Rösta fram fin-priset 2023 – utse 2022 års vackraste nyproduktion

Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram fin-priset 2023, dvs. att utse Sveriges vackraste nyproduktion 2022! Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnad någonsin (2020), Sveriges vackraste byggnad någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Som vanligt utser vi också i år Sveriges fulaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!

UPPDATERING 2023-03-13 Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Rösta fram fin-priset 2023 – utse 2022 års vackraste nyproduktion
Rösta fram fin-priset 2023 – utse 2022 års vackraste nyproduktion!

Det är sannerligen inte lätt att hitta vacker nyproduktion i Sverige. 2018 lyckades vi skrapa ihop tolv bidrag, 2019 hittade vi bara åtta, 2020 blev det tolv igen, 2021 blev det sexton bidrag, 2022 hittade vi hela 20 bidrag, men i år fann vi endast tolv. Dock känns det som att kvalitén på årets bidrag är högre än något tidigare år vilket känns otroligt kul. Omröstningen pågår ca en månad innan prisutdelningen på Kasper Kalkon-galan den 13 mars.

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

Arkitekturupprorets pris för fulaste nyproduktion?

Ni kan som vanligt också rösta om Sveriges fulaste nyproduktion (klicka för separat omröstning).

Missa inte prisutdelningen i Göteborg den 13 mars 2023

Måndagen den 13 mars 2023 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset samt en hyllning av de tre vackraste husen (brons, silver respektive gulddiplom) under Arkitekturupprorets tillställning på Hotell Eggers i Göteborg. Uppdatering 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Så här röstar du i fin-tävlingen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Sveriges vackraste nyproduktion 2023 – de nominerade

1. Lillgårdsskolan i Tungelsta

Stad: Tungelsta utanför Stockholm
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Beställare: Turbinen

Är Lillgårdsskolan i Tungelsta Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Lillgårdsskolan i Tungelsta Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Anders Bobert

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Brunnberg & Forshed har varit med i samtliga av våra fin-tävlingar. Som bäst har de kommit tvåa, men 2021 var de nära seger med det vackra nybygget Kv. Glädjen i Kungsbacka. Förra året tävlade de med Minnebergsskolan i Arvika, och i år nominerades de för en annan skola, nämligen Lillgårdsskolan i Tungelsta. De skriver: “Lillgårdsskolan i Tungelsta är nu invigd och full av liv och rörelse för barnen i årskurs 1 till 6. Skolan är gestaltad för att kännas trygg och vänlig och pryder sin plats mitt i den framväxande nya trädgårdsstaden Lillgården i Tungelsta. Vi har ritat skolan på uppdrag av Turbinen och Jensen Education driver verksamheten. Ett fint samarbete och vi är stolta över att äntligen se skolan full av barn. Byggnation av etapp 2 med högstadium pågår och beräknas stå färdig om ett år.” Kanske deltar högstadiets byggnad i nästa års tävling?

Är Lillgårdsskolan i Tungelsta Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Anders Bobert
Är Lillgårdsskolan i Tungelsta Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Anders Bobert

2. Ekmansgatan 5

Stad: Göteborg
Arkitekt: Albert Svensson & Inobi
Byggaktör: TB-gruppen

Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Kan man skriva historia genom att återuppliva historien? Det här bidraget är det levande beviset på att det går. Arkitekten Albert Svensson från Göteborg har tillsammans med Inobi och TB-gruppen skrivit historia i och med den nya kontors-och bostadsfastigheten på Ekmansgatan 5 i Lorensberg. Huset är uppfört i nyklassicistisk stil och är den första byggnaden på 100 år som byggts i denna stil i staden. Istället för att låta huset sticka ut lät arkitekterna det harmonisera med de andra vackra byggnaderna på den anrika gatan.

Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

Inobi beskriver på sin hemsida projektet på följande sätt: “Klassisk arkitektur handlar om ordning och harmoni, snarare än effekter och kontrast. I dag bygger vi högre och tätare än tidigare och därför blir det allt viktigare att skapa vackra gaturum. Nästan alla hus som byggs söker kontrastera mot sin omgivning, men på Ekmansgatan 5 valde vi istället att följa den klassiska arkitekturens proportioner och anpassa oss till grannskapet.”

Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

Arkitekt Albert Svensson är en klassiskt skolad arkitekt som ritat många vackra villor med snickarglädje och drömlika detaljer. Han är vid sidan av arkitektutbildningen på Chalmers och studier i klassisk arkitektur på Notre Dame även utbildad möbelsnickare och konstnär och har bland annat jobbat som byggnadssnickare. Albert har till och med intervjuats i Tidskriften Arkitektur av Claes Caldenby. Han sa i denna intervju att det som driver honom är att han vill lämna världen vackrare åt nästa generation. Ett mycket ädelt mål som vi bara kan applådera!

Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Ekmansgatan 5 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

3. Flora Steninge

Stad: Steninge Slottsby
Arkitekt: Peter Hallén
Byggaktör: Upgrade Development

Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Peter Hallén

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Förra året kom Steninge Slottsby på femte plats i vår skönhetstävling med Boosta Livings nyproducerade radhus. I år har vi återigen äran att få nominera denna lilla, men ack, så smakfulla by för fler fantastiska projekt. Först ut är arkitekten Peter Hallén som ritar idylliska villor och flerbostadshus kring Vättern och Mälaren. Hans senaste projekt Flora Steninge rymmer 34 vackra, modernt inredda lägenheter och en fasad att drömma om.

Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Peter Hallén

Steninge Slottsby skriver om projektet på sin hemsida: “Man har kombinerat det bästa från klassisk arkitektur, bullerbykänsla, tidstypiska färger och former samt framför allt bekvämligheter och miljömedvetenhet.”  Husen ligger dessutom på allra bästa läge i en sluttning ned mot stenladan, slottet och självaste Mälaren. Från balkongerna har man utsikt över allt detta. Vilken idyll!

Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Flora Steninge Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Peter Hallén

Vi är så glada att sådana här projekt faktiskt genomförs idag. Arkitekt Peter Hallén bevisar att flerbostadshus varken behöver vara fyrkantiga eller grå, och att det går att få in naturlig elegans och skönhet i vilken typ av byggnad som helst!

4. Det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott

Stad: Göteborg
Rekonstruktionsansvarig: Tech. Dr. Stefan Günther från Kungliga Konsthögskolan
Initiativtagare: Gunnebo Slott

 Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Kristofer Yffén

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Rekonstruktionen av Gunnebo Slotts gamla orangeri, som tog sin början år 2013, är förmodligen det mest ambitiösa hantverksprojektet under de senaste åren i Göteborgs historia. Det ursprungliga Orangeriet, som ritades på 1700-talet av Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, försummades på grund av konkurser efter beställaren John Halls död 1802 och fick till slut rivas. Ingen visste exakt var det ursprungliga orangeriet hade stått, men med hjälp av modern teknik och noggranna arkeologiska utgrävningar har man idag kunnat ta reda på detta och påbörja rekonstruktionen på exakt samma plats. Till sin hjälp hade hantverkarna bland annat c:a 20 ursprungliga ritningar av självaste Carl Wilhelm Carlberg. På sin hemsida beskriver Gunnebo Slott sitt projekt på följande sätt:

 Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Kristofer Yffén

“En viktig del i arbetet med att rekonstruera Gunnebo orangeri är att bevara kunskapen om kulturmiljövårdens hantverk och utbilda en ny generation av hantverkare. De myndigheter som förvaltar kulturarvet har uppmärksammat bristen på skickliga yrkespersoner inom traditionella byggnadshantverk, på såväl ett nationellt som internationellt plan. Gunnebo bedriver utbildningen vid orangeriet i samarbete med Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, hantverksskolor, konsulter, entreprenörer och myndigheter. Rekonstruktionen möjliggör praktik i de hantverk som används för återuppbyggnaden och är en satsning på unga hantverkare inom bland annat timring, finsnickeri, stuckatur, mureri och kakelugnsmakeri.”

 Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Kristofer Yffén

Vi i Arkitekturupproret är väldigt glada över att det finns krafter i samhället som förvaltar och återuppbygger vackra kulturhistoriska verk. I dagens byggnadsindustri som är helt och hållet baserat på prefabricerade material har hantverkaryrket i princip helt suddats ut. Det är hög tid att lyfta denna fantastiska arkitektoniska resurs och föra vidare kunskapen till kommande generationer. Funktion följer form!

 Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Kristofer Yffén

Om ni är intresserade av att se det här mästerverket i verkligheten håller slottet guidade turer i orangeriet varje lördag mellan kl. 13.00 och 14.00. Läs mer på deras hemsida!

5. Kvarteret Prästlyckan

Stad: Alingsås
Arkitekt: PE Arkitektur
Byggaktör: Tornstaden

Är Kvarteret Prästlyckan i Alingsås Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kvarteret Prästlyckan i Alingsås Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Kristofer Yffén

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Det här mysiga, småskaliga bostadsprojektet i Alingsås hjärta har nog charmat alla som gått förbi det. Tornstaden har utvecklat en huslänga med fasader i behagliga färger och vackert sluttande tak. På sin hemsida anger de att en viktig faktor har varit att husen skulle smälta in i den äldre bebyggelsen. Dessutom stämmer verkligheten till punkt och pricka överens med visionsbilderna. Inga fake views här, inte!

Vision vs. Verklighet. Är Kvarteret Prästlyckan Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Tornstaden

Alingsås var länge en fattig stad som inte hade råd att genomföra en rivningsvåg. Därför har de gamla trähusen i staden klarat sig förvånansvärt bra, till skillnad från grannen Göteborg där rivningshysterin fick förödande konsekvenser. Idag är Alingsås kommun såväl som invånarna stolta över den unika västsvenska trästaden och politikerna gör allt för att bevara dess charmiga karaktär. Ett fult nybygge i form av 7-våningslådor som planerades på kvarteret Prästlyckans nuvarande plats stoppades faktiskt av kommunstyrelsens vice ordförande Simon Waern. Länge leve engagerade politiker som lyssnar på folket!

Är Kvarteret Prästlyckan i Alingsås Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kvarteret Prästlyckan i Alingsås Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Tornstaden
Är Kvarteret Prästlyckan Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Tornstaden

6. Liseberg Grand Curiosa Hotel

Stad: Göteborg
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor
Byggaktör: Liseberg, NCC

Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Lisebergs gigantiska 100-års-jubileumsprojekt Grand Curiosa Hotel har nog alla hört talas om. Sveriges största nöjespark har sedan 2019 planerat detta jättebygge som slår upp portarna 2023 (fasaden stod dock klar redan 2022). Vid sidan av hotellet planeras även en vattenvärld. “Både hotellet och vattenvärlden kommer att få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget unika DNA”, kungjorde Liseberg på sin hemsida. Uppdraget innebar att hotellet skulle ritas i klassisk stil, och gick mycket förvånande till kändis-arkitekten Gert Wingårdh, som annars är känd för allt och lite till förutom att rita byggnader i äldre stilar. Vi på Arkitekturupproret uppmärksammade projektet tidigt på vår Facebooksida. Vi frågade oss om Gert Wingårdh nu efter nästan 9 års debatt med oss kanske tänkte öppna upp för äldre epokers arkitektur. Hur det blir med det återstår dock att se.

Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? (Bilden är en illustration.)

Fasaden är en kavalkad av alla möjliga sorters former och färger. Intrycket är lite diffust, som om arkitekten inte riktigt kunde bestämma sig för en helhet. Dessutom innehåller byggnaden ett element som tyvärr talar emot att Wingårdh på allvar skulle börja bygga klassiskt, nämligen en flygel i rostig plåt. Det är som om Gert Wingårdh verkligen ville provocera oavsett vad. Vi förstår inte hur Liseberg, som krävde ett traditionellt utseende för sitt hotell, kunde släppa igenom den här flygeln.

Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

Trots sina brister är byggnaden ett uppenbart framsteg för Wingårdhs Arkitektkontor. Vi väntar med spänning på den dag då Grand Curiosa Hotel äntligen öppnar upp för allmänheten. Förhoppningsvis vågar sig Wingårdhs på mer sådant här i framtiden.

Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

7. Kulturen 4

Stad: Lund
Arkitekt: Plan & Byggnadskonst i Lund
Byggaktör: Tora Olssons Stiftelse

Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Arkitekturupproret

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Mitt i Lunds historiska stadskärna har det uppförts flera vackra bostadshus med förankring i stadens historiska byggnadstradition. Kvarteret Kulturen är ett arkeologiskt intressant område och flera utgrävningar har utförts där. Husen är noggrant planerade och anpassade till den befintliga bebyggelsen, och projektet behövde godkännas av Länsstyrelsen. Husen rymmer såväl studentbostäder som seniorboende.

Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Arkitekturupproret

På platsen har det funnits en rivningslucka sedan 1990-talet då markägaren Håkan Olsson lät riva tre gatuhus från tidigt 1800-tal. Numera ägs marken av hans dotter Thora som har sett till så att nyproduktionen passar väl in bland Lunds vackra bebyggelse.

Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Arkitekturupproret

Vi är tacksamma att fina gamla Lund tar hand om sin unika stadskärna, särskilt eftersom mycket som byggs i staden i övrigt är så anskrämligt. Vi hoppas att Kulturen 4 kan utgöra ett gott exempel på vilken slags nybyggnation som gynnar en gammal stadskärna. Längst bort i bilden nedanför ser ni det rosa korsvirkeshus som är ett av Lunds mest avfotograferade. De nybyggda husen smälter som ni ser väl in med omkringliggande bebyggelse.

Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023?
Är Kulturen 4 i Lund Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Arkitekturupproret

8. Vallgatan 40

Stad: Göteborg

Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

När det gamla, slitna H&M-huset från 1800-talet på Vallgatan 40 i Göteborg fick rivas, stod det inte klart vad som skulle byggas istället. Vi har tyvärr sett många exempel på när gamla, kulturhistoriskt värdefulla byggnader ersätts med helt opassande fula lådor.

Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

På Vallgatan valde fastighetsägaren att istället göra en rekonstruktion och försköning av den gamla fasaden. Dessutom har fönstren och dörrarna på entréplan gjorts om, så att de nu är vackra bågar istället för den tidigare fyrkantiga ingången. Även fönstren på de andra våningarna har fått nya, fina, spröjsade glas. För övrigt är utformningen exakt som förut. Ett projekt som förtjänar all högaktning det kan få!

Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Vallgatan 40 i Göteborg Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

9. Borgmästareplatsens nya bostadshus

Stad: Kungsbacka
Arkitekt: PE Arkitekter
Fastighetsägare: Fred Fastigheter (Familjen Lundström)

Är Borgmästareplatsens nya hus i Kungsbacka Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen
Är Borgmästareplatsens nya hus i Kungsbacka Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Tro det eller ej, men detta fantastiskt smakfulla hus är helt nybyggt! Dessutom vann det Kungsbacka kommuns Arkitekturpris år 2022. Allmänheten fick rösta och motiveringen till nomineringen löd såhär:

“Norra förstadens 1920-tals klassicism har efterliknats i detta flerbostadshus på ett lågmält och välfungerande sätt. In mellan den kulturskyddade bebyggelsen har byggnaden hittat sin plats. Det är en väl avvägd storlek på byggnaden på platsen och i sitt sammanhang. Materialval och färgsättning är väl balanserat med områdets karaktär och byggnadens utformning. Det är ett fint exempel på byggnadskomplettering i ett äldre område i staden där detaljer och arkitekturhistoria fått ta plats i processen.” 

