Resultatet, se Sveriges vackraste och fulaste nyproduktion 2022

Den 7 april presenterar Arkitekturupproret den sjätte omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Årets byggnader har nominerats av våra över 60 000 följare. Numera har vi flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om våra populära omröstningar som utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. I år framröstades Sveriges fulaste och vackraste nyproduktion och vi utsåg arkitektbranschens värsta floskel, årets falskaste visionsbild, årets värsta rivning samt hela Nordens vackraste och fulaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta vilket årets 36326 röster visar!

Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen

Nu är det officiellt. Här är Sveriges fulaste och finaste nybyggen 2022.
Nu är det officiellt. Här är Sveriges fulaste och finaste nybyggen 2022.

År 2022 delar vi ut sju olika arkitekturpriser

I år delar vi ut följande priser. Bläddra ner för att se vinnarna i de olika kategorierna.

  1. Sveriges fulaste nyproduktion
  2. Sveriges vackraste nyproduktion
  3. Hela Nordens fulaste nyproduktion
  4. Hela Nordens vackraste nyproduktion
  5. Årets lögnaktigaste visionsbild
  6. Årets värsta rivningsmarodör
  7. Arkitektbranschens värsta floskel

Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen

Arkitekturupprorets Milou Ohánovits delar ut ett av våra finpris på årets arkitekturgala.
Arkitekturupprorets Milou Ohánovits delar ut ett av våra finpris på årets arkitekturgala.

1. Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2022, dvs Kasper Kalkon-priset

Efter en öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 25 mars 2022 kan vi nu kora en vinnare. Totalt fick vi in hela 36326 i årets 7 tävlingar och 12595 av dessa gick till kalkontävlingen. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Kommer vi lyckas förutspå vinnaren av branschorganisationen Sveriges Arkitekters eget finpris också i år? Nästan varje år har vi lyckats förutspå Sveriges mest förutsägbara arkitekttävling där störst låda alltid vinner. Den 20 februari förutspådde vi att det nya kulturhuset i Skellefteå kommer vinna Kasper Salin-priset i år och en månad senare gick Sveriges Arkitekter ut och berättade att just den lådan var en av de tre nominerade till deras finpris. Vi är villiga att satsa allt guld i vår prisbuckla på att vi har rätt också i år. Här nedan följer de fem hus som fick flest röster, men klicka här för att se samtliga 22 bidrag.

Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder.
Svensk arkitektur är som kejsarens nya kläder

1. Vallastadens nya bostadshus (Husen utan arkitektur) i Linköping, med 3058 röster

Inofficiellt namn på byggnaderna: Husen utan arkitektur
Arkitekt: Andreas Ferm, Ragnar Eythorsson, Campus Arkitekter
Byggaktör: Inkluderande Fastigheter

Vallastadens nya bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!
Vallastadens nya bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!

Vallastadens är en ny stadsdel i Linköping som går under smeknamnet Villervallastaden då den består av ett rent kaos av modernistiska monster utan skönhet. Nästan varje år deltar stadsdelen i Kasper Kalkon när ytterligare en grå betongbox utan arkitektur ploppar upp. Vi har tidigare dissat Vallastaden i en tre delar lång recension som ni kan klicka här och läsa. Linköpings arkitekter leverarade också år 2022 och har här smällt upp ännu fler sådana där grå tråklådor utan arkitektur. Floskeln som arkitekterna kläckte ur sig angående detta nybygge prisar vi dessutom som årets värsta arkitektfloskel. Husen, som är avsedda för främst studenter, ska enligt dem vara “både estetiskt tilltalande och billiga att bo i”. Vi försöker med alla medel lista ut vad de menar med att dessa betongklumpar skulle vara “estetiskt tilltalande”, men vi hittar inget svar. Istället drunknar vi nästan i floskelhavet, som bara fortsätter storma fram över oss: “- Vårt mål har varit att driva hela bygget i mål utan att vi använder en enda liter färg. Inte för att färg på något sätt är fult eller dumt men miljömässigt är det bättre ju färre material vi använder. Och när vi tänker estetik så tänker vi avskalat med betong och trä.” Det är helt sjukt hur många arkitekter som påstår sig värna om miljön för att rättfärdiga sådana här deprimeande, grå betongbyggen, istället för att bara erkänna att de inte har någon fantasi. Fast, såklart… har man flosklernas skyddande kraft kommer man hur långt som helst i dagens arkitekturvärld. Någon borde berätta för Andreas och Ragnar att betong är oerhört dåligt för miljön och att de med dessa baracker som säkert är rivna inom 20 år har förpestat inte bara folks synfält utan också förkortat livslängden på vårt vackra jordklot.

Vallastadens nya gråa bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!
Vallastadens nya gråa bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!

“Det mesta som byggs idag är extremt dyrt och det utestänger väldigt många. Med vårt koncept vill vi göra skillnad och bygga för de grupper som står utanför bostadsmarknaden”, påstår Andreas Ferm. Det låter som ett ärofyllt mål. Synd bara att de totalt struntar i människors behov att vistas i vackra, estetiskt tillfredsställande miljöer. Vi får se hur många som kommer vilja flytta in i dessa miljonprogramsinspirerade förortslådor till studenthus!

Vallastadens nya bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!
Vallastadens nya bostadshus i Linköping är Sveriges fulaste nybygge 2022!

Vinnaren får en prisbuckla i guld

Redan på vår första Kasper Kalkongala år 2016 presenterade vi prisbucklan “Skaparvånda” som är gjord av konstnären Mikael Grahn. Den föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor. Ännu har ingen vinnare av Kasper Kalkon-priset velat ta emot bucklan. Förra året erbjöds den kändisarkitekten Gert Wingårdh, men inte ens han ville ta emot och spara den i sin stora samling av olika arkitekturpriser. I år erbjuder vi arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson att ta emot det gyllene priset.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.
Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.

2. Totalitär ny låda i Kungsängen (Novosibirsk Shvetsiya) i Stockholm, med 2383 röster

Inofficiellt namn på byggnaden: Novosibirsk Shvetsiya!
Byggaktör: Tornet
Arkitekt: Andreas Palme, Total arkitektur

Sten Jonsons nya låda på Kungsängen i Stockholm är Sveriges näst fulaste nyproduktion 2022!
Den nya lådan i Kungsängen i Stockholm är Sveriges näst fulaste nyproduktion 2022!

En läsare skickade in denna bild till tidningen Mitt i Upplands-Bro med texten: “Vår nya utsikt på Ringvägen. Hur tänkte de styrande här? Förebilden verkar vara forna DDR eller Novosibirsk. Har kommunen inget “skönhetsråd”?” Vi undrar samma sak och känner verkligen djupaste medlidande med alla stackars boende som tvingas se det här varje dag. Husen marknadsförs av Tornet som “ljusa hyresrätter med storslagen och rogivande utsikt över Mälaren”. Men vilken utsikt ger fasaderna till boende i de kringliggande husen? Och nej, det är inte under produktion utan färdigbyggt. Och det ska byggas fler! Även de lägre byggnaderna till höger är nybyggda. Vi ville ge arkitekten en chans och bad om fler bilder på byggnaden för att motbevisa att det verkligen är så fult som den övre bilden visar. Nedanför ser ni ytterligare två bilder där ni kan själv döma om det blev bättre eller inte.

