Retrotristess

Att kopiera eller ta inspiration av något från tidigare epoker är fortfarande helt förbjudet i Sverige. Fast det gäller bara från epoker före 1930. Den funktionalistiska epoken går fortfarande bra att kopiera fritt, särskilt massproduktionepoken 1945-1975. Nu när man ska bygga ett nytt miljonprogram med 700 000 nya lägenheter till 2025 så är verkar man för förortsbebyggelse ofta hämta inspirationen från den mest misslyckade perioden i mänsklighetens historia. En period som fått hela generationer att må dåligt. Detta vill man nu återskapa en gång till?


Brf Klockarbacken, Huddinge Centrum, Stockholm. 1970-talet har återuppstått med brun-gul-vita höghus i förort. Det är inte en bra sak.

Brf Klockarbacken, Huddinge Centrum (Einar Mattsson, 2015/2016)

Kv Galamiddagen & Banketten, Sköndal, Stockholm. 50-talsinspirerade hyreshus med pulpettak och lite “skojiga” vita rutor slumpmässigt påhängda på fasaden, fula färgklickar här och där och grå klossar märkligt placerade i hörnen. Oskyddade skivhus-i-park skapade inte trivsel på 50-talet men smutsgult och grått var i alla fall nyskapande då. För 70 år sedan.

Kv Galamiddagen & Banketten, Sköndal (hyresvärd Newsec, 2017)

I Härnösand planeras på bästa paradplats vid vattnet en överdimensionerad retrolåda, som i en insändare liknas vid ett “sovjetiskt sporthotell”. Eller FN-skrapa med lite färg på ena sidan.

Planerat höghus, Kanaludden, Härnösand

Tändstickan, passande namn på något som ser ut som tändsticksaskar eller tändsticksbygge. Det här är otroligt nog ett helt nybyggt miljonprogramskvarter i 1970-talsstil som man gjort ett “spännande” hål i för att minska tristessen och monotonin. Det hjälpte verkligen.

Tändstickan, Göteborg (Skanska)

Parkhusen. Ungdomsbostäder i form av 60-talslådor i Larsbergsparken, Lidingö. Fler ungdomsbostäder behövs, så det är ju bra. Och här försöker man – för en gångs skull – anpassa husens utseende efter de redan befintliga byggnaderna i området. Problemet är bara att dessa utgörs av anskrämliga skivhus-i-park.

Planerade parkhusen i Larsberg, Lidingö, Stockholm (JM)

Planerade Kv Rotflyet, Smedby-Rambodal, Norrköping. Här byggs hyresrätter, vilket behövs. Tyvärr blir även detta förortspunkthus i retrotristess.

Rotflyet, Smedby-Rambodal (Hyresbostäder)