Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2020 – utse 2019 års fulaste hus

Arkitekturupproret presenterar den 10 mars 2020 den fjärde upplagan av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Nu är Kasper Kalkon tillbaka för att vända trenden. Kanske blir detta sista året det byggs så fula hus innan det vänder och vi kan lägga ner denna omröstning? Ta chansen att vara med och utse Sveriges riksförfulare 2019! Skrolla ned för att se de 30 nominerade. Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnad (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). I år utser vi också Sveriges finaste nyproduktion, “Sveriges Riksförfulare”, Sveriges Rivningsmarodör och “Årets Fake View”. Skönhet går självklart att mäta!

UPPDATERING 2020-03-10: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om prisutdelningarna på Kalkon-galan 2020.

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är fulpriset som verkligen rörde om i grytan, skakade arkitekturbranschen i grunden och blev mycket omtalat i både press, radio och tv när det introducerades 2016 som motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris.

Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2020
Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2020

Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här:

Kasper Kalkon-prisets existens är tyvärr fortfarande befogad. Även om det publiceras mängder av artiklar om den själlösa modernistiska arkitekturen så är det ändå just sådan som byggs i majoriteten av fallen. Fula hus slinker tyvärr lätt igenom när kommuner ska ge bygglov, om de bara presenteras med de rätta flosklerna. Så här kan det låta när kommuner uttrycker sig: ”Vi amatörer tänker inte alltid på samma sätt, att det ska harmoniera med stadsbilden exempelvis” (smidig kommentar av ordförande för Falu kommuns Miljö- och samhällsbyggnadsnämnd).

De nominerade till årets Kasper Kalkon-pris

I år fick vi fler och fulare nomineringar än någonsin från våra nära 60 000 följare. Tyvärr fick inte alla plats men för att visa det helt osannolika utbudet av allt värre styggelser som byggbranschen översköljt landet med under 2019 har vi valt att ta med så många som möjligt. Det är som om arkitekterna faktiskt tävlar om att bräcka varandra i disharmoni och vinna Kasper Kalkon-priset!  Vi hoppas verkligen att detta är fulhetens sista suck innan trenden vänder mot ett vackrare 2020-tal!

På kartan kan ni se var de nominerade till Sveriges fulaste nyproduktion finns

Arkitekturupprorets pris för vackraste nyproduktion?

Man kan även nominera och rösta om Sveriges finaste nyproduktion (se separat omröstning). Tyvärr är den överväldigande majoriteten nybyggen så skrämmande anskrämliga att vi haft  svårt att hitta kandidater till vårt finpris, men vill ändå lyfta upp de försök till försköning som gjorts under det gångna året och ge vinnaren ett diplom.

Missa inte prisutdelningen i Stockholm den 10 mars 2020

Tisdagen den 10 mars 2020 klockan 17.00-21.00 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset under Arkitekturupprorets tillställning i Stockholm, samt diplomutdelning till vinnaren av Sveriges finaste nyproduktion. Alla som vill delta i Kasper Kalkon-prisutdelningen är välkomna! UPPDATERING 2020-03-10: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om prisutdelningarna på Kalkon-galan 2020.

Kasper Kalkon-priset – så här röstar du

De trettio kandidaterna kan nu alla som vill rösta på. För detta krävs att du går med i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. (När du har lagt din röst kan du lämna gruppen om du vill, din röst kvarstår och räknas ändå.)

(Omröstningen är avslutad. Läs vem som vann tävlingen 2020 genom att klicka här.)

De nominerade till fulaste nybygge 2019

1. Kvarteret Mars, Trollhättan
Byggaktör: Serneke (totalentreprenad)

Är Kvarteret Mars i Trollhättan Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Ännu en grå höghuslåda i miljonprogramsnostalgi, med röda påhäng slumpmässigt placerade runt vissa fönster. Entreprenören använder sig av branschens flosklelordbok och säljer in bygget som “spännande” och “annorlunda” trots att trenden är flera år gammal och kopierad till leda. Spännande eller mest spänningshuvudvärk? Din röst kan avgöra frågan.


