Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – Utse 2022 års fulaste hus!

Den 13 mars 2023 presenterar Arkitekturupproret det ökända Kasper Kalkon-priset som tilldelas det senaste årets fulaste nybygge. För åttonde året i rad försöker vi vända den förfulande byggtrenden och till slut kanske priset inte behövs längre? Ta chansen att vara med att utse Sveriges riksförfulare 2023. Bläddra neråt för att se de nominerade. Arkitekturupproret ligger också bakom andra populära omröstningar som har utsett Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader någonsin (2020) Sveriges vackraste byggnader någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Varje år utses också Sveriges finaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – utse 2022 års fulaste hus!
Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – utse 2022 års fulaste hus!

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är fulpriset som verkligen rörde om i grytan, skakade om arkitekturbranschen i grunden och blev mycket omtalat i både press, radio och tv när det introducerades 2016 som motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris. Vi hoppas att tävlingen en dag ska kunna läggas ner, men än så länge försöker Sveriges arkitekter överglänsa varandra i fulhet och därför regnar nomineringarna in varje år.

Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – utse 2022 års fulaste hus!
Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – utse 2022 års fulaste hus!

Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här:

Arkitekturupprorets pris för vackraste nyproduktion?

Ni kan som vanligt också rösta om Sveriges finaste nyproduktion (klicka för separat omröstning).

Missa inte prisutdelningen i Göteborg den 13 mars 2023

Måndagen den 13 mars 2023 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset samt en hyllning av de tre vackraste husen (brons, silver respektive gulddiplom) under Arkitekturupprorets tillställning på Hotell Eggers i Göteborg. Uppdatering 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Kalkon-vinnaren får en prisbuckla i guld

Vågar årets vinnare ta emot vårt Kalkon-pris? Redan på vår första Kasper Kalkon-gala år 2016 presenterade vi prisbucklan “Skaparvånda” som är gjord av konstnären Mikael Grahn. Den föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor. Under tävlingens sju år har samtliga vinnare vägrat ta emot bucklan (inte ens Gert Wingårdh år 2021).

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.
Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.

Så här röstar du i ful-tävlingen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Sveriges fulaste nyproduktion 2023 – de nominerade

1. Kontorshuset “Aqua”

Stad: Malmö
Arkitekt: White Arkitekter
Byggaktör: Skanska
Inofficiellt namn: Lådorna på slottet

Aqua i Malmö är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Denna nya konstorsbyggnad ligger på Neptunigatan mitt emot Malmö slott.  Malmö stad hade planerat att bygga en stenstad i stil med Strandgatan i Stockholm här i början av 1900-talet, men 100 år senare blev det istället fula kartong-färgade lådor som skymmer i princip hela Malmöhus slott. White Arkitekter har varit nominerade till Kalkonpriset flest gånger av alla Sveriges firmor, och varje år påminns vi tyvärr om varför de numera kallas för riksförfulare. I år slår de nog dessutom rekord med antalet nomineringar i en och samma tävling.

Skanska och White Arkitekters nya lådor på Neptunivägen i Malmö dödar idyllen om stenstaden. Foto: Arkitekturupproret

Det är svårt att tro att Aqua blev klart 2022 när man tittar på fasaden. Snarare liknar åbäket en uråldig 1960-talslåda. Dock verkar byggherrarna Skanska inte se den kopplingen. De menar istället att: “Aquas fasad ut mot Neptunigatan utstrålar industriell elegans och erbjuder utmärkt skyltläge. Huset är både hälso- och hållbarhetscertifierat och innanför väggarna är det laddat med smarta och digitala lösningar.” Industriell elegans? Hälsocertifierat? Det är två månader kvar till 1 april, Skanska! Precis nog med tid för att lägga ner floskelsvamlet läsa Gösta Alfvéns bok om ohälsosam arkitektur!

Bakom åbäket kan man skymta Malmös vackra slott. Rösta på Aqua om du anser att monstret som dödade Malmös stenstadsidyll förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

2. Den nya grundskolan “Forskaren”

Stad: Eskilstuna
Arkitekt: Cedervall Arkitekter
Byggaktör: Eskilstuna Kommunfastigheter
Inofficiellt namn: Torskaren

Forskaren i Eskilstuna är nominerad till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: eFolket

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

För att hålla en lång historia kort:
1. Eskilstuna kommun vill bygga ut Björktorpsskolan i Nyfors.
2. De anlitar en arkitektfirma som är experter på att rita fula skolor (de står bland annat för den eländiga askgrå lådan som kallas Kungsholmens Grundskola, byggd 2016).
3. Arkitektfirman ritar en byggnad som är så ful och fyrkantig att 50-talets tegelklumpar kan slänga sig i väggen i jämförelse.

Forskaren i Eskilstuna kan vara den fulaste skolan vi sett på länge.
Forskaren i Eskilstuna är nominerad till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Eskilstuna Konstmuseum

4. Kommunen accepterar förslaget och uppför eländet.
5. Någon skickar in det till oss som tävlingsförslag.
6. Hela AU:s arbetsgrupp vårdas för akut irreversibel quadratis oculi (fyrkantiga-ögon-syndromet).

