FULBYGGEN

Här samlar vi exempel på fula nybyggen I Sverige. Tyvärr utgör de flesta av dessa inte några ovanligt fula undantag som vi illvilligt lyckats gräva fram, utan är snarare alltför representativa för vad som byggs över hela landet idag.

De skyldiga är inte bara ledande arkitekter som skapar ständigt nya kopior och variationer av de modernistiska uttryck som under snart 90 år redan om och om igen bevisat sin oförmåga att skapa livsbejakande och omtyckta miljöer, utan även vinstmaximerande byggbolag som utnyttjar bostadsbristen, samt medlöpande politiker, högre tjänstemän och stadsarkitekter som inte sätter gränser för galenskapen och ställer högre krav. I botten finns också futuristiska-teknokratiska visioner om “smarta” megastäder i likriktad stil, sammanlänkade av höghastighetståg, med internet-of-things som övervakar allt.

Se respektive flik för exempel på olika varianter av förfulande nyproduktion.

 

Tipsa gärna i kommentarerna eller via vår kontaktsida om fler svenska fulbyggen från de senaste 10 åren. Bifoga så mycket info som möjligt (stad, adress, kvartersnamn/projektnamn, byggår och byggherre om det finns).