2. Brf Nils 24, Malmö
Arkitekt: Yellon
Byggherre: JM

Är Brf Nils 24 i Malmö Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Byggnaden har Malmö centrum som omedelbar granne och påstås ha en “unik” utformning. Hur två lådor kan vara unikt är en gåta då låd-konceptet föddes 1930. Det “nya” sedan några år tycks bestå i att stapla lådorna på varandra och låta den ena sticka ut som en dålig dag i en containerhamn. På samma sätt som när en 64-åring försöker vara “down with the kids” så beskriver JM själva byggnaden som en “tuff kille” och ett “kaxigt pekfinger som möter den som angör Malmö norr-ifrån”. Varför inte bara säga det som det är? Ett gigantiskt långfinger riktat mot alla som råkar vistas på platsen. Mörkt, kantig och helt befriat från allt som människor gillar och mår bra av.


3.  Almarevägens förskola, Järfälla
Byggaktör: Erlandsson Bygg, totalentreprenad

Är Almarevägens förskola i Järfälla Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Stäkets nya jätteförskola” – eller snarare jätte-ful-skola? För 53 miljoner i budget fick de 90 barnen något liknar mest en rymningssäker fängelsebunker med galler runtom. Ansvarig på förskolan säger att “alla har varit jättepositiva till själva arkitekturen.” Frågan är vilka dessa “alla” är?


4. Umami Park Etapp 1, Hallonbergen i Sundbyberg
Arkitekt: ÅF, sandellsandberg arkitekter AB, Liljewall, FOJAB, Civilisation, ETTELVA Arkitekter

Är Umami Park i Sundbyberg Sveriges fulaste nyproduktion 2019? (Foto: Arkitekturupproret)

I det första kvarteret i Umami Park har den högsta byggnaden 16 våningar. Som vanligt vill man ge de boende i lägenheterna en vidsträckt utsikt (över E18 och ett tidigare miljonprogram) men struntar i allmänheten på gatan som under en lång framtid ska tvingas se denna högresta otäcking i dekonstruktivistisk brutalism med huller-om-buller-fönster. Tyvärr mer smaklöst än smakfullt.


5. Marstrands Havshotell
Arkitekt: Wingårdhs arkitekter

Är Marstrands Havshotell Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Marstrand en älskad västkustpärla som lockar till sig båtfolk och turister. Här rev man nyligen det gamla vackra sekelskifteshotellet. Istället (dock inte på samma plats) fick turister och boende hålla till godo med detta missfoster. Marstrands Havshotell med 46 nya hotellrum är byggt för att ge hotellbesökaren en vacker vy, men tyvärr gäller detta inte dem som tvingas beskåda det utifrån. Wingårdhs arkitekter har skapat ett “unikt samspel” (lägg dessa till floskelordlistan) med naturen och havet. Nedre bilden visar vilken brutalistisk parasit hotellet är i en för övrigt så charmig och småskalig miljö.


6. Nya Regionens Hus, Göteborg
Arkitekt: White Arkitekter

Är Nya Regionens Hus i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Nya Regionens Hus ligger väldigt nära centralstationen och syns över halva Göteborg. Det gamla vackra stationshuset nere till höger i bild (även kallat “vita huset” i folkmun) har inte bara fått sällskap av denna  jättekloss i exakt fifteen shades of gray, utan domineras dessutom fullständigt av den. Nya Regionens Hus är tyvärr bara första byggnaden i det nya Centralenområdet som kommer bestå av ännu fler gråa höghus i stål, betong och glas.  Precis vad Göteborg behövde mer av…? Whites floskelgenerator harklade ur sig följande fantastiska beskrivning av denna randiga Heffaklump: “Gestaltningen av Nya Regionens Hus har gjorts med stor ödmjukhet; kontrasten mellan den gamla majestätiska stationsbyggnaden …. och det nya resliga höghuset används som ett verktyg i gestaltningen. Historiens vingslag ska kännas, ibland tydligt, andra gånger som lätta toner.” Jojo, det här var ju lika ödmjukt och finkänsligt som en knytnäve i solar plexus. Typiskt exempel på gaslighting.


7. Delfinen 1, Varberg
Arkitekt: White Arkitekter

Är Delfinen 1 i Varberg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Trögrostad cortén fortsätter vara ett lika populärt fasadmaterial hos byggbranschen som ogillat av allmänheten (då rost normalt förknippas med postapokalyps och förfall). Byggnaden hyser bland annat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i Varberg. Plus för sockelvåning och lokaler i bottenvåningen men denna kloss sticker knappast ut på ett positivt sätt utan sticker bara i våra ögon. Kommer årets rostlåda slå förra årets Kasper Kalkon-vinnare i Malmö?


