När man kritiserar utseendet, skalan eller placeringen av ett nybygge så kontras det oftast med att “man måste se till funktionen också”, hus är inte bara utsida. Och det stämmer. Byggnader är mycket mer än bara utsida. De ska fungera både i sin omgivning och även interiört för de som använder dem. Men till skillnad mot den tidiga funktionalismen så tycks nymodernismen inte ha några ambitioner att faktiskt vara funktionell. Bara det är stort, konstigt, kaotiskt och spektakulärt så går vad som helst bra.
Nya Vårdbyggnaden på Sahlgrenska sjukhuset
Den nya vårdbyggnaden invigdes 2009. Inom bara ett år visade det sig dock vara ett sjukt hus istället för ett sjukhus. Alla golv måste bytas ut efter att ångor av n-butanol från golvets lim spritt sig i lokalerna.
Huset kallas internt för vattenpalatset på grund av alla fuktskador. Det största problemet är att golvmattan lades på innan betongen hunnit torka. Limmet i mattan släppte vilket spred lösningsmedlet n-butanol. Personalen har blivit sjuk, fått huvudvärk, näsblod, känt yrsel, hostat och varit förkylda i långa perioder. De i personalen med astmaproblem har drabbats hårdast. Facket uppskattar att mellan 50-100 personer har fått besvär av lösningsmedlet och att problemen började för snart fyra år sen.
– Sedan är det även den psykiska biten. Att vistas i ett hus som man vet kan göra en sjuk, det är stressande för personalen, säger Monika Djurner, huvudskyddsombud på vårdförbundet.
På vårdförbundet är man glad att det nu genomförs åtgärder, våningar utryms, även om det är i senaste laget.
– Vem bär ansvar för att jag har kollegor som blivit kroniskt sjuka, har haft huvudvärk och gravida kvinnor som är oroliga för sina barn, frågar sig Monika Djurner.
Sedan huset invigdes har det kantats av problem. Allt från att det regnar in vid fönstren till avlopp som svämmat över. En del problem har totalentreprenören Peab åtgärdat allt eftersom. Lars Jansson är fastighetsdirektör på Västfastigheter som äger huset.
– Det är en fastighet med oerhört mycket fel som vi fick ta över av Peab. Jag har aldrig varit med om en byggnad med så mycket fel i, säger han.
Personalen blir sjuk av fukten på SU (GP, 2014)
Nu har regionen fått rätt till ersättning av byggföretaget Peab – men ingen vill ta på sig skulden.
Nya Karolinska Solna
I Stockholm har White Arkitekter och Tengbom Arkitekter tillsammans skapat en dystopisk kontorsliknande sjukhuskub i rekorddyr monsterskala som ska utgöra själva flaggskeppet för svensk sjukvård och forskning. Men inte lär utformningen ha en läkande inverkan, konstaterar debattören Mats Wickman i SvD.
Som vanligt när man vill hålla besökare borta så saknar huset en framsida. Man kan heller inte direkt se var man ska gå in någonstans utan får leta på måfå efter en dörr – om man inte är rädd att skadas av nedfallande fasadplåtar förstås.
Det värsta med detta genomsjuka monsterbygge är inte bara att det är hejdlöst fult, klumpigt, avskräckande och människofientligt i en stil som var “modern” för åtskilliga decennier sedan. Det är också ett praktexempel på ett i högsta grad dysfunktionellt, extremt kostsamt och på alla sätt skandalöst fuskbygge. SvD rapporterar vidare:
Nya Karolinska i Solna är inte bara världens dyraste sjukhus utan också feltänkt och dåligt byggt. Det anser Jarl Ehrenberg, narkos- och intensivvårdsläkare som nu har 10 månaders erfarenheter på NKS.
– Det presenteras som ett sjukhus i världsklass, men det håller ju inte ens vanlig normal standard, säger han. […]
Han tar några exempel som att det regnat in och runnit ner vatten i ett rum intill en av operationssalarna och att en bit fasadplåt rasat ner trots att det bara blåste kuling.
Dessutom är det bakfall i mängder av duschar så att vattnet inte rinner ner i brunnarna.
Han nämner också dörrar som slår sig och jourpersonal som blivit inlåsta där man tvingats använda kofot för att öppna dörrarna.
Och problemen tycks aldrig ta slut… t ex barnakuten är inte anpassad för barn! För 60 miljarder (!) av skattebetalarnas pengar kan man alltså inte bygga ett sjukhus som är funktionellt ens på den mest basala användarnivån. Rapport från en läkare som arbetat på KS:
Jag var med på alla möten. Trots detta har arkitekten ändrat på det vi bestämde innan så mycket har blivit fel. Det var så många fel som måste åtgärdas och byggas om för flera hundra tusen för att det ska fungera.
- Alla hallar och korridorer är stora och rummen för små.
- För stora TV apparater (100 tum) för en liten rumsyta.
- Expeditioner utan fönster och man ser inte studenter och besökare, som jag var så noga med. Personalen ska sitta och se vad som pågår i verksamheten. Nu instängt som i en garderob.
- Fel skåp, för djupa utan fönster på dörrarna. Man ska kunna se in vad som finns i skåpen.
- Dimmade fönster överallt så man ser varken ut eller in. Så instängt.
- Dålig luft, nerskruvat flöde pga för mycket kondens så värmen i rummen blev värre.
- Avsaknad av ombytesrum för personal.
- Hemska färger i köket, kraftig grön färg. Även färger som kraftig orange/brun, svart som är sorgens färg.
- Starka “illiga” färger i patientrum, svarta stolar. Steril miljö utan känsla.
