OBS, DELTÄVLINGARNA AVSLUTADE 2019-10-06:
Klicka här för att läsa om den pågående Sverigefinalen!
Folkrörelsen Arkitekturupproret med 43 000 följare röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad. Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges vackraste byggnad genom tiderna. Omröstningarna kommer att pågå under 2019 och ett slutdatum för den sista omröstningen kommer senare under året. Självklart går skönhet att mätas. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta, men klicka här för att se hur arkitekterna själva bor. Syns en tendens? Vi har ju dessutom tidigare visat er hur just omröstningar visar folkets favoritsmak.
En oerhört komplicerad tävling
OBS, DELTÄVLINGARNA AVSLUTADE 2019-10-06:
Klicka här för att läsa om den pågående Sverigefinalen!
Årets tävling är mer komplicerad än tidigare tävlingar. Att lista alla Sveriges städer var inte svårt under våra tidigare tävlingar, men då Sverige innehåller fler än 100 byggnader måste ett rättvist urval göras. Våra omröstningar pågår alltid på Facebook (klicka för lista över grupper) och deras röstningsfunktion tillåter endast 100 alternativ. För att alla medborgare ska känna sig nöjda med urvalet, börjar vi med att rösta fram storstädernas vackraste byggnader och plockar sedan ett urval från dessa topplistor. Den pampiga huvudstaden Stockholm kommer att få bidra med 10 byggnader och därefter plockar vi ett urval på 5-10 byggnader från varje svensk storstad.
Var röstar man?
Huvudtävlingen där vi listar de 100 tävlingsbidragen kommer troligtvis inte starta förrän efter sommaren. Först måste vi göra vårt urval och deltävlingar har därmed startat i våra 22 lokalgrupper på Facebook. I skrivande stund (dvs 2019-07-29) hittar ni påbörjade omröstningar överst i följande facebookgrupper. Vänligen gå in och rösta. Medlemskap i dessa facebookgrupper krävs för att rösta, men om ni inte vill kvarstå som medlem kan ni gå ur gruppen igen efter ert klick. Rösten räknas ändå:
1. Stockholms Arkitekturuppror
2. Göteborgs Arkitekturuppror
3. Uppsalas Arkitekturuppror
4. Malmös Arkitekturuppror
5. Västerås Arkitekturuppror
6. Norrköpings Arkitekturuppror
7. Helsingborgs Arkitekturuppror (tillsammans med Landskrona)
8. Blekinges Arkitekturuppror Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg
9. Lunds Arkitekturuppror
10. Borås Arkitekturuppror
11. Örebros Arkitekturuppror
12. Dalarnas Arkitekturuppror Falun, Avesta, Borlänge, Mora mfl.
13. Gotlands Arkitekturuppror Visby.
14. Linköpings Arkitekturuppror
15. Smålands Arkitekturuppror Växjö, Jönköping, Kalmar, Ljungby, Eksjö mfl.
16. Sundsvalls Arkitekturuppror
17. Norrlands Arkitekturuppror Umeå, Luleå, Gävle, Kiruna, Söderhamn mfl.
18. Värmlands Arkitekturuppror Karlstad, Karlskoga, Arvika mfl.
19. Hallands Arkitekturuppror Halmstad, Varberg, Falkenberg mfl.
20. Skånes Arkitekturuppror Ystad, Kristianstad, Ängelholm mfl.
21. Västra Götalands Arkitekturuppror Trollhättan, Uddevalla, Skara mfl.
22. Mellansveriges Arkitekturuppror Ett slutgiltigt uppsamlingsheat för 35 mindre städer såsom Eskilstuna, Köping, Arboga, Katrineholm, Vadstena, Sigtuna, Mariefred mfl.
TILLÄGG 2019-07-21 FÖR ATT BLIDKA DEN SVENSKA ARKITEKTKÅREN
23. Klicka och rösta fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad/låda i vår huvudgrupp. Detta är ett uppsamlingsheat för att få fram de byggnader som arkitektbranschen själva föredrar. Vi är till skillnad från den svenska arkitektbranschen inget smakmonopol utan alla stilar får vara med i vår senare huvudtävling och topp 16 från denna tävling får delta. Mer information nedanför.