8. Brf Messingen / Vulkanen 8, Eskilstuna
Arkitekt: Tovatt Architects & Planners
Byggaktör: Stadskoncept i Mälardalen AB

Är Vulkanen 8 i Eskilstuna Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Dena märkliga konstruktion ligger i centrala Eskilstuna och har ett “spännande” trappsystem som ska efterlikna grenarna på ett träd (uppenbart, eller hur?). Vulkanen 8 har fått Sveriges Arkitekter Sörmlands arkitekturpris 2019. Prisets syfte är “att marknadsföra intresset för god arkitektur bland befolkningen.” Om Sveriges arkitektkår skulle lyssna på allmänheten och inte befann sig i sin bubbla skulle de snabbt inse att allmänheten inte blir särskilt imponerad om “god arkitektur” representeras av missfoster som denna. “Motiveringen för priset är bland annat att husen visar tydlig respekt för det gamla och det nya, med ett uppkäftigt och humoristiskt formspråk” (Sveriges Radio, länk). Det enda humoristiska är juryns formulering. Extra minus för den extremt missanpassade placeringen intill ett gammalt charmigt trähus.


9. Silverpoppelns förskola, Borås
Arkitekt: LILJEWALL arkitekter AB

Är Silverpoppelns förskola i Borås Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Kritstrecksrandig bunker i olika nyanser av grått. Förskolan, inriktad på de allra yngsta, har ambitionen att uppmuntra till skapande och kreativitet, åtminstone interiört. Forskning visar att repetitiva randiga mönster i fasader kan skapa obehag, i vissa fall trigga epileptiska anfall. Är det en lämplig miljö för barn?


10. Partille Port, Partille, Göteborg
Arkitekt: QPG Arkitektur AB
Byggherre: Peab Bostad AB

Är Partille Port i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Legobyggnaden Partille Port ligger ca 15 minuter från Göteborg. Studier visar att människor generellt trivs med symmetri och varma färger samtidigt som asymmetriska mönster och färglösa eller allt för skrikiga färger skapar obehag. Om arkitekterna bakom detta bygge har läst miljöpsykologi kan man undra vad de har emot de stackars Partille-borna. Ett typiskt exempel på den under 2010-talet så populära stilen dagismodernism som hade passat bättre på just daghem.


11. Nya studenthuset på Campus Valla, Linköping universitet
Arkitekt: White Arkitekter

Är nya studenthuset på Campus Valla i Linköping Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Så här ser Linköping universitets nya studenthus på Campus Valla ut: en fyrkantig Victor Vasarely-inspirerad orangeröd kloss i 1970-talsnostalgi, med ambitionen att bli “alla tiders mest dynamiska studiemiljöer”. Ett plus är att en stor del av insidan är byggd av trä. Vad kallas arkitekter som enbart kan skapa interiör trevnad?


12. Scandic Hotel (tillbyggnad), Norrköping
Arkitekt: Krook & Tjäder

Är tillbyggnaden till Scandic Hotel i Norrköping Sveriges fulaste nyproduktion 2019? (Foto: AU, fri att använda)

Arkitekternas vision för nya tillbyggnaden till Scandic Norrköping City var att skapa “ett attraktivt, välfungerande hotell och ett nytt publikt stadsrum som ger något extra till både hotellgäster och staden Norrköping.” Resultat blev en jättebunker i träbrutalism (omålat trä som försöker se ut som rå betong), komplett med långsmala skottgluggar istället för fönster.  Bunkern sattes ihop av förproducerade moduler på nolltid. “Vi staplar byggklossar på varandra. Det är lite som att bygga med Lego, fast i jätteformat.” säger byggherren Kenneth Wåhlberg i lokaktidningen Folkbladet. Man ser den missanpassade lådan sticka upp på andra sidan strömmen från Elite Grand Hotel, bakom de sista spillrorna av det som blev kvar av charmiga Saltängen efter den stora rivningsvågen.


13. Widénska gymnasiet, Västerås
Arkitekt: Archus Arkitektur AB
Byggaktör: Hemsö

Att bygga skolor som ser ut som uppförstorade hi fi-anläggningar i teak från 1960-talet är tydligen fortfarande populärt (vi har haft flera tidigare Kalkon-priskandidater med samma förebild). Komiskt nog även nominerad till Västmanlands arkitekturpris 2020.


