Den 13 mars 2023 presenterar Arkitekturupproret den sjunde omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Årets byggnader har nominerats av våra över 60 000 följare. Numera har vi flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om våra populära omröstningar som utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. Skönhet går självklart att mäta vilket årets många röster visar! Klicka här om du vill veta hur det gick i förra årets Kasper Kalkon.
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen
Mer om årets tävlingar på TV4 Nyhetsmorgon
Tidigt på morgonen den 15 mars 2023 var vår tävlingsansvarige Milou Ohánovits med i Nyhetsmorgon på TV4 för att presentera topp 3 i våra två kategorier, dvs finaste och fulaste nybygget 2023. Läs gärna hela vårt blogginlägg nedanför, men om du inte orkar läsa så sammanfattas allt på 5 minuter på TV4. Klicka här för att se videoklippet!.
Se gärna inspelningen från vår arkitekturgala 2023
2023 tog vi ett stort steg framåt och uppgraderade galan med en professionell sändning från ett av Göteborgs finaste hotell. Klicka här för att se en inspelning som innehåller prisutdelningen, men också eftersnack med vinnarna. Nedanför följer bilder på vinnarbyggnaderna.
Nedanför följer både vårt finpris och vårt fulpris
Bläddra ner för att se topplistan och bilder på vinnarna i de olika kategorierna. Vi börjar med det tragiska, dvs Sveriges fulaste nyproduktion och därefter kan ni återfå glädjen genom att beskåda Sveriges vackraste nybyggen. Klicka här för att istället se en inspelning av hela Kasper Kalkon-prisutdelningen eller bläddra ner för bilder på byggnaderna.
Efter en öppen omröstning på vår hemsida, som avslutades den 5 mars 2023 kan vi idag den 13 mars avslöja vinnaren på årets arkitekturgala. Totalt fick vi in hela 10630 röster i årets två tävlingar och 5225 av dessa gick till kalkontävlingen. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Innan ni får se våra topplistor måste vi berätta att vi nästan nästan varje år har lyckats förutspå Sveriges mest förutsägbara arkitekttävling, dvs Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris där störst låda alltid vinner. Husen på vår fullista är oftast med på deras finlista.
Vem vann Kasper Salin-priset? (arkitekternas eget finpris)
2020 vann betonglådorna Brf Viva (även kallade Brf Snälla Riva) Kasper Kalkonpriset för sin fulhet, men också Kasper Salin-priset för sin skönhet. 2022 förutspådde vi att det nya kulturhuset i Skellefteå skulle vinna Kasper Salin-priset och en månad senare gick Sveriges Arkitekter ut och berättade att just den lådan var nominerad till deras finpris. Samma sak prickade vi in i år när en av kalkonbyggnaderna från förra årets Kasper Kalkontävling vann Kasper Salinpriset 2023.
Det känns som att branschorganisationen Sveriges Arkitekter valde just Merkurhuset som vinnare för att peka ett långfinger åt oss i Arkitekturupproret. Dels för att nybygget betydde att delar av det vackra gamla Merkurhuset (uppfört 1898-1899) revs, men också då de valde att prisa ännu en grå tegelklump som smälldes upp på ett känsligt läge bland flera andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Göteborg är fortfarande Sveriges rivningshuvudstad nummer ett, där kulturmarodören Louis Campanellos ande är ständigt närvarande. Nya Merkurhuset, eller Rivningsmarodören som vi väljer att kalla det, kom för övrigt på 13:e plats i förra årets Kalkontävling.
1. Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2023, dvs Kasper Kalkon-priset
Nedanför följer de fem hus som fick flest röster i årets tävling. Klicka här för att se bilder på samtliga 17 bidrag.
1. Almen 21 (Kvalmen) i Karlstad, med 1034 röster
Stad: Karlstad
Arkitekt: Horisont Arkitekter
Byggaktör: KvalitetsBygg
Inofficiellt namn: Kvalmen/Dubbelparasiten
Karlstad stadshus, som 2020 röstades fram till en av de fulaste byggnaderna i länet, har nu fått en påbyggnad. Att göra en sådan intetsägande byggnad ännu tråkigare och mer disharmonisk är i sig imponerande. Nästan lika imponerande som att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad a la Tjernobyl (efter olyckan). Extra tragiskt är att byggnaden ligger i en historiskt attraktiv del av Karlstad som tidigare bestått av charmiga trähus.