Mindre städer och orter glöms inte bort
De städer som ännu saknar egna lokala facebookgrupper kommer att få sina bidrag framröstade i samlingsgrupper som t.ex. Skånes Arkitekturuppror, Smålands Arkitekturuppror, Norrlands Arkitekturuppror och så vidare. Vi kommer att dammsuga hela Sverige på vackra byggnader och vi glömmer inte mindre orter som Simrishamn, Marstrand, Vaxholm eller Söderhamn o.s.v. Oroa er inte, för vi tar alltid våra tävlingar och omröstningar på största allvar.
Inga kyrkor eller slott får delta
För spänningens skull får inga kyrkor, slott eller försvarsanläggningar delta i tävlingen. Hur kul vore det att se vackra Drottningholm, Gripsholms slott, Uppsala domkyrka, Lunds domkyrka eller Riddarholmskyrkan sluta som topp 5? Eller kanske Visbys ringmur skulle sluta som överlägsen etta med Skansen i Göteborg precis bakom. Slott och kyrkor kan få egna omröstningar i framtiden, men i denna tävling får de inte vara med. OBS: Tävlingen handlar enbart om märkesbyggander och typisk stadsbyggnation, vilket gör att vanliga villor heller inte kan delta. Undantag görs för stadshus, dvs privatbostäder inom historiska stadskärnor.
Självklart tillåts alla stilar att tävla
Arkitekturupproret är inte emot att så kallad modernistisk arkitektur byggs. Vi är för en blandad stad och vårt mål är att få se en mer varierad stad där både betonglådor, nya stilar och ny klassiskt inspirerad arkitektur har sin plats. Klicka här för att läsa svaret på de vanligaste fördomarna om Arkitekturupproret. Till skillnad från t.ex. branschorganisationen Sveriges Arkitekters smakmonopol som bara tillåter en enda arkitektonisk stil, så vill vi se alla möjliga stilar enligt regeln “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 77 procent av människorna föredrar nyproduktion enligt klassisk tradition. En nyare undersökning visar istället att 84 % föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16 procent föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism, d.v.s. fyrkantiga lådor i glas och betong. För att hedra dessa 16 % kommer 16 av 100 tävlingsbidrag få lov att vara modernistiska. Urvalet görs just nu genom en framröstning från det s.k. Kasper Salin-prisets vinnande byggnader. Detta pris delas sedan 1962 ut av branschorganisationen Sveriges Arkitekter och är landets förnämsta arkitekurpris, eller den svenska arkitekturens “Oscar”. Vi låter dessutom alla intresserade nominera ytterligare modernistiska märkesbyggnader som sedan går att rösta på. Låt oss förmoda att populära Turning Turso (Malmö), “Läppstiftet” (Göteborg) och kanske Ting-1 i Örnsköldsvik kommer att bli tre sådana exempel? Klicka här för att rösta fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad i vår huvudgrupp på Facebook.
Även rivna byggnader får delta
Då Sverige förlorade tiotusentals vackra gamla hus under rivningshysterin låter vi även dessa delta i tävlingen. Vi vill ju rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna och då får vi inte glömma förlorade pärlor som Sagerska husen (Stockholm), Butterickshuset (Malmö) eller Arkaden (Göteborg). Låt oss hoppas att en av Sveriges mest älskade förlorade byggnader en dag ska få lov att återuppstå, på samma sätt som i främst Tyskland där man återskapar gamla mästerverk. Vi i Arkitekturupproret tycker det är viktigt att lära ut om rivningshysterin till nästa generation. Hur många av dagens ungdomar vet ens om att våra svenska städer var så mycket vackrare än de är idag? Vi har listat några av de vackraste av de förlorade husen i vår facebookgrupp FÖRE OCH EFTER – Låt oss aldrig glömma rivningshysterin! och dessa är också välkomna att tävla.
