Rösta fram fin-priset 2024 – utse 2023 års vackraste nyproduktion

Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram fin-priset 2024, alltså att utse Sveriges vackraste nyproduktion 2023! Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnad någonsin (2020), Sveriges vackraste byggnad någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Som vanligt utser vi också i år Sveriges fulaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!

Det här priset är tänkt som en motpol till andra svenska arkitekturpriser, där proffstyckare från branschen väljer utifrån deras smak. Vad händer när folket själva får välja? Finpriset delas ut av Arkitekturupproret, som startade i Sverige 2014 och sedan dess har spridits som en löpeld över världen. Klicka här för att se en lista över vilka länder vi finns i idag.

Det är sannerligen inte lätt att hitta vacker nyproduktion i Sverige. 2018 lyckades vi skrapa ihop tolv bidrag, 2019 hittade vi bara åtta, 2020 blev det tolv igen, 2021 blev det sexton bidrag, 2022 hittade vi hela 20 bidrag, och 2023 fann vi 12. I år har vi lyckats hitta så många som 13 bidrag. Omröstningen pågår fram till den 24 mars, och prisutdelningen sker på Kasper Kalkon-galan i Malmö den 9 april.

Arkitekturupprorets pris för fulaste nyproduktion?

Ni kan som vanligt också rösta om Sveriges fulaste nyproduktion (klicka för separat blogginlägg).

Missa inte prisutdelningen i Malmö den 9 april 2024!

Tisdagen den 9 april 2024 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset samt en hyllning av de tre vackraste husen (brons, silver respektive gulddiplom) under Arkitekturupprorets gala i Malmö.

HÄR kan du rösta i båda tävlingarna!

Sista röstningsdag är söndag 24 mars.

De nominerade till priset för Sveriges vackraste nybygge 2024

1. Brf. Tornseglaren

Stad: Alingsås
Projektansvarig: Axeby Bostad

Är Brf. Tornseglaren Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Axeby Bostad

Alingsås är nog den enda stad som varje år förekommer uteslutande i våra fin-tävlingar. En anledning till detta är Axeby Bostad, familjeföretaget som bryr sig om sina kunder och vill skapa bostäder som passar in i stadens historiska miljöer. För två år sedan tävlade denna firma i fin-tävlingen med Parkvillorna på Ingareds Höjd, och i år är de tillbaka med Brf. Tornseglaren, två vackra, moderna bostadshus som flörtar med industrialismen såväl som med den klassiska svenska byggtraditionen. Vem säger att modernt behöver vara fult?

Byggnaderna lyser i mörkret. Foto: Axeby Bostad

I Alingsås bryr sig till och med politikerna om stadens karaktär och har höga krav på det som byggs, då Alingsås är en unik trästad vars karaktär bevarats, mycket tack vare en engagerad oppositionsrörelse under rivningshysterin. Idag ser man hur mycket detta har lönat sig, då Alingsås är en blomstrande stad dit många flyttar för att få en lugn oas från det kaos-artade och sönderrivna Göteborg.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Axeby Bostad

Axeby Bostad jobbar inte alls med prefab, utan endast med naturliga material såsom tegel och sten. Även en liten utstuga i vacker röd färg ingår i projektet:

Foto: Axeby Bostad

Axeby Bostad har fler fina projekt på gång och vi hoppas att de kommer att kunna jobba länge för att försköna Alingsås!

Foto: Axeby Bostad

2. Brf. Tygvävaren

Stad: Alingsås
Arkitekt: Åsa Eklöf, Plusbo

Är Brf. Tygvävaren Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Plusbo

När man tittar på detta underbara lilla kvarter är det som att man landat rakt i en Astrid Lindgren-saga. Att husen är helt nybyggda skulle man i varje fall aldrig kunna tro! Men det är just precis det som är fallet, vilket bevisar att skönhet består oavsett vilket år vi skriver och att alla argument om att det inte går att bygga vackert på 2000-talet är bortförklaringar. Alingsås föregår i år med ännu ett gott exempel och sopar golvet med alla som anser att vackra nybyggen inte kan åstadkommas längre! Vem skulle inte vilja bo här?