När en privatperson delade bilder på byggnaden i en lokal Facebook-grupp blev samtliga 53 kommentarer negativa, och någon tipsade om böcker som handlar om ohälsosam arkitektur. Ett urplock från kommentarerna:
“Det fulaste huset i stan. I det känsligaste området. Ser ut som om man lagt bostadsbaracker på hög.”
“Ibland får man säga… “Se INTE upp””
“Ser ut som om dom staplat containrar på varandra”
“Typ EPA eller Konsum på 60- talet”.
Men det vanskligaste av allt är Horisont Arkitekters egna syn på arkitektur i allmänhet och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla miljöer i synnerhet:
“Den befintliga byggnaden betraktas som ”särskilt värdefull” och ritades av arkitekt Per Lagergren och stod klar 1962 för att brukas som stadshus. (…) De karaktärsdrag som betraktas som särskilt värdefulla är fördelningen i fasad mellan tegel och glas. (…) En påbyggnad förstärker befintligt stadsbyggnadsmönsters många nedslag i historien med ytterligare en årsring, daterad 2020-talet.”
De nämner också att området där stadshuset ligger har flera värdefulla gamla 1700-talshus, de enda trähus som överlevde den stora stadsbranden 1865. Då undrar vi: betraktas inte de husen som särskilt värdefulla? Alla vet att kulturhistoriskt intressanta miljöer inte ägnades en endaste tanke i 60-talets byggnadsprocesser, (resultatet av detta ser vi tyvärr än idag), men hur kan man, när man har chansen att faktiskt försköna en sådan anskrämlig byggnad som Karlstads stadshus, istället välja att göra åbäket ännu fulare och kalla det “årsring”?
Horisont Arkitekter hade möjlighet att sona sina förfäders brott mot Karlstads kulturmiljöer, och att tillsammans med byggherrarna KvalitetsBygg (ska man skratta eller gråta åt ironin i det namnet?) försöka få till en försköning av fasaden så att den anknyter till de vackra gamla husen runtomkring. Istället valde de att göra en parasit på parasiten, och lyckades otroligt nog göra allting värre än det redan var. Karlstads kommun borde nu satsa lite pengar på att ställa ut fler papperskorgar på gatan utanför, så att de stackars fotgängarna har något att kräkas i när de går förbi stadens nya “årsringar”.
Vinnaren får en prisbuckla i guld
Redan på vår första Kasper Kalkongala år 2016 presenterade vi prisbucklan “Skaparvånda” som är gjord av konstnären Mikael Grahn. Den föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor. Ännu har ingen vinnare av Kasper Kalkon-priset velat ta emot bucklan. 2021 erbjöds den till kändisarkitekten Gert Wingårdh, men inte ens han ville ta emot och spara den i sin stora samling av olika arkitekturpriser. I år erbjuder vi Horisont Arkitekter samt byggfirman KvalitetsBygg att ta emot det numera förnyade och bronsfärgade priset!
2. Nya Brandbergen Centrum (50 Shades of Gray) i Stockholm, med 815 röster
Stad: Stockholm, Haninge kommun
Arkitekt: Urban Couture Arkitekter
Byggaktör: Savana
Inofficiellt namn: 50 Shades of Gray
Efter förra årets Kalkon-två “Kungsängens Novosibirsk” kan vi nu (utan stolthet) presentera kusinen Fifty Shades of Grey á la Brandbergen. Urban Couture Arkitekter som står för det här vansinnet är en arkitektfirma som har sitt kontor i ett nyklassicistiskt hus i ett av de finaste kvarteren på Östermalm. Där sitter de om dagarna och arbetar flitigt för att förfula andras livsmiljöer. Att kunna skapa övertygande fake views till visionsbilder är dessutom alltid ett stort plus, då kan projektet enkelt säljas in och sedan får beställarna skylla sig själva när de ser resultatet. Naivitet är inte en dygd i livet…
Komplexet består av ett höghus med en mindre kloss intill. Dessa fasader är i rå betong. Några mindre lådor, som nog ska föreställa färgglada hus, är utspridda bakom betongkomplexet. Urban Couture Arkitekter skriver följande på sin hemsida (maximal floskelvarning!): “Brandbergen Centrum will be transformed into an attractive and lively meeting place for residents, users, visitors and travelers.” Finns det ens något att tillägga? Vi låter bilderna tala för sig själva.