14. Brf Långan, Västra Klevgatan 5, Strömstad
Arkitekt: Okänd

Är Brf Långan i Strömstad Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Hur är det möjligt att få bygglov till något sådant som avviker så mycket? Den mörka lådan är nyuppförd mitt i centrala Strömstad och kallas Mordor av lokalborna, man kan förstå varför. “Det tar något längre tid att sälja än tidigare” står det i Strömstads Tidning. Att bygga något så fasansfullt mörkt och fult bland vackra färgglada gamla trähuskvarter borde vara förbjudet. Den enorma lådan tar över hela kulturkvarteret och skrämmer bort turisterna för all framtid. Strömstad är kanske en av Sveriges vackraste städer, men framöver får den nog byta namn till “Lilla Västerås”.


15. Brf Glasblåsaren, Jönköping
Arkitekt: Gunilla Gustafsson, Creacon
Byggherre: HSB

Är Brf Glasblåsaren i Jönköping Sveriges Fulaste Nyproduktion? (Tips och foto: Anders Gröndahl)

Vad är detta? Fören på en pixel-färja som fått landkänning? Här har man lyckats förfula ett redan trist bostadsområde vid Munksjön i Jönköping genom att kopiera de sämsta idéerna från arkitekternas lekstuga Vallastaden. “Den glasbeklädda triangelspetsen, trapphus och balkongglas kommunicerar de varierande kulörer som platsen skiftar i under ett år. Den gulbruna våtmarksvassen, höstens grådis, nysnöns bländade vitt och sommarvattnets skiftande blåtoner”, säger arkitekten Gunilla Gustafsson i ett citerat pressmeddelande. Tyvärr gör inte denna långsökta association att de blaffiga rutorna smälter in bättre.


16. Selma Center, Göteborg
Arkitekt: White arkitekter

Är Selma Center i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Stadsdels- och kulturhuset, uppkallat efter Selma Lagerlöf, är tänkt att påminna om ridån på en teater. Tyvärr får man mest intrycket av att ridån redan har gått ner. Färglös brutalism av modell parkeringshus från 60-talet blir inte bättre för att man sågar ut skojiga mönster i fasaden som ser ut som schabloner för väggmålning (det gjordes för övrigt också redan 1962). Grå och steril bunker anser lokalbefolkningen.


17. Regionens hus, Skövde
Fastighetsägare: Hemsö fastighets AB

Är Regionens hus i Skövde Sveriges fulaste nyproduktion 2019? (tips och foto: Benjamin Rudström)

När testperson fick gissa byggåret på den stora beiga klumpen blev svaret 1963. Men nej, det är faktiskt nybyggt (inflyttningen var i slutet av 2018, vi tar med den ändå). Det nya med byggnaden är alltså inte den yttre formgivningen i typisk retrotristess, utan att det interiört utformats för ett “aktivitetsbaserat arbetssätt utan fasta platser” (d v s extra stressmoment för personalen), snäppet ännu värre än öppna kontorslandskap. Fastighetsägaren å sin sida hoppas att byggnaden ska “öka Västra Götalandsregionens attraktionskraft som arbetsgivare”. Till sällskap har den fått ett parkeringshus (?) med någon sorts tändsticksraster utanpå.


18. House of Imperia, Kungsängen 15, Västerås
Byggherre: Imperia Fastigheter

Är House of Imperia i Västerås Sveriges fulaste byggnad 2019?

En ljus och en mörk kloss, oerhört spännande. Ser det bekant ut? Har vi sett detta förut? Kanske inte i Västerås – det räcker med att besöka slumpvis vald svensk stad så hittar man samma intetsägande färglösa klossar där.


19. Sandbyhov 33, äldreboende, Norrköping
Arkitekt: ENTER Arkitektur
Byggherre: KIAB Fastigheter
Beställare: Attendo Scandinavia

Är Sandbyhov 33 i Norrköping Sveriges fulaste nybygge 2019?

