Alternativt förslag till galleria i Nässjö

Nyligen fick Fenixgallerian i Nässjö en ny ägare, som nu planerar att göra en större ombyggnation. Då den planerade ombyggnationen ser dock inte ut att leda till någon försköning av den redan anonyma byggnaden, snarare tvärtom. Därför presenterar arkitekt Bengt Hellborg härmed ett alternativt förslag.

Fenixgallerian i sitt nuvarande skick är knappast den vackraste byggnaden i Nässjö och i visst behov av ombyggnation. Den kantiga fasaden i olika nyanser av grått lär dock knappast bidra till att skapa en positiv bild av Nässjö, varav arkitekt Bengt Hellborg vill visa på ett alternativt utseende. Tanken med det alternativa förslaget är att fasaden ska knyta an till andra tegelbyggnader i staden .Byggnader som uppförts i början på 1900-talet och som ger denna unga stad en värdighet. Även om gallerian ligger i kanten av det centrala Nässjö med generös bilparkering mår staden bra av att fasaden har samma nationalromantiska stil som stadens gamla tegelbyggnader.

Fenixgallerian så som den ser ut idag.
Nuvarande förslag på ombyggnation.
Bengt Hellborgs förslag syftar till att skapa ett trivsammare Nässjö centrum.

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

7 svar på ”Alternativt förslag till galleria i Nässjö”

  1. Nuvarande förslag är lika kallt och ogästvänligt som det gamla. Den röda tegelbyggnaden vacker varm o välkomnande.

  2. Utmärkt alternativ, taket kan dessutom användas kreativt för såväl ljusinsläpp som solpaneler till byggnadens fördel och framtida minskade kostnader

  3. Nu är det så att om ’vanligt’ folk får välja så väljer man husfasader med stil och klass. Vi är innerligt trötta på ’moderna’ lådor. Passa på nu och ge denna byggnad ett tilltalande (och underhållsfri ) fasad. Heja Bengt Hellborg!! Du har fattat vad vi vanliga människor vill se … skönhet.

    1. Jag tycker att Bengs förslag ser mycket bra ut istället för dom fula husen som ser ut som en sko kartonger

  4. Inget av alternativen är bra! Det övre kan nog dom flesta av oss enas om är fult så det faller bort. Det nedre är fortfarande en låda och faller också bort! Visserligen älskar jag valvgångar men våningarna ovanför på det nedre huset ser för tunga ut. Hela huset ser topptungt ut. Stadshuset Tre kronor är ingen jättebra premodernistisk förebild. Det fanns både bra och dåligt även före Corbusieren. Jag överhuvudtaget inte jätteförtjust i Bengt Hellborg, trots att han ritar klassiskt. Hans hus har liksom potential att bli bra men brukar falla på en brist som vi ofta skäller på när vi pratar om 70-tals hus, nämligen monotoni! Vad jag tycker är bättre exempel nya klassiska hus, eller hus som gjorts om till klassiska, är BRF Sparven och Hamnhus 1 i Norrtälje, Kv Posten 1 i Arvika, nya vårdcentralen med omkringliggande kvarter i Sala samt Nyckeln i Nyköping. Vad dessa har gemensamt är strukturerad variation. Men allvarligt, Hellborgs tegellåda ser faktiskt tung och dyster ut, jag känner mig förtryckt när jag ser den och förtryckande arkitektur är just det som vi är till för att göra uppror emot. Vad som vore det bästa av dom nämnda alternativen att göra om den befintliga lådan är nog Hamnhus 1. Att strukturerat blanda längsgående sadeltak med gavelhus är ett bra sett att få den perfekta graden av variation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.