Sten Jonsons nya låda på Kungsängen i Stockholm är Sveriges näst fulaste nyproduktion 2022!
Total arkitekters nya låda på Kungsängen i Stockholm är Sveriges näst fulaste nyproduktion 2022!

3. Platinan (Kejsarens nya låda) i Göteborg, med 1631 röster

Inofficiellt namn på byggnaden: Kejsarens nya låda!
Byggaktör: Vasakronan
Arkitekt: Erik Giudice Architects

Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!
Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!

De flesta arkitekter hatar pastischer – om det inte är en pastisch på en redan byggd låda i modernistisk stil. När Göteborg skulle bygga nytt på absolut bästa läge mellan centralstationen och vattnet, valde arkitekterna att göra en kopia av Danmarks kalkonvinnare Blox i Köpenhamn. Jämför med originalbyggnaden här under. Resultatet blev “copy + paste”-arkitektur.

Platinan är en pastisch av BLOX i Köpenhamn – en byggnad som ses som ett fiasko och även vunnit den danska motsvarigheten till Kasper Kalkon-priset.

Platinan kompletteras av “Nya Regionens hus” (till höger på översta bilden), som kom på femte plats när vi röstade om Göteborgs fulaste byggnader och var med och tävlade om Kasper Kalkon-priset 2020. Här har de gjort det förbjudna och låtit en ny byggnad harmonisera med en annan, d.v.s. den nya lådan harmoniserar med den nu två år gamla lådan. Vad hände med de enligt modernisterna viktiga årsringarna och egenskapen de alltid så gärna framhäver, att en ny byggnad ska sticka ut istället för att smälta in med omkringliggande hus?

Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!
Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!

Glasboxen marknadsförs av byggaktören som “Göteborgs coolaste fastighet” och på sin hemsida hyllar de sin skapelse på följande sätt: “Platinan står nu stadigt vid nya Hisingsbrons södra fäste och utgör ett nytt och urbant inslag i Göteborgs stadsmiljö. Känslan är mäktig. I glasfasaden reflekteras både det stolta Läppstiftet och Göteborgshimlens blågrå skiftningar.” Men oavsett hur mycket de försöker marknadsföra den undrar vi om solstrålarna verkligen kan göra den här byggnaden vacker? För att ta reda på detta, och för att inte anklagas för att vi bara publicerar bilder i dåligt väder för att få byggnaderna att verka värre än de egentligen är, jämför vi ovan två bilder på Platinan i olika väder. På bild 2 skiner solen, men blir glaslådan vackrare för det? Och dessutom; bör inte en ny byggnad i Göteborg vara vacker i alla väder och inte bara under de 20 dagarna om året då solen lyser i Sveriges regnigaste storstad?

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö kallade Platinan för “ett typiskt 2010-talshus.” Byggnaden var med andra ord obsolet innan den ens stod färdig. Är det inte dags att blicka framåt och våga tänka utanför de många lådor Platinan består av? Arkitekterna och Vasakronan har försökt sälja in byggnaden med att den är som vackrast på natten. Därför bidrar vi nedanför med en bild hur den lyser efter att solen har gått ner. Blev det vackrare och får det lysande hjärtat er att älska byggnaden lite mer?

Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!
Platinan i Göteborg är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2022!

Stämde visionsbilden med verkligheten?

Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se om ni anser att arkitekt Erik Giudice Architects visionsbild stämde överens med verkligheten. Längre ner i detta blogginlägg ser ni vilken visionsbild som röstades fram som årets lögnaktigaste fake view.

Är Erik Giudice Architects visionsbild av Platinan Sveriges lögnaktigaste?
Är Erik Giudice Architects visionsbild av Platinan Sveriges lögnaktigaste?

4. Tändstickan (Alkishuset) i Göteborg, med 920 röster

Inofficiellt namn på byggnaden: Alkishuset
Byggaktör: Skanska
Arkitekt: Arkitektbyrån Design

Tändstickan i Göteborg är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2022!
Tändstickan i Göteborg är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2022!

Arkitektbyrån Design är tillbaka för att vinna ännu ett Kalkonpris, precis som de gjorde 2017 (och nästan 2018). Mitt i Krokslätts gamla vackra fabriksområde finner vi dessa jättar som ska agera kassako åt staden Göteborg vid gränsen till Mölndal. Varför kunde arkitekten inte istället ha anpassat byggnaderna till de omgivande gamla fabrikerna Lyckholms/Krokslätts anläggningar?

Kvarteret Tändstickan har fått sitt namn från den tändsticksfabrik som låg på platsen fram till 1930-talet. Men något stämmer inte. Byggnaden ser ut att kunna rasa ihop vilken sekund som helst. Är bjälklaget och balkongerna gjorda av tändstickor? Det är inte konstigt att Tändstickan har fått smeknamnet “alkishuset” bland Göteborgarna. Ta en titt på balkongerna så förstår ni varför. Arkitektbyrån Design skriver själva att de vill “ge en känsla av en rejäl fjortisfylla på Ayia Napa år 1999. Tänk dig att du har druckit 18 San Miguel och försöker hitta hem till ditt hotellrum mitt i natten”. I det avseendet kan vi i alla fall säga att de har lyckats. Många av oss har nu nämligen en stark lust att dricka oss medvetslösa med San Miguel för att få slippa synen som den här byggnaden inpräntat i våra näthinnor.

Tändstickan i Göteborg är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2022!
Tändstickan i Göteborg är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2022!

5. Vågen (Tsunamin) i Linköping, med 778 röster

Inofficiellt namn på byggnaden: Tsunamin
Arkitektbyrå: 3XN
Byggaktör: Lejonfastigheter

Vågen i Linköping är Sveriges femte fulaste nyproduktion 2022!
Vågen i Linköping är Sveriges femte fulaste nyproduktion 2022!

Först Lund för ca tio år sedan och sedan Kungsbacka (2020) har blivit omtalade för att bygga nya gråa simhallar utan arkitektur. Om man ändå ska lägga nästan en miljard på en ny byggnad kan man väl åtminstone använda en annan färg än grå eller åtminstone lägga några hundralappar på att göra fasaden vacker? ”Linköpings nya simhall skall bli ett besöksmål av rang”, enligt Linköpings kommun. Redan nu är bygget starkt kritiserat då Linköping varit tvungna att ta del av statens utjämningsbidrag och få hjälp av andra kommuner ekonomiskt. 2018 hade bygget dittills kostat skattebetalarna 27 miljoner. Bygget var budgeterat till 760 miljoner men nu i slutskedet av bygget har kostnaden rusat till över en miljard. Linköpings simhall har blivit Sveriges dyraste simhall och stoltserar nu med att LED-skylten nu är på plats.

Vågen i Linköping är Sveriges femte fulaste nyproduktion 2022!
Vågen i Linköping är Sveriges femte fulaste nyproduktion 2022!

