Resultatet, se Sveriges vackraste och fulaste nyproduktion 2024

Den 9 april 2024 presenterade Arkitekturupproret den åttonde omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Årets byggnader har nominerats av våra över 60 000 följare. Numera har vi flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om våra populära omröstningar som utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. Skönhet går självklart att mäta vilket årets många röster visar! Klicka här om du vill veta hur det gick i förra årets Kasper Kalkon.

Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen 2024

Nu är det officiellt. Här är Sveriges fulaste och finaste nybyggen 2023!

Se gärna inspelningen från vår arkitekturgala 2024

2023 tog vi ett stort steg framåt och uppgraderade galan med en professionell sändning från ett av Göteborgs finaste hotell. I år blev det istället en sändning från Slagthuset i Malmö Klicka här för att se en inspelning från prisutdelningen.

Årets Gala hölls på Slagthuset i Malmö.

Vet experterna mer om vad som är fint eller fult?

Kan experter bedöma skönhet bättre än vanligt folk? Innan ni får se våra topplistor måste vi berätta att vi nästan nästan varje år har lyckats förutspå Sveriges mest förutsägbara arkitekttävling, dvs Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris där störst låda alltid vinner. Husen på vår ful-lista är oftast med på deras fin-lista. 2020 vann betonglådorna Brf Viva (även kallade Brf Snälla Riva) Kasper Kalkonpriset för sin fulhet, men också Kasper Salin-priset för sin skönhet. 2022 förutspådde vi att det nya kulturhuset i Skellefteå skulle vinna Kasper Salin-priset och en månad senare gick Sveriges Arkitekter ut och berättade att just den lådan var nominerad till deras finpris.

Förra året valde branschorganisationen Sveriges Arkitekter troligtvis Merkurhuset i Göteborg som vinnare för att peka ett långfinger åt oss i Arkitekturupproret. Dels för att nybygget betydde att delar av det vackra gamla Merkurhuset (uppfört 1898-1899) revs, men också då de valde att prisa ännu en grå tegelklump som smälldes upp på ett känsligt läge bland flera andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Chockerande nog har Sveriges Arkitekter i år valt att prisa en rund byggnad för första gången någonsin. Kanske de äntligen har börjat lyssna på andra än sig själva?

Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder.
Svensk arkitektur är som kejsarens nya kläder

1. Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2024, dvs Kasper Kalkon-priset

Nedanför följer de fem hus som fick flest röster i årets tävling. Klicka här för att se bilder på samtliga 17 bidrag.

1. Frihamnskyrkan (Öknamn: “Fyrkantskyrkan”), med 842 röster

Stad: Göteborg
Arkitekt: Elding Oscarson Arkitekter
Kund: Smyrnaförsamlingen
Inofficiellt namn: Fyrkantskyrkan

Frihamnskyrkan i Göteborg är Sveriges fulaste nybygge 2024! Foto: Milou Ohánovits, AU
Frihamnskyrkan i Göteborg är Sveriges fulaste nybygge 2024! Foto: Milou Ohánovits, AU

Kyrkor och andra religiösa byggnader har i alla tider fört samman människor. Kyrkor är bland de största sevärdheterna i de flesta europeiska turiststäderna: La Sagrada Familia i Barcelona, Notre Dame i Paris, Westminster Abbey i London, Vitus-katedralen i Prag, Peterskyrkan i Rom, katedralerna i Florens och Milano. Listan kan göras oändlig och dessa kyrkor är häpnadsväckande vackra, oavsett vilken stil och tidsålder de är byggda i. Från den romanska eran till jugend-perioden har kyrkor fascinerat oss människor, troende som icke-troende, kristna som icke-kristna. Kyrkor (och många andra religiösa byggnader) har alltid varit omisskännliga landmärken och signaturbyggnader som från långt håll stoltserat med sin skönhet via sina höga torn för att locka dit tillbedjarna.