Åsa och Thomas Eklöf är ett gift par som äger företaget Plusbo, som hittills sysslat med renoveringar. Detta är deras första nynyggnadsprojekt och alla tre husen har ritats och planerats av Åsa, som i grunden är matematik-och NO-lärare. Detta gör det hela ännu mer imponerande. Det är tre huskroppar, och lägenheterna i varje är inredda med nyrenässans-, nyklassicism- respektive jugend-inspirerade element. Det är 6 lägenheter och alla är döpta efter varsin blomma eller växt – Kaprifolen, Rosen, Schersminen, Klematisen, Piprankan och Krusbäret. Dessa växter kommer på sommaren att blomma i den gemensamma trädgården.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Brf. Tygvävaren är en verklig dröm som bevisar att skönheten fortfarande lever. Foto: Plusbo
Husen ser, trots att de är byggda 2023, ut som om de alltid hade stått här och blickat ut över den spegelblanka vattenytan. Foto: Plusbo
Husen i Brf. Tygvävaren smälter vackert in i sin omgivning. Foto: Plusbo

3. Magistern 4

Stad: Strömstad
Arkitekt: Contecton Arkitekter Fyrstad
Byggherre: AB Strömstadsbyggen

Är Magistern 4 Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Henrik Lysén

Detta charmiga rosa hus är inspirerat av ett äldre hus som en gång stod på samma plats. Arkitekturen anknyter till den omkringliggande bebyggelsen i gamla Strömstad. Det märks att arkitekten har tagit till sig värdet av skönhet. Sett till helheten är Magistern i Strömstad verkligen en “breath of fresh air” i all förfulning, och vi är övertygade om att alla som flyttar in här kommer att trivas utmärkt!

Foto: Henrik Lysén
Foto: Henrik Lysén

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

4. Franska Busskuren

Stad: Stockholm, Älvnäs
Arkitekt: Hans Christiansen
Byggherre: Älvnäs Väg-och Tomtägarförening

Foto: Hans Christiansen

Hans Christiansen är en engagerad pensionerad fotograf som på fritiden ägnar sig åt att försköna sitt bostadsområde. 2021 färdigställdes den Engelska Busskuren (även känd som Harry Potter-busskuren) ritad av Hans i Älvnäs, och i år är han tillbaka med Franska Busskuren.  Den här gången har Hans tagit inspiration från romanerna om den belgiske kommissarie Maigret och hans polisstation. Både den här och den engelska busskuren (som för övrigt kom tvåa i Sveriges vackraste nybygge 2022) har blivit riktiga turistattraktioner i Älvnäs.

Foto: Hans Christiansen. I bilden syns en av Hasses smäckra gamla bilar.

Hans Christiansens egna ord om projektet:

(..) den här busskuren har en charm som få kan motstå. Åtminstone om man frågar folk i Älvnäs. Redan kommer besökare för att titta på den. Busschaufförerna frågar ofta, ”Vad blir nästa busskur?” Vi har två till i området som inte är omgjorda. När vi höll på med slutklämmen, fönsterluckorna, kom två cyklister förbi. De hade cyklat från Hamburg via Polen, Kaliningrad, Baltikum, Finland till Sverige. De skulle vidare till Danmark och sedan hem till Hamburg. När de besökte Älvnäs var de ute efter att kolla in vår ”Point of interest” Harry Potter-busskuren, som de hade hittat på Google Maps. Helt fantastiskt!

Vi kan bara säga en sak: Sverige behöver fler personer som Hans! Vi väntar med spänning på hur nästa busskur kommer att se ut!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Hans Christiansen
Hur många busskurer lyser i skymningen? Den här gör definitivt det! Foto: Hans Christiansen

5. Stadsporten

Stad: Nacka
Arkitekt: VERA Arkitekter
Byggherre: Storstaden

Är Stadsporten Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: AU

Detta projekt är det första av två klassiska projekt i stadsdelen Nacka utanför Stockholm. Arkitekturen är inspirerad av Paris boulevard-arkitektur under 1800-talet. Det speciella är att invånarna faktiskt har haft rätt att säga till om utformningen, och detta röstades fram. Precis bredvid byggs just nu Nacka Grace, ett helt nytt kvarter i 20-talsklassicistisk stil som kommer att bli en stark kandidat till Fin-priset när det är klart, precis som Stadsporten!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU
Foto: AU