”Nitton meter lång och två meter hög sitter den där, på simhallens häftiga fasad. Med distinkta, lysande LED-bokstäver och vågformade grafiska element som kan ändra både ljusstyrka och färg efter behag. Projektchef Christian Dahlén är helnöjd.” Det vi fick var ingen palatsliknande romersk simhall utan en avlång brutalistisk betongbyggnad som saknar all form av symmetri. Simhallen är ett enda mischmasch och lika dyster som det sämsta tänkbara vädret. En upprörd invånare skriver 2021 i en insändare i lokaltidningen Corren följande:

”Tillbaka i Linköping efter semestern passerar jag den nu avtäckta nya simhallen – och blir beklämd av hur ful den är. Grå fasad i tråkigt material och oskön form som skulle platsa som nybygge i DDR på 1970-talet. Varför byggs det så? Brister beställarkompetensen? Har samhällsbyggnadsnämnden respektive bygg- och miljönämnden inga estetiska ambitioner för vad som släpps fram?”

Politikerna har helt kört över Linköpings invånare i frågan om skönhet och estetik och låtit dem vara medfinansiärer till ett stort monster. Är det det som kallas för demokrati? Linköpingsborna har börjat kallat den nya simhallen Vågen för Tsunamin. Inte konstigt då den slukat all skönhet i området Folkungavallen med sitt sjömonsterliknande utseende.

VÅGar någon någonsin gå in på äventyrsbadet Vågen? Vilket ”vågspel” av Linköpings kommun. Detta riskerar att bli Linköpings syndaflod.

Stämde visionsbilden med verkligheten?

Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se om ni anser att arkitektbyrån 3XNs visionsbild stämde överens med verkligheten. Längre ner i detta blogginlägg ser ni vilken visionsbild som röstades fram som årets lögnaktigaste fake view.

Är visionsbilden av Vågen som 3XN har ritat Sveriges lögnaktigaste?
Är visionsbilden av Vågen som 3XN har ritat Sveriges lögnaktigaste?

6-21. Hur ser de 16 övriga kalkonhusen ut?

I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2022
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Vallastadens nya bostadshus (Husen utan arkitektur) i Linköping, med 3058 röster
2:a – Den nya lådan i Kungsängen i Stockholm, med 2383 röster
3:a – Platinan (Kejsarens nya låda) i Göteborg, med 1631 röster
4:a – Tändstickan (Alkishuset) i Göteborg, med 920 röster
5:a – Vågen (Tsunamin) i Linköping, med 778 röster
6:a – Nya padelhallen i Karlstad (svarta lådan) med 518 röster
7:a – Sara kulturhus i Skellefteå (Reaktor 4) med 486 röster
8:a – Kebnekasie i Kiruna (jätteskridskon) med 418 röster
9:a – St. Ilian i Enköping (svarta fåret) med 416 röster
10:a – Scheele Promenad i Lund (Berlinmuren) med 207 röster
11:a – Kv. Björnflokan (Kv. Arkitektflosklen) med 198 röster
12:a – Quality Hotel Match i Jönköping (Dysterklossen Brutality) med 170 röster
13:a – Merkurhuset i Göteborg (rivningsmarodören) med 162 röster
14:a – Malmös nya tingsrätt (Chew on a box) med 161 röster
14:a – Nya Kvibergshuset i Göteborg (Usch och Tvibergshuset) med 156 röster
16:a – Kv. Poolen i Solna (Putinpoolen) med 153 röster
17:a – Citygate i Göteborg (getingboet) med 149 röster
18:a – Scandic Central i Örebro (Copy Paste) med 147 röster
19:a – Citypassagen i Örebro (Monstergapet) med 138 röster
20:a – Centralsjukhusets parkeringshus i Karlstad (rostlådan) med 127 röster
21:a – Brudaremossens lakvattenanläggning i Göteborg (Goddag rostyxskaft), med 124 röster
22:a – Stadshotellets tillbyggnad i Karlstad (parasiten), med 96 röster
Totalt: 12595 röster

Här är Sveriges fulaste nybyggen år 2022. Större bilder finns i originalinlägget.
Här är Sveriges fulaste nybyggen år 2022. Större bilder finns i originalinlägget.

Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här.


Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen

Arkitekturupprorets Milou Ohánovits delar ut ett av våra finpris på årets arkitekturgala den 7 april 2022..
Arkitekturupprorets Milou Ohánovits delar ut ett av våra finpris på årets arkitekturgala den 7 april 2022..

2. Resultatet från omröstningen om Sveriges finaste nyproduktion 2022

Efter en öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 25 mars 2022 kan vi nu kora en vinnare. Totalt fick vi in hela 36326 i årets 7 tävlingar och 13843 av dessa gick till fintävlingen. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Det blev en spännande kamp mellan de vackra nya husen i Harplinge utanför Halmstad och den pittoreska busskuren i Ekerö utanför Stockholm. Här följer de fem hus som fick flest röster, men klicka här för att se samtliga 20 bidrag.


1. De nya bostadshusen i Harplinge utanför Halmstad, med 4033 röster

Byggfirma: HFAB, NCC
Arkitekt: OkiDoki! Arkitekter
Projektledare: Mats Nilsson

De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!
De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!

Ett unikt projekt tog sin början när HFAB:s nya hyreshus i Harplinge började byggas – ett projekt vars like byggfirman NCC aldrig varit med om, kommenterar Jörgen Olin, projektchef på NCC i en artikel i Hallandposten. Han säger också att alla som jobbat med bygget är otroligt stolta. Även SVT har uppmärksammat nybygget (klicka för videoklipp) och nämner i en artikel Arkitekturupprorets positiva respons. Artikeln i Hallandsposten har fått titeln “Halmstad bygger ovanligt vackert” – och det kan vi bara hålla med om.

De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!
De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!

I Hallandsposten uppger Mats Nilsson på HFAB att bygget har inspirerats av Göteborgs kända landshövdingehus. Typiskt för ett landshövdingehus är att det nedersta planet är byggt av sten, medan de övre byggs i trä. För övrigt har husen vackra och livliga färger. Majorna i Göteborg är tack vare sina landshövdingehus ett av stadens mest populära bostadsområden. Att moderna hyresrätter byggs med utgångspunkt i denna unika stil kan vi i Arkitekturupproret helhjärtat uppskatta. Harplingehusen är dessutom enastående vackra med detaljer som andas snickarglädje.

I SVT Nyheter benämns nybygget som Halmstads vackraste hus.

Halmstad har tidigare inte gjort särskilt bra ifrån sig i våra omröstningar. Kontorshuset vid Gamletull tog hem priset som Sveriges fulaste byggnad 2017 och Sernekes nya hotell vid stadens resecentrum kom på andra plats i förra årets Kasper Kalkon-tävling. Hotellet fick skarp kritik inte bara från AU, utan även från många medborgare. I år tycks Halmstad dock ha lärt sig av misstaget och kanske kan de med dessa hus ha vänt trenden till det bättre?

De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!
De nya hyreshusen i Harplinge är Sveriges vackraste nybyggen 2022!

2. Busskuren i engelsk stil i Ekerö utanför Stockholm, med 3236 röster

Visionär och skapare: Hans Christiansen
Finansiär: Älvnäs Väg-och Tomtägarförening

Busskuren i engelsk stil på Ekerö är Sveriges näst vackraste nybygge 2022!
Busskuren i engelsk stil på Ekerö är Sveriges näst vackraste nybygge 2022!