Kan Elding Oscarson Arkitekter rita något annat än kuber? Foto: Milou Ohánovits, AU

Även i den minsta av byar har kyrktornet alltid utgjort den högsta punkten och varit det huvudsakliga landmärket. När modernismen gjorde sitt mycket oönskade intrång i Sverige på 1930-talet och följdes av rivningshysterin, trodde kanske några optimister att åtminstone kyrkorna skulle förbli heliga och orörda. Men årtionde efter årtionde har modernisterna visat att inget är heligt för dem. Den nya Smyrnakyrkan i Göteborg följer nu trenden att nybyggda kyrkor får se ut som vad som helst – förutom en kyrka.

Denna jämförelse illustrerar det absurda med dagens sätt att bygga kyrkor. Gud bevare oss, eller vad säger man? Bild: AU
Denna jämförelse illustrerar det absurda med dagens sätt att bygga kyrkor. Gud bevare oss, eller vad säger man? Bild: AU

Elding Oscarson arkitekter har tävlat flera gånger om Kasper Kalkon-priset och deras minst smickrande skapelse tog fjärdeplatsen i tävlingen om Sveriges största Kalkon genom alla tider. Byggnaden som fick dem att vinna denna titel var Japanhuset i Landskrona och det har gått 15 år sedan det sjukligt och symboliskt malplacerade åbäket byggdes. Men Elding Oscarson arkitekter har fortfarande inte lärt sig något av sitt invasivt fyrkantiga misstag och är nu tillbaka med ännu ett omfattande parasitbygge som garanterat har kostat skjortan för alla inblandade. Göteborg förstörs i rasande takt och tyvärr ser framtiden inte särskilt ljus ut för denna trasiga stad.

Den galler-liknande fasaden. Frihamnskyrkan i Göteborg är Sveriges fulaste nybygge 2024! Foto: Milou Ohánovits, AU

Kasper Kalkon-vinnaren får en guldfärgad prisbuckla

Vågar 2024 års vinnare bli den första arkitekt som tar emot Kasper Kalkon-priset? Redan 2016 erbjöds den allra första vinnaren prisbucklan “Skaparvånda”. Den skapades utan vånda av konstnären Mikael Grahn och vad den föreställer behöver knappast lämnas till fantasin. Samtliga arkitekter som har vunnit Kasper Kalkontävlingen har erbjudits vår prisbuckla (t.om Gert Wingårdh). Ingen har dock hitills velat ta emot priset.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar”  lådor.


2. Stora Råby (Öknamn: “Stora Lådby”) med 822 röster

Stad: Lund
Arkitekt: CopyPaste?
Byggaktör: Serneke
Inofficiellt namn: Stora Lådby

Stora Råby i Lund är Sveriges näst fulaste nybygge 2024! Foto: AU

Området Stora Råby ligger i sydöstra Lund, men kallas numera för Stora Lådby. Här låg nyligen Sveriges bästa åkermark, klassad 10 av 10 på grund av sina höga kvalitet. För några år sedan fick Lunds kommun den ohållbara idén att offra värdefull åkermark för att bygga hundratals lådor utan arkitektur. Projektet fick namnet RåbyLund, men istället blev det LådByLund för invånarna. Området är idag främst fyllt med masskopierade främst gråa tvåvåningshus i ett sterilt och blåsigt öppet landskap. Lunds kommun gav dock rättigheter till högre bebyggelse utmed bilvägen intill Lunds östra infart. Tusentals pendlare tar dagligen denna infart där de välkomnas av skylten “välkommen till Lund – idéernas stad”. Då borde de väl enligt en idérik byggnadsnämnd också välkomnas av vackra byggnader som skänker glädje i morgonstressen?

Stora Råby i Lund är Sveriges näst fulaste nybygge 2024! Foto: AU

Istället för innovation och idéer sålde Byggnadsnämnden i Lund sin arkitektursjäl till Serneke och Magnolia som fick frikort att bygga precis vad de ville på platsen. Serneke och Magnolia ansåg trots vinstmaximeringen att det unika läget krävde något utöver det vanliga – “Vi målar lådorna med orange färg. Orange har ju inte varit inne sedan 1970-talet så vårt projekt blir då automatiskt nyskapande” utbrast den anonyme arkitekten O. Modern troligtvis på något möte. Orange is the new gray.

