Vilka är Sveriges vackraste modernistiska byggnader?

Under 2020 röstade vi fram Sveriges vackraste byggnad. I samband med deltävlingarna röstade vi också fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad. Vi bjöd in branschorganisationen Sveriges Arkitekter samt Sveriges alla modernister att delta med 16 modernistiska alternativ till Sverigefinalen. I omröstningen innehållande byggnader av Sveriges mest byggda, men minst omtyckta, stil blev två saker tydliga. Folket som röstat föredrar byggnaderna med runda former – och de som inte har vunnit Kasper Salin-priset. Nedanför kan du se de vackraste byggnaderna i en lista. Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med nära 50 000 medlemmar har röstat fram svaret på skönhetsfrågorna. Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi också har utnämnt Sveriges fulaste byggnad (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017).

Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer vars byggnader hamnade i toppen.
Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer vars byggnader hamnade i toppen.

Alla stilar fick delta – självklart också modernism

Byggnader i modernistisk stil vinner sällan några tävlingar om folket får bestämma. Då vi, till skillnad från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, inte är ett smakmonopol som bara tillåter en enda stil, så vill vi dock få med alla möjliga i huvudtävlingen stilar enligt devisen “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 84% föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16% föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism. Därför kommer vi demokratiskt sträcka ut vår hand till Sveriges arkitekter och tillåta att 16 av 100 bidrag i vår final är modernistiska byggnader. Då vi, genom de lokala omröstningarna, förstod att ingen byggnad i modernistisk stil skulle kvala in på egna meriter så skapade vi en särskild omröstning där vi utser Sveriges vackraste byggnad i modernistisk stil. De 16 byggnader som fick flest röster i den här deltävlingen kvalificerar sig automatiskt för huvudtävlingen, där vi röstar om Sveriges vackraste byggnad genom tiderna.

Är modernistisk arkitektur vackrast i Sverige?
Är modernistisk arkitektur vackrast i Sverige?

Vad innebär modernistisk arkitektur?

Modernism är en rörelse inom arkitektur som uppkom på 1920-talet och har varit dominerande sedan dess. Detta beror delvis på förmågan att lyckas ge modernismen äran för framsteg som gjordes inom andra områden i samhället. Modernismen gjordes tidigt till ett synonym för modernitet och framåtskridande samtidigt som redan existerande arkitekturstilar gjordes till symbol för motsatsen. Att kritisera modernismen blev därför detsamma som att gå emot de stora framsteg som gjordes under 1900-talet, såväl naturvetenskapligt och kulturellt. På detta sätt skapades ett starkt socialt stigma kring att ”blicka bakåt”. Detta stigma lever kvar än idag, vilket gör att nästan all nyproduktion är modernistisk. Rörelsen omfattar ett flertal olika stilar, bland annat funktionalism, brutalism och dekonstruktivism. Modernismen karakteriseras av en avskalad och geometriskt enkel arkitektur som är fri från ornament då man menar att det är själva formerna och konstruktionen som står för det arkitektoniska och konstnärliga värdet.

Modernismen omfattar flera olika stilar, där alla har gemensamt att de är avskalade, geometriskt enkla och fria från ornament. Genom att vid sin uppkomst ta åt sig äran för övriga framsteg i samhället blev modernismen snabbt en symbol för moderniteten. Detta är en bild som lever kvar även idag, 100 år senare, Arkitektstudenter på svenska högskolor får enbart lära sig att rita i denna stil. På bilden ser vi en byggnad i Marseille, Frankrike. Byggnaden är ritad av arkitekten Le Corbusier, som anses vara modernismens fader.
Modernismen omfattar flera olika stilar, där alla har gemensamt att de är avskalade, geometriskt enkla och fria från ornament. Genom att vid sin uppkomst ta åt sig äran för övriga framsteg i samhället blev modernismen snabbt en symbol för moderniteten. Detta är en bild som lever kvar även idag, 100 år senare, Arkitektstudenter på svenska högskolor får enbart lära sig att rita i denna stil. På bilden ser vi en byggnad i Marseille, Frankrike. Byggnaden är ritad av arkitekten Le Corbusier, som anses vara modernismens fader.
Nyproduktion i centrala Halmstad. Kan modernism någonsin bli riktigt vacker?
Nyproduktion i centrala Halmstad. Kan modernism någonsin bli riktigt vacker?

Vad utmärker Sveriges vackraste modernistiska byggnader?

