Arkitekternas tvärtomspråk – Hur floskler döljer fulhet!

I vårt förra inlägg visade vi på de missvisande visionsbilder, så kallade fake views, som arkitekterna använder för att sälja in sina projekt. Tillsammans med dessa visioner kommer vanligtvis en text med missvisande och ibland helt obegripliga floskler och klyschor, i det så kallade tvärtomspråket. Arkitekturupproret har tidigare visat i ett längre blogginlägg (klicka för att läsa) hur nya byggprojekt säljs in med missvisande floskler och tvärtomspråk. Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste byggnader (2020), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). I år utser vi också Sveriges fulaste nyproduktion, Sveriges finaste nyproduktion, “Sveriges Riksförfulare”, Sveriges Rivningsmarodör och “Årets Fake View”. Skönhet går självklart att mäta!

Innan ni läser om bidragen till årets floskeltombola så rekommenderar vi att ni först läser vårt längre blogginlägg med titeln Tvärtomspråket – leken som spred sig från förskolor till en hel bransch (klicka för att läsa)

Pratar arkitekterna ett tvärtomspråk?
Pratar arkitekterna ett tvärtomspråk?

Ok, är ni redo för tvärtomspråket?

1. Mildra er oro

“Att mildra oron – det har varit det viktigaste målet för utformningen av nya onkologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund” och “Strålterapicentrum har blivit ett färgrikt och livfullt landmärke, centralt beläget i Lund, genom den färgstarka mosaikbeklädnaden i olika nyanser av glittrande glas”.

Onkologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, White arkitekter

Oregelbundna mönster med intensiva färger och glittrande glas kan leda till både oro, huvudvärk och migrän. Men det är ju tur om interiören mildrar oron som exteriören skapar.

2. Känn historiens vingslag

”Gestaltningen av Nya Regionens Hus har gjorts med stor ödmjukhet; kontrasten mellan den gamla majestätiska stationsbyggnaden och det nya resliga höghuset används som ett verktyg i gestaltningen. Historiens vingslag ska kännas, ibland tydligt, andra gånger som lätta toner. ”

Regionens hus i Göteborg, White arkitekter

Var man hittar ödmjukheten och historiens vingslag i detta murriga containerbygge övergår vår fantasiförmåga.

3. Att vara kaxig är något bra?

”Vulkanen 8 i centrala Eskilstuna är ett temperamentsfullt och intrikat infillprojekt i bostadsbristens Sverige. De åtskilda byggnadsvolymerna adderar ett nytt lager av historia, bildar nya samband och annan förståelse för 18- och 1900-tals staden. De nya byggnaderna koncentreras till kvarterets insida och gård men annonserar sig kaxigt till gata och mot stadens siluett.”

Vulkanen 8 i Eskilstuna (byggnaden i bakgrunden), Tovatt architects and planners AB

Byggnaden fick Sveriges Arkitekter Sörmlands arkitekturpris 2019 med motiveringen att husen visar tydlig respekt för det gamla och det nya, med ett uppkäftigt och humoristiskt formspråk.

Vilka nya samband och annan förståelse för 18- och 1900-tals staden som detta monsterbygge förmedlar, är höljt i dunkel för oss. Vi tycker att byggnaden knappast kan tynga ner och skända det gamla trähuset mer och vi kan definitivt hålla oss för skratt.

4. Böljande fönsteröppningar skapar en lekfullhet

”Genom sin konsekventa och konceptuella arkitektur får byggnaden en stark identitet som gör att den utmärker sig i området. Byggnadens utformning och gestaltning, både när det gäller materialval och designprinciper, har som huvuduppgift att skapa ett ramverk och en scen som lyfter fram och belyser aktiviteten i huset. Fasaden utformas som en ridå i sinuskorrugerad betong. Böljande fönsteröppningar skapar en lekfullhet och visar upp husets innehåll för publiken på torget. Genom att behandla samtliga fasader med samma skärpa och omsorg för detaljer får byggnaden en sammanhållen gestalt som stärker dess identitet. Alla sidor och verksamheter värderas då likvärdigt och huset har ingen självklar baksida. Materialiteten i den råa betongen kontrasteras mot inslag av sträckmetall i varm kopparton.”

Är Selma Center i Göteborg årets fake view 2020?
Selma stadsdelshus i Göteborg, White arkitekter

Staplade floskler gör knappast byggnaden mer attraktiv. Vi tycker mest det liknar något barnen gjort av wellpapp på roliga timmen.

5. Elegant i sin fulhet

“Från andra hållet är det väldigt elegant i sin fulhet.” och ”Det tar lång tid innan vi accepterar något som är riktigt modernt.”

Före detta arkitekturskolan i Stockholm

Arkitekt Thomas Sandell i Nyhetsmorgon, TV4. Med tanke på att före detta arkitekturskolan uppfördes 1967-1969 så är vi väldigt nyfikna på hur lång tid det tar innan vi vanliga människor ska tycka att den är väldigt elegant istället för en stor, grå klump.

6. Ett kaxigt pekfinger

”När vi utformar våra bostadshus och områden lägger vi stor vikt vid att skapa en lika trivsam och harmonisk miljö ute som inne.” och ”För dig som flyttar in i detta eleganta byggnadsverk kan Nils bli lika mycket ett hem som en del av din identitet.” och ”Som ett kaxigt pekfinger mot omvärlden sticker överbyggnaden ut från hustaket i riktning mot nordost.”

Brf Nils 24 i Malmö, JM

Ja, nog pekar den finger alltid, mot de godtrogna beslutsfattare som trodde detta stora, svarta, låda på låda- bygge skulle skapa en trivsam och harmonisk miljö i Malmö.

