Tre exempel på nya svenska småstadshus

Trots ett fantastiskt inhemskt arkitekturarv att hämta inspiration ifrån så domineras den svenska arkitektkåren av modernister som tycks tävla i att förstöra våra stadskärnor och gemensamma livsmiljö med sina utstickande och provocerande lådprojekt. Visst finns det lysande undantag men tyvärr inskränker sig de flesta klassiska projekt till privatbostäder i villamiljö. För att hitta några intressanta exempel får man ofta leta i de mindre städerna, där stoltheten över lokal och tidlös tradition tycks vara större än i storstäderna.

Nybyggt välanpassat trähus i historisk stadskärna.
Nybyggt trähus i historisk stadskärna på Västra gatan i Kungälv

I mindre städer finns exempel på nya hus som försöker passa in

Nyligen upptäckte Henrik Algotsson, Carl-Johan Colliander och arkitekt Albert Svensson från Arkitekturupproret ett nybyggt (2017) och ganska välanpassat trähus mitt i Kungälvs historiska stadskärna. Huset ligger på Västra gatan 52 och smälter in bland de gamla husen. Vid första anblick ser man knappt att det är nybyggt. Företaget bakom projektet heter Scandinavian Homes AB och finns i Lysekil.

Det nybyggda trähuset i Kungälv.
Nybyggda trähus i Kungälv

Även på innergården har man byggt ett nytt rödmålat trähus. Alla lägenheter såldes omgående, men Scandinavian Homes meddelar att ett liknande hus byggs i Mölndal i höst.

Bakom det nya gatuhuset finns också ett rött nybygge.
Bakom det nya huset mot gatan finns också ett rödmålat nybygge

Mer information finns här på Scandinavian Homes facebook-sida

Scandinavian Homes bygger klassiskt även i Lysekil

I Lysekil försöker Scandinavian Homes också att anpassa sina projekt när en äldre stadsmiljö ska kompletteras med ny bebyggelse. År 2010 köpte företaget ett lätt nedgånget köpmanshus med tillhörande tomt på Kungsgatan 21. Istället för att ansöka om rivningslov (många byggfirmor brukar skylla på bl.a. “sättningsskador” för att få riva gamla hus och bygga helt nytt på platsen) så renoverades huset genomgående. En trädgård skapades och fastigheten kompletterades med ett rödmålat flefamiljshus i trä som utseendemässigt vill harmonisera med omgivningen.

Det nybyggda trähuset i Lysekil passar in i sin omgivning.
Det nybyggda röda trähuset i Lysekil sticker upp men försöker passa in i sin omgivning

Det nya huset är enkelt men lokalt i sin karaktär.  Slutresultatet av projektet skulle kunna betcknas som både en historisk restaurering och en förtätning som även utgör en naturlig utveckling av stadsrummet. Gemensamt för många som verkar i klassisk tradition tycks vara att försöka hitta en lokal förankring. De uppskattar helt enkelt platsen de vill bygga på och att nybyggen ska försöka anknyta till de som bor och verkar där. De ritar och bygger bostäder för det lokala samhället och allmän trivsel, inte för att hyllas i arkitektkretsar eller göra sig märkvärdiga i mediasammanhang.

År 2017 går det utmärkt att bygga högre trähus.
Det går utmärkt att bygga nya lägenhetshus i trä även på 2010-talet
Här syns huset från den nedre gatan.
Här ovan är det gamla huset som har renoverats
Då terrängen sluttar ser huset ut så här från den övre gatan..
De nybyggda lägenheterna ligger i ett rött sluttningshus som ser ut så här från andra hållet
År 2017 går det utmärkt att bygga högre trähus.
Ibland kan det vara svårt att tro att ett nytt flerbostadshus kan se ut så här år 2017

Även i Varbergs vill man anpassa nyproduktionen

Fasaden är av tegel och huset vill gärna knyta an till de övriga husen längs Prästgatan i Varberg. Byggnaden ersätter en historisk träbyggnad som brann ner sju år innan det här nya huset stod klart. Går man nära så ser man att det är helt nytt med standarddetaljer och inredningen i lägenheterna är toppmodern. Ändå vill man med detta lyfta lite på hatten åt historien och inte bryta av alldeles för mycket mot den välanpassade lokala kontexten. Det är lite skillnad på detta och att försöka provocera genom att spränga in en modernistisk låda. Huset i Varberg är dessutom inspirerat av ett ännu äldre hus som stod på platsen innan det som brann för sju år sedan.

