Kasper Kalkon-priset – Ett nytt arkitekturpris från och med 2016

Arkitekturupproret presenterar härmed Sveriges nya arkitekturpris, nämligen Kasper Kalkon-priset! Våra över 60 000 medlemmar har under oktober nominerat tio byggnader som kandidater till årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion. Dessa tio kandidater kan nu alla som vill rösta på. För att rösta krävs att man blir medlem i facebookgruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. En (o)värdig vinnare utses på en tillställning den 29 november, samma dag som Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris utdelas. Till prisutdelningen inbjuds berörda arkitektbyråer och massmedia. Närmare ett tusen röster har inkommit på två dagar, men vi hoppas på minst det dubbla.

Kasper Kalkonpriset.
Kasper Kalkonpriset. Teckning av Kalle Strokirk.

Vill du diskutera detta inlägg så har det en egen tråd i vår Facebookgrupp där du också kan rösta: (Omröstningen är avslutad. Läs vem som vann tävlingen 2016 genom att klicka här.)

Kasper Kalkon-priset – ett nytt arkitekturpris från och med 2016

Arkitekturupproret presenterar härmed Sveriges nya arkitekturpris, nämligen Kasper Kalkon-priset! Våra 14 000 medlemmar har under oktober nominerat tio byggnader som kandidater till årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion. Dessa tio kandidater kan nu alla som vill rösta på, och för detta krävs att man blir medlem i facebookgruppen “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”. En (o)värdig vinnare utses på en tillställning den 29 november, vilket är samma dag som Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris utdelas. Till prisutdelningen inbjuds berörda arkitektbyråer och massmedia. Närmare ett tusen röster har inkommit på två dagar, men vi hoppas på minst det dubbla.

Missade du senare års omröstningar så kan du läsa om dem här:

En motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters pris (den svenska arkitekturens Oscar)

Kasper Salin-priset har delats ut sedan 1962 som det förnämsta arkitekturpriset i Sverige, men kallas gärna för ”Kejsarens nya kläder-priset”. Anledningen är att samma arkitektbyråer nomineras år efter år (White, Wingårdh etc.), och det visar sig oftast handla om ren ryggdunkning och internt lismande ”stjärnarkitekter” emellan. Det ironiska är dessutom att endast en enda av världens alla arkitekturstilar alltid nomineras och vinner priset, nämligen modernismen – trots att Kasper Salin själv ritade byggnader enligt klassisk tradition. Kasper Kalkon-priset har därför tillkommit som en nödvändig motpol till Sveriges Arkitekters förutsägbara ryggdunkarpris. En liknande tävling har funnits sedan 2006, då prins Charles beskrev en modernistisk tillbyggnad på British Museum i London som ”en böld (carbuncle) i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till att ett fulpris med namnet ‘The Carbuncle Cup’ skapades, och har delats ut varje år sedan dess till den fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Kasper Salinpriset. Ett pris för ryggdunkande modernister?
Kasper Salinpriset. Ett pris för ryggdunkande modernister?

Arkitekturupprorets pris för Sveriges vackraste nyproduktion?

Ambitionen är att i framtiden kunna ha ett finpris för Sveriges vackraste nyproduktion. Dessvärre är det fyrkantiga modernistiska smakmonopolet så etablerat i vårt land att det helt enkelt inte finns några kandidater som uppfyller kriterierna. Men vi ser gärna att våra medlemmar också nominerar vacker arkitektur, om det går att hitta någon sådan. Då kanske vi kan få ett äkta arkitekturpris som hyllar arkitektonisk stil och finess istället för den ena bedrövliga modernistiska tråklådan efter den andra, så att Kasper Salin-prisets jury äntligen kan kasta in handduken.