Överlägsen vinnare i omröstningen om Sveriges vackraste byggnad blev Turning Torso i Malmö med 543 röster, före tvåan Kuggen i Göteborg med 214 röster, Ett tydligt mönster är att det är de modernistiska byggnader som har något rundade eller organiska former som föredras framför de mer fyrkantiga eller lådformade.

Man kan också se att Kasper Salin-priset, Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris fortsätter vara en bra indikation på vilka byggnader som är populära och inte, förutsatt att man vänder upp och ner på resultatet. Förutom att branschen enbart tillåter en stil, den minst populära stilen, att delta, så lyckas man dessutom välja byggnader som inte är särskilt populära inom den stilen.  Först på åttonde plats hittar vi en Kasper Salin-vinnare, nämligen Rudolf Steinerseminariet, som tilldelades priset år 1977.

Sveriges vackraste modernistiska byggnader

1. Turning Torso, Malmö 

Turning Torso - Sveriges vackraste modernistiska byggnad.
Turning Torso – Sveriges vackraste modernistiska byggnad.

Vinnaren Turning Torso fick hela 543 av totalt 2347 röster och är därmed kvar i kampen om Sveriges vackraste byggnad. Frågan är hur “den svängande överkroppen”, ritad av Santiago Calatrava, står sig när även andra stilar får vara med. I den lokala omröstningen om Malmös vackraste byggnad hamnade Turning Torso nämligen först på en 27e(!) plats med så lite som 10 röster. Detta kan jämföras med vinnaren, Apoteket Lejonet, som fick 117 röster.

2. Kuggen, Göteborg

Kuggen, på Hisingen i Göteborg.
Kuggen, på Hisingen i Göteborg.


Tvåa blev Kuggen i Göteborg, ritad av Gert Wingårdh, med 214 röster. En av få modernistiska byggnader som har mer än en färg. Kombinera detta med runda former och det räcker långt – så länge man bara tävlar mot andra modernistiska byggnader. I den lokala omröstningen, där den ställdes mot byggnader i alla möjliga arkitektoniska stilar i Göteborg, kom den först på 48e(!) plats med så lite som 4 röster.

3. Globen, Stockholm

Globen i Stockholm.
Globen i Stockholm.

Globen, officiellt kallad Ericsson Globe, kom trea med 157 röster. Världens största sfäriska byggnad, ritad av Berg Arkitektkontor AB, är helt enkelt just det. En rund byggnad. Detta räckte till en tredje plats i omröstningen om Sveriges vackraste modernistiska byggnad.

4. Marinmuseum, Karlskrona 

Marinmuseum, Karlskrona
Marinmuseum, Karlskrona


På fjärdeplats kom en, relativt de andra, något mindre känd byggnad, nämligen Marinmuseum i Karlskrona , med 136 röster. Museet är ritat av HMXW arkitekter och genom byggnadens symmetrier, proportioner och vita pelare gör man tydliga referenser till andra, klassiska arkitektoniska stilar,

5. Halmstads stadsbibliotek 

Halmstads Stadsbibliotek.
Halmstads Stadsbibliotek.


På femteplats kom Halmstad stadsbibliotek med 126 röster. Byggnaden, som ritades av arkitekterna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen vid Schmidt Hammer Lassens arkitektkontor, är en av få tillfällen i Sverige då allmänheten haft chans att påverka arkitekturen. Man utlyste helt enkelt en arkitekttävling och lät allmänheten rösta om vilket de tyckte bäst om. Att hallänningarna enbart fick välja mellan modernism, modernism och modernism är en annan diskussion.

6. Slagthuset, Kontorshotell, Malmö

Slagthusets kontorshotell (i bakgrunden), Malmö.
Slagthusets kontorshotell (i bakgrunden), Malmö.


Med 86 röster kom detta kontorshotell i Malmö på en hedrande sjätteplats. Den tretton våningar höga kontorsbyggnaden stod färdig 1993 och ritades av Ahlsén & Lindström arkitekter. De flesta höghus som byggs idag består av ett platt tak, vilket skapar illusionen av en avkapad stubbe, men här har man valt att skapa av avslutning där man tydligt inspirerats av Art Deco. Detta räckte till en sjunde plats i omröstningen!

7. Stadshuset, Landskrona 

Landskronas stadshus
Landskronas stadshus

I ett mycket vackert läge, intill vattnet i centrala Landskrona, ligger stadshuset som i denna omröstning fick 84 röster. Byggnaden invigdes 1976 och designades av arkitekterna Inge Stoltz och Sten Samuelsson. 

