Vacker nybyggnation i Tjeckien (Karlovy Vary/Karlsbad)

Vacker nybyggnation i Karlovy Vary (Tjeckien)

Vacker nyproduktion i Karlovy Vary (Tjeckien)
Vacker nyproduktion i Karlovy Vary (Tjeckien)

Går det att bygga lika vackert som man gjorde för hundra år sedan?
Byggnaden här ovanför blev färdig år 2010 i den tjeckiska staden Karlovy Vary (Karlsbad). Arkitektfirma och byggherre är tjeckiska Baustav. Byggnaden som egentligen är en enda sammanhängande huskropp utnämndes till årets nya byggnad i Karlovy Vary år 2011. Här under följer ytterligare några bilder från projektet.

Vacker nyproduktion i Karlovy Vary (Tjeckien)
Vacker nyproduktion i Karlovy Vary (Tjeckien)

Gå inte på modernisternas argument
Modernisterna hävdar gång på gång att det inte går att bygga byggnader enligt klassisk tradition i Sverige och de skyller nästan alltid på kostnader. Vacker arkitektur behöver inte vara mer komplicerad än avlådifiering genom att byggnaderna utrustas med runda hörn, sadeltak, markerade fönster och användandet av olika färger. Blir det inte för dyrt att bygga i klassisk tradition? Det beror på hur man gör det. Vill man använda solida material och traditionella hantverkstekniker kan det kosta mer i själva byggprocessen. Dessa kräver dock mindre underhåll vilket blir billigare i längden och mer hållbart ur miljömässig synvinkel. Att bygga vackert, tidlöst och gediget är också mer socialt hållbart. Hus som uppskattas av de boende kan bevaras i århundraden och få nya funktioner istället för att rivas. De betingar ofta ett högre andrahandsvärde, lockar turister och påverkar vårt välbefinnande till det bättre.

Samtliga nya byggnader har butiker i bottenplan.
Samtliga nya byggnader har butiker i bottenplan.

Modernt, men inte modernistiskt
Vi vill lära våra över 20 000 medlemmar att modern arkitektur och modernistisk arkitektur inte har något med varandra att göra utan att det handlar om en genial snyltning på ordet “modern”. Genom att kalla all annan arkitektur för bakåtsträvande har modernistisk arkitektur kunnat regera i nära 100 år trots att bäst-före-datumet gått ut för länge sedan. Nya arkitekturstilar som flörtar med det traditionella är framtiden.

Byggnaderna passar oerhört bra in bakom den gamla teatern.
Byggnaderna passar oerhört bra in bakom den gamla teatern.

Om det går i andra länder så går det lika bra i Sverige
Vi motbevisar modernisterna gång på gång att det inte är en fråga om kostnad. Många av de överdimensionerade nymodernistiska skrytbyggen som sedan något årtionde förstör våra städers silhuetter har kostat hundratals miljoner att bygga. Hade arkitekterna och byggherrarna satsat på att bygga mer traditionellt hade man fått mycket estetisk, hantverksmässig och materialmässig kvalitet för samma summor. Att ny svensk arkitektur alltid blir ful handlar istället om ideologi och en urusel arkitektutbildning. I Sverige finns det ett smakmonopol och om du försöker bygga byggnader som efterliknar forna tiders arkitektur blir du genast utmobbad och utfryst av arkitektkåren. Om du som arkitekt klagar på den sedan 1960-talet rådande lådmodernistiska stilen riskerar du dessutom att få ett argt brev i brevlådan från branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Detta har arkitekter som är medlemmar i Arkitekturupproret vittnat om.

Byggnadernas baksida har en utsökt balkong.
Byggnadernas baksida har en utsökt balkong.

Det går att bygga så som man gjorde förr – bildbevis
Se våra bilder på vacker nyproduktion från länder som Tyskland, Frankrike, Polen, Ryssland, Nederländerna och Storbritannien. Klicka på kategorin “Vacker nyproduktion” i den högra menyn så får du fram 45 exempel på byggnader från andra länder som visar att ingenting är omöjligt.

Rund arkitektur, omöjlig i Sverige, men möjlig i alla andra länder.
Mjukt rundad silhuett och dekorativa detaljer – omöjligt i Sverige, men möjligt i alla andra länder.

Här under följer ytterligare några byggnader som har byggts av arkitektfirman Baustav.

Dessa vackra nya lägenheter färdigställdes år 2016 i Karlovy Vary.
Dessa vackra nya lägenheter färdigställdes år 2016 i Karlovy Vary.
Zámecký vrch (Castle Hill) blev färdigt år 2008 i Karlovy Vary.
Zámecký vrch (Castle Hill) blev färdigt år 2008 i centrala Karlovy Vary.
Flera nya lägenheter i Karlovy Vary. Färdiga år 2011.
Fler nya lägenheter i Karlovy Vary. Färdiga år 2011.
Flera nya lägenheter i Karlovy Vary. Färdiga år 2011
Fler nya lägenheter i Karlovy Vary. Färdiga år 2011.

 

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

2 svar på ”Vacker nybyggnation i Tjeckien (Karlovy Vary/Karlsbad)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.