Sveriges vackraste byggnad är nu framröstad – Universitetsbiblioteket i Lund vann!

Vilken är Sveriges vackraste byggnad? Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med sina över 50 000 medlemmar har nu röstat fram svaret på denna fråga. Vi fick sammanlagt in över 45 000 röster i deltävlingarna (27 501) och finalen (18 127). Självklart går skönhet att mäta. Se nedanför för hela topplistan. Vår tävling har blivit mycket omskriven i massmedia under 2019 och ligger högst rankad på Google för sökningen “Sveriges vackraste byggnad”. Vinnarbyggnaden får därmed som extra bonus att komma upp som första träff på de sökorden. Så nu är det officiellt: Sveriges vackraste byggnad är Universitetsbiblioteket i Lund!

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Sveriges vackraste byggnad är Universitetsbiblioteket i Lund
Sveriges vackraste byggnad är Universitetsbiblioteket i Lund

Universitetsbiblioteket i Lund är Sveriges vackraste byggnad

Universitetsbiblioteket i Lund stod klart 1907 och ritades av arkitekt Alfred Hellerström. Tegelhuset med sina trappstegsgavlar och stora spetsbågiga fönster, som glänser i solen, anknyter till staden Lunds medeltidshistoria, och Hellerström ingår därmed i en lundensisk tradition från 1800-talsarkitekten C. G. Brunius, som inspirerades av medeltida byggnadsstilar. Biblioteket tronar på Helgonabacken, en sägenomspunnen plats strax utanför den gamla stadskärnan. Parken, där marken lyser blå av scilla på våren, utgör en fin omramning till byggnaden. Fasaden täcks till stora delar av vildvin, som får sprakande höstfärger. Hellerström är också känd för andra monumentala byggnadsverk i historiserande stil, bl.a. Katedralskolan och Grand Hotel i Lund och Helsingborgs rådhus. Hans planer för en utbyggnad av Universitetsbiblioteket, som skulle ha resulterat i en fyrkantig borg, fullföljdes tyvärr inte, eftersom modernistiska stilideal tog överhanden, men husets ståtliga framsida bär alltjämt hans signum.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Topp tre vann ett diplom och en plakett

Tvåa i tävlingen är det pampiga Hirschka huset i Sundsvall och trea är det välkända nordiska museet i Stockholm. Alla byggnader i topp 3 får ett vackert diplom och en plakett från Arkitekturupproret. När kan vi komma och lämna det till er i Lund och Stockholm? Vi i styrelsen kommer gärna på besök till fler pristagare än Sundsvall.

Arkitekturupprorets Eric Norin överlämnar diplom och prisplakett till representanter från Hirschska husets (tvåa i tävlingen) fastighetsägare Liljum Fastigheter.
Arkitekturupprorets Eric Norin överlämnar diplom och prisplakett till representanter från Hirschska husets (tvåa i tävlingen) fastighetsägare Liljum Fastigheter.

Detta var en av våra fyra riksomfattande omröstningar

Folkrörelsen Arkitekturupproret med nära 44000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad, 2018 Sveriges fulaste stad och Sveriges fulaste byggnader. (2020). Därmed var det naturligt att fortsätta våra populära tävlingar och utse Sveriges vackraste byggnad. Nära 20000 röster trillade in i finalen och 1214 av dessa lades på Universitetsbiblioteket i Lund. Omröstningens 23 lokala deltävlingar, dvs semifinalerna började den 1 maj 2019 (totalt 27501 röster inkom) och finalen startade sedan 1 oktober. Tävlingen pågick alltså totalt under åtta månader. Alla som ville fick vara med och rösta på valfri byggnad och valfri arkitekturstil, vilket också innebar att personer som inte sympatiserar med våra arkitekturfrågor har kunnat delta. Vi bjöd också in branschorganisationen Sveriges Arkitekter samt Sveriges alla modernister att delta med modernistiska alternativ. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta, men klicka här för att se hur arkitekterna själva bor. Syns en tendens? Vi har ju dessutom tidigare visat er hur just omröstningar visar folkets favoritsmak.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Under 8 månader röstade vi fram hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna.

Svenskarna föredrar arkitektur i klassisk stil

Omröstningen ger oss också en möjlighet att analysera vad de röstande anser om olika typer av arkitektur. Tidigare nationella och internationella undersökningar visar att personer generellt föredrar arkitektur i klassisk stil före modernistisk stil. Faktum är att en ny undersökning gjord av Svenska Dagbladet visar att Stockholmare betalar i snitt 40% mer för bostadsrätt i klassisk stil, jämfört med en bostadsrätt i modernistisk stil. Omröstningen om Sveriges vackraste byggnad bekräftar, minst sagt, tidigare mönster. Faktum är att ingen modernistisk byggnad kom över 100 röster. Vi får gå så långt bak som till 84e plats för att hitta en modernistisk byggnad. Nämligen Turning Torso med 74 röstande. Resultatet av omröstningen bör ses som ett rejält underbetyg till den arkitektoniska stil som präglat Sverige de senaste decennierna. Värt att nämna är att ytterst få av byggnaderna som har vunnit det s.k. Kasper Sahlin-priset (den svenska arkitekturens Oscarsmotsvarighet) nådde finalen och de som gjorde det hamnade alla i botten. Det är tydligt att smak går att mäta.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Omröstningen skedde via Facebook

För er som missade själva tävlingen kan vi kort berätta att omröstningen skedde via en omröstningstråd i vår facebook-grupp (klicka här för att besöka). För att rösta krävdes alltså ett facebook-konto vilket gjorde tävlingsresultatet omöjligt att manipulera då man röstade i sitt eget namn. Alla som ville kunde vara med och rösta på valfri byggnad. I semifinalerna kunde alla lägga till egna alternativ, men Facebook tillåter max 100 alternativ så finalens lista skapades från alla deltävlingarna topplistor. När detta blogginlägg skrevs på nyårsafton 2019-12-31 hade totalt 18000 röster inkommit. Topp 100 presenteras närmare med bilder längre ner och därefter följer hela topp 100 i en lång lista. Vad säger ni, vann rätt byggnad?

Finns Sveriges vackraste byggnad i Stockholm?
VA? Fanns inte Sveriges vackraste byggnad i Stockholm?

Det var en oerhört komplicerad tävling

Årets tävling var mer komplicerad än tidigare tävlingar. Att lista alla Sveriges städer var inte svårt under våra tidigare tävlingar, men då Sverige innehåller fler än 100 byggnader måste ett rättvist urval göras. Våra omröstningar pågår alltid på Facebook (klicka för lista över grupper) och deras röstningsfunktion tillåter endast 100 alternativ. För att alla landets medborgare ska känna sig nöjda med urvalet till finalen började vi med att rösta fram storstädernas vackraste byggnader i våra 23 lokalgrupper. Därefter plockade vi sedan de översta kandidaterna från dessa topplistor. Nedanför ser ni alla våra lokalgrupper där vi plockade ett urval på 1-8 byggnader från varje svensk storstads deltävlings topplista.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Var togs urvalet på 100 byggnader fram?

Vi startade deltävlingar med lokala omröstningar i våra 22+1 lokalgrupper på Facebook. Klicka här för att se slutresultatet i varje deltävling. Totalt fick vi in hela 27501 antal röster i dessa semifinaler. Samtliga lokalgrupper som höll lokaltävlingar listas nedanför:
1. Stockholms Arkitekturuppror
2. Göteborgs Arkitekturuppror
3. Malmös Arkitekturuppror
4. Uppsalas Arkitekturuppror
5. Västerås Arkitekturuppror
6. Norrköpings Arkitekturuppror
7. Helsingborgs Arkitekturuppror (tillsammans med Landskrona)
9. Lunds Arkitekturuppror
9. Borås Arkitekturuppror
10. Örebros Arkitekturuppror
11. Sundsvalls Arkitekturuppror
12. Gotlands Arkitekturuppror Visby.
13. Linköpings Arkitekturuppror
Resten av Sveriges mindre städer hade delade tävlingar i större regionala grupper:
14. Dalarnas Arkitekturuppror Falun, Avesta, Borlänge, Mora mfl.
15. Smålands Arkitekturuppror Växjö, Jönköping, Kalmar, Ljungby, Eksjö mfl.
16. Blekinges Arkitekturuppror Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg
17. Norrlands Arkitekturuppror Umeå, Luleå, Gävle, Kiruna, Söderhamn mfl.
18. Värmlands Arkitekturuppror Karlstad, Karlskoga, Arvika mfl.
19. Hallands Arkitekturuppror Halmstad, Varberg, Falkenberg mfl.
20. Skånes Arkitekturuppror Ystad, Kristianstad, Ängelholm mfl.
21. Västra Götalands Arkitekturuppror Trollhättan, Uddevalla, Skara mfl.
22. Mellansveriges Arkitekturuppror Ett slutgiltigt uppsamlingsheat för 35 mindre städer såsom Eskilstuna, Köping, Arboga, Katrineholm, Vadstena, Sigtuna, Mariefred mfl.

Finns Sveriges vackraste byggnad i Göteborg?
Va? Fanns inte Sveriges vackraste byggnad i Göteborg?