På en höjd i Norrköpings utkant, precis vid infarten och nära det nationalromantiska Sandbyhovs gamla sjukhusområde, låg plötsligt en dag en stor orange och gul kloss. Förvirrad river man sig i huvudet och kan svära på att den måste ha legat där sen 1975. Men nej, den är faktiskt byggd 2019 trots att huset ser ut som något från tiden för den mest hysteriska tilläggsisoleringen, komplett med färgglad plåt utanpå. Enligt hemsidan är den “kostnadseffektivt uppförd med låga omkostnader”. Det förklarar en del… Marknadsförs som ett äldreboende med “det lilla extra” i form av spa, sportbar mm. Förhoppningsvis bättre på insidan än på utsidan. Insändare i lokalpressen kallar det “en orange katastrof“.


20. Comfort Hotel, Umeå
Arkitekt: okänd

Är Comfort Hotel i Umeå Sveriges fulaste nybygge 2019?

Det nyinvigda Comfort Hotel Umeå City som har uppförts ovanpå ett befintligt parkeringshus (som redan i sig var fult). Hotellet, som är ett franchise-samarbete mellan Nordic Choice Hotels (Petter Stordalen) och Hilding Hotel Group (Hilding Holmquist), ligger vid Renmarkstorget i centrala Umeå. Det färdigställdes redan 2018 men får komma med i årets final av 2010-talets race mot botten.


21. Kristallen, Kiruna 
Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S
Byggherre: LKAB / Kiruna Kommun

Är Kristallen i Kiruna Sveriges fulaste nybygge 2019?

När Kiruna nu flyttas så började man med att bygga stadshuset Kristallen, eller ”toarullen” som den kallas av Kiruna-borna själva. Kirunas nya stadskärna kommer därmed inte kretsa kring en låda, utan en bunt lådor i olika storlekar, nedryckta i en gigantisk toarulle. Man har visserligen plockat med det ikoniska klocktornet från gamla kommunhuset, men då ingen anpassning skett bildar de två solitärerna en nästan komiskt disharmonisk helhet. ”Jaha, skulle DEN vara med? Aja, ställ den där borta någonstans…” Nåja, rullen verkar åtminstone ganska fin inuti.


22. Arenaparken/Central Park, Lund
Byggaktör: HSB och Veidekke

Är Central Park i Lund Sveriges fulaste nybygge 2019?

När du tänker på Lund, vad tänker du då? En småskalig idyll med pittoreska gamla hus? Vinnaren av Sveriges vackraste byggnad? Eller gråa lådor med turkosa plexiglasbalkonger som lika gärna hade kunnat vara byggda i Vällingby, Uppsala eller Örebro? Nya området Central Park/Arenaparken ska fortsätta växa med både grå och rutiga lådor i en enda stor röra. Svenska arkitekter tror att man snor ett populärt amerikanskt områdesnamn så ska det automatiskt bli populärt också här. Vi vet ju alla hur många “Lilla Manhattan” det plötsligt ploppat upp i Sverige.


23. Kv. Viljan 11, Silogatan 8, Sjöbo
Arkitekt: information kommer
Byggherre: information kommer

Hyreshuset ligger vid bussterminalen och kommer att ha 24 lägenheter, ettor till fyror. Att bo här kommer tex att kosta 5300 kronor i månaden för en etta och ungefär 7000 för en tvåa för något som ser ut som staplade evakueringsbaracker. Inkluderat är iallafall skottgluggar till fönster.


24. Angereds resecentrum, Angered
Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter

Är Angereds Resecentrum Sveriges fulaste byggnad 2019?

Den stora trenden under 2019 var, förutom anonyma lådor, höga anonyma lådor som man kallade “landmärken” samt asymmetriska “resecentrum” (nyspråk för “station”). Nästan varenda svensk stad verkar ha fallit för denna fluga, och stadsdelen Angered i Göteborg är inget undantag. Trots att de boende i området hade uttryckt en önskan om en byggnad utan baksida så lyckades arkitekten via sin Pentagon-formade byggnad skapa hela fem baksidor. Som så ofta när det gäller banala nybyggen är det Wingårdhs som ligger bakom.

25. PEABs nya kontorshus i Ulriksdal, Solna

Är PEABs nya kontorshus i Ulriksdal Sveriges fulaste nybygge 2019?
Skiss till kontorshus, Ludwig Mies van der Rohe (1922)

Peab har uppenbart tagit inspiration av Mies van der Rohes gamla skiss från 1922 när de skulle bygga sitt nya kontorshus längs E4.an vid Ulriksdal. De långt ifrån ensamma om att kopiera gamla förebilder (se Lika som bär). Bredvid Mies-pastischen byggs även ett dekonstruktivistiskt monster och fler byggnader är planerade som säkert inte heller kommer försköna infarten till huvudstaden norrifrån.


