Kasper Kalkon-priset 2017 – Vilken är årets fulaste nya byggnad?

Arkitekturupproret presenterar den andra upplagan av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Nu är Kasper Kalkon tillbaka för att vända trenden. Ta chansen att vara med och utse Sveriges fulaste byggnad 2017! Skrolla ned för att se de 10 nominerade. (Avslutat: se resultatet här.) 

Kasper Kalkon-priset 2017 – vilken är Sveriges fulaste nya byggnad? (teckning: Kalle Strokirk)

Kasper Kalkon-priset – en omedelbar succé

Arkitektbranschen kunde nog inte ana att ett nytt arkitekturpris skulle stjäla så mycket mediauppmärksamhet när de 2016 delade ut sitt årliga Kasper Salin-pris för inbördes beundran. Arkitekturupprorets nya Kasper Kalkon-pris stal hela showen och blev mycket omtalat i både press, radio och tv. Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här:

En svensk Carbuncle Cup
Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld [carbuncle] i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

En motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters pris
Kasper Salin-priset har delats ut sedan 1962 av bransch-/lobby-/fackorgansiationen Sveriges Arkitekter och är det förnämsta arkitekturpriset i Sverige. Det motsvarar den svenska arkitekturens Oscar, men kan även kallas ”Kejsarens nya kläder”-priset. Det förefaller oftast handla om rent ryggdunkande arkitektkollegor emellan eftersom samma arkitektbyråer nomineras år efter år. Ledande ”stjärnarkitekter” turas om att ömsom själva sitta i juryn som delar ut priset och redan nästa år få ta emot priset från sina välbekanta kollegor i samma jury – ivrigt påhejade av byggbolagen, politiker och kulturetablissemanget. I år finns ett extra tydligt exempel på detta då arkitekten Petra Gipp, som själv satt i juryn 2016, nu har nominerats både i klasserna “Byggnad” och “Villa” 2017.

Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder.
Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder

Dessutom representeras som vanligt bara en enda av världens alla arkitekturstilar på Arkitekturgalan och det är också en enda stil som alltid nomineras och vinner Kasper Salin-priset – nämligen modernismen. Detta trots att arkitekten Kasper Salin (1856-1919) själv enbart ritade vackra hus i klassisk tradition och skulle vända sig i sin grav om han såg vilka hiskeliga byggnader som prisas varje år i hans namn. Kandidaterna till Villapriset 2017 (klicka här för att se själv) visar tydligt hur skrattretande stor likriktningen verkligen är när den ensidigt modernistiska arkitektkåren själv nominerar enbart sina egna proselyter. Kasper Kalkon-priset har därför tillkommit som en nödvändig motpol till Sveriges Arkitekters förutsägbara ryggdunkarpris. Kasper Kalkon är inget elitpris. Alla som vill får vara med och nominera samt rösta på kandidaterna.

Kasper Salinpriset. Ett pris för ryggdunkande modernister? Bilden visar Skissernas museum i Lund.
Överst: Skissernas museum i Lund (arkitektbyrå: Elding Oscarson). Underst: Östermalms saluhall i Stockholm (arkitekter: I.G. Clason och Kasper Salin).

Arkitekturupprorets pris för vackraste nyproduktion?

Vår ambition har hela tiden varit att även ha ett finpris för Sveriges vackraste nyproduktion. Dessvärre är det kubistiska modernistiska smakmonopolet så etablerat i vårt land att det sällan finns några kandidater som uppfyller kriterierna. 2016 kunde vi inte dela ut något pris då det helt saknades kandidater, men nu börjar det se ljusare ut så att vi kanske kan dela ut ett finpris till våren.

Kasper Kalkon-priset – så här röstar du

Några av våra nära 60 000 medlemmar har under året nominerat tio byggnader som kandidater till årets fulaste nyproducerade byggnad. Dessa tio kandidater kan nu alla som vill rösta på. För detta krävs att du går med i facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. (När du har lagt din röst kan du lämna gruppen om du vill, din röst kvarstår och räknas ändå.)

(Omröstningen är avslutad. Läs vem som vann tävlingen 2017 genom att klicka här.)