Nummer 1 i 22 städer
I skrivande stund (2019-07-21) har vi startat 22 tävlingar som listar byggnader i totalt 144 städer/tätorter. Nedanför listar vi de som för tillfället ligger etta i dessa städer.
1. Stockholm (klicka för att gå med och rösta i Stockholms Arkitekturuppror)
2. Göteborg (klicka för att gå med och rösta i Göteborgs Arkitekturuppror)
3. Malmö (klicka för att gå med och rösta i Malmös Arkitekturuppror)
4. Uppsala (klicka för att gå med och rösta i Uppsalas Arkitekturuppror)
5. Helsingborg (klicka för att gå med och rösta i Helsingborgs Arkitekturuppror)
6. Norrköping (klicka för att gå med och rösta i Norrköpings Arkitekturuppror)
7. Karlskrona (klicka för att gå med och rösta i Blekinges Arkitekturuppror)
8. Västerås (klicka för att gå med och rösta i Västerås Arkitekturuppror)
9. Lund (klicka för att gå med och rösta i Lunds Arkitekturuppror)
10. Örebro (klicka för att gå med och rösta i Örebros Arkitekturuppror)
11. Visby (klicka för att gå med och rösta i Visbys Arkitekturuppror)
12. Linköping (klicka för att gå med och rösta i Linköpings Arkitekturuppror)
13. Kalmar (klicka för att gå med och rösta i Smålands Arkitekturuppror)
14. Ljungby (klicka för att gå med och rösta Smålands Arkitekturuppror)
15. Orsa (klicka för att gå med och rösta i Dalarnas Arkitekturuppror)
16. Sundsvall (klicka för att gå med och rösta i Sundsvalls Arkitekturuppror)
17. Söderhamn (klicka för att gå med och rösta i Norrlands Arkitekturuppror)
18. Karlstad (klicka för att gå med och rösta i Värmlands Arkitekturuppror)
19. Varberg (klicka för att gå med och rösta i Hallands Arkitekturuppror)
20. Ystad (klicka för att gå med och rösta i Skånes Arkitekturuppror)
21. Kristianstad (klicka för att gå med och rösta i Skånes Arkitekturuppror)
22. Marstrand (klicka för att gå med och rösta i Västra Götalands Arkitekturuppror)
23. Eskilstuna (klicka för att gå med och rösta i Mellansveriges Arkitekturuppror)
24. Modernisternas val (klicka för att gå med och rösta i huvudgruppen Arkitekturupproret)
Fler byggnader fylls snart på… (inlägget är under utveckling)
Byggnader från dessa städer/orter får delta
Nedanför listar vi Sveriges alla städer/orter som deltar i tävlingen. Detta är en lista över de städer i Sverige som var stadskommuner under perioden 1863–1971 och ytterligare några innan dess som hade stadsprivilegier men förlorade dessa innan 1862 års kommunalförordningar trädde i kraft. Dessutom noteras orter som tilldelades stadsprivilegier men av olika orsaker aldrig etablerades som stad. Listan rensas dock på några irrelevanta orter, Lödöse existerar t.ex. inte längre (källa Wikipedia):
Alingsås, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Alvesta, se Smålands Arkitekturuppror
Arboga, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Arvika, se Värmlands Arkitekturuppror
Askersund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Avesta, se Dalarnas Arkitekturuppror
Boden, se Norrlands Arkitekturuppror
Bollnäs, se Norrlands Arkitekturuppror
Borgholm, se Smålands Arkitekturuppror
Borlänge, se Dalarnas Arkitekturuppror
Borås, se Borås Arkitekturuppror
Båstad, se Skånes Arkitekturuppror
Eksjö, se Smålands Arkitekturuppror
Enköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eskilstuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eslöv, se Skånes Arkitekturuppror
Fagersta, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falkenberg, se Hallands Arkitekturuppror
Falköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falun, se Dalarnas Arkitekturuppror
Filipstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Flen, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Gislaved, se Smålands Arkitekturuppror
Gränna, se Smålands Arkitekturuppror
Gävle, se Norrlands Arkitekturuppror
Göteborg, se Göteborgs Arkitekturuppror
Hagfors, se Värmlands Arkitekturuppror
Halmstad, se Hallands Arkitekturuppror
Haparanda, se Norrlands Arkitekturuppror
Hedemora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Helsingborg, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Hjo, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Hudiksvall, se Norrlands Arkitekturuppror
Huskvarna, se Smålands Arkitekturuppror
Härnösand, se Norrlands Arkitekturuppror
Hässleholm, se Skånes Arkitekturuppror
Höganäs, se Skånes Arkitekturuppror
Jönköping, se Smålands Arkitekturuppror
Kalmar, se Smålands Arkitekturuppror
Karlshamn, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlskoga, se se Värmlands Arkitekturuppror
Karlskrona, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Katrineholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kil, se Värmlands Arkitekturuppror
Kiruna, se Norrlands Arkitekturuppror
Kramfors, se Norrlands Arkitekturuppror
Kristianstad, se Skånes Arkitekturuppror
Kristinehamn, se Värmlands Arkitekturuppror
