av Stefan Olsson
Vilken byggnad skulle du vilja ha som granne? Vill du ha glas och betong? Eller vill du ha ett hus med smyckad fasad och valvbågar? Jag vet vad jag skulle välja.
Opinionsföretaget Yougov och arkitektfirman Adam Architecture har testat just denna fråga. Bilden nedan användes. Frågan löd:
“Please imagine a new building is planned to be built near where you live. Four different designs are proposed. Please look at the designs below. Which one would you most like to be built near you?”
Detta inlägg (först publicerat 2013) är lånat från debattören och politikern Stefan Olssons blogg “Fina och Fula Hus” och återpubliceras här med hans tillstånd.
77 procent av de svarande valde alternativen 2 och 3. 77 procent!
Det kan jämföras med alliansregeringen som i valet 2010 lyckades erövra regeringsmakten med 49 procent av rösterna, vilket är ett ganska bra resultat i en modern demokrati. 77 procent är vad man brukar kalla för en ”överväldigande majoritet”.
Ändå – och det är det som är det konstiga – är det alternativen 1 och 4 som har bäst chans att bli byggda. Det är dessa alternativ som arkitekterna hyllar och som ansvariga kommunalpolitiker säger ja till.
När de 77 procenten sedan frågar politikerna varför alla nya hus är så fula skruvar de på sig och börjar prata om att man inte får vara en ”bakåtsträvare”. Arkitekturen måste ju stå i överensstämmelse med sin samtid! Tänk om alla byggnader såg ut som de gjorde på 1800-talet!
Ytterst sällan, om ens någon gång, har jag hört ansvariga kommunala politiker tala om det faktum att det är en avgrundsdjup skillnad i smak mellan arkitektkåren och alla de som förväntas bo och verka i de byggnader det handlar om. Yougov och Adam Architecture är inte de enda som har upptäckt att det är på det här viset. Det finns dokumenterat tidigare också i Sverige (se länk till artikeln).
Själv tillhör jag de lyckligas skara som inte upplever det som obehagligt att bli kallad för bakåtsträvare. Det är ju ändå bara snack.
Faktum är att människor i allmänhet verkligen vill bo just i 1800-talshus. Och om alla nya hus som byggdes såg ut som husen gör i Stockholms innerstad så skulle folk få bo precis så just de vill bo.
Att hela Sverige därmed skulle svämma över av 1800-talshus och att inte en enda modernistisk byggnad skulle kunna synas är minst sagt osannolikt. Om det är någon hustyp som är väl representerad i alla städer i landet så är det modernistiska hus.
Själv bor jag i Uppsala. Hela stadens centrum revs på 60-talet och ersattes av modernistiska hus. Samma sak skedde med Stockholm och många andra städer.
Idag byggs inga hus i 1800-talsstil. Inga! Hus i 60-talsstil produceras dock på löpande band. Stort som smått. Allt följer samma stil.
Sanningen är också den att den stil som heter modernism och sägs vara modern är allt annat än just det. Den föddes på 20-talet. Hur kan man då hävda att den är modern? Arkitekturen är förmodligen den enda konstart som stannat av helt i sin intellektuella utveckling.
Stefan Olsson
Texten är tidigare publicerad på stefanolsson.nu
Fler blogginlägg med liknande tema
- Att göra plats för traditionell arkitektur
- Ny akademisk avhandling ifrågasätter arkitekters smak
- Studier pekar på enormt glapp mellan arkitekt och gemene man
Klicka här för att följa Arkitekturupproret på Facebook
Klicka här för att delta i diskussionerna i systergruppen Stoppa förfulningen av våra städer
Nummer 2. På andra plats nr 1 pga att den betäcka gångbanan.
Non-fractal structure suppresses the human scale!
– Fractals in the New Architecture: http://www.katarxis3.com/Salingaros-Fractals.htm
Ellers er arkader en av de seks kjerne-designelementene i Village Towns:
The Piscataquis Village Project incorporates Six Key Elements into its design code, resulting in the creation of a town unlike any other in the USA.
1. Small Plazas
2. Really Narrow Streets
3. Attached Buildings
In the Piscataquis Village Project, small plazas are linked together by a network of really narrow streets. The streets are bordered by attached buildings which front directly on, and shelter, the sidewalks. This configuration creates perimeter blocks with interior courtyards.
4. Arcaded Sidewalks
5. Interior Courtyards
6. Car Free
The Village is large enough and dense enough to contain a critical mass of population for an economy – small enough and compact enough to be conveniently walkable, allowing cars to be parked outside of it, around the edge. Simple!
http://www.piscataquisvillage.org/?page_id=57
Men dette kan allikevel ikke forsvare nr. 1, da undertrykkingen av den menneskelige skala her er massiv! Man kan egentlig ikke heller kalle dette for arkader, da alle designelementene til klassisk arkitektur er fjernet.
Är arkitektur ens en konstart längre?
För några årtionden sedan lär det inte ha funnits någon estetisk utbildning kvar på Arkitekturhögskolan, om jag minns rätt vad jag har hört. Allt ska ha varit bara ingenjörsmässigt, i namn av att skönheten skulle följa av “funktionen” (som vi ju vet inte tillgodoses särskilt bra den heller på det viset). Jag läste någon arkitekt som vittnade om att man kunde bli utexaminerad och anställd på arkitektkontor utan att ens ha hört talas om Vitruvius!
Så även i den mån de senare årtiondenas husbyggnad i Sverige har haft några konstnärliga försök i sig som inte har varit modernistiska (och det kunde de ju ha under 70- till 90-talen) har det bara varit klåperi, och det menar jag också att man lätt kan se på bland annat den valhänta proportioneringen (i stort och smått).
Hur är det med den estetiska skolningen idag?
Kan ni snälla komma med ett blogginlägg nån gång så man slipper se “2010-talets rysligaste rivning. Hur Fojab förstörde ett helt kvarter i Kristianstad.” som första grej på startsidan vecka efter vecka?