Alla stilar fick delta – självklart också modernism

Vi gjorde ett demokratiskt tillägg för att sträcka ut en hand till den svenska arkitektkåren och landets alla modernister. Vi bjöd in branschorganisationen Sveriges Arkitekter att delta med de byggnader som prisats med branschens finpris sedan 1960-talet. Därutöver kompletterade vi med de mest populära modernistiska alternativen och skapade en egen deltävling där vi röstade fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad/låda i vår huvudgrupp. Det var ett uppsamlingsheat för att få fram de byggnader som arkitektbranschen och modernisterna själva föredrar och vi fick in hela 2347 röster. Byggnader i modernistisk stil vinner sällan några skönhetstävlingar om folket får bestämma. Då vi, till skillnad från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, inte är ett smakmonopol som bara tillåter en enda stil, så vill vi dock få med alla möjliga stilar i huvudtävlingen enligt devisen “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 84% föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16% föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism. Därför sträckte vi demokratiskt ut vår hand till Sveriges arkitekter och lådmodernister genom att tillåta att 16 av 100 bidrag i vår final är modernistiska byggnader. Denna deltävling avgjordes i somras och mer information hittar du här: Detta är Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Är modernistisk arkitektur vackrast i Sverige?
Va? Är Sveriges vackraste byggnad inte modernistisk?

Mindre städer och orter glömdes inte bort

De mindre städer som ännu saknar egna lokala facebookgrupper fick sina bidrag framröstade i samlingsgrupper som t.ex. Skånes Arkitekturuppror, Smålands Arkitekturuppror, Norrlands Arkitekturuppror och så vidare. Vi dammsög hela hela Sverige på vackra byggnader och vi glömde inte mindre orter som Simrishamn, Marstrand, Vaxholm eller Söderhamn o.s.v. Oroa er inte, för vi tar alltid våra tävlingar och omröstningar på största allvar.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Finns Sveriges vackraste byggnad i Malmö?
Va? Fanns inte Sveriges vackraste byggnad i Malmö?

Inga kyrkor eller slott fick delta

För spänningens skull fick inga kyrkor, slott eller försvarsanläggningar delta i deltävlingarna eller i finalen. Hur kul vore det att se vackra Drottningholm, Gripsholms slott, Uppsala domkyrka, Lunds domkyrka eller Riddarholmskyrkan sluta som topp 5? Eller kanske Visbys ringmur skulle sluta som överlägsen etta med Skansen i Göteborg precis bakom. Slott och kyrkor kan få egna omröstningar i framtiden om detta önskas, men i denna tävling fick de inte vara med. Tävlingen handlade enbart om märkesbyggander och typisk stadsbyggnation, vilket gör att vanliga villor heller inte fick delta. Undantag gjordes för stadshus, dvs privatbostäder inom historiska stadskärnor.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Kyrkor och slott får inte delta i tävlingen.
Kyrkor och slott fick inte delta i tävlingen.

Även rivna byggnader fick delta i finalen

Då Sverige förlorade tiotusentals vackra gamla hus under rivningshysterin lät vi även dessa delta i tävlingen. Vi vill ju rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna och då får vi inte glömma förlorade pärlor som Sagerska husen (Stockholm), Centralpalatset (Helsingborg) Butterickshuset (Malmö) eller Arkaden (Göteborg). 2 av bidragen i finalen var byggnader som inte längre existerar. Låt oss hoppas att en av Sveriges mest älskade förlorade byggnader en dag ska få lov att återuppstå, på samma sätt som i främst Tyskland där man återskapar gamla mästerverk. Vi i Arkitekturupproret tycker det är viktigt att lära ut om rivningshysterin till nästa generation. Hur många av dagens ungdomar vet ens om att våra svenska städer var så mycket vackrare än de är idag? Vi har listat några av de vackraste av de förlorade husen i vår facebookgrupp FÖRE OCH EFTER – Låt oss aldrig glömma rivningshysterin! och alla dessa var välkomna i deltävlingarna.

Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 vackraste byggnader!

Vackra rivna byggnader i Göteborg, Lund och Helsingborg
Vackra rivna byggnader i Göteborg, Lund och Helsingborg

TOPP 100 – SVERIGES 100 VACKRASTE BYGGNADER

Nedanför listas Sveriges alla 100 vackraste byggnader med bild. Slutresultatet som listas är det som gällde precis innan publiceringen av detta blogginlägg 2020-01-01. En sammanfattning av hela listan i ren text finns nederst på denna sida.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Universitetsbiblioteket i Lund är Sveriges vackraste byggnad

1. Universitetsbiblioteket i Lund (1249 röster)

Universitetsbiblioteket i Lund är nu framröstad som Sveriges vackraste byggnad. Mer information om vinnarbyggnaden finns överst i detta inlägg, men hur gick det för de andra byggnaderna i Lund? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Lunds deltävling.

Universitetsbiblioteket i Lund är Sveriges vackraste byggnad
Universitetsbiblioteket i Lund är Sveriges vackraste byggnad.

2. Hirschska huset i Sundsvall (1008 röster)

Hirschska huset i Sundsvall är nu framröstad som Sveriges näst vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Sundsvall? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Sundsvalls deltävling.

Hirschska huset i Sundsvall är Sveriges näst vackraste byggnad genom tiderna
Hirschska huset i Sundsvall är Sveriges näst vackraste byggnad genom tiderna

3. Nordiska museet i Stockholm (926 röster)

Nordiska huset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges tredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Nordiska Museet i Stockholm är Sveriges tredje vackraste byggnad genom tiderna
Nordiska Museet i Stockholm är Sveriges tredje vackraste byggnad genom tiderna

4. Rådhuset i Helsingborg (713 röster)

Rådhuset i Helsingborg är nu framröstad som Sverige fjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Helsingborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Helsingborgs deltävling.

Rådhuset i Helsingborg är Sveriges fjärde vackraste byggnad genom tiderna
Rådhuset i Helsingborg är Sveriges fjärde vackraste byggnad genom tiderna.

5. Kallbadhuset i Varberg (592 röster)

Kallbadhuset i Varberg är nu framröstad som Sveriges femte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Varberg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Varbergs deltävling.

Kallbadhuset i Varberg är Sveriges femte vackraste byggnad genom tiderna.
Kallbadhuset i Varberg är Sveriges femte vackraste byggnad genom tiderna.

6. Universitetshuset i Lund (457 röster)

Universitetshuset i Lund är nu framröstad som Sveriges sjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Lund? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Lunds deltävling.

Universitetshuset i Lund är Sveriges sjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Universitetshuset i Lund är Sveriges sjätte vackraste byggnad genom tiderna.

7. Strykjärnet i Norrköping (382 röster)

Strykjärnet i Norrköping är nu framröstad som Sveriges sjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrköping? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Norrköpings deltävling.

Strykjärnet i Norrköping är Sveriges sjunde vackraste byggnad genom tiderna.
Strykjärnet i Norrköping är Sveriges sjunde vackraste byggnad genom tiderna.

8. Schantzka huset, dvs det röda huset på Stortorget i Stockholm (340 röster)

Schantzka huset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges åttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Schantzka huset i Stockholm är Sveriges åttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Schantzka huset i Stockholm är Sveriges åttonde vackraste byggnad genom tiderna.

9. Societetshuset i Marstrand (329 röster).

Societetshuset i Marstrand är nu framröstad som Sveriges nionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västra Götaland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Marstrands deltävling.

 Societetshuset i Marstrand är Sveriges nionde vackraste byggnad genom tiderna
Societetshuset i Marstrand är Sveriges nionde vackraste byggnad genom tiderna

10. Rådhuset i Söderhamn (319 röster).

Rådhuset i Söderhamn är nu framröstad som Sveriges tionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Söderhamns deltävling.

Rådhuset i Söderhamn är Sveriges tionde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Söderhamn är Sveriges tionde vackraste byggnad genom tiderna.

11. Tingshuset i Sollefteå (314 röster)

Tingshuset i Sollefteå är nu framröstad som Sveriges elfte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Sollefteås deltävling.

 Tingshuset i Sollefteå är Sveriges elfte vackraste byggnad genom tiderna.

Tingshuset i Sollefteå är Sveriges elfte vackraste byggnad genom tiderna.

12. Tellushuset i Ljungby (313 röster)

Tellushuset i Ljungby är nu framröstad som Sveriges tolfte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Småland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Ljungbys deltävling.

Tellushuset i Ljungby är Sveriges tolfte vackraste byggnad genom tiderna
Tellushuset i Ljungby är Sveriges tolfte vackraste byggnad genom tiderna

13. Gamla apoteket i Visby (293 röster)

Gamla apoteket i Visby är nu framröstad som Sveriges trettonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna på Gotland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Visbys deltävling.

Gamla apoteket i Visby är Sveriges trettonde vackraste byggnad genom tiderna.
Gamla apoteket i Visby är Sveriges trettonde vackraste byggnad genom tiderna.

14. Stadshuset i Stockholm (274 röster)

Stadshuset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges fjortonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Stadshuset i Stockholm är Sveriges fjortonde vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshuset i Stockholm är Sveriges fjortonde vackraste byggnad genom tiderna.

15. Rådhuset i Östersund (273 röster)

Rådhuset i Östersund är nu framröstad som Sveriges femtonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Östersunds deltävling.

Rådhuset i Östersund är Sveriges femtonde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Östersund är Sveriges femtonde vackraste byggnad genom tiderna.

