Petersvik – Det finns alternativ!

-Trädgårdsstad med strandläge eller asfalt, betong och containrar?

Två unga arkitekter ger nytt perspektiv på planerna att utplåna Petersvik. Sekelskifteshusen och kommunens ekonomi kan fortfarande räddas!

Rivningshotade villor i Petersvik, bilder från räddapetersvik.

Petersvik – En ny stadsdel vid havet?

Petersvik – skärgårdsidyllen längs Sundsvallskusten. Ett mycket omdiskuterat och debatterat område där påkostade sekelskiftesvillor i trä riskerar att raderas för alltid. Petersvik blev omnämnt nationellt då de boende tvingades lämna sina hus och vräktes då husen löstes in vid tvångsexproprieringen 2015. Området är ett historiskt syskon till Sundsvalls stenstad som framröstades till “Sveriges vackraste stad” av Arkitekturupproret 2017. Även Sundsvalls vackraste villa “Villa Solbacken” hittar man här. I Petersvik byggde flera av stadens mest framträdande personer sina sommarnöjen runt sekelskiftet 1900, många gånger med hög arkitektonisk och hantverksmässig kvalitet. Idag ett välbevarat kulturarv i  både personhistoria, trädgårdar och arkitektur.

Villa Solbacken byggd 1880 i full sommarskrud. En av villorna som riskerar att rivas.

Om man ser över kustremsan i Sundsvall, från Njurunda till Skönvik, så framgår tydligt att den största delen antingen är bebyggd av fabriker eller så har den en gång varit det. Det finns väldigt få platser som aldrig tagits i anspråk av industrin. Petersvik är en av dessa få platser. Den i särklass största sammanhängande gröna lungan längs Sundsvallskusten idag. Här har det sedan 1990-talet planerats en logistikterminal för omlastning mellan fartyg, tåg och lastbil. En enorm anläggning på hundratusentals kvadratmeter asfalt och betong som totalt skulle ödelägga det historiska området. Logistikterminalen påstås effektivisera industrins transportbehov. Projektet har debatterats i åratal och varit omdiskuterat även på riksplanet. Till en början skulle terminalen finansieras både av industrin och kommunen tillsammans, men i närtid ser det ut som att skattebetalarna får stå för merparten av kostnaden i miljardklassen. Detta sker samtidigt som Sundsvalls kommun redan har en hårt ansträngd ekonomi och nu driver igenom besparingar på kärnverksamheten såsom äldrevård och skola.

Måndag den 25:e Maj 2020 tar kommunfullmäktige beslut om man skall investera i detta projekt eller ej.

“Visionsbild” från Sundsvalls Logistikpark AB.

Man kan ställa sig frågande till om det inte finns andra mindre attraktiva platser som skulle kunna inhysa en logistikterminal än just Petersvik. Svaret är självklart ja, men den föreslagna anläggningen i Petersvik skulle koppla ihop den befintliga Tunadalshamnen med SCA:s Ortvikens pappersbruk så att transporter däremellan skulle kunna ske på inhägnat område, dvs. utan vägskatt och annan reglering som sker på allmän väg. Hur pass avgörande detta varit i processen kan man endast spekulera i, men den första utredning som gjordes gällande logistikterminalen visade på att en helt annan plats vore lämpligare.

“Visionsbild” från Sundsvalls Logistikpark AB.

Det är fortfarande inte för sent att dra i handbromsen gällande logistikterminalen. Det är snarare ett guldläge just nu, då kommunen köpt upp all mark och tvångsexproprierat de boende kan man i princip göra vad man vill här. Nu finns verkligen möjligheten att utveckla platsens fulla potential. Här skulle kommunen kunna få igen välbehövliga pengar om man agerar klokt. Marken i Petersvik är alldeles för attraktiv och för central för att bli ett inhägnat industriområde, platsen borde få vara till för människor och inte för containrar.

Därför har två unga arkitekter gjort ett arbete på KTH i Stockholm som ett  alternativt förslag till logistikparksprojektet. Ett alternativ som räddar sekelskiftesvillorna och gör Petersvik till ett bostadsområde, en ny stadsdel vid havet.

Petersviks läge i Sundsvall.

 

Förslag till ny stadsplan i Petersvik.

