Arkitekturupproret presenterar vinnaren av Kasper Kalkon-priset år 2016

Arkitekturupproret presenterar härmed Sveriges nya arkitekturpris, nämligen Kasper Kalkon-priset! Våra nära 60 000 medlemmar har under oktober 2016 nominerat tio byggnader som kandidater till årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion. Dessa tio kandidater har sedan alla kunnat rösta på i Facebookgruppen “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”. En (o)värdig vinnare utsågs på en tillställning den 29 november, vilket var samma dag som Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris utdelades. Till prisutdelningen inbjöds allmänheten, berörda arkitektbyråer och massmedia.

Vinnaren av Kasper Kalkon-priset 2016
Vinnaren av Kasper Kalkon-priset 2016

Läs motiveringarna till de tio nominerade bidragen här

En motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters pris (den svenska arkitekturens Oscar)

Kasper Salin-priset har delats ut sedan 1962 som det förnämsta arkitekturpriset i Sverige, men kallas gärna för ”Kejsarens nya kläder-priset”. Anledningen är att samma arkitektbyråer nomineras år efter år (White, Wingårdh etc.), och det visar sig oftast handla om ren ryggdunkning och internt lismande ”stjärnarkitekter” emellan. Det ironiska är dessutom att endast en enda av världens alla arkitekturstilar alltid nomineras och vinner priset, nämligen modernismen – trots att Kasper Salin själv ritade byggnader enligt klassisk tradition. Kasper Kalkon-priset har därför tillkommit som en nödvändig motpol till Sveriges Arkitekters förutsägbara ryggdunkarpris. En liknande tävling har funnits sedan 2006, då prins Charles beskrev en modernistisk tillbyggnad på British Museum i London som ”en böld (carbuncle) i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till att ett fulpris med namnet The Carbuncle Cup skapades, och har delats ut varje år sedan dess till den fulaste nybyggnationen i Storbritannien. Arkitekturupprorets priser kommer aldrig att bestämmas av en liten klick ”elit-jury” som redan är i branschen, vilket är fallet med Kasper Salin-priset. Vem som helst får vara med och nominera samt rösta på kandidaterna till Kasper Kalkon-priset.

1. Segerstedthuset i Uppsala.
Är det enorma Segerstedthuset i Uppsala en (o)värdig vinnare?

Hur många personer röstade och vem vann?

Klicka här för att se de tio nomineringarna. Uppsala universitets nya administrationsbyggnad, Segerstedthuset vid Botaniska trädgården vann med 495 av 1627 röster. Motiveringen till nomineringen var:  “Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan.”. Nya hotell Continental i Stockholm kom på andra plats med 341 röster och trea blev “årets parasit bland historisk bebyggelse”, dvs “Svarta huset” i Göteborg med 216 röster. Det lite ironiska är att plats fyra med 171 röster gick till “Studio 1” i Göteborg. Samma byggnad utnämndes nämligen till branschorganisationens eget “finpris”, dvs “Kasper Salin-priset”, vilket är ett tydligt mått för “Sveriges vackraste nyproduktion” enligt arkitektbranschen. Vi har ju tidigare visat på vetenskaplig forskning från Lunds universitet som påvisar att arkitekter och vanligt folk inte har samma smak och här är ännu ett bevis. Mer informationen om avhandlingen från Lund finns om du klickar här.

Kasper Salinpriset. Ett pris för ryggdunkande modernister?
Kasper Salinpriset. Ett pris för ryggdunkande modernister som hyllar masskopierade lådor?

Vad hände på Arkitekturupprorets prisceremoni?

20161129_183014_017
Arkitekturupprorets prisdelgivningskommitté

Sigvald Freylander från Arkitekturupprorets styrelse berättar direkt från ceremonin på ett Café Lilla Hasselbacken mittemot Skansen i Stockholm att en journalist och fotograf från tidningen Arkitekten dök upp på prisutdelningen och visade genuint intresse. Massmedia har hela tiden bevakat vår omröstning (se lista längst ned). Personerna bakom Segerstedthuset, dvs arkitektbyrån 3XN, blev inbjudna till prisutdelningen men dök inte upp. Det är fortfarande oklart om de kommer att ta emot utmärkelsen. Update: De har dock kommenterat priset: “Inte ett pris vi hoppades att vinna”.

Vad “vann” vinnaren för pris?

En av Arkitekturupprorets medlemmar (som önskar vara anonym) är konstnär och har skapat statyetten med namnet “Skaparvånda”. Vinnaren kommer också att få en faktura på 250 227 kronor, som bland annat täcker ersättning för förfulning. Fakturan ska betalas senast 2117-04-01. Försenad eller utebliven betalning kan leda till oönskad publicitet och vi skickar över prisbucklan först när de har betalat. Om betalningen dröjer kanske vi kan sträcka oss till att skicka en billig kopia i gips, betong eller plast.

Kasper Kalkonpriset 2016
Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor

Vilka var de tio nominerade?