Missa inte prisutdelningen i Stockholm 28 november

Den 28 november utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset under Arkitekturupprorets tillställning på restaurang Lilla Hasselbacken på Djurgården (mittemot Skansens huvudentré) i Stockholm. Samtidigt pågår Arkitekturgalan 2017 på Cirkus tvärs över gatan, där Sveriges Arkitekter delar ut sitt Kasper Salin-pris. Till båda tillställningarna inbjuds berörda arkitektbyråer och massmedia. Alla som vill delta i Kasper Kalkon-prisutdelningen är välkomna! Vårt event kostar ingenting. Det börjar kl 16:00, med prisutdelning c:a 17:30.

De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2017

Innan du börjar titta på årets nomineringar rekommenderar vi att du läser journalisten Csaba Perlenbergs roliga krönikor i Expressen här: Rädda späckhuggarna, förbjud svenska arkitekter och Femtio nyanser av aptråkigt.

Årets tema 2017 är “ny-rostat”, då det har uppstått en konstig trend där nya byggnader helt kläs in i rostig fasadplåt, ungefär som att köpa färdigslitna jeans. Denna trend har blivit så stor att var och varannan arkitekt kopierar den. Även den allmänt avskydda brutalismen med sin råa betong har fått en ovälkommen återuppståndelse, liksom retrotristessen med sina höghus-i-park och skivhus á la miljonprogramsförort 1970. Fast nu har man flyttat in förortsarkitekturen i städerna också.

Snälla låt 2017 vara året då ny-rostad arkitektur dog ut.
Snälla, låt 2017 vara året då ny-rostad arkitektur dog ut. Exempel på bakåtsträvande nyproduktion i Lund.

DE TIO NOMINERADE BYGGNADERNA

1. Tillbyggnaden till Skissernas museum i Lund (Elding Oscarson)

Är tillbyggnaden till
Är den rostiga parasiten på Skissernas museum i Lund Sveriges fulaste nya byggnad?

Byggnaden nominerades redan i januari, efter att Lundaborna hade framfört klagomål till Arkitekturupproret om pågående förfulning. Egentligen är det frågan om en rostig parasitlåda på en betonglåda som i sin tur parasiterar på ett vackert gammalt jugendhus, vilket kräver en lite längre nomineringstext som du kan läsa genom att klicka här. Det roliga är att Sveriges Arkitekter nio månader senare kopierade Arkitekturupproret rakt av och valde att nominera den rostiga tillbyggnaden till Kasper Salin-priset, kanske bara på pin kiv?

2. “Light Factory Nova” i Göteborg (JM)

Är Light Factory i Mölndal Sveriges fulaste nyproduktion 2017?
Är jättebatteriet “Light Factory Nova” i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2017?

Göteborgarna kallar av uppenbara skäl det här eländet för “betongbatteriet” och arkitektfirma lär ha varit Duracell? Skämt åsido, de största byggbolagen anlitar faktiskt ofta ingen arkitekt utan kör bara färdiga kataloghus i prefab som de portionerar ut till olika städer, ibland med smärre variationer.“Vi målar de två översta våningarna i bajsbrunt så kan vi marknadsföra lådan som ekologiskt hållbar och miljövänlig” lär diskussionen ha gått på måndagsmötet hos JM.

3. Malmö saluhalls rostparasit (Wingårdhs arkitektkontor)

Är Malmö saluhalls rostparasit Sveriges fulaste nya byggnad?
Är rostparasiten på Malmö saluhall Sveriges fulaste nya byggnad?

Vi vill påpeka att vi inte nominerar saluhallen i sig då den är mycket trevlig inuti, utan vi nominerar endast den utstickande rostdelen som en del av årets tema, “ny-rostad”. Att rosta en ny byggnad kan aldrig bli bra, vilket det finns otaliga exempel på. Det som gör att just den här tillbyggnaden nomineras är framför allt den utstickande rostiga armen som Gert Wingårdh lät rita för att skapa en påstådd “harmoni” med den gamla industribyggnaden. Istället blev den ett slag i ansiktet och en horribel parasit på en fin gammal tegelbyggnad. Att sticka ut med en fjantig och pubertal provokation istället för att passa in på riktigt är ett billigt grepp som älskas av modernistiska arkitekter och ogillas av nästan alla andra. När vi började diskutera nomineringen i Arkitekturupprorets facebook-grupp så slog arkitektbranschen snabbt till och prisade fåneriet med “Malmös stadsbyggnadspris”. Vilket pris tycker du är mest välförtjänt, stadsbyggnadspriset eller Kasper Kalkon-priset?

4. Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad (Skanska)

Är det nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad Sveriges fulaste nya byggnad?
Brutalismnostalgi. Är det nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad Sveriges fulaste nya byggnad?

Hallandsposten gick tidigare i år ut med feta rubriker och frågade “Måste nya hus vara så fula”. Artikeln illustreras med ett osminkat betonghus och inleds med bildtexten,Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad får representera avigsidan på nutida arkitektur av modernistiskt slag, där tegelfasaden i bakgrunden står för någonting helt annat.” När Hallandspostens artikel spreds som en löpeld blev det nya konstorshuset samtidigt en given kandidat. Kunde de inte åtminstone ha putsat fasaden eller använt lite målarfärg? Rå betong kan aldrig någonsin bli vackert annat än för modernister – som måste gå en flerårig arkitektutbildning för att den hårda vägen lära sig att uppskatta materialet. För oss andra ser det bara ut som ännu ett brutalistiskt fuskbygge som verkar ha stått där sedan sjuttiotalet och ådragit sig tydliga fuktskador över hela fasaden.

5. Kontorskolossen i Umestan i Umeå (Wingårdhs arkitektkontor)

Är Wingårdhs Umestan Sveriges fulaste nyproduktion?
Är kolossen i Umestan Sveriges fulaste nyproduktion?

Självklart blev den fula kolossen nominerad till “Årets Bygge” av byggindustrin, för ingen vågar missa att hylla ett enda av Wingårdhs monotona monsterbyggen. Knappast vi heller, så motiveringen till deras nominering får därför Arkitekturupprorets hedersomnämnande för Årets grövsta floskel: Glasfasaden har gett byggnaden sin alldeles egna karaktär, men gav även projektgruppen huvudbry på grund av den ovanliga konstruktionen.”  I praktiken handlar det om något så banalt och egendomligt som dubbla fasader där den yttre glasfasaden sitter på 90 centimeters avstånd från ytterväggen (en funktion som plagierats från andra länders experimentbyggen). Resultatet blev bara ännu en i raden av murriga klossar och ruffiga skokartonger som vi sett till leda i vartenda externt köpcentrum. (Edit: Tyvärr höll vi på att blanda ihop denna skolåda med Wingårdhs andra pizzakartong i Umeå. Lätt hänt när alla lådor ser likadana ut! Själva pizzakartongen får vi återkomma till nästa år.)

6. “Magasinet 1” i Villervalla… f’låt… Vallastaden (Stina Malm, Norlander Arkitektur) 

Är Magasinet 2 i Linköping Sveriges fulaste nya byggnad?
Mer brutalismnostalgi. Är parkeringshus-plagiatet “Magasinet 1” i Linköping Sveriges fulaste nya byggnad?

Den nybyggda “stadsdelen” (förorten) Vallastaden, som ligger utslängd på en åker och är svår att nå från centrala Linköping, har hyllats som ett under av innovation – framför allt innan den blev färdigbyggd och alla fick se det färdiga resultatet. Inte ens de ledande arkitekturtidskrifternas recensenter kunde uttrycka sin sedvanliga närmast villkorslösa skönmålning inför åsynen av den här tröttsamma röran, där alla husen försöker överrösta varandra i antingen galenskap eller megatristess.  Det mest anskrämliga och själsdödande bygget i hela Vallastaden är tveklöst “Magasinet 1” (tätt följt av dess nästan lika fula syster, “Magasinet 2”). [Obs! Alla förvirras av Villervallastadens egen hemsida som fortfarande inte har koll på vilken av fulingarna som är vilken. SVT kom till slut och fick reda ut att “Magasinet 1” kallas den parkeringshus-plagierande betongklossen vi nominerar, och den patetiska barackbostaden i plåt som står bredvid är den som kallas “Magasinet 2”] Betongbrutalism är sedan länge totalt avfärdat som uttrycksform, och att i detta årtusende uppföra ett bostadshus inspirerat av sunkiga parkeringshus från 1970-talet måste vara höjden av fantasilöshet. Kombinationen att stapla fläckiga och glipiga betongelement med träräcken som liknar gamla lastpallar kan bara bli ett brutalt magplask.