Stora Råby i Lund är Sveriges näst fulaste nybygge 2024! Foto: AU

Ja vad säger ni? Förtjänar Lunds infart och en ny stadsdel inte bättre arkitektur än detta? Borde inte en ny stadsdel som ska inhusa 4500 invånare ha stadsbebyggelse istället för tråkiga punkthus utan arkitektur? Om Sveriges bästa åkermark ska offras kan man väl åtminstone anstränga sig lite extra? Förlorad åkermark går aldrig att återställa.

3. Kv. Romberg (Öknamn: “Kv. Mordor”) med 782 röster

Plats: Mellbystrand, Laholms kommun, Halland
Arkitekt: Vizcon AB
Byggaktör: PB Bygg, Strandstugorna
Inofficiellt namn: Kv. Mordor

Kv. Romberg i Laholm är Sveriges tredje fulaste nybygge 2024! Foto: Mats Savolainen, AU
Kv. Romberg i Laholm är Sveriges tredje fulaste nybygge 2024! Foto: Mats Savolainen, AU

Nämnde vi precis respektlöshet och förakt gentemot kulturarvet? Det här projektet är det mest solklara (kolsvarta) praktexemplet på detta. Kommer ni ihåg gamla Kirunakolonin, som ägdes och revs av företaget Strandstugorna trots att både Länsstyrelsen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Kulturmiljö Halland krävde rivningsförbud av den nästan 100 år gamla byggnaden? Arkitekturupproret utnämnde denna rivning till en av 2020 års värsta rivningar.

Bild: AU

Många var med all rätt riktigt oroliga för vad markägaren skulle bygga på platsen. Peter Claesson som äger företaget Strandstugorna kommenterade under rivningsarbetet i en artikel i Hallandsposten att han ansåg att det ska bli “skönt att bli av med skiten“. Han försäkrade kritikerna om att det inte skulle byggas “några fyrkantiga kuber” på den gamla barnkolonins plats. Sedan gick han ihop med PB Bygg och Vizcon AB och skapade Sveriges egna skräckbygge i Mordor-stil, som de dessutom hade fräckheten att döpa efter entreprenören Gerda Romberg som en gång grundade den nyss förintade Kirunakolonin. Oförskämdheten och arrogansen har tydligen inga gränser inom nutida arkitektur och byggnation.

Kv. Romberg i Laholm är Sveriges tredje fulaste nybygge 2024! Foto: Mats Savolainen, AU
Kv. Romberg i Laholm är Sveriges tredje fulaste nybygge 2024! Foto: Mats Savolainen, AU

Kv. Romberg har dessutom en egen hemsida och där står något som kan vara årets floskel: “En engagerad arkitekt har lyckats få till vackra estetiska byggnader”. Vi vet ärligt talat inte hur starka fakeview-glasögon författaren till hemsidan har, då hen anser att dessa deprimerande skapelser är vackra och estetiska. Eller så kanske det är som alltid – att byggfirmorna anser att människor är blinda?

4. Mobilitetshuset Neptunus (Öknamn: “Magplasket”) med 643 röster

Stad: Linköping
Arkitekt: Winell & Jern Arkitekter
Byggaktör: Sankt Kors Fastighets AB
Inofficiellt namn: Magplasket

Mobilitetshuset Neptunus i Linköping är Sveriges fjärde fulaste nybygge 2024! Foto: Henrik Algotsson, AU
Mobilitetshuset Neptunus i Linköping är Sveriges fjärde fulaste nybygge 2024! Foto: Henrik Algotsson, AU

Linköping vann Kasper Kalkon-tävlingen 2022 med Inkluderande Fastigheter & Campus Arkitekters studentbostäder i Vallastaden, och kom även femma i samma tävling med 3XN:s nya badhus Vågen (aka. “Tsunamin”). Nu är staden tillbaka med ytterligare en riktig sophög, nämligen mobilitetshuset Neptunus. Det slarvigt ihopskruvade rucklet tornar upp sig invid bilvägen så att alla förbipasserande kan undra om de tittar på en halvfärdig tändstickstavla med “Bodens fästning” eller om det är gamla kylskåp som står uppstaplade på återvinningsstationen?