16. Stationshuset i Boden (272 röster)

Stationshuset i Boden är nu framröstad som Sveriges sextonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Bodens deltävling.

Stationshuset i Boden är Sveriges sextonde vackraste byggnad genom tiderna.
Stationshuset i Boden är Sveriges sextonde vackraste byggnad genom tiderna.

17. Rådhuset i Lidköping (261 röster)

Rådhuset i Lidköping är nu framröstad som Sveriges sjuttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västra Götaland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Lidköpings deltävling.

Rådhuset i Lidköping är Sveriges sjuttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Lidköping är Sveriges sjuttonde vackraste byggnad genom tiderna.

18. Hotell Diplomat i Stockholm (242 röster)

Hotell Diplomat i Stockholm är nu framröstad som Sveriges artonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Hotell Diplomat i Stockholm är Sveriges artonde vackraste byggnad genom tiderna.
Hotell Diplomat i Stockholm är Sveriges artonde vackraste byggnad genom tiderna.

19. Apoteket Lejonet i Malmö (238 röster)

Apoteket Lejonet i Malmö är nu framröstad som Sveriges nittonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Malmö? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Malmös deltävling.

Apoteket Lejonet i Malmö är Sveriges nittonde vackraste byggnad genom tiderna.
Apoteket Lejonet i Malmö är Sveriges nittonde vackraste byggnad genom tiderna.

20. Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg (232 röster)

Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg är nu framröstad som Sveriges tjugonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg är Sveriges tjugonde vackraste byggnad genom tiderna.
Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg är Sveriges tjugonde vackraste byggnad genom tiderna.

21. Stadshotellet i Kalmar (227 röster)

Stadshotellet i Kalmar är nu framröstad som Sveriges tjugoförste vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Småland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Kalmars deltävling.

Stadshotellet i Kalmar är Sveriges tjugoförste vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshotellet i Kalmar är Sveriges tjugoförste vackraste byggnad genom tiderna.

22. Sockerslottet i Karlstad (221 röster)

Sockerslottet i Karlstad är nu framröstad som Sveriges tjugoandre vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Värmland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Karlstads deltävling.

Sockerslottet i Karlstad är Sveriges tjugoandre vackraste byggnad genom tiderna.
Sockerslottet i Karlstad är Sveriges tjugoandre vackraste byggnad genom tiderna.

23. Kungliska Dramatiska Teatern (känd som Dramaten) i Stockholm (219 röster)

Dramaten i Stockholm är nu framröstad som Sveriges tjugotredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Dramaten i Stockholm är Sveriges tjugotredje vackraste byggnad genom tiderna.
Dramaten i Stockholm är Sveriges tjugotredje vackraste byggnad genom tiderna.

24. Hotell Borgen i Örebro (217 röster)

Hotell Borgen i Örebro är nu framröstad som Sveriges tjugofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Örebro? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Örebros deltävling.

Hotell Borgen i Örebro är Sveriges tjugofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Hotell Borgen i Örebro är Sveriges tjugofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

25. Bobergs brandstation i Gävle (211 röster)

Bobergs brandstation i Gävle är nu framröstad som Sveriges tjugofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Gävles deltävling.

Bobergs brandstation i Gävle är Sveriges tjugofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Är Bobergs brandstation Gävle Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

26. Hotell Christian IV i Kristianstad (209 röster).

Hotell Christian IV i Kristianstad är nu framröstad som Sveriges tjugosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Skåne? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Kristianstads deltävling.

Hotell Christian IV i Kristianstad är Sveriges tjugosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Hotell Christian IV i Kristianstad är Sveriges tjugosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

27. Liljehornska huset i Visby (204 röster)

Liljehornska huset i Visby är nu framröstad som Sveriges tjugosjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna på Gotland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Visbys deltävling.

Liljehornska huset i Visby är Sveriges tjugosunde vackraste byggnad genom tiderna.
Liljehornska huset i Visby är Sveriges tjugosunde vackraste byggnad genom tiderna.

28. Rådhuset i Malmö (202 röster)

Rådhuset i Malmö är nu framröstad som Sveriges tjugoåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Malmö? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Malmös deltävling.

Rådhuset i Malmö är Sveriges tjugoåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Malmö är Sveriges tjugoåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

29. Badhotellet i Södertälje (195 röster)

Badhotellet i Södertälje är nu framröstad som Sveriges tjugonionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Södertälje? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Södertäljes deltävling.

Badhotellet i Södertälje är Sveriges tjugonionde vackraste byggnad genom tiderna.
Badhotellet i Södertälje är Sveriges tjugonionde vackraste byggnad genom tiderna.

30. Pilgrändshuset i Ystad, Nordens äldsta korsvirkeshus (189 röster)

Pilgrändshuset i Ystad är nu framröstad som Sveriges trettionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Skåne? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Ystads deltävling.

Pilgrändshuset i Ystad är Sveriges trettionde vackraste byggnad genom tiderna.
Pilgrändshuset i Ystad är Sveriges trettionde vackraste byggnad genom tiderna.

31. Riddarhuset i Stockholm (187 röster)

Riddarhuset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges trettioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Riddarhuset i Stockholm är Sveriges trettioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Riddarhuset i Stockholm är Sveriges trettioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

32. Gamla brandstationen i Jönköping (184 röster)

Gamla brandstationen i Jönköping är nu framröstad som Sveriges trettioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Jönköping? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Jönköpings deltävling.

Gamla brandstationen i Jönköping är Sveriges trettioandre vackraste byggnad genom tiderna.
Gamla brandstationen i Jönköping är Sveriges trettioandre vackraste byggnad genom tiderna.

33. Societetshuset i Varberg (181 röster)

Societetshuset i Varberg är nu framröstad som Sveriges trettiotredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Halland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Varbergs deltävling.

Societetshuset i Varberg är Sveriges trettiotredje vackraste byggnad genom tiderna.
Societetshuset i Varberg är Sveriges trettiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

34. Stationshuset i Vansbro (175 röster)

Stationshuset i Vansbro är nu framröstad som Sveriges trettiofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Dalarna? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Vansbros deltävling.

Stationshuset i Vansbro är Sveriges trettiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Stationshuset i Vansbro är Sveriges trettiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

35. Gamla Varmbadhuset i Västervik (174 röster)

Gamla Varmbadhuset i Västervik är nu framröstad som Sveriges trettiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Småland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Västerviks deltävling.

Det gamla varmbadhuset i Västervik är Sveriges trettiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Det gamla varmbadhuset i Västervik är Sveriges trettiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

36. Absoluts destilleri i Åhus (170 röster)

Absoluts destilleri i Åhus är nu framröstad som Sveriges trettiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Skåne? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Åhus deltävling.

Absoluts destilleri i Åhus är Sveriges trettiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Absoluts destilleri i Åhus är Sveriges trettiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

37. Stadshotellet i Haparanda (165 röster)

Stadshotellet i Haparanda är nu framröstad som Sveriges trettiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Haparandas deltävling.

Stadshotellet i Haparanda är Sveriges trettiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshotellet i Haparanda är Sveriges trettiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.

38. Gamla brandstationen i Uddevalla (160 röster)

Gamla brandstationen i Uddevalla är nu framröstad som Sveriges trettioåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västra Götaland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Uddevallas deltävling.

Gamla brandstationen i Uddevalla är Sveriges trettioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Gamla brandstationen i Uddevalla är Sveriges trettioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

39. Vasahuset i Uppsala (159 röster)

Vasahuset i Uppsala är nu framröstad som Sveriges trettionionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Uppsala? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Uppsalas deltävling.

Vasahuset i Uppsala är Sveriges trettionionde vackraste byggnad genom tiderna.
Vasahuset i Uppsala är Sveriges trettionionde vackraste byggnad genom tiderna.

40. Folkets hus i Ulricehamn (152 röster)

Folkets hus i Ulriceham är nu framröstad som Sveriges fyrtionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västra Götaland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Ulricehamns deltävling.

Folkets hus i Ulricehamn är Sveriges fyrtionde vackraste byggnad genom tiderna.

Folkets hus i Ulricehamn är Sveriges fyrtionde vackraste byggnad genom tiderna.

41. Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg (149 röster)

Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg är nu framröstad som Sveriges fyrtioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg är Sveriges fyrtioförsta vackraste byggnad genom tiderna
Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg är Sveriges fyrtioförsta vackraste byggnad genom tiderna

42. Borgenbyggnaden i Kristinehamn (148 röster)

Borgenbyggnaden i Kristinehamn är nu framröstad som Sveriges fyrtioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Värmland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Kristinehamns deltävling.

Borgenbyggnaden i Kristinehamn är Sveriges trettioandra vackraste byggnad genom tiderna.
Borgenbyggnaden i Kristinehamn är Sveriges trettioandra vackraste byggnad genom tiderna.

43. Rådhuset i Härnösand (147 röster)

Rådhuset i Härnösand är nu framröstad som Sveriges fyrtioatredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Härnösands deltävling.

Rådhuset i Härnösand är Sveriges fyrtiotredje vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Härnösand är Sveriges fyrtiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

44. Gamla Arkaden (riven) i Göteborg (137 röster)

Gamla Arkaden (riven) i Göteborg är nu framröstad som Sveriges fyrtiofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Den gamla rivna Arkaden i Göteborg var Sveriges fyrtiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Den gamla rivna Arkaden i Göteborg var Sveriges fyrtiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

45. Jörgen Kocks hus (även kallat Kockska huset) i Malmö (136 röster)

Kockska huset i Malmö är nu framröstad som Sveriges fyrtiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Malmö? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Malmös deltävling.