Dessutom skrev Haninge kommun fullt allvarligt på sin hemsida att det här nybygget är “ett rejält lyft” för Brandbergen. Nog för att stadsdelen inte direkt var Chateau de Chambord innan, men Urban Couture Arkitekters (van)skapelse får oss ändå att längta tillbaka till den tiden. Det kanske vore läge att göra en nytolkning av E.L. James succéroman Fifty Shades of Grey med Brandbergen som inspelningsplats? Fast det kanske ändå inte vore en så bra idé när man tänker efter. Den sadistiske Christian skulle kunna få för sig att plåga ihjäl Anastasia genom att binda fast henne vid ett träd, spärra upp hennes ögon med klammer och tvinga henne att titta på detta elände tills hon spyr ur sig allt liv.
3. Söders Höjder (Söders Bölder) i Helsingborg, med 755 röster
Stad: Helsingborg
Arkitekt: Fojab Arkitekter
Byggaktör: Jefast AB
Inofficiellt namn: Söders Bölder
En av våra följare skickade in följande nominering: “Mitt främsta förslag är den avslutande delen av fastighetsbolaget Jefast omdaning av gamla Domus till SÖDER. Under 2022 avslutade man uppförandet av det vidhängande punkthuset SÖDER’S HÖJDER, efter flera års fördröjning p.g.a. finansieringsproblem. Punkthuset ifråga ligger intill en rad andra höga byggnader med tveksamma estetiska meriter invid Carl Krooks gata. Och strax framom återfinns stadsdelen Oceanhamnen. Bilder säger mer än ord!”
Ja, bättre kan man verkligen inte beskriva det här fullständiga haveriet till nybygge. Mönstret på glasfasaden är en uppenbar kopia av Gert Wingårdhs Aula Medica i Solna, och det där tornet har man ju också sett ungefär tusen gånger förr och det blir inte en trevligare syn bara för att det poppar upp sådana som giftiga svampar överallt. Det är vetenskapligt bevisat att människan känner obehag av ojämna ihåligheter, då våra instinkter från jägar-samlar-stenåldern fortfarande är på plats och förknippar ihåliga ytor med faror som exempelvis getingbon. Hur kan man någonsin komma på ett designa en fasad som ser ut så här? Som om ett gäng fyrkantiga varbölder hade attackerat eländet och hotade med att förtära det (i och för sig vore det dock kanske lika bra?) Dessutom ska vi nog inte ens prata om visionsbilden. Jämförelsen får tala för sig själv. Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Arktiektfirman Fojab vann inte årets Kasper Kalkon, men härmed utnämner vi dem till vinnare av titeln årets lögnaktigaste fake view 2023.
Blev det som arkitektens vision? Ovanstående är en tvättäkta så kallad fake view (klicka för att läsa mer om begreppet). Fojab som har ritat lådan är tidigare mest kända för mutskandaler (Googla Fojab +mutor). Men också för att ha nominerats till både rivningsmarodörer och riksförfulare när de valde att förstöra det vackra rådhuskvarteret i Kristianstad samt att bygga Galleria Boulevard mitt i en historisk stadskärna. Vet inte de som bestämmer i Kristianstad att man bör googla byggfirmor och arkitekter innan man öppnar plånboken?
4. Hotel Draken (Pixelpenisen/Könssjukdomen/Bajskorven) i Göteborg, med 468 röster
Stad: Göteborg, Järntorget
Arkitekt: Erséus Arkitekter
Byggaktör: Balder
Inofficiellt namn: Pixelpenisen/Könssjukdomen/Bajskorven
Göteborgs högsta (och förmodligen även fulaste) hotell är sannerligen ett praktexempel på kvantitet före kvalitet. Kvarteret Draken i Göteborg, beläget vid Olof Palmes Plats vid Järntorget i stadsdelen Masthugget, har till slut fått sin drake. Den här gången har Erséus Arkitekter gjort en ”samtida” tolkning av den mytomspunna bevingade skräcködlan genom att medelst byggherren Fastighets AB Balder uppföra ett gigantiskt brunt odjur som är 104 meter högt.
I svensk folktro kunde draken förvandla sig till vad den ville. Drakarna brukade inte ha vingar, men kunde flyga ändå. Låt oss hoppas att detta stämmer så människor slipper se det dystopiska odjuret. Annars får vi sätta vår tilltro till sagans värld och lugna oss med att denna saga fick ett mycket olyckligt slut…
Du kan fly upp mot Prinsgatan och Linnégatans vackra kvarter om du vill, men titta då inte tillbaka – det rostiga monstret som liknar en pixlad penis syns även därifrån:
Eländet är byggt precis ovanpå Folkets Hus (Folkets Hus samarbetade faktiskt ofattbart nog med Balder i byggprocessen) och dominerar fullständigt vyn omkring Järntorget. Till och med Masthuggskajens höghus ser små och oskyldiga ut i jämförelse (se de kommande två bidragen i tävlingen). Balder är ett av de byggbolag som förekommer allra oftast i våra Kalkontävlingar. När ska de äntligen sluta skämma ut sig själva?