Foto: Henrik Algotsson, AU

Tydligen har Linköping inte blivit förskräckta av att ha vunnit både förstaplatsen och femteplatsen i 2022 års Kasper Kalkon-tävling, de gör istället allt för att få tävla igen och verkar verkligen ta det på fyrkantigt allvar. Dessutom är byggnadens baksida om möjligt ännu fulare än framsidan, vilket bilden nedan visar.

Mobilitetshuset Neptunus i Linköping är Sveriges fjärde fulaste nybygge 2024! Foto: Henrik Algotsson, AU
Mobilitetshuset Neptunus i Linköping är Sveriges fjärde fulaste nybygge 2024! Foto: Henrik Algotsson, AU

“Linköping – staden där idéer blir verklighet.” En mer träffsäker slogan är svår att hitta i en stad där exakt alla idéer oavsett kvalitet klubbas igenom. Linköping har även i år levt upp till sitt motto och “siktat mot stjärnorna”. Det dystopiska P-huset Neptunus har kastats ut i en omloppsbana där stadens politiker inbillar sig att de är på väg mot framtiden fast de i själva verket har slut på idéer. Är det inte dags att lyssna på Linköpingsborna? Har politikerna frusit fast i dåtiden? Kanske har de tagit namnet på P-huset från havsguden Neptunus eftersom det är fråga om vatten? De borde möjligtvis lägga till något om ett gigantiskt magplask.

5. Brf. Stratos, Täby Park (Öknamn: “Mordor 2”) med 639 röster

Stad: Stockholm, Täby
Arkitekt: Okänd. (Vågar inte stå för sin skapelse?)
Byggaktör: Viktor Hanson
Inofficiellt namn: Mordor 2″

Brf. Stratos i Täby är Sveriges femte fulaste nybygge 2024! Foto: AU
Brf. Stratos i Täby är Sveriges femte fulaste nybygge 2024! Foto: AU

Du tyckte kanske att Kv. Romberg i Mellbystrand (ovan) var oöverträffbart i sin fulhet? Vad sägs då om Brf. Stratos i stockholmsförorten Täby? Runt 1960-talssunket i Täby centrum pågår en enorm utbyggnad i en illamående-framkallande takt.

Mordor i Sagan om Ringen är ett estetiskt tilltalande alternativ till Brf. Stratos. Var hade du helst velat bo, om du var tvungen att välja?

Ju fler dystopiska och likriktade skräpbyggen som smälls upp, desto mindre blir lusten att någonsin flytta till Täby. Becksvarta kuber med balkonger inklämda emellan sig, så att det första man ser när man kommer ut är grannhusets kolsvarta vägg.

Det här är utsikten man får om man flyttar in i Brf. Stratos. Idylliskt? Bild: Länsförsäkringar
Det här är utsikten man får om man flyttar in i Brf. Stratos. Idylliskt? Bild: Länsförsäkringar

Nej tack. Att kalla dessa vanskapta barackstaplar för “Mordor” är en uppriktigt förolämpning mot Saurons mörka skräckrike.

Blev det vackrare i solljus? Foto: Länsförsäkringar
Blev det vackrare i solljus? Foto: Länsförsäkringar

6-17. Hur ser de 11 övriga kalkonhusen ut?

I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2024
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.

Övriga placeringar:
6:a – Parhusen i Genevad/Laholm/Halmstad (Konservburkarna)
7:a – Kv. Klockaren , Ljungby (Kulturarvsknockaren)
8:a – Nivika Center, Växjö (Spyvika Center)
9:a – Kv. Facetten, Stockholm
10:a – P-huset Strömmingen, Hudiksvall
11:a – Kiruna Polishus (SWELKAB REDEMPTION)
12:a – GoCo, Mölndal (NoGo)
13:a – Mobilitetshuset Pralinen, Gävle  (Giftpraline
14:a – Högskolan Dalarnas nya Campus, Borlänge (Kartongstapeln)
15:a – Science Park Towers, Jönköping (Empire State Building från Wish)
16:a – Parkhus 4, Mölndal (Plåtpalatset)
17:a – Kexfabriken 2, Örebro (Cyklophuset)

Här är Sveriges fulaste nybyggen år 2024. Större bilder finns i originalinlägget.
Här är Sveriges fulaste nybyggen år 2024. Större bilder finns i originalinlägget.

