Rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna!

Folkrörelsen Arkitekturupproret med 43 000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad. Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges vackraste byggnad genom tiderna.

Edit 1 jan 2020: Omröstningen är nu avslutad. Klicka här för att se vilken byggnad som vann.

Tävlingen kommer att pågå totalt 7 månader. Först utsåg vi 100 finalkandidater genom deltävlingar som nu möts i en Sverigefinal. De lokala deltävlingarna startade redan 1 maj och finalen startar idag den 6 oktober. Slutdatum planeras till nyårsafton så att vinnaren kan presenteras den 1 januari 2020. Hela 27501 antal röster trillade in i våra 23 deltävlingar. Självklart går skönhet att mätas. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta, men klicka här för att se hur arkitekterna själva bor. Syns en tendens? Vi har ju dessutom tidigare visat er hur just omröstningar visar folkets favoritsmak.

Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Edit 1 jan 2020: Omröstningen är nu avslutad. Klicka här för att se vilken byggnad som vann.

RÖSTA VIA FÖLJANDE LÄNK

Klicka här för att komma till omröstningen (länk ej längre klickbar då tävlingen är avslutad). Rösta på alla dina 10 favoriter för att vi ska få en så stor spridning som möjligt i slutresultatet. Du måste gå med i vår Facebookgrupp “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” för att rösta, men du kan gå ut efteråt om du inte vill kvarstå som medlem. Din röst räknas ändå. Vi ber er dock att bläddra nedåt i inlägget och ta en titt på samtliga 100 bidrag innan du röstar. Försök att tänka utanför lådan och inte bara rösta på din egen stads bidrag eller något känt landmärke i Stockholm. Studera våra 100 bidrag och om du inte känner dig nöjd med vårt bildurval så är det bara att googla fram fler bilder.

En oerhört komplicerad tävling

Årets tävling är mer komplicerad än tidigare tävlingar. Att lista alla Sveriges städer var inte svårt under våra tidigare tävlingar, men då Sverige innehåller fler än 100 byggnader måste ett rättvist urval göras. Våra omröstningar pågår alltid på Facebook (klicka för lista över grupper) och deras röstningsfunktion tillåter endast 100 alternativ. För att alla landets medborgare ska känna sig nöjda med urvalet till finalen började vi med att rösta fram storstädernas vackraste byggnader i våra 22 lokalgrupper. Därefter plockade vi sedan de översta kandidaterna från dessa topplistor. Nedanför har vi plockat fram ett urval på 1-8 byggnader från varje svensk storstads deltävlings topplista.

Finns Sveriges vackraste byggnad i Stockholm?
Finns Sveriges vackraste byggnad i Stockholm?

Var togs urvalet på 100 byggnader fram?

Vi startade deltävlingar med lokala omröstningar i våra 22 lokalgrupper på Facebook. Totalt fick vi in hela 27501 antal röster. Samtliga lokalgrupper som höll lokaltävlingar listas nedanför:
1. Stockholms Arkitekturuppror
2. Göteborgs Arkitekturuppror
3. Malmös Arkitekturuppror
4. Uppsalas Arkitekturuppror
5. Västerås Arkitekturuppror
6. Norrköpings Arkitekturuppror
7. Helsingborgs Arkitekturuppror (tillsammans med Landskrona)
9. Lunds Arkitekturuppror
9. Borås Arkitekturuppror
10. Örebros Arkitekturuppror
11. Sundsvalls Arkitekturuppror
12. Gotlands Arkitekturuppror Visby.
13. Linköpings Arkitekturuppror
Resten av Sveriges mindre städer hade delade tävlingar i större regionala grupper:
14. Dalarnas Arkitekturuppror Falun, Avesta, Borlänge, Mora mfl.
15. Smålands Arkitekturuppror Växjö, Jönköping, Kalmar, Ljungby, Eksjö mfl.
16. Blekinges Arkitekturuppror Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg
17. Norrlands Arkitekturuppror Umeå, Luleå, Gävle, Kiruna, Söderhamn mfl.
18. Värmlands Arkitekturuppror Karlstad, Karlskoga, Arvika mfl.
19. Hallands Arkitekturuppror Halmstad, Varberg, Falkenberg mfl.
20. Skånes Arkitekturuppror Ystad, Kristianstad, Ängelholm mfl.
21. Västra Götalands Arkitekturuppror Trollhättan, Uddevalla, Skara mfl.
22. Mellansveriges Arkitekturuppror Ett slutgiltigt uppsamlingsheat för 35 mindre städer såsom Eskilstuna, Köping, Arboga, Katrineholm, Vadstena, Sigtuna, Mariefred mfl.

Finns Sveriges vackraste byggnad i Göteborg?
Finns Sveriges vackraste byggnad i Göteborg?

Ett demokratiskt tillägg för att blidka den svenska arkitektkåren

23. Vi röstade också fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad/låda i vår huvudgrupp. Det var ett uppsamlingsheat för att få fram de byggnader som arkitektbranschen och modernisterna själva föredrar och vi fick in hela 2347 röster. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter deltog i omröstningen med alla sina Kasper Sahlin-prisvinnare genom tiderna. Byggnader i modernistisk stil vinner sällan några tävlingar om folket får bestämma. Då vi, till skillnad från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, inte är ett smakmonopol som bara tillåter en enda stil, så vill vi dock få med alla möjliga stilar i huvudtävlingen enligt devisen “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 84% föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16% föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism. Därför sträcker vi demokratiskt ut vår hand till Sveriges arkitekter och lådmodernister genom att tillåta att 16 av 100 bidrag i vår final är modernistiska byggnader. Denna deltävling är redan avgjord och mer information hittar du här: Detta är Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Är modernistisk arkitektur vackrast i Sverige?
Är modernistisk arkitektur vackrast i Sverige?

Mindre städer och orter glömdes inte bort

De mindre städer som ännu saknar egna lokala facebookgrupper fick sina bidrag framröstade i samlingsgrupper som t.ex. Skånes Arkitekturuppror, Smålands Arkitekturuppror, Norrlands Arkitekturuppror och så vidare. Vi dammsög hela hela Sverige på vackra byggnader och vi glömde inte mindre orter som Simrishamn, Marstrand, Vaxholm eller Söderhamn o.s.v. Oroa er inte, för vi tar alltid våra tävlingar och omröstningar på största allvar.

Finns Sveriges vackraste byggnad i Malmö?
Finns Sveriges vackraste byggnad i Malmö?

Inga kyrkor eller slott får delta

För spänningens skull får inga kyrkor, slott eller försvarsanläggningar delta i deltävlingarna eller i finalen. Hur kul vore det att se vackra Drottningholm, Gripsholms slott, Uppsala domkyrka, Lunds domkyrka eller Riddarholmskyrkan sluta som topp 5? Eller kanske Visbys ringmur skulle sluta som överlägsen etta med Skansen i Göteborg precis bakom. Slott och kyrkor kan få egna omröstningar i framtiden, men i denna tävling får de inte vara med. OBS: Tävlingen handlar enbart om märkesbyggander och typisk stadsbyggnation, vilket gör att vanliga villor heller inte kan delta. Undantag görs för stadshus, dvs privatbostäder inom historiska stadskärnor.

Kyrkor och slott får inte delta i tävlingen.
Kyrkor och slott får inte delta i tävlingen.

Även rivna byggnader får delta i finalen

Då Sverige förlorade tiotusentals vackra gamla hus under rivningshysterin låter vi även dessa delta i tävlingen. Vi vill ju rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna och då får vi inte glömma förlorade pärlor som Sagerska husen (Stockholm), Centralpalatset (Helsingborg) Butterickshuset (Malmö) eller Arkaden (Göteborg). 2 av bidragen till finalen är byggnader som inte längre existerar. Låt oss hoppas att en av Sveriges mest älskade förlorade byggnader en dag ska få lov att återuppstå, på samma sätt som i främst Tyskland där man återskapar gamla mästerverk. Vi i Arkitekturupproret tycker det är viktigt att lära ut om rivningshysterin till nästa generation. Hur många av dagens ungdomar vet ens om att våra svenska städer var så mycket vackrare än de är idag? Vi har listat några av de vackraste av de förlorade husen i vår facebookgrupp FÖRE OCH EFTER – Låt oss aldrig glömma rivningshysterin! och alla dessa var välkomna i deltävlingarna.

Vackra rivna byggnader i Göteborg, Lund och Helsingborg
Vackra rivna byggnader i Göteborg, Lund och Helsingborg

De 100 nominerade från samtliga tävlingar

Nedanför listas topplistorna från samtliga 23 deltävlingar. Slutresultatet som listas är det som gällde precis innan publiceringen av detta blogginlägg 2019-10-06.

Från deltävling 1 av 23 – STOCKHOLM.

Klicka för hela listan – Stockholms vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 98 byggnader som tillsammans samlade 2257 röster. Då Stockholm är Sveriges största stad tillåter vi hela 8 bidrag från huvudstaden att delta i Sverigefinalen. Dessa listas här:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Nordiska museet är Stockholms vackraste byggnad

1. Nordiska museet är Stockholms vackraste byggnad (181 röster)

Är Nordiska Museet i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Nordiska Museet i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Laurinska huset (tornhuset på Södermalm) (144 röster)

Är Laurinska huset (tornhuset på Södermalm i Stockholm) Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Laurinska huset (tornhuset på Södermalm i Stockholm) Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Riddarhuset (123 röster)

Är Riddarhuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Riddarhuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Stadshuset (106 röster)

Är Stadshuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Stadshuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Schantzka huset, dvs det röda huset på Stortorget (88 röster)

Är Schantzka huset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Schantzka huset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Kungliska Dramatiska Teatern (känd som Dramaten) (57 röster)

Är Dramaten i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Dramaten i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

7. Hotell Diplomat (54 röster)

Är hotell Diplomat i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är hotell Diplomat i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

8. Riksdagshuset (Bubblare 1 av 2). När vi hade listat samtliga byggnader till finalen upptäckte vi att det fanns två platser kvar till 100 kandidater. Därmed har vi lagt till två bubblare som inte har hamnat i toppen, men som vi ger en andra chans. Här presenteras bubblare 1 av 2. Då det oftast är politikerna som slutgiltigt bestämmer vad som byggs i Sverige via sina lokala byggnadsnämnder vill vi här bjuda in Sveriges mäktigaste politiker till vår deltävling. Därför låter vi deras arbetsplats, dvs riksdagshuset, vara med i finalen trots att det egentligen hamnade först på plats 21.

Är riksdagshuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är riksdagshuset i Stockholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Stockholm