Våra nära 28000 medlemmar (uppdaterad siffra) har under oktober 2016 nominerat tio byggnader som kandidater till årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion. Dessa tio kandidater har sedan alla kunnat rösta på i Facebookgruppen “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”.

1. Segerstedthuset i Uppsala.
1. Segerstedthuset i Uppsala.

1. Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan.

2. Uppsala Entré
2. Uppsala Entré

2. Uppsala Entré. En förklaring är överflödig. DDR-lådor och punkthus är så 1960.

3. Årets Wingårdhsbyggnad.
3. Årets Wingårdhsbyggnad.

3. Årets Wingårdh. Då Gert Wingårdh alltid är automatnominerad till Sveriges Arkitekters olika priser gäller samma för våra priser. I år nomineras han för dubbelmoral. Wingårdh säger sig vara emot pastischer, men har ändå ritat en pastischblandning mellan Villa Savoye och Palast der Republik.

 4. Comfort Hotel i Norrköping
4. Comfort Hotel i Norrköping

4. Comfort Hotel i Norrköping smälter inte alls in med den vackra arkitekturen runtomkring. Kontraster kan i vissa fall vara okej, men här saknas allt som heter balans, respekt och stil.

5. Nya Hotell Continental i Stockholm
5. Nya Hotel Continental i Stockholm

5. Nya Hotel Continental i Stockholm nomineras inte bara för att byggnaden anses vara ful av en stor majoritet. Den nomineras också för att den skämmer ut Stockholm inför turisterna då detta är den första byggnaden du ser när man anländer med tåg. Här hade arkitekterna en möjlighet att ordna såret efter den tidigare rivna 1700-taletsbyggnaden, men valde att istället göra något ännu fulare.

6. Täbys nya kommunhus
6. Täbys nya kommunhus

6. Täbys nya kommunhus är ritad av White. White kallas ofta för Sveriges sämsta arkitektbyrå här i Arkitekturupproret och det beror på att de endast klarar av att rita en sorts byggnad, dvs stora fyrkantiga glaslådor. Kulturhuset i Stockholm var fult redan 1974 och behöver inga fler kopior.

7. "Junior Living"-konceptet.
7. “Junior Living”-konceptet.

7. Hela “Junior Living”-konceptet med frebaricerade hus nomineras. Byggnaderna som sedan 2015 finns i Knivsta färdigställs just nu också i Västberga. De nomineras eftersom de ser ut att ha rymt från 1960-talets allra fulaste period. Arkitekterna har ansett sig vara nyskapande genom att klä fasaden i plast, men det blev ändå ett magplask. Till byggnadernas försvar har vi ju en bostadsbrist för ungdomar som kräver ett billigt boende, men det finns andra exempel på att prefabricerade byggnader inte behöver bli fula utan kan smälta in.

8. Växjös nya World Trade Center
8. Växjös nya World Trade Center

8. Växjös så kallade nya World Trade Center nomineras som årets bakåtsträvare. 1960-talet ringde och vill ha tillbaka sin arkitektur.

9. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg
9. Svarta huset på Allmänna vägen i Göteborg

9. Svarta huset på Allmänna vägen i Göteborg är ritat av Liljevalls arkitekter och nomineras som årets parasit. Göteborg har få bevarade trämiljöer kvar, men ändå valde Liljevall att sticka ut och dominera istället för att anpassa sin nya byggnad harmoniskt efter de gamla trähusen.

10. Studio 1 i Göteborg, även kallad "Kejsarens nya kläder".
10. Studio 1 i Göteborg, även kallad “Kejsarens nya kläder”.

10. Självklart kommer alltid en av Sveriges Arkitekters egna nomineringar till Kasper Salinpriset finnas med som nominerad till fulpriset. Denna nominering kommer kallas “Kejsarens nya kläder” då ryggdunkarna hos Sveriges Arkitekter anser att detta är Sveriges vackraste byggnad 2016. Studio 1 i Göteborg nomineras som det sömnpiller till punkthus det är. Andra världskriget ringde och vill ha tillbaka sin bunker.

När kommer Arkitekturupprorets pris för Sveriges vackraste nyproduktion?

Ambitionen är att i framtiden kunna ha ett finpris för Sveriges vackraste nyproduktion. Dessvärre är det fyrkantiga modernistiska smakmonopolet så etablerat i vårt land att det helt enkelt inte finns några kandidater som uppfyller kriterierna. Men vi ser gärna att våra medlemmar också nominerar vacker arkitektur, om det går att hitta någon sådan. Då kanske vi kan få ett äkta arkitekturpris som hyllar arkitektonisk stil och finess istället för den ena bedrövliga modernistiska tråklådan efter den andra, så att Kasper Salin-prisets jury äntligen kan kasta in handduken. Som vi tidigare har visat i vår Facebookgrupp finns det just nu hopp både i Växjö, Sundsvall och Eksjö. Kanske en av dessa städer kammar hem vårt först finpris.