2. Resultatet från omröstningen om Sveriges finaste nyproduktion 2024

Årets vinnare i Sveriges vackraste nybygge. Från vänster: Håkan Österlind, Österlinds Bygg, tredjeplats för Folkskolan i Simrishamn. Åsa Eklöf och Tomas Eklöf, Plusbo AB, förstaplats för Tygvävaren i Alingsås. Anders Darrell, Ernst Rosén, andraplats för Kv. Oscars på Marstrand.

1. Brf Tygvävaren, med 1669 röster

Stad: Alingsås
Arkitekt: Åsa Eklöf, Plusbo

Brf. Tygvävaren i Alingås är Sveriges vackraste nybygge 2024! Foto: Plusbo

När man tittar på detta underbara lilla kvarter är det som att man landat rakt i en Astrid Lindgren-saga. Att husen är helt nybyggda skulle man i varje fall aldrig kunna tro! Men det är just precis det som är fallet, vilket bevisar att skönhet består oavsett vilket år vi skriver och att alla argument om att det inte går att bygga vackert på 2000-talet är bortförklaringar.

Brf. Tygvävaren i Alingås är Sveriges vackraste nybygge 2024! Foto: Plusbo
Brf. Tygvävaren i Alingås är Sveriges vackraste nybygge 2024! Foto: Plusbo

Alingsås föregår i år med ännu ett gott exempel och sopar golvet med alla som anser att vackra nybyggen inte kan åstadkommas längre! Vem skulle inte vilja bo här?

Husen i Brf. Tygvävaren smälter vackert in i sin omgivning. Foto: Plusbo

Åsa och Thomas Eklöf är ett gift par som äger företaget Plusbo, som hittills sysslat med renoveringar. Detta är deras första nynyggnadsprojekt och alla tre husen har ritats och planerats av Åsa, som i grunden är matematik-och NO-lärare. Detta gör det hela ännu mer imponerande. Det är tre huskroppar, och lägenheterna i varje är inredda med nyrenässans-, nyklassicism- respektive jugend-inspirerade element. Det är 6 lägenheter och alla är döpta efter varsin blomma eller växt – Kaprifolen, Rosen, Schersminen, Klematisen, Piprankan och Krusbäret. Dessa växter kommer på sommaren att blomma i den gemensamma trädgården.

Brf. Tygvävaren är en verklig dröm som bevisar att skönheten fortfarande lever. Foto: Plusbo
Åsa och Tomas Eklöf var oslagbara i årets Fintävling och kammade hem guldet för Tygvävaren i Alingsås.

2. Kvarteret Oscars, med 1317 röster

Stad: Marstrand, Kungälvs kommun
Byggherre: Ernst Rosén AB
Arkitekt: White Arkitekter
Detaljer: Nyebro Snickerifabrik AB

Kvarteret Oscars är Sveriges näst vackraste nybygge 2024!
Kvarteret Oscars är Sveriges näst vackraste nybygge 2024!

Få rivningar har varit så omdiskuterade och kritiserade som rivningen av det gamla turisthotellet Oscars på Marstrand 2019. Kungälvs kommun fick Svenska Byggnadsvårdsföreningens anti-pris “Grävskopan” för rivningen, trots att priset inte delats ut på 16 år ansåg alltså föreningens medlemmar att rivningen av Oscars var så anskrämligt att priset behövde dammas av och återanvändas. Kommunen hade vid det laget låtit huset förfalla i nästan 20 år, och det var i bedrövligt skick. Dock valde firman Ernst Rosén att bygga upp kvarteret igen i samma stil och ha bostäder i byggnaderna. Här ser ni resultatet.

Före och efter.
Kvarteret Oscars är Sveriges näst vackraste nybygge 2024!