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

8. Sagerska husen. 52 röster.
8. Danielska huset. 52 röster.
9. Danvikshem. 42 röster.
10. Centralposthuset. 41 röster.
11. Stadsbiblioteket. 37 röster.
12. Fredrikshovsgatan 5. 37 röster.
13. Skeppsbron 18. 36 röster.
14-15. Danderydsgatan 17. 33 röster.
14-15. Grand Hotel. 33 röster.
16-17. Tessinska palatset. 29 röster.
16-17. Villa lusthusporten på Djurgården. 29 röster
18-19. Bolinderska palatset. 28 röster.
18-19. Konserthuset. 28 röster.
20. Östermalms saluhall. 27 röster.
21-23. Riksdagshuset. 25 röster.
21-23. Gamla sjömanshemmet/ Fengerska huset. 25 röster
21-23. Ferdinand Bobergs gasklocka 1 och 2 vid Gasverket i Hjorthagen. 25 röster.
24. Norstedtshuset. 24 röster
25. Mariahissen. 23 röster.
26-28. Stadion. 22 röster.
26-28. Kungstornen. 22 röster.
26-28. Sjöhistoriska museet. 22 röster.
29. Storgatan 10. 21 röster.
30-33. Münchenbryggeriet. 19 röster.
30-33. Skeppsbron 20 (Brandstodsbolagets hus). 19 röster.
30-33. Cirkus Djurgården. 19 röster.
30-33. Naturhistoriska riksmuseet. 19 röster.
34-35. Thielska galleriet. 18 röster.
34-35. Stenbockska palatset. 18 röster.
36-41. Fersenska palatset. 17 röster.
36-41. Oscarsteatern. 17 röster.
36-41. Börshuset. 17 röster.
36-41. Gamla Jernkontoret (vid Kungsträdgården). 17 röster.
36-41. Södra teatern. 17 röster.
36-41. Stockholms Stadsmuseum. 17 röster.
42-43. Rosenbad. 16 röster.
42-43. Urvädersgränd 3 (Bellmanhuset). 16 röster.
44-48. Prins Eugens Waldemarsudde. 15 röster.
44-48. Bünsowska huset. 15 röster.
44-48. Arvfurstens palats. 15 röster.
44-48. Centralbadet på Drottninggatan. 15 röster.
44-48. Södra Latin. 15 röster.
49-50. Amiralitetshuset. 14 röster.
49-50. Nordiska kompaniet. 14 röster.
51-56. Rådhuset. 13 röster.
51-56. Kungliga biblioteket. 13 röster.
51-56. Kvarteret Bodarna. 13 röster.
51-56. Skeppsbron 8. 13 röster.
51-56. Nationalmuseum. 13 röster.
51-56. Norra Latin. 13 röster.
57-62. Gamla Riksarkivet. 12 röster.
57-62. Sachsska barnsjukhuset. 12 röster.
57-62. Kungliga musikaliska akademin. 12 röster.
57-62. Kungliga operan. 12 röster.
57-62. Stockholms centralstation. 12 röster.
57-62. Kungsholmens Gymnasium. 12 röster.
63. Makalös vid Kungsträdgården. 11 röster.
64-68. Sportpalatset. 10 röster.
64-68. Bondeska palatset – Högsta domstolen. 10 röster.
64-68. Strömbadet. 10 röster.
64-68. Blancheteatern. 10 röster.
64-68. Strindberghuset, Karlaplan. 10 röster.
69-74. Landstingshuset. 9 röster.
69-74. Skandinaviska bankens palats. 9 röster.
69-74. Lillienhoffska palatset, medborgarplatsen. 9 röster.
69-74. Von Rosenska Palatset. 9 röster.
69-74. Bofills båge. 9 röster.
75-79. Vanadislundens vattenreservoar. 8 röster.
75-79. Helgeandshuset. 8 röster.
75-79. Davidsonska Palatset. 8 röster.
75-79. Sune Malmquists hus på Oxtorgsgatan. 8 röster.
75-79. Kastellet. 8 röster.
80-85. Centrumhuset. 7 röster.
80-85. Fotografiska museet – Stora tullhuset. 7 röster.
80-85. Engelbrektsgatan 13. 7 röster.
80-85. Rannsakningsfängelset, Myntgatan. 7 röster.
80-85. Exportföreningens hus. 7 röster.
80-85. Skånska gruvan. 7 röster.
86-87. Industripalatset. 6 röster.
86-87. Vasamuseet. 6 röster.
88-90. Humlegårdsgatan 18 (kv Skvalberget 24). 5 röster.
88-90. Seyfridtzska huset, Stortorget 18. 5 röster.
88-90. Grönstedska palatset. 5 röster.

Från deltävling 2 av 23 – GÖTEBORG.

Klicka för hela listan – Göteborgs vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 50 byggnader som tillsammans samlade hela 1145 röster. Då Göteborg är Sveriges näst största stad tillåter vi 6 bidrag härifrån att delta i Sverigefinalen. Dessa listas här:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Jugendhuset på Föreningsgatan 2 är Göteborgs vackraste byggnad

1. Jugendhuset på Föreningsgatan 2 är Göteborgs vackraste byggnad (141 röster)

Är Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Jugendhuset på Föreningsgatan 2 i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Gamla Arkaden (riven) (82 röster)

Var den gamla rivna Arkaden i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Var den gamla rivna Arkaden i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Tomtehuset (61 röster)

Är Tomtehuset i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Tomtehuset i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Dicksonska folkbiblioteket / Allégården (56 röster)

Är Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Dicksonska folkbiblioteket / Allégården i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Järntorget 6 (48 röster)

Är Järntorget 6 i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Järntorget 6 i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Landshövdingehuset Pralinboden i Haga (Bubblare 2 av 2).

När vi hade listat samtliga byggnader till finalen upptäckte vi att det fanns två platser kvar till 100 kandidater. Därmed har vi lagt till två bubblare som inte har hamnat i toppen, men som vi ger en andra chans. Här presenteras bubblare 2 av 2. Göteborgs landshövdingehus är en byggnadstyp för trevånings flerbostadshus, som har fått sitt namn av att den dåvarande landshövdingen i Göteborg Albert Ehrensvärd sanktionerade de första ritningarna. Typen kännetecknas av att bottenvåningen är anlagd i sten, medan andra och tredje våningen är uppförda i trä. Främst är det en karaktäristisk hustyp för vissa områden i Göteborg. Tyvärr revs de flesta landshövdingehus under rivnignshysterin, men några pärlor finns kvar i bland annat Haga och Majorna. Landshövdeingehusen byggdes för de vanliga mindre bemedlade medborgarna och är ett bra bevis på att det går att bygga både billigt, men vackert. Då landshövdingehusen kan ses som själen i Göteborgs arkitektur får landshövdingehuset med flest röster vara med i finalen trots att det egentligen hamnade först på plats 16. Vi kan kalla denna bubblare för Arkitekturupprorets val då vi länge har förespråkat nyproduktion av landshövdingehus i modern form.

Är Landshövdingehuset Pralinboden i Haga i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Landshövdingehuset Pralinboden i Haga i Göteborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Göteborg

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

6. Viktoriagatan 15A. 46 röster.
7. Huset vid korsningen Aschebergsgatan/Vasagatan. 42 röster.
8. Hertziahuset. 39 röster.
9-10. Samhällsvetenskapliga biblioteket. 38 röster.
9-10. Haga Kyrkogatan 28. 38 röster.
11. Kvibergs kaserner. 35 röster.
12. Feskekôrka. 28 röster.
13. Werneska villan. 27 röster
14. Kronhuset. 26 röster.
15. Kvarteret Rydboholm. 23 röster
16. Landshövdingehuset Pralinboden i Haga. 22 röster
17. Parkgatan 9. 21 röster.
18. Landshövdingehuset Haga Nygata 3-1. 20 röster.
19. Sockerbagarens hus vid Vasaplatsen. 19 röster.
20. Stora Teatern. 17 röster.
21. Kapellplatsen 1. 15 röster.
22-25. Villa Ideborg. 14 röster.
22-25. Tabernaklet. 14 röster.
22-25. Storgatan 25/Erik Dahlbergsgatan 4. 14 röster.
22-25. Kvarteret Skogen. 14 röster.
26. Kontoristföreningens hus. 13 röster.
27-30. Börsen (vid Gustaf Adolfs torg). 12 röster.
27-30. Norra Hamngatan 4. 12 röster.
27-30. Olskrokens gamla brandstation (riven). 12 röster.
27-30. Hotel Eggers. 12 röster.
30-32. Göteborgs Konstmuseum. 11 röster.
30-32. Heymanska villan. 11 röster.
30-32. Hemtrevnad. 11 röster.
33. Stenhuset i hörnet av Rosenlundsplatsen och Hvitfeldtsplatsen. 9 röster.
34-37. Sahlgrenska huset. 8 röster.
34-37. Västra Hamngatan 2/Södra Hamngatan 9. 8 röster.
34-37. Västgötagatan 1-11, vid Heden. 8 röster.
34-37. Chalmerska huset. 8 röster.
38-39. Universitetshuset. 7 röster.
38-39. Landsarkivet, gamla byggnaden. 7 röster.
40-43. Karl Johansskolan. 6 röster.
40-43. Konserthuset. 6 röster.
40-43. SKF. 6 röster.
40-43. Amerikahuset. 6 röster.
44-46. Kungsladugårdsskolan. 5 röster.
44-46. Ostinidiska Huset. 5 röster.
44-46. Kuggen. 5 röster.

Från deltävling 3 av 23 – MALMÖ.

Klicka för hela listan – Malmös vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 60 byggnader som tillsammans samlade hela 1055 röster. Då Malmö är Sveriges tredje största stad tillåter vi 5 bidrag härifrån att delta i Sverigefinalen. Dessa listas här:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Apoteket Lejonet är Malmös vackraste byggnad.

1. Apoteket Lejonet är Malmös vackraste byggnad. (122 röster)

Är Apoteket Lejonet i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Apoteket Lejonet i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Rådhuset (78 röster)

Är Lejonet i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Rådhuset i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Faxeska huset på lilla torg (50 röster)

Är Faxeska huset på lilla torg i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Faxeska huset på lilla torg i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Jörgen Kocks hus (även kallat Kockska huset) (44 röster)

Är Jörgen Kocks hus / Kockska huset i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Jörgen Kocks hus / Kockska huset i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Ohlssons hörna (42 röster)

Är Ohlssons hörna på Stortorget i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Ohlssons hörna på Stortorget i Malmö Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Malmö

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

6. Hotel Kramer. 36 röster.
7. Flensburgska huset. 35 röster.
8. Skånepalatset. 34 röster.
9-10. Malmö stadsbibliotek. 33 röster.
9-10. Centralposthuset. 33 röster.
11. Thottska huset. 29 röster.
12. Hedmanska gården på Lilla torg. 28 röster.
13. Diedenska huset. 25 röster.
14-17. Högre läroverk för flickor, Grynbodgatan 20. 23 röster.
14-17. Gamla saluhallen. 23 röster.
14-17. S:t Petri läroverk. 23 röster.
14-17. Aspegrenska huset på Lilla torg. 23 röster.
18. Trekungahuset. 21 röster.
19. Valhallapalatset. 20 röster.
20-21. Ebbas hus. 19 röster.
20-21. Wessels hörna (rivet). 19 röster.
22. Kompanihuset. 17 röster.
23-24. Sjöbergska palatset. 15 röster.
23-24. Drottningtorget 2. 15 röster.
25-26. S:t Gertrud. 14 röster.
25-26. Pauliskolan. 14 röster.
27-29. Malmö stadsteater Hippodromen. 13 röster.
27-29. Jasminen 3. 13 röster.
27-29. Turning Torso. 13 röster.
30-34. Residenset på Stortorget. 12 röster.
30-34. Slagthuset. 12 röster.
30-34. Regementsgatan 18. 12 röster.
30-34. Wienska palatset. 12 röster.
30-34. Gamla riksbanken. 12 röster.
35-37. Rosenvingeska huset. 11 röster.
35-37. Etage på Stortorget. 11 röster.
35-37. Margaretapaviljongen. 11 röster.
38-41. F.d. stadens elektricitetsverk. Numera moderna museet. 10 röster.
38-41. Gamla hamnkontoret. 10 röster.
38-41. Edwin Notins hus. 10 röster.
38-41. Boulebaren på Drottningtorget. F.d. ridhuset. 10 röster.
42-45. Malmös gamla teater. 9 röster.
42-45. Odd-Fellow-huset på Gustav Adolfs Torg 51/Engelbrektsgatan. 9 röster.
42-45. Dringenbergska gården. 9 röster.
42-45. Hotel Savoy. 9 röster.
46-47. Stora Nygatan 63. 8 röster.
46-47. Gamla hovrätten. 8 röster.
48-50. Butterickshuset, rivet. 7 röster.
48-50. Tekla Åbergs högre läroverk för flickor (Gulan). 7 röster.
48-50. Mayfair hotel Tunneln. 7 röster.
51-52. Börshuset Malmö. 6 röster.
51-52. Berghska huset. 6 röster.
53. Navigationsskolan (rivet), i hörnet av Jörgen Kocksgatan och Stormgatan. 5 röster.

Från deltävling 4 av 23 – UPPSALA.

Klicka för hela listan – Uppsalas vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 71 byggnader som tillsammans samlade hela 1038 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Uppsala, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Uppsala:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Vasahuset är Uppsalas vackraste byggnad.