Är Borgmästareplatsens nya bostadshus i Kungsbacka Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: David Lundström
Är Borgmästareplatsens nya bostadshus i Kungsbacka Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: David Lundström

Det är så glädjande att se att sådana här projekt faktiskt prisas officiellt, även om det verkligen hör till ovanligheterna. Kanske kan denna vinst statuera ett gott exempel och visa att det är värt att bygga vackert? Vi gratulerar hjärtligt Familjen Lundström på Fred Fastigheter och PE Arkitekter till ett mycket värdefullt projekt. Kanske vinner de även ett pris i den här tävlingen?

Är Borgmästareplatsens nya bostadshus i Kungsbacka Sveriges vackraste nybygge 2023? Foto: David Lundström
´Foto: Mats Savolainen

10. Fjällbo Park

Stad: Utby, Göteborg
Arkitekt: Radar Arkitektur
Byggaktör: Egnahemsbolaget AB & Vestia Construction Group

Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Bert Leandersson
Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Bert Leandersson

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

I det idylliska familjeområdet Fjällbo Park i Utby har firman Radar Arkitektur på uppdrag av Egnahemsbolaget och Vesta Construction Group ritat 90 unikt vackra bostäder som anknyter till klassisk svensk byggnadstradition. Vi har tidigare uppmärksammat just denna arkitektfirma för en beundransvärd insats i samband med en fasadrekonstruktion som genomfördes på ett gammalt hus i Kvilleområdet i Göteborg:

Radar Arkitektur var med och återställde ett gammalt hus i Kville till sin forna glans.
Radar Arkitektur var med och återställde ett gammalt hus i Kville till sin forna glans.

Nu får vi istället se ett av deras egna projekt, som med rätta har fått sin plats i den här tävlingen. Det är inte ofta det byggs flerbostadshus av den här kvalitén idag. Vem skulle inte vilja flytta hit? Husen ligger om sommaren inbäddade i grönska och är dessutom omgivna av massa små kolonilotter där de boende kan odla själva.

Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Bert Leandersson
Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Radar Arkitektur

Fasaderna är av trä och anknyter därmed till svensk byggnadstradition, samtidigt som takens utformning för tankarna till nyklassicistiska stenhus.

Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Radar Arkitektur
Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Radar Arkitektur

De spröjsade fönstren ger en extra varm och hemtrevlig känsla. Färgvalet är elegant och milt. I sin helhet ett otroligt smakfullt projekt, vars likar vi önskar se mer av i framtiden!

Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Radar Arkitektur
Är Fjällbo parks nya bostadshus i Göteborg Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Radar Arkitektur

11. Vedbo

Stad: Eriksborg, Västerås
Arkitekt: E/S-A Arkitekter
Byggaktör: I Am Home & Rikshem

Är Vedbo i Västerås Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: John Eklund
Är Vedbo i Västerås Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: John Eklund

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

I stadsdelen Eriksborg, ungefär 5 km norr om Västerås, har byggbolaget I Am Home i samarbete med E/S-A Arkitekter och Rikshem utvecklat dessa moderna hyreshus vars utformning flörtar med äldre arkitekturepoker. I Am Home är härmed ett byggföretag som verkligen förtjänat sitt namn – dessa bostäder kommer nog att få många lyckliga hyresgäster att känna sig hemma. Västerås stadskärna är utan tvekan en av landets mest förstörda, liksom Gävle och Göteborg misshandlades staden brutalt under de rivningivrande arkitekternas och byggherrernas skräckvälde under 50-och 60-talen. Därför är det ett extra stort nöje att just i denna stad se ett projekt som föregår med gott exempel på alla sätt och vis.

Är Vedbo i Västerås Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: John Eklund
Är Vedbo i Västerås Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: John Eklund

12. Västergård

Stad: Steninge Slottsby
Arkitekt: Monsen Arkitekter
Byggaktör: Interoc & Nordsten Fastigheter

Är Västergård i Steninge Slottsby Sveriges vackraste nybygge 2023? Foton: Oliver Rågfelt

UPPDATERING 2023-03-13: Tävlingen är nu avslutad och det går inte längre att rösta. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2023.