3. Kvarteret Brännaren

Stad: Norra Sorgenfri, Malmö
Arkitekt: White Arkitekter
Byggaktör: Ailon
Inofficiellt namn: Livslustförbrännaren

Rösta på Kv. Brännaren om du anser att denna motbjudande rostfasad förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret
Rösta på Kv. Brännaren om du anser att denna motbjudande rostfasad förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

2010-talets Riksförfulare White Arkitekter arbetar hårt för att vinna denna titel även för 2020-talet. Detta är deras nya lösning på “hållbara” studentbostäder i Malmö. Malmö stad är ytterst måna om att alla studenter i staden ska bo så fult som möjligt. Denna förfulning blir extra smärtsam när man tänker på hur fin den gamla stadskärnan i Malmö är. Brännaren är byggd i ett gammalt industriområde och såklart anser White att: “Arkitekturen är inspirerad av stadsdelens industrihistoria, vilket uttrycks genom fasader i zink, aluminium och corténstål samt återvunnen tegel på innergården.” Det där har vi ju verkligen ALDRIG hört förut… Ring mig om ni kommer på ett enda exempel på ett gammalt svenskt  industriområde som ser ut såhär. Den som hittar ett sådant får en 3-rättersmiddag betald av AU!

Rösta på Kv. Brännaren om du anser att denna motbjudande rostfasad förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret
Rösta på Kv. Brännaren om du anser att denna motbjudande rostfasad förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

4. Nya Brandbergen Centrum

Stad: Stockholm, Haninge kommun
Arkitekt: Urban Couture Arkitekter
Byggaktör: Savana
Inofficiellt namn: 50 Shades of Gray

Brandbergen Centrum är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Patrik Westöö
Brandbergen Centrum är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Patrik Westöö

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Efter förra årets Kalkon-två “Kungsängens Novosibirsk” kan vi nu (utan stolthet) presentera kusinen Fifty Shades of Grey á la Brandbergen. Urban Couture Arkitekter som står för det här vansinnet är en arkitektfirma som har sitt kontor i ett nyklassicistiskt hus i ett av de finaste kvarteren på Östermalm. Där sitter de om dagarna och arbetar flitigt för att förfula andras livsmiljöer. Att kunna skapa övertygande fake views till visionsbilder är dessutom alltid ett stort plus, då kan projektet enkelt säljas in och sedan får beställarna skylla sig själva när de ser resultatet. Naivitet är inte en dygd i livet…

Visionsbild för Brandbergen Centrum. Det blev nog kanske inte riktigt som planerat… Foto: Urban Couture Arkitekter
Visionsbild för Brandbergen Centrum. Det blev nog kanske inte riktigt som planerat… Foto: Urban Couture Arkitekter
Brandbergens Dystopi i verkligheten. Foto: Karin Österdahl

Komplexet består av ett höghus med en mindre kloss intill. Dessa fasader är i rå betong. Några mindre lådor, som nog ska föreställa färgglada hus, är utspridda bakom betongkomplexet. Urban Couture Arkitekter skriver följande på sin hemsida (maximal floskelvarning!): “Brandbergen Centrum will be transformed into an attractive and lively meeting place for residents, users, visitors and travelers.” Finns det ens något att tillägga? Vi låter bilderna tala för sig själva.

Den råa betongfasaden är ett praktexempel på betongbrutalism. Foton: Patrik Westöö

Dessutom skrev Haninge kommun fullt allvarligt på sin hemsida att det här nybygget är “ett rejält lyft” för Brandbergen. Nog för att stadsdelen inte direkt var Chateau de Chambord innan, men Urban Couture Arkitekters (van)skapelse får oss ändå att längta tillbaka till den tiden. Det kanske vore läge att göra en nytolkning av E.L. James succéroman Fifty Shades of Grey med Brandbergen som inspelningsplats? Fast det kanske ändå inte vore en så bra idé när man tänker efter. Den sadistiske Christian skulle kunna få för sig att plåga ihjäl Anastasia genom att binda fast henne vid ett träd, spärra upp hennes ögon med klammer och tvinga henne att titta på detta elände tills hon spyr ur sig allt liv.

Rösta på Brandbergen Centrum om du anser att dystopin som får distrikt 13 i Hunger Games att verka mysigt förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Karin Österdahl

5. Carlshamn City Padel

Stad: Karlshamn
Arkitekt: Pether Svedberg (Norconsult)
Byggaktör: Fagerbergs Bygg AB
Inofficiellt namn: Karlshamn City Vandal

Carlshamn City Padel är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mark Kaiser

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Förra året var det Karlstad som berikade vår Kalkontävling med en ny kolsvart padelhall, så nu verkar den sydligare staden med liknande namn vilja ta efter. Carlshamn City Padel, Karlshamns nya “landmärke”, var nominerat till Stadsbyggnadspriset i Karlshamn inom en kategori som står så långt ifrån den som det bara går att komma. Kan ni gissa vilken? Jo, just det: kategorin “God Arkitektur”. Juryn menade alltså på allvar att den här lådan, som är så enformig och grå-svart att flygplans-cockpitens svarta lådor bleknar i jämförelse, skulle vara estetiskt tilltalande!

Dessutom kläckte arkitekterna ur sig ett påstående som nog kan vara årets floskel: “Vi ville rita något som var mer än en fyrkantig låda.” Vad ska man säga… Det räcker att titta på en enda bild för att kunna avgöra hur bra de lyckades med det. Tyvärr är öknamnet “Fifty Shades of Grey” redan upptaget (se bidrag nr. 4), men vi kan konstatera att det passar alldeles utmärkt även för den här (van)skapelsen, precis som för 99% av alla nya byggnader som uppförs idag.

Rösta på Carlshamn City Padel om du anser att den fyrkantiga, fula hallen förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023!
Rösta på Carlshamn City Padel om du anser att den fyrkantiga, fula hallen förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023!