Läs mer om Vallastaden på vår blogg:
Villervallastaden del 1 – Sammanfattning samt recensioner ur olika tidningar
Villervallastaden del 2 – Arkitekturupprorets utsände fotograferar och rapporterar

7. Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping (Semrén & Månsson)

Rostlådor x 2. Är de nyrostade tvillingcontainrarna på Nya Torget i Norrköping Sveriges fulaste nyproduktion?
Rostlådor x 2. Är de nyrostade tvillingcontainrarna på Nya Torget i Norrköping Sveriges fulaste nyproduktion?

Planerarna hade stora planer för Nya Torget och ville att det skulle “utvecklas från att vara ett bortglömt underutnyttjat torg till att bli en vacker och livfull plats med uteserveringar och torghandel.” För att uppnå detta skulle ett nytt hus byggas på delar av torgytan, med inspiration från omkringliggande bebyggelse. Skulle denna måhända hämtas från någon av de två vackra gamla saluhallarna från förra sekelskiftet? Eller det klassiska kaféet 12:an? Spänningen var olidlig. Efter idogt tankearbete och långa utredningsexerciser kom byggfirma, stadsbyggnadskontor och arkitekter fram till sin “storartade lösning”. Vi vet vad medborgarna vill ha! Vem säger nej till lite mysig betongtristess som hämtad från Alexanderplatz i gamla Östberlin? Vore det inte trevligt med lite industriromantik också, som anknyter till den gamla hamnstaden? Snabbt dammades några gamla ratade ritningar från 1972 av, samtidigt som två uttjänta och rostiga containrar på väg till destruering omdirigerades och fick rama in den här alltmer bedrövliga torgytan istället. Egentligen ville vi nominera hela torget med sina fula vita bunkerbyggen, men i år nöjer vi oss med de två ny-rostade lådorna – som inte fanns med i några visualiseringsbilder utan som bara stod där en dag och chockade sockorna av Norrköpingsborna. Inte ens byggfirman som smällde upp dessa illapassande nedgångar till det nya underjordiska parkeringsgaraget är imponerade av container-estetiken, enligt en artikel i Norrköpings Tidningar: “Det är vi som har byggt husen men jag kan inte påstå att dom är snygga, säger Tomas Aldén, platschef Sefab.”  Resterande förfulning av torget lär vi dessvärre få anledning att återkomma till nästa år.

8. “Kajalen” i Kalmar (Kalmarhem)

Är Kajalen i Kalmar Sveriges fulaste nya byggnad?
Statarlänga på höjden. Är spökhuset “Kajalen” i Kalmar Sveriges fulaste nya byggnad?

Alla har vi sett de bakåtsträvande punkthusen som masskopieras från Trelleborg till Kiruna. Låt någon köra dig i blindo till en nybyggd punkthuslåda i valfri svensk stad och försök sedan gissa var du är. Städernas identitet och själ dog den dag du inte längre kunde se skillnad på nybyggen i Västerås, Malmö, Karlstad, Piteå, Kalmar eller Göteborg. Ibland görs försök att bygga modernism i kvartersstruktur, men en skrämmande stor andel av det som byggs idag är fortfarande Le Corbusiers glesa punkthus på fel plats. Många av årets nomineringar har varit just masskopierade punkthus och det har varit svårt att välja ett som får representera dem alla. Dock fastnade vi för rubriken om “spökhuset” i Kalmar. I en debattartikel i Östra Småland, “Spökhusets” grannar borde få hyran sänkt, ansåg skribenten att “Kvarteret Konvaljen i södra bostadsområdet har förstörts för all framtid. Gräsmattan med sociala aktiviteter både för barn och vuxna har ersatts med ett ‘svart spökhus’ eller som en hyresgäst nämnde i en sann beskrivning ‘En statarlänga på höjden’.”  I det här fallet är det dessutom uppenbart att arkitekten har försökt kopiera förra årets nominerade byggnad “Studio 1” i Göteborg, fast med fler våningar. Plötsligt hade vi en given representant för alla dystopiska höghus som har sett likadana ut i över ett halvsekel.

9. “Elite Hotel Carolina Tower” i Hagastaden, Solna (Reflex / Skanska)

Är migrän-skrapan “Carolina Tower” i Hagastaden i Solna Sveriges fulaste nya byggnad?

