Att pimpa fula hus – kan en tråklåda bli vacker?

Ibland fungerar det bra att bygga om hemska modernistiska hus till någon annan stil som smälter in och som folk verkligen uppskattar att titta på. Många förfulande tråklådor har en symmetrisk grundform som är relativt enkel att pimpa till. I det här blogginlägget fyller vi på med exempel på pimpade byggnader, vilket verkar vara en trend som snabbt sprider sig över hela världen.

I Sverige finns tyvärr inte så många pimpade hus. Vi har hittills bara hittat några få att visa upp. Men om du hjälper till att sprida detta så kanske det blir populärt att pimpa tråklådor även här!

Först ett exempel på att den brutalistiska modernismens förfulande varuhus från sextiotalet faktiskt kan byggas om i en smäcker art deco-stil. Det har man nyligen gjort i staden Den Haag i Nederländerna.

I Sverige river och förfular vi frivilligt våra stadskärnor. Tyskarna gör precis tvärtom genom att återskapa ungefär hur det såg ut innan städerna bombades sönder under andra världskriget. Exemplet här nedan visar de senaste anpassningarna i staden Mainz.

 

Det bästa med släta lådor är att de lätt kan modifieras. En privatbostad i USA som mest liknade en bilverkstad är numera ett vackert blickfång i klassisk palatsstil.

Förvanskade gamla funkishus kan uppfattas som hålögda och slätstrukna. Med uppdelade fasader, spröjsade fönster och andra diskreta detaljarbeten är det ganska enkelt att pimpa upp dem. Nu ser det lilla huset i Berlin både fräscht och tidlöst ut.

I polska Kupno stod en historisk kyrka i förfall. Under den kommunistiska tiden ställde man dessutom dit en ful lådbyggnad längs ena väggen. Församlingen renoverade kyrkan men tog inte bort lådan utan pimpade upp den. Nu ser det ut som att lådan alltid har varit en del av den gamla kyrkan.

Efter 125 år i Montréal var det här hårt förvanskade stadsradhuset målat som en polkagris och dessutom hade någon sprayklottrat på väggen. Några kanadensiska arkitekter tyckte det var sorgligt och resultatet av detta talar för sig självt.

Vissa hus är så avvikande tråkiga att man inte ens vill veta när eller varför de byggdes. Den här misslyckade kåken i polska Łódź renoverades och pimpades upp till toppskick. 

 

Ryssarna i Kaliningrad upptäcker att staden var mycket finare innan de bombade sönder den på 1940-talet. Nu gör man försök att pimpa hela sovjetiska kvarter så att de ska påminna om när staden var tysk och hette Königsberg.

Muzeum Diecezjalne i Włocławek såg lite beiget ut och saknade en konkret fasad med tydlig framsida. Polackerna skäms verkligen inte för sig utan fixade allt detta och mycket mer därtill. 

I norska Stavanger återskapades delvis ett hörnhus i trä från 1878. Länge var huset så sjukligt vanställt att det sågs som en skamfläck för hela stan.

 

En av bilderna togs på huset innan det pimpades och en annan bild togs efter att pimpningen var klar. Du får själv gissa vilket. Huset nedan finns i Torun i Polen. 

Det här lilla kommunhuset i ungerska Maglód var så tråkigt att man röstade för att pimpa upp det. Borgmästaren är mycket nöjd med att han fortsättningsvis slipper skämmas inför invånarna.

Polishuset i polska Wrocław blev så ljust och fräscht att grannarna skäms för sin ljusskygga verksamhet, och vill också pimpa sina hus så fort som möjligt.

I Berlin renoveras och pimpas hus hela tiden och man lägger gärna till några extra våningar också. Här ett exempel från Schönwalder Straße.

Oval Cricket Pavillion i London hade från början inte någon tydlig entré utan bara en blå barackliknande påbyggnad, som ingen förstod hur den hade hamnat där. Cricket och vurmen för brittisk pampighet i kombination, ledde till beslutet att pimpa till en otippat ståtlig ingång som ingen var beredd på.

I Drammen stod en förvanskad huslänga och förföll och allt kändes så sorgligt. Efter lite norsk pimpning så känns allt plötsligt mer dejligt än någonsin.

Det invasiva Domus-varuhuset från sjuttiotalet med sin döda fasadlänga, delades upp i sektioner med nya fönster så att det numera passar lite bättre in i småstadsmiljön i Ulricehamn.