6. Kv. Bävern 9

Stad: Karlstad
Arkitekt: Mondo Arkitekter
Byggaktör: Pråmkanalen AB
Inofficiellt namn: Karlstadskatastrofen

Är Kv. Bävern 9 Sveriges fulaste nyproduktion?
Är Kv. Bävern 9 Sveriges fulaste nyproduktion?

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Mitt i Karlstad har byggbolaget Pråmkanalen AB låtit smälla upp en låda som för tankarna till 50-talets betongbrutalism.

Fasaden är som tagen ur en mardröm. Ändå skryter Karlstad med sin arkitekturpolicy. Foto: Arkitekturupproret
Fasaden är som tagen ur en mardröm. Ändå skryter Karlstad med sin arkitekturpolicy. Foto: Arkitekturupproret

En Karlstadsbo, som vill vara anonym, berättar: Man har rivit en del av Frälsningsarméns gamla kyrka (samma ägare) för att ge plats för åbäket. Man rev det snabbt innan detaljplanen, där huset försetts med rivningsförbud, kommit på plats. Ett tillvägagångssätt som kritiserades av Länsstyrelsen.

Huset som ligger i anslutning till betonglådan Bryggaren 9. Foto: Arkitekturupproret
Huset som ligger i anslutning till betonglådan Bryggaren 9. Foto: Arkitekturupproret

Huset är nära nog brutalistiskt i sin utformning. Ändå har Karlstad skrutit högt om att ha fått utmärkelsen Årets Arkitekturstad flera år i rad och med att man tagit fram en arkitekturpolicy full av vackra ord och högstämda ambitioner. Av dem ser vi intet i Bävern 9.”

Rösta på Kv. Bävern 9 om du anser att denna bedrövliga betongparasit förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret
Rösta på Kv. Bävern 9 om du anser att denna bedrövliga betongparasit förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

7. Almen 21

Stad: Karlstad
Arkitekt: Horisont Arkitekter
Byggaktör: KvalitetsBygg
Inofficiellt namn: Kvalmen/Dubbelparasiten

Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?
Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?

Karlstad stadshus, som 2020 röstades fram till en av de fulaste byggnaderna i länet, har nu fått en påbyggnad. Att göra en sådan intetsägande byggnad ännu tråkigare och mer disharmonisk är i sig imponerande. Nästan lika imponerande som att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad a la Tjernobyl (efter olyckan). Extra tragiskt är att byggnaden ligger i en historiskt attraktiv del av Karlstad som tidigare bestått av charmiga trähus.

Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?
Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?

När en privatperson delade bilder på byggnaden i en lokal Facebook-grupp blev samtliga 53 kommentarer negativa, och någon tipsade om böcker som handlar om ohälsosam arkitektur. Ett urplock från kommentarerna:
“Det fulaste huset i stan. I det känsligaste området. Ser ut som om man lagt bostadsbaracker på hög.”
“Ibland får man säga… “Se INTE upp””
“Ser ut som om dom staplat containrar på varandra”
Typ EPA eller Konsum på 60- talet”.

Men det vanskligaste av allt är Horisont Arkitekters egna syn på arkitektur i allmänhet och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla miljöer i synnerhet:

“Den befintliga byggnaden betraktas som ”särskilt värdefull” och ritades av arkitekt Per Lagergren och stod klar 1962 för att brukas som stadshus. (…) De karaktärsdrag som betraktas som särskilt värdefulla är fördelningen i fasad mellan tegel och glas. (…) En påbyggnad förstärker befintligt stadsbyggnadsmönsters många nedslag i historien med ytterligare en årsring, daterad 2020-talet.”

Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?
Är Almen 21 i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion?

De nämner också att området där stadshuset ligger har flera värdefulla gamla 1700-talshus som överlevde den stora stadsbranden 1865. Då undrar vi: betraktas inte de husen som särskilt värdefulla? Alla vet att kulturhistoriskt intressanta miljöer inte ägnades en enda tanke i 60-talets byggnadsprocesser, (resultatet av detta ser vi tyvärr än idag), men hur kan man, när man har chansen att faktiskt försköna en sådan anskrämlig byggnad som Karlstads stadshus, istället välja att göra åbäket ännu fulare och kalla det “årsring”?

Karlstads stadshus förr. Byggnaden var redan en gigantisk parasit, men Horisont Arkitekter har lyckats med det omöjliga och gjort den ännu värre.
Karlstads stadshus förr. Byggnaden var redan en gigantisk parasit, men Horisont Arkitekter har lyckats med det omöjliga och gjort den ännu värre.

Horisont Arkitekter hade möjlighet att sona sina förfäders brott mot Karlstads kulturmiljöer, och att tillsammans med byggherrarna försöka få till en försköning av fasaden så att den anknyter till de vackra gamla husen runtomkring. Istället valde de att göra en parasit på parasiten, och lyckades otroligt nog göra allting värre än det redan var. Karlstads kommun borde nu satsa lite pengar på att ställa ut fler papperskorgar på gatan utanför, så att de stackars fotgängarna har något att kräkas i när de går förbi stadens nya “årsringar”.

8. Hotel Draken

Stad: Göteborg, Järntorget
Arkitekt: Erséus Arkitekter
Byggaktör: Balder
Inofficiellt namn: Pixelpenisen/Könssjukdomen/Bajskorven

Hotel Draken är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen
Hotel Draken är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Göteborgs högsta (och förmodligen även fulaste) hotell är sannerligen ett praktexempel på kvantitet före kvalitet. Kvarteret Draken i Göteborg, beläget vid Olof Palmes Plats vid Järntorget i stadsdelen Masthugget, har till slut fått sin drake. Den här gången har Erséus Arkitekter gjort en ”samtida” tolkning av den mytomspunna bevingade skräcködlan genom att medelst byggherren Fastighets AB Balder uppföra ett gigantiskt brunt odjur som är 104 meter högt.