5. Komplexet Våghuset & Brick Studios (Sjösjukehuset & Sick Studios / Tetris) i Göteborg, med 371 röster
Stad: Göteborg, Masthuggskajen
Arkitekt: White Arkitekter
Byggaktör: NCC
Inofficiellt namn: Sjösjukehuset & Sick Studios / Tetris
Ja, var ska man ens börja när det gäller det här? Om vi lät alla motbjudande höghus som färdigställdes 2022 i Göteborg tävla var för sig hade staden tagit upp alla platser i tävlingen. För att undvika detta valde vi att låta hela det här komplexet vara ett enda bidrag, då de kompletterar varandras fulhet på ett sätt som vi måste erkänna är unikt. “Systrarna” har helt olika färger, består av helt olika material, har helt olika former och binds ihop av en totalt intetsägande, anonym vit låda som inte passar ihop med någon av dem. Den nya modernismens tre övergrepp i en och samma bild – dessutom kompletteras de utmärkt av rosthotellet Draken, som skapar en fjärde dimension av brutalistisk ohyra vid Masthuggskajen. Länge leve 2020-talet!
Nu kan man verkligen undra: Hur tänkte arkitekterna? Svaret finns på White Arkitekters egna hemsida. Låt oss se vad de skriver!
Våghuset: “I den nya expanderande stadsdelen Masthuggskajen har vi ritat det 13 våningar höga Våghuset med influenser från Göteborgs hjärta – Göta älv. Med en böljande glasfasad bidrar Våghuset med stark karaktär, dynamik och elegans till en levande stadsdel med vattnet som närmsta granne.” Så bara för att glasboxens ena sida är vågformad betyder det tydligen att huset speglar älven. Intressant dock att “vågorna” inte alls pekar mot vattnet… När vi tittar på den vågiga fasaden känner vi mestadels sjösjuka.
Brick Studios då? Självklart finns det floskler så att det räcker och blir över även för denna makabra tegelklump som liknar ett misslyckat legotorn. White: “Längs med södra Älvstranden i Göteborg har vi ritat det karaktäristiska Brick Studios, stadens högsta hus med platsmurad tegelfasad. Här har vi tagit fasta på andan från den närliggande stadsdelen Linné och de välkända långgatorna med sina många tegelbyggnader.” Behöver vi lägga in en bild på en gammal tegelbyggnad från Linné, eller kan ni själva se hur falskt detta är? Tydligen är det ojämna staplandet av fyra rätblock ovanpå varandra likvärdigt med det här:
Som avslutning kan vi även visa en bild på “bryggan”, a.k.a. den anonyma lådan, mellan de två höghusen. La dolce vita á la nya Göteborg!
Pris för årets värsta arkitektfloskel
Stad: Karlshamn
Arkitekt: Pether Svedberg (Norconsult)
Byggaktör: Fagerbergs Bygg AB
Inofficiellt namn: Karlshamn City Vandal
Förra året var det Karlstad som berikade vår Kalkontävling med en ny kolsvart padelhall, så nu verkar den sydligare staden med liknande namn vilja ta efter. Carlshamn City Padel, Karlshamns nya “landmärke”, var nominerat till Stadsbyggnadspriset i Karlshamn inom en kategori som står så långt ifrån den som det bara går att komma. Kan ni gissa vilken? Jo, just det: kategorin “God Arkitektur”. Juryn menade alltså på allvar att den här lådan, som är så enformig och grå-svart att flygplans-cockpitens svarta lådor bleknar i jämförelse, skulle vara estetiskt tilltalande! Dessutom kläckte arkitekterna ur sig ett påstående som vi härmed utnämner till årets värsta floskel:
“Vi ville rita något som var mer än en fyrkantig låda.”
Vad ska man säga… Det räcker att titta på en enda bild för att kunna avgöra hur bra de lyckades med det. Tyvärr är öknamnet “Fifty Shades of Grey” redan upptaget (se plats nr. 2), men vi kan konstatera att det passar alldeles utmärkt även för den här (van)skapelsen, precis som för 99% av alla nya byggnader som uppförs idag.