8. Rudolf Steinerseminariet, Ytterjärna 

Rudolf Steinerseminariet, Ytterjärna.
Rudolf Steinerseminariet, Ytterjärna.


Så kom den till slut, den första byggnaden som, trots att den anses bäst av branschen, också kvalificerade sig när folket fick bestämma. Detta med 77 röster. Rudolf Steinerseminariet är inspirerad av organisk arkitektur, vilket innebär ett större fokus på naturens böljande former än de kantiga som annars ofta kännetecknar modernistisk arkitektur. Rudolf Steinerseminariet består egentligen av flera byggnader men samtliga är byggda efter ritningar av arkitekt Erik Asmussen.

9. Västmanlands-Dala nationshus, Uppsala

V-dalas nationshus, Uppsala.
Västmanlands-Dala nationshus, Uppsala.

Med sina 58 röster kom V-Dalas nationshus på nionde plats. Huset är en av endast två byggnader i Sverige som ritats av den finländske arkitekten Alvar Aalto  och uppfördes 1965.

10. Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Dunkers kulturhus, Helsingborg.
Dunkers kulturhus, Helsingborg.
Framsidan har ett sterilt intryck i förhållande till baksidan.
Framsidan har ett sterilt intryck i förhållande till baksidan.


På tionde plats kom Dunkers Kulturhus i Helsingborg med 51 röster. Kulturhuset, som bland annat är ett museum, tillkom efter en arkitekttävling 1997 och ritades av  Kim Utzon, son till Jørn Utzon, som några decennier tidigare ritade Operahuset i Sydney.

11. Medborgarhuset, Eslöv 

Medborgarhuset i Eslöv.
Medborgarhuset i Eslöv.


På tionde plats hittar vi Medborgarhuset i Eslöv med 47 röster Denna byggnad kanske ger intryck av att vara ett växthus, men är just ett medborgarhus, vilket främst var ett modeuttryck bland dåtidens arkitekter och stadsplanerare (tänk nutidens “kulturhus”). Den avsedda funktionen var “föredrag, dramatiska och litterära föreställningar, uppvisning i gymnastik, konstnärlig dans, filmvisning samt liknande tillställningar som icke äventyrar sunt och fostrande nöjesliv.” Intressant nog är huset ritat av den då nyutexaminerade Hans Asplund, som senare tog kraftigt avstånd från modernismens idéer om stadsplanering och arkitektur genom sin bok “Farväl till funktionalismen!”.  Läs mer om detta genom att klicka här. 

12. “Läppstiftet”, Göteborg 

Lilla Bommen/Läppstiftet/Vattenståndet/Skanskaskrapan, Göteborg.
Lilla Bommen/Läppstiftet/Vattenståndet/Skanskaskrapan, Göteborg.


På tolfte plats hittar vi byggnaden som egentligen heter Lilla Bommen, eftersom den är placerad vid Lilla Bommens torg, vid den geografiska platsen Lilla Bommen. Nu ligger den dock som sagt i Göteborg, och i Göteborg bor göteborgare, som sin vana trogen kallar byggnader lite vad de vill. På grund av sitt utseende (och på grund av att Göteborgs stift har verksamhet i byggnaden?) är den kanske mest känd som “läppstiftet”. Ett annat vanligt smeknamn är vattenståndet, eftersom den ligger precis vid vattnet och ser ut som en… ja.. ni fattar.

Skanskaskrapan (ja, det fanns ännu ett namn) är hur som helst ritad av den kände arkitekten Ralph Erskine i samarbete med White arkitekter och fick 48 röster i tävlingen.

13. Nya Pedagogen, Göteborg

Nya Pedagogen, Göteborg.
Nya Pedagogen, Göteborg.

Pedagogen består egentligen av flera delar från olika epoker, med Nya Pedagogen syftar vi därför till den tillbyggnaden (i glas) av det så kallade “Sociala Huset”. Det finns kanske inte alltför mycket att säga om Nya Pedagogen mer än att det är en del av Göteborgs Universitet, den är i glas och har, liksom flera av sina mest framgångsrika konkurrenter, rundade former. Just ja, den fick 39 röster. 