I svensk folktro kunde draken förvandla sig till vad den ville. Drakarna brukade inte ha vingar, men kunde flyga ändå. Låt oss hoppas att detta stämmer så människor slipper se det dystopiska odjuret. Annars får vi sätta vår tilltro till sagans värld och lugna oss med att denna saga fick ett mycket olyckligt slut…

En riktig drake skulle se det här åbäket som en stor förolämpning. Foto och komposition: Henrik Algotsson (AU)

Du kan fly upp mot Prinsgatan och Linnégatans vackra kvarter om du vill, men titta då inte tillbaka – det rostiga monstret som liknar en pixlad penis syns även därifrån:

Vart du än försöker fly i Göteborg kan du inte komma undan åsynen av denna brutala skapelse. Foto: Mats Savolainen

Eländet är byggt precis ovanpå Folkets Hus (Folkets Hus samarbetade faktiskt ofattbart nog med Balder i byggprocessen) och dominerar fullständigt vyn omkring Järntorget. Till och med Masthuggskajens höghus ser små och oskyldiga ut i jämförelse (se de kommande två bidragen i tävlingen). Balder är ett av de byggbolag som förekommer allra oftast i våra Kalkontävlingar. När ska de äntligen sluta skämma ut sig själva?

Draken vs. Folkets Hus. Foto: Mats Savolainen
Draken vs. Folkets Hus. Foto: Mats Savolainen
Den jättelika byggnaden liknar ur vissa perspektiv en penis full med små ojämna pixlar. En könssjukdom? Foto: Mats Savolainen
Rösta på hotell Draken om du anser att Göteborgs fulaste hotell förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! ! Foto: Mats Savolainen
Rösta på hotell Draken om du anser att Göteborgs fulaste hotell förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! ! Foto: Mats Savolainen

9. Komplexet Våghuset & Brick Studios

Stad: Göteborg, Masthuggskajen
Arkitekt: White Arkitekter
Byggaktör: NCC
Inofficiellt namn: Sjösjukehuset & Sick Studios / Tetris

Komplexet Våghuset & Brick Studios är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen
Komplexet Våghuset & Brick Studios är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Ja, var ska man ens börja när det gäller det här? Om vi lät alla motbjudande höghus som färdigställdes 2022 i Göteborg tävla var för sig hade staden tagit upp alla platser i tävlingen. För att undvika detta valde vi att låta hela det här komplexet vara ett enda bidrag, då de kompletterar varandras fulhet på ett sätt som vi måste erkänna är unikt. “Systrarna” har helt olika färger, består av helt olika material, har helt olika former och binds ihop av en totalt intetsägande, anonym vit låda som inte passar ihop med någon av dem. Den nya modernismens tre övergrepp i en och samma bild – dessutom kompletteras de utmärkt av rosthotellet Draken, som skapar en fjärde dimension av brutalistisk ohyra vid Masthuggskajen. Länge leve 2020-talet!

Brick Studios & Våghusets förfärliga utseende kompletteras av bidrag nummer 6, Hotel Draken. Foto: Mats Savolainen
Brick Studios & Våghusets förfärliga utseende kompletteras av bidrag nummer 6, Hotel Draken. Foto: Mats Savolainen

Nu kan man verkligen undra: Hur tänkte arkitekterna? Svaret finns på White Arkitekters egna hemsida. Låt oss se vad de skriver!

Våghuset: “I den nya expanderande stadsdelen Masthuggskajen har vi ritat det 13 våningar höga Våghuset med influenser från Göteborgs hjärta – Göta älv. Med en böljande glasfasad bidrar Våghuset med stark karaktär, dynamik och elegans till en levande stadsdel med vattnet som närmsta granne.”  Så bara för att glasboxens ena sida är vågformad betyder det tydligen att huset speglar älven. Intressant dock att “vågorna” inte alls pekar mot vattnet… När vi tittar på den vågiga fasaden känner vi mestadels sjösjuka.

Våghuset. Foton: Mats Savolainen

Brick Studios då? Självklart finns det floskler så att det räcker och blir över även för denna makabra tegelklump som liknar ett misslyckat legotorn. White: “Längs med södra Älvstranden i Göteborg har vi ritat det karaktäristiska Brick Studios, stadens högsta hus med platsmurad tegelfasad. Här har vi tagit fasta på andan från den närliggande stadsdelen Linné och de välkända långgatorna med sina många tegelbyggnader.”  Behöver vi lägga in en bild på en gammal tegelbyggnad från Linné, eller kan ni själva se hur falskt detta är? Tydligen är det ojämna staplandet av fyra rätblock ovanpå varandra likvärdigt med det här:

Nordhemsgatan 30 i Linné i Göteborg är ett exempel på den typ av byggnad som White Arkitekter menar att Brick Studios skulle anknyta till. Foto: Bjurfors
Nordhemsgatan 30 i Linné i Göteborg är ett exempel på den typ av byggnad som White Arkitekter menar att Brick Studios skulle anknyta till. Foto: Bjurfors
Brick Studios liknar ostadigt staplade legobitar. Foto: Mats Savolainen
Brick Studios liknar ostadigt staplade legobitar, eller har arkitekten kanske spelat för mycket tetris? Foto: Mats Savolainen

Som avslutning kan vi även visa en bild på “bryggan”, a.k.a. den anonyma lådan, mellan de två höghusen. La dolce vita á la nya Göteborg!