6-17. Hur ser de 11 övriga kalkonhusen ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2023
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Almen 21 (Kvalmen) i Karlstad, med 1034 röster
2:a – Nya Brandbergen Centrum (50 Shades of Gray) i Stockholm, med 815 röster
3:a – Söders Höjder (Söders Bölder) i Helsingborg, med 755 röster
4:a – Hotel Draken (Pixelpenisen) i Göteborg, med 468 röster
5:a – Våghuset & Brick Studios (Sjösjukehuset & Sick Studios) i Göteborg, med 371 röster
6:a – Karlshamn City Padel (Karlshamn City Vandal) med 302 röster
7:a – Lådskolan “Forskaren” i Eskilstuna (Torskaren) med 277 röster
8:a – Fyren i Nynäshamn (Konservburken/Den spetälska ormen) med 255 röster
9:a – Bävern i Karlstad (Karlstadskatastrofen) med 249 röster
10:a – Stuveriet i Göteborg (Fuleriet) med 164 röster
11:a – Bas Barkarby, Stockholm (Tors modernistiska hammare) med 133 röster
12:a – Tornhuset i Norrköping (Industriparasiten) med 112 röster
13:a – Aqua i Malmö (Lådorna på slottet) med 94 röster
14:a – Kv. Brännaren i Malmöt (Livslustförbrännaren) med 84 röster
15:a – Framnäsudden i Örnsköldsvik (Havsmardrömmen) med 39 röster
16:a – BaseCamp i Malmö (ChaosCamp) med 37 röster
17:a – Tullhuset i Gävle (Fulhuset) med 34 röster
Totalt: 5225 röster
Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här:
- Kasper Kalkon-priset 2010-2015 – Ett uppsamlingsheat
- Kasper Kalkon-priset 2016 – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2016 – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2017 – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2017 – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2018 (framröstad 2019) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2018 (framröstad 2019) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2019 (framröstad 2020) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2019 (framröstad 2020) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2020 (framröstad 2021) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2020 (framröstad 2021) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2021 (framröstad 2022) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2021 (framröstad 2022) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2022 (framröstad 2023) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2022 (framröstad 2023) – vinnaren
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen
2. Resultatet från omröstningen om Sveriges finaste nyproduktion 2023
Efter en öppen omröstning på vår hemsida, som avslutades den 5 mars 2023 kan vi idag den 13 mars avslöja vinnaren på årets arkitekturgala. Totalt fick vi in hela 10630 röster i årets 2 tävlingar och 5405 av dessa gick till fintävlingen. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Det blev en mycket spännande och jämn kamp mellan det vackra nybygget i Göteborg och de harmoniska stadshusen i Lunds historiska stadskärna. Göteborg vann på målsnöret, men endast 4 röster skiljde då bidragen åt. Både Göteborg och Lund kan se sig som vinnare i år. Här följer de fem hus som fick flest röster, men klicka här för att se samtliga 12 bidrag.
1. Ekmansgatan 5 i Göteborg, med 1068 röster
Stad: Göteborg
Arkitekt: Albert Svensson & Inobi
Byggaktör: TB-gruppen
Kan man skriva historia genom att återuppliva historien? Det här bidraget är det levande beviset på att det går. Arkitekten Albert Svensson från Göteborg har tillsammans med Inobi och TB-gruppen skrivit historia i och med den nya kontors-och bostadsfastigheten på Ekmansgatan 5 i Lorensberg. Huset är uppfört i svensk 20-talsstil och är den första byggnaden på 100 år som byggts i denna stil i staden. Istället för att låta huset sticka ut lät arkitekterna det harmonisera med de andra vackra byggnaderna på den anrika gatan.
Inobi beskriver på sin hemsida projektet på följande sätt: “Klassisk arkitektur handlar om ordning och harmoni, snarare än effekter och kontrast. I dag bygger vi högre och tätare än tidigare och därför blir det allt viktigare att skapa vackra gaturum. Nästan alla hus som byggs söker kontrastera mot sin omgivning, men på Ekmansgatan 5 valde vi istället att följa den klassiska arkitekturens proportioner och anpassa oss till grannskapet.”
Arkitekt Albert Svensson är en klassiskt skolad arkitekt som ritat många vackra villor med snickarglädje och drömlika detaljer. Han är vid sidan av arkitektutbildningen på Chalmers och studier i klassisk arkitektur på Notre Dame även utbildad möbelsnickare och konstnär och har bland annat jobbat som byggnadssnickare. Albert har till och med intervjuats i Tidskriften Arkitektur av Claes Caldenby. Han sa i denna intervju att det som driver honom är att han vill lämna världen vackrare åt nästa generation. Ett mycket ädelt mål som vi bara kan applådera!