Kumla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kungsbacka, se Hallands Arkitekturuppror
Kungälv, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Köping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Laholm se Hallands Arkitekturuppror
Landskrona, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Leksand, se Dalarnas Arkitekturuppror
Lidingö, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Lidköping, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Lindesberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Linköping, se Linköpings Arkitekturuppror
Ljungby, se Smålands Arkitekturuppror
Lomma, se Skånes Arkitekturuppror
Ludvika, se se Dalarnas Arkitekturuppror
Luleå, se Norrlands Arkitekturuppror
Lund, se Lunds Arkitekturuppror
Lycksele, se Norrlands Arkitekturuppror
Lysekil, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Malmö, se Malmös Arkitekturuppror
Mariefred, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mariestad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Marstrand, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mjölby, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Motala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mölndal, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mönsterås, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nacka, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nora, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Norrköping, se Norrköpings Arkitekturuppror
Norrtälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nybro, se Smålands Arkitekturuppror
Nyköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nynäshamn, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nässjö, se Smålands Arkitekturuppror
Orsa, se Dalarnas Arkitekturuppror
Oskarshamn, se Smålands Arkitekturuppror
Oxelösund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Piteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Ronneby, se Blekinges Arkitekturuppror
Sala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sandviken, se Norrlands Arkitekturuppror
Sigtuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Simrishamn, se Skånes Arkitekturuppror
Skanör med Falsterbo, se Skånes Arkitekturuppror
Skara, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Skellefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Skänninge, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Skövde, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sollefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Solna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Stockholm, se Stockholms Arkitekturuppror
Strängnäs, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Strömstad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sundbyberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sunne, se Värmlands Arkitekturuppror
Sundsvall se Sundsvalls Arkitekturuppror
Säffle, se Värmlands Arkitekturuppror
Säter, se Dalarnas Arkitekturuppror
Sävsjö, se Smålands Arkitekturuppror
Söderhamn, se Norrlands Arkitekturuppror
Söderköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Södertälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sölvesborg, se Blekinges Arkitekturuppror
Tidaholm, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Torshälla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Tranås, se Smålands Arkitekturuppror
Trelleborg, se Skånes Arkitekturuppror
Trollhättan, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Trosa, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Uddevalla, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ulricehamn, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Umeå, se Norrlands Arkitekturuppror
Uppsala, se Uppsalas Arkitekturuppror
Vadstena, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vansbro, se Dalarnas Arkitekturuppror
Varberg, se Hallands Arkitekturuppror
Vaxholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vetlanda, se Smålands Arkitekturuppror
Vimmerby, se Smålands Arkitekturuppror
Visby, se Gotlands Arkitekturuppror
Vänersborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Värnamo, se Smålands Arkitekturuppror
Västerik, se Smålands Arkitekturuppror
Västerås, se Västerås Arkitekturuppror
Växjö, se Smålands Arkitekturuppror
Ystad, se Skånes Arkitekturuppror
Åhus, se Skånes Arkitekturuppror
Åmål, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Älvdalen, se Dalarnas Arkitekturuppror
Älmhult, se Smålands Arkitekturuppror
Älvsborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ängelholm, se Skånes Arkitekturuppror
Örebro, se Örebros Arkitekturuppror
Öregrund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Örnsköldsvik, se Norrlands Arkitekturuppror
Östersund, se Norrlands Arkitekturuppror
Östhammar, se Mellansveriges Arkitekturuppror
KOM IHÅG! Det är inte dyrare att bygga vackert.