Den anonyma lådan med takterrass som binder samma Våghuset och Brick Studios. Rösta på komplexet Våghuset & Brick Studios om du anser att detta i sin smaklöshet och klumpighet fullständigt unika komplex förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Mats Savolainen
Den anonyma lådan med takterrass som binder samma Våghuset och Brick Studios. Rösta på komplexet Våghuset & Brick Studios om du anser att detta i sin smaklöshet och klumpighet fullständigt unika komplex förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Mats Savolainen

10. Stuveriet E1 – Stena Lines nya kontor

Stad: Göteborg, Masthuggskajen
Arkitekt: Edegard Arkitekter
Byggaktör: Stena Fastigheter AB, Betongmast AB
Inofficiellt namn: Fuleriet

Stuveriet E1 är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen
Stuveriet E1 är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Ännu ett fult, fantasilöst och dystopiskt höghus. Det enda positiva är att det åtminstone inte gör Masthuggskajen värre än den redan är… Enligt arkitekten har Stuveriet “sin fot i det historiska Masthugget”.  Här alltså:

Arkitekten menar att Stuveriet anknyter till det historiska Masthugget.

Det är ironiskt hur folk som kritiserar dagens själlösa arkitektur ofta blir anklagade för historicism, medan många arkitekter med nöje utnyttjar anspelningar på historisk förankring när det gäller att sälja in sina förfulande projekt. Stuveriet E1 är ett praktexempel på det fenomenet. 

Rösta på Stuveriet om du anser att denna svarta jätte förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Mats Savolainen
Rösta på Stuveriet om du anser att denna svarta jätte förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Mats Savolainen

11. Multifunktionscentret “Bas” i Barkarby

Stad: Barkarby, Järfälla kommun, Stockholm
Arkitekt: White Arkitekter
Byggaktör: Atrium Ljungberg
Inoficiellt namn: Tors modernistiska hammare

Multifunktionscentret "Bas" i Barkarby är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret
Multifunktionscentret “Bas” i Barkarby är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Ingen annan arkitektfirma har någonsin varit nominerade till Kalkonpriset så många gånger som White Arkitekter. Vartenda år lyckas de komma med på listan, och de är så ambitiösa när det gäller förfulning att de till och med utnämnts till Sveriges riksförfulare. I år var det en följare i Stockholmsgruppen som tipsade oss om detta “mästerverk”. Personen i fråga var arg över att hennes husläkarmottagning hade flyttat in i det nya multifunktions-centret “Bas” i Barkarby. Vi tog mod till oss och åkte ut till Barkarby för att beskåda legenden med egna ögon, och såg redan från pendelstationen vilken (o)värdig Kalkon-kandidat vi hade att göra med.

Bas Barkarby, vy från pendelstationen. Foto: Arkitekturupproret
Bas Barkarby, vy från pendelstationen. Foto: Arkitekturupproret

Men vad anser White Arkitekter själva om sitt projekt? Anders Arfvidsson, som är ansvarig arkitekt för “Bas Barkarby”, säger följande: “Byggnaden BAS Barkarby kommer att utgöra en spännande mötesplats och nod för både husets hyresgäster och för invånarna i den framväxande Barkarbystaden.” 

Multifunktionscentret "Bas" i Barkarby är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret
Multifunktionscentret “Bas” i Barkarby är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret

Vi vet att det inte är någon lätt uppgift att samla skola, bibliotek, gym, läkarmottagningar och mycket annat på ett och samma ställe, och byggnaden fyller säkert sitt syfte. Men det vi (som alltid) vill kritisera är den otroligt klumpiga och dystopiska exteriören. Det svarta tornet ser helt malplacerat ut. Har åskguden Tor tappat sin hammare däruppe i Valhall? Han kanske borde komma ner och leta efter den i Barkarby.

Det gäng med “bostadshus” som byggs bredvid Bas Barkarby är nog inte ens värda att visa på bild. Är man masochist och vill kräkas, så är det bara att åka dit och titta.

12. Söders Höjder

Stad: Helsingborg
Arkitekt: Fojab Arkitekter
Byggaktör: Jefast AB
Inofficiellt namn: Söders Bölder

Söders Höjder i Helsingborg är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023.
Söders Höjder i Helsingborg är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023.

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

En av våra följare skickade in följande nominering: “Mitt främsta förslag är den avslutande delen av fastighetsbolaget Jefast omdaning av gamla Domus till SÖDER. Under 2022 avslutade man uppförandet av det vidhängande punkthuset SÖDER’S HÖJDER, efter flera års fördröjning p.g.a. finansieringsproblem. Punkthuset ifråga ligger intill en rad andra höga byggnader med tveksamma estetiska meriter invid Carl Krooks gata. Och strax framom återfinns stadsdelen Oceanhamnen. Bilder säger mer än ord!”

Smälter Söders Höjder bra in bland de vackra gamla husen?
Söders Höjder är en parasit som inte går att undvika hur man än försöker.

Ja, bättre kan man verkligen inte beskriva det här fullständiga haveriet till nybygge. Mönstret på glasfasaden är en uppenbar kopia av Gert Wingårdhs Aula Medica i Solna, och det där tornet har man ju också sett ungefär tusen gånger förr och det blir inte en trevligare syn bara för att det poppar upp sådana som giftiga svampar överallt. Det är vetenskapligt bevisat att människan känner obehag av ojämna ihåligheter, då våra instinkter från jägar-samlar-stenåldern fortfarande är på plats och förknippar ihåliga ytor med faror som exempelvis getingbon. Hur kan man någonsin komma på ett designa en fasad som ser ut så här? Som om ett gäng fyrkantiga varbölder hade attackerat eländet och hotade med att förtära det (i och för sig vore det dock kanske lika bra?) Dessutom ska vi nog inte ens prata om visionsbilden. Jämförelsen får tala för sig själv.