Jörgen Kocks hus / Kockska huset i Malmö är Sveriges fyrtiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Jörgen Kocks hus / Kockska huset i Malmö är Sveriges fyrtiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

46. Tre Hjärtan i Halmstad (133 röster)

Tre Hjärtan i Halmstad är nu framröstad som Sveriges fyrtiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Halmstad? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Halmstads deltävling.

Korsvirkeshuset Tre Hjärtan i Halmstad är Sveriges fyrtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Korsvirkeshuset Tre Hjärtan i Halmstad är Sveriges fyrtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

47. L P Svenssonhuset i Arvika. (132 röster)

L P Svenssonhuset i Arvika är nu framröstad som Sveriges fyrtiosjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Arvika? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Arvikas deltävling.

L P Svenssonhuset i Arvika är Sveriges fyrtiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.
L P Svenssonhuset i Arvika är Sveriges fyrtiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.

48. Centralhotellet, Esplanaden i Sundsvall (131 röster)

Centralhotellet i Sundsvall är nu framröstad som Sveriges fyrtioåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Sundsvall? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Sundsvalls deltävling.

Centralhotellet i Sundsvall är Sveriges fyrtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Centralhotellet i Sundsvall är Sveriges fyrtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

49. Rådhuset i Landskrona (127 röster)

Rådhuset i Landskrona är nu framröstad som Sveriges fyrtionionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Landskrona? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Landskronas deltävling.

Rådhuset i Landskrona är Sveriges fyrtionionde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Landskrona är Sveriges fyrtionionde vackraste byggnad genom tiderna.

50. Rådhuset i Umeå (122 röster)

ådhuset i Umeå är nu framröstad som Sveriges femtionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Umeås deltävling.

 Rådhuset i Umeå är Sveriges femtionde vackraste byggnad genom tiderna.

Rådhuset i Umeå är Sveriges femtionde vackraste byggnad genom tiderna.

51. Residenset i Karlskrona (121 röster)

Residenset i Karlskrona är nu framröstad som Sveriges femtioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Karlskrona? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Karlskronas deltävling.

Residenset i Karlskrona är Sveriges femtioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Residenset i Karlskrona är Sveriges femtioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

52. Apotekshuset i Köping (120 röster)

Apotekshuset i Köping är nu framröstad som Sveriges femtioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Köping? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Köpings deltävling.

Apotekshuset i Köping är Sveriges femtioandra vackraste byggnad genom tiderna.
Apotekshuset i Köping är Sveriges femtioandra vackraste byggnad genom tiderna.

53. Rådhuset i Karlshamn (119 röster)

Rådhuset i Karlshamn är nu framröstad som Sveriges femtiotredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Karlshamn? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Karlshamns deltävling.

Rådhuset i Karlshamn är Sveriges femtiotredje vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Karlshamn är Sveriges femtiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

54. Vänersborgs museum (118 röster)

Vänersborgs museum är nu framröstad som Sveriges femtiofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Vänersborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Vänersborgs deltävling.

Vänersborgs museum är Sveriges femtiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Vänersborgs museum är Sveriges femtiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

55. Laurinska huset (tornhuset på Södermalm) i Stockholm (117 röster)

Laurinska huset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges femtiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Laurinska huset i Stockholm Sveriges femtiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Laurinska huset i Stockholm Sveriges femtiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

56-57. Vaksalaskolan i Uppsala (114 röster)

Vaksalaskolan i Uppsala är nu framröstad som Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Uppsala Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Uppsalas deltävling.

Vaksalaskolan i Uppsala är Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Vaksalaskolan i Uppsala är Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

56-57. Biskopsgården i Strängnäs (114 röster)

Biskopsgården i Strängnäs är nu framröstad som Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Strängnäs? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Strängnäs deltävling.

Biskopsgården i Strängnäs är Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Biskopsgården i Strängnäs är Sveriges femtiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

58-59. Continentalpalatset i Helsingborg (112 röster)

Continentalpalatset i Helsingborg är nu framröstad som Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Helsingborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Helsingborgs deltävling.

Continentalpalatset i Helsingborg är Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Continentalpalatset i Helsingborg är Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

58-59. August Larssonhuset i Orsa (112 röster)

August Larssonhuset i Orsa är nu framröstad som Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Dalarna? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Orsas deltävling.

August Larssonhuset i Orsa är Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
August Larssonhuset i Orsa är Sveriges femtioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

60. Stadshotellet i Skövde (111 röster)

Stadshotellet i Skövde är nu framröstad som Sveriges sextionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Dalarna? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Skövdes deltävling.

Stadshotellet i Skövde är Sveriges sextionde vackraste byggnad genom tiderna.

Stadshotellet i Skövde är Sveriges sextionde vackraste byggnad genom tiderna.

61. Von Ahnska i Borås (110 röster)

Von Ahnska i Borås är nu framröstad som Sveriges sextioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Borås? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Borås deltävling.

Von Ahnska huset i Borås är Sveriges sextioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Von Ahnska huset i Borås är Sveriges sextioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

62. Rådhuset i Örnsköldsvik (107 röster)

Rådhuset i Örnsköldsvik är nu framröstad som Sveriges sextioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Norrland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Örnsköldsviks deltävling.

Rådhuset i Örnsköldsvik är Sveriges sextioandra vackraste byggnad genom tiderna.

Rådhuset i Örnsköldsvik är Sveriges sextioandra vackraste byggnad genom tiderna.

63. Kungstorget 43, Bankhuset/Pizzerian i Lysekil (106 röster)

Kungstorget 43, Bankhuset/Pizzerian i Lysekil är nu framröstad som Sveriges sextiotredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Bohuslän? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Lysekils deltävling.

 Bankhuset i Lysekil är Sveriges sextiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

Bankhuset i Lysekil är Sveriges sextiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

64. Riksdagshuset i Stockholm (105 röster)

Riksdagshuset i Stockholm är nu framröstad som Sveriges sextiofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Stockholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Stockholms deltävling.

Riksdagshuset i Stockholm är Sveriges sextiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Riksdagshuset i Stockholm är Sveriges sextiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

65. Sparbankshuset i Falun (104 röster)

Sparbanken i Falun är nu framröstad som Sveriges sextiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Falun? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Faluns deltävling.

Sparbankshuset i Falun är Sveriges sextiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Sparbankshuset i Falun är Sveriges sextiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

66. Stadshotellet i Västerås (103 röster)

Stadshotellet i Västerås är nu framröstad som Sveriges sextiosjätte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västerås? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Västerås deltävling.

Stadshotellet i Västerås är Sveriges sextiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshotellet i Västerås är Sveriges sextiosjätte vackraste byggnad genom tiderna.

67. Kulturcentrum Ebeneser i Luleå (102 röster)

Kulturcentrum Ebeneser i Luleå är nu framröstad som Sveriges sextiosjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Luleå? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Luleås deltävling.

Kulturcentrum Ebeneser i Luleå är Sveriges sextiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.
Kulturcentrum Ebeneser i Luleå är Sveriges sextiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.

68. Stadshuset i Strömstad (101 röster)

Stadshuset i Strömstad är nu framröstad som Sveriges sextioåttonde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Bohuslän? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Strömstads deltävling.

Stadshuset i Strömstad är Sveriges sextioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshuset i Strömstad är Sveriges sextioåttonde vackraste byggnad genom tiderna.

69. Tomtehuset i Göteborg (100 röster)

Tomtehuset i Göteborg är nu framröstad som Sveriges sextionionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Tomtehuset i Göteborg är Sveriges sextionionde vackraste byggnad genom tiderna.
Tomtehuset i Göteborg är Sveriges sextionionde vackraste byggnad genom tiderna.

70. Stadshotellet i Söderköping (98 röster)

Stadshotellet i Söderköping är nu framröstad som Sveriges sjuttionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Östergötland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Söderköpings deltävling.

Stadshotellet i Söderköping är Sveriges sjuttionde vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshotellet i Söderköping är Sveriges sjuttionde vackraste byggnad genom tiderna.

71. Landshövdingehuset Pralinboden i Göteborg (97 röster)

Landshövdingehuset Pralinboden i Göteborg är nu framröstad som Sveriges sjuttioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Landshövdingehuset Pralinboden i Haga i Göteborg är Sveriges sjuttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Landshövdingehuset Pralinboden i Haga i Göteborg är Sveriges sjuttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

72-73. Rådhuset i Kalmar (95 röster)

Rådhuset i Kalmar är nu framröstad som Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Kalmar? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Kalmars deltävling.

Rådhuset i Kalmar är Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Kalmar är Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad genom tiderna.

72-73. Faxeska huset på lilla torg i Malmö (95 röster)

Faxeska huset på lilla torg i Malmö är nu framröstad som Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Malmö? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Malmös deltävling.

Faxeska huset på lilla torg i Malmö är Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad genom tiderna.
Faxeska huset på lilla torg i Malmö är Sveriges sjuttioandra vackraste byggnad genom tiderna.

74. Rådhuset i Vimmerby (93 röster)

Rådhuset i Vimmerby är nu framröstad som Sveriges sjuttiofjärde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Vimmerby? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Vimmerbys deltävling.