- Konst med starka färger med skrämmande motiv; inget för sjuka.
Alltså precis motsatsen, inte bara till det personalen behöver utan även till det som forskning visat att patienterna behöver för att må bra. Se t ex Hälsofrämjande vårdmiljö.pdf (Helle Noorlind Brage, Folkhälsocentrum Linköping, 2013)
Och listan på skenande kostnader och svåra problem tycks aldrig slut:
Egentligen är det en katastrof av sådana proportioner att den är svår att riktigt få grepp om – och då har vi dessvärre ännu bara sett början. Specialistsjukhuset Nya Karolinska har redan blivit omskrivet för sina många problem och skenande kostnader. Nu har även Läkarföreningen lämnat in en anmälan om svåra arbetsmiljöbrister. Till anmälan bifogas 9000 namnunderskrifter som kräver att försäljningen av sjukhusets gamla lokaler skall avbrytas. Läkarnas lista över allvarliga arbetsmiljöproblem återges i DN idag och det är tyvärr ingen nådig läsning – till lika delar skräckinjagande och tragisk.
Nya Karolinska: En planerad katastrof (som kunde ha undvikits)
Nya Karolinska måste vara höjden av akut svensk dysfunktionalism. Trots att de fortlöpande skandalerna kring Nya Karolinska även omnämns i utländsk press, så tycks Tengbom Arkitekter välja att helt fjärma sig från verkligheten och fortsätta köra sin gaslighting. Så här skriver de alltjämnt på sin hemsida:
Läppstiftet i Kalmar
Ett annat chockerande exempel är det så kallade Läppstiftet i Kalmar. Till skillnad mot stadens äldre byggnader, tålde inte Läppstiftet det havsnära läget utan har blivit så illa åtgånget av fuktskador att det kan behöva rivas efter bara 15 år!
Läppstiftet är inte det enda huset i Kalmar med ett utsatt läge. Gamla vattentornet är över 100 år och slottet har stått pall sedan 1100-talet. – I vattentornet finns kanaler inne i fasaden där vattnet rinner ner. Man hade andra byggtekniker förr.
Hållbarhet i Växjö
Ännu ett skräckexempel på nysvensk dysfunktionalism och utbrett fuksbyggande.
Stinsens innergård rasar ner i det underjordiska garaget innan bostadsområdet ens är färdigbyggt.
Prisbelönad hållbarhet från Skanska
Skogskyrkogårdens nya krematorium som vann det prestigefyllda Kasper Salin-priset 2013 håller på att vittra sönder inom bara två år, se bilden ovan. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter som delade ut priset brukar dock alltid poängtera att det inte är utseendet utan utförandet som är det viktiga. I det har fallet är det dessvärre uppenbart att det finns all anledning att ha allvarliga synpunkter på både och…
– Taket har läckt från start, vi visste det redan när vi fick Kasper Salin-priset, bekräftar Mats Larsson, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen. /…/ Skanska har enligt uppgift redan medgett att fel murbruk användes.
Det som står klart är att taket läcker så att det rinner in vatten i förrummet till kistornas kylrum och att vatten från taket trycks ut i alla väggarna.
– Det är kalkavlagringar i hela huset. Invändigt ser man inget men utvändigt ser man att något är fel, det är vittringar som inte går att blunda för, säger Mats Larsson.
Nya krematoriet på Skogskyrkogården måste totalrenoveras
Orkanvarning
Nyligen rapporterades i Sydsvenskan att Malmö universitets glasbyggnad Orkanen måste renoveras p g a grund av problem med fasaden. Redan ett år efter invigningen 2005 började glasskivor lossna från byggnadens fasad, vilket lett till att gångbanan närmast fasaden fått spärras av för att undvika olyckor. 4 000 kvadratmeter glasskivor och troligtvis också underliggande plåt ska nu ersättas.
Allvarliga problem för hela landet
I rekordfart byggs det nu upp ett nytt svenskt miljonprogram bestående av enstegstätade fuskbyggen. Det kommer gradvis att leda till en ekonomisk och ekologisk men även hälsomässig katastrof för alla inblandade och boende. Arkitektkontoren och byggbolagen har dock lärt sig att formulera listiga friskrivningsklausuler. De kan peka på det finstilta i kontrakten och hävda att de inte kan avkrävas något ansvar när lägenhetsinnehavare och småhusägare står där med sina fuktskadade, mögliga och sönderfallande bostäder.
Det är sämre kvalitet på dagens industriella bostadsbyggande än på 60-talet, hävdar forskaren Erik Stenberg
Dagens industriella bostadsbyggande är en tickande bomb (DN)
Aktörer varnar för fler byggfel – försäkring slopad (SvD)
“Nybyggda bostäder håller i bästa fall 15-20 år” (Cornucopia)
Utbrett byggfusk med bostadsrätter (Byggaren.se)
Fukt och mögel angriper enstegstätad fasad (Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB)
Stora glasrutor föll ned från nionde våningen (Mitt i Stockholm)
Dansk dysfunktionalism
Dysfunktionalismen har även spridit sig till Danmark, där man på Sortebrødre Plads i Roskilde fått ett helt dysfunktionellt parkeringshus med för små p-rutor, för låg takhöjd, för trång svängradie och för branta lutningar vilket skapar stora svårigheter för en normal bil att ens ta sig in och upp till nästa våningsplan. Men det har i alla fall rikligt med klängväxter på väggarna utanpå och verkar vara utformat för framtidens tänkta mini-bilar, så det är säkert klimatsmart.
Se även:
Dagismodernism
Höghusfeber
Lika som bär
Monsterkubism
Parasitism
Retrotristess
Träbrutalism