Skissernas museum i Lund nomineras till Kasper Kalkon-priset 2017

Skissernas museum i Lund får en rostig tillbyggnad och blir först att nomineras till Kasper Kalkon-priset 2017

Skissernas Museum. Rivningsmoget innan invigningen?
Skissernas museum i Lund. Rostigt och rivningsmoget redan innan invigningen?

Arkitekturupproret presenterade under hösten 2016 Sveriges nya arkitekturpris, nämligen Kasper Kalkon-priset. Facebookgruppens medlemmar lät nominera tio byggnader som kandidater till titeln “Sveriges fulaste nyproduktion”. Dessa tio kandidater kunde alla som ville rösta på genom facebook-gruppen ‘Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor’. En (o)värdig vinnare utsågs på en tillställning den 29 november 2016 – samma dag som branschorganisationen Sveriges Arkitekter delade ut ‘Kasper Salin-priset’ för inbördes beundran. Till Arkitekturupprorets kalkonprisutdelning inbjöds allmänheten, berörda arkitektbyråer och massmedia. Läs mer om årets tävlingen genom att klicka här

Först ut att nomineras 2017 blir tillbyggnaden till Skissernas museum i Lund
Byggnaden nominerades av Arkitekturupproret redan i januari efter att Lundaborna hade framfört klagomål till Arkitekturupproret angående pågående förfulning. Byggnaden är egentligen en parasit på en parasit till ett vackert gammalt jugendhus, vilket kräver en lite längre nomineringstext. Upplägget med låda på låda känns så förutsägbart att vi förutser att arkitektbranschen i höst kommer nominera byggnaden till sitt “Kasper Salin-pris” Därför är det en ära för oss att vara först och nominera byggnaden till Kasper Kalkon-priset i kategorin “Kejsarens nya kläder”. Det branschorganisationen Sveriges Arkitekter tycker är vackrast tycker folket ofta är allra fulast.

Skisssernas museums nya tillbyggad harmoniserar med ett skrotupplag.
Skissernas museums nya tillbyggnad harmoniserar som mest med ett skrotupplag (fotomontage).

Först och främst kan vi börja med att skratta åt de floskler som formulerades när Elding Oscarson Arkitekter AB vann arkitekttävlingen om tillbyggnaden, citat:

Iögonfallande byggnad utan baksidor
För Skissernas Museum och Statens fastighetsverk har det varit viktigt att museet, genom om- och tillbyggnaden, får en tydligare plats i staden. Ett av skälen till att Elding Oscarson korades till vinnare var att de i sitt förslag på ett smakfullt sätt förenade behovet av samspel med befintliga byggnader och behovet av nyskapande. Byggnadskropparna är utformade så att de inte har några baksidor vilket gör att museet känns välkomnande oavsett vilket håll du kommer ifrån. En annan viktig aspekt är fasaderna som klätts med corténstål. De passar in i områdets tegelarkitektur samtidigt som de också tillför något nytt och drar blickarna till sig.

Är detta det bästa den svenska arkitektkåren kan åstadkomma?
Svensk arkitektur har nått sitt absoluta lågvattenmärke när branschen unisont hyllar rostigt skrot. Kungen bjöds in till invigningen och får därför representera den nakne kejsaren som man kan skratta gott åt när etablissemanget i sin brist på vett och smak återigen gör bort sig inför öppen ridå. En samling trista lådor utan andra kvaliteter än att vara en burk sömnpiller. Byggnadskropparna är utformade så att de inte har några framsidor, vilket gör att museet känns ovälkomnande oavsett vilket håll du kommer från (kanske inte helt sant eftersom det modernistiskt byggda museet också parasiterar på en vacker gymnastiksal från 1882).

Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder.
Svensk arkitektur = Kejsarens nya kläder

Skissernas museum ligger bland vackra gamla byggnader på bästa A-läge i Lund, bara 50 meter från där den gamla stadsvallen gick och ytterligare lika långt från det vackra universitetsbiblioteket. Tyvärr lät arkitekt Johan Celsing göra en betongbrutalistisk tillbyggnad år 2005.

Skissernas museum innan nya tillbyggnaden (bild: Wikimedia Commons).

Nu är Elding Oscarson Arkitekter nästa arkitektfirma att förfula området med en ännu fulare tillbyggnad på den redan så fula tillbyggnaden.

Nyskapande? Harmoni med intilliggande byggnad? Tillåt oss skratta.
Nyskapande? Harmoni med intilliggande byggnad? Tillåt oss att skratta! Utan baksidor? Snarare utan framsidor.

Elding Oscarson Arkitekter AB startades av arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson. Vi har tidigare berättat hur detta arkitektkontor har låtit förstöra den vackra Gamla Kyrkogatan i Landskrona genom att smälla upp en steril sockerlåda i den väl anpassade och traditionella småstadsmiljön. Nu härjar de istället i Lund, som är nästa stad att snabbt förfulas.

Lådan i Landskrona. Häromåret förstörde Elding Oscarson den pittoreska Gamla Kyrkogatan.
Lådan i Landskrona. Häromåret förstörde Elding Oscarson Arkitekter AB den pittoreska Gamla Kyrkogatan med ett extremkubistiskt vitt stadsradhus.