Missade du senare omröstningar så kan du läsa om dem här:

Kasper Kalkon-priset i media

28/10 Nerikes Allehanda: Var finns Örebros fulaste byggnad? – lokal omröstning där Arkitekturupproret nämns och där artikelförfattaren efterfrågar större pluralism i arkitekturen.
29/10 Hela HälsinglandVar med och nominera: Nu vänder vi blickarna mot Hälsinglands fulaste hus! – lokal omröstning inspirerad av Arkitekturupprorets Kasper Kalkon-pris.
30/10 SmålandspostenWTC nominerat som Sveriges fulaste nya hus
30/10 SVT Nyheter SmålandVäxjös World Trade Center nominerat till kalkonpris
30/10 SVT Nyher ÖstNorrköpingshotell kan få kalkonpris i arkitektur
31/10 GöteborgDirektVilket är Göteborgs fulaste nybyggda hus?
1/11 AffärslivÄr det Sveriges fulaste nybygge?
1/11 Norrköpings TidningarÄr det Sveriges fulaste nybygge?
1/11 MITT I StockholmNya Continental skämmer ut Stockholm – om Kasper Kalkon-priset.
1/11 Göteborgs-PostenDe delar ut pris till Sveriges fulaste byggnad
1/11 SVT Nyheter UppsalaSveriges 10 fulaste byggnader utses?
1/11 Upsala Nya TidningNybygget kan bli Sveriges fulaste
3/11 Upsala Nya Tidning: Byggnaden som kan utses till Sveriges fulaste
4/11 Norrköpings TidningarFörtätning som förfular
4/11 Sveriges Radio P4 Uppland: Albert Svensson intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
19/11 Upsala Nya Tidning: De ger ris och ros åt arkitekturen – Albert Svensson intervjuas.
23/11 Täby Nyheter – StockholmDirektNya kommunhuset kan prisas – som årets fulaste
25/11 FolkbladetComfort – Sveriges fulaste nybygge?
28/11 ETC (pappersupplagan): Inger Glimmero intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
28/11 ERGOEtt ifrågasatt barn av sin tid – Kasper Kalkon-priset nämns.
29/11 Upsala Nya Tidning: Uppsalahus tog hem fulpriset – om vinnaren av Kasper Kalkon-priset 2016.
29/11 SVT Gomorron Sverige: Sigvald Freylander intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
29/11 Sveriges Radio P4 Stockholm: Sigvald Freylander intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
29/11 Sveriges Radio P4 Extra med Lotta Bromé: Albert Svensson intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
29/11 WXONEWS.seBygget som vann kalkonpriset – om Kasper Kalkon-priset och nomineringen av WTC i Växjö.
29/11 SVT Nyheter Småland: Sveriges fulaste byggnad utsedd – om Kasper Kalkon-priset som inte gick till Växjö.
30/11 Dagens Nyheter / Epsteins Sthlm: Kasper Salin-priset till Göteborg, Kasper Kalkon-priset till Uppsala
30/11 Svensson (blogginlägg): Sveriges fulaste nybyggda hus – om Kasper Kalkon-priset.
30/11 Sveriges Radio P4 Uppland: Sigvald Freylander intervjuas om Kasper Kalkon-priset.
30/11 Upsala Nya Tidning: “Inte ett pris vi hoppades vinna” – vinnaren kommenterar Arkitekturupprorets Kasper Kalkon-pris.
2/12 Täby Nyheter – StockholmDirektNya kommunhuset – inte fulast – notis om att Täby kommunhus inte tog hem Kasper Kalkon-priset.
31/8 2017 SVT Uppsala: Titta in i kontroversiella Segerstedthuset – om byggnaden som vann Arkitekturupprorets Kasper Kalkon-pris 2016.

Se även: Arkitekturupproret i media


VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

5 svar på ”Arkitekturupproret presenterar vinnaren av Kasper Kalkon-priset år 2016”

  1. Ni är helt outstanding! Vilket kunnande och skicklighet kring detta med arkitektur och att handskas med social media. Jag är imponerad.

  2. Vilken fantastisk genomgång av fantastiska misslyckade hus! Själv bor jag nära nybyggnationer vid Torp på Delsjövägen Göteborg där den svarta bunkern prisades. Gå gärna dit om ni har möjlighet och beskåda hela området. Ett värre mischmasch totalt sett får man leta efter . Inger Hayman

  3. Nu vill jag se Kasper Kalkon 2019 dra igång. Och nej, våga inte ställa in det i förmån för SVBGT-tävlingen (Sveriges vackraste byggnad genom tiderna)! Kasper Kalkon-priset är Sveriges näst viktigaste tävling efter Årets vackraste ny produktion och båda är mycket viktigare än SVBGT då de belyser pågående brott respektive välgärningar mot/åt våra städer. Om SVBGT tar för mycket tid och energi för att möjliggöra de vanliga tävlingarna kan den tävligen gott pausa några månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.