2. Kulturen 4 i Lund, med 1064 röster
Stad: Lund
Arkitekt: Vlade Naumovski, Plan & Byggnadskonst i Lund
Byggaktör: Tora Olssons Stiftelse
Mitt i Lunds historiska stadskärna har det uppförts flera vackra bostadshus med förankring i stadens historiska byggnadstradition. Kvarteret Kulturen är ett arkeologiskt intressant område och flera utgrävningar har utförts där. Husen är noggrant planerade och anpassade till den befintliga bebyggelsen, och projektet behövde godkännas av Länsstyrelsen. Husen rymmer såväl studentbostäder som seniorboende.
På platsen har det funnits en rivningslucka sedan 1990-talet då markägaren Håkan Ohlsson lät riva tre gatuhus från tidigt 1800-tal. Numera ägs marken av hans dotter Thora som har sett till att nyproduktionen passar väl in bland Lunds vackra bebyggelse.
Vi är tacksamma att fina gamla Lund tar hand om sin unika stadskärna, särskilt eftersom mycket som byggs i staden i övrigt är så anskrämligt. Vi hoppas att Kulturen 4 kan utgöra ett gott exempel på vilken slags nybyggnation som gynnar en gammal stadskärna. Längst bort i bilden nedanför ser ni det rosa korsvirkeshus som är ett av Lunds mest avfotograferade. De nybyggda husen smälter som ni ser väl in med omkringliggande bebyggelse.
Nedanför ser ni hur Vlade Naumovski, VD för arkitektfirman Plan & Byggnadskonst i Lund, tar emot silverdiplomet för 2:a platsen i tävlingen om Sveriges vackraste nybygge 2023. Anlita Plan & Byggnadskonst om ni vill att er stadskärna ska ha vackra byggnader som smälter in och skapar harmoni.
3. Lillgårdsskolan i Tungelsta, med 733 röster
Stad: Tungelsta utanför Stockholm
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Beställare: Turbinen
Brunnberg & Forshed har varit med i samtliga av våra fin-tävlingar. Som bäst har de kommit tvåa, men 2021 var de nära seger med det vackra nybygget Kv. Glädjen i Kungsbacka. Förra året tävlade de med Minnebergsskolan i Arvika, och i år nominerades de för en annan skola, nämligen Lillgårdsskolan i Tungelsta. De skriver: “Lillgårdsskolan i Tungelsta är nu invigd och full av liv och rörelse för barnen i årskurs 1 till 6. Skolan är gestaltad för att kännas trygg och vänlig och pryder sin plats mitt i den framväxande nya trädgårdsstaden Lillgården i Tungelsta. Vi har ritat skolan på uppdrag av Turbinen och Jensen Education driver verksamheten. Ett fint samarbete och vi är stolta över att äntligen se skolan full av barn. Byggnation av etapp 2 med högstadium pågår och beräknas stå färdig om ett år.”
Kanske deltar Turbinen samt Brunnberg & Forshed med högstadiets byggnad i nästa års tävling?
4. Det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott i Mölndal, med 580 röster.
Stad: Göteborg
Rekonstruktionsansvarig: Tech. Dr. Stefan Günther från Kungliga Konsthögskolan
Initiativtagare: Gunnebo Slott
Rekonstruktionen av Gunnebo Slotts gamla orangeri, som tog sin början år 2013, är förmodligen det mest ambitiösa hantverksprojektet under de senaste åren i Göteborgs historia. Det ursprungliga Orangeriet, som ritades på 1700-talet av Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, försummades på grund av konkurser efter beställaren John Halls död 1802 och fick till slut rivas. Ingen visste exakt var det ursprungliga orangeriet hade stått, men med hjälp av modern teknik och noggranna arkeologiska utgrävningar har man idag kunnat ta reda på detta och påbörja rekonstruktionen på exakt samma plats. Till sin hjälp hade hantverkarna bland annat c:a 20 ursprungliga ritningar av självaste Carl Wilhelm Carlberg. På sin hemsida beskriver Gunnebo Slott sitt projekt på följande sätt:
“En viktig del i arbetet med att rekonstruera Gunnebo orangeri är att bevara kunskapen om kulturmiljövårdens hantverk och utbilda en ny generation av hantverkare. De myndigheter som förvaltar kulturarvet har uppmärksammat bristen på skickliga yrkespersoner inom traditionella byggnadshantverk, på såväl ett nationellt som internationellt plan. Gunnebo bedriver utbildningen vid orangeriet i samarbete med Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, hantverksskolor, konsulter, entreprenörer och myndigheter. Rekonstruktionen möjliggör praktik i de hantverk som används för återuppbyggnaden och är en satsning på unga hantverkare inom bland annat timring, finsnickeri, stuckatur, mureri och kakelugnsmakeri.”