Den entusiastiske Ekeröbon Hans Christiansen skapade en unik busskur i engelsk stil. Inspirationen tog han från den brittiska såpoperan “Tillbaka till Aidelsfield”, där staden ifråga har en tågstation i denna stil. Vid samma station spelades det för övrigt också in scener från Harry Potter-filmerna och detta gav Hans idén om en ny busskur. Stockholms Länstrafik satte sig inte emot projektet och busskuren har nu blivit lite av en sensation. När vi delade bilden nedanför på vår Facebooksida slog vi rekord i antalet likes och delningar. Svensk massmedia har rapporterat om busskuren och även en engelsk tidning från Goathland som ligger nära den faktiska tågstationen i Aidensfield har rapporterat om den. Ett fantastiskt initiativ! Tänk bara om fler svenska busshållplatser kunde få lov att vara vackra!

Busskuren i engelsk stil på Ekerö är Sveriges näst vackraste nybygge 2022!
Busskuren i engelsk stil på Ekerö är Sveriges näst vackraste nybygge 2022!

3. Sankt Annas nya församlingshem i Söderköping, med 1839 röster

Arkitekt: Fredrikssons arkitektkontor
Byggfirma: Stångebro Bygg AB

Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!
Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!

Sankt Annas församlingshem i Söderköping vågade satsa 12 miljoner kronor på en ombyggnad av det gamla slitna församlingshuset, som inte hade blivit renoverat sedan 1980-talet. Den nya byggnaden är en tillbyggnad till den gamla, och skapar mer utrymme för församlingsmedlemmarna. Fastighetschefen Annica Wastesson beskriver bygget såhär: “Genom att lägga till ytterligare en arkitektoniskt högklassig lösning som handlar om att
byggnaden ska passa in i den gamla kulturhistoriska miljön som finns runt Sankt Laurentii
kyrka får hela staden en byggnad som andas sent 1800-tal.” Sankt Anna församling visar att det går alldeles utmärkt att anpassa en ny byggnad till befintlig bebyggelse, och samtidigt skapa nya, moderna möteslokaler!

Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!
Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!

“Det är en fantastisk byggnad som tagit plats mitt i staden och passar in väl i omgivande
arkitektur. Vi har byggt med tanke på framtiden, både genom höga hållbarhetskrav men
också genom att göra lokalerna flexibla och möjliga att förändra över tid och på så vis
underlätta församlingens framtida utveckling”, berättar kyrkoherde Ola Linderoth. Församlingen är även väldigt glada och stolta över denna nominering, vilken de verkligen förtjänat!

Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!
Sankt Annas församlingshem i Söderköping är Sveriges tredje vackraste nybygge 2022!

4. Storgatan 58 i Arboga, med 1056 röster.

Arkitekt: Gustav Öberg m.fl.
Byggfirma: RMG i Arboga AB

Storgatan 58 i Arboga är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2022!
Storgatan 58 i Arboga är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2022!

Även Arboga bygger vackert i år! Ett rött trähus i klassisk svensk stil var precis det rätta valet vid den vackra kajen. Parhuset är anpassat till den kringliggande medeltida miljön och rymmer två moderna fastigheter. Ett minus är dock att en 350 år gammal lada fick rivas för att ge plats åt nybygget, men resultatet är i alla fall en fröjd för ögat i den känsliga miljön. Det röda trähuset på Storgatan 58 i Arboga anknyter väl till den historiska omgivningen.

 Storgatan 58 i Arboga är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2022!
Storgatan 58 i Arboga är Sveriges fjärde vackraste nybygge 2022!

5. De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby, med 660 röster.

Bostadsutvecklare: mod:group
Kund: Steninge Slottsby

De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby är Sveriges femte vackraste nyproduktion 2022!
De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby är Sveriges femte vackraste nyproduktion 2022!

Dessa mysiga, småskaliga, vackert färgade radhus i unika Steninge Slottsby är ett projekt som Arkitekturupproret tidigare uppmärksammat på Facebook för sin skönhet. “Här varvas nya bostadskvarter med historiska inslag”, skrivs det på byns hemsida. Husen passar perfekt in i den mysiga miljön med det närliggande vackra slottet.

mod:group är en firma som enligt dem själva “skapar både fantastiska hem där människor kan leva sina liv och må bra, och lägger stort fokus på området och platsen runt omkring bostaden. Det är då det blir en levande plats“. Fler sådana initiativ tack! Området är både familjevänligt och inbjudande. Vem skulle inte vilja bo här?

De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby är Sveriges femte vackraste nyproduktion 2022!
De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby är Sveriges femte vackraste nyproduktion 2022!

6-20. Hur såg övriga 15 byggnader ut?

I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES VACKRASTE NYA BYGGNADER 2022:
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – De nya bostadshusen i Harplinge utanför Halmstad, med 4033 röster
2:a – Busskuren i engelsk stil i Ekerö utanför Stockholm, med 3236 röster
3:a – Sankt Annas nya församlingshem i Söderköping, med 1839 röster
4:a – Storgatan 58 i Arboga, med 1056 röster
5:a – De nya bostadsrätterna i Steninge Slottsby, med 660 röster
6:a – Fregatten Bed & Breakfast i Karlskrona, med 609 röster
7:a – Den nya turistbyrån i Myre / Njurunda, med 339 röster
8:a – Kvarteret Trädkronan i Mariefred, med 328 röster
9:a – Parkvillorna på Ingareds höjd i Alingsås kommun, med 308 röster
10:a – Minnebergsskolan i Arvika, med 277 röster
11:a – Folkskolan i Simrishamn, med 216 röster
12:a – Norr Enby Sorunda i Nynäshamn, med 208 röster
13:a – Kvarteret Prästlyckans röda trähus i Alingsås, med 162 röster
14:a – Södra Viktoriagatan 44 i Göteborg, med 145 röster
15:a – Nya entrén till Nordiska Muséet i Stockholm, med 105 röster
16:a – Stora Algatan 6 i Lund, med 82 röster
17:a – Skånetrafikens nya huvudkontor i Hässleholm, med 68 röster
18:a – Nya hamngatspalatset i Stockholm, med 63 röster
19:a – Östra Citadellskajen i Malmö, med 61 röster
20:a – Östra Farmvägens nya bostäder i Malmö, med 48 röster
Totalt: 13843 röster

Här är Sveriges vackraste nybyggen år 2022. Större bilder finns i originalinlägget.
Här är Sveriges vackraste nybyggen år 2022. Större bilder finns i originalinlägget.

Missade du våra tidigare skönhetstävlingar så kan du läsa om dem här:

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

3-4. MAMINNA – Det nya gemensamma nordiska arkitekturpriset

The winners of Masters and Monsters in new Nordic Architecture 2022 (the MAMINNA prize)
The winners of Masters and Monsters in new Nordic Architecture 2022 (the MAMINNA prize)

Masters and Monsters in new Nordic Architecture

Från och med 2022 delar vi ut två nya arkitekturpriser i en ny gemensam nordisk tävling. Arkitekturupproret startade i Sverige år 2014 och spred sig sedan vidare till Finland och Danmark 2015. År 2016 startade det norska Arkitekturupproret och 2021 det isländska.

