Alternativt förslag till kvarteret Bägaren i Norrköping

I Norrköpings Tidningar den 19 januari presenterades ett förslag till på nytt kontorshus på Kungsgatan i Norrköping för  att ersätta det fallfärdiga parkeringshus från 1984 som snart ska rivas. Förslaget, ritat av ÅWL Arkitekter för byggherren Castellum, väckte inte direkt positiva reaktioner så vi fick idén att ta fram ett alternativ. I samband med årsstämman i Norrköping den 30 mars 2019 presenterade Arkitekturupproret det nya alternativa förslaget för kvarteret Bägaren, ritat av Mikael Grahn. 

Notera att Grahns förslag, gjord efter en idéskiss av Jacob Nordangård, och bearbetad av Niklas Ottosson, är både högre och bredare (och djupare, syns dock ej på bilden) för att ge motsvarande golvyta som i ÅWLs förslag men lyckas ändå se nättare ut. Det finns alltså utrymme, ev även i den kommande detaljplanen, för att utnyttja mer av markytan runt byggnaden, som drogs in från gatan i när Kungsgatan breddades från 11 till 30 meter för att ge plats åt bilar och parkeringshus. Läs mer om Kungsgatans förändring i Jacobs magisteruppsats Massbilismen och kulturmiljöerna.

Det tidigare ståtliga stenhuset i kv Bägaren vid entrén till Kungsgatan från Norrtull.
Rivningen av hörnhuset (fotat söderifrån mot Norrtull med nya polishuset i fonden).
Det rivna hörnhuset ersattes av nuvarande P-huset från 1984 som nu ska rivas.

Det klassiska förslaget är tänkt att återknyta dels till den pampiga stenbyggnad som stod på samma plats när Kungsgatan var den stora handelsgatan på norr, dels till det fina kulturaktivitetshuset från 1895 i kvarteret Hallen snett mittemot, som lämnades kvar vid den stora rivningsvågen på Kungsgatan i början av 1980-talet.

Kulturaktivitetshuset i kvarteret Hallen (f.d. Brücks textilfabrik från 1895) skymtar uppe till vänster. P-huset i kvarteret Bägaren närmast till höger.
Entrén till Kungsgatan, från Norrtull. P-huset i kv Bägaren till höger är det som ska rivas och ersättas av ett kontorshus. De två kontorshusen från 1980-talet till höger i samma kvarter ska vara kvar. Hörnhuset längst ned på vänster sida om Kungsgatan är gammalt men skalades av under den modernistiska eran.
Entrén till Kungsgatan från Norrtull vid 1900-talets början, innan funkifieringen av det vänstra tornhuset och rivningen av det högra.

Vi anser att en klassisk byggnad som återknyter till det ursprungliga och till de gamla kulturhuset snett över gatan kan bidra till att läka de djupa sår som skapades vid breddningen av Kungsgatan och markant höja gatans attraktivitet, till skillnad mot ÅWL:s modernistiska förslag.

Även hörnhuset på vänster sida skulle kunna återfå sitt torn och ursprungliga dekorationer för att återge Kungsgatan en lika värdig entré som Drottninggatan i Norrköping fortfarande har.

Entrén till Drottninggatan, Norrköping.

I början av februari presenterade vi våra visioner, inklusive forskning om vad som gör stadsmiljöer attraktiva och socialt hållbara, för Castellum och bjöd även in dem till vår årsstämma för att ta del av det färdiga förslaget. De hade ingen möjlighet att närvara och har inte heller kommenterat vad de anser om Grahns förslag. De har dock meddelat att de vill att vi är tydliga med att  AU:s visioner för kvarteret Bägaren inte har något med Castellum att göra.

Vi hoppas dock att Castellum inser att det nu har uppstått ett gyllene tillfälle att återbörda gatan till sitt majestätiska förflutna och att rätt beslut för framtiden ger företaget både goodwill och ekonomiska fördelar samtidigt som det bidrar till en hållbar stadsmiljö. Vi råder Castellum, som i år mottagit pris för sitt sociala hållbarhetsarbete, att ta fasta på sin vision om att bygga en hållbar stad där människans hälsa och välbefinnande sätts i centrum och deras ambitioner om att samverka med andra aktörer för att uppnå detta. Vi bistår gärna i den processen och har flera arkitekter som skulle kunna utforma en modern och funktionell kontorsbyggnad med attraktiv fasad.

Jacob och Inger Nordangård, Norrköpings Arkitekturuppror


Media om förslaget

15/4 FolkbladetAlternativt förslag till nybygge

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Inger Nordangård

Färgsättare, f.d. sekreterare i föreningen Arkitekturupproret

9 svar på ”Alternativt förslag till kvarteret Bägaren i Norrköping”

    1. vilkendera alltså? Palast der Republik i DDR var ju faktiskt mera som det övre så det är väl det som menas?

  1. Gammeldags med vackra detaljer i dess arkitektur vinner alltid, ALLTID i mina ögon och i min känsla i både vistelse och åskådning. Hus som däremot är gjorda av glas, stilrena detaljer som inte väcker känsla av historia eller känsla av att ha haft vilja att bevara det gamla i skapelsens processer, är för mig ingen byggnad som sprider värme i en så vacker stad som Norrköping som genom tiderna faktiskt bevarat det vackra i det gamla.
    Historia är vackert och historia ska bevaras genom alla tider för annars skapas en hårdare, kallare miljö att vistas i där glas som i sig är ganska så genomskinligt trist och opersonligt.
    Man vill känna värme och inte kyla där allt man ser och rör vid, bär på en vacker historia som talar till en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.