14. Millesgårdens Konsthall, Stockholm

Millesgårdens konsthall
Millesgårdens konsthall


På Lidingö i Stockholm ligger Millesgårdens Konsthall, ritad av arkitekten Johan Celsing i slutet av 90-talet. Vid första anblick kanske det ser ut som en pastisch från 60-talet, men vad gör det? Byggnaden är även den andra byggnaden som kvalificerar sig för huvudtävlingen trots att den vunnit branschens mest prestigefyllda pris, Kasper Salin-priset. Byggnaden fick till slut ihop 38 röster.

15. Station Triangeln, Malmö 

Station Triangeln, Malmö.
Station Triangeln, Malmö.


Det verkar som att flera tidigare Kasper Salin-vinnare lyckades ta sig in i sista stund. Station Triangeln, Kasper Salin-vinnaren från 2011, i Malmö är egentligen en underjordisk järnvägsstation, men består även av två uppgångar; Norra och Södra uppgången. Dessa uppgångar har tydliga arkitektoniska likheter, där båda består av glas, stål och runda former. Då vi bara kan ha en bild per alternativ i omröstningen, blev det den Södra uppgången som fick stå som visuell presentation. Detta gav 34 röster.

16. Nya arkitekturskolan, KTH, Stockholm

Arkitekturskolans nya byggnad, Stockholm.
Arkitekturskolans nya byggnad, Stockholm.


Sist ut av de som kvalificerat sig för huvudtävlingen är Arkitekturskolans byggnad, vinnare av Kasper Salin-priset 2015 och ritad av Tham & Videgård Arkitekter. Få byggnader har omhuldats så enormt av branschen då den även nominerades till Årets Byggnad 2016 och vann Årets Stockholmsbyggnad samma år. Något som var tydligt i våra tidigare omröstningar om Sveriges fulaste byggnad, har varit att byggnader i rost har kommit högt upp. I det här fallet verkar det dock delvis kompenseras av byggnadens organiska (runda) former. Hur långt det räcker i huvudtävlingen återstår att se! Här skrapade den iallafall ihop 34 röster. Kanske har styrelsen för Sveriges Arkitekter varit inne och smygröstat på sin favorit?

Övriga placeringar

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

17. Malmö Live, Malmö. 30 röster.
18. Stadshuset, Kiruna (rivet). 28 röster.
19. Skrapan, Västerås. 28 röster.
20. Vasamuseet, Stockholm. 27 röster.
21. Tillbyggnad av Jönköpings länks museum. 24 röster.
22. Malmö stadsbiblioteks tillbyggnad. 23 röster.
23. Ting 1, Örnsköldsvik. 20 röster.
24. Simhallsbadet, Helsingborg. 20 röster.
25. Allhuset, Stockholm. 17 röster.
26. Spira, Jönköping. 16 röster.
27. Chalmers Kårhus, Göteborg. 14 röster.
28. Munksjötornet, Jönköping. 13 röster.
29. PK-huset, Stockholm. 12 röster.
30. Handelshögskolan, Göteborg. 11 röster.
31. Domkyrkoforum, Lund. 11 röster.
32. Hotell Triangeln, Malmö. 11 röster.
33. Gävle krematorium, 10 röster.
34. Världskulturmusset, Göteorg. 10 röster.
35. Kalmar Konstmuseum, 10 röster.
36. Kollektivhuset, Stockholm. 10 röster.
37. Emporia, Malmö. 9 röster.
38. Medborgarhuset, Örebro. 9 röster.
39. Åhléns varuhus, Stockholm. 9 röster.
40. Kvarteret Slottet, Helsingborg. 9 röster.
41. Shopping, Luleå. 8 röster.
42. Malmö Konsthall. 8 röster.
43. Falköpings Centralstation. 8 röster.
44. Katedralskolan, Växjö. 8 röster.
45. Stadshuset, Nyköping. 7 röster.
46. Kolgahuset, Malmö. 7 röster.
47. Sverigehuset i Kungsträdgården, Stockholm. 6 röster.
48. Garnisonen, Stockholm. 6 röster.
49. Urbana Villor, Malmö. 6 röster.
50. Kvarteret Vildanden, Lund. 5 röster.
51. Vagnhallen Gårda, Göteborg. 5 röster.
52. Drottningen 8 och 11, Stockholm. 5 röster.
53. Tekniska Verken, Linköping. 5 röster.
54. Gamla arkitekturhögskolan, Stockholm. 5 röster.
55. Lunds Tingsrätt. 5 röster.
56. Rådhustillbyggnaden, Göteborg. 5 röster.
57. Stadsbiblioteket, Norrköping. 5 röster.

 

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Vilka är Sveriges vackraste modernistiska byggnader?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.