Var inte denna byggnad med i förra årets tävling? Nya hotell Continental kom på andra plats 2016, men det här är faktiskt inte samma byggnad utan en ren pastisch. Om tanken med det här bygget var att ge upphov till fler migrän-, epilepsi- och psykiatripatienter och hänvisa dem till Nya Karolinska strax intill så har man lyckats över förväntan! Här har vi ytterligare ett plagiat på knaskonceptet med oregelbundet placerade högsmala och skyttevärnsliknande fönstergluggar – som var så trendigt 2007 2016. I de fruktlösa försöken att få trista lådor i betong, glas och metall att se lite intressanta och nyskapande ut så tar man till alltmer desperata metoder. En av de mest panikartade åtgärderna är att placera fönstren lite huller om buller på fasaden. Då får ögonen och hjärnan lätt tokspel av att blicken inte hittar någonting att ta fäste på utan det upplevs mer som att stirra på “myrornas krig” i en gammal tv-apparat. “Elite”-hotellet är ett skräckexempel på arkitektur som aktiverar fly-eller-fäkta-responsen i nervsystemet och får förbipasserade att känna sig förvirrade, förminskade och utsatta.

10. “Park49” i Göteborg (Skanska)

Är Park 49 i Göteborg Sveriges fulaste nya byggnad?
Låda på låda. Är “Park49” i Göteborg Sveriges fulaste nya byggnad? (Inga djur kom till skada i det här bildmontaget)

Betong och glas är så år 1960 (gäsp). Någon annan text för att beskriva nomineringen behövs egentligen inte utan vår bildjämförelse talar sitt tydliga språk. Vi ber känsliga läsare om ursäkt och lovar att bilden är ett montage och inte visar vad den ser ut att visa. Inga djur kom heller till skada. Men tyvärr ger bygget precis denna association, och vi lider med alla göteborgare som av uppenbara skäl känner att de kommer till skada enbart av att behöva se detta bisarra spektakel. Behöver vi nämna att den brutala klumpedunsen förutsägbart nog blev nominerad till “Årets Bygge” av byggindustrn? Eländet färdigställdes redan 2016, men vi låter det komma med som en slamkrypare som råkade kräla under vår radar förra året.


(Omröstningen är avslutad. Läs vem som vann tävlingen 2017 genom att klicka här.)


2017 års Kasper Kalkon-pris i media

29/6 GöteborgDirektHyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen
17/10 24halmstad.se: Kan bli utsedd till Sveriegs fulaste byggnad
17/10 SVT Nyheter ÖstNybyggen i Östergötland nominerade till kalkon-pris
17/10 Linköping News: Hus i Vallastaden nominerat: Sveriges fulaste
17/10 Norrköpings Tidningar“Rosthusen” kan få mindre smickrande pris
18/10 24kalmar.seKalmarbyggnad kan bli ”Sveriges fulaste”
18/10 SVT Nyheter Halland: Finns Sveriges fulaste bygge i Halmstad?
18/10 SVT Nyheter Halland: – Nyhetsinslag om det fula kontorshuset i Halmstad.
18/10 Corren: Tung arkitektur kan få kalkonpris – Jacob Nordangård intervjuas.
18/10 SVT Nyheter Småland: Kajalen i Kalmar – Sveriges fulaste nybygge?
18/10 Östra Småland Nyheter Kalmar: Kajalen kan bli Sveriges fulaste nybygge
19/10 Hallandsposten: Har Halmstad byggt Sveriges fulaste hus?
19/10 Barometern: Kajalen nominerad till kalkonpris
19/19 Hem & Hyra: Kajalen nominerad till årets fulaste nya byggnad
19/10 Blekinge Läns Tidning: Kalkonpris kan klucka ända till Blekinge
23/10 TV4 Nyhetsmorgon: Här är Sveriges fulaste hus (youtube) – Sigvald Freylander intervjuas.
25/10 GöteborgDirekt: Göteborgshusen som kan bli årets fulaste nybygge
25/10 Östgöta Correspondenten (Ledare): Christian Dahlgren: Måste vi bygga lådor? Det finns annan arkitektur än modernism 
26/10 Sydsvenskan: Efter alla priserna – nu kan Malmö Saluhall utses till Sveriges fulaste byggnad
26/10 Östgöta CorrespondentenRått betonghus med rätt känsla
27/10 Göteborgs-PostenGöteborgshusen som kan utses till Sveriges fulaste
7/11 Nyheter 24 Halmstad: Halmstadbyggnad på väg mot jätteskräll

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

51 svar på ”Kasper Kalkon-priset 2017 – Vilken är årets fulaste nya byggnad?”