Rådhuset i Vimmerby är Sveriges sjuttiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Vimmerby är Sveriges sjuttiofjärde vackraste byggnad genom tiderna.

75-76. Stadshotellet i Mariestad (92 röster)

Stadshotellet i Mariestad är nu framröstad som Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Västergötland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Mariestads deltävling.

Stadshotellet i Mariestad är Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshotellet i Mariestad är Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

75-76. Rådhuset i Örebro (92 röster)

Rådhuset i Örebro är nu framröstad som Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Örebro? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Örebros deltävling.

Rådhuset i Örebro är Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Örebro är Sveriges sjuttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

77-78. Rådhuset i Laholm (90 röster)

Rådhuset i Laholm är nu framröstad som Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Halland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Laholms deltävling.

Rådhuset i Laholm är Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.
Rådhuset i Laholm är Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.

77-78. Hamnkontoret i Nyköping (90 röster)

Hamnkontoret i Nyköping är nu framröstad som Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Södermanland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Nyköpings deltävling.

Hamnkontoret i Nyköping är Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.
Hamnkontoret i Nyköping är Sveriges sjuttiosjunde vackraste byggnad genom tiderna.

79. Stadshuset i Eskilstuna (89 röster)

Stadshuset i Eskilstuna är nu framröstad som Sveriges sjuttionionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Södermanland? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Eskilstunas deltävling.

Stadshuset i Eskilstuna är Sveriges sjuttionionde vackraste byggnad genom tiderna.
Stadshuset i Eskilstuna är Sveriges sjuttionionde vackraste byggnad genom tiderna.

80. Centralpalatset i Helsingborg (rivet) (85 röster)

Centralpalatset i Helsingborg är nu framröstad som Sveriges åttionde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Helsingborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Helsingborgs deltävling.

Det rivna Centralpalatset i Helsingborg var Sveriges åttionde vackraste byggnad genom tiderna.
Det rivna Centralpalatset i Helsingborg var Sveriges åttionde vackraste byggnad genom tiderna.

81-82. Järntorget 6 i Göteborg (81 röster)

Järntorget 6 i Göteborg är nu framröstad som Sveriges åttioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Göteborg? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Göteborgs deltävling.

Järntorget 6 i Göteborg är Sveriges åttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Järntorget 6 i Göteborg är Sveriges åttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

81-82. Ohlssons hörna i Malmö (81 röster)

Ohlssons hörna i Malmö är nu framröstad som Sveriges åttioförsta vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Malmö? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Malmös deltävling.

Ohlssons hörna på Stortorget i Malmö är Sveriges åttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.
Ohlssons hörna på Stortorget i Malmö är Sveriges åttioförsta vackraste byggnad genom tiderna.

83. John O. Nilssons palats i Linköping (78 röster)

John O. Nilssons palats i Linköping är nu framröstad som Sveriges åttiotredje vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Linköping? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Linköpings deltävling.

John O. Nilssons palats i Linköping är Sveriges åttiotredje vackraste byggnad genom tiderna.
John O. Nilssons palats i Linköping är Sveriges åttiotredje vackraste byggnad genom tiderna.

84. Turning Turso i Malmö (74 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Turning Torso - Sveriges vackraste modernistiska byggnad.
Turning Torso – Sveriges vackraste modernistiska byggnad hamnade på plats 84.

85. Gamla tingshuset i Ängelholm (70 röster)

Gamla tingshuset i Ängelholm är nu framröstad som Sveriges åttiofemte vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Ängelholm? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler. Klicka här för att se resultatet i Ängelholms deltävling.

Det gamla tingshuset i Ängelholm är Sveriges åttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

Det gamla tingshuset i Ängelholm är Sveriges åttiofemte vackraste byggnad genom tiderna.

Plats 86-100 – ARKITEKTBRANSCHENS VAL.

Fler bilder och mer information om de modernistiska alternativen finns i ett eget blogginlägg här.

86. Dunkers Kulturhus i Helsingborg (65 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Dunkers kulturhus, Helsingborg.
Dunkers kulturhus, Helsingborg.

87. Marinmuseum i Karlskrona (64 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Marinmuseum, Karlskrona
Marinmuseum, Karlskrona.

88. Rudolf Steinerseminariet i Ytterjärna (55 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Rudolf Steinerseminariet, Ytterjärna.
Rudolf Steinerseminariet, Ytterjärna.

89. Stadsbibliotek i Halmstad (51 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Halmstads Stadsbibliotek.
Halmstads Stadsbibliotek.

90. Kuggen i Göteborg (39 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Kuggen, på Hisingen i Göteborg.
Kuggen, på Hisingen i Göteborg.

91. Västmanlands-Dala nationshus i Uppsala (36 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

V-dalas nationshus, Uppsala.
Västmanlands-Dala nationshus, Uppsala.

92. Slagthusets kontorshotell i Malmö (35 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Slagthuset kontorshotell (i bakgrunden), Malmö.
Slagthuset kontorshotell (i bakgrunden), Malmö.

93. Millesgårdens Konsthall i Stockholm (33 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Millesgårdens konsthall
Millesgårdens Konsthall, Stockholm.

94. Globen i Stockholm (29 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Globen i Stockholm.
Globen i Stockholm.

95-97. Medborgarhuset i Eslöv (27 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Medborgarhuset i Eslöv.
Medborgarhuset i Eslöv.

95-97. Station Triangeln i Malmö (27 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Station Triangeln, Malmö.
Station Triangeln, Malmö.

95-97. Nya arkitekturskolan, KTH i Stockholm (27 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Arkitekturskolans nya byggnad, Stockholm.
Arkitekturskolans nya byggnad, Stockholm.

98. “Läppstiftet” i Göteborg (26 röster)

Lilla Bommen/Läppstiftet/Vattenståndet/Skanskaskrapan, Göteborg.
Lilla Bommen/Läppstiftet/Vattenståndet/Skanskaskrapan, Göteborg.

99. Stadshuset i Landskrona (18 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Landskronas stadshus
Stadshuset i landskrona.

100. Nya Pedagogen i Göteborg (17 röster)

Parallelt med vår tävling röstade vi fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. De modernistiska alternativen har därför fått ett helt eget blogginlägg. Länken till detta finns strax nedanför.

Nya Pedagogen, Göteborg.
Nya Pedagogen, Göteborg.

Plats 101-150 – Lista – Sveriges vackraste byggnader

Här kommer ett urval av de byggnader som hamnmade precis utanför Sverigefinalen, dvs de saknade några få röster i deltävlingarna. Klicka på länkarna nedanför för att se antalet röster och hur det gick i varje deltävling.

Plockat från tävlingen “Vilka är Stockholms vackraste byggnader

Stockholm hade en egen deltävling där vi röstade fram Stockholms vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Stockholms tävling.

Centralposthuset är en av Stockholms vackraste byggnader.

Centralposthuset är en av Stockholms vackraste byggnader.
Centralposthuset är en av Stockholms vackraste byggnader.

Danielska huset är en av Stockholms vackraste byggnader.

Danielska huset är en av Stockholms vackraste byggnader.
Danielska huset är en av Stockholms vackraste byggnader.

Danvikshem huset är en av Stockholms vackraste byggnader.

Danvikshem är en av Stockholms vackraste byggnader.
Danvikshem är en av Stockholms vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Göteborgs vackraste byggnader

Göteborg hade en egen deltävling där vi röstade fram Göteborgs vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Göteborgs tävling.

Viktoriagatan 15A är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Viktoriagatan 15A är en av Göteborgs vackraste byggnader.
Viktoriagatan 15A är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Huset vid korsningen Aschebergsgatan/Vasagatan är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Huset vid korsningen Aschebergsgatan/Vasagatan är en av Göteborgs vackraste byggnader.
Huset vid korsningen Aschebergsgatan/Vasagatan är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Hertziahuset är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Hertziahuset är en av Göteborgs vackraste byggnader.
Hertziahuset är en av Göteborgs vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Malmös vackraste byggnader

Malmö hade en egen deltävling där vi röstade fram Malmös vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Malmös tävling.

Hotel Kramer är en av Malmös vackraste byggnader.

Hotel Kramer på Stortorget är en av Malmös vackraste byggnader.

Flensburgska huset är en av Malmös vackraste byggnader.

Flensburgska huset är en av Malmös vackraste byggnader.

Skånepalatset är en av Malmös vackraste byggnader.

Skånepalatset är en av Malmös vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Uppsalas vackraste byggnader

Uppsala hade en egen deltävling där vi röstade fram Uppsalas vackraste byggnad. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Uppsalas tävling.

Gustavianum är en av Uppsalas vackraste byggnader.

Gustavianum är Uppsalas tredje vackraste byggnad.
Gustavianum är Uppsalas tredje vackraste byggnad.

Universitetshuset är en av Uppsalas vackraste byggnader.

Universitetshuset är Uppsalas fjärde vackraste byggnad.
Universitetshuset är Uppsalas fjärde vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Helsingborgs och Landskronas vackraste byggnader

Helsingborg och Landskrona hade en egen deltävling där vi röstade fram både Helsingborgs vackraste byggnad och Landskronas vackraste byggnad. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Helsingborgs och Landskronas tävling.

Handelsbanken är en av Landskronas vackraste byggnader.