1. Vasahuset är Uppsalas vackraste byggnad. (118 röster)

Är Vasahuset i Uppsala Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Vasahuset i Uppsala Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Vaksalaskolan (108 röster)

Är Vaksalaskolan i Uppsala Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Vaksalaskolan i Uppsala Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Uppsala

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Gustavianum. 66 röster.
4. Universitetshuset. 54 röster.
5. Gamla riksbankshuset. 52 röster.
6. Carolina rediviva. 43 röster.
7. Västgöta nation. 38 röster.
8. Norrlands nation. 36 röster.
9. Flustret. 34 röster.
10-12. Ulleråkers sjukhus. 32 röster.
10-12. Linneanum i botaniska trädgården. 32 röster.
10-12. Rådhuset. 32 röster.
13. Hotell Hörnan. 32 röster.
14-15. Upplandsmuseet. 29 röster.
14-15. Södermanlands-Nerikes nation. 28 röster.
16. Den gamla centralstationen. 25 röster.
17-18. Tripolis. 24 röster.
17-18. Port Arthur. 24 röster.
19. Uplandsbankens tidigare hus. 22 röster.
20-21 Skandalhuset. 21 röster.
20-21. Rappska huset (rivet). 21 röster.
22. Gillets gamla byggnad. 16 röster.
23. Pumphuset. 15 röster.
24-26. Norrbyska studenthemmet. 14 röster.
24-26. Hantverksföreningens hus. 14 röster.
24-26. KFUM-borgen. 14 röster.
27. Elisabetsjukhuset på Geijersgatan 20. 13 röster.
28. Gula villan. 12 röster.
29-31. Strandbergska huset. 11 röster.
29-31. Värmlands nation. 11 röster.
29-31. Gästrike-Hälsinge nation. 11 röster.
32-33. Lärarseminariet. 10 röster.
32-33. Östgöta nation. 10 röster.
34. Lodénska huset (rivet). 9 röster.
35-40. Engelska villan. 8 röster.
35-40. Rektorsgården. 8 röster.
35-40. Ångkvarnen. 8 röster.
35-40. Kvarteret Gerd (rivet). 8 röster.
35-40. O’Connors på Stortorget. 8 röster.
35-40. Uppsala saluhall. 8 röster.
41. Ekermanska huset. 7 röster.
42. Gamla Göteborgs nation på Drottninggatan, nu riven. 7 röster.
43-45. Katedralskolan. 6 röster.
43-45. Villavägen 1. 6 röster.
43-45. Julinsköldska huset. 6 röster.
46. Nuvarande Medicinhistoriska museet. 5 röster.

Från deltävling 5 av 23 – LUND.

Klicka för hela listan – Lunds vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 45 byggnader som tillsammans samlade hela 1108 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Lund, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Lund:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Universitetsbiblioteket är Lunds vackraste byggnad.

1. Universitetsbiblioteket är Lunds vackraste byggnad. (174 röster)

Är Universitetsbiblioteket i Lund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Universitetsbiblioteket i Lund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Universitetshuset (94 röster)

Är Universitetshuset i Lund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Universitetshuset i Lund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Lund

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Gamla Kirurgen. 59 röster.
4. Kungshuset. 56 röster.
5. Grand Hotel. 48 röster.
6. Det stora jugendhuset på Clemenstorget. 43 röster.
7. Wickmanska gården. 42 röster.
8. IIEE Internationella Miljöinstitutet. 37 röster.
9. Hörnet Bantorget/Bangatan. 35 röster.
10. Gatuhusen Adelgatan 7/9. 32 röster.
11. Bantorget 4 (Moriska palatset) 31 röster.
12. Stäket. 27 röster.
13. Clemenstorget 12. 25 röster.
14. Herrehuset Kulturen. 24 röster.
15-16. Apoteket Svanen. 23 röster.
15-16. Borgarhuset, Kulturen. 22 röster.
17. Liberiet. 20 röster.
18. Krognoshuset. 19 röster.
19-20. Jugendhuset på Stora Fiskaregatan 15B. 18 röster.
19-20. Thomanders studenthem. 18 röster.
21-22. Dekanresidenset. 17 röster.
21-22. Palaestra et Odeum. 17 röster.
23-24. Katedralskolan. 16 röster.
23-24. AF-borgen. 16 röster.
25-26. Locus peccatorum. 15 röster.
25-26. Hypotekshuset. 15 röster.
27. Hörnhuset vid Kyrkogatan 17/Lilla Gråbrödersgatan 2. 14 röster.
28. Hörnbyggnaden Grönegatan 4/Stora Fiskaregatan 1. 13 röster.
29-32. Det rosa korsvirkeshuset på Tomegapsgatan 12 röster.
29-32 Lunds centralstation. 12 röster.
29-32. Hörnhuset Kyrkogatan-Klostergatan. 12 röster.
29-32. Strykjärnet i korsningen Bredgatan-S:t Laurentiigatan. 12 röster.
33. Rådhuset. 11 röster.
34-35. Församlingshemmet Ugglan. 10 röster.
34-35. Ekska huset. 10 röster.
36. Glädjen 8. röster.
37-38. Nya Tingsrätten. 7 röster.
37-38. Tvillinghuset i korsningen Bredgatan-S:t Laurentiigatan. 7 röster.
39-40. Gamla observatoriet. 6 röster.
39-40. Tullhuset. 6 röster.
41. Vita huset, Kulturen. 5 röster.

Från deltävling 6 av 23 – HELSINGBORG & LANDSKRONA.

Klicka för hela listan – Helsingborgs och Landskronas vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 44 byggnader som tillsammans samlade hela 789 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från de två grannstäderna, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 4 vackra hus från Helsingborg och Landskrona:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Rådhuset är Helsingborgs vackraste byggnad.

1. Rådhuset är Helsingborgs vackraste byggnad (100 röster)

Är Rådhuset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Rådhuset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Landskronas rådhus (48 röster)

Är Rådhuset i Landskrona Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Rådhuset i Landskrona Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Continentalpalatset (47 röster)

Är Continentalpalatset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Continentalpalatset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Centralpalatset (rivet) (38 röster)

Var det rivna Centralpalatset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Var det rivna Centralpalatset i Helsingborg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Helsingborg och Landskrona

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

5. Handelsbanken (Landskrona). 37 röster.
6. Jacob Hansens hus (Helsingborg). 36 röster.
7. Landskrona teater. 34 röster.
8. Landskronas bibliotek. 29 röster.
9. Handelsbanken (Helsingborg). 27 röster.
10. Tranchellska huset. (Landskrona). 26 röster.
11-12. Hotell Mollberg (Helsingborg). 23 röster.
11-12. Ramlösa brunnshotell. 23 röster.
13-14. Gamla posten (Landskrona). 22 röster.
13-14. Gamla vattentornet (Landskrona) 22 röster.
15. Frimurarhuset (Helsingborg). 19 röster.
16-17. Tuppaskolan (Landskrona). 17 röster.
16-17. Gamla rivna järnvägsstationen (Helsingborg). 17 röster.
18-19. Hotell Linnea (Helsingborg). 16 röster.
18-19. Vackert tornhus utan namn (Landskrona). 16 röster.
20. Landskrona museum. 15 röster.
21. Gamla rivna stadsteatern (Helsingborg). 14 röster.
22-24. Ångfärjestationen (Helsingborg). 13 röster.
22-24. Gamlegård (Helsingborg). 13 röster.
22-24. Björnes Magasin (Landskrona). 13 röster.
25-29. V Hotell (Helsingborg). 12 röster.
25-29. Henckelska gården (Helsingborg). 12 röster.
25-29. von Platenska huset (Helsingborg). 12 röster.
25-29. Ringstorps vattentorn (Helsingborg). 12 röster.
25-29. Nicolaiskolan (Helsingborg). 12 röster.
30. Olympiaskolan (Helsingborg). 11 röster.
31-37. Grand Hotel (Helsingborg). 10 röster.
31-37. Gamla kassan (Landskrona). 10 röster.
31-37. Gamla tullhuset (Helsingborg). 10 röster.
31-37. Helsingborgs konserthus. 10 röster.
31-37. Magnus Stenbocksskolan (Helsingborg). 10 röster.
31-37. Weibulls (Landskrona). 10 röster.
31-37. Apoteket Kärnan (Helsingborg). 10 röster.
38-40. Dunkers kulturhus (Helsingborg). 9 röster.
38-40. Gamla elverket (Helsingborg). 9 röster.
38-40. Folkets hus (Helsingborg). 9 röster.
41. Hamnhotellet kronan (Landskrona). 7 röster.
42. Simhallsbadet (Helsingborg). 5 röster.

Från deltävling 7 av 23 – ÖREBRO.

Klicka för hela listan – Örebros vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 32 byggnader som tillsammans samlade hela 603 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Örebro, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Örebro:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Hotell Borgen är Örebros vackraste byggnad.

1. Hotell Borgen är Örebros vackraste byggnad (105 röster).

Är Hotell Borgen i Örebro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Hotell Borgen i Örebro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Rådhuset (67 röster)

Är Rådhuset i Örebro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Rådhuset i Örebro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Övriga placeringar i Örebro

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Centralpalatset. 59 röster.
4. Borgarhuset (Cajsa Wargs hus). 37 röster.
5. Frimurarelogen. 31 röster.
6. Husarkårens rådhus. 30 röster.
7. Örebro teater. 28 röster.
8. Pauvres Honteux. 26 röster.
9-10. Adolf Kjellströms villa. 21 röster.
9-10. Husarkårens före detta kanslihus. 21 röster.
11. Fenixhuset. 19 röster.
12-13. Rudbecksskolan. 17 röster.
12-13. Örebro centralstation. 17 röster.
14-15. Televerket (gamla). 15 röster.
14-15. Nikolai församlingshem. 15 röster.
16. Vattentornet svampen. 14 röster.
17. Landshövdingestallet. 12 röster.
18. Drottninggatan 11. 11 röster.
19-21. Vattentorn – SJ centralverkstad. 9 röster.
19-21. Svea Trängkårs kaserner. 9 röster.
19-21. Nämndhuset. 9 röster.
22. Livregementets Grenadjärers kaserner. 8 röster.
23. Stora hotellet. 7 röster.
24. Drottninggatan 36. Våghustorget. 6 röster.

Från deltävling 8 av 23 – VÄSTERÅS.

Klicka för hela listan – Västerås vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 23 byggnader som tillsammans samlade hela 622 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Västerås, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 1 vackert hus från Västerås. Egentligen fick Herrgärdsskolan flest röster (101), men den blir diskad på grund av sitt avstånd från den gamla staden. När vi formulerade tävlingsreglerna valde vi att avgränsa oss genom att endast ha med central bebyggelse från de gamla stadskärnorna.

NU ÄR DET OFFICIELLT: stadshotellet är Västerås vackraste byggnad.

1. Stadshotellet är Västerås vackraste byggnad (67 röster).

Är Stadshotellet i Västerås Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Stadshotellet i Västerås Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Korsvirkeshuset mot Svartån. 60 röster.
4. Stora Fridnäs. 51 röster.
5. Sundinska huset. 41 röster.
6. Stora Westmannia. 37 röster.
7. Engelbrektsplan 3. 28 röster.
8. Rudbeckianska Gymnasiet. 27 röster.
9-10. Officershuset. 21 röster.
9-10. Kopparlunden. 21 röster.
11. Stora Tallbacka. 20 röster.
12. Fryxellska skolan. 19 röster.
13. Erik Hahrs polisstation (riven). 17 röster.
14. Turbinhuset. 14 röster.
15. Erik Hahrs Ångkraftverk. (12 röster).
16. Biskopsgården. 11 röster.
17. ASEA:s huvudkontor. 9 röster.
18. Nya hattfabriken 7 röster.
19. Gamla sjukhuset. 6 röster.
20. Stadsbiblioteket. 5 röster.
21. Stadshuset. 5 röster.

Från deltävling 9 av 23 – NORRKÖPING.

Klicka för hela listan – Norrköpings vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 31 byggnader som tillsammans samlade hela 639 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Norrköping, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 1 vackert hus från Norrköping:

1. Strykjärnet är Norrköpings vackraste byggnad (116 röster)

Är Strykjärnet i Norrköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Strykjärnet i Norrköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

2. Stora pensionatet. 77 röster.
3. Gamla tullhuset. 56 röster.
4. Östgötateatern. 49 röster.
5. Svea Saluhall. 44 röster.
6. Holmentornet. 38 röster.
7. Norrköpings rådhus. 35 röster.
8. Norrköpings enskilda bank. 25 röster.
9. Nyborgska huset. 23 röster.
10-11. De Geergymnasiet. 22 röster.
10-11. Hotell Kneippen. 22 röster.
12-13. Postettan. 17 röster.
12-13. Telegrafstationen. 17 röster.
14. Pihlska skolan. 16 röster.
15. Färgargården. 14 röster.
16. S:t Olofsskolan. 10 röster.
17. Sandåsgatan 12. 9 röster.
18. Brücks yllefabrik. 8 röster.
19-20. Tuppens bomullspinneri. 7 röster.
19-20. Värmekyrkan. 7 röster.
21-22. Norrköpings stadsbibliotek. 6 röster.
21-22. Gamla engelska radhusen. 6 röster.
23-24. Katcha. 5 röster.
23-24. Vattengatan 5. 5 röster.

Från deltävling 10 av 23 – LINKÖPING.