 1. Svårt att säga vilken byggnad som är värst, men jag väljer nummer 3. Den dominerar hela kvarteret som en tung koloss!

 2. Min röst är på nr 7.

  Förutom att byggnaden är minst sagt vidrig, har man fräckheten att komma med argumentet “vacker och livfull plats”. Vilket torg det än må vara skrämmer bort allt liv med så gräsliga byggnationer.
  Dessutom verkar det vara ett ca 110-årigt vackert hus med tinnar och torn i bakgrunden, varför blandningen blir som att äta oxfilé med ketchup.

 3. Hus #8
  Var ett svårt val men det fynns tyvärr flera exemplar av just #8 i min närhet i Karlstad, så jag har lite av ett personligt agg mot just denna typ av byggen.

 4. Röstar på nummer 6. Övriga gör mig beklämd eller ledsen, men nummer 6 får mig att vilja begå självmord. Den har inga förlåtande drag, bara mörk DDR-mässig melankoli draperad i deprimerande betong. Ett hårt straff för eventuella grannar och förbipasserande.

 5. Ni får jättegärna kommentera men ni vet att för att era röster ska räknas måste ni gå via Facebook?

  Vänligen,
  Admin

 6. Alla – så gott som – lika förfärliga och borde inte ha fått byggas – men i valet och kvalet nr 7

 7. Jag nominerar utan inbördes rangordning alla tio förslagen till årets kalkonfarm. Sveriges arkitekter! Ni kan bättre! Och där ingen arkitekt synts till, lösningen är kanske inte att anlita någon? Sveriges byggherrar (och d:o damer?) ta ert ansvar för vår gemensamma byggda miljö!
  Vallastaden i Linköping kunde få plats i kalkonfarmen i sin helhet även om delarna spretar och kan vara bra var för sig. Jag vet inte om Sverige behöver fler bomässor??

 8. Nummer 5. Ser denna byggnad i verkligheten och den är fulare än på bild. Ser ut som ett rivningsobjekt.

 9. Elite Hotel har ändrat sin policy till katastrofbyggnader istf vackra historiska! ‘Chakrabortdet’

 10. Fulast är Nr 8 helt klart! För att jag ogillar svarta och mörka fasader. Detta höghus likar forna DDR eller något borgtorn och jag tycker det ger ett alltför dominant intryck. PBL har paragrafer som säger att bygget skall passa i omgivningen och tidigare bebyggelse, som är vit, och då väljer man svart?

 11. Jag skulle gärna se fler bilder på bidragen, så att man t.ex. kan se hur de passar in med omgivningen. Nr. 5 t.ex. framstår mkt. värre i verkligheten än den gör på denna bild.

  1. Tack för påpekandet. Så kan det vara. Vi får se om vi kan ordna det till nästa års kandidater.

  1. Putsegården kan vara ett av de fulaste hus jag någonsin skådat, och det säger mycket då det har gott sällskap bland nybyggnationer á la 2010-tal.

 12. Alla förslag är så vidriga att det helt enkelt inte går att säga vilket som är vidrigast.

  I Östersund byggde några obildade individer en gigantiskt rost-låda som blev ett nytt polishus. Naturligtvis lockade det genast till sig traktens busungar att rista med stora bokstäver: “polis, polis potatisgris”…och liknande slogans.

  Fråfa är var dumheten kommer ifrån….hur kan den röstas igenom av flera människor?

 13. Det där tegelhuset som skymtas bredvid det första ‘nyrostade’ huset är otroligt vackert tycker jag. Det är så fint med tegelhus som är byggda med symmetri och fina former, valv och spröjsade fönster. Det råder säkert delade meningar om huruvida tegelhus är fina, och i vissa fall tycker jag inte alls att de är det (som enplanshus byggda på 60-talet), men äldre tegelhus tycker jag ofta är riktigt välgjorda.

 14. 4. Frihamnskyrkan… den liknar ett parkeringshus. Jag har inget emot moderna kyrkbyggnader men det här är en katastrof.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.