Arkitekturupproret har ända sedan starten haft ambitionen att visa på alternativ till fyrkantiga lådor men har inte funnit så många just i Sverige. Därför är vi glada att nu kunna visa upp några exempel på att det börjar gå åt rätt håll och vill uppmuntra alla som ritar och bygger det som majoriteten uppskattar och efterfrågar. Efter öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 15 mars 2018, har vi äntligen listan över Sveriges finaste nyproduktion 2017. Totalt fick vi in 1115 röster och vinnaren får ett diplom. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till.
Nedanför följer länkar till senare års tävlingar
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!
Därefter följer topplistan för år 2017.
1:a plats: Åbergsleden 6 i Boden (Wiksténs Fastigheter, 2017)
Finaste nyproduktion 2017 blev Åbergsleden 6 med 367 röster. Åbergsleden är ett anrikt bostadsområde sedan början av 1900-talet och skapades för boende till officerare vid artilleriregementet A8. Därav det strama klassiska formspråket som man velat behålla. Byggkostnaden var 45 miljoner kronor och inuti finns nitton hyreslägenheter till en skälig hyra. Vinnaren är ett tydligt bevis på att det går att bygga enligt klassisk tradition utan att det blir dyrare än en låda. Huset ersätter en äldre nedbrunnen byggnad, men är en total nykonstruktion från grunden. Då bygget blev en succé kommer en liknande att uppföras precis intill. Mer information och fler bilder finns i vårt tidigare blogginlägg om detta nybygge.
2:a plats. Warbergs Mejeri på Prästgatan i Varberg (Jan Askåsen, 2017)
På andra plats med 213 röster kom Warbergs Mejeri. Fasaden är av tegel och huset vill gärna knyta an till de övriga husen längs Prästgatan i Varberg. Byggnaden ersätter en historisk träbyggnad som brann ner sju år innan det här nya huset stod klart. Går man nära så ser man att det är helt nytt med standarddetaljer och inredningen i lägenheterna är toppmodern. Ändå vill man med detta lyfta lite på hatten åt historien och inte bryta av för mycket mot den välanpassade lokala kontexten. Det är arkitekt Jan Askåsen som ritat huset i samarbete med Tage & Söners koncernchef Kenneth Andersson och stadsarkitekt Maria Söderlund. Mer information och fler bilder finns här (bläddra en bit ner).
3:e plats: BRF Fars Hatt 37, Västra gatan i Kungälv (Peter H. Lohr, Scandinavian Homes, 2017)
På 3:e plats med 184 röster kom de fina trähusen på Västra gatan 52 i Kungälv, ett grått hus mot gatan och ett falurött på gården. De smälter så väl in i skala, material och färg att man knappt ser att de är nybyggda, Här har man föredömligt rådgjort med Bohusläns Museum för att anpassa byggnaderna till den välbevarade äldre miljön. Byggherre är Scandinavian Homes AB, ett Irlands-baserat kataloghusföretag med fabrik i Lysekil, startat av ett svenskt par som specialiserat sig på passivhus med traditionellt formspråk. Husen är byggda i rent trä, målade med linolja och isolerade med återvunnet tidningspapper.
4:e plats: Kvarteret Gesällen i Kalmar (White Arkitekter, 2015-2019)
På fjärde plats med 99 röster kom Kvarteret Gesällen i Kalmar som innehåller nya moderna hyreslägenheter. Stilen är en sorts hybrid mellan nyfunkis och traditionell Hansa-stil. En tulipanaros kanske, men sadeltaken och de varierade färgerna gör att det ändå smälter bra in i den gamla stadskärnan. Mer information och fler bilder finns på följande sida under inläggets kommentarer: Klicka för att komma till inlägget på vår Facebooksida.
5:e plats: Majstången, Kungsladugård, Göteborg (JM, 2017)
På femte plats med 52 röster kom det nya landshövdingehus-inspirerade kvarteret med 79 nya bostäder som JM uppfört i området kring Mariaplan i det pittoreska Kungsladugård i Göteborg.
6:e plats: Kvarteret Tvärpilen i Kivik (Ronander & Laursen Arkitekter, 2017-2018)
Kvarteret Tvärpilen består av 12 parbyggda gatuhus, 16 bostadsrättslägenheter och 4 friliggande villor, med bostäder från 74 till 146 kvm, i traditionell stil. Merparten av bostäderna uppförs under 2017-2018 och de första är redan färdigbyggda. Projektet har satsat på miljötänkande med solpaneler och ett eget reningsverk för avloppet. Namnet Tvärpilen kommer från ett fornfynd som hittades under en arkeologisk utgrävning i kvarteret.
7:e plats: Café Elins Bakgård, Arvika (2017)
Caféet Elins Bakgård i Arvika, staden där man gärna anpassar istället för att bryta av (och som av denna anledning fick flera nomineringar). Caféet är byggt i trivsam traditionell stil, även inuti. “Jag ville ha en gammaldags atmosfär med inslag av konsthantverk”, säger caféägaren Elin Göransdotter Järnesund i NWT.
8:e plats: Restaurangtillbyggnaden Regi på Palladiumbiografen i Arvika (Anders Rundh, 2017)
Biografpalatset Palladium i Arvika byggdes 1925 i stram nordisk klassicism. Under samma tak finns även restaurang Regi som utvidgades 2017 med en tillbyggnad som väl anpassar sig till stilen på det ursprungliga huset. Inredningen är inspirerad av art deco med handgjorda dörrar.
9:e plats: Kvarteret Väduren i Nora (KBB Fastigheter)
KBB fastigheter har precis färdigställt nya lägenheter mitt i centrala Nora. Nora är ju en av Sveriges bäst bevarade trästäder med en helt unik stadskärna. Rivningshysterin nådde aldrig denna idyll och därför är vi tacksamma över att deras nyproduktion harmoniserar med övrig bebyggelse. Det nya kvarteret på Kungsgatan 5 innehåller 12 lägenheter.
10:e plats: “Väv” i Kvarteret Trehörningen, Norrköping (Spridd och ETAT)
Ett av de intressantare nytillskotten på Västgötebacken, där man nu äntligen bygger igen de sista såren efter rivningsvågen, är Väv i kvarteret Trehörningen, i krämvit ny-art deco med en dekorativt vågig betongfasad samt dörr- och fönsteromfattningar i mässing vilket ger ett lite lyxigt intryck. För ovanlighets skull blev det färdiga resultatet snyggare än på renderingen.
Hedersomnämnande: BRF Eklundshov 1, Uppsala (Rikshem, 2017)
Det nya faluröda landshövdingehuset i området vid Eklundshovsvägen nära Universitetet och Fyrisån fick tyvärr en helt felaktig bild i omröstningen pga av att vi fått bilder på fel hus (alltså på det gamla som står bredvid). Detta nya ser fint ut och välbyggt ut så det får en hedersplats och hade säkert fått en bättre placering om vi haft rätt bilder med från början. Vi beklagar detta och gratulerar de boende till sitt fina landshövdingehus och Rikshem för de anpassat huset så fint till både naturen och till de befintliga husen i samma stil.
Arkitekturupproret tackar byggherrarna och arkitekterna för dessa trevliga nytillskott och hoppas få ännu fler nomineringar till nästa år då vi delar ut vårt riktiga finpris.
2 svar på ”Sveriges vackraste nya byggnad 2017”