Låt inte Åhléns i Malmö bli en missad chans

Påbyggnader av befintliga hus i centrala lägen har ju varit populärt ett antal år i och med dagens vilja till förtätning. Nu är det aktuellt även i Gamla staden i Malmö. Åhlénshuset på Södergatan/Per Weijersgatan har länge varit en av de mest utskällda byggnaderna från 1960