Handelsbanken är Landskronas näst vackraste byggnad.
Handelsbanken är Landskronas näst vackraste byggnad.

Jacob Hansens hus är en av Helsingborgs vackraste byggnader.

Jacob Hansens hus är Helsingborgs fjärde vackraste byggnad.
Jacob Hansens hus är Helsingborgs fjärde vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Lunds vackraste byggnader

Lund hade en egen deltävling där vi röstade fram Lunds vackraste byggnad. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Lunds tävling.

Gamla Kirurgen är en av Lunds vackraste byggnader.

Gamla kirurgen är Lunds tredje vackraste byggnad.
Gamla kirurgen är Lunds tredje vackraste byggnad.

Kungshuset är en av Lunds vackraste byggnader.

Kungshuset är Lunds fjärde vackraste byggnad.
Kungshuset är Lunds fjärde vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Örebros vackraste byggnader

Örebro hade en egen deltävling där vi röstade fram Örebros vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Örebros tävling.

Centralpalatset är en av Örebros vackraste byggnader.

Centralpalatset är Örebros tredje vackraste byggnad.
Centralpalatset är Örebros tredje vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Norrköpings vackraste byggnader

Norrköping hade en egen deltävling där vi röstade fram Norrköpings vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Norrköpings tävling.

Stora pensionatet är en av Norrköpings vackraste byggnader.

Stora pensionatet är Norrköpings näst vackraste byggnad.
Stora pensionatet är Norrköpings näst vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Västerås vackraste byggnader

Västerås hade en egen deltävling där vi röstade fram Västerås vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Västerås tävling.

Korsvirkeshuset vid Svartån är en av Västerås vackraste byggnader.

Korsvirkeshuset mot Svartån är Västerås tredje vackraste byggnad.
Korsvirkeshuset mot Svartån är Västerås tredje vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Sundsvalls vackraste byggnader

Sundsvall hade en egen deltävling där vi röstade fram Sundsvalls vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Sundsvalls tävling.

Dahlman-Nodlingska huset är en av Sundsvalls vackraste byggnader.

Dahlman-Nodlingska huset är Sundsvalls tredje vackraste byggnad.
Dahlman-Nodlingska huset är Sundsvalls tredje vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Borås vackraste byggnader

Borås hade en egen deltävling där vi röstade fram Borås vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Borås tävling.

Rådhuset är en av Borås vackraste byggnader.

Rådhuset är Borås näst vackraste byggnad.
Rådhuset är Borås näst vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Linköpings vackraste byggnader

Linköping hade en egen deltävling där vi röstade fram Borås vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Linköpings tävling.

Centralpalatset är en av Linköpings vackraste byggnader.

Centralpalatset är Linköpings näst vackraste byggnad.
Centralpalatset är Linköpings näst vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Visbys vackraste byggnader

Visby hade en egen deltävling där vi röstade fram Visbys vackraste byggnad. Denna byggnad hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Visbys tävling.

Burmeisterska huset är en av Visbys vackraste byggnader.

Burmeisterska huset är Visbys tredje vackraste byggnad.
Burmeisterska huset är Visbys tredje vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Norrlands vackraste byggnader

Norrland hade en egen deltävling där vi röstade fram Norrlands vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Norrlands tävling.

Teater är en av Gävles vackraste byggnader.

Teatern är en av Gävles vackraste byggnader.
Teatern är en av Gävles vackraste byggnader.

Tingsrätten är en av Härnösands vackraste byggnader.

 Tingsrätten är en av Härnösands vackraste byggnader.

Tingsrätten är en av Härnösands vackraste byggnader.

Grand Hotel är en av Gävles vackraste byggnader.

Grand Hotel är en av Gävles vackraste byggnader.
Grand Hotel är en av Gävles vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Smålands vackraste byggnader

Småland hade en egen deltävling där vi röstade fram Smålands vackraste byggnad. Dessa fyra byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Smålands tävling.

Gamla rådhuset vid Hovrättstorget är en av Jönköpings vackraste byggnader.

Gamla rådhuset vid Hovrättstorget är en av Jönköpings vackraste byggnader
Gamla rådhuset vid Hovrättstorget är en av Jönköpings vackraste byggnader

Dahmska huset är en av Kalmars vackraste byggnader.

Dahmska huset är en av Kalmars vackraste byggnader.
Dahmska huset är en av Kalmars vackraste byggnader.

Göta Hovrätt är en av Jönköpings vackraste byggnader.

Hovrätten är en av Jönköpings vackraste byggnader
Hovrätten är en av Jönköpings vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Blekinges vackraste byggnader

Blekinge hade en egen deltävling där vi röstade fram Blekinges vackraste byggnad. Dessa fyra byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Blekinges tävling.

Badhuset vid Ronneby brunn är Ronnebys vackraste byggnad.

 Badhuset vid Ronneby brunn är Ronnebys vackraste byggnad.

Badhuset vid Ronneby brunn är Ronnebys vackraste byggnad.

Hubendickska huset är en av Karlskronas vackraste byggnader.

Hubendickska huset är en av Karlskronas vackraste byggnader.
Hubendickska huset är en av Karlskronas vackraste byggnader.

Grevagården Wachtmeisterska palatset är en av Karlskronas vackraste byggnader.

 Grevagården Wachtmeisterska palatset är en av Karlskronas vackraste byggnader.

Grevagården Wachtmeisterska palatset är en av Karlskronas vackraste byggnader.

Tingshuset är Sölvesborgs vackraste byggnad.

Tingshuset är Sölvesborgs vackraste byggnad.
Tingshuset är Sölvesborgs vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Hallands vackraste byggnader

Halland hade en egen deltävling där vi röstade fram Hallands vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Hallands tävling.

Grand Hotel är en av Halmstads vackraste byggnader.

 Grand Hotel är en av Halmstads vackraste byggnader.

Grand Hotel är en av Halmstads vackraste byggnader.

Grand Hotel är en av Falkenbergs vackraste byggnader.

Grand Hotel är en av Falkenbergs vackraste byggnader.
Grand Hotel är en av Falkenbergs vackraste byggnader.

Sternerska huset på Storgatan är en av Halmstads vackraste byggnader.

Sternerska huset är en av Halmstads vackraste byggnader.
Sternerska huset är en av Halmstads vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Värmlands vackraste byggnader

Värmland hade en egen deltävling där vi röstade fram Värmlands vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Värmlands tävling.

Värmlands tingsrätt, gamla rådhuset är en av Karlstads vackraste byggnader.

Gamla rådhuset är en av Karlstads vackraste byggnader.
Gamla rådhuset är en av Karlstads vackraste byggnader.

Biografen Palladium är en av Arvikas vackraste byggnader.

Biografen Palladium är en av Värmlands vackraste byggnader.
Biografen Palladium är en av Värmlands vackraste byggnader.

Tingshuset är en av Kristinehamns vackraste byggnader.

Tinghuset är en av Kristinehamns vackraste byggnader.
Tinghuset är en av Kristinehamns vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Skånes vackraste byggnader

Skåne hade en egen deltävling där vi röstade fram Skånes vackraste byggnad. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Skånes tävling.

Kristianstads Teater är en av Kristianstads vackraste byggnader.

Teatern är en av Kristianstads vackraste byggnader.
Teatern är en av Kristianstads vackraste byggnader.

Rådhuset är en av Kristianstads vackraste byggnader.

Rådhuset är en av Kristianstads vackraste byggnader.
Rådhuset är en av Kristianstads vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Dalarnas vackraste byggnader

Dalarna hade en egen deltävling där vi röstade fram Dalarnas vackraste byggnad. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Dalarnas tävling.

Tingshuset/biblioteket är en av Dalarnas vackraste byggnader.

Tingshuset/biblioteket i Älvdalen är en av Dalarnas vackraste byggnader.
Tingshuset/biblioteket i Älvdalen är en av Dalarnas vackraste byggnader.

Zorngården är Moras vackraste byggnad.

Zorngården är Moras vackraste byggnad.
Zorngården är Moras vackraste byggnad.

Plockat från tävlingen “Vilka är Västra Götalands vackraste byggnader

Västra Götaland hade en egen deltävling där vi röstade fram Västra Götalands vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i Västra Götalands tävling.

Vete & Råg är en av Hjos vackraste byggnader.

Vete & Råg är en av Hjos vackraste byggnader.
Vete & Råg är en av Hjos vackraste byggnader.

Kurhotellet var Ulricehamns vackraste byggnad.

Kurhotellet var en av Ulricehamns vackraste byggnader.
Kurhotellet var en av Ulricehamns vackraste byggnader.

Garströms konditori är en av Lidköpings vackraste byggnader.

 Garströms konditori är en av Lidköpings vackraste byggnader.

Garströms konditori är en av Lidköpings vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är MellanSveriges vackraste byggnader

MellanSverige hade en egen deltävling där vi röstade fram MellanSveriges vackraste byggnad. Dessa tre byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i MellanSveriges tävling.

Stadshotellet är Vaxholms vackraste byggnad.

Stadshotellet är Vaxholms vackraste byggnad.
Stadshotellet är Vaxholms vackraste byggnad.

Stadshotellet är en av Norrtäljes vackraste byggnader.

Stadshotellet är en av Norrtäljes vackraste byggnader.
Stadshotellet är en av Norrtäljes vackraste byggnader.