Arkitekturupproret finns nu i hela Norden, dvs i Sverige, Danmark, Finland, Norge och på Island.
Arkitekturupproret finns nu i hela Norden, dvs i Sverige, Danmark, Finland, Norge och på Island.

Då det numera pågår gemensamma tävlingar om den vackraste och fulaste nyproduktionen i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island bestämde vi oss för att inrätta ett nytt arkitekturpris år 2022 där de föregående vinnarna från respektive lands omröstning möts i en stor final. Den vackraste och den fulaste byggnaden i de fem nordiska länderna möts i en tävling med 10 bidrag. Vi har döpt det nya priset till “Masters and Monsters in new Nordic Architecture” (MAMINNA-priset). Vinnaren får antingen titeln master eller monster beroende på kategori.

Isländska Mjólkurbú Flóamanna vann det första MAMINNA-priset i skönhetskategorin.
Isländska Mjólkurbú Flóamanna vann det första MAMINNA-priset i skönhetskategorin.

Isländska Mjólkurbú Flóamanna vann det första MAMINNA-priset i skönhetskategorin och svenska Liljevalchs+ av Gert Wingårdh vann det första priset i fulhetskategorin. De isländska arkitekterna Batteríið kommer att få ett vackert diplom och Gert Wingårdh kommer bli erbjuden en vacker prisbuckla i guld. Klicka här för att se samtliga bidrag och den prisbuckla som Gert Wingårdh har vunnit.

Svenska Liljevalchs+ av Gert Wingårdh vann det första MAMINNA-priset i fulhetskategorin.
Svenska Liljevalchs+ av Gert Wingårdh vann det första MAMINNA-priset i fulhetskategorin.

Som melodifestivalen fast inom arkitektur?

Då Arkitekturupproret också finns i Estland, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Israel, och Kroatien hoppas vi att denna nya tävling ska få en större spridning och framöver döpas om till “Masters and Monsters in new European Architecture” (the MAMINEA prize). Vi vill att tävlingen ska bli en arkitekturens melodifestivalen där alla som vill kan rösta fram Europas vackraste och fulaste nya byggnader. I år börjar vi med en första tävling inom Norden och du kan klicka här för att se samtliga 10 bidrag.

The winners of Masters and Monsters in new Nordic Architecture 2022 (the MAMINNA prize)
The winners of Masters and Monsters in new Nordic Architecture 2022 (the MAMINNA prize)

5. Årets lögnaktigaste fake view

Vi har tidigare berättat hur arkitekterna säljer in sina projekt med helt orealistiska visionsbilder, så kallade fake views. Sedan 2018 har vi haft omröstningar om värsta fake view, men 2021 var vinnaren så självklar att det inte behövdes en tävling. I år fick vi ihop hela 14 bidrag och vi körde en kortare omröstning som fick in 1405 röster.

1. Platinan (Kejsarens nya låda) i Göteborg, med 412 röster

Erik Giudice Architects är årets lurigaste arkitekter. Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se beviset på att Erik Giudice Architects visionsbild är årets falskaste. Mer information om byggnaden finns i Kalkonomröstningen längre upp i detta inlägg.

Erik Giudice Architects är årets lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild.
Erik Giudice Architects är årets lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild.

2. Totalitär ny låda på Kungsängen (Novosibirsk Shvetsiya), Ringvägen i Stockholm, med 401 röster

Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vem som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se beviset på att den ursprungliga visionen inte stämmer överens med resultatet. Mer information om byggnaden finns i Kalkonomröstningen längre upp i detta inlägg.

Sten Jonson är årets näst lurigaste arkitekt med sin falska visionsbild
Det här är årets näst lurigaste visionsbild

3. Nya Kvibergshuset (Usch och tvibergshuset) i Göteborg, med 101 röster

Tengbom är årets tredje lurigaste arkitekter. Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se beviset på att Tengbom visionsbild är årets tredje falskaste. Mer information om byggnaden finns i Kalkonomröstningen längre upp i detta inlägg.

Tengbom är årets tredje lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild
Tengbom är årets tredje lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild

4. Brudaremossens lakvattenanläggning (Goddag rostyxskaft) i Göteborg, med 74 röster

KUB (ja de heter faktiskt så) är årets fjärde lurigaste arkitekter. Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se beviset på att KUBs visionsbild är årets fjärde falskaste. Mer information om byggnaden finns i Kalkonomröstningen längre upp i detta inlägg.

KUB är årets fjärde lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild
KUB är årets fjärde lurigaste arkitekter med sin falska visionsbild

5. Kebnekaise (Jätteskridskon) i Kiruna, med 62 röster

Thomas Sandell är årets femte lurigaste arkitekt. Ni har säkert alla läst om hur vi myntade begreppet “Fake views”, dvs kontrasten mellan arkitekternas visionsbilder och verkligheten (klicka för mer information). Sedan 2018 röstar vi fram årets värsta fake view – d.v.s. vilken arkitekt som lurades mest med sin visionsbild föregående år. Nedanför kan ni se beviset på att Thomas Sandells visionsbild är årets femte falskaste. Mer information om byggnaden finns i Kalkonomröstningen längre upp i detta inlägg.

Thomas Sandell är årets femte lurigaste arkitekt med sin falska visionsbild
Thomas Sandell är årets femte lurigaste arkitekt med sin falska visionsbild

6-14. Hur såg övriga 9 visionsbilder ut?

I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag till årets värsta fake view.

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES VÄRSTA VISIONSBILDER 2022:
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Platinan (Kejsarens nya låda) i Göteborg
2:a – Totalitär ny låda i Kungsängen, Ringvägen i Stockholm
3:a – Nya Kvibergshuset (Usch och tvibergshuset) i Göteborg
4:a – Brudaremossens lakvattenanläggning (Goddag rostyxskaft) i Göteborg
5:a – Kebnekaise (Jätteskridskon) i Kiruna
6:a – Malmös nya Tingsrätt (Chew on a box), Malmö
7:a – Vågen (Tsunamin), ny simhall, Linköping
8:a – Tändstickan (Alkishuset), Krokslätt, Göteborg
9:a – Sara kulturhus (Reaktor 4), Skellefteå
10:a – Quality (Dysterklossen Brutality) Hotel Match, Jönköping
11:a – Kv. Poolen (Putinpoolen), nytt badhus i Frösunda, Solna
12:a – Citygate (Getingboet), Göteborg
13:a – Scandic Central (Copy Paste), Örebro
14:a – Scheele promenad (Berlinmuren), Lund


6. Årets värsta rivningsmarodör

Gävle kommun är härmed framröstad som Sveriges värsta rivningsmarodör år 2022. I samarbete med svenska byggnadsvårdsföreningen röstade vi år 2020 fram Rivningshysterin 2.0 – Vilka var 2010-talets 20 värsta rivningar?. Sedan 2020 röstar vi årligen fram föregående års värsta rivningsmarodör. Vi vill inte att de som ännu idag river Sveriges vackra gamla hus ska komma undan och hänger härmed ut dem för att visa hur mycket skönhet som ännu förstörs. Många tror att rivningshysterin är över i Sverige och att de vackra gamla husen som överlevde är skyddade. Så är tyvärr inte fallet.

