Bygg det folk gillar

Bygg det folk gillar (Svensk Byggtjänst, 2019) av arkitekten Jerker Söderlind är en både informativ, rolig och utmanande bok. Utmanande eftersom den ifrågasätter vedertagna sanningar om vad som är god arkitektur, hur städer ska planeras och vilka som ska bestämma hur det byggs. 

Låt inte det ironiskt minimalistiska omslaget avskräcka. Detta är en färgsprakande, lättläst och originellt utformad bok, där varje uppslag har ett tydligt ämne och bildexempel på vackra respektive fula byggnader och platser, med informativa bildtexter och tankeväckande frågor.

Detta är inte en bok man sträckläser utan en bok att ha på soffbordet eller skrivbordet och diskutera med familj, vänner och kolleger, ett uppslag i taget. Varför inte visa barnen bilderna och se vilka de gillar bäst?

 

 

 

 

 

Det är samtidigt en rolig bok, eftersom författaren ställer ledande påståenden till läsaren som denne kan gradera på en fyrgradig skala kan kryssa för om man ”håller med helt och hållet – 4 poäng” till ”håller absolut inte med – 1 poäng”. I slutet av den nästan 300 sidor tjocka boken kan läsaren göra en självutvärdering genom att summera sina svar på de totalt 186 frågorna i en tabell.

Många av påståenden är lätta att håla med om. Saker som borde vara självklarheter i dagens stadsplanering och byggande, såsom att man bör bygga den typen av städer och bostäder som historiskt visat sig fungera bra och som folk faktiskt efterfrågar.

Andra påståenden är medvetet provocerande och kontroversiella för att få läsare, arkitekter, byggbolag och lagstiftare att diskutera och fundera över normer och regler som är heliga kor eller bara hängt kvar av slentrian. Man behöver dock inte hålla med om allting för att ha behållning av boken. Men det underlättar om man har lite humor och ett öppet sinne.

Bygg det folk gillar kan beställas från Adlibris, Bokus, eller här.

Kan också beställas direkt från författaren via Stadsliv AB och kostar då 350 kr (+ ev porto och emballage) eller avhämtas i Gamla Stan i Stockholm efter överenskommelse.

Jerker Söderlind, tekn.dr. (KTH), är arkitekt, samhällsdebattör och journalist med förflutet bland annat som kriminalreporter på Expressen. Han driver Stadsliv AB, med inriktning på att skapa blandade stadsdelar och att behålla handeln kvar inne i städerna. Han är strategisk rådgivare på Stockholms stadskärneorganisation City i Samverkan och föreläser och skriver om städer. Han har tidigare skrivit Stadens renässans (1998) om stadsplaneringens historia och är huvudförfattare till Det är möjligt (2004), en inspirationsbok för attraktivt och hållbart samhällsbyggande.

Här presenterar Jerker själv sin bok.

Förlagets beskrivning:

Bygg det folk gillar är en självhjälpsbok för överutbildade arkitekter. Syftet är att visa att man kan bygga städer och hus som människor utan arkitektutbildning uppskattar.

 

Författaren vill med boken visa att man kan bygga städer och hus som människor utan arkitektutbildning uppskattar. Genom att besvara 186 frågor kan läsare testa sig själv – är du en modernistiskt skolad arkitekt med en estetisk tvångströja runt huvudet eller en helt normal och reflekterande människa som uppskattar det vackra och sköna i livet? Boken tillägnas modiga politiker som vågar ta ansvar för våra städers framtid och efterfrågan på skönhet.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Inger Nordangård

Färgsättare, f.d. sekreterare i föreningen Arkitekturupproret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.