Marstrand är en av Sveriges största kulturskatter och det är ofattbart hur ett så anrikt hotell som Oscars kunde försummas från första början. Vi kanske önskar att den här återuppbyggnaden aldrig hade behövts, men resultatet är tillfredsställande då misstaget har åtgärdats, tack vare Ernst Rosén! Extra roligt att se just White Arkitekter involverade i ett vackert projekt där de visar att de kan om de vill.

Nya Oscars har en fasad full med handsnickrade trädetaljer. Bild: AU

3. Folkskolan – Etapp 2, med 1043 röster

Stad: Simrishamn
Byggherre: Österlinds Byggentreprenad
Arkitekt: Söderberg & Ask Arkitektkontor

Folkskolan etapp 2 är Sveriges tredje vackraste nybygge 2024! Foto: Björn Ask

Folkskolan i Simrishamn är ett bostadskvarter vars första etapp tävlade i vår fin-tävling år 2022. Nu är den andra etappen klar. Kvarteret består av vackra, färgglada “gadehus” i äkta skånsk stil, som har olika karaktär men ändå smälter ihop till en harmonisk helhet.

Folkskolan etapp 2 är Sveriges tredje vackraste nybygge 2024! Foto: Björn Ask

God arkitektur när husen är vackra i sig själva, men även tillsammans! Många arkitektkontor i Sverige hade kunnat lära sig något av Söderberg & Ask.

Folkskolan etapp 2 är Sveriges tredje vackraste nybygge 2024! Foto: Björn Ask

4. Brf Packmästaren, med 960 röster

Stad: Varberg
Byggherre: Baliro Fastigheter
Arkitekt: Andersson & Keller AB

Brf Packmästaren i Varberg är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2024!

Detta varma, mysiga nybygge ligger i Varberg och mycket möda har lagts på att få det att så människovänligt och trevligt som möjligt. Varberg är en mysig gammal stad i Hallands län med många kulturhistoriska värden. Därmed är det extra kul att se att det byggs trevliga, estetiskt tilltalande bostäder i denna stad. Andersson & Keller är en mindre firma som själva anser att det är viktigt att bevara den befintliga karaktären av Varberg.

Brf Packmästaren i Varberg är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2024!

I säljmaterialet beskrivs på ett vackert sätt tanken bakom detta hus:

“Jonas Risborn, Andersson & Kellers välkände
arkitekt, har hämtat inspirationen från vackra
Rosenfredsskolan. Andra pampiga byggnader från
samma tidsålder är flickskolan och flickskolans
gymnastiksal. Färgerna på tegel, fönster och andra
detaljer känns igen i Brf Packmästaren 18 och gör
att huset smälter in fint i omgivningen, både vad
gäller utseende och skala. Att det är Andersson
& Keller som bygger borgar också för hög kvalitet
och omsorg om detaljer.”

Vi applåderar alla ansvariga för detta vackra projekt!

5. Caprea, med 503 röster

Stad: Stockholm
Byggherre: Balder
Arkitekt: Utopia Arkitekter

Caprea är Sveriges femste veckraste nyproduktion 2024! Foto: AU

Caprea är ett nytt bostadshus vid korsningen Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan på Östermalm i Stockholm, där det tidigare låg en ful bensinstation. Det är ett vackert hus med trevliga färgval, som smälter in väl i miljön. Därför är det förvånande att huset är ritat av Utopia Arkitekter, samma firma som har ritat Kalkon-kandidaten Facetten på Kungsholmen, och byggfirman är Balder, ett av Sveriges mest förfulande byggbolag. Hur kommer det sig att denna duo kunde åstadkomma något sådant här? Kan det vara för att det är Östermalms vackraste kvarter med 200 000 kr i kvadratmeterpris?

Caprea är Sveriges femste veckraste nyproduktion 2024!

Uppenbarligen är Utopia Arkitekter inte lika måna om att rita vackert åt oss “enklare” människor, för på Igeldammsgatan går det tydligen an att skapa fruktansvärda kuber som förstör den historiska bebyggelsen. Samma sak gäller Balder, som i princip vartenda år är med i Kasper Kalkon med diverse monstruösa nybyggen, exempelvis Hotel Draken från förra året, som måste vara bland det fulaste som Göteborg någonsin har sett. Varför ska skönhet behöva vara en lyxvara, varför ska inte alla få förmånen att bo i estetiskt tilltalande, trevliga hus? Vi anser inte att man ska behöva vara miljonär för att få råd med ett vackert nybygge, men så är tyvärr fallet i Sveriges storstäder idag.