26. Brf Viva, Göteborg
Arkitekt: Malmström & Edström
Byggaktör: Riksbyggen

Är Brf Viva i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?
Är Brf Viva i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2019?
Vad säger ni, blev Brf Viva vackrare en solig sommardag?

Tro det eller ej men detta är vinnaren av priset “Göteborgs bästa byggnad 2019”. Det lustiga är att en del av priset består av 5000 kronor som kan användas till konstnärlig utsmyckning. Kan verkligen behövas! Marknadsförs som ett “hållbart” projekt men uppenbarligen inte estetiskt hållbart.

27. Kronängsskolan, Vaxholm

Är Kronängsskolan i Vaxholm Sveriges fulaste nyproduktion 2019? (Tips och foto: Sten Wickström)

Mer retrotristess, denna gång i megaformat. Påminner om en flygplats från 1950-talet. Inuti ska den vara modern, flexibel, öppen och social, lovar reklambroschyren. Vi får hoppas att den är trevligare på insidan än på utsidan.

28. Byhöjden, Bågevägen 282 A & B, Bosvedjan, Sundsvall
Arkitekt: Arkinova Arkitekter KB
Byggentreprenör: NCC Sverige AB
Byggherre: Mitthem AB

Är Byhöjden Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Nej, detta är inte byggt 1958 utan 2019. Byhöjden visar att vare sig byggbranschen eller politikerna lärt sig något av misslyckandet med miljonprogrammet; segregeringen, funktionsuppdelningen, brutalismen och det dysfunktionella konceptet med höghus-i-park(eringsplats) utan kör nu på med ett nytt miljonprogram i samma stil.


29. Stallmästaren trygghetsboende, Remonthagen Östersund
Byggherre: Östersundshem

Är Stallmästaren trygghetsboende Sveriges fulaste nyproduktion 2019?

Fler otrygga höghus-i-park istället för riktiga kvarter och stadsgator. Säkert trevliga inuti men knappast som bostadsområde.


30. Brf VIP-logen, Arenastaden, Solna

Är VIP-logen i Arenastaden, Solna Sveriges fulaste nyproduktion 2019? (Foto Peab)

Som om Arenastaden inte redan är dystopisk nog så har den nu blivit flankerad av ännu fler sanslöst höga punkthus. I och för sig färgglada och säkert med bra utsikt och standard men ger i alla fall på håll intryck av bulgarisk förort från 1980-talet.


That’s all folks!

(Omröstningen är avslutad. Läs vem som vann tävlingen 2020 genom att klicka här.)

(Notera att kommentarer på bloggen inte räknas som röster)

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

50 svar på ”Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2020 – utse 2019 års fulaste hus”

  1. Man blir deprimerad och tankarna går till ett koncentrationsläger , tyvärr måste jag åka förbi skräpet varje dag! 16 fulast av alla.

 1. 14. Inte bara ett utomordentligt fult hus, det står ut som en infekterad varböld i den annars vackra omgivningen. Har hört attman nödslaktar svårt skadade djur, här känns nödrivning (av fula huset) relevant.

 2. Det här var verkligen svårt, så mycket fulhet, men jag tror jag säger nr 16. Selmalagerlöfs hus. Och på 2:a-plats nr 3. Den grå förskolan.

  1. Man får gärna uttrycka sin åsikt här men själva omröstningen sker bara på Facebook.

   Förstår att det blir svårt att välja, har nog aldrig funnits så många fula kandidater samtidigt.

   1. Ogillar vårat nya stadshus (Kiruna) men bog känns den ändå klasser bättre än brf viva eller vulkanen 8. Otroligt mycket fult som byggs

 3. nr 20 då det är ännu ett mörkt mordorhus i fyrkantig össtatsstil som bara ger en rysningar över sin stygghet.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook. Kommentarer här på bloggen kommer tyvärr inte att räknas.

 4. #14, Brf Långan i Strömstad. Jag mår fysiskt illa av hur man så kapitalt förstör en idyll.