Rivningshysterin 2.0 – Vilka var 10-talets 20 värsta rivningar?
Rivningshysterin 2.0 – Vilka var 10-talets 20 värsta rivningar?

Du som följer Arkitekturuppropet i sociala medier har säkert inte kunnat undgå våra före/efter-bilder, där vi visar resultatet av sällsynt brutala rivningar från det förgångna. Många av dem är närmast olidliga att beskåda. Flertalet av dem härstammar från 1950- och 1960-talets centrumsaneringar. Någonstans hoppades vi väl att den här typen av monumentala stadsmiljöövergrepp tillhörde det förgångna. Men föga anade vi vad fel vi hade. Längst ner i det ursprungliga blogginlägget om Kasper Kalkon kan du läsa mer och se bilder på samtliga av de nio vackra gamla hus som revs år 2021. För att rösta fram förra årets värsta rivningsmarodör höll vi en kortare omröstning på Facebook där 1007 personer röstade. Nedanför kommer resultatet.

1. Rivningen av transformatorstationen i Gävle (Kulturmarodör: Gävle kommun), med 336 röster

Gävle kommun är härmed framröstad som Sveriges kulturmarodör 2022. 3 av de 9 rivna husen på listan nedan revs i Gävle. Gävle hade kunnat vara en av Sveriges vackraste städer. I samband med stadsbranden 1869 försvann nästan all den gamla trähusbebyggelsen, men Gävle byggdes upp igen med pampiga stenhus. På 1950-talet hemsöktes staden av en man vid namn Louis Campanello. Han såg till att mer än häften av alla fina gamla hus förintades innan han fortsatte sin rivningsturné i Göteborg. Efter år 2000 har Gävle inlett en andra rivningshysteri och inte ens gedigna stenhus står längre säkra när stadens pampar vill bygga nya lådor utan arkitektur överallt.

Gävle kommun är härmed utnämnda till årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning!
Gävle kommun är härmed utnämnda till årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning!

Den vackra transformatorstationen vid Kaserngatsbron / Muréngatan rivs i skrivande stund vilket ni kan se på en nytagen bild här ovanför. “– Vi hade gärna bevarat den, men…“. Så låter det från både politiker och tjänstemän om Erik Westergrens transformatorstation från 1915, som trots enorma protester nu rivs för att giriga arkitekter och vandaler till politiker ska få smälla upp ett nytt 15-våningshus på platsen. Självklart drar de allihop de vanliga flosklerna om att “– Gävles nya landmärke ska sätta staden på kartan…. Tänk om denna underbara tegelbyggnad hade renoverats istället. Pengar går dock alltid före skönhet i det där jävla Gävle. Nedanför ser ni anrika Sofiedals herrgård som Gävle kommun också lät riva 2021 till förmån för en ny bilavfart till ett köpcentrum. Om gubbarna i Gävles kommunhus fortsätter riva i samma takt finns det snart inte kvar en enda vacker byggnad i deras stad.

Gävle kommun är härmed utnämnda till årets kulturmarodör.
Gävle kommun är härmed utnämnda till årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning!

2. Rivningen av trämagasinen i kvarteret Valkyrian i Lidköping (Kulturmarodör: AB Bostäder), med 152 röster

AB Bostäder i Lidköping har härmed röstats fram som Sveriges näst värsta kulturmarodör 2022. Under mars 2022 revs vackra hus på Lidköpings mest älskade gata. Kvarteret Valkyrian är (eller var) ett trångt kvarter med tydlig charm. AB Bostäder i Lidköping har valt ett tråkigt samt anonymt namn till sitt profithungriga bolag och lika tråkig är den kalkon som de vill bygga på platsen. Att riva vackra magasinhus från tidigt 1800-talet gör man inte år 2022 om man inte är en samvetslös kulturmarodör. De gamla magasinen på Särnmarksgatan var några av Lidköpings mest omtyckta och älskade hus med sin historiska charm.

Är AB Bostäder i Lidköping årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning? Till höger byggnaden som ska byggas på platsen.
AB Bostäder i Lidköping är härmed utnämnd till Sveriges näst värsta kulturmarodör efter denna rysliga rivning! Till höger byggnaden som ska byggas på platsen.

Byggnaden som nu ska smällas upp istället är ett trist halvfabrikat. Visst påminner den lite om vad som revs, men kolla fönsterplaceringerna och proportionerna så ser ni att de har anlitat en arkitekt som inte klarar av att rita hus med klassiska mått. Idag gråter varenda byggnadsvårdare i Sverige samtidigt som VDn för AB Bostäder flinar elakt. AB Bostäder anlitade en floskelexpert för att få igenom rivningen med följande argument: “Fastigheten kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Silver och hålla en allmänt hög hållbarhetsnivå (bla bla bla), vilket är prioriterat från bolaget. Bolaget har också som ambition att tillsammans med vår byggentreprenör Projektlaget Bygg i Lidköping AB, under byggprocessen, ta ett extra socialt ansvar (bla bla bla) genom att involvera ungdomar som står lite längre ifrån arbetsmarknaden.” Det låter ungefär som när Putin säger att han invaderar Ukraina för att “rädda de stackars invånarna från nazister”. Det talas ju mycket om greenwashing så detta är väl demolitionwashing.

Kvarteret från andra hållet. Är AB Bostäder i Lidköping årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning?
Kvarteret från andra hållet. Är AB Bostäder i Lidköping årets kulturmarodör efter denna rysliga rivning?

3. Rivningen av den gamla väveribyggnaden i Göteborg (Kulturmarodör: Källfelt Byggnads AB), med 107 röster

Byggherren Källfelt Byggnads AB är härmed utsedd till Sveriges tredje värsta kulturmarodör 2022. Bara några dagar innan vår tävling startade tog en representant från Arkitekturupproret nedanstående bild som visar rivningen av det vackra gamla stenhuset. Föreningen Fasad som arbetar för att skydda vackra gamla rivningshotade byggnader skrev tidigare så här om det nu rivna huset: “Tom och ödslig står den gamla väveribyggnaden i tegel från 1877 på Fjärde Långgatan 9, ritad av arkitekt August Krüger. Fönstren i bottenplan är igenspikade och överklottrade. Det är Fastighetskontorets sigill och vi känner igen det från andra delar av staden. Förslumningen är regisserad. Göteborgs kommun ingick 2005 i en affärsuppgörelse med fastighetsförvaltaren Källfelt Byggnads AB i vilken staden fick köpa två fastigheter på Opaltorget. Utöver ringa åtta miljoner kronor i reda pengar kryddades köpeskillingen till Källfelt med två tomter i Älvsborg och markanvisning till ett par fastigheter i Linnéstaden, däribland Fjärde Långgatan 9. Trevåningsbyggnaden, som omvandlades till bostadshus redan 1885, bedöms ha mycket högt kulturhistoriskt värde och är en av de bäst bevarade i hela Linnéstaden. Trapphusen är närmast oförändrade med dekormålningar, träräcken och pärlspont i original. Inuti lägenheterna finns en stor del av interiören kvar, såsom fast inredning, spegeldörrar och stuckaturer.”