Roggeborgen är en av Strängnäs vackraste byggnader.

Roggeborgen är en av Strängnäs vackraste byggnader.
Roggeborgen är en av Strängnäs vackraste byggnader.

Plockat från tävlingen “Vilka är Sveriges vackraste modernistiska byggnader

Branschorganisationen Sveriges Arkitekter och Sveriges olika modernister hade en egen deltävling där vi röstade fram Sveriges vackraste modernistiska byggnader. Dessa två byggnader hamnade precis utanför finalen. Klicka här för att se hela resultatet i arkitekternas tävling.

Det gamla stadshuset i Kiruna var en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Det gamla stadshuset i Kiruna var en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader.
Det gamla stadshuset i Kiruna var en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Malmö stadsbiblioteks tillbyggnad är en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Malmö stadsbiblioteks tillbyggnad är en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader
Malmö stadsbiblioteks tillbyggnad är en av Sveriges vackraste modernistiska byggnader

Mer information om den modernistiska tävlingen

Vi röstade också fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad i vår huvudgrupp. Det var ett uppsamlingsheat för att få fram de byggnader som arkitektbranschen och modernisterna själva föredrar och vi fick in hela 2347 röster. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter deltog i omröstningen med alla sina Kasper Sahlin-prisvinnare genom tiderna. Byggnader i modernistisk stil vinner sällan några tävlingar om folket får bestämma. Då vi, till skillnad från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, inte är ett smakmonopol som bara tillåter en enda stil, så vill vi dock få med alla möjliga stilar i huvudtävlingen enligt devisen “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 84% föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16% föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism. Därför sträckte vi demokratiskt ut vår hand till Sveriges arkitekter och lådmodernister genom att tillåta att 16 av 100 bidrag i vår final var modernistiska byggnader. Alla de 16 modernistiska alternativen förutom Turning Turso hamnade dock sist i tävlingen när nära 20000 personer hade röstat. Mer information om den modernistiska deltävlingen och hela topplistan hittar du här: Detta är Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer som hamnade i toppen.
Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer som hamnade i toppen i den modernistiska deltävlingen.

Sveriges 100 vackraste byggnader i en lång lista

Totalt antal röster: 18127
1. Universitetsbiblioteket i Lund (1249 röster)
2. Hirschska huset i Sundsvall (1008 röster)
3. Nordiska museet i Stockholm (926 röster)
4. Rådhuset i Helsingborg (713 röster)
5. Kallbadhuset i Varberg (592 röster)
6. Universitetshuset i Lund (457 röster)
7. Strykjärnet i Norrköping (382 röster)
8. Schantzka huset, dvs det röda huset på Stortorget i Stockholm (340 röster)
9. Societetshuset i Marstrand (329 röster)
10. Rådhuset i Söderhamn (319 röster)
11. Tingshuset i Sollefteå (314 röster)
12. Tellushuset i Ljungby (313 röster)
13. Gamla apoteket i Visby (293 röster)
14. Stadshuset i Stockholm (274 röster)
15. Rådhuset i Östersund (273 röster)
16. Stationshuset i Boden (272 röster)
17. Rådhuset i Lidköping (261 röster)
18. Hotell Diplomat i Stockholm (242 röster)
19. Apoteket Lejonet i Malmö (238 röster)
20. Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg (232 röster)
21. Stadshotellet i Kalmar (227 röster)
22. Sockerslottet i Karlstad (221 röster)
23. Kungliska Dramatiska Teatern (känd som Dramaten) i Stockholm (219 röster)
24. Hotell Borgen i Örebro (217 röster)
25. Bobergs brandstation i Gävle (211 röster)
26. Hotell Christian IV i Kristianstad (209 röster)
27. Liljehornska huset i Visby (204 röster)
28. Rådhuset i Malmö (202 röster)
29. Badhotellet i Södertälje (195 röster)
30. Pilgrändshuset i Ystad, Nordens äldsta korsvirkeshus (189 röster)
31. Riddarhuset i Stockholm (187 röster)
32. Gamla brandstationen i Jönköping (184 röster)
33. Societetshuset i Varberg (181 röster)
34. Stationshuset i Vansbro (175 röster)
35. Gamla Varmbadhuset i Västervik (174 röster)
36. Absoluts destilleri i Åhus (170 röster)
37. Stadshotellet i Haparanda (165 röster)
38. Gamla brandstationen i Uddevalla (160 röster)
39. Vasahuset i Uppsala (159 röster)
40. Folkets hus i Ulricehamn (152 röster)
41. Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg (149 röster)
42. Borgenbyggnaden i Kristinehamn (148 röster)
43. Rådhuset i Härnösand (147 röster)
44. Gamla Arkaden (riven) i Göteborg (137 röster)
45. Jörgen Kocks hus (även kallat Kockska huset) i Malmö (136 röster)
46. Tre Hjärtan i Halmstad (133 röster)
47. L P Svenssonhuset i Arvika (132 röster)
48. Centralhotellet, Esplanaden i Sundsvall (131 röster)
49. Rådhuset i Landskrona (127 röster)
50. Rådhuset i Umeå (122 röster)
51. Residenset i Karlskrona (121 röster)
52. Apotekshuset i Köping (120 röster)
53. Rådhuset i Karlshamn (119 röster)
54. Vänersborgs museum (118 röster)
55. Laurinska huset (tornhuset på Södermalm) i Stockholm (117 röster)
56-57. Vaksalaskolan i Uppsala (114 röster)
56-57. Biskopsgården i Strängnäs (114 röster)
58-59. Continentalpalatset i Helsingborg (112 röster)
58-59. August Larssonhuset i Orsa (112 röster)
60. Stadshotellet i Skövde (111 röster)
61. Von Ahnska i Borås (110 röster)
62. Rådhuset i Örnsköldsvik (107 röster)
63. Kungstorget 43, Pizzerian i Lysekil (106 röster)
64. Riksdagshuset i Stockholm (105 röster)
65. Sparbanken i Falun (104 röster)
66. Stadshotellet i Västerås (103 röster)
67. Kulturcentrum Ebeneser i Luleå (102 röster)
68. Stadshuset i Strömstad (101 röster)
69. Tomtehuset i Göteborg (100 röster)
70. Stadshotellet i Söderköping (98 röster)
71. Landshövdingehuset Pralinboden i Göteborg (97 röster)
72-73. Rådhuset i Kalmar (95 röster)
72-73. Faxeska huset på lilla torg i Malmö (95 röster)
74. Rådhuset i Vimmerby (93 röster)
75-76. Stadshotellet i Mariestad (92 röster)
75-76. Rådhuset i Örebro (92 röster)
77-78. Rådhuset i Laholm (90 röster)
77-78. Hamnkontoret i Nyköping (90 röster)
79. Stadshuset i Eskilstuna (89 röster)
80. Centralpalatset i Helsingborg (rivet) (85 röster)
81-82. Järntorget 6 i Göteborg (81 röster)
81-82. Ohlssons hörna i Malmö (81 röster)
83. John O. Nilssons palats i Linköping (78 röster)
84. Turning Turso i Malmö (74 röster)
85. Gamla tingshuset i Ängelholm (70 röster)
86. Dunkers Kulturhus i Helsingborg (65 röster)
87. Marinmuseum i Karlskrona (64 röster)
88. Rudolf Steinerseminariet i Ytterjärna (55 röster)
89. Stadsbibliotek i Halmstad (51 röster)
90. Kuggen i Göteborg (39 röster)
91. Västmanlands-Dala nationshus i Uppsala (36 röster)
92. Slagthusets kontorshotell i Malmö (35 röster)
93. Millesgårdens Konsthall i Stockholm (33 röster)
94. Globen i Stockholm (29 röster)
95-97. Medborgarhuset i Eslöv (27 röster)
95-97. Station Triangeln i Malmö (27 röster)
95-97. Nya arkitekturskolan, KTH i Stockholm (27 röster)
98. “Läppstiftet” i Göteborg (26 röster)
99. Stadshuset i Landskrona (18 röster)
100. Nya Pedagogen i Göteborg (17 röster)
Totalt antal röster: 18127

Byggnader från dessa städer/orter fick delta i deltävlingarna

Nedanför listar vi Sveriges alla städer/orter som deltog i tävlingen. Detta är en lista över de städer i Sverige som var stadskommuner under perioden 1863–1971 och ytterligare några innan dess som hade stadsprivilegier men förlorade dessa innan 1862 års kommunalförordningar trädde i kraft. Dessutom noteras orter som tilldelades stadsprivilegier men av olika orsaker aldrig etablerades som stad. Listan rensades dock på några irrelevanta orter, Lödöse existerar t.ex. inte längre (källa Wikipedia):

Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Sveriges vackraste byggnad genom tiderna är nu framröstad.