6. Slottshusen

Stad: Stockholm, Näsby park
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggherre: Wästbygg

Är Slottshusen Sveriges vackraste nybyggen 2023? Foto: Wästbygg

Brunnberg & Forshed är ett arkitektkontor som har många projekt i olika stilar, och flera av dem har genom åren tävlat i våra fin-tävlingar. Nu är de med för 4:e året på raken, den här gången med charmiga Slottshusen i Näsby Park i Stockholms län. Dessa varma, klassiskt inspirerade flerbostadshus ligger precis intill vattnet i vackra Näsby i ett lugnt och familjevänligt område. Byggentreprenören Wästbygg skriver på sin hemsida:

“Här i Näsby Park, precis intill Näsbyviken skapar vi Svanenmärkta hem i småskaliga flerbostadshus med en härlig villa- och herrgårdskänsla. Slottshusen har två bostadsrättsföreningar – Slottsängen och Slottshamnen med totalt 89 bostadsrätter med varierande planlösningar. Husens placeringar med fina innergårdar som grönskar och plats för egen trädgårdsodling bjuder på en fantastisk utsikt mot Näsbyvikens glittrande vatten.”

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Wästbygg

Kan man tänka sig ett mer idylliskt hem? Det är så fint att se ännu ett gott exempel på småskalig, människovänlig arkitektur som smälter in och bildar en enhet med naturen!

Foto: Wästbygg
De grönskande gårdarna erbjuder möjligheter till egen odling, vilket är ett bra initiativ både ur ett hållbarhets- och ett välmående-perspektiv! Foto: Wästbygg

7. Kvarteret Oscars

Stad: Marstrand, Kungälvs kommun
Byggherre: Ernst Rosén AB
Arkitekt: White Arkitekter
Detaljer: Nyebro Snickerifabrik AB

Är Oscars Sveriges vackraste nybygge 2023?

Få rivningar har varit så omdiskuterade och kritiserade som rivningen av det gamla turisthotellet Oscars på Marstrand 2019. Kungälvs kommun fick Svenska Byggnadsvårdsföreningens anti-pris “Grävskopan” för rivningen, trots att priset inte delats ut på 16 år ansåg alltså föreningens medlemmar att rivningen av Oscars var så anskrämligt att priset behövde dammas av och återanvändas. Kommunen hade vid det laget låtit huset förfalla i nästan 20 år, och det var i bedrövligt skick. Dock valde firman Ernst Rosén att bygga upp kvarteret igen i samma stil och även inkludera bostäder i byggnaderna. Här ser ni resultatet.

Före och efter.

Visst kan man anse att den solgula nyansen på den första bilden är vackrare, samtidigt hade ju byggnaden inte sett ut så på åratal på grund av allt förfall. Marstrand är en av Sveriges största kulturskatter och det är ofattbart hur ett så anrikt hotell som Oscars kunde försummas från första början. Vi kanske önskar att den här återuppbyggnaden aldrig hade behövts, men resultatet är tillfredsställande då misstaget har åtgärdats, tack vare Ernst Rosén! Extra roligt att se just White Arkitekter involverade i ett vackert projekt där de visar att de kan om de vill.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Bild: AU
Nya hotell Oscars har en fasad full med handsnickrade trädetaljer, som Nyebro Snickerifabrik stått för. Bild: AU

8. Folkskolan – Etapp 2

Stad: Simrishamn
Arkitekt: Söderberg & Ask Arkitektkontor
Byggherre: Österlinds Byggentreprenad

Är Folkskolan etapp 2 Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Björn Ask