Källfelt Byggnads AB är årets tredje värsta kulturmarodör efter rivningen av den gamla väveribyggnaden i Göteborg!
Källfelt Byggnads AB är årets tredje värsta kulturmarodör efter rivningen av den gamla väveribyggnaden i Göteborg!

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES VÄRSTA VISIONSBILDER 2022:
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla rivningsbidrag.
1:a – Rivningen av transformatorstationen i Gävle (Kulturmarodör: Gävle kommun)
2:a – Rivningen av trämagasinen i kvarteret Valkyrian i Lidköping (Kulturmarodör: AB Bostäder)
3:a – Rivningen av den gamla väveribyggnaden i Göteborg (Kulturmarodör: Källfelt Byggnads AB)
4:a – Rivningen av Götetorpsskolan i Skoghall (Kulturmarodör: Hammarö kommun)
5:a – Rivningen av det vackra gamla trähuset i Köping (Kulturmarodör: Byggherren Nordkvist (Striet Invest AB)
6:a – Rivningen av Sofiedals herrgård i Valbo utanför Gävle (Kulturmarodör: Gavlefastigheter)
7:a – Rivningen av kraftstationen i Stjärnfors (Kulturmarodör: Fortum och Hagfors kommun)
8:a – Ännu en rivning i Gävle (Kulturmarodör: Gävle kommun och Gavlefastigheter)
9:a – Rivningen av Cityhotellet i Nässjö (Kulturmarodör: Hökerum Bygg)

7. Arkitektbranschens värsta floskel

Vinnare; Vallastadens nya bostadshus (Husen utan arkitektur) i Linköping

Inofficiellt namn på byggnaden: Husen utan arkitektur
Arkitekt: Andreas Ferm, Ragnar Eythorsson, Campus Arkitekter
Byggaktör: Inkluderande Fastigheter

Arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson har kläckt ur sig arkitektbranschens värsta floskler
Arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson har kläckt ur sig arkitektbranschens värsta floskler

Arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson har kläckt ur sig arkitektbranschens värsta floskler

Arkitekterna till samma byggnaer som vann Kasper Kalkon längre upp i detta blogginlägg får också äran att vinna titeln “arkitektbranschens värsta floskel”. Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson smällde upp två sådan där gråa tråklådor utan arkitektur. Flosklerna som de kläckte ur sig angående dessa nybyggen i Sveriges olika arkitekturtidskrifter prisar vi härmed som årets värsta arkitektfloskler. Husen ska enligt dem vara “både estetiskt tilltalande och billiga att bo i”. Vi försöker med alla medel lista ut vad de menar med att dessa betongklumpar skulle vara “estetiskt tilltalande”, men vi hittar inget svar. Istället drunknar vi nästan i floskelhavet, som bara fortsätter storma fram över oss: “- Vårt mål har varit att driva hela bygget i mål utan att vi använder en enda liter färg. Inte för att färg på något sätt är fult eller dumt men miljömässigt är det bättre ju färre material vi använder. Och när v i tänker estetik så tänker vi avskalat med betong och trä.”

Arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson har kläckt ur sig arkitektbranschens värsta floskler
Arkitekterna Andreas Ferm och Ragnar Eythorsson har kläckt ur sig arkitektbranschens värsta floskler

Det är helt sjukt hur många arkitekter som påstår sig värna om miljön för att rättfärdiga sådana här deprimeande, grå betongbyggen, istället för att bara erkänna att de inte har någon fantasi. Fast, såklart… har man flosklernas skyddande kraft kommer man hur långt som helst i dagens arkitekturvärld. Någon borde berätta för Andreas och Ragnar att betong är oerhört dåligt för miljön och att de med dessa baracker som säkert är rivna inom 20 år har förpestat inte bara folks synfält utan också förkortat livslängden på vårt vackra jordklot. “Det mesta som byggs idag är extremt dyrt och det utestänger väldigt många. Med vårt koncept vill vi göra skillnad och bygga för de grupper som står utanför bostadsmarknaden”, påstår Andreas Ferm. Det låter som ett ärofyllt mål. Synd bara att de totalt struntar i människors behov att vistas i vackra, estetiskt tillfredsställande miljöer. Vi får se hur många som kommer vilja flytta in i dessa miljonprogramsinspirerade förortslådor utan arkitektur.

Mycket hoppfullt inför kommande års omröstningar

Den stora arkitekturnyheten i Sverige är att Upplands Väsbys kommun ska bygga klassiskt, vilket var kravet i deras arkitekttävling som pågick förra året. Detta är en milstolpe i svensk arkitekturhistoria och man kan verkligen hoppas att fler kommuner följer efter. Nedanför följer flera planerade vackra nybyggen som snart ska byggas i Sverige. De som inte redan är under produktion är klubbade och klara för byggstart.

Klassisk arkitektur i Upplands Väsbys arkitekturtävling. Arkitekterna bakom förslagen offentliggörs i slutet av april 2020
Klassisk arkitektur i Upplands Väsbys arkitekturtävling. Arkitekterna bakom förslagen offentliggörs i slutet av april 2021

Följande hus är ej byggda, men det ser hoppfullt ut inför nästa års tävling år 2023.