Caprea är Sveriges femste veckraste nyproduktion 2024!

Vi vill inte vara för negativa, och naturligtvis är vi glada för detta mycket välkomna tillskott i stadsbilden, men ett minus måste vi ändå ge för de utåthängande glaslådorna. Det verkar som att vissa arkitektfirmor absolut måste hävda “nutiden” genom att sätta diverse modernistiska detaljer på nybyggen även när det är meningen att det ska se historiskt ut (se rostflygeln på Grand Curiosa hotel i Göteborg). Men bortsett från detta är Caprea ett mycket smäckert nybygge som verkligen anpassats till miljön, och det ska Balder och Utopia Arkitekter ha beröm för.


6-13. Hur såg de övriga 8 vackra byggnaderna ut?

I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder alla bidrag.

Övriga placeringar:
6:a – Magistern 4 i Strömstad
7:a – Mejeriets väg i Steninge
8:a – Franska busskuren i Älvnäs, Stockholm
9:a – Järntorgsgatan/Brogatan i Göteborg
10:a – Hörnhuset, Brf Stadsgärnsen i Trelleborg
11:a – Brf Tornseglaren i Alingsås
12:a – Stadsporten i Nacka
13:a – Slottshusen i Stockholm

Här är Sveriges vackraste nybyggen år 2024. Större bilder finns i originalinlägget.
Här är Sveriges vackraste nybyggen år 2024. Större bilder finns i originalinlägget.

Missade du våra tidigare skönhetstävlingar så kan du läsa om dem här:

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

Mycket hoppfullt inför kommande års omröstningar

Den stora arkitekturnyheten i Sverige är att Upplands Väsbys kommun ska bygga klassiskt, vilket var kravet i deras arkitekttävling som pågick förra året. Detta är en milstolpe i svensk arkitekturhistoria och man kan verkligen hoppas att fler kommuner följer efter. Nedanför följer flera planerade vackra nybyggen som snart ska byggas i Sverige. De som inte redan är under produktion är klubbade och klara för byggstart.

Klassisk arkitektur i Upplands Väsbys arkitekturtävling. Arkitekterna bakom förslagen offentliggörs i slutet av april 2020
Klassisk arkitektur i Upplands Väsbys arkitekturtävling. Arkitekterna bakom förslagen offentliggörs i slutet av april 2021

Följande hus är ej byggda, men det ser hoppfullt ut inför nästa års tävling år 2025.