Klicka för hela listan – Linköpings vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 32 byggnader som tillsammans samlade hela 701 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Linköping, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 1 vackert hus från Linköping:

NU ÄR DET OFFICIELLT: John O. Nilssons palats är Linköpings vackraste byggnad.

1. John O. Nilssons palats är Linköpings vackraste byggnad (75 röster).

Är John O. Nilssons palats i Linköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är John O. Nilssons palats i Linköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

2. Centralpalatset. 59 röster.
3. Östgötateatern. 49 röster.
4. Miljonpalatset. 35 röster.
5. Flerfamiljshus vid järnvägsparken. 32 röster.
6. Katedralskolan. 29 röster.
7. Stora hotellet. 28 röster.
8-9. Före detta sparbankshuset. 26 röster.
8-9. Trädgårdsföreningens restaurang (riven). 26 röster.
10-12. Spegelmakaregården. 24 röster.
10-12. Gamla vattentornet. 24 röster.
10-12. Brandstationen. 24 röster.
13. Järnvägsstationen. 23 röster.
14. Gymnastikhuset. 22 röster.
145. Klostret/Rhyzeliusgården. 20 röster.
16. Frimurarehotellet. 18 röster.
17. T1, på änden av Tränggatan. 16 röster.
18. Krogen Amerika. 15 röster.
19-21. Posthuset. 14 röster.
19-21. Stenhusgården. 14 röster.
19-21. Linköpings stadshus. 14 röster.
22. Fröken Löfgrens gård. 13 röster.
23-25. Gamla riksbankshuset. 12 röster.
23-25. Biskopsgården. 12 röster.
23-25. Gamla rådhuset. 12 röster.
26-28. Asklundska villan. 9 röster.
26-28. Sporthallen. 9 röster.
26-28. Sahlgrens bokhandel (riven). 9 röster.
29. Lindsténshuset. 7 röster.
30. Läroverksgatan 4. 6 röster.

Från deltävling 11 av 23 – VISBY.

Klicka för hela listan – Visbys vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 37 byggnader som tillsammans samlade hela 615 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Visby, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Visby:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Liljehornska huset är Visbys vackraste byggnad.

1. Liljehornska huset är Visbys vackraste byggnad (96 röster).

Är Liljehornska huset i Visby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Liljehornska huset i Visby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Gamla apoteket (79 röster)

Är Gamla apoteket i Visby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Gamla apoteket i Visby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Burmeisterska huset. 47 röster.
4. Kvarteret Valutan 2. 40 röster.
5. DBW-bankhuset. 39 röster.
6. Kvarteret Valvet 3 och S:t Lars 7. 24 röster.
7. Cramérska huset. 21 röster.
8. Gutekällaren. 20 röster.
9. Agrellska gården. 18 röster.
10. Kapitelhuset. 17 röster.
11. Gotlands Studentkår Rindi. 17 röster.
12-13. Strykjärnet. 16 röster.
12-13. Visby börs. 16 röster.
14. Clarion Hotel Wisby. 14 röster.
15. Liljewalchska huset. 12 röster.
16. Tofténska gården. 11 röster.
17. Norra Murgatan 39. 10 röster.
18-19. Häggska huset. 9 röster.
18-19. Clematishuset. 9 röster.
20. Norra Murgatan 38. 8 röster.
21-24. Odd Fellows hus. 7 röster.
21-24. Kv. Hypoteket 1. 7 röster.
21-24. Gamla residenset. 7 röster.
21-24. Donners plats hotell. 7 röster.
25-28. Ada Blocks hus. 6 röster.
25-28. Kv. Hypoteket 2. 6 röster.
25-28. Kvarteret Vinkeln 26. 6 röster.
25-28. Sankt Hansskolan. 6 röster.
29-31. Lindgården. 5 röster.
29-31 Solbergaskolan. 5 skolan.
29-31. Fåhraeiska skolan. 5 röster.

Från deltävling 12 av 23 – SUNDSVALL.

Klicka för hela listan – Sundsvalls vackraste byggnader

Resten av Norrland hade en egen deltävling, men då Sundsvall framröstades till Sveriges vackraste stad år 2017 gav vi den vackra staden en egen deltävling. Våra medlemmar nominerade 29 byggnader som tillsammans samlade hela 682 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Visby, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Sundsvall:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Hirschska huset är Sundsvalls vackraste byggnad.

1. Hirschska huset är Sundsvalls vackraste byggnad (143 röster)

Är Hirschska huset i Sundsvall Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Hirschska huset i Sundsvall Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Centralhotellet, Esplanaden (52 röster)

Är Centralhotellet i Sundsvall Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Centralhotellet i Sundsvall Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

3. Dahlman-Nodlingska huset. 48 röster.
4. Hotel Knaust. 45 röster.
5. Grahnska huset. 40 röster.
6. Wikströmska huset. 35 röster.
7. Blombergska huset. 30 röster.
8-9. Casselska huset. 26 röster.
8-9. Sundsvallsbankens byggnad. 25 röster.
10-11. Sundsvalls teater. 21 röster.
10-11. Stadshuset. 20 röster.
12. Blombergska huset vid Sjögatan. 18 röster.
13. Gamla riksbankshuset. 17 röster.
14. Hedbergska huset. 16 röster.
15. Sveateatern. 15 röster.
16. Bernska huset. 14 röster.
17. Rahmska huset. 13 röster.
18-20. Hedbergska skolan. 12 röster.
18-20. Körens hus. 12 röster.
18-20. Elfströmska huset. 12 röster.
18-20. Tillbudet 2. 9 röster.
21. Försäkringsbolaget Sveas hus. 8 röster.
22-23. Tryckeribolagets hus. 6 röster.
22-23. Kulturmagasinet. 6 röster.
24. Runda byggnaden vid Mittuniversitetet. 5 röster.

Från deltävling 13 av 23 – BORÅS.

Klicka för hela listan – Borås vackraste byggnader

Våra medlemmar nominerade 24 byggnader som tillsammans samlade hela 309 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Borås, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 2 vackra hus från Borås:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Von Ahnska är Borås vackraste byggnad.

1. Von Ahnska är Borås vackraste byggnad (67 röster).

Är Von Ahnska huset i Borås Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Von Ahnska huset i Borås Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

2-3. Rådhuset. 36 röster.
2-3. Järnvägsstationen. 36 röster.
4. Borås gamla teater (riven). 23 röster.
5. Slottet. 21 röster.
6. Röda kvarn. 18 röster.
7. Det gröna huset på Österlånggatan 19-21. 16 röster.
8. Hemgården. 15 röster.
9-10. Sparbanken Sjuhärad, Åsbogatan. 13 röster.
9-10. Handelsbanken. 13 röster.
11. Huset på Stora torget, hörnet Torggatan–Österlånggatan. 12 röster.
12. Ramslätts Gästgifwaregård. 10 röster.
13. Viskaholm. 9 röster.
14. Gamla Borås Tidnings hus. 8 röster.

Från deltävling 14 av 23 – NORRLAND.

Klicka för hela listan – Norrlands vackraste byggnader

Vår norrländska deltävling lockade flest röster av våra 9 uppsamlingstävlingar. Sundsvall fick dock en egen tävling som en belöning för att staden framröstades till Sveriges vackraste stad år 2017. För norrlandstävlingen nominerade våra medlemmar hela 100 byggnader som tillsammans samlade hela 2501 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Norrland, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 10 (+2 i Sundsvall) vackra hus från Norrland:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Rådhuset i Söderhamn är Norrlands vackraste byggnad.

1. Rådhuset i Söderhamn är Norrlands vackraste byggnad (530 röster).

Är rådhuset i Söderhamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Söderhamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Bobergs brandstation (Gävle) (161 röster)

Är Bobergs brandstation Gävle Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Bobergs brandstation Gävle Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Stadshotellet (Haparanda) (156 röster)

Är Stadshotellet i Haparanda Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Stadshotellet i Haparanda Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Rådhuset (Östersund) (82 röster)

Är rådhuset i Östersund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Östersund Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Stationshuset (Boden) (77 röster)

Är Stationshuset i Boden Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Stationshuset i Boden Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Rådhuset (Härnösand) (75 röster)

Är rådhuset i Härnösand Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Härnösand Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

7. Rådhuset (Umeå) (66 röster)

 Är rådhuset i Umeå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är rådhuset i Umeå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

8. Rådhuset (Örnsköldsvik (57 röster)

 Är rådhuset i Örnsköldsvik Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är rådhuset i Örnsköldsvik Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

9. Kulturcentrum Ebeneser (Luleå) (56 röster)

Är Kulturcentrum Ebeneser i Luleå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Kulturcentrum Ebeneser i Luleå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

10. Tinghuset (Sollefteå) (55 röster)

 Är Tingshuset i Sollefteå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är Tingshuset i Sollefteå Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

11. Haparanda järnvägsstation. 48 röster.
12. Gävle teater. 40 röster.
13. Tingsrätten (Härnösand). 39 röster.
14. Gamla vattentornet (Haparanda). 38 röster.
15. Grand hotel (Gävle). 35 röster.
16. Sverigefinska folkhögskolan (Haparanda). 33 röster.
17. Sidenhuset (Söderhamn). 28 röster.
18. Strands café (Hudiksvall). 26 röster.
19-20. Gamla brandstationen (Kiruna). 25 röster.
19-20. Bobergs gasklockor (Gävle). 25 röster.
21. Murénska badhuset, rivet (Gävle). 24 röster.
22. Templet gamla folkskolan (Lycksele). 22 röster.
23-24. Olssonska husen (Söderhamn). 21 röster.
23-24. Rådhuset (Gävle). 21 röster.
25. Rådhuset (Piteå). 19 röster.
26-28. Stationshuset (Hudiksvall). 18 röster.
26-28. Residenset (Luleå). 18 röster.
26-28. Westbergska gården (Söderhamn). 18 röster.
29-33. Stadshotellet (Luleå). 17 röster.
29-33. Stadshotellet (Piteå). 17 röster.
29-33. Stora hotellet (Umeå). 17 röster.
29-33. Café Petter (Sollefteå). 17 röster.
29-33. Garnisonshuset (Östersund). 17 röster.
34. Hotel Statt (Hudiksvall). 16 röster.
35-37. Söderhamns centralstation. 15 röster.
35-37. Gammelstads kyrka och kyrkstugor. 15 röster.
35-37. Centralpalatset (Gävle). 15 röster.
38-41. Gevaliapalatset (Gävle). 14 röster.
38-41. Riksbankshuset (Luleå). 14 röster.
38-41. Gamla elverket (Umeå). 14 röster.
38-41. Centralskolan, riven (Kiruna). 14 röster.
42-46. Länsfängelset (Luleå). 13 röster.
42-46. Tingshuset (Hudiksvall). 13 röster.
42-46. Scharinska villan (Umeå). 13 röster.
42-46. Hotell Appelberg (Sollefteå). 13 röster.
42-46. Åbergsleden 6 (Boden). 13 röster.
47-49. Fjällnäs slott (Gällivare). 12 röster.
47-49. Dalapalatset (Gävle). 12 röster.
47-49 Södra stationshuset (Gävle). 12 röster.
50-53. Automathuset (Hudiksvall). 11 röster.
50-53. Grindstugorna (Umeå). 11 röster.
50-53. Vallbackskolan (Gävle). 11 röster.
50-53. Sandvik Materials Technologys huvudkontor (Sandviken). 11 röster.
54-58. Markstedtska gården (Skellefteå). 10 röster.
54-58. Stadshuset (Gävle). 10 röster.
54-58. Brynässkolan (Gävle). 10 röster.
54-58. Bollnäs museum (Bollnäs). 10 röster.
54-58. Stiftsbyggnaden (Luleå). 10 röster.
59-60. Babelsberg (Kramfors). 9 röster.
59-60. Garvare Anderssons gård (Skellefteå). 9 röster.
61-66. Vännäs järnvägsstation. 8 röster.
61-66. Gamla tingshuset (Bollnäs). 8 röster.
61-66. Oscarborg (Söderhamn). 8 röster.
61-66. Gamla lasarettet (Umeå). 8 röster.
61-66. Kanslibyggnaden Ryttmästaren (Umeå). 8 röster.
61-66. Ahlbergshallen (Östersund). 8 röster.
67-69. Varmbadhuset (Umeå). 7 röster.
67-69. Gamla slöjdskolan (Umeå). 7 röster.
67-69. Ting 1 (Örnsköldsvik). 7 röster.
70-75. Borgarbacken (Lycksele). 6 röster.
70-75. Svenska Handelsbanken (Umeå). 6 röster.
70-75. Församlingshemmet (Söderhamn). 6 röster.
70-75. Pekinghuset (Kiruna). 6 röster.
70-75. Pensionat Drottninggatan 11 (Boden). 6 röster.
70-75. Ringstrandska villan (numera Druidgården) i Umeå. 6 röster.
76-79. Posthuset (Luleå). 5 röster.
76-79. Gamla stationshuset, rivet 2017 (Kiruna). 5 röster.
76-79. Hotell Lappland (Lycksele). 5 röster.
76-79. Gamla stadshuset (Kiruna). 5 röster.