Planerad nyproduktion utanför Stockholm. Paradigmskiftet har börjat. För bara några år sedan var detta helt otänkbart.
Planerad nyproduktion utanför Stockholm. Paradigmskiftet har börjat. För bara några år sedan var detta helt otänkbart.
I Växjö planerar entreprenören Björn Sundeby att bygga flera vackra stenhus i klassisk tradition.
I Växjö planerar entreprenören Björn Sundeby att bygga flera vackra stenhus i klassisk tradition.
Stockholm blir lite vackrare när en sedan tidigare nedlagd bensinstation ersätts med ett harmoniskt lägenhetshus. För ovanlighetens skull har man valt att anpassa huset efter omgivningen och inte byggt en låda. Byggherre är Balder och arkitektbyrå är Utopia.
Stockholm blir lite vackrare när en sedan tidigare nedlagd bensinstation ersätts med ett harmoniskt lägenhetshus. För ovanlighetens skull har man valt att anpassa huset efter omgivningen och inte byggt en låda. Byggherre är Balder och arkitektbyrå är Utopia.
Arkitektfirman Brunnberg & Forshed levererar igen. I Högsätra på platsen för gamla Lidingö sjukhus vill kommunen skapa en ny stadsdel.
Arkitektfirman Brunnberg & Forshed levererar igen. I Högsätra på platsen för gamla Lidingö sjukhus vill kommunen skapa en ny stadsdel.
Nytt, vackert äldreboende i Danderyd.
Nytt, vackert äldreboende i Danderyd.
Lillgårdsskolan kommer vara en del av den nya framväxande trädgårdsstaden i Tungelsta. Den kommer att ligga längs en av huvudgatorna och presenteras som en signaturbyggnad.
Lillgårdsskolan kommer vara en del av den nya framväxande trädgårdsstaden i Tungelsta. Den kommer att ligga längs en av huvudgatorna och presenteras som en signaturbyggnad.
Trots att Gert Wingårdhs nya bunker ligger i närheten väljer Gröna Lund istället att låta det nya kvarteret få nya hus vars arkitektur har tagit inspiration från det gamla Djurgården.
Trots att Gert Wingårdhs nya bunker ligger i närheten väljer Gröna Lund istället att låta det nya kvarteret få nya hus vars arkitektur har tagit inspiration från det gamla Djurgården.
Förslag på ny byggnad i Fjällbacka. Henrik Schulz Studio har tidigare bara ritat lådor, men tack vare upprorets mer tillåtande tider har han för första gången vågat rita vackert.
Förslag på ny byggnad i Fjällbacka. Henrik Schulz Studio har tidigare bara ritat lådor, men tack vare upprorets mer tillåtande tider har han för första gången vågat rita vackert.
Nya lägenhetshus i klassisk stil i Steninge.
Nya lägenhetshus i klassisk stil i Steninge.
Byggs just nu i Varberg.
Byggs just nu i Varberg.
Projekt Gamlegården i Båstad.
Projekt Gamlegården i Båstad.
Hus som byggs av Djurgårdsstaden Arkitekter i samarbete med Turbinen. Låg produktionskostnad och plusenergihus. Vilken kommun som helst kan beställa byggnaderna och skapa nya stadsmiljöer i världsklass. Tipsa dina lokala politiker
Hus som byggs av Djurgårdsstaden Arkitekter i samarbete med Turbinen. Låg produktionskostnad och plusenergihus. Vilken kommun som helst kan beställa byggnaderna och skapa nya stadsmiljöer i världsklass. Tipsa dina lokala politiker
Skönheten vann över lådorna. Dessa vackra klassiska kvarter kommer att uppföras på absolut bästa läge i centrala Göteborg.
Skönheten vann över lådorna. Dessa vackra klassiska kvarter kommer att uppföras på absolut bästa läge i centrala Göteborg.
Gnesta bygger nya klassiska kvarter. En plan för hur Gnesta centrum ska utvecklas antogs nyligen av fullmäktige. Där föreslås bland annat att en domuslåda och parkeringsplatser ska omvandlas till klassiska kvarter.
Gnesta bygger nya klassiska kvarter. En plan för hur Gnesta centrum ska utvecklas antogs nyligen av fullmäktige. Där föreslås bland annat att en domuslåda och parkeringsplatser ska omvandlas till klassiska kvarter.
I Upplands Väsby har politikerna börjat lyssna på invånarna och planerar därför nya byggnader i klassisk stil. Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed fick frågan om de kunde rita ett parkeringshus med 300 p-platser.
I Upplands Väsby har politikerna börjat lyssna på invånarna och planerar därför nya byggnader i klassisk stil. Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed fick frågan om de kunde rita ett parkeringshus med 300 p-platser.
Detta nya hus ska snart byggas i huvudstaden.
Detta nya hus ska snart byggas i huvudstaden.
 Morlanda i Bohuslän. Förebilden var Gathenhielmska i Majorna tillsammans med Marstrand och Västra Gatan i Kungälv.
Morlanda i Bohuslän. Förebilden var Gathenhielmska i Majorna tillsammans med Marstrand och Västra Gatan i Kungälv.
I vackra Steninge Slottsby utanför Märsta byggs just nu 48 vackra lägenheter i vacker lådfri stil. Inflyttning 2022.
I vackra Steninge Slottsby utanför Märsta byggs just nu 48 vackra lägenheter i vacker lådfri stil. Inflyttning 2022.
En 25 år gammal rivningslucka ska nu täckas igen i Lunds gamla kulturkvarter.
En 25 år gammal rivningslucka ska nu täckas igen i Lunds gamla kulturkvarter.
Grunden lagd för det nya hotellet i klassisk stil som ska ligga i anslutning till Liseberg i centrala Göteborg. Hotellet ska stå klart år 2023.
Grunden lagd för det nya hotellet i klassisk stil som ska ligga i anslutning till Liseberg i centrala Göteborg. Hotellet ska stå klart år 2023.
På den sista obebyggda tomten i det exklusiva villaområdet Lorensberg bakom Götaplatsen fick TB-Gruppen under 2019 sig tilldelat markanvisning för denna byggnad i klassisk tradition. Något liknande har inte hänt på många decennier. Albert Svensson har formgivit byggnaden tillsammans med Fredrik Rosenhall och Huda Hakky på Inobi arkitekter. Byggnaden skall inrymma bostäder och arbetsplatser för gästforskare.
På den sista obebyggda tomten i det exklusiva villaområdet Lorensberg bakom Götaplatsen fick TB-Gruppen under 2019 sig tilldelat markanvisning för denna byggnad i klassisk tradition. Något liknande har inte hänt på många decennier. Albert Svensson har formgivit byggnaden tillsammans med Fredrik Rosenhall och Huda Hakky på Inobi arkitekter. Byggnaden skall inrymma bostäder och arbetsplatser för gästforskare.
Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus ska byggas i Högsätra centrum på Lidingö.
Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus ska byggas i Högsätra centrum på Lidingö.
Göteborgs förorter ska byggas samman till stad. En bred majoritet av partierna har ställt sig bakom en motion från Socialdemokraterna om att bygga ihop Gamlestan, Kortedala och Bergsjön med kvartersstad i klassisk arkitektur.
Göteborgs förorter ska byggas samman till stad. En bred majoritet av partierna har ställt sig bakom en motion från Socialdemokraterna om att bygga ihop Gamlestan, Kortedala och Bergsjön med kvartersstad i klassisk arkitektur.
Ett nytt klassiskt inspirerat kvarter längs Värmdövägen i Nacka. Bygget planeras intill det nya kvarteret mitt emot Nacka Forum. Byggstart senare i vår.
Ett nytt klassiskt inspirerat kvarter längs Värmdövägen i Nacka. Bygget planeras intill det nya kvarteret mitt emot Nacka Forum. Byggstart senare i vår.
Planerat nybygge i Kungälv. Kommer detta bli ett framsteg bort från de fula lådorna utan arkitektur? Visionsbilden visar regelbundet satta fönster, symmetri, markerad takfot och markerad bottenvåning.
Planerat nybygge i Kungälv. Kommer detta bli ett framsteg bort från de fula lådorna utan arkitektur? Visionsbilden visar regelbundet satta fönster, symmetri, markerad takfot och markerad bottenvåning.
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

12 svar på ”Resultatet, se Sveriges vackraste och fulaste nyproduktion 2022”

 1. Många fina byggen är på gång. De tidigare grå hyreskomplexen hade iaf riktiga kök. De nya fina husen är vackra på utsidan men nakna invändigt istället. Men snälla…måste allt nytt som byggs, ha köket i vardagsrummet? Alla älskar inte den öppna planlösningen, där inga möbler får plats. Kan inte de moderna lägenheterna få ha ett separat kök också? Så man får plats med en fin kökssoffa eller ett vitrinskåp. I vardagsrummet ska finnas plats för både tv-bänk och bokhylla, vilket de sällan gör om soffgruppen också ska få plats. Badkar är också historia i dag. Låt fler valmöjligheter, på detta finnas. Allt måste ju inte byggas i samma stil. Att sitta i vardagsrummet och titta på diskbänken, nej tack. Jag vet många som håller med mej. Slutligen, i dessa tider, förutom p-platser bör även finnas skyddsrum i varje flerfamiljshus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.