Kan nordmenn også være med og stemme?
Ja, alla som har ett Facebookkonto och är med i gruppen.
Huset i Göteborg har adressen Föreningsgatan 2 och inte Västergatan 6B. Åtminstone har porten på bilden den adressen.
Jag har suttit och druckit kaffe i det nedersta runda rummet på hörnan.
Tack för rättelsen. Låter som en trevlig kaffestund. 🙂
Rådhuset i Vimmerby
Byggnaden i Eskilstuna är Stadshuset inte Rådhuset!!
Gamla Rådhuset ligger på en helt annan plats i stan.09⁹
Tack för påpekandet.
Societetshuset på Marstrand är min absoluta favorit. Hur fick de in en hel spårvagn mellan våningarna? 😉 (Förlåt men jag kunde inte låta bli 😀 )
Gamla vattentornet på Kanberget i Linköping som ritades av arkitekten Axel Brunskog,
Tingshuset i Älvdalen
Tycker Tingshuset i Älvdalen Är En Väldigt Vacker Gammal Byggnad Som Pryder Sin Plats i Centrala Älvdalen
Rådhuset(gymnasiet) i Härnösand är en otroligt vacker byggnad från slutet av 1700-talet med sin Rotunda (som enligt sägen självaste Gustav III, ritade dit på O Tempelmans ritning)
Varbergs kallbadhuset är min favo
Tingshuset i Älvdalen
Strömstad stadshuset
Haparanda stadshotell
Till alla som kommenterat: Man röstar alltså på Facebook, inte här i kommentarerna.
Är det “svansen som viftar på hunden”, d.v.s. “huset som valt orten” istället för tvärtom. Hur har Älvdalen kommit med på listan? Och Kil? En längre titt än två minuter skulle säkert upptäcka fler frågetecken. Men jag tar gärna emot förklaring.
Vem avgör vad som skall definieras som ett “slott”. En gång fick jag läsa en svensk som hade den fåniga definitionen, att en byggnad var ett slott om en kunglig någon gång hade bott där!? Ingen kan få mig att kalla Solliden – denna italienska vill från tiden då det begav sig – för “slott” bara för att kungafamiljen ägt/äger den.
Nå, den stora merparten av det vi i Sverige kallar slott är inte annat än gods med herrgårdar på. Eftersom svensk arkitektur och i Sverige verkande arkitekter som gett avtryck, så ofta handlar om olika slags “corps de logi”, oavsett slott eller “bara” herrgård, så anser jag det orättmätigt att inte räkna in dessa “slott” – vilket i så fall är ett visst, godtyckligt utvalt antal av herrgårdarna. Går Torreby och Thorskog ut för att de kallas slott i folkmun? Övedskloster, då? Och en annan sak. Hem i städerna från samma tidsepok som då herresätena på landet byggdes, har ju likadan arkitektur; se på Svea Hovrätt!?
Ta bort kyrkor – och några av landets främsta arkitekters främsta verk räknas bort, helt godtyckligt.
En sak man aldrig kommer undan vad byggnader anbelangar är deras historia, betydelse genom åren, betydelsen av den som ligger bakom o.s.v.”Nimbus” kallar jag det i brist på bättre. En annan sak, graden av originalitet, skall den betyda något? En ren kopia av något i Frankrike eller Italien?
Var röstar man? Här, med e-meddelande?
Om jag skall ge min röst likväl, så blir det till en byggnad med nimbus för svenskar och för Sverige och dess huvudstad, helt enkelt Ragnar Östbergs Stockholms Stadshus.
Annars så anser jag att en tävling som detta har sina gelikar i vad amerikanska 14-åringar kan hitta på, som “The worlds greatest hits ever” eller “Bach’ greatest hits” …