Träbrutalism

Under det framväxande hållbarhetstänket under 2010-talet har trä alltmer kommit att lanseras som ett miljövänligt och förnybart val, även för flerfamiljshus och t o m höghus. Detta lät i förstone aningen hoppfullt. Skulle vi äntligen få tillbaka lite mer traditionellt inspirerat byggande i trä, med hantverksmässiga snickerier och harmoniska färger som så många älskar, och som man kan bygga i andra länder? 

Flerfamiljshus, Tallinn (Arhitektibüroo Allan Strus, 2011)

Träbrutalism

Tyvärr inte. Istället har arkitektkåren lyckats med det nästan imponerande konststycket att skapa extremkubistiska byggnader i omålat trå som ser ut som betongbunkrar, särskilt när det obehandlade träet grånar med tiden. “Träbrutalism” kallar vi denna människofientliga trend. Här är bara några exempel av många:

Airport VIP-Services (Tengbom, 2018) – “Essensen av nordisk lyx” enligt Tengbom själva
O2, Orminge, Stockholm (Aros Bostad, 2020). Här har man i alla fall försökt anpassa storleken och formen till de befintliga betongpunkthusen i Orminge – som tyvärr byggdes under den värsta miljonprogramseran.
Plusloggia, rendering (OWC Arkitekter/BoKlok). 1960-talsromantik i trä.
Skagershuset, Årsta (OWC Arkitekter, 2013, foto: Rasmus Norlander). OCW Arkitekter verkar ha specialiserat sig på träbrutalism, det ena värre än det andra.
Mönsterhus STHLM (OCW Arkitekter). Passande nog är länkadressen till projektet “monsterhus-sthlm”.
Frostaliden, Skövde (White Arkitekter, 2018). Miljonprogramnostalgi i träbrutalism.
Ligna, Ebabs koncepthus i Eskilstuna. Konceptet verkar vara “bunkerromantik”.
Strandparken, Sundbyberg (Wingårdhs Arkitektkontor, 2013) med fasader och balkongbeklädnad av träspån. Kombinationen träspån på höghus i uppförstorad leksaksmodell utan takfot och hängrännor blir väldigt märklig.
Karlshamns kallbadhus (White arkitekter, 2015). Kyligt värre.

Kreativ trätradition

Några få ljus i mörkret finns det dock, t ex Jupiter & Gran (tidigare Sundswall Träfastigheter) som arbetat i flera år för att ta fram ett massproducerbart flerfamiljs typhus i trä i traditionellt inspirerad grunddesign som kan varieras både i höjd, färg, stil, utsmyckning och planlösning.

Jupiter & Gran husmodeller

Vilken typ av träbyggnader uppskattas mest? Trätradition eller träbrutalism?


Se även:

Dysfunktionalism
Dagismodernism
Höghusfeber
Lika som bär
Monsterkubism
Parasitism
Retrotristess