Retrotristess

När det nu ska byggas ett nytt miljonprogram med 700 000 nya lägenheter till 2025 så verkar inspirationen komma direkt från den mest misslyckade arkitektoniska perioden i mänsklighetens historia – 1945-1975. Idag är dessutom materialen ännu sjukare och av sämre kvalitet än de som byggdes in i det svenska miljonprogrammet för 40-50 år sedan. En ökänd period som fått hela generationer att må dåligt. Denna osunda förortstristess och segregerade utslagning vill man alltså på fullt allvar upprepa en gång till…

Nybyggt lägenhetskomplex i Kumla. 1975 ringde och ville ha tillbaka sina punkthus.
Kv Galamiddagen & Banketten, Sköndal, Stockholm. (hyresvärd Newsec, 2017). 1950-talsinspirerade hyreshus med pulpettak och lite “skojiga” vita rutor slumpmässigt påhängda på fasaden som fått lite urblekt färgkladd här och där och ramas in av grå klossar på högkant i hörnen. Oskyddade skivhus-i-park skapade inte trivsel på femtiotalet men smutsgult och grått var i alla fall nyskapande då. För 70 år sedan.
Planerat höghus, Kanaludden, Härnösand. Här planeras på bästa paradplats vid vattnet en överdimensionerad retrolåda som i en insändare liknas vid ett “sovjetiskt sporthotell”.
Brf Klockarbacken, Huddinge Centrum, Stockholm.  (Einar Mattsson, 2015/2016). 1970-talet har återuppstått med brun-gul-vita höghus i förort. Det är inte en bra sak.
Tändstickan Tändstickan, Göteborg (Skanska). Passande namn på något som ser ut som tändsticksaskar eller ett tändsticksbygge. Otroligt nog är det ett helt nybyggt miljonprogramskvarter i 1970-talsstil, som man har slagit ut ett “spännande” hål i för att minska lite på tristessen och monotonin. Det hjälpte ju verkligen.
Planerade Parkhusen i Larsberg, Lidingö, Stockholm (JM). Ungdomsbostäder i form av 1960-talslådor som ska smällas upp i Larsbergsparken, Lidingö. Fler ungdomsbostäder behövs, så det är ju bra. Här försöker man – för en gångs skull – att anpassa husens utseende efter de redan befintliga byggnaderna i området. Problemet är bara att dessa utgörs redan av äldre anskrämliga skivhus-i-park.
Kv Rotflyet, Smedby-Rambodal, Norrköping (Hyresbostäder). Här byggs hyresrätter, vilket behövs. Tyvärr blir även detta förortspunkthus i retrotristess.
Lunds Södra 3, i centrala Lund. JM råkade visst ta fel mellan nya typhuskatalogen och den från 1958. Eller så har det varit samma katalog hela tiden?
Förskolan Ferdinand, Stockholm (Vera / Wallenstam, 2017). Tro det eller ej men detta är INTE ett parkeringshus i sunkig brutalism från 1975 utan ett nybyggt daghem! Som dessutom nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2017.


Se även:

Dysfunktionalism
Dagismodernism
Höghusfeber
Lika som bär
Monsterkubism
Parasitism
Träbrutalism