Alingsås, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Alvesta, se Smålands Arkitekturuppror
Arboga, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Arvika, se Värmlands Arkitekturuppror
Askersund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Avesta, se Dalarnas Arkitekturuppror
Boden, se Norrlands Arkitekturuppror
Bollnäs, se Norrlands Arkitekturuppror
Borgholm, se Smålands Arkitekturuppror
Borlänge, se Dalarnas Arkitekturuppror
Borås, se Borås Arkitekturuppror
Båstad, se Skånes Arkitekturuppror
Eksjö, se Smålands Arkitekturuppror
Enköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eskilstuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eslöv, se Skånes Arkitekturuppror
Fagersta, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falkenberg, se Hallands Arkitekturuppror
Falköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falun, se Dalarnas Arkitekturuppror
Filipstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Flen, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Gislaved, se Smålands Arkitekturuppror
Gränna, se Smålands Arkitekturuppror
Gävle, se Norrlands Arkitekturuppror
Göteborg, se Göteborgs Arkitekturuppror
Hagfors, se Värmlands Arkitekturuppror
Halmstad, se Hallands Arkitekturuppror
Haparanda, se Norrlands Arkitekturuppror
Hedemora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Helsingborg, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Hjo, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Hudiksvall, se Norrlands Arkitekturuppror
Huskvarna, se Smålands Arkitekturuppror
Härnösand, se Norrlands Arkitekturuppror
Hässleholm, se Skånes Arkitekturuppror
Höganäs, se Skånes Arkitekturuppror
Jönköping, se Smålands Arkitekturuppror
Kalmar, se Smålands Arkitekturuppror
Karlshamn, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlskoga, se se Värmlands Arkitekturuppror
Karlskrona, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Katrineholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kil, se Värmlands Arkitekturuppror
Kiruna, se Norrlands Arkitekturuppror
Kramfors, se Norrlands Arkitekturuppror
Kristianstad, se Skånes Arkitekturuppror
Kristinehamn, se Värmlands Arkitekturuppror
Kumla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kungsbacka, se Hallands Arkitekturuppror
Kungälv, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Köping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Laholm se Hallands Arkitekturuppror
Landskrona, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Leksand, se Dalarnas Arkitekturuppror
Lidingö, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Lidköping, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Lindesberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Linköping, se Linköpings Arkitekturuppror
Ljungby, se Smålands Arkitekturuppror
Lomma, se Skånes Arkitekturuppror
Ludvika, se se Dalarnas Arkitekturuppror
Luleå, se Norrlands Arkitekturuppror
Lund, se Lunds Arkitekturuppror
Lycksele, se Norrlands Arkitekturuppror
Lysekil, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Malmö, se Malmös Arkitekturuppror
Mariefred, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mariestad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Marstrand, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mjölby, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Motala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mölndal, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mönsterås, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nacka, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nora, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Norrköping, se Norrköpings Arkitekturuppror
Norrtälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nybro, se Smålands Arkitekturuppror
Nyköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nynäshamn, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nässjö, se Smålands Arkitekturuppror
Orsa, se Dalarnas Arkitekturuppror
Oskarshamn, se Smålands Arkitekturuppror
Oxelösund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Piteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Ronneby, se Blekinges Arkitekturuppror
Sala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sandviken, se Norrlands Arkitekturuppror
Sigtuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Simrishamn, se Skånes Arkitekturuppror
Skanör med Falsterbo, se Skånes Arkitekturuppror
Skara, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Skellefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Skänninge, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Skövde, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sollefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Solna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Stockholm, se Stockholms Arkitekturuppror
Strängnäs, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Strömstad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sundbyberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sunne, se Värmlands Arkitekturuppror
Sundsvall se Sundsvalls Arkitekturuppror
Säffle, se Värmlands Arkitekturuppror
Säter, se Dalarnas Arkitekturuppror
Sävsjö, se Smålands Arkitekturuppror
Söderhamn, se Norrlands Arkitekturuppror
Söderköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Södertälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sölvesborg, se Blekinges Arkitekturuppror
Tidaholm, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Torshälla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Tranås, se Smålands Arkitekturuppror
Trelleborg, se Skånes Arkitekturuppror
Trollhättan, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Trosa, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Uddevalla, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ulricehamn, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Umeå, se Norrlands Arkitekturuppror
Uppsala, se Uppsalas Arkitekturuppror
Vadstena, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vansbro, se Dalarnas Arkitekturuppror
Varberg, se Hallands Arkitekturuppror
Vaxholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vetlanda, se Smålands Arkitekturuppror
Vimmerby, se Smålands Arkitekturuppror
Visby, se Gotlands Arkitekturuppror
Vänersborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Värnamo, se Smålands Arkitekturuppror
Västerik, se Smålands Arkitekturuppror
Västerås, se Västerås Arkitekturuppror
Växjö, se Smålands Arkitekturuppror
Ystad, se Skånes Arkitekturuppror
Åhus, se Skånes Arkitekturuppror
Åmål, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Älvdalen, se Dalarnas Arkitekturuppror
Älmhult, se Smålands Arkitekturuppror
Älvsborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ängelholm, se Skånes Arkitekturuppror
Örebro, se Örebros Arkitekturuppror
Öregrund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Örnsköldsvik, se Norrlands Arkitekturuppror
Östersund, se Norrlands Arkitekturuppror
Östhammar, se Mellansveriges Arkitekturuppror

KOM IHÅG! Det är inte dyrare att bygga vackert.

I vilken stad finns Sveriges vackraste byggnad?
Så många att välja på, men äntligen har vi utsett Sveriges vackraste byggnad.

Media om vinnarna av Sveriges vackraste byggnader

31/12 AftonbladetUniversitetsbiblioteket i Lund korat till vackrast
31/12 SVT Nyheter SkåneUniversitetsbiblioteket i Lund korat till Sveriges vackraste byggnad
31/12 Sundsvalls TidningSveriges vackraste byggnad utsedd – Sundsvallshus med på prispallen
31/12 Nerikes AllehandaNy rankning: Två byggnader i Örebro bland landets 100 finaste: ”Vi dammsög hela hela Sverige på vackra byggnader”
31/12 OmniUniversitetsbiblioteket i Lund korat till vackrast
1/1 Sydsvenskan: UB vackrast i landet enligt Arkitekturupproret
1/1 SR P4 Stockholm: Nordiska museet – ett av rikets vackraste hus
1/1 Helsingborgs Dagblad: UB vackrast i landet enligt Arkitekturupproret
1/1 Norrköpings Tidningar: Så gick det för Strykjärnet i skönhetstävling
1/1 Norrköpings Tidningar: Det här är ett av Sveriges vackraste hus
1/1 Nya Wermlands-Tidningen: Ingen vinst för Värmlandsbyggnader
2/1 Blekinge Läns Tidning: Blekinge har tre byggnader med på fina listan
2/1 Sydöstran Karlskrona: Här är Blekinges vackraste hus
2/1 Kristianstadsbladet: Estetik: Två byggnader i nordost finns med på topplista
2/1 Ystads Allehanda: Tävling: Byggnaden i Ystad är Sveriges 30:e vackraste
2/1 Arvika Nyheter: Arvikabyggnad Sveriges 47:e vackraste
2/1 Allehanda: Sveriges vackraste byggnad utsedd – så gick det för byggnaderna i Ångermanland
2/1 Smålänningen: Tellushuset tolva i Sverige – en av de vackraste byggnaderna genom alla tider
2/1 SVT Nyheter Västernorrland: Hirschka huset utsett till en av Sveriges vackraste byggnader
2/1 VästerviksTidningen: Här ligger Sveriges vackraste badhus
2/1 Barometern OT Kalmar: Flera byggnader i Kalmar län tar plats på prestigefull topplista
2/1 Nya Kristinehamns-Posten: Borgen är inte vackrast men kvalar in på topp 100

De många mediainslagen under tävlingens gång finns under AU i media 2019

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

8 svar på ”Sveriges vackraste byggnad är nu framröstad – Universitetsbiblioteket i Lund vann!”

 1. I början omnämns “Skansen” i Göteborg. I Göteborg finns två medeltida mindre försvsrsanläggningar benämnda Skansen Lejonet och Skansen Kronan.
  Kolla gärna upp hur ni tänkt här.

 2. Strykjärnet i Norrköping är nu framröstad som Sveriges sjunde vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Helsingborg?

  Ser lite konstigt ut i texten.

  // Micke

 3. Vilken trevlig tävling och vilka fantastiska hus! Tänk om det kunde göras en broschyr med färgbilder på husen, en liten beskrivning av varje hus och en berättelse om tävlingen!
  Med vänlig hälsning
  Ingrid J

 4. Vilket fantastiskt kanon jobb ni gjort! TACK!

  Och då framgår det alltså tydligt att människor gillar form, färg och funktion med harmoni och proportion.

  Räta och raka linjer, blanka och påhittade strukturer och hela stora ytor känns för organiska varelser inte naturligt. Avhuggna och omotiverade former skapar oro och genomgående grått och svart är deprimerande. Det framgår också att naturlig växtlighet är en del av den sammantagna skönhetsupplevelsen och ska ingå i byggnationerna samt att glas, asfalt och betong ska användas med måtta.

  Vi ska bygga med naturen och inte mot den. Våra makthavare fyller vårt gemensamma utrymme med fientlig och kvävande atmosfär och jag undrar bara varför?

 5. Nu får det vara sluttjatat med den här tävlingen på facebook! Dra igång Kasper Kalkon nån gång.

  1. Kalkonen är på gång. Behövs bara lite andrum mellan omröstningarna.

   Kom gärna med förslag på kandidater om du vill.

   1. Inger Glimmero Nordangård.
    Jag föreslår District Court House i Lund, av våra gamla ärkefiender Fojab, finalist i Plåtpriset 2019. Tydlig 60-tals pastisch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.