Harmonisk nyproduktion i Varberg.
Nyproduktion på Prästgatan i Varberg

Vi lånar här några rader från tidningen Hallands Nyheter:

Har folk stannat till och sagt något under byggtiden? Snickaren Tony Sjöberg skrattar åt min fråga.
– Skojar du? Ibland har det stått femton, tjugo personer inne på gården och tittat!
– Det har varit jätteroligt. Alla är positiva. “Det här måste ni få pris för”, säger de.

Thomas Gustafsson, Rikard Johansson, Jonas Björk och Tony Sjöberg från Tage & Söner är några av alla dem som varit inblandade i bygget. Också det vita huset i bakgrunden är nytt.
Thomas Gustafsson, Rikard Johansson, Jonas Björk och Tony Sjöberg från Tage & Söner är några av alla dem som varit inblandade i bygget. Det vita huset i bakgrunden är också nybyggt.

Läsarna har hört av sig till Hallands Nyheter och vill att tidningen följer upp historien om de här nybyggda husen. De gläds över att man även 2017 kan bygga så att det påminner om den gamla stilen så att husen smälter in i Varberg. Det var natten till söndagen den 7 mars 2010 som restaurang Phasa Thai totalförstördes i en brand. Sju lägenheter fick evakueras. Ingen skadades.

De nya husen ser t.om bättre ut än de som brann ner.
Efter restaurangbranden var man tvungen att riva den gamla träbyggnaden

Det är arkitekt Jan Askåsen som ritat huset i samarbete med Tage & Söners koncernchef Kenneth Andersson och stadsarkitekt Maria Söderlund.
– Det kostar lite mer pengar att göra så här men det är roligt ändå. Det är bra att man kan bevara lite gamla miljöer.
Varför ser inte fler byggen ut så här?
– Det kostar lite mer pengar att bygga på det här viset.
– Det tar mer tid när det inte är massproduktion. Det är jätteskillnad i hur lång tid det tar på ett sådant här ställe och ett bygge där du ska ha upp sjuttio köksinredningar som alla ser nästan likadana ut, förklarar Thomas Gustafsson från Tage & Söner, som visar oss runt.

Innergården på Prästgatan 28 har gammaldags charm med en nylagd stenmur.
På innergården på Prästgatan 28 har man också försökt bevara en gammaldags charm och även byggt upp en stenmur

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

4 svar på ”Tre exempel på nya svenska småstadshus”

  1. “Kostar litet mer”… tja, det är väl det enda många ser. Särskilt i dessa tider då folk oroar sig över det ständiga mantrat “vi har inte råd”. Borde vara obligatoriskt med fortsättningen “… eftersom hela byggindustrin är uppbyggd kring kalhygge och utvältning av en enda standardlösning som enda metod, inte på miljöanpassning med flexibel standard”. Frågan är hur det skulle bli med kostnaderna då.

    Så tillkommer ju nettot för psykisk ohälsa med arbetsbortfall, vårdåtgärder, stökiga barn som får låga betyg och så vidare.

  2. Så otroligt fint. Detta är vad man önskar sig idag istället för alla dessa hemska byggnader som nu byggs.

  3. Vackert. En sak som jag har funderat på mycket på senaste oavsett vad det handlar om arkitektur eller resten av samhället är följande. Om de bygger så fruktansvärt idag, sparar in på allt i samhället som heter välfärd. Trots att stanten skulle tjäna på att låna upp sig. Hur kommer våra framtida hus se ut?om man vid högkonjunktur bygger själ lösa lådor mitt ibland vackra områden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.