Tro det eller ej, detta är ett helt nybyggt svenskt korsvirkeshus

Nybyggt korsvirkeshus.
Nybyggt korsvirkeshus i Kävlinge, Skåne (KB2 Korsvirkeshus 2013)

Vill du diskutera detta inlägg så har det fått en egen tråd i vår Facebookgrupp: Klicka här 

Tro det eller ej, detta är ett helt nybyggt svenskt korsvirkeshus!

Se byggnadsåret på korsvirkeshuset ovanför. Strax ovanför dörren står det “Anno 2013”. Många av er trodde säkert att korsvirkeshantverket var utdött, men det finns faktiskt flera firmor som fortfarande producerar nya hus i korsvirke. Det skånska byggföretaget KB2 Korsvirkeshus blev kända i hela Sverige när det färdigställde en helt ny korsvirkeslänga i centrala Kävlinge 2013. Sydsvenskan skrev en artikel om byggnaden häromåret vilken kan läsas här. Efterfrågan på nya korsvirkeshus är stor på landsbygden i Skåne och längre ner i inlägget kan ni få se ytterligare några trevliga exempel.

Ett nytt korsvirkeshus under produktion.
Nya korsvirkeshuset under produktion

Nu kommer säkert våra modernistiska motståndare håna oss för att vi tycker att detta hantverk är vackert, men faktum är att i princip alla skånska städer plus Halmstad tidigare var korsvirkesstäder. Under rivningshysterin på 1960-talet förintades majoriteten av korsvirkeshusen i de historiska stadskärnorna. Ystad är ett undantag då där fortfarande finns några hundra hus kvar, men i de större skånska städerna +Halmstad revs de flesta.

Ett nytt korsvirkeshus under produktion
Nya korsvirkeshuset under produktion

Dagens nya korsvirkeshus är framförallt privatbostäder på landet, men vore det inte en arkitektoniskt utmaning att bygga igen vissa tomma rivningsluckor i Malmö, Helsingborg, Lund, Halmstad, Ystad och Kristianstad med byggnader som följer platsens tidigare tradition? Tänk er vad attraktivt det skulle vara att smälla upp ett nytt korsvirkeshus i flera våningar på någon gammal parkeringsplats/rivningstomt mellan två äldre byggnader. Ett rivningssår skulle läkas och huset skulle sälja som smör i solsken. Nedanför följer en bild på Holzmarkt i Hannover som visar att en modern stadskärna kan ha nybyggda högre korsvirkeshus med butiker i bottenplan. Det ger både en vacker och levande stadskärna.

Holzmarkt i Hannover som visar att en modern stadskärna kan ha moderna nybyggda högre korsvirkeshus med butiker i bottenplan. Det ger både en vacker och levande stadskärna.
Holzmarkt i Hannover visar att en modern stadskärna kan ha nybyggda högre korsvirkeshus med butiker i bottenplan. Det ger både en vacker och levande stadskärna

Fler bilder på nya korsvirkeshuset i Kävlinge:

Den nya byggnaden i Kävlinge tillsammans med den gamla korsvirkeslängan.
Den nya byggnaden tillsammans med den gamla korsvirkeslängan
Det nya korsvirkeshuset i Kävlinge sett från baksidan.
Det nya korsvirkeshuset sett från baksidan

KB2 Korsvirkeshus skriver på sin hemsida att korsvirkeshus lämnar ingen oberörd.

Den gedigna korsvirkestimran, hopfogad med trädymlingar. Massiva, synliga träbjälkar som håller upp de breda golvplanken. Murade innerväggar, ekgolv, öppen spis. Vasstak med vitputsad skorsten. Material av högsta kvalitet. Hus av tidlös skönhet som bara blir vackrare med åren. Ändå utan att göra avkall på modern komfort. Välisolerade väggar, låg energiförbrukning och all tänkbar teknik. Om man så önskar.

Fler exempel på KB2s nyproducerade korsvirkeshus:

Ett nybyggt hus i korsvirke.
Ett nybyggt hus i korsvirke
Ett nybyggt hus i korsvirke.
Ett nybyggt hus i korsvirke

På KB2 Korsvirkeshus hemsida finns mer information om korsvirkestekniken och vad företaget erbjuder. Någon som vill beställa?

