckte om detta. Ingmar, 8 år: ”Jag tänker barn och en dålig dag i Minecraft. En riktigt dålig dag. Tur att det kan tas nya tag imorgon mamma!”

 

Bokompakt, studentbostäder i Lund (Pontus Åqvist, 2014)

.• Fler färgglada hus i Lund, kallade Bokompakt. Eftersom de har solpaneler på taken så måste de vara grönmålade så man ser att det är ekohus. Och eftersom de är för studenter så måste de ha en fräck självlysande färg som skär i ögonen. För alla unga människor gillar ju skrikiga färger, eller? Nå, de lär i alla fall hitta hem till sina lägenheter även mitt i natten.