Söders Höjders visionsbild kan nog vara årets värsta fake view.
Söders Höjders visionsbild kan nog vara årets värsta fake view.

Blev det som arkitektens vision? Ovanstående är en tvättäkta så kallad fake view (klicka för att läsa mer om begreppet). Fojab som har ritat lådan är tidigare mest kända för mutskandaler (Googla Fojab +mutor). Men också för att ha nominerats till både rivningsmarodörer och riksförfulare när de valde att förstöra det vackra rådhuskvarteret i Kristianstad samt att bygga Galleria Boulevard mitt i en historisk stadskärna. Vet inte de som bestämmer i Karlskrona att man bör googla byggfirmor och arkitekter innan man öppnar plånboken?

Den riktiga byggnaden lyser inte särskilt mycket... Verkligheten är smärtsam. Rösta på Söders Höjder om du anser att det varböld-beklädda tornhuset förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret
Den riktiga byggnaden lyser inte särskilt mycket… Verkligheten är smärtsam. Rösta på Söders Höjder om du anser att det varböld-beklädda tornhuset förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

13. Tullhuset

Stad: Gävle
Arkitekt: GWSK
Byggaktör: BF Stambytesentreprenad
Inofficiellt namn: Fulhuset

Tullhuset är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Lars Anders Johansson
Tullhuset är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Lars Anders Johansson

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Gävle kommun blev förra året utnämnda till Årets Kulturmarodörer efter en omröstning som vi i Arkitekturupproret anordnade. Orsaken var att de rev tre stycken kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bland annat en försummad transformatorstation från 1915 ritad av Erik Westergren. Utnämningen uppmärksammades bland annat av P4 Gävleborg. Daniel Olsson från Gävle kommun menade att rivningen var befogad, samt att Gävle absolut inte är på väg mot någon ny rivningsvåg (staden var en av de allra värst utsatta när rivningshysterin nådde sin kulmen på 1960-talet, mycket på grund av fastighetschefen Louis Campanello som förintade i princip hela stadskärnan).

Det är dock svårt att vara optimistisk när man ser vad som byggs i Gävle just nu. Ett projekt som blev färdigställt förra året är det nya Tullhuset, som självklart redan börjat kallas “landmärke” och hyllas av kommunen. Huset ligger vid Gävle Strand och innehåller bland annat en hälsocentral. En läkare som jobbat i huset berättade för oss i Arkitekturupproret att undersökningsrummen är väldigt små och saknar fönster. Vi undrar: om funktion går före form, vilket har varit mantrat inom arkitektkåren sedan Le Corbusiers genombrott på 30-talet, hur kan då detta vara möjligt?

Rösta på Tullhuset om du anser att den ofunktionella glaslådan förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Region Gävleborg

14. Tornhuset i Kvarteret Yllefabriken/Väveriet

Stad: Norrköping
Arkitekt: Helen & Hard / White
Byggaktör: Gamlebro AB (ägs av Hyresbostäder och Heimstaden)
Inofficiellt namn: Industriparasiten

Tornhuset i Norrköping är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret
Tornhuset i Norrköping är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Älskade gamla Norrköping med sitt historiskt unika industriområde… Staden som hamnade i topp 10 i omröstningen om Sveriges vackraste städer… Vi undrade hur lång tid det skulle ta innan även den här stadskärnan fördärvades… Nu har vi svaret.

Välkomna till Tornhuset, Norrköpings nya “landmärke”. Det ikoniska Strykjärnet är inte tillräckligt bra för oss längre. Nu är det dags att urbanisera sönder det lilla av den ursprungliga stadskärnan som finns kvar, och det fort som attan! Det hade ju varit förödande att inte bli nominerade till Kalkonpriset i detta nådens år 2023. Vi måste hålla takten, inte låta Jönköping och Linköping dra iväg i förfulningshetsen! Vi måste också göra vår del av jobbet! Vi måste också vinna! Det spelar ingen roll att industrilandskapet är ett kulturarv, sådana små triviala sanningar ska inte stoppa oss. Låt oss visa för hela världen att ingenting är heligt, lådorna är här för att stanna och ta över och Norrköping ska inte få vara ett undantag. Ingen gammal stadskärna är immun mot parasitismen!

Inte ens det historiska industrilandskapet är heligt för Norrköpings stad. Foto: Arkitekturupproret
Inte ens det historiska industrilandskapet är heligt för Norrköpings stad. Foto: Arkitekturupproret

15. Framnäsudden

Stad: Örnsköldsvik
Arkitekt: Staffan Lindahl (TM Konsult)
Byggaktör: NCC
Inofficiellt namn: Havsmardrömmen

Framnäsudden i Örnsköldsvik är nominerad till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: Framnäsudden.se

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

På allra bästa läge, precis vid vattnet i Örnsköldsviks hamn, har NCC byggt denna svartvita mardröm. Fula höghus i tråkiga färger är i och för sig vardag i dagens städer, men numera är det på modet att bygga så fult man kan precis vid vattnet i hamnstäder, så att inte ens båtarna som passerar förbi ska missa förfulningen. Höga Kusten-staden Örnsköldsvik hade kunnat vara en riktigt mysig, gullig liten ort med sina färgglada små hus, sin fantastiskt vackra kyrka och sitt ytterst fördelaktiga läge vid havet. Istället har staden bara förstörts mer och mer sedan Wingårdhs coronavirus-liknande hus Ting-1 (Kasper Kalkon-vinnare 2013) uppfördes i staden. Efter det kanske stadens ledning tänker att det ändå är för sent för Örnsköldsvik?