“Korsvirkestekniken har sitt ursprung i det medeltida Europa med Danmark/Skåne+Halmstad som nordligaste utpost. Det är en virkesbesparande byggteknik och förekom därför mest i slättbygderna där byggnadsvirke var en bristvara. Konstruktionen består av fyrkantstimmer som fogas samman i ett bärande fackverk av korsande bjälkar, timran,  förstärkt med snedstyvor i hörnen. Facken fylldes sedan med lera eller lertegel och en skyddande kalkputs, efterhand användes bränt tegel. På taket lades halm eller vass som krävde en hög resning för avrinningens skull, med en takvinkel på 48-55°.

Denna byggteknik har bidragit till att ge den skånska längan sina typiska proportioner, en byggnadstyp som omisskännligt hör hemma i den skånska landskapsbilden. I dagens utbud av  nyproducerade villor saknas oftast en regional förankring. Det görs mer eller mindre lyckade försök att återskapa den skånska längan men nytillverkade korsvirkeshus hör till ovanligheten. Tills nu.

KB2 Korsvirkeshus har en bärande korsvirkesstomme, traditionellt hopfogad med tappar och trädymlingar. Moderna infästningar förekommer nästan enbart i takstolen. Trots detta så är det en effektiv byggteknik. Stomresning sker på ett par dagar, med tätt tak och vindtäta väggar inom en vecka. Därefter kan bygget fortgå skyddat från väder och vind. Total byggtid från stomresning till slutbesiktning är 3-4 månader, beroende på storlek och utformning.

Våra korsvirkeshus byggs i en kvalitet som är sällsynt idag. Vi använder gedigna, naturliga byggmaterial med beprövad och långsiktigt hållbar byggteknik. Miljövänliga och diffusionsöppna material ger ett mycket behagligt inomhusklimat, bra både för byggnad och för boende. Effektiva uppvärmningssystem ger låg energiförbrukning långt under Boverkets riktlinjer. Lågenergihus utan komplicerad och dyrbar teknik.

Husen kommer att finnas i ett antal olika storlekar och modeller. Våra kunder har stora möjligheter att påverka den slutliga utformningen, val av inredning och utrustning. Med eget arkitektkontor och egna hantverkare så kan vi anpassa husen helt efter tomtens förutsättningar och kundens personliga önskemål.”

Ytterligare några bilder på nybyggda korsvirkeshus hittade via Google. Tipsa gärna om fler exempel i kommentarerna.

Detta nya korsvirkeshus utnämndes till Sveriges vackraste nya villa år 2009 av tidningen "Vi i villa".
Detta nya korsvirkeshus utnämndes till Sveriges vackraste nya villa år 2009 av tidningen “Vi i villa”
Ett nybyggt korsvirkeshus fick årets arkitekturpris i Simrishamns kommun.
Ett nybyggt korsvirkeshus fick Simrishamns kommuns arkitekturpris häromåret . Det var byggmästaren Finn-Björn Pettersson som byggde nytt med gamla metoder och äldre material på Regeringsgatan, nära hamnen i Simrishamn. Han fick priset för att han byggt med historisk förankring, estetisk utformning och hantverksskicklighet.
Nytt korsvirkeshus i Döshult.
Nytt korsvirkeshus i Döshult
Nybyggt korsvirkeshus utanför Lund.
Nybyggt korsvirkeshus utanför Lund
Jakriborg utanför Lund har några nybyggda korsvirkeshus.
Jakriborg utanför Lund har några nybyggda korsvirkeshus
Stora Råby utanför Lund har flera nya hus uppbyggda enligt klassisk skånsk tradition, s.k. Skånelängor.
Stora Råby utanför Lund har flera nya hus uppbyggda enligt klassisk skånsk tradition, s.k. Skånelängor.

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?

Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

3 svar på ”Tro det eller ej, detta är ett helt nybyggt svenskt korsvirkeshus”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.