Från deltävling 15 av 23 – VÄSTRA GÖTALAND.

Klicka för hela listan – Västra Götalands vackraste byggnader

Vi valde att skapa en uppsamlingstävling för Västra Götaland minus Göteborg och Borås som fick egna tävlingar (se ovanför). I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 72 byggnader som tillsammans samlade hela 2044 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Västra Götaland, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 9 (+6 i Göteborg och 1 i Borås) vackra hus från denna region:

NU ÄR DET OFFICIELLT: Societetshuset i Marstrand är Västra Götalands vackraste byggnad.

1. Societetshuset i Marstrand är Västra Götalands vackraste byggnad (174 röster).

Är Societetshuset i Marstrand Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Societetshuset i Marstrand Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Rådhuset (Lidköping) (154 röster)

Är rådhuset i Lidköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Lidköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Stadshuset (Strömstad) (98 röster)

Är stadshuset i Strömstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är stadshuset i Strömstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Gamla brandstationen (Uddevalla) (93 röster)

Är gamla brandstationen i Uddevalla Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är gamla brandstationen i Uddevalla Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Stadshotellet (Mariestad) (72 röster)

Är stadshotellet i Mariestad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är stadshotellet i Mariestad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Kungstorget 43, Pizzerian (Lysekil) (71 röster)

 Är Kungstorget 43 i Lysekil Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är Kungstorget 43 i Lysekil Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

7. Folkets hus (Ulricehamn) (70 röster)

 Är folkets hus i Ulricehamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är folkets hus i Ulricehamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

8. Stadshotellet (Skövde) (68 röster)

 Är stadshotellet i Skövde Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är stadshotellet i Skövde Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

9. Vänersborgs museum (64 röster)

Är Vänersborgs museum Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Vänersborgs museum Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

10. Det gula tornhuset på Stora Torget i Hjo. 63 röster.
11. F.d järnvägsstationen, numera Turist- och näringslivscentrum (Ulricehamn). 57 röster.
12. Tornhuset intill Kungstorget (Lysekil). 49 röster.
13. Vete & Råg (Hjo) 48 röster.
14. Kurhotellet, rivet (Ulricehamn). 46 röster.
15. Lysekilspostens redaktionshus i den Laurinska villan (Lysekil). 40 röster.
16. Skagerack (Strömstad). 35 röster.
17. Garströms konditori (Lidköping). 33 röster.
18. Petersonska huset (Uddevalla). 31 röster.
19. Rådhuset (Alingsås). 28 röster.
20. Badanstalten (Strömstad). 27 röster.
21. Stadshotellet (Lysekil). 26 röster.
22. Rådhuset (Ulricehamn). 24 röster.
23. Blomsterkrokens hus (Uddevalla). 23 röster.
24. Rådhuset (Skövde). 22 röster.
25-27. Gustafsbergs vandrarhem (Uddevalla). 21 röster.
25-27. Mössebergs kurort i Falköping. 21 röster.
25-27. Katedralskolan (Skara). 21 röster.
28-29. Stationshuset (Mariestad). 20 röster.
28-29. Polhem 2 (Trollhättan). 20 röster.
30. Slottsviken (Mölndal). 19 röster.
31-32. Kungstorget 2 (Uddevalla). 18 röster.
31-32. Före detta Djäkneskolan, nu stadshuset, (Skara). 18 röster.
33-34. Tingshuset (Lidköping). 17 röster.
33-34. C. A. Johansons hus (Skövde). 17 röster.
35-37. Tingshuset (Vara). 15 röster.
35-37. Wendelsberg (Mölnlycke). 15 röster.
35-37. Varmbadhuset (Trollhättan). 15 röster.
38-39. Rådhuset (Uddevalla). 14 röster.
38-39. Kårhuset (Skövde). 14 röster.
40-42. Huset vid Hamngatan/Esplanaden. Tidigare s.k Bolagshuset (Mariestad). 12 röster.
40-42. Vattentornet (Skara). 12 röster.
40-42. Hasselbackshuset (Uddevalla). 12 röster.
43-45. Strandska huset (Kungälv). 11 röster.
43-45. Rådhuset, rivet 1973 (Falköping). 11 röster.
43-45. Kullgrenska huset (Uddevalla). 11 röster.
46-48. Stadshotellet (Åmål). 10 röster.
46-48. Hörnet Verkstadsgränd-Residensgatan (Vänersborg). 10 röster.
46-48. Arbetareföreningen (Vänersborg). 10 röster.
49-51. Gunnebo Slott. 9 röster.
49-51. Riksbankshuset (Vänersborg). 9 röster.
49-51. Gamla apoteket (Kungälv). 9 röster.
52-58. Villa Elfhög (Trollhättan). 8 röster.
52-58. Lasarettet (Lidköping). 8 röster.
52-58. Tornhuset på hertig Johans torg (Skövde). 8 röster.
52-58. Peterssons bokhandel (Trollhättan). 8 röster.
52-58. Familjehuset (Trollhättan). 8 röster.
52-58. Lidbeckska huset (Lidköping). 8 röster.
52-58. Asplunds hörna (Lidköping). 8 röster.
59-60. Resecentrum (Skara). 7 röster.
59-60. Eric Ugglas teater (Skövde). 7 röster.
61-62. Biblioteket (Skara). 6 röster.
61-62. Fisken 1 (Trollhättan). 6 röster.
63. Löfenskiöldska skolan (Skövde). 5 röster.

Från deltävling 16 av 23 – MELLANSVERIGE.

Klicka för hela listan – Mellansveriges vackraste byggnader

När vi skapade våra deltävlingar förstod vi att det skulle bli en stor mängd småstäder kvar som inte platsade i någon av våra lokalgrupper. Vi valde då att skapa en uppsamlingstävling för de kvarstående byggnaderna i en grupp som vi kallade för MellanSveriges Arkitekturuppror. Gruppen innefattar städer i Närke, Södermanland, Uppland, Västmanland och Östergötland, men de större städerna Stockholm, Örebro, Västerås, Uppsala, Norrköping, Linköping hade egna deltävlingar. I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 88 byggnader som tillsammans samlade hela 2007 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Mellansverige, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 6 vackra hus från denna deltävling. Egentligen fick Lyckholmska villan i Köping näst flest röster (221), men den blir diskad från finalen på grund av sitt avstånd från den gamla staden. När vi formulerade tävlingsreglerna valde vi att avgränsa oss genom att endast ha med central bebyggelse från de gamla stadskärnorna. Om vi skulle ha med vackra villor i närområdet skulle denna tävlingen aldrig se sitt slut. Tänk bara alla vackra villaområden i Stockholm och Göteborg. Då hade vi behövt nominera Zlatans f.d hus vid Ribergsborg i Malmö och alla prakthusen på Olympia i Helsingborg. Någonstans måste vi avgränsa oss.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Badhotellet i Södertälje är Mellansveriges vackraste byggnad.

1. Badhotellet i Södertälje är Mellansveriges vackraste byggnad (253 röster).

Är badhotellet i Södertälje Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är badhotellet i Södertälje Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Apotekshuset (Köping) (116 röster)

Är Apotekshuset i Köping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Apotekshuset i Köping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Stadshotellet (Söderköping) (78 röster)

Är stadshotellet i Söderköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är stadshotellet i Söderköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Stadshuset (Eskilstuna) (74 röster)

Är stadshuset i Eskilstuna Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är stadshuset i Eskilstuna Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Hamnkontoret (Nyköping) (69 röster)

Är hamnkontoret i Nyköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är hamnkontoret i Nyköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Biskopsgården (Strängnäs) (56 röster)

Är biskopsgården i Strängnäs Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är biskopsgården i Strängnäs Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

8. Tingshuset (Köping). 54 röster.
9. Rådhuset (Köping). 46 röster.
10-11. Rådhuset (Norrtälje). 37 röster.
10-11. Rådhuset (Sigtuna). 37 röster.
12. Stadshotellet (Vaxholm). 36 röster.
13-14. Bil & Teknikhistoriska Samlingarna (Köping). 31 röster.
13-14. Tingshuset (Enköping). 31 röster.
15-16. Stadshotellet (Norrtälje). 29 röster.
15-16. Roggeborgen (Strängnäs). 29 röster.
17-19. Stadshotellet, rivet av Peab 2010 (Enköping). 27 röster.
17-19. Rådhuset (Södertälje). 27 röster.
17-19. Rådhuset (Nyköping). 27 röster.
20-21. Gamla brandstationen (Arboga). 25 röster.
20-21. Rådhuset (Söderköping). 25 röster.
22. Kvarnen (Strängnäs). 24 röster.
23. Rådhuset (Askersund). 19 röster.
24. Drakegården (Sigtuna). 18 röster.
25-27. Tingshuset (Lindesberg). 17 röster.
25-27. Rådhuset (Torshälla). 17 röster.
25-27. Stockholmshuset (Eskilstuna). 17 röster.
28-30. Ekotemplet (Strängnäs). 15 röster.
28-30. Fastigheten Väduren 10, Saltsjögatan 1 (Södertälje). 15 röster.
28-30. Rademachersmedjorna (Eskilstuna). 15 röster.
31-34. Sparbankshuset (Eskilstuna). 14 röster.
31-34 Restaurang Rådhuset (Söderköping). 14 röster.
31-34. Rådhuset (Trosa). 14 röster.
31-34. Stadshotellet (Nora). 14 röster.
35-40. Stationshuset (Flen). 13 röster.
35-40. Rådhuset (Arboga). 13 röster.
35-40. Hospitalet (Vadstena). 13 röster.
35-40. Gamla folkets hus (Motala). 13 röster.
35-40. Tingshuset (Norrtälje). 13 röster.
35-40. Skandiahuset (Eskilstuna). 13 röster.
41-42. Rådhuset (Mariefred). 12 röster.
41-42. Gamla sparbankshuset (Enköping). 12 röster.
43-48. Rådhuset (Sala). 11 röster.
43-48. Tingshuset (Nora). 11 röster.
43-48. Fastigheten Skytten 2 (Strandgatan 13) (Södertälje). 11 röster.
43-48. Odd Fellow-huset (Nyköping). 11 röster.
43-48. Gamla pumphuset (Lindesberg). 11 röster.
43-48. Rydströmska palatset (Eskilstuna). 11 röster.
49-51. Stationshuset (Hallsberg). 10 röster.
49-51. Rådhuset (Vadstena). 10 röster.
49-51. Nyköpings Folkhögskola (Gamla flickskolan). 10 röster.
52-56. Stadshotellet (Skänninge). 9 röster.
52-56. Tingsgården (Eskilstuna). 9 röster.
52-56. Järnvägsstationen (Oxelösund). 9 röster.
52-56. Oktoberteatern (Södertälje). 9 röster.
52-56. Svengrenska huset, Eskilstuna. 9 röster.
57-58. Göthlinska gården (Nora). 8 röster.
57-58. Celsingska magasinet (Eskilstuna). 8 röster.
59-69. Tingsrätten (Hallsberg). 7 röster.
59-69. Stationshuset (Kumla). 7 röster.
59-69. City Hotel (Eskilstuna). 7 röster.
59-69. Stövaren 18 (Eskilstuna). 7 röster.
59-69. Gamla tingshuset (Mjölby). 7 röster.
59-69. Biskopshuset (Vadstena). 7 röster.
59-69. Köpmansgatan 16 (Katrineholm). 7 röster.
59-69. Stadshuset (Nyköping). 7 röster.
59-69. Gamla tingshuset (Eskilstuna). 7 röster.
59-69. SEB-huset (Eskilstuna). 7 röster.
59-69. Gamla telegrafhuset (Eskilstuna). 7 röster.
70-71. Rådhuset (Skänninge). 6 röster.
70-71. BM:s gamla huvudkontor (Eskilstuna). 6 röster.
72-79. Hotel Statt (Katrineholm). 5 röster.
72-79. Stadshotellet (Eskilstuna). 5 röster.
72-79. Apotekshuset (Vadstena). 5 röster.
72-79. Krigsmanshuset (Vadstena). 5 röster.
72-79. Stadshuset (Mjölby). 5 röster.
72-79. Stadshotellet (Motala). 5 röster.
72-79. Källarhuset från 1500-talet (Söderköping). 5 röster.
72-79. Sparbankshuset (Nyköping). 5 röster.

