Den 13 november 2017 revs det vackra gatuhuset från 1800-talet i den välbevarade och nästan heliga “Kulturkvadranten” i Lunds historiska stadskärna. Även det vackra gårdshuset bakom gick samma öde till mötes två dagar senare.
Fastighetsägaren Reform Arkitekter har låtit fastigheten förfalla under 6 år genom läckande hål i taket. Syftet var självklart som vanligt att invänta ett så pass dåligt skick att fastigheten kunde rivas och därefter ersättas av något större (och fulare?). 1960-talet har återkommit till Lund, men låt oss aldrig glömma denna rivning. Byggnaderna må ha varit små, men de färgglada gatuhusen i gamla stan i Lund tillhör dess själ och bör bevaras. Rivningsbeslutet fattades i december 2016. Det var bara Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som reserverade sig. Byggnaderna låg på Magle Lilla Kyrkogata 12 i Lund.
Se även artikel i Sydsvenskan (Premiumprenumeration krävs): https://www.sydsvenskan.se/2017-11-14/rivning-av-enkelt-gathus-river-upp-kanslor
Ny rivningsvåg i Lund?
I Facebookgruppen “Du vet att du är ifrån Lund om…” publicerades följande bild i samband med rivningen. Den visar att den enligt myten välbevarade Lund kanske inte är så välbevarad som ryktet påstår.
I samband med rivningen blossade en debatt mot förstörelsen av Lunds historiska stadskärna upp i Facebookgruppen “Du vet att du är ifrån Lund om…”. Genom denna debatt blev vi också påminda om att ytterligare en 1800-talsbyggnad faktiskt revs år 2010. Ett vackert och välbevarat korsvirkeshus fick stryka med för att det smakmonopol som styr i Lund skulle få bygga den modernistiska klumpen som går under namnet Domkyrkoforum, men av Lundaborna kallas för “Domkyrkofulum” eller domkyrkoparasiten. Byggnaden är så ful att vi vill skona våra läsare genom att inte visa någon bild på den i detta inlägg. I samband med diskussionen i Facebookgruppen gick politikern Jörgen Jörgensen som anvarade för rivningen 2010 ut och erkände nidningsdådet. Erkännandet publiceras nedanför.
Artikel inför rivningen som inte ens stadsantikvarien försökte stoppa:
Spansk arkitekt tar strid om gårdshus