Retrotristess

När det nu ska byggas ett nytt miljonprogram med 700 000 nya lägenheter till 2025 så verkar inspirationen komma direkt från den mest misslyckade arkitektoniska perioden i mänsklighetens historia – 1945-1975. Idag är dessutom materialen ännu sjukare och av sämre kvalitet än de som byggdes in i det svenska miljonprogrammet för 40-50 år sedan. En ökänd period som fått hela generationer att må dåligt. Denna osunda förortstristess och segregerade utslagning vill man alltså på fullt allvar upprepa en gång till…

Brf Klockarbacken, Huddinge Centrum (Einar Mattsson, 2015/2016)

• Brf Klockarbacken, Huddinge Centrum, Stockholm. 1970-talet har återuppstått med brun-gul-vita höghus i förort. Det är inte någon vidare bra sak, har vi fått veta…

 

Kv Galamiddagen & Banketten, Sköndal (hyresvärd Newsec, 2017)

• Kv Galamiddagen & Banketten, Sköndal, Stockholm. 1950-talsinspirerade hyreshus med pulpettak och lite “skojiga” vita rutor slumpmässigt påhängda på fasaden som fått lite urblekt färgkladd här och där och ramas in av grå klossar på högkant i hörnen. Oskyddade skivhus-i-park skapade inte trivsel på femtiotalet men smutsgult och grått var i alla fall nyskapande då. För 70 år sedan.

 

Planerat höghus, Kanaludden, Härnösand

• I Härnösand planeras på bästa paradplats vid vattnet en överdimensionerad retrolåda, som i en insändare liknas vid ett “sovjetiskt sporthotell”. Eller kanske en pastisch på FN-skrapan i New York med lite färg på ena sidan.

 

Tändstickan, Göteborg (Skanska)

• Tändstickan är ett passande namn på något som ser ut som tändsticksaskar eller ett tändsticksbygge. Otroligt nog är det ett helt nybyggt miljonprogramskvarter i 1970-talsstil, som man har slagit ut ett “spännande” hål i för att minska lite på tristessen och monotonin. Det hjälpte ju verkligen.

 

Planerade parkhusen i Larsberg, Lidingö, Stockholm (JM)

• Parkhusen. Ungdomsbostäder i form av 1960-talslådor som ska smällas upp i Larsbergsparken, Lidingö. Fler ungdomsbostäder behövs, så det är ju bra. Här försöker man – för en gångs skull – att anpassa husens utseende efter de redan befintliga byggnaderna i området. Problemet är bara att dessa utgörs redan av äldre anskrämliga skivhus-i-park.

 

Rotflyet, Smedby-Rambodal (Hyresbostäder)

• Planerade Kv Rotflyet, Smedby-Rambodal, Norrköping. Här byggs hyresrätter, vilket behövs. Tyvärr blir även detta förortspunkthus i retrotristess.

 

Förskolan Ferdinand, Stockholm (Vera / Wallenstam, 2017)

• Tro det eller ej men detta är INTE ett parkeringshus i sunkig brutalism från 1975 utan ett nybyggt daghem! Som dessutom precis har nominerats till Årets Stockholmsbyggnad 2017..