Planerad nyproduktion utanför Stockholm. Paradigmskiftet har börjat. För bara några år sedan var detta helt otänkbart.
Planerad nyproduktion utanför Stockholm. Paradigmskiftet har börjat. För bara några år sedan var detta helt otänkbart.
I Växjö planerar entreprenören Björn Sundeby att bygga flera vackra stenhus i klassisk tradition.
I Växjö planerar entreprenören Björn Sundeby att bygga flera vackra stenhus i klassisk tradition.
Arkitektfirman Brunnberg & Forshed levererar igen. I Högsätra på platsen för gamla Lidingö sjukhus vill kommunen skapa en ny stadsdel.
Arkitektfirman Brunnberg & Forshed levererar igen. I Högsätra på platsen för gamla Lidingö sjukhus vill kommunen skapa en ny stadsdel.
Nytt, vackert äldreboende i Danderyd.
Nytt, vackert äldreboende i Danderyd.
Trots att Gert Wingårdhs nya bunker ligger i närheten väljer Gröna Lund istället att låta det nya kvarteret få nya hus vars arkitektur har tagit inspiration från det gamla Djurgården.
Trots att Gert Wingårdhs nya bunker ligger i närheten väljer Gröna Lund istället att låta det nya kvarteret få nya hus vars arkitektur har tagit inspiration från det gamla Djurgården.
Förslag på ny byggnad i Fjällbacka. Henrik Schulz Studio har tidigare bara ritat lådor, men tack vare upprorets mer tillåtande tider har han för första gången vågat rita vackert.
Förslag på ny byggnad i Fjällbacka. Henrik Schulz Studio har tidigare bara ritat lådor, men tack vare upprorets mer tillåtande tider har han för första gången vågat rita vackert.
Projekt Gamlegården i Båstad.
Projekt Gamlegården i Båstad.
Hus som byggs av Djurgårdsstaden Arkitekter i samarbete med Turbinen. Låg produktionskostnad och plusenergihus. Vilken kommun som helst kan beställa byggnaderna och skapa nya stadsmiljöer i världsklass. Tipsa dina lokala politiker
Hus som byggs av Djurgårdsstaden Arkitekter i samarbete med Turbinen. Låg produktionskostnad och plusenergihus. Vilken kommun som helst kan beställa byggnaderna och skapa nya stadsmiljöer i världsklass. Tipsa dina lokala politiker
Skönheten vann över lådorna. Dessa vackra klassiska kvarter kommer att uppföras på absolut bästa läge i centrala Göteborg.
Skönheten vann över lådorna. Dessa vackra klassiska kvarter kommer att uppföras på absolut bästa läge i centrala Göteborg.
Gnesta bygger nya klassiska kvarter. En plan för hur Gnesta centrum ska utvecklas antogs nyligen av fullmäktige. Där föreslås bland annat att en domuslåda och parkeringsplatser ska omvandlas till klassiska kvarter.
Gnesta bygger nya klassiska kvarter. En plan för hur Gnesta centrum ska utvecklas antogs nyligen av fullmäktige. Där föreslås bland annat att en domuslåda och parkeringsplatser ska omvandlas till klassiska kvarter.
I Upplands Väsby har politikerna börjat lyssna på invånarna och planerar därför nya byggnader i klassisk stil. Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed fick frågan om de kunde rita ett parkeringshus med 300 p-platser.
I Upplands Väsby har politikerna börjat lyssna på invånarna och planerar därför nya byggnader i klassisk stil. Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed fick frågan om de kunde rita ett parkeringshus med 300 p-platser.
Detta nya hus ska snart byggas i huvudstaden.
Detta nya hus ska snart byggas i huvudstaden.
 Morlanda i Bohuslän. Förebilden var Gathenhielmska i Majorna tillsammans med Marstrand och Västra Gatan i Kungälv.
Morlanda i Bohuslän. Förebilden var Gathenhielmska i Majorna tillsammans med Marstrand och Västra Gatan i Kungälv.
Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus ska byggas i Högsätra centrum på Lidingö.
Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus ska byggas i Högsätra centrum på Lidingö.
Göteborgs förorter ska byggas samman till stad. En bred majoritet av partierna har ställt sig bakom en motion från Socialdemokraterna om att bygga ihop Gamlestan, Kortedala och Bergsjön med kvartersstad i klassisk arkitektur.
Göteborgs förorter ska byggas samman till stad. En bred majoritet av partierna har ställt sig bakom en motion från Socialdemokraterna om att bygga ihop Gamlestan, Kortedala och Bergsjön med kvartersstad i klassisk arkitektur.
Ett nytt klassiskt inspirerat kvarter längs Värmdövägen i Nacka. Bygget planeras intill det nya kvarteret mitt emot Nacka Forum. Byggstart senare i vår.
Ett nytt klassiskt inspirerat kvarter längs Värmdövägen i Nacka. Bygget planeras intill det nya kvarteret mitt emot Nacka Forum. Byggstart senare i vår.
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Resultatet, se Sveriges vackraste och fulaste nyproduktion 2024”

  1. “Fyrkantskyrkan” är väl snarast i världsklass vad gäller okunskap och ren korkskallighet. Att en kyrka bygger en kub som ser ut att ha ett stycke tyg över sig… Är det en förberedelse för en eventuell framtid när en annan dominant världsordning tagit över, i hopp om att gå obemärkta förbi? Ka’ba i Mekka är förlagan, hur man än kan försöka slingra sig bort från den här uppenbara missen. Församlingen är fullständigt historielösa och okunniga om de tycker att det här var en bra idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.