Det är inget typiskt villaområde som föreslås, utan en variant av trädgårdsstaden likt Enskede i Stockholm eller Landala i Göteborg. En typologi som helt saknas i Sundsvall idag. Trädgårdsstaden utmärker sig genom en relativt hög exploatering med många parker och trädgårdar där friliggande villor, parhus, radhus och lägenheter kombineras. Till skillnad från det mesta som byggs idag föreslås en traditionell utformning på den nya bebyggelsen som tar inspiration ifrån de befintliga sekelskiftesvillorna. Tomterna i förslaget överstiger sällan 600 m² och villorna har en boyta på mellan 100-150 m². På så sätt får alla bostäder en egen trädgård samtidigt som man kan bygga tillräckligt tätt för att det skall vara ekonomsikt hållbart att anlägga nya vägar, avlopp och förskola mm. Ungefär 1100 personer skulle kunna bo strandnära, stadsnära och lummigt med egen trädgård I den nya stadsdelen Petersvik. Samtidigt har alla historiska fastigheter med tillhörande byggnader bevarats i förslaget. Det finns även plats för generösa parker och en öppen strandpromenad längs vattnet. Här är tanken att det historiska Petersvik skall vävas samman i harmoni med ny bebyggelse för att ge området en mer levande och aktiv karaktär. Här föreslås en ny stadsdel vid havet – Nya Petersvik.

Byggnadstypologier inom förslaget. Fristående villor, radhus och flerbostadshus i “Petersvik-stil”.

Förslaget om nya Petersvik gjordes som ett examensarbete på KTH Arkitekturskolan i Stockholm under 2019. I förslaget finns allt från historisk analys av området, nya gatubredder, gatunamn, nya hustyper, planlösningar, parker, äldreboende, skola och lokaltrafik. Arbetet går att finna i sin helhet som akademisk avhandling och kommer inom kort att finnas sammanställt för publikation.

Bild på modell över området i skala 1:1000. I modellsn syns ett nytt torg och “Tunabäcksparken”.
Visionsbilder för nya Petersvik.

Sundsvallskustens sista icke industrialiserade område. Södersluttning, strandläge, vacker historisk bebyggelse, höga naturvärden och 12 minuters cykeltur längs stranden till stan. Låter det inte som en perfekt plats att bo på?

– Vi uppmanar alla politiker i Sundsvall att rösta NEJ till utplåningen av Petersvik, NEJ till miljardinvestering i logistikparken på måndag 25/5 -2020. – Se möjligheterna!

Eric Norin & Elise Wiklund

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

9 svar på ”Petersvik – Det finns alternativ!”

 1. Vid genomläsning noterar jag: ett sällsynt inspirerande och intelligent förslag. Så genomarbetat med hänsyn till omgivningen och dess kultur. Jag är helt övertygad att alla Sundsvallsbor skulle välkomna ett bostadsområde som på så sätt förenar sin kulturhistoria med dagens tekniska kvaliteter.

 2. Vilket fantastiskt fint arbete som gjorts! Helt rätt i tiden…. Håller tummarna för att politikerna inser dess omfattande värde och beslutar i enlighet med människors behov av att få leva och bo kreativt i välmående atmosfär.

 3. Att någon ens kan tänka tanken att riva detta unika område med kulturhistoriska vackra hus är otroligt. Vad som helst är bättre än att riva!
  Den nya idén med att skapa ett område i samma stil är perfekt.
  Självklart ska Petersvik sparas och utvecklas till framtiden.
  Något annat är helt otänkbart!!!!

 4. Jag har följt detta en längre tid och det finns inte ord. I turismen, kultur och miljö ligger framtiden och har gjort en längre tid. De orter som rivit sin gamla bebyggelse har inget att locka med! Alla invånare är förskräckta över besluten.
  Det finns ett otal exempel på detta.
  Ödehus rörelsen är stark och retro rörelsen.
  För en välmående och hållbar byggd! Utveckla!
  Tänk om.

 5. Vilket fint förslag! Det är viktigt att det kommer fram som ett seriöst alternativ… så att folk i allmänhet kan reagera. Håller tummarna!

 6. Såg Husdrömmar ikväll och fick då reda på vad som hänt i Petersvik. Vilken skamfläck för SCA och Sundsvall. De som tagit beslutet borde verkligen skämmas. Har människor inte lärt sig någonting av tex Stockholms omdaning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.