6. Balkongglas kommunicerar varierande kulörer?

”Kvarterets gestaltning har tagit avstamp i platsen där vattenytorna och den unika våtmarksnaturen får avspeglas i fasader i materialet glas. Den glasbeklädda triangelspetsen, trapphus och balkongglas kommunicerar de varierande kulörer som platsen skiftar i under ett år. Den gulbruna våtmarksvassen, höstens grådis, nysnöns bländade vitt och sommarvattnets skiftande blåtoner.”

Brf Glasblåsaren i Jönköping, HSB, arkitekt Gunilla Gustafsson

Det är så vackert beskrivit så man får tårar i ögonen. Det får man också när man ser det färdiga resultatet, men av helt andra anledningar. Kanske var det inte så smart att blanda ihop alla årstider, precis som man inte blandar ihop alla rätter på samma tallrik vid en fyra rätters middag.

7. Att skaka om betraktaren

“Vi har renodlat kontrasten med omgivningen, dels för en skulptural verkan men lika viktigt för att understryka skönheten i omgivningens oregelbundenhet” och ”Vi utgick från att göra något som passade platsen”.

Lådan i Landskrona. Häromåret förstörde Elding Oscarson den pittoreska Gamla Kyrkogatan.
Townhouse (“Japanhuset”), Elding Oscarson arkitekter

Byggnaden fick Landskrona byggnadsnämnds stadsbyggnadspris 2009 med motiveringen:

”Byggherren och arkitekterna har visat stort mod och skicklighet genom att addera en modern byggnad i en kulturhistoriskt laddad miljö. Den nya byggnaden, i minimalistisk stil, skakar om betraktaren och öppnar våra ögon för hur modern arkitektur – när den är som bäst – kan berika vårt boende och den byggda miljö”. ”Huset upplevs som provocerande av många, men arkitektur ska engagera och väcka känslor. Det är viktigt att staden sticker ut och märks i så kvalificerade sammanhang”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Både arkitekter och byggnadsnämnd tyckte alltså att den avskalade, minimalistiska och tomma arkitektur som är populär i Japan passar in i den välbevarade och pittoreska miljön i Landskronas äldre kvarter. Det är verkligen ett bra exempel på tvärtomspråket.

8. Arkitekterna vet bäst

”Vi amatörer tänker inte alltid på samma sätt, att det ska harmoniera med stadsbilden exempelvis.”

Länk till projektsidan för blivande Kv. Vitsippan 5 i Falun, Mondo arkitekter

Kommentar av Falu kommuns ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Käre ordförande, du skulle kanske fråga kommunens invånare vad de vill ha istället för att köpa arkitekternas fake views och tvärtomspråk med hull och hår? Granne är Söderbaumska skolan byggd 1915, harmonierar Kv. Vitsippan 5 med befintlig historisk bebyggelse?

Söderbaumska skolan

Klickar man på länken till projektsidan för Vitsippan 5 så blir man rädd på riktigt. Om byggnaderna är så hiskeligt fula redan i visionsbilden, hur kommer de då inte att se ut i verkligheten?

9. Arkitekturen avspeglar sin tid

Personligen har jag absolut inget emot att man bygger det som blir bäst på en plats…, kräver platsen att man anpassar sig och bygger något som liknar det som finns runtomkring kan vara absolut det bästa,….. men arkitekturen avspeglar sin tid.

Kommentar av arkitekt på Stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås. Arkitekter, kluvna individer som på ett personligt plan kan uppskatta skönhet, men i sitt yrke styrda av arkitektkårens ideologi. Avspeglar Widénska gymnasiet sin tid, eller ser vi uppförstorade hi fi-anläggningar från 60-talet?

Widénska gymnasiet (2019), Västerås. Arkitekt: Archus Arkitektur AB

Missa inte floskeltombolan i Stockholm den 10 mars 2020

Tisdagen den 10 mars 2020 klockan 17.00-21.00 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset och Riksförfularen under Arkitekturupprorets tillställning i Stockholm, samt diplomutdelning till vinnaren av Sveriges finaste nyproduktion. Vi kommer också ha en floskeltombola och vad det innebär får du veta på plats. Vi möts på Best Western and hotel på Apelbergsgatan 40. Alla som vill delta i Kasper Kalkon-prisutdelningen är välkomna! Vårt event kostar ingenting, men platserna är begränsade och vi tar emot föranmälningar genom vår kontaktsida.

KOM IHÅG! Det är inte dyrare att bygga vackert.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

2 svar på ”Arkitekternas tvärtomspråk – Hur floskler döljer fulhet!”

  1. I Sverige läser inte arkitekter hållfasthet och konstruktion, och vi som bygger det de ritat saknar konsekvent detaljer som inte är ”typdetalj”, att konstruktören ritar huset och sedan släppa in arkitekten för att göra icke bärande delar bör fungera bättre. Att det blir fyrkantigt och fult är en konsekvens av att A inte hanterar det parameteriserade användarstödet. Inget som vunnit priser är heller något som inte vem som helst klarar av att ”leka” fram med tex Revit, Archicad eller Sketchup. Man kan oftast enkelt se i vilket program det är ritat och förstå vilka saker i användarstödet A inte behärskat. Man kan däremot inte se vem arkitekten är.
    Tävlingen bör bestå i att låta arkitekten utsmycka en redan färdigprojekterad låda, det skulle spara miljarder i såväl uteblivna byggfel och rena pengar som Alvedon och tid.

  2. hej håller helt med vi måste få bättre arkitekter …riv inte gamla kulturhus som är värdefulla inte låta förfalla …tillåt inte hemla blackstone och dom att ta över ,värna hyresrätter och bostadsr. bevara vårt kulturarv… bra johnb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.