Vi i Arkitekturupproret är väldigt glada över att det finns krafter i samhället som förvaltar och återuppbygger vackra kulturhistoriska verk. I dagens byggnadsindustri som är helt och hållet baserat på prefabricerade material har hantverkaryrket i princip helt suddats ut. Det är hög tid att lyfta denna fantastiska arkitektoniska resurs och föra vidare kunskapen till kommande generationer. Funktion följer form!
Om ni är intresserade av att se det här mästerverket i verkligheten håller slottet guidade turer i orangeriet varje lördag mellan kl. 13.00 och 14.00. Läs mer på deras hemsida!
5. Flora i Steninge, med 515 röster.
Stad: Steninge Slottsby
Arkitekt: Peter Hallén
Byggaktör: Upgrade Development
Förra året kom Steninge Slottsby på femte plats i vår skönhetstävling med Boosta Livings nyproducerade radhus. I år har vi återigen äran att få nominera denna lilla, men ack, så smakfulla by för fler fantastiska projekt. Först ut är arkitekten Peter Hallén som ritar idylliska villor och flerbostadshus kring Vättern och Mälaren. Hans senaste projekt Flora Steninge rymmer 34 vackra, modernt inredda lägenheter och en fasad att drömma om.
Steninge Slottsby skriver om projektet på sin hemsida: “Man har kombinerat det bästa från klassisk arkitektur, bullerbykänsla, tidstypiska färger och former samt framför allt bekvämligheter och miljömedvetenhet.” Husen ligger dessutom på allra bästa läge i en sluttning ned mot stenladan, slottet och självaste Mälaren. Från balkongerna har man utsikt över allt detta. Vilken idyll!
Vi är så glada att sådana här projekt faktiskt genomförs idag. Arkitekt Peter Hallén bevisar att flerbostadshus varken behöver vara fyrkantiga eller grå, och att det går att få in naturlig elegans och skönhet i vilken typ av byggnad som helst!
6-12. Hur såg övriga 6 byggnader ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
HELA TOPPLISTAN – SVERIGES VACKRASTE NYA BYGGNADER 2023:
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Ekmansgatan 5 i Göteborg, med 1068 röster
2:a – Kulturen 4 i Lund, med 1064 röster
3:a – Lillgårdsskolan i Tungelsta, med 1733 röster
4:a – Det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott i Mölndal, med 580 röster
5:a – Flora i Steninge, med 515 röster
6:a – Vallgatan 40 i Göteborg, med 440 röster
7:a – Västergård, Steninge Slottsby, med 282 röster
8:a – Grand Curiosa Hotel Liseberg i Göteborg, med 212 röster
9:a – Prästlyckan i Alingsås, med 186 röster
10:a – Fjällbo Park i Göteborg, med 176 röster
11:a – Borgmästareplatsen i Kungsbacka, med 76 röster
12:a – Vedbo i Västerås, med 70 röster
Totalt: 5405 röster
Missade du våra tidigare skönhetstävlingar så kan du läsa om dem här:
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!
Mycket hoppfullt inför kommande års omröstningar
Den stora arkitekturnyheten i Sverige är att Upplands Väsbys kommun ska bygga klassiskt, vilket var kravet i deras arkitekttävling som pågick förra året. Detta är en milstolpe i svensk arkitekturhistoria och man kan verkligen hoppas att fler kommuner följer efter. Nedanför följer flera planerade vackra nybyggen som snart ska byggas i Sverige. De som inte redan är under produktion är klubbade och klara för byggstart.
Följande hus är ej byggda, men det ser hoppfullt ut inför nästa års tävling år 2024.
4. Hotel Draken (Pixelpenisen/Könssjukdomen/Bajskorven) i Göteborg, med 468 röster
Samt alla andra liknande utförda ”nybyggnationer” inom Göteborgs nu förstörda stadsdel!
Som den Göteborgare jag är, med en släktlinje sedan minst från 1800-talets mitt vill jag välja alla extremt fula byggnader som förstört och förvanskat den tidigare vackra staden Göteborg.