Från deltävling 17 av 23 – SKÅNE.

Klicka för hela listan – Skånes vackraste byggnader

Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona fick egna omröstningar i sina lokalgrupper. Övriga skånska städer samlades i en gemensam uppsamlingstävling. I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 53 byggnader som tillsammans samlade hela 953 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Skåne, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 4 vackra hus från denna deltävling. Skåne representeras ändå via tävlingarna i Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona. Egentligen fick Per Helsas gård i Ystad näst flest röster (72), men den blir diskad från finalen på grund av det inte handlar om en byggnad, utan ett helt kvarter som består av 7-8 olika byggnader. Ystadsborna blir nog ändå nöjda då de också knep platsen direkt efter med Nordens äldsta korsvirkeshus (Pilgrändshuset) och därfär deltar i finalen.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Hotell Christian IV i Kristianstad är Skånes vackraste byggnad.

1. Hotell Christian IV i Kristianstad är Skånes vackraste byggnad (97 röster).

Hotell Christian IV i Kristianstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Hotell Christian IV i Kristianstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Pilgrändshuset, Nordens äldsta korsvirkeshus (Ystad) (57 röster)

Är Pilgrändshuset i Ystad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Pilgrändshuset i Ystad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Absoluts destilleri (Åhus) (45 röster)

Är Absoluts destilleri i Åhus Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Absoluts destilleri i Åhus Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Gamla tingshuset (Ängelholm) (44 röster)

 Är det gamla tingshuset i Ängelholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Är det gamla tingshuset i Ängelholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

6 Kristianstads Teater. 40 röster.
7 Ystads Teater. 31 röster.
8-10 Rådhuset (Kristianstad). 30 röster.
8-10 Gamla rådhuset (Ängelholm). 30 röster.
8-10 Rådhuset (Kristianstad). 30 röster.
11 Klostret (Ystad). 28 röster.
12-13 Tyringe Sanatorium (Hässleholm). 25 röster.
12-13 Apoteksgården Krukmakaren (Ystad). 25 röster.
14 Brahehuset (Ystad). 24 röster.
15 Stora Torggatan 1 (Skurup). 20 röster.
16-18 Odd Fellow-huset (Ystad). 19 röster.
16-18 Sparbankshuset (Ystad). 19 röster.
16-18 Hans Raffn gård, kallas även Änglahuset (Ystad). 19 röster.
19 Gamla Rådhuset (Ystad). 18 röster.
20-21 Rådhuset (Simrishamn). 17 röster.
20-21 Tingshuset (Ystad). 17 röster.
22 Gussings hus (Ystad). 16 röster.
23-25 Hotel Continental du Sud (Ystad). 15 röster.
23-25 Klintehuset (Ystad). 15 röster.
23-25 Stadshotellet (Kristianstad). 15 röster.
26 Nya Rådhuset (Ystad). 13 röster.
27-29 Skånegården (Båstad). 12 röster.
27-29 Falsterbohus (Falsterbo). 12 röster.
27-29 Stora Hotellet (Hörby). 12 röster.
30-31 Tomelilla sparbank. 11 röster.
30-31 Svalövs hotell. 11 röster.
32-34 Von bergenska gården (Åhus). 10 röster.
32-34 Gästgifvaregården (Sjöbo). 10 röster.
32-34 Centralskolan (Ängelholm) som revs 1981. 10 röster.
35-36 Hotell Stensson (Eslöv). 9 röster.
35-36 Kävlinge vandrarhem. 9 röster.
37-39 Borgmästaregården (Kristianstad). 8 röster.
37-39 Stora kronohuset (Kristianstad). 8 röster.
37-39 Järnvägshotellet (Teckomatorp). 8 röster.
40-41 Smithska Stiftelsen (Ystad). 7 röster.
40-41 Stadshotellet (Hässleholm). 7 röster.
42-46 T4 (Hässleholm). 6 röster.
42-46 Ekbackeskolan (Osby). 6 röster.
42-46 Gamla vattentornet (Trelleborg). 6 röster.
42-46 Orups Sanatorium (Höör). 6 röster.
42-46 Tågstationen (Ängelholm). 6 röster.

Från deltävling 18 av 23 – BLEKINGE.

Klicka för hela listan – Blekinges vackraste byggnader

I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 37 byggnader som tillsammans samlade hela 918 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Blekinge, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 6 vackra hus från detta landskap. Egentligen fick badhuset vid Ronneby brunn näst flest röster (82), men den blir diskad från finalen på grund av sitt avstånd från den gamla staden. När vi formulerade tävlingsreglerna valde vi att avgränsa oss genom att endast ha med central bebyggelse från de gamla stadskärnorna. Någonstans var vi tvungna att dra gränsen och avgränsa.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Residenset i Karlskrona är Blekinges vackraste byggnad.

1. Residenset i Karlskrona är Blekinges vackraste byggnad (141 röster).

Är residenset i Karlskrona Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är residenset i Karlskrona Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Rådhuset (Karlshamn). (72 röster)

Är rådhuset i Karlshamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Karlshamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

4. Hubendickska huset (Karlskrona). 51 röster.
5. Varmbadhuset (Karlskrona). 49 röster.
6. Gamla Saluhallen (Karlskrona). 46 röster.
7. Asschierska huset (Karlshamn). 39 röster.
8. Grevagården Wachtmeisterska palatset (Karlskrona). 36 röster.
9-10. Vattentornet (Ronneby). 28 röster.
9-10. Tingshuset (Sölvesborg). 28 röster.
11. Väggaskolan (Karlshamn). 27 röster.
12. Rådhuset (Karlskrona). 24 röster.
13. Gamla stadshotellet (Karlshamn). 21 röster.
14. Skärva Herrgård (Karlskrona). 20 röster.
15. Kungsholms Fort. 19 röster.
16-18. Borgmästaregården (Ronneby). 18 röster.
16-18. Hoby Kulle (Bräkne Hoby). 18 röster.
16-18. Slup och Barkasskjulet (Karlskrona). 18 röster.
19-20. Marinmuseum (Karlskrona). 17 röster.
19-20. Bankhuset med tornet (Karlshamn). 17 röster.
21-22. Godnatts fästningstorn (Karlskrona). 15 röster.
21-22. Tyska bryggaregården (Karlskrona). 15 röster.
23-24. Riksgallerian (Karlskrona). 12 röster.
25. Gamla Varvet i Örlogshamnen (Karlskrona). 12 röster.
26-27. Kungshuset (Karlskrona). 11 röster.
26-27. Tingshuset (Ronneby). 11 röster.
28-29. Mastkranen (Karlskrona). 9 röster.
28-29. Skottsbergska Gården (Karlshamn). 9 röster.
30-31. Stationshuset (Sölvesborg). 8 röster.
30-31. Brunnshotellet 1897 (Ronneby). 8 röster.
32-33. Skeppsgossekasernen (Karlskrona). 7 röster.
32-33. Rådhuset (Sölvesborg). 7 röster.
34. Gamla Fattighuset (Sölvesborg). 6 röster.
35-37. Kronobageriet (Karlskrona). 5 röster.
35-37. Nicolaigården (Sölvesborg). 5 röster.
35-37. Bodetorpsskolan (Karlshamn). 5 röster.

Från deltävling 19 av 23 – HALLAND.

Klicka för hela listan – Hallands vackraste byggnader

I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 61 byggnader som tillsammans samlade hela 1298 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Halland, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 4 vackra hus från detta landskap.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Kallbadhuset i Varberg är Hallands vackraste byggnad.

1. Kallbadhuset i Varberg är Hallands vackraste byggnad. (193 röster)

Är Kallbadhuset i Varberg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Kallbadhuset i Varberg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Societetshuset (Varberg) (150 röster)

Är Societetshuset i Varberg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Societetshuset i Varberg Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Rådhuset (Laholm) (91 röster)

Är rådhuset i Laholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Laholm Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Tre Hjärtan (Halmstad) (76 röster)

Är korsvirkeshuset Tre Hjärtan i Halmstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är korsvirkeshuset Tre Hjärtan i Halmstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

5. Sparbanken (Varberg). 39 röster.
6. Grand Hotel (Halmstad). 36 röster.
7. Varberg teater (Varberg). 34 röster.
8. Varmbadhuset (Falkenberg). 33 röster.
9. Mellgrenska huset (Halmstad). 31 röster.
10. Grand Hotel (Falkenberg). 27 röster.
11. Norreport (Halmstad). 25 röster.
12. Västergatan (Kungsbacka). 24 röster.
13. Tingshuset (Laholm). 23 röster.
14. Tullkammaren (Varberg). 21 röster.
15-17. Stadshotellet (Varberg). 19 röster.
15-17. Bankgatans korsvirkeshus (Halmstad). 19 röster.
15-17. Riksbanken (Halmstad). 19 röster.
18. Sternerska huset på storgatan (Halmstad). 18 röster.
19. Kronohäktet (Varberg). 17 röster.
20-21. Hindströmsgården (Falkenberg). 16 röster.
20-21. Vasaborgen (Halmstad). 16 röster.
22. Twistens gård (Halmstad). 15 röster.
23-25. Stadshuset (Varberg). 15 röster.
23-25. Rådhuset (Falkenberg). 15 röster.
23-25. Bankhuset (Kungsbacka). 15 röster.
26-27. Rådhuset (Varberg). 14 röster.
26-27 Börje Olssons skafferi (Halmstad). 14 röster.
28-31. Hamnmagasinet (Varberg). 13 röster.
28-31. Gustaf Bratt (Falkenberg). 13 röster.
28-31. Gamla järnvägsstationen (Laholm). 13 röster.
28-31. Stadshotellet (Laholm). 13 röster.
32-34. Kungsbacka station (Kungsbacka). 12 röster.
32-34. Hörnhuset Kaptensgatan/Kungsgatan (Halmstad). 12 röster.
32-34. Hotell Continental på kungsgatan (Halmstad). 12 röster.
35-40. Rylanderska gården (Varberg). 11 röster.
35-40. Lundquistska huset (Varberg). 11 röster.
35-40. Adamssonska huset (Varberg). 11 röster.
35-40. Viktoriagatan/Strandgatan (Halmstad). 11 röster.
35-40. Gamla rådhuset, rivet 1955 (Halmstad). 11 röster.
35-40. Prästgården (Halmstad). 11 röster.
41-46. Kirsten Munks hus (Halmstad). 10 röster.
41-46. Hayska huset (Varberg). 10 röster.
41-46. Falkmanska huset (Falkenberg). 10 röster.
41-46. Gamla Läroverket (Halmstad). 10 röster.
41-46. Officershuset på von Möllersgatan (Halmstad). 10 röster.
41-46. Gamla stationshuset (Falkenberg). 10 röster.
47. Gamla tingshuset (Halmstad). 9 röster.
48-49. Tingshuset (Falkenberg). 8 röster.
48-49. Sjöbergs laxrökargård (Falkenberg). 8 röster.
50-51. Angelska Palatset Köpmansgatan Halmstad. 7 röster.
50-51. Strandhotellet (Mellbystrand). 7 röster.
51-52. Televerkets hus (Halmstad). 6 röster.
51-52. Knäreds övre kraftstation (Laholm). 6 röster.

Från deltävling 20 av 23 – SMÅLAND + ÖLAND.

Klicka för hela listan – Smålands vackraste byggnader

I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 86 byggnader som tillsammans samlade hela 1746 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Småland, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 4 vackra hus från detta landskap.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Tellushuset i Ljungby är Smålands vackraste byggnad.