Wrocław har ännu mer att bjuda på av pimpade gamla hus. Polackerna vet precis hur man lägger till nya detaljer och utbyggnader som ändå ger intryck av att ha suttit där redan från början.

När delar av gatubilden i Den Haag i Nederländerna är kal och grå så fixar man till det med lite röd färg, nya fönster, ett riktigt tak och andra fina detaljer. Den här tidlösa nya fasaden skulle kunna passa in var som helst.

Här ser vi en trist betonglåda i London som har förvandlats till ett riktigt sagohus.

Nere till vänster ett typiskt fult hus i modernistisk stil på Haarlemmerdijk i Amsterdam. Till höger samma hus efter att det pimpades upp med trädetaljer och utsmyckades i jugend-stil.

I den polska staden Bydgoszcz var järnvägsstationen så ful att invånarna inte stod ut längre utan byggde om den till något som mer liknar ett palats.

Även i Buenos Aires pimpas slitna och igenbommade fasader, genom att öppna upp nya fräscha vattenhål och butiker som gör gatorna mer promenadvänliga.

Ett nyrenoverat och även pimpat hörnhus i polska Łódź.

Under sextiotalet gick en fasansfull rivningsvåg genom Sverige och nästan samtliga städskärnor raserades för att ge plats åt parkeringsgarage och Domus-varuhus. Nyköpingsborna fick sin hämnd på Domus redan under åttiotalet. Den stora parasiterande lådbyggnaden delades upp i sektioner med olika utseende för att underkasta sig harmoniska proportioner och den övriga bebyggelsen. 

En trist bakgata i polska Łódź pimpades om till ett mysigt promenadstråk.

Huset på Geyerstraße 14 i München behövde en rejäl ansiktslyftning. Simsalabim!

Från sunkig låda till fräsch skokartong, någonstans i Polen.

Omgestaltning av hus och återskapande av stuckfasad på Haydnstraße 3 i Leipzig.

I staden Den Helder i Nederländerna finns flera exempel på hur man kan pimpa upp tråkiga tegellådor till att bli murade mästerverk.

 

Från tungt och sjabbigt sjuttiotal till luftiga lameller, på Huitfeldts gate 19 i Oslo.

När man pimpar nästan ett helt kvarter kan det gå både rätt och fel i samma hörn och på samma gång. Den här gången hände det i Warszawa.

I München lyckades man såga upp fönster i de två meter tjocka väggarna på en betongbunker från andra världskriget, och förvandlade den till bostäder.

Åbenrå i Danmark är mestadels väldigt fint och mysigt, förutom ett och annat tråkbygge som behöver pimpas även där.

Edvard Mehr Perssons foto.

Från det tristaste trista till det enklaste enkla av stram klassicism. Tillbyggt, pimpat och klart på Bleibtreustraße i Berlin.

En brutalt bedrövlig fasad i Budapest revs och ersättes med en som bättre passar den berömda staden.

Please follow and like us:
Facebook
Instagram
YouTube
RSS

5 Replies to “Att pimpa fula hus – kan en tråklåda bli vacker?”

 1. Hej Sigvald,

  Även i Nyköping pimpades redan på 80-talet det fruktansvärt fula f.d. Domusvaruhuset. Resultatet är rätt imponerande. Jag kan skicka dig en före/efter-bild om du är intresserad.

  Mvh,

  Christian Palme

 2. Uppmuntrande exempel, men jag undrar också hur den nya versionerna ser ut inuti. Jag vet eller har hört att på många håll, där man har fått beröm för god återuppbyggnad efter andra världskriget, är det bara fasaderna som har byggts upp igen utanför ett brutalistiskt innandöme. Rena vilseledande skärmfasader alltså.

  Och vi får inte glömma dem som ska bo, arbeta eller vara kunder i husen. Inte bara i dem heller alla gånger. Jag erinrar mig en sådan skärmfasad i Münster i Tyskland, som råkade ha arkader över trottoaren, där det räckte att kliva in i dem för att kliva in i hela den fyrkantiga maskinpolerade sextiotalsmardröm som var husets verkliga identitet.

 3. Utsökta exempel. Det skulle vara mycket intressant att fördjupa sig i vad förändringsarbetet kostade, samt hur de genomfördes i praktiken, för att undersöka möjligheterna att i större skala genomföra sådana pimpningar även i Stockholm och Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *