Rösta fram fin-priset 2020 – utse Sveriges vackraste nyproduktion 2019

Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram fin-priset 2022, dvs. att utse Sveriges vackraste nyproduktion 2021! Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnad någonsin (2020), Sveriges vackraste byggnad någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). I år utser vi också Sveriges fulaste nyproduktion, “Sveriges Riksförfulare”, Sveriges Rivningsmarodör och “Årets Fake View”. Skönhet går självklart att mäta!

UPPDATERING 2020-03-10: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om prisutdelningarna på Kalkon-galan 2020.

Sveriges finaste nyproduktion 2019?
Sveriges finaste nyproduktion 2019?

Årets byggnader har nominerats av våra nära 60 000 följare. Det är sannerligen inte lätt att hitta vacker nyproduktion i Sverige. 2018 lyckades vi skrapa ihop tolv bidrag, 2019 hittade vi bara åtta men i år blev det tolv igen. Omröstningen avslutas i samband med Kasper Kalkon-galan den 10 mars och vinnaren får ett diplom.

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

Ni har säkert läst om Kasper Kalkon-priset och att vi håller på att rösta fram Sveriges fulaste nya byggnad. Helst skulle vi bara vilja rösta fram vackra byggnader, men problemet är att kandidaterna för fulbyggen är så oerhört många fler än för finbyggen. När kommer denna trend att vända?

Så här röstar du i fin-tävlingen

De 12 kandidaterna kan nu alla som vill rösta på. För detta krävs att du går med i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. (När du har lagt din röst kan du lämna gruppen om du vill, din röst kvarstår och räknas ändå.)

Klicka HÄR för direktlänk till omröstningen

Missa inte prisutdelningen i Stockholm den 10 mars 2020

Tisdagen den 10 mars 2020 klockan 17.00-21.00 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset under Arkitekturupprorets tillställning i Stockholm, samt diplomutdelning till vinnaren av Sveriges finaste nyproduktion. Alla som vill delta i Kasper Kalkon-prisutdelningen är välkomna! UPPDATERING 2020-03-10: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om prisutdelningarna på Kalkon-galan 2020.

Sveriges finaste nyproduktion 2019 – de nominerade

1. Kv. Löparen, Sala
Vård- och omsorgsboende, 72 lgh
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggaktör: JHCS Öst AB
Entreprenör: PEAB

På Brunnberg & Forsheds hemsida kan man läsa följande om projektet: ”Salas historiska stadskärna är av riksintresse, med småhus och en låg skala. Vårt uppdrag var att få det nya vårdboendet och vårdcentralen att följa småstadens principer och passa in. För att hantera skalan har vårdboendet delats upp i flera volymer med olika höjder och med en varierad färgsättning. Husen har fasader i trä och tak med slätplåt, material som hör hemma på platsen. Varsamt utformade trädetaljer och materialmöten berikar fasaderna. Mellan husen i kvarteret skapas plank och staket för att följa stadens grammatik. En grön gård skapas som en oas för de boende på ålderns höst. Husen utstrålar omtanke och värme för boende såväl som för besökare”.

Illustrationsbild

Är vård- och omsorgsboendet i Sala Sveriges finaste nyproduktion 2019?


2. Löparen, Sala
Vårdcentral, 1400 kvm
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggaktör: JHCS Öst AB
Entreprenör: PEAB

Illustrationsbild

Är vårdcentralen i Sala Sveriges finaste nyproduktion 2019?


3. Vallgången 8 (Peder Skrivares väg), Varberg
Flerbostadshus
Arkitekt: Jonas Risborn, Andersson & Keller
Entreprenör: Andersson & Keller

Projektet fick Gamla Varberg Hembygdsförenings diplom med motiveringen: ” Gamla Varbergs diplom för god byggnadsvård går inte bara till dem som rustar och bevarar gamla byggnader. Vi vill även belöna dem som bygger nytt men samtidigt för varbergska traditioner vidare. Vi tror att detta hus där trähustraditionen från Platsarna förs vidare men med modernt kvalitetsbyggande en gång kommer att inräknas i kulturarvet. Detta är raka motsatsen till en hel del av det byggande vi ser idag med dess kartongestetik och maximerade volymer”.

Är flerbostadshuset i Varberg Sveriges finaste nyproduktion 2019?


4. Kv. Eken (Drottninggatan), Mariestad
Flerbostadshus, 31 hyreslägenheter, 3360 kvm BTA
Arkitekt: Murman Arkitekter AB
Byggaktör: Mariehus
Entreprenör: Stenmarks bygg

Kvarteret Eken är beläget invid solitära putsade sekelskiftesbyggnader med valmade tak på Drottninggatan. Stiliga byggnader från förra sekelskiftet som Stadsbiblioteket, Löfvenskiöldska musikskolan och Lillgårdens förskola. Här har den nya byggnaden gestaltats som en modern tolkning av sina omkringliggande vänner med klassiskt brant valmat sadeltak, takkupor i bandtäckt plåt och putsade fasader.

Huset är byggt med trästomme från närbelägna Töreboda i ett limträpelar-balk­system med massivträbjälklag där även hisschakt och balkongplattor byggs i massivträ. Fasader putsas för att anknyta till intilliggande bebyggelse och inslag av trä i fasaden ger en antydan om husets träuppbyggnad. Miljöeffekterna genom hela byggprocessen var stora – att bygga i trä kan halvera klimatpåverkan jämfört med betong.

Är flerbostadshuset  i Mariestad Sveriges finaste nyproduktion 2019?


5. Budskär, Särö (söder om Göteborg)
Flerbostadshus, 13 lgh
Arkitekt: Bo Palmqvist
Byggaktör: Budskärspark

Längst ner i Budskär, Särö på höjden av Trolludden finns detta hus med milsvid utsikt över Göteborgs södra skärgård.

Är flerbostadshuset  på Särö Sveriges finaste nyproduktion 2019?


6. Woodhouse Rosendal, Uppsala
Flerbostadshus
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Byggaktör: Skandia fastigheter
Entreprenör: Gärahovs bygg

I södra delen av Uppsala växer den nya stadsdelen Rosendal fram. Området, som ligger granne med Akademiska sjukhuset, blir en blandad stadsdel med bostäder, handel, närservice, kommunikationer, skola och närhet till naturen. Woodhouse Rosendal kommer att innefatta 158 bostäder i varierande skala, från stadsradhus till hus om fem till sex våningar. Bostadshusen har en stomme av massivträ och träfasader. Bebyggelsen kommer att ha ett hållbarhetsinriktat perspektiv med lågt ekologiskt fotavtryck. Woodhouse Rosendal är därför utformat enligt passivhusstandard med låg energiförbrukning.

De flesta husen är vanliga, tråkiga lådor men det vi uppmärksammat sticker ut med sin levande fasad i tegel och trä, spröjsade fönster varav några har rundad ovandel.

Är flerbostadshuset i Uppsala Sveriges finaste nyproduktion 2019?

Är flerbostadshuset i Uppsala Sveriges finaste nyproduktion 2019?

Idéskiss som visar omgivningarna.
Idéskiss som visar omgivningarna.

7. Kråkan, Oskarshamn
Pub, fem lägenheter och en frisersalong
Arkitekt: GHAB Arkitekter & Ingenjörer AB

För lite mer än ett år sedan brann den gamla byggnaden i Kråkerumsbacken, Pub Kråkan, ner. Men nu har Kråkan återuppbyggts. Utformningen av lokalen blev exakt som innan men med nya material och lite annan inredning. Den stora ambition var att det skulle vara en hög igenkänningsfaktor och därför ville ägarna återskapa atmosfären och stilen som var på Kråkan och ta vara på den.

Illustrationsbild

Är puben i Oskarshamn Sveriges finaste nyproduktion 2019?


8. Viljansgården i Strängnäs
Radhus
Byggaktör: G. Insulanders Bygg

Tanken från början var att Viljansgården bara skulle renoveras och den anrika samlingslokalen skulle omvandlas till bostäder men snart tvingades byggfirman konstatera att i stort sett allting var ruttet. Till att börja med fick delar av huset rivas och sedan ville Länsstyrelsen att en arkeologisk undersökning skulle genomföras. Den nya yttre utformningen är densamma som på Viljansgården, även om ingenting av det gamla finns kvar.

Extra plus för att man här satsat på att återuppbygga ett hus som smälter så väl in i de historiska kvarteren i Gamla Strängnäs. Man ser att det är nytt pga lockpanelens jämnhet jämfört med de äldre grannarna men huset är mycket väl anpassat och stör inte den harmoniska helheten. Alla städer med bevarade historiska kvarter borde inspireras av Strängnäs eftersom det är just den intakta helheten som lockar turister.

Är Viljansgården i Strängnäs Sveriges finaste nyproduktion 2019?
Är Viljansgården i Strängnäs Sveriges finaste nyproduktion 2019?

9. Prästbordet 1:17, Norra Åsgatan 18 i Ockelbo
Flerbostadshus
Byggaktör: Tidernas Hus i Ockelbo AB

Tidernas hus hade som mål att skapa unika, kvalitativa och moderna bostäder som bibehåller områdets historia och charm. Med varsamt genomtänkta materialval, kärlek till hantverket och en vision om att skapa högkvalitativa lägenheter och lokaler till hyresgästerna är viktigt och har sedan dess varit kärnan i verksamheten.

Är nya Tidernas hus i Ockelbo Sveriges finaste nyproduktion 2019?

Är Tidernas hus i Ockelbo Sveriges finaste nyproduktion 2019?


10. Bryggaren strand, Härnösand
Flerbostadshus och radhus
Arkitekt: TM Konsult
Byggaktör: Westerlinds Fastigheter
Entreprenör: Jacobssons Bygg AB

I Härnösand finns dessa hus. Radhusen färdigställdes 2017 och ett flerbostadshus med 28 bostadsrätter 2018-2019. Gemensamt för samtliga lägenheter är utsikten mot havet, möjlighet till egen båtplats samt moderna materialval.

Illustrationsbild

Är radhusen och flerbostadshuset i Härnösand Sveriges finaste nyproduktion 2019?


11. Rosendal, Uppsala
Flerbostadshus
Arkitekt: Utopia AB
Byggaktör: ByggVesta

Byggnadernas volym, byggnadshöjd och inbördes placering skapar variation och känns betydligt mer spännande än de vanliga tråkiga, själlösa lådorna. Takens skiftande höjd och form ger ett levande taklandskap. Delar av taket dras även ner över fasaden och hisstorn och ventilationsdon göms under uppbyggda takkupor som ger byggnaderna en nygammal karaktär. Byggnaderna har också fått en tydlig sockelvåning i ett avvikande material. Fasaderna är i puts och en fasad har fått en muralmålning som tyvärr är en torftig variant mot den i illustrationsbilden.

Illustrationsbild

Illustrationsbild (rendering av hur det var tänkt att se ut)

Är flerbostadshusen i Uppsala Sveriges finaste nyproduktion 2019?


12. Trygghetsboendet Stenebos tre nya hus i Järvsö
Arkitekt: Joakim Östberg
Byggaktör: Ljusdalshem
Entreprenör: Sidskogen Bygg & Anläggning AB

Förra året kom en ny vacker gul träbyggnad från Trygghetsboendet Stenebo i Järvsö sjua i finalen. Under 2019 färdigställdes ytterligare tre byggnader i olika färg och stil på området.

Arkitekten har ritat moderna hus som uppfyller alla de byggkrav som finns idag men i gammal hälsingestil. Den byggnadsteknik som används i Järvsö är att allt byggs i trä, vilket är en ursprunglig teknik som passar väl in i området och byggnaderna med två våningar och den gamla hälsingestilen smälter väl in i miljön med övriga byggnader som stått i närmare 100 år.

Är trygghetsboendet Stenebos gröna hus i Järvsö Sveriges vackraste nya byggnad?
Är trygghetsboendet Stenebos gröna hus i Järvsö Sveriges vackraste nya byggnad?

Vackra detaljer
Är dessa tre nya byggnader på Järvsö Sveriges finaste nyproduktion 2019?


Förra året kom detta vackra gula hus sjua i finalen

Vi avslutar med att visa vacker dansk nyproduktion.
Arkitekturupproret har också startat i Danmark och där har kampen redan gjort resultat i något så vackert som vi i Sveriges inte ens kan drömma om. Tro det eller inte men den högra av de gula byggnaderna är helt nybyggd då det lilla hotellet ville utöka. Svenska arkitekter blir galna när de inte längre kan läsa ut vad de brukar kalla stadens årsringar. Med årsringar menar de att man måste se att en svensk byggnad är byggd efter 1930 eller inte. Lyckligtvis bryr sig inte danska arkitekter om sådant trams när de förespråkar harmoni i sina gamla stadskärnor. Bilden visar att det går alldeles utmärkt att bygga nytt i lokal traditionell stil. Ett hotell i Skagen har på ett harmoniskt sätt tillbyggts med en ny identisk del. Den vänstra halvan är det ursprungliga hotellet och den högra tillbyggnaden blev färdig 2019. Som ni ser är den nya fasaden helt jämförbar med originalet. Det går bara man vill.

Det vackra nya hotellet i Skagen

Även tillbyggnaden bakom är byggd i samma stil

Den här fula lådan revs för att ge plats till en vacker tillbyggnad

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

38 svar på ”Rösta fram fin-priset 2020 – utse Sveriges vackraste nyproduktion 2019”

 1. Nr 3 ifrån i sin smakfulla enkelhet, om det ska vara en vinnare som ska ses som en alternativ föregångare i de bredare bygglagren!

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

 2. Min favorit är nr 11. Ser hemtrevligt ut och inte rakt och tråkigt. Älskar också att man använder stora platta ytor som kanvas fullt med färg! Röstar alltid på mer färg! Är så less på att skuggor ska pryda fula vita väggar. Och fula tråkiga väggar generellt :p

  1. Man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

 3. 8. Viljans gård.
  men ser man till vilket som borde vara byggbart som flerfamiljshus – även med ännu fler våningar -får jag ge 1 och 2 hedersomnämnande.

  1. Man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

    1. Beklagar det. Det är på Facebook vi börjat ha omröstningarna för att det är lättare att göra och sprida dem där.

     Om denna omröstning känns väldigt viktig för dig kanske du kan be någon vän eller släkting med FB att rösta åt dig?

  1. Man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

 4. #10, Bryggan Strand i Härnösand, större lägenhets område byggt enligt devisen “här skulle jag vilja bo.

  1st runner up, #5 Budskär Särö, fantastiskt läge och svårt förstå man inte lade till en våning till. 2nd runner up #2 Löparen Sala i kategorin större centrumhus.

  Fulpriset går till #6 woodhouse. Vem kom på att sätta brädlappar (typ eternit plattor) på både fasad och tak. Passar alls icke in i omgivande stadsmiljö. Hade heller klätt fasaden med rosttrögt stål (typ Faluns skidbacke) och tak med konventionellt material (svart falsad takplåt. Idiot val av material… Huset annars OK i form.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

 5. Synd att ni väljer att köra röstningen endast över Facebook. Tycker det borde gå via ett system som inte kräver att man förpestar sin tillvaro med så kallade sociala medier.

  Handlar det om att kunna identifiera sig så borde väl det gå att lösa.

  1. Jo, vi har full förståelse för det önskemålet och beklagar. Ja, identifikationen är en av orsakerna och det är tyvärr inte möjligt att ordna tillfredsställande på annat sätt just nu. Det ligger enormt mycket jobb bakom dessa omröstningar och vi som gör detta ideellt på vår fritid har inte samma resurser som t ex myndigheter, företag eller media utan får använda de kanaler som står till buds. Hoppas på förståelse för detta.

   Sedan är ju detta inte direkt ett riksdagsval utan bara som att rösta i Mello eller liknande (även där kan man ju ha åsikter om upplägget). Om det känns angeläget att ändå få lägga sin röst så kanske du kan be någon du känner att rösta åt dig?

 6. De mycket vackra trygghetsboendena i Järvsö, nr 12.
  Dessa byggnader är en prydnad för sin ort och mycket passande i denna kulturbygd.

 7. Kråkan i Oskarshamn får min röst, fint bygge efter branden, passar perfekt i sk kråkerumsbacken, Kungsgatan.

  1. Notera att man röstar via Facebook. Länken till omröstningen finns i inlägget.

   Mvh,
   Admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.