1. Tellushuset i Ljungby är Smålands vackraste byggnad (276 röster)

Är Tellushuset i Ljungby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Tellushuset i Ljungby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Stadshotellet (Kalmar) (133 röster)

Är Stadshotellet i Kalmar Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är Stadshotellet i Kalmar Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Rådhuset (Kalmar) (66 röster)

Är rådhuset i Kalmar Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Kalmar Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

4. Rådhuset (Vimmerby) (62 röster)

Är rådhuset i Vimmerby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är rådhuset i Vimmerby Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

5. Gamla Varmbadhuset (Västervik) (57 röster)

Är gamla varmbadhuset i Västervik Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är gamla varmbadhuset i Västervik Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

6. Gamla brandstationen (Jönköping) (50 röster)

Är gamla brandstationen i Jönköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är gamla brandstationen i Jönköping Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

7. Forsellska gården (Eksjö). 47 röster.
7,5. Teleborgs Slott (Växjö). (44 röster) (Diskad, se tävlingsreglerna)
8. Stadshotellet (Jönköping). 43 röster.
9. Gamla rådhuset vid Hovrättstorget (Jönköping). 41 röster.
10. Teatern (Kalmar). 38 röster.
11. Castenska gården (Kalmar). 35 röster.
12. Dahmska huset (Kalmar). 34 röster.
13. TrippTrappTrull (Kalmar). 30 röster.
14. Järnvägsstationen (Eksjö). 29 röster.
15. Gamla vattentornet (Kalmar). 28 röster.
16. Hovrätten (Jönköping). 27 röster.
17-18. Tingshuset (Ljungby). 25 röster.
17-18. Karolinerhuset (Växjö). 25 röster.
19. Kullzénska huset (Kalmar). 24 röster.
20. Lennarts konditori (Eksjö). 23 röster.
21-22. Per Brahe-gymnasiet (Jönköping). 22 röster.
21-22. Wollinska villan (Borgholm/Öland). 22 röster.
23. Gyllene Uttern (Gränna). 20 röster.
24-25. Bröderna Karlssons köpmanshus (Nässjö). 19 röster.
24-25. Odd Fellow-huset (Kalmar). 19 röster.
25-26. Keventerska gården, riven (Västervik). 18 röster.
25-26. Kafé de Lux (Växjö). 18 röster.
27-28. Stationshuset (Oskarshamn). 17 röster.
27-28. Växjö teater. 17 röster.
29-32. Tingshuset (Värnamo). 16 röster.
29-32. Tullhuset (Kalmar). 16 röster.
29-32. Sjöfartsmuseet (Kalmar). 16 röster.
29-32. Ludvighuset (Kalmar). 16 röster.
33-34. Grand hotel (Jönköping). 15 röster.
33-34. Stadshotellet (Eksjö). 15 röster.
35-38. Stadshuset (Nässjö). 13 röster.
35-38. Gamla Varmbadhuset (Kalmar). 13 röster.
35-38. Rådhuset (Jönköping). 13 röster.
35-38. Residenset (Jönköping). 13 röster.
39-42. Sanatoriet (Sävsjö). 12 röster.
39-42. Järnvägsstationen (Hultsfred). 12 röster.
39-42. Tändsticksmuseet (Jönköping). 12 röster.
39-42. Hotell Continental, rivet (Ljungby). 12 röster.
43. Gymnastiksalen till Per Brahegymnasiet (Jönköping). 11 röster.
44-50. Tingshuset (Alvesta). 10 röster.
44-50. Sjölinska huset, rivet (Ljungby). 10 röster.
44-50. Rosenlundska huset (Kalmar). 10 röster.
44-50. Von Otterska villan (Gränna). 10 röster.
44-50. Borgen 4 (Eksjö). 10 röster.
44-50. SB-strykjärnet (Jönköping). 10 röster.
44-50. Hotel Clarion Collection (Jönköping). 10 röster.
51-57. Östra härads sparbank (Vetlanda). 9 röster.
51-57. Domprostgården (Kalmar). 9 röster.
51-57. Stadshotellet (Växjö). 9 röster.
51-57. Officersmäss Trianon, Eksjö (tidigare Hultsfreds Slätt). 9 röster.
51-57. Fastighets AB Norrporten (Jönköping). 9 röster.
51-57. Smålands Banken (Jönköping). 9 röster.
51-57. Läroverket, rivet (Växjö). 9 röster.
58. Gamla tingsrätten (Jönköping). 8 röster.
59-61. Hotel Post (Oskarshamn). 7 röster.
59-61. Tingshuset (Sävsjö). 7 röster.
59-61. Tinghuset (Jönköping). 7 röster.
62-66. Ellen Keyskolan (Västervik). 6 röster.
62-66. Ljungbergmuseet (Ljungby). 6 röster.
62-66. Ämbetsbyggnaden till Göta Hovrätt (Jönköping). 6 röster.
62-66. Telegrafhuset innan hyvling (Jönköping). 6 röster.
62-66. Bernards konditori (Jönköping). 6 röster.
67-73. Berghs trähus (Kalmar). 5 röster.
67-73. Odd Fellow (Jönköping). 5 röster.
67-73. Stationshuset i Borghom, Öland. 5 röster.
67-73. Munksjötornet (Jönköping). 5 röster.
67-73. Finrummet (Jönköping). 5 röster.
67-73. Viktorinska huset (Säffle). 5 röster.
67-73. Stenmagasinet (Säffl). 5 röster.

Från deltävling 21 av 23 – VÄRMLAND.

Klicka för hela listan – Värmlands vackraste byggnader

I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 56 byggnader som tillsammans samlade hela 941 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Värmland, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 3 vackra hus från detta landskap. Egentligen fick Rottneros herrgård flest röster (106) i Värmlands tävling, men som tydligt framgår i tävlingen regler får endast central statdsbebyggelse (och inga slott eller herrgårdar) delta vilket gör att Rottneros herrgård inte får delta i finalen.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Sockerslottet i Karlstad är Värmlands vackraste byggnad.

1. Sockerslottet i Karlstad är Värmlands vackraste byggnad. (104 röster)

Är sockerslottet i Karlstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är sockerslottet i Karlstad Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. Borgenbyggnaden (Kristinehamn) (55 röster)

Är borgenbyggnaden i Kristinehamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är borgenbyggnaden i Kristinehamn Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. L P Svenssonhuset på Storgatan 26 (Arvika). (52 röster)

Är L P Svenssonhuset på Storgatan 26 i Arvika Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är L P Svenssonhuset på Storgatan 26 i Arvika Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

5. Gamla sparbankshuset (Filipstad). 49 röster.
6-7. Biografen Palladium (Arvika). 41 röster.
6-7. Stadshotellet, rivet (Filipstad). 41 röster.
8. Björkborn (Karlskoga). 37 röster.
9-10. Arvika konsthall (Arvika). 32 röster.
9-10. Tingshuset (Kristinehamn). 32 röster.
11. Värmlands tingsrätt, gamla rådhuset (Karlstad). 29 röster.
12. Hörnhuset på Storgatan/Torggatan (Arvika). 26 röster.
13. Gamla vattentornet (Säffle). 21 röster.
14. Stadshotellet (Kristinehamn). 20 röster.
15. Hennickehammars herrgård (Kristinehamn). 19 röster.
16-17. Wermlandsbanken (Karlstad). 17 röster.
16-17. Tingsrätten (Kristinehamn). 17 röster.
18. Stadshotellet (Karlstad). 16 röster.
19-20. Monitorn 2 (Karlstad). 14 röster.
19-20. Risberg Herrgård. 14 röster.
21. Gamla badhuset/biblioteket (Arvika). 13 röster.
22. Wermlandsoperan (Karlstad). 12 röster.
23-24. Mårbacka (Sunne). 11 röster.
23-24. Kasernhöjden (Karlstad). 11 röster.
25-29. Lundsberg (Storfors). 9 röster.
25-29. Bankhuset från 1866 (Karlstad). 9 röster.
25-29. Gamla vattentornet (Karlstad). 9 röster.
25-29. Residenset (Karlstad). 9 röster.
25-29. Träslottet (Kristinehamn). 9 röster.
30-31. Scandic Arvika (Arvika). 8 röster.
30-31. Bofors hotell (Karlskoga). 8 röster.
32-34. Gamla sparbankshuset, rivet (Filipstad). 6 röster.
32-34. Nordströmshuset, rivet (Säffle). 6 röster.
32-34. Rådhuset (Arvika). 6 röster.
35-38. Hotell Alfred Nobel (Karlskoga). 5 röster.
35-38. Kv posten 1 (Arvika). 5 röster.
35-38. Värmlandsteatern (Karlstad). 5 röster.
35-38. Henrikshuset 2 (Säffle). 5 röster.

Från deltävling 22 av 23 – DALARNA.

Klicka för hela listan – Dalarnas vackraste byggnader

I denna deltävling nominerade våra medlemmar hela 41 byggnader som tillsammans samlade hela 1401 röster. Vi hade gärna haft med fler bidrag från Dalarna, men då Facebook endast tillåter totalt 100 alternativ i sina omröstningar kan vi endast ha med 3 vackra hus från detta landskap. Egentligen fick stationshuset Avesta-Krylbo tredje flest röster (154) i Dalarnas tävling, men som tydligt framgår i tävlingen regler får endast central statdsbebyggelse delta vilket gör att en station som ligger 3 km utanför Avestas stadskärna inte kan delta. Då Dalarna har ont om städer har vi i denna deltävling blundat lite för storlek. En final utan det vinnande pepparkakshuset i Vansbro vore ju dessutom genast mindre spännande.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Stationshuset i Vansbro är Dalarnas vackraste byggnad.

1. Stationshuset i Vansbro är Dalarnas vackraste byggnad. (312 röster)

Är stationen i Vansbro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är stationen i Vansbro Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

2. August Larssonhuset (Orsa). (220 röster)

Är August Larssonhuset i Orsa Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är August Larssonhuset i Orsa Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

3. Sparbanken (Falun). (81 röster)

Är sparbankshuset i Falun Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Är sparbankshuset i Falun Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Här nämns övriga byggnader som fick 5 röster eller mer i tävlingen.

5. Tingshuset/biblioteket (Älvdalen). 66 röster.
6. Spruthuset (Falun). 51 röster.
7. Zorngården (Mora). 40 röster.
8. Egnellska huset (Falun). 36 röster.
9. Rådhuset (Falun). 32 röster.
10. Badhuset (Hedemora). 30 röster.
11. Palladium (Borlänge). 29 röster.
12. Bruket (Avesta). 27 röster.
13. Starbro (Mora). 27 röster.
14. Ornäsloftet (Borlänge). 23 röster.
15. Gamla badhuset, rivet (Falun). 22 rivet.
16. Posten 6 (Falun). 22 röster.
17. Radiohuset (Falun). 19 röster.
18. Kristinegymnasiet (Falun). 18 röster.
19. Leksandia, idag lägenheter (Leksand). 17 röster.
20. Kommunhuset (Orsa). 16 röster.
21. Klockstapeln (Mora). 16 röster.
22. Stadshotellet, nu kårhus (Falun). 16 röster.
23. F d Tingshuset (Krylbo). 15 röster.
24. Johanssonska huset (Falun). 13 röster.
25. Tingshuset (Mora). 13 röster.
26. Gammelgården med 35 byggnader (Borlänge). 12 röster.
27. Bullerforsens gamla kraftverk (Borlänge). 12 röster.
28. Klosterskolan Avesta. 11 röster.
29. Stadshuset (Ludvika). 8 röster.
30. Kommunhuset (Avesta). 7 röster.
31. Vattentornet ihopbyggt med bostadshus (Borlänge). 5 röster.
32. Tingsrätt (Leksand). 5 röster.
33. Hedlundshuset (Krylbo). 5 röster.

Från deltävling 23 av 23 – ARKITEKTBRANSCHENS VAL.

Klicka för hela listan – Sveriges vackraste modernistiska byggnader

NU ÄR DET OFFICIELLT: Turning Torso i Malmö är Sveriges vackraste modernistiska byggnad.

Vi röstade också fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad/låda i vår huvudgrupp. Det var ett uppsamlingsheat för att få fram de byggnader som arkitektbranschen och modernisterna själva föredrar och vi fick in hela 2347 röster. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter deltog i omröstningen med alla sina Kasper Sahlin-prisvinnare genom tiderna. Byggnader i modernistisk stil vinner sällan några tävlingar om folket får bestämma. Då vi, till skillnad från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, inte är ett smakmonopol som bara tillåter en enda stil, så vill vi dock få med alla möjliga stilar i huvudtävlingen enligt devisen “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 84% föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16% föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism. Därför sträcker vi demokratiskt ut vår hand till Sveriges arkitekter och lådmodernister genom att tillåta att 16 av 100 bidrag i vår final är modernistiska byggnader. Denna deltävling är redan avgjord och mer information hittar du här: Detta är Sveriges vackraste modernistiska byggnader.

Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer som hamnade i toppen.
Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Karlskrona var några av de städer som hamnade i toppen.