Folkskolan i Simrishamn är ett bostadskvarter vars första etapp tävlade i vår fin-tävling år 2022. Nu är den andra etappen klar. Kvarteret består av vackra, färgglada “gadehus” i äkta skånsk stil, som har olika karaktär men ändå smälter ihop till en harmonisk helhet. God arkitektur när husen är vackra i sig själva, men även tillsammans! Många arkitektkontor i Sverige hade kunnat lära sig något av Söderberg & Ask.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Björn Ask
Foto: Björn Ask

9. Järntorgsgatan x Brogatan

Stad: Göteborg
Arkitekt: Semrén & Månsson
Byggherre: Sverigehuset

Foto: Sverigehuset

Här har vi ett positivt exempel från Semrén & Månsson. En gatukorsning vid Järntorget i Göteborg skulle bebyggas, och resultatet är förvånansvärt respektfullt. Husen sticker inte ut alltför mycket, men flörtar med den klassiska byggtraditionen. Fasadernas indelning är relativt symmetrisk, och materialvalen är också hänsynsfulla. Detta är det minsta som krävs när man skall bygga nytt i ett historiskt område, och vi applåderar Semrén & Månsson. Vi önskar verkligen att vi ska få se mer sådant av detta kontor i framtiden, och slippa nominera dem till Kasper Kalkon!

Foto: Sverigehuset

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Sverigehuset

10. Caprea

Stad: Stockholm
Arkitekt: Utopia Arkitekter
Byggherre: Balder

Är Caprea Sveriges veckraste nybygge 2023? Foto: AU

Caprea är ett nytt bostadshus vid korsningen Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan på Östermalm i Stockholm, där det tidigare låg en ful bensinstation. Det är ett vackert hus med trevliga färgval, som smälter in väl i miljön. Därför är det förvånande att huset är ritat av Utopia Arkitekter, samma firma som har ritat Kalkon-kandidaten Facetten på Kungsholmen, och byggfirman är Balder, ett av Sveriges mest förfulande byggbolag. Hur kommer det sig att denna duo kunde åstadkomma något sådant här? Kan det vara för att det är Östermalms vackraste kvarter med 200 000 kr i kvadratmeterpris?

Uppenbarligen är Utopia Arkitekter inte lika måna om att rita vackert åt oss “enklare” människor, för på Igeldammsgatan går det tydligen an att skapa fruktansvärda kuber som förstör den historiska bebyggelsen. Samma sak gäller Balder, som i princip vartenda år är med i Kasper Kalkon med diverse monstruösa nybyggen, exempelvis Hotel Draken från förra året, som måste vara bland det fulaste som Göteborg någonsin har sett. Varför ska skönhet behöva vara en lyxvara, varför ska inte alla få förmånen att bo i estetiskt tilltalande, trevliga hus? Vi anser inte att man ska behöva vara miljonär för att få råd med ett vackert nybygge, men så är tyvärr fallet i Sveriges storstäder idag.

Foto: AU

Vi vill inte vara för negativa, och naturligtvis är vi glada för detta mycket välkomna tillskott i stadsbilden, men ett minus måste vi ändå ge för de utåthängande glaslådorna. Det verkar som att vissa arkitektfirmor absolut måste hävda “nutiden” genom att sätta diverse modernistiska detaljer på nybyggen även när det är meningen att det ska se historiskt ut (se rostflygeln på Grand Curiosa hotel i Göteborg). Men bortsett från detta är Caprea ett mycket smäckert nybygge som verkligen anpassats till miljön, och det ska Balder och Utopia Arkitekter ha beröm för.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU

11. Brf. Packmästaren

Stad: Varberg
Arkitekt: Andersson & Keller AB
Byggherre: Baliro Fastigheter

Är Brf. Packmästaren Sveriges finaste nybygge 2023?

Detta varma, mysiga nybygge ligger i Varberg och mycket möda har lagts på att få det att så människovänligt och trevligt som möjligt. Varberg är en mysig gammal stad i Hallands län med många kulturhistoriska värden. Därmed är det extra kul att se att det byggs trevliga, estetiskt tilltalande bostäder i denna stad. Andersson & Keller är en mindre firma som själva anser att det är viktigt att bevara den befintliga karaktären av Varberg. I säljmaterialet beskrivs på ett vackert sätt tanken bakom detta hus:

“Jonas Risborn, Andersson & Kellers välkände
arkitekt, har hämtat inspirationen från vackra
Rosenfredsskolan. Andra pampiga byggnader från
samma tidsålder är flickskolan och flickskolans
gymnastiksal. Färgerna på tegel, fönster och andra
detaljer känns igen i Brf Packmästaren 18 och gör
att huset smälter in fint i omgivningen, både vad
gäller utseende och skala. Att det är Andersson
& Keller som bygger borgar också för hög kvalitet
och omsorg om detaljer.”