Projektet Västergård i Steninge Slottsby är ett helt nytt bostadsområde, hur otroligt det än verkar. Monsen Arkitekter har tillsammans med Interoc & Nordsten Fastigheter skapat ren magi i byn där alla med hjärtan som bultar för naturlig skönhet och estetik så gärna vill bo. Projektet består av fyra fantastiskt vackra flerfamiljshus i klara färger, i ett av de allra finaste naturområdena.

Är Brf. Västergård Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Oliver Rågfelt
Är Västergård i Steninge Slottsby Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Oliver Rågfelt

Interoc skriver: I en vacker slottsmiljö med Mälaren inpå knuten byggs 48 välplanerade lägenheter i varierande storlekar varav flera av dem på vindsplan med charmiga takkupor. Västergård kommer vara beläget i tun 4 och bestå av fyra separata Patriciervillor. Hus som är klassiskt eleganta och kommer att ligga lugnt och rofyllt i området. Fokus har lagts på tak och proportionerna kring fönster vilket ger ett representativt men inte dominerande avtryck i området. Byggnadernas symmetri och klassiska design gör att husen kommer att vara attraktiva och stå sig väl över tid.”  Vi kan bara hålla med om det påståendet och hoppas att dessa hus står i många sekler framöver och skänker glädje till generation efter generation!

Är Brf. Västergård Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Oliver Rågfelt
Är Västergård i Steninge Slottsby Sveriges vackraste nyproduktion 2023? Foto: Oliver Rågfeldt

Gå nu in på länken och rösta på den byggnad Du tycker skall vinna årets skönhetspris! 

Tack till alla som hjälpt till att fota och skicka bilder.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

12 svar på ”Rösta fram fin-priset 2023 – utse 2022 års vackraste nyproduktion”

 1. Tycker att Ekmansgatan 5 är en riktigt fin byggnad. De ovala fönstren längst ner. Den fina lite gammaldags porten och de vackra utsmyckningarna. Riktigt fint

 2. Jag tycker 4. Det rekonstruerade Orangeriet vid Gunnebo Slott. Mycket vacker men ändå simpel på något sätt.

 3. Nr 5 Prästlyckan tycker jag är ett fint projekt. Även nr 7 Kulturen, tycker jag är fint. Båda är ”lagom”, dvs inte överdrivet detaljrika och inte för mycket direkt härmning av gamla hus. Prästlyckan förefaller dock vara ett större projekt och i en lite svårare omgivning, så jag tycker nog den ändå år bäst. Kulturen ligger ju i en mer tacksam omgivning.

  1. (Fixade rätt siffra i din kommentar.)

   Rösta via länken i inlägget. Att bara skriva här i kommentarsfältet gäller tyvärr inte som röst.

 4. Det blir så tydligt att det är viktigt att välja traditionella/kvalitativa material i detaljer som fönster, portar, färgtyp, etc.

  De hus i inlägget som har träfönster med riktig spröjs, ger ett mer genuint intryck än de som har stela aluminium- eller livlösa pvc-fönster med fejkspröjs.

  Känns som det ofta finns en okunnighet i hur mycket sådana materialval påverkar, och så väljer man pvc eller aluminium trots att det kanske inte hade varit dyrare med trä.

  Sen blir det också tydligt att det gäller att välja rätt leverantör av träfönster, finns allt för många tillverkare idag som tar genvägar och med dåliga detaljer.

  Som “Kulturen 4” som har fina träfönster, men där glasen är spröjsade med silikonkitt istället för linoljekitt, silikonkitt går inte måla vilket gör att det vita kittet lyser upp märkligt mot de gröna fönsterbågarna.

  Eller på det renoverade huset i Kville, där de nya träfönstren fått klumpig dubbel uppsättning av stora gångjärn, som dessutom inte är målade i fönsterfärgen utan lämnats i galvaniserat utförande.

  Finast fönster tycker H&M-huset på Vallgatan 40 har fått, de är mycket smäckra och ger ett genuint gammalt intryck.

 5. Är det här de vackraste ni hittar i Sverige så får en skämmas. Framförallt huset som Albert har ritat sticker ut som en fruktansvärd pastich.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.