  (first runner up: #12 Scandics tillbyggnad i Norrköping, second runner up #23 Sjöbo, abetarbaracker).

  Men vissa var faktiskt OK. Speciellt Området i Östersund, där man vridit upp alla 4 höghus i rad, men hörn mot hörn, precis som man skall för att alla skall få utsikt, samt 4 st 4-vån hus runt ett torg. Vet inte varför detta kom med som fulast?

  1. Alla får nominera och några tyckte detta var fult.

   Varför står i inlägget. Konceptet höghus-i-park är ganska förlegat, även om folk får utsikt. Det skapar inte samma trygghet som tät kvartersstad med riktiga gator och separata parker.

 5. 23. Kv. Viljan 11, Silogatan 8, Sjöbo
  Arkitekt: NP Arkitekter
  Byggherre: LENY Fastighets

  Ser ut som om ”arkitekten” kommit på att de hade glömt trapporna.

 6. Trots det bildmässiga eländet blev det riktigt underhållande att läsa alla sarkastiska kommentarer

 7. Scandic i NorrKöping! HUR man kan tillåta den byggnaden bland den övriga kulturhistoriska är svårt att förstå!

 8. Nr 5 havshotellet marstrand, fruktansvärt att de fått bygga detta hus på en av västkustens finaste platser.

 9. Det är ju helt otroligt att byggfirmor och arkitekter tillåts göra sån’t här. Jag trodde att sextiotalet var slut – och att vi bodde i Sverige, inte Östtyskland.

 10. Så beklämmande att se alla dessa styggelser. Vi har ett nytt “naturskönt” område i Vänersborg – Holmängs Hage – med mörkröda lagårdslängor och mycket mörkgrått. Brrrr… dessutom brukar vi få “njuta” av byggnadsställningar runt nya bostadshus som tar in fukt… trots varnande exempel… vad händer i arkitektbranschen? Och hur kan man beställa sådana hus?

 11. Hur kan nybyggda Åby Hotell inte vara nominerad? Den byggnaden kanske det fulaste som skapats i mannaminne.

  1. Hur? Genom att ingen nominerat den såklart. Om du tyckte den borde nomineras så var du ju välkommen att göra det.

   Vi som sammanställer nomineringarna har tyvärr inte några allseende ögon som ger oss möjlighet att se vartenda fulbygge i hela landet utan är beroende av våra medlemmar och sympatisörer för tips.

   Har du bild eller länk på fulhotellet?

    1. Ja, hugaligen, den hade verkligen platsat bland kalkonerna. Men konkurrensen var stenhård i år och vi hade ändå inte plats för fler. Den kanske kan få vara med på någon av våra sidor om svenska fulbyggen.

 12. Nr 23, finns många katastrofala byggnader här men kv. Viljan i Sjöbo framkallade omedelbara kräkreflexer. Riktigt så illa framstod inte något av de andra förslagen.

  1. Notera att man måste rösta via Facebook, det man skriver här räknas inte som röst.

 13. Nr 16 Selma Center
  Hur kunde vi få en grå betongbunker när vi skulle få ett nytt kulturhus?
  Har vi inte tillräckliigt med betongklumpar redan. I dethär landet har vi mest grått under hela vintern, det räcker och blir över. Fram för mera färg istället.

 14. 26.
  Dessa byggnader ser helt fula ut från norrriktningen (Chalmers-området), de liknar militära försvarskonstruktioner från andra världskrigets tid snarare än mänskligt hem. Viss dekoration av nordfasader behövs.

 15. Det värsta med nr 2 BRF Nils i Malmö framgår inte av beskrivningen.
  Hela området kring Drottningtorget, Pauli kyrka, Slussplan, bort mot centralen har en gemensam höjd på husen. Även husen mittemot Nils på andra sidan Drottninggatan har grundhöjden på 5- 6 våningar. Med undantag för kyrktorn är det Nils som obegripligt fått lov att bryta den. Samma gäller det obegripligt uppskattade sk. Trähuset vid Slussplan. Dessa hack i Malmös Skyline blir tydliga då det är det man ser när man norrifrån kommer eller lämnar Malmö med tåg

 16. Bilden här på 22. Arenaparken/Central Park, Lund ger en minst sagt förskönad bild av eländet. Verkligheten är mycket värre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.