En känga till alla i Sverige som kallar sig arkitekter och alla arkitektfirmor som anammat denna hiskeliga byggnadsstil som återkopplar till gamla Öststatstidens vämjeliga byggnader eller en blandning av skräp i modernism från pixels eller maincraft.. Jag uppmanar dessa s.k arkitekter att leka färdigt med dessa datorspel först, innan de sätter sig bakom arkitektritborden. Så de är klara för riktiga byggnader som håller i sekel, vad gäller stil, kvalitet och hållbarhet. Inget utav de de ritat hittills håller, eller representerar Göteborgs stad. Största kängan går till Gert Wingårdh som är det största skämtet i arkitekturens historia! Han ritar de fulaste byggnaderna, men bor själv i ett gammalt vackert stenhus i Göteborgs centrum och det är mycket anmärkningsvärt när man tänker på vad han konstruerar!
Hej Anette! Jag håller med dig fullständigt. Jag är själv uppväxt i Kungälv utanför Göteborg och förfasas ständigt över förstörelsen av denna gamla goa stad.
Ni kunde väl ha presenterat de fina husen först så att jag sluppit skrolla mig förbi alla ångestlådor?
Det började med Stridsvagnshindret vid Liljevalchs konsthall Wijngårdh
Eller när White arkitekter kom till Tallinn Arkitekturmuséum och förklarade att “Svärjä är trälandet” och visade upp ett hus i Hagastaden helt byggt i trä, som gjorde allt för att försöka se ut som vanlig betonglåda. Medan om de lutade sig ut från spegeln de föreläste inför, kunde de se en hel stadsdel med bevarade träkåkar i harmoni med avancerad modern arkitektur – motpolerna som en MODIG syntes. Vanke Real Estate i Shenzhen projekterade ovanliknande byggnader före 2000 – aldrig sedan dess ! Kina skulle skämmas idag!
ARKITEKTUPPRORET ÄR FANTASTISKT ! Synd bara att jag slutat skriva för fastighetstidningar. Upproret kommer för sent, men bättre sent än aldrig. Jag skulle vilja kalla ett uppror “DE RÄTA VINKLARNAS FÖRBANNELSE” Jag har varit i Kina sedan 2006 och har en hel del att säga om nytänkandet inom arkitektur och fastighetsförvaltning, och kan peka ut exempel hur de anlitar utländska arkitekter för att ge injektion till fantasin. Men vi har ju “lockdown” på impulser därifrån – förbjudet i Ämbetsmedia. Därför lämnar jag Vankes hemsida. https://www.vanke.com/en/home
Hej Thomas, tack för input och länkar.
Upproret började i slutet av 2014 och det fanns redan innan bloggar och FB-grupper mot de rivningar och förfulningar som hade börjat några år innan. Tyvärr fick byggbranschen väldigt bråttom och regeringen Reinfeldt ville ha ett nytt miljonprogram med 700 000 nya lägenheter och förenklade byggregler. Därmed försvann över en natt den försiktighet som rått sedan slutet av 1980-talet och det blev ett nytt vilda västern i byggbranchen där de stora elefanterna började tävla med varandra om att bygga högst, fulast och mest provocerande. Men förhoppningsvis har vi nått botten nu och står inför en vändning, precis som förra gången. Att ekonomin går sämre kan göra att byggherrarna återigen tvingas anstränga sig lite för att få bostäder sålda.
Man ska komma ihåg att det kan vara skillnad på att tvingas bygga för 300 miljoner urbaniserade människor, som västvärlden helst inte vill att de existerar, och att alla har en liten chique bostad i stadsdelar, där första frågan är till en sporadisk besökare ” Bor du här på Söder?” som ett socialt filter. Jag har en serie bilder från “Dreamtown” eller “Garden nr 5” i Shenzhen två hela stadsdelar byggda på inspiration från spanska småstäder, respektive; med vördnad för den småskaliga klassiska arkitekturen från Suzhou – mitt inne i en 14 miljoner stad! Ett projekt av Vanke Real Estate. De visade att det är möjligt trots att kostnaderna var lika/kvm för nyttjaren. https://www.bing.com/images/search?q=vanke+buildings&qpvt=vanke+buildings&form=IGRE&first=1
Höghus är inte automatiskt anskrämliga!I Stockholm fungerar flera som markörer mellan ytterstad och innerstad, som Wennergren center och nya skrapan i Sjöstan, i Malmö har vi Turning torsoFelet med brutalismen var främst att den ersatte fungerande centrummiljöer. Att bara imitera gammalt i nyproduktion är inte särskilt konstrukktivt.