RÖSTA VIA FÖLJANDE LÄNK

Klicka här för att komma till omröstningen (länk ej längre klickbar då tävlingen är avslutad). Rösta på alla dina 10 favoriter för att vi ska få en så stor spridning som möjligt i slutresultatet. Du måste gå med i vår Facebookgrupp “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” för att rösta, men du kan gå ut efteråt om du inte vill kvarstå som medlem. Din röst räknas ändå. Vi ber er dock att bläddra nedåt i inlägget och ta en titt på samtliga 100 bidrag innan du röstar. Försök att tänka utanför lådan och inte bara rösta på din egen stads bidrag eller något känt landmärke i Stockholm. Studera våra 100 bidrag och om du inte känner dig nöjd med vårt bildurval så är det bara att googla fram fler bilder. Klicka här för att gå in på vår Facebooksida och rösta.

Byggnader från dessa städer/orter fick delta i deltävlingarna

Nedanför listar vi Sveriges alla städer/orter som deltar i tävlingen. Detta är en lista över de städer i Sverige som var stadskommuner under perioden 1863–1971 och ytterligare några innan dess som hade stadsprivilegier men förlorade dessa innan 1862 års kommunalförordningar trädde i kraft. Dessutom noteras orter som tilldelades stadsprivilegier men av olika orsaker aldrig etablerades som stad. Listan rensas dock på några irrelevanta orter, Lödöse existerar t.ex. inte längre (källa Wikipedia):

Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?
Vilken är hela Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?

Alingsås, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Alvesta, se Smålands Arkitekturuppror
Arboga, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Arvika, se Värmlands Arkitekturuppror
Askersund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Avesta, se Dalarnas Arkitekturuppror
Boden, se Norrlands Arkitekturuppror
Bollnäs, se Norrlands Arkitekturuppror
Borgholm, se Smålands Arkitekturuppror
Borlänge, se Dalarnas Arkitekturuppror
Borås, se Borås Arkitekturuppror
Båstad, se Skånes Arkitekturuppror
Eksjö, se Smålands Arkitekturuppror
Enköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eskilstuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Eslöv, se Skånes Arkitekturuppror
Fagersta, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falkenberg, se Hallands Arkitekturuppror
Falköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Falun, se Dalarnas Arkitekturuppror
Filipstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Flen, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Gislaved, se Smålands Arkitekturuppror
Gränna, se Smålands Arkitekturuppror
Gävle, se Norrlands Arkitekturuppror
Göteborg, se Göteborgs Arkitekturuppror
Hagfors, se Värmlands Arkitekturuppror
Halmstad, se Hallands Arkitekturuppror
Haparanda, se Norrlands Arkitekturuppror
Hedemora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Helsingborg, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Hjo, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Hudiksvall, se Norrlands Arkitekturuppror
Huskvarna, se Smålands Arkitekturuppror
Härnösand, se Norrlands Arkitekturuppror
Hässleholm, se Skånes Arkitekturuppror
Höganäs, se Skånes Arkitekturuppror
Jönköping, se Smålands Arkitekturuppror
Kalmar, se Smålands Arkitekturuppror
Karlshamn, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlskoga, se se Värmlands Arkitekturuppror
Karlskrona, se Blekinges Arkitekturuppror
Karlstad, se Värmlands Arkitekturuppror
Katrineholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kil, se Värmlands Arkitekturuppror
Kiruna, se Norrlands Arkitekturuppror
Kramfors, se Norrlands Arkitekturuppror
Kristianstad, se Skånes Arkitekturuppror
Kristinehamn, se Värmlands Arkitekturuppror
Kumla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Kungsbacka, se Hallands Arkitekturuppror
Kungälv, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Köping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Laholm se Hallands Arkitekturuppror
Landskrona, se Helsingborgs Arkitekturuppror
Leksand, se Dalarnas Arkitekturuppror
Lidingö, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Lidköping, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Lindesberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Linköping, se Linköpings Arkitekturuppror
Ljungby, se Smålands Arkitekturuppror
Lomma, se Skånes Arkitekturuppror
Ludvika, se se Dalarnas Arkitekturuppror
Luleå, se Norrlands Arkitekturuppror
Lund, se Lunds Arkitekturuppror
Lycksele, se Norrlands Arkitekturuppror
Lysekil, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Malmö, se Malmös Arkitekturuppror
Mariefred, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mariestad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Marstrand, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mjölby, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mora, se Dalarnas Arkitekturuppror
Motala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Mölndal, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Mönsterås, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nacka, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nora, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Norrköping, se Norrköpings Arkitekturuppror
Norrtälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nybro, se Smålands Arkitekturuppror
Nyköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nynäshamn, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Nässjö, se Smålands Arkitekturuppror
Orsa, se Dalarnas Arkitekturuppror
Oskarshamn, se Smålands Arkitekturuppror
Oxelösund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Piteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Ronneby, se Blekinges Arkitekturuppror
Sala, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sandviken, se Norrlands Arkitekturuppror
Sigtuna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Simrishamn, se Skånes Arkitekturuppror
Skanör med Falsterbo, se Skånes Arkitekturuppror
Skara, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Skellefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Skänninge, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Skövde, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sollefteå, se Norrlands Arkitekturuppror
Solna, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Stockholm, se Stockholms Arkitekturuppror
Strängnäs, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Strömstad, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Sundbyberg, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sunne, se Värmlands Arkitekturuppror
Sundsvall se Sundsvalls Arkitekturuppror
Säffle, se Värmlands Arkitekturuppror
Säter, se Dalarnas Arkitekturuppror
Sävsjö, se Smålands Arkitekturuppror
Söderhamn, se Norrlands Arkitekturuppror
Söderköping, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Södertälje, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Sölvesborg, se Blekinges Arkitekturuppror
Tidaholm, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Torshälla, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Tranås, se Smålands Arkitekturuppror
Trelleborg, se Skånes Arkitekturuppror
Trollhättan, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Trosa, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Uddevalla, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ulricehamn, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Umeå, se Norrlands Arkitekturuppror
Uppsala, se Uppsalas Arkitekturuppror
Vadstena, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vansbro, se Dalarnas Arkitekturuppror
Varberg, se Hallands Arkitekturuppror
Vaxholm, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Vetlanda, se Smålands Arkitekturuppror
Vimmerby, se Smålands Arkitekturuppror
Visby, se Gotlands Arkitekturuppror
Vänersborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Värnamo, se Smålands Arkitekturuppror
Västerik, se Smålands Arkitekturuppror
Västerås, se Västerås Arkitekturuppror
Växjö, se Smålands Arkitekturuppror
Ystad, se Skånes Arkitekturuppror
Åhus, se Skånes Arkitekturuppror
Åmål, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Älvdalen, se Dalarnas Arkitekturuppror
Älmhult, se Smålands Arkitekturuppror
Älvsborg, se Västra Götalands Arkitekturuppror
Ängelholm, se Skånes Arkitekturuppror
Örebro, se Örebros Arkitekturuppror
Öregrund, se Mellansveriges Arkitekturuppror
Örnsköldsvik, se Norrlands Arkitekturuppror
Östersund, se Norrlands Arkitekturuppror
Östhammar, se Mellansveriges Arkitekturuppror

KOM IHÅG! Det är inte dyrare att bygga vackert.

I vilken stad finns Sveriges vackraste byggnad?
I vilken stad finns Sveriges vackraste byggnad?

Sveriges vackraste byggnad i media

18/7 Arvika NyheterHar Arvika Sveriges vackraste byggnad?
29/7 Vimmerby TidningRådhuset klättrar i skönhetsrankningen
2/8 Blekinge Läns TidningBlekinge: Nu ska vackraste byggnaden genom tiderna utses
8/8 Sörmlands NyttSveriges vackraste byggnad ligger inte i Gnesta
8/8 SVT Nyheter StockholmStockholms vackraste byggnad ska koras
10/8 SVT Nyheter VästmanlandArkitekturupproret: Här är Köpingsbornas favoritbyggnader
6/10 BarometernHär är byggnaderna i länet som kan utses till landets vackraste
8/10 Dala-demokratenBorlänge blev Sveriges fulaste stad – då avslutas omröstningen för nya tävlingen
8/10 Östersunds-PostenRådhuset till final i stor Facebook-tävling – kan utses till Sveriges vackraste byggnad
8/10 Blekinge Läns TidningArkitektur: Blekinge tar upp kampen om vackraste titeln
8/10 KristianstadsbladetHotell och destilleri kan bli ”Sveriges vackraste”
8/10 Arvika NyheterArvikabyggnad kan utses till Sveriges vackraste
8/10 Blekinge läns tidningBlekinge tar upp kampen om vackraste titeln
9/10 Uppsala nya tidningUppsala kan ha Sveriges vackraste byggnad
9/10 KristinehamnspostenHär är Värmlandsbyggnaderna som kan bli Sveriges vackraste
9/10 Helagotland.seHär är Gotlands vackraste hus – genom tiderna
9/10 SmålänningenTellushuset är vackrast i Småland
10/10 BärgslagsbladetKöpingshus tävlar om titeln Sveriges vackraste byggnad
11/10 Nerikes AllehandaArkitekturupproret: Här är Örebros vackraste byggnader – tävlar om titeln Sveriges vackraste
11/10 Västerviks-TidningenHuset som kan bli vackrast i Sverige
11/10 KristinehamnspostenBorgen – ett av Värmlands vackraste hus
11/10 Lokaltidningen LundKända Lundabyggnader i kampen om att bli Sveriges vackraste
11/10 SVT Nyheter VärmlandTre värmländska bidrag till Arkitekturupproret
15/10 Strömstads tidningStadshuset kan utses till Sveriges vackraste byggnad
15/10 Hallands nyheterKallbadhuset kan bli Sveriges vackraste byggnad genom tiderna
15/10 SmålänningenTellushuset lyser upp Ljungby dag som natt
16/10 Skövde nyheterSveriges vackraste byggnad kan ligga i Skövde
24/10 Magazin 24Apotekshuset tävlar om titeln Sveriges vackraste byggnad
5/12 BohuslänningenLysekil kan ha Sveriges vackraste byggnad – genom tiderna
8/12 Ystads AllehandaSveriges vackraste hus kan finnas i Ystad
9/12: Dala-DemokratenArkitekturupproret sticker ut hakan igen – Vansbro, Orsa och Falun är toppkandidater
27/12: Tellus nära tio i topp – Slutspurt i omröstningen om Sveriges vackraste byggnad
28/12 Nya Wermlands-TidningenTufft läge för Värmlands vackraste byggnader

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

14 svar på ”Rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna!”

  1. För att Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook och även omröstningarna startade där och har fungerat så bra att de som ordnar dessa omröstningar inte vill byta till något som är krångligare och svårare att se vilka som röstat.

   Beklagar att det upplägget tyvärr utesluter dem som inte har FB.

   Om detta känns viktigt för dig så kanske du kan be någon du känner som har FB att rösta åt dig?

   Mvh,
   Admin

 1. Jag börjar bli lite trött på den här tävlingen. Lägg mera tid energi på att uppmärksamma pågående bra och dåliga exempel på arkitektur och stadsplanering. Det är ju det som upproret är till för!

  Exempel på negativ nylig svensk stadsplanering:
  Rivningen av ett kvarter i Skellefteå som ska ersättas av ett brutalistiskt parkeringshus.
  Förtätningen i S:t Ilian i Enköping, en svart barackstapel.

  Exempel på positiv nylig svensk stadsplanering:
  Bryggaren strand i Härnösand, klassiskt inspirerade hus med en modern anda som är billigare än många modernistiska nybyggen.

 2. Alright, nyss skrev jag här, först ifrågasättande val av orter, där jag frågade mig om det inte verkade vara byggnaden som avgjorde valet av ort snarare än tvärtom och ifrågasatte orters relevans i tävlingen, såsom Älvdalen och Kil.
  Men nu har jag läst från början om tävlingen och om urvalet, så jag förstår.
  Sedan skrev jag ett långt inlägg där jag starkt ifrågasatta definitionen av slott och den skevhet jag upplever att en sådan exklusion har.
  Men nu fick ju de röstande ett givet urval, så …

  1. Hej Lukas, tack för ditt engagemang.

   Detta är dock inte en vetenskaplig studie eller fullständig inventering av samtliga potentiellt vackra byggnader i landet utan bara en omröstning i sociala medier, sammanställd efter bästa förmåga på obetald fritid med kriterier satta för att ge fler byggnader en chans. Man får ta det för vad det är.

  1. Notera att man röstar på Facebook. De kommentarer man skriver här kommer inte att räknas som röster.

   Mvh,

   Admin

  1. Ja, det är svårt att välja mellan så många skönheter. Men det är bara en tävling på sociala medier, man behöver inte ta den så allvarligt.

   Mvh, Admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.