Striden om NK-huset i Göteborg

En rejäl politisk strid har blossat upp kring den planerade förnyelsen av NK-huset i Göteborg. Johannes Hulter (S) försvarar ombyggnaden, arkitekten Albert Svensson sågar planen och ritar ett motförslag, medan oppositionspolitiker från M, KD, L samt Demokraterna kritiserar Hulter för att ha övergett den vision om mer klassisk arkitektur i staden som han för ett år sedan entusiastiskt torgförde.

Drömmen om en ny NK-fasad

Det är byggföretaget Hufvudstaden som står för förslaget om ett nytt NK-hus vid Brunnsparken i Göteborg. De skriver:

“Varuhuset NK har utvecklats parallellt med framväxten av det moderna Sverige och kommit att bli synonymt med kvalitet, tidlöshet och en diskret elegans. Värden som ska fortleva och förstärkas i den kommande utvecklingen. Vårt mål är att NK-kvarteret ska bli en ännu starkare destination och självklar mötesplats i staden.” 

De talar alltså om dagens NK, som byggdes på 70-talet efter omfattande rivningar i kvarteret, där bland annat gamla Arkaden förintades. “Kvalitet, tidlöshet och elegans” representeras alltså i deras värld av denna fyrkantiga, blekbruna, på alla sätt motbjudande och intetsägande byggnad som bidragit till Brunnsparkens förfulning i en stark trio tillsammans med Nordstan och nya Arkaden. Den sanna tidlösheten och elegansen, vilken förintades när grävskoporna satte sina huggtänder i de ursprungliga 1800-talsbyggnaderna, nämns däremot inte av Hufvudstaden.

Nk-husets fasad idag. Nya Arkaden, som ersatte en fantastiskt vacker gammal byggnad, syns till vänster i bilden.
Kvarteret vid Brunnsparken med gamla Arkaden innan det revs.

NK-huset har funnits länge och det råder skilda meningar om dess utseende, men till och med Hufvudstaden har nu insett att byggnaden behöver en “make-over”. Man skulle då kunna tänka sig att de önskar göra huset mer elegant och tilltalande, då det ändå representerar ett av Sveriges mest prestigefyllda varumärken. Tyvärr är detta dock inte fallet då det nya förslaget är en lika ful, intetsägande låda, där den enda skillnaden består i oproportionerligt förstorade glasfönster och en gråaktig färgsättning som nästan får grannhuset Arkadens gula tegel att se varmt och inbjudande ut.

Hufvudstadens förslag till “förbättring” av NK-huset, som lett till en politisk strid i Göteborg.

Arkitekt för nya NK-huset är firman Ahrbom & Partner. Hufvudstaden kommenterar valet av denna firma, som valdes ut bland 35 olika firmor, på följande vis i en artikel i tidningen Fastighetsvärlden:

 “Vi är glada över att få fortsätta samarbetet med Ahrbom & Partners. Deras förslag möter våra önskemål på ett kreativt sätt samtidigt som de tagit hänsyn till kulturhistoriska värden, framtidens handel och NK:s identitet.”

Floskelhavet svämmar över som vanligt och vi kan bara hoppas att det inte är dags för nästa syndaflod.

Albert Svenssons kritik och motförslag

Arkitekten Albert Svensson är en av Sveriges ytterst få klassiskt skolade arkitekter och vinnare av både Göteborgs bästa byggnad samt Arkitekturupprorets pris för bästa nybygge 2023 med Ekmansgatan 5 i Göteborg. Han uttryckte sin besvikelse och frustration över att Johannes Hulter, kommunpolitikern som hade som vallöfte att sätta krav på mer icke-modernistisk arkitektur i staden, låtit detta förslag gå igenom och dessutom sagt att det är “ett jättelyft” för området. Albert ritade i protest ett motförslag till Hufvudstadens version, inspirerat av Ferdinand Bobergs NK-byggnad i Stockholm, en tidlös skönhet som lyckosamt nog överlevde rivningshysterin. Han menar att Hufvudstaden borde ta inspiration från Bobergs design och på så sätt skapa en enhetlig, tidlös “NK-fasad”.

Jämförelse mellan Hufvudstadens och Albert Svenssons förslag. Alberts design är inspirerad av NK i Stockholm, som blev den legendariske arkitekten Ferdinand Bobergs sista verk.
NK vid Hamngatan i Stockholm, ritat av Ferdinand Boberg, invigt 1915.

Kritik från oppositionen

Oppositionen i Göteborgs kommun kritiserade Hufvudstadens val av utformning och kommunalrådet Hampus Magnusson, (M), fick kritik för sitt uttalande om “DDR-fasader”, bland annat i en debattartikel av arkitekten Jan Molander i tidningen Arkitekten. Ordvalet var verkligen inte särskilt fördelaktigt från Magnussons sida, och Jan Molander ger flera värdefulla historiska fakta i sin artikel. Samtidigt uttrycker han den arroganta syn på allmänhetens frustration och önskemål som i så hög grad präglar “experternas” slutna bubbla inom dagens arkitektkår:

“Professionen talar mera lågmält och nyanserat, naturligt nog med större sakkunskap, medan inläggen från andra kanten ofta blir svepande och klyschiga.”

Arkitekt Jan Molander verkar leva i en alternativ verklighet. Visst får arkitekterna och stadsplanerarna säkert höra ogenomtänkta och hätska kommentarer, framförallt på sociala medier. Men “professionen” är långtifrån oskyldiga när det gäller onyanserade resonemang. Hur många exempel finns det inte på tillfällen då vi i Arkitekturupproret blivit anklagade för att vara SD-anhängare, rasister och politiskt konservativa, trots att vårt förbund är mycket heterogent när det gäller politiska hemvister och övertygelser, och vi är en helt obunden förening? Vi välkomnade Socialdemokraternas löfte om mer klassisk arkitektur i Göteborg, precis som Moderaternas kamp för att få igenom Sekelportens bygge i Upplands Väsby. Alla som vill jobba för bättre stadsplanering och vackrare arkitektur är välkomna, och “professionen” är representerad i vår förening av flera arkitekter som tröttnat på den homogena modernismen. Att politiker i alla städer numera vinner röster genom att lova mer klassisk arkitektur visar var en stor del av befolkningen står i den här frågan. Nästa steg blir att hålla dessa löften.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.