Det nya priset omnämns i media

28/10 Nerikes AllehandaVar finns Örebros fulaste byggnad? – lokal omröstning inspirerad av Kasper Kalkon-priset
29/10 Hela HälsinglandVar med och nominera: Nu vänder vi blickarna mot Hälsinglands fulaste hus! – lokal omröstning inspirerad av Kasper Kalkon-priset
29/10 Gävle DagbladDags att nominera Gävles fulaste hus! – lokal omröstning inspirerad av Kasper Kalkon-priset
30/10 SmålandspostenWTC nominerat som Sveriges fulaste nya hus
30/10 SVT Nyheter SmålandVäxjös World Trade Center nominerat till kalkonpris
30/10 SVT Nyher ÖstNorrköpingshotell kan få kalkonpris i arkitektur
31/10 GöteborgDirektVilket är Göteborgs fulaste nybyggda hus?
1/11 SVT Nyheter UppsalaDe fulaste nybyggnationerna utses – Sigvald Freylander intervjuas
1/11 AffärslivÄr det Sveriges fulaste nybygge?
1/11 Motala & Vadstena TidningÄr det Sveriges fulaste nybygge?
1/11 Norrköpings TidningarÄr det Sveriges fulaste nybygge?
1/11 MITT I Stockholm“Nya Continental skämmer ut Stockholm”
1/11 Göteborgs-PostenDe delar ut pris till Sveriges fulaste byggnad
1/11 SVT Nyheter UppsalaDe fulaste nybyggnationerna utses
1/11 Upsala Nya TidningNybygget kan bli Sveriges fulaste
3/11 Upsala Nya TidningByggnaden som kan utses till Sveriges fulaste
4/11 Norrköpings TidningarFörtätning som förfular
4/11 SR P4 Uppland: – Albert Svensson intervjuas
19/11 Upsala Nya TidningDe ger ris och ros åt arkitekturen – Albert Svensson intervjuas
23/11 Täby Nyheter – StockholmDirektNya kommunhuset kan prisas – som årets fulaste
25/11 FolkbladetComfort – Sveriges fulaste nybygge?

De tio nominerade

Arkitekturupprorets priser kommer aldrig att bestämmas av en liten klick ”elit-jury” som redan är i branschen, vilket är fallet med Kasper Salin-priset. Vem som helst får vara med och nominera samt rösta på kandidaterna till Kasper Kalkon-priset. För att vara med och rösta på årets fulaste nybyggnation måste man gå in som medlem i vår facebookgrupp: Klicka här för att rösta

1. Segerstedthuset i Uppsala.
1. Segerstedthuset i Uppsala.

1. Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan.

2. Uppsala Entré
2. Uppsala Entré

2. Uppsala Entré. En förklaring är överflödig. DDR-lådor och punkthus är så 1960.

3. Årets Wingårdhsbyggnad.
3. Årets Wingårdhsbyggnad.

3. Årets Wingårdh. Då Gert Wingårdh alltid är automatnominerad till Sveriges Arkitekters olika priser gäller samma för våra priser. I år nomineras han för dubbelmoral. Wingårdh säger sig vara emot pastischer, men har ändå ritat en pastischblandning mellan Villa Savoye och Palast der Republik.

 4. Comfort Hotel i Norrköping
4. Comfort Hotel i Norrköping

4. Comfort Hotel i Norrköping smälter inte alls in med den vackra arkitekturen runtomkring. Kontraster kan i vissa fall vara okej, men här saknas allt som heter balans, respekt och stil.

5. Nya Hotell Continental i Stockholm
5. Nya Hotell Continental i Stockholm

5. Nya Hotell Continental i Stockholm nomineras inte bara för att byggnaden anses vara ful av en stor majoritet. Den nomineras också för att den skämmer ut Stockholm inför turisterna då detta är den första byggnaden du ser när man anländer med tåg. Här hade arkitekterna en möjlighet att ordna såret efter den tidigare rivna 1700-taletsbyggnaden, men valde att istället göra något ännu fulare.

6. Täbys nya kommunhus
6. Täbys nya kommunhus

6. Täbys nya kommunhus är ritad av White. White kallas ofta för Sveriges sämsta arkitektbyrå här i Arkitekturupproret och det beror på att de endast klarar av att rita en sorts byggnad, dvs stora fyrkantiga glaslådor. Kulturhuset i Stockholm var fult redan 1974 och behöver inga fler kopior.

7. "Junior Living"-konceptet.
7. “Junior Living”-konceptet.

7. Hela “Junior Living”-konceptet med frebaricerade hus nomineras. Byggnaderna som sedan 2015 finns i Knivsta färdigställs just nu också i Västberga. De nomineras eftersom de ser ut att ha rymt från 1960-talets allra fulaste period. Arkitekterna har ansett sig vara nyskapande genom att klä fasaden i plast, men det blev ändå ett magplask. Till byggnadernas försvar har vi ju en bostadsbrist för ungdomar som kräver ett billigt boende, men det finns andra exempel på att prefabricerade byggnader inte behöver bli fula utan kan smälta in.

8. Växjös nya World Trade Center
8. Växjös nya World Trade Center

8. Växjös så kallade nya World Trade Center nomineras som årets bakåtsträvare. 1960-talet ringde och vill ha tillbaka sin arkitektur.

9. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg
9. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg

9. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg är ritat av Liljevalls arkitekter och nomineras som årets parasit. Göteborg har få bevarade trämiljöer kvar, men ändå valde Liljevall att sticka ut och dominera istället för att anpassa sin nya byggnad harmoniskt efter de gamla trähusen.

10. Studio 1 i Göteborg, även kallad "Kejsarens nya kläder".
10. Studio 1 i Göteborg, även kallad “Kejsarens nya kläder”.

10. Självklart kommer alltid en av Sveriges Arkitekters egna nomineringar till Kasper Salinpriset finnas med som nominerad till fulpriset. Denna nominering kommer kallas “Kejsarens nya kläder” då ryggdunkarna hos Sveriges Arkitekter anser att detta är Sveriges vackraste byggnad 2016. Studio 1 i Göteborg nomineras som det sömnpiller till punkthus det är. Andra världskriget ringde och vill ha tillbaka sin bunker.

Uppdatering: Läs vem som vann tävlingen år 2016 genom att klicka här.

Ställningen just nu när över 1500 personer har röstat (uppdaterat 2016-11-28 klockan 09.15)

 1. Segerstedthuset i Uppsala
 2. Nya Hotell Continental i Stockholm
 3. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg
 4. Studio 1 i Göteborg. Även kallad kejsarens nya kläder.
 5. “Junior Living”-konceptet. Finns på flertalet orter.
 6. Växjö World Trade Center
 7. Comfort Hotel i Norrköping
 8. Årets Wingårdhsbyggnad
 9. Uppsala Entré.
 10. Täbys nya kommunhus

Rösta här eller se ett uppdaterat resultat: (medlemskap i Facebookgrupen krävs): KLICKA HÄR.


VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

18 svar på ”Kasper Kalkon-priset – Ett nytt arkitekturpris från och med 2016”

 1. Samtliga 10 kandidater tillhör planetens fulaste byggnader.
  Svårt att låta en få kalkonpriset men Wingård ligger alltid
  I topp när det gäller vansinnigt fula, och oanvändbara konstruktioner.

 2. Hemska kartonghus, allohpo! Vem vill bo i en låda i en kartong? Så omänskligt sterilt!
  Tänk helt om, arkitekter!
  Vi som var med på 50-talets sterila billighetsvillor tycker de har varit som slum-hus att titta på sen dess. Nu är de på väg tillbaka. Varning!

 3. Ja, visst är jag trött på vansinnigt ful a fyrkanter. Men Entre byggnaderna i Uppsala tyckte jag om och även det avvikande bygget i Göteborg. Jag gillar när form och funktion samspelar, så det lutar åt ge utmärkelsen till Wingårdh byggnaden…men kommunhuset i Täby verkar bli en svår konkurrent som fyrkantig glaslåda helt utan form…

 4. Herregud, stoppa dessa katastrofer till arkitektur NU! Svårt att välja mellan spektaklen, men nr 7 uppfyllernog alla kriterier… Var finns grönskan, luftigheten, harmonin och de tilltalande färgerna? Vem trivs i trångbodda betongklumpar?? Gör om, gör rätt, för folkhälsans skull!!

 5. Ur psykiatriskt hänseende är dessa fastigheter utdömda på förhand.
  Vår boendemiljö är viktigare än vi tror, många samhällskostnader på grund av en dålig boendemiljö, närmiljön, skulle minska betydligt om man undvek att uppföra fastigheterav deta slag.

 6. Ur psykiatriskt hänseende är dessa fastigheter utdömda på förhand.
  Vår boendemiljö är viktigare än vi tror, många samhällskostnader på grund av en dålig boendemiljö, närmiljön, skulle minska betydligt om man undvek att uppföra fastigheterav detta slag.

 7. Otroligt fula byggnader! Saknar fulaste byggnaden i Karlskrona: Scandic hotell, en koloss i brunt tegel med bruna fönster.

  Eftersom jag inte är med på facebook, kan jag inte rösta., annars hade nr 10 fått min röst.

 8. Ta bort LINJALEN och GRADKOMPASSEN, låt naturen vara en komposition en SAMVERKAN… inte en MASKROS som dyker/ploppar upp i ASFALTEN…sätt på VIVALDIS “fyra årstiderna” och teckna därefter, saknar Du inspiration besök de “finländska arkitekterna ” en förort som Tapiola för att ta ett exempel. Sedan alla kyrkor skall ju inte vara OVAN JORD, där också ett exempel Helsingfors…

 9. Läste att ngn ritare (arkitekt) tyckt “– Vi brukar inte folkomrösta om en tavla är vacker va?”
  Nej kanske inte, så vi sänker nivån till om att rösta – Är det en tavla eller inte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.