Lund monterar ner alla museer som inte innehåller modernism
Under de senaste åren har vi sett Lunds universitet stänga ett par av sina finaste museer: Antikmuseet (med antika föremål i original och gipsavgjutningar av ett flertal förnäma antika skulpturer) och även det anrika Zoologiska museet (med alla sorters uppstoppade djur och skelett, varav flera unika exemplar). De vackra husen gav rättvisa åt de omfattande och ovärderliga samlingarna som tillgängliggjordes med särskild tanke på forskning, skolor och en  intresserad allmänhet. Istället för detta har man nu alltså valt att satsa stort på Skissernas museum, som är inriktat på modern konst och som påstås visa “det tidsbundna, tillfälliga och ofärdiga inom konsten” – en i och för sig intressant idé, men inriktningen mot det modernistiska har gett ett groteskt resultat, inte minst vad arkitekturen beträffar.

Genom den nya tillbyggnaden inkräktar museet ännu mer på parken på Helgonabacken som i alla tider har uppskattats av lundaborna, särskilt på våren. Parkens övriga inramning utgörs av Biskopshuset, Universitetsbiblioteket och de gamla lasarettsbyggnaderna. Från dessa äldre byggnader avviker det brutalistiska museet markant, med sin fläckiga råa betong och den kubistiska tillbyggnaden som består av sammanfogade rostiga plåtar med däremellan asymmetriskt placerade fönster. Man kan därför knappast påstå att arkitekterna på Elding Oscarson-kontoret är särskilt skickliga i att addera nya volymer till äldre miljöer, som Skissernas museums hemsida gör gällande. Deras rostiga plåtbarack är i samma stil som Domkyrkoforum, som nyligen uppfördes intill Lunds domkyrka, och kan alltså inte kallas nyskapande och innovativt heller.

Domkyrkoforum i Lund.

Går man in i Skissernas museum förvånas man över att den så uppmärksammade tillbyggnaden bara innehåller en entréhall och en restaurang. Högt i tak är det i entrén – tänk så många miljoner det har kostat!

Skissernas museum, entréhall

Sedan öppnar sig större och mindre salar med konst på skisstadiet. I ett av rummen får vi en inblick i Elding Oscarson-kontorets arbete. Ett bord med modeller av simpla lådor i olika varianter, åskådliggör med all önskvärd tydlighet vilka former dessa så kallade arkitekter anser vara de ideala för att klassas som “arkitektur”.

Kubistiska byggnadsmodeller på Skissernas museum

När det gäller den övriga “konsten” i Skissernas museum kan man bara konstatera att det är på tiden att det också startas ett allmänt KonstUppror. Någon som känner sig manad?

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Vi är som allra mest aktiva på Facebook:
Det här är länken till vår facebook-grupp

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

5 svar på ”Skissernas museum i Lund nomineras till Kasper Kalkon-priset 2017”

 1. – Making the Garden by Christopher Alexander February 2016: https://www.firstthings.com/article/2016/02/making-the-garden

  Etter å ha lest ferdig Alexanders essay i går kveld og hatt dette surrende rundt i drømmene og tankene i natt, er det deprimerende å våkne opp til denne virkeligheten. Disse arkitektene er virkelig redde for kunne få øye på selv det minste anstrøk av Guds tilstedeværelse, som vel Alexander benytter som en allegori for skjønnhet.

  Oslo gjør som Lund og flytter de aller fleste av byens museer vekk fra sine vakre museumsbygg og ned til deres modernistiske prestisjeprosjekt i Bjørvika: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oslo_Barcode_2014_12.JPG

  Husker ikke helt hvordan det gikk med Vikingskipsmuseet på Bygdøy? Det var lenge en diskusjon om disse skjøre skipene ville tåle en flytting til Bjørvika? Men de finner nok en løsning. Alt for modernismen. Får prøve å få tatt en tur til Vikingskipmuseet og Munchmuseet til sommeren, før våre nasjonalskatter fornedres i vår nasjons nye oljeglis mot Oslofjorden.

  Så slik forvaltet vi oljeformuen for kommende generasjoner, til å ødelegge vår nasjons hovedstad og vår nasjonale identitet. Trøsten får være at det ser ut til å kunne ha gått minst like ille hvis vi var forblitt i union med Sverige. Hvis da ikke oljeformuen istedenfor var blitt kanalisert til Stockholm, og Oslo blitt spart?

 2. En god nyhet denne morgenen også, boka til Ronny Spaans om “Kjøpesenterlandet” er endelig ute i butikkene!

  – Deler ut terningkast til norske bysentre: https://www.nrk.no/kultur/slakter-norske-bysentre-i-ny-bok-1.13349988

  Boka kan bestilles her: http://www.adlibris.com/no/bok/kjopesenterlandet-9788282651448

  Spaans kunne vært et godt intervjuobjekt for Arkitekturupproret. Hyggelig hvis dere kunne tenke litt på oss over kjølen også. Situasjonen her er svært dyster, og vi trenger litt drahjelp for å komme oss ut av hengemyra modernistene har kastet oss uti.

 3. Hoppas ni kan skilja på byggnaderna och verksamheten. Skissernas museum är ett av Lunds allra bästa museer och har massor av intressanta utställningar och bra verksamhet. Däremot är kanske inte de moderna tillbyggnaderna särskilt vackra vilket känns synd och som ett slöseri med pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.