Framnäsudden vid vattnet i Örnsköldsvik är en svartvit dystopi. Foto: Framnäsudden.se
Framnäsudden vid vattnet i Örnsköldsvik är en svartvit dystopi. Foto: Framnäsudden.se

När de försöker sälja lägenheterna i Framnäsudden skyltar de självklart med den fantastiska utsikten man får om man flyttar in. Ironiskt nog ligger husen granne med en fruktansvärt ful arena, som man inte under några som helst omständigheter kan missa om ens fönster vetter mot havet. Och hur mycket utsikten förstörs för dem som bor bakom dessa nya höghus ska vi nog inte ens tala om.

Rösta på Framnäsudden om du anser att Örnsköldsviks nya havsvy-marodör förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: MTM Konsult
Rösta på Framnäsudden om du anser att Örnsköldsviks nya havsvy-marodör förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: MTM Konsult

16. Bostadshuset Fyren

Stad: Nynäshamn
Arkitekt: Gatun Arkitekter
Byggaktör: Magnolia Bostad
Inofficiellt namn: Konservburken/Den spetälska ormen

Bostadshuset Fyren i Nynäshamn är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: David Hallberg
Bostadshuset Fyren i Nynäshamn är nominerat till Kasper Kalkon-priset 2023. Foto: David Hallberg

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Nynäshamns nya skrytbygge “Fyren” slingrar sig som en stor basilisk-orm vid stadens strand. Det enorma huvudet spanar ut över de mindre husen, som om den ville sluka allt i sin väg. Fasadens utformning ger ett intryck som triggar trypofobi (obehag för ihåligheter) även hos den som kanske inte stör sig på sådant i normala fall. De ojämnt utplacerade glasplattorna ger skenet av ruttnande hud. Har ormen spetälska?

Fyrens slingriga, ojämna fasad påminner om hud som förmultnar och faller bort. En spetälsk orm? Foto: David Hallberg
Fyrens slingriga, ojämna fasad påminner om hud som förmultnar och faller bort. En spetälsk orm? Foto: David Hallberg

Nynäshamn har hittills varit en stad som inte fått så mycket uppmärksamhet när det gäller arkitektur. Det var nog detta makthavarna ville ändra på när de lät Magnolia Bostad tillsammans med Gatun Arkitekter uppföra ett nytt “landmärke”. Självklart kryllar det av floskler på arkitektbyråns hemsida. Låt oss se vad de skriver. På med skyddsdräkterna först bara, flosklerna fräter, vi vill inte bli brännskadade och förlora vår hud och se ut som det här åbäket!

Rösta på Fyren om du anser att den här obehagliga monsterbyggnaden förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: David Hallberg
Rösta på Fyren om du anser att den här obehagliga monsterbyggnaden förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: David Hallberg

Gatun Arkitekter: “Kvarteret Fyren blir en ny fin symbol för Nynäshamn i direkt närhet till natur, hav, båt- och friluftsliv. Genom projektet vill vi skapa ett värde för hela området och den stadsdel som håller på att växa fram. Det handlar om att ta tillvara på platsens förutsättningar, vara lyhörd och skapa boenden som inte bara adderar till platsen rent estetiskt, utan även passar in och bidrar positivt till det lokala samhället.”

De erkänner i alla fall subtilt att de inte bryr sig ett smack om estetik. Det är alltid något… Eller menar de på allvar att den här gigantiska konservburken har några som helst estetiska kvaliteter att tillföra staden? Snacka om att förstöra en liten stad som faktiskt hade potential. Det enda positiva med att bo i Fyren är att man i alla fall slipper se den genom fönstret.

En gigantisk konservburk? Foto: David Hallberg
En gigantisk konservburk? Foto: David Hallberg

17. BaseCamp

Stad: Malmö
Arkitekt: Lars Gitz Architects
Byggaktör: BaseCamp Student
Inofficiellt namn: ChaosCamp

BaseCamp kan bli Sveriges fulaste nybygge 2023. Foto: Arkitekturupproret
BaseCamp kan bli Sveriges fulaste nybygge 2023. Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Förra året vann Inkluderande Fastigheter Kasper Kalkon-priset med sina brutalistiska studentbostäder “Husen utan arkitektur” i Vallastaden i Linköping. Dessa studentbostäder i Malmö, men av namnet att döma har man nu hellre försökt inkludera engelsktalande bergsklättrare. Tyvärr lär arkitekturen inte ens inkludera den blindaste av bergsgetter. Finns det någon outtalad nationell regel som slår fast att alla studentbostäder måste se fula ut? Noll symmetri, noll känsla, bara en massa slumpmässigt utplacerade fönster. Som om en 3-åring försökte lösa ett 1000-bitarspussel… fast 3-åringen hade nog gjort det bättre. Man tackar sin skyddsängel att man slipper vara student i Malmö när man ser det här.

På visionsbilderna har man kört de klassiska knepen med ljusare fasader, grönska, inga bilar, cyklister och blå himmel för att sälja in konceptet:

BaseCamps visionsbild är en klassisk fake view. Foto: Prefab
BaseCamps visionsbild är en klassisk fake view. Foto: Prefab

Byggnaden på bilden ovan skimrar så mycket i guld att betraktaren NÄSTAN kan bortse från fönsterkaoset. Men i verkligheten kan man knappast låta bli att må illa när man ser eländet. Tyvärr kan vi återigen konstatera att den systematiska förfulningen av Sveriges tredje största stad är här för att stanna.