Vi applåderar alla ansvariga för detta vackra projekt!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Andersson & Keller

12. Mejeriets Väg Steninge

Stad: Steninge Slottsby, Sigtuna
Arkitekt: Larsson Arkitekter
Byggherre: Realy Bostad

Är Mejeriets Väg Sveriges finaste nybygge 2023? Foto: Realy Bostad

Sagolika Steninge Slottsby, som tävlat i våra fin-tävlingar flera år i rad, har i år berikats med ännu ett vackert nybygge. I denna by dominerar skönhet och harmoni, vilket Realy Bostad och Larsson Arkitekter nu bidragit till. Spröjsade fönster, rundade balkonger och fina färger, vad mer kan man önska i en slottsmiljö? Detta är en lugn oas för alla som vill fly undan storstadens vimmel, men ändå bo socialt. Huskropparna bildar små öppna “innergårdar” mellan sina fasader, vilket bjuder in till umgänge och ofta ses hos bostadskvarter från Swedish Grace-epoken. Ett trevligt och hopp-ingivande projekt i skönhetens högkvarter, Steninge Slottsby!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Realy Bostad
Foto: Realy Bostad
Foto: Realy Bostad

13. Hörnhuset, Brf Stadsgränden

Stad: Trelleborg
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Byggherre: Granitor Properties

Är Brf Stadsgränden i Trelleborg årets finaste nyproduktion 2024? Foto: AU

Hörnhuset i Brf Stadsgränden, Trelleborg, är ett exempel på hur man med enkla principer kan skapa attraktiva stadsmiljlöer år 2024. Det är byggt som ett klassiskt kvarter och arkitekturen är i grunden enkel. Symmetrisk fönsterplacering, ett tidlöst plåttak, tegelfasad med fina detaljer och ett “avklippt” hörn gör att bygget kvalar in bland Sveriges finaste nyproduktion 2024.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.


Vilket av dessa nybyggnadsprojekt anser Du är vackrast och ska vinna guld-diplomet i år? Rösta på din favorit fram till den 24 mars. Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen. Må skönheten vinna!


Tidigare omröstningar

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

18 svar på ”Rösta fram fin-priset 2024 – utse 2023 års vackraste nyproduktion”

 1. Nummer två ger en härlig inbjudande känsla och har många fina och genomtänkta detaljer. Lite som Sverige såg ut förr.

 2. Man förstår att det råder brist på vackra nybyggen när bagateller som den franska kiosken kommer med på listan.

  Jag röstade för nybygget på Birger Jarlsgatan i eftersom det är det mest behagliga att se på, trots de fula glasboxarna och det representerar faktiskt en försköning av kvarteret.

  Fascistfunkishuset i Nacka hade fina volymer men lite små fönster och stenhuset i Göteborg var det inget fel på heller.

  Ändå fint att man kan ana en trend med vackrare hus, även om den är i sin linda.

  1. Hej!
   Den franska busskuren är ett inspirerande projekt som förtjänar att vara med på listan, då den är resultatet av ett stort personligt engagemang.

 3. 7 Kvartert Oscars, Marsstrand. En sådan kulturgärning att bygga upp detta ståtliga hus på nytt. Marsstrand är unikt o måste så förbli.

 4. Nr 11
  Ett mycket gediget arbete har gjorts för att passa in huset i kringliggande villor. Sedan. Är huset i sig väldigt vackert.

 5. Nr 1

  När skönhet, stil och funktionalitet förenas med naturliga och exklusiva materialval kan det inte bli annat än riktigt bra.

  I hård konkurrens får denna byggnad min röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.