Ny svensk postmodernistisk byggnad i Kristianstad

Nyproduktion efter branden i Kristianstad.

Nyproduktion i gammal stil vid det nedbrunna kvarteret.
Allt som du ser i denna bild är nybyggt i gammal stil, men med en modern touch vid det nedbrunna kvarteret i Kristianstad.

Ny svensk postmodernistisk byggnad i Kristianstad

Vi publicerade tidigare i veckan ett blogginlägg med namnet Vad bör en stad göra när en kulturhistorisk byggnad skadas i en brand?. Ett helt kvarter förstördes vid storbranden intill Lilla torg i Kristianstad år 2005. Stora delar av kvarteret var så pass förstört att det inte fanns något att rädda. Därför blev det istället nyproduktion, men med syftet att harmonisera med omgivningen i gamla staden. Bilden visar den nya byggnaden med dess två runda torn. Detta bör vara Sveriges enda nybygge med runda torn under 2000-talet? Då nybyggnationen i Kristianstad blev så pass lyckad får den idag ett eget inlägg. Allt ser mycket trevligt ut förutom de modernistiska smala fönstergluggarna i tornet. Så blir det så klart när man väljer att anlita en modernistisk arkitekt för att rita något traditionellt. Självklart hade det blivit bättre om en klassiskt skolad arkitekt hade gjort ritningen, men detta är ändå en av de trevligaste nyproduktionerna i Sverige på 2000-talet. 

Ett helt kvarter i gamla staden förstördes vid branden i Kristianstad 2005.
Ett helt kvarter via lilla torg i gamla staden förstördes vid branden i Kristianstad 2005.

Markeringen nedanför visar hur två historiska fasader ut mot torget återskapades enligt sin gamla stil, men i övrigt valde staden nyproduktion i klassisk tradition. Modernisterna ville bygga något “nytt och spännande”, men för en gångs skull vann traditionalisterna och nybyggnationen blev enligt en postmodernistisk harmonisk stil som passar bra in i den historiska stadskärnan. Daniel Wimhed som är en av ledamöterna i Arkitekturupprorets  styrelse bor i Kristianstad och menar invånarna i Kristianstad menar att kvarteret idag t.om är vackrare än före branden. Ta en titt på bilderna nedanför och avgör själva.

De återuppbyggda fasaderna vid Lilla torg i Kristianstad.
De två återuppbyggda fasaderna samt den nya tornbyggnaden vid Lilla torg i Kristianstad.

De två fasaderna till höger återuppbyggdes, men hörnbyggnaden är helt nybyggd enligt klassisk tradition med en modern touch (postmodernism). Byggherre var “Byggnads AB Bröderna Persson” som är ett familjeägt fastighetsbolag i tredje generationen (http://brpersson.com/). Arkitekt var “Röing Arkitekter” (http://www.roing-ark.se/). Samtliga byggnader du ser på denna bild ligger på den plats som är längst till höger i översiktsbilden från branden längre upp. Nedanför följer en bild från Google Maps där kvarteret som förstördes är gulmarkerat.

Kvarteret som förstördes är gulmarkerat.
Kvarteret som förstördes är gulmarkerat.

Bilden här under visar hur det ser ut på andra sidan av kvarteret längs Tivoligatan där det också blev nyproduktion. Resultatet blev en harmonisk byggnad i gammal stil, men med en modern touch.

Nyproduktion på andra sidan av kvarteret.
Nyproduktion på andra sidan av kvarteret längs Tivoligatan.

Som ni ser innehåller den nya gula fasaden t.om ornament. Förutom denna byggnad, när fick vi senast se det i Sverige?

Fasaden ut mot Östra Storgatan
Den nya fasaden ut mot Östra Storgatan

Även fasaden ut mot Östra Storgatan innehåller ornament. Som ni ser har den också pelare. Detta får anses vara unikt i ett modernistiskt land. Jämför med bilden här under som visar hur den förra byggnaden såg ut..

 

Här syns den del av kvarteret som inte gick att rädda.
Här syns den del av kvarteret som inte gick att rädda.

 

Som ni ser var den totalförstörda delen av kvarteret en våning lägre och fasaden ganska monoton.  Den nya byggnaden blev ett lyft för kvarteret, eller vad anser ni? Jämför med bilden ovanför.

 

Fasaden ut mot lilla torg.
Fasaden ut mot lilla torg.

Här ser ni den nya byggnaden ut mot Lilla torg. De två fasaderna som följer därefter rekonstruerades enligt sin förlaga då de till stor del förstördes efter branden.

 

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.