Rösta på BaseCamp om du anser att den här rostfärgade lådan med ojämna fönster förtjänar Kasper Kalkon-priset 2023! Foto: Arkitekturupproret

Gå nu in på länken och rösta på den byggnad som Du tycker skall vinna årets Kasper Kalkon-pris! Ett stort tack riktas till alla som varit ute och fotograferat och skickat egna bilder på bidragen. 

PS. Dishoronable mentions – En lista med några fula nybyggen som inte fick plats i tävlingen men ändå förtjänar ett omnämnande. Den som är mentalt stark och nyfiken på ännu mer fulhet kan självmant söka upp bilder på dessa åbäken:

-Life City, Solna, Stockholm (Gatun Arkitekter, Atrium Ljungberg)
Extremt tråkig och ful låda, men den förfular i alla fall ingen fin miljö då hela Karolinska-området redan ser förfärligt ut.

-Gårda Vesta, Gårda, Göteborg (White Arkitekter, Platzer)
En riktigt klumpig och oproportionerlig skapelse som totalförstör det lilla som fanns kvar av Gårdas charm.

-Kv. Atmosfären, Limhamn, Malmö (Wingårdhs, Nordr)
Fula betongbaracker utan någon som helst arkitektur. Dessutom fake view deluxe!

-Kv. Önskemålet, Råslätt, Jönköping (Kanozi Arkitekter, NCC, FB Bostad)
Vi skulle i alla fall inte önska oss ett sådant boende…

-Brf Södertull, Karlstad (Tovatt Architects & Planners, Löfbergs Fastigheter)
Ett till övergrepp på gamla goa Karlstad. Om stadens grundare Karl IX såg det här skulle han börja gråta.

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

23 svar på ”Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2023 – Utse 2022 års fulaste hus!”

 1. Låt oss – om så bara för ett kort ögonblick – föreställa oss att vi kunde resa bakåt i tiden till när det hittillsvarande Järntorget i Göteborg kompletterades med Folkets Hus. Vad sade man då? Stod där en mångfacetterad hop byggnader ner mot älven, gamla ruckel som alla ville se försvinna? Vad sade göteborgarna om den brutala kontrasten mellan rörelsens gula borg och bourgeouisiens Linné/oroletariatets Haga den gången?

 2. Det är nästan omöjligt att bestämma sig för vilket av alla dessa avskyvärt fula hus som är allra fulast.

 3. Alla byggnader är så otroligt fula, så jag vill nominera allihop. Och sen bannlysa alla dessa arkitekter som inte vet hur man bygger vackert.

 4. Jag håller med de övriga – det går inte att rösta på bara ett. En del stack ut lite mer än andra men över lag var de otroligt fula. Jag skulle inte vilja bo i något av dessa hus och en del fick mig att tänka på legobygge. Näe kom igen nu alla arkitekter detta var väl inte det bästa ni har åstadkommit, eller?

 5. Nr 16 är stort och anskrämligt. Inget som man vill bo i och bjuda hem vänner till.
  Har man intresse för att promenera är det något att undvika.

 6. Som att välja mellan pest och kolera. Men nr 4 är mitt val. Kan inte de gängkriminella i Stockholmstrakten använda detta som övningsobjekt? En kommunalt anordnad kurs månne…
  De verkar ju vara outbildade i sprängteknik och blåser bara av lite småladdningar i trapphus eller portar, så här har vi ett objekt de kan öva på under professionell ledning.

 7. Så många fula hus. Svårt att välja men nr 2 tar jag. Skulle inte vilja sätta barn i denna skola som ser ut mer som ett fängelse.
  Dagens arkitekter måste ha byggt mycket med lego och fyrkantiga klossar under sin uppväxt. Stumt, tråkigt, mörkt och själsdött verkar vara konceptet

 8. Det går inte att välja ut en, ”byggnad” av alla dessa horribla, domedagsbyggnationer.
  Det känns som att man valt ut de allra sämst lämpade arkitekter i Sverige som man kan åstadkomma, av den enda anledningen att, förstöra utseendet på våra städer, att förarga städernas invånare. Förfula hela stadsbilden så mycket man kan. Jag hoppas att blivande arkitekter tar till sig vad de kan läsa om reaktioner för dessa fulbyggnader och inse detta vansinne som håller på att ske i vårt land.
  Jag vet inte hur jag ska kunna välja den ena horribla byggnaden från den andra, då alla måste väljas att röstas på. Vad är det för människor som ritar dessa hus och vilka utser och bedömer att byggnaden är en stor bedrift och en vacker byggnad?
  Är det aliens från en annan planet?

 9. Nr 4 är allra fulast men flera av betongbyggnaderna är riktigt fula. Ser ut som att de har stått i flera decennium och åldrats fult. Hade jag varit i respektive stad hade jag aldrig gissat att det skulle vara någon form av nybygge.

 10. Alla är så groteskt fula att det är svårt att välja vilket som är allra fulast. Jag tycker att i alla tävlingar i framtiden skall varje bidrag kompletteras med bilder på vad som revs för att bygga hemskheterna samt bilder på omgivningen. Ett fult hus i ett fult avsides område är inte lika hemskt som när ett vackert hus rivits i ett vackert område.

 11. Svårt val, så mycket fult! Men röstar på nummer 4 till sist. Där finns ju absolut ingenting att ta fasta på som lockar ögat.. Bara stumt och dumt!

 12. Så hemskt, typiskt svensk sosse-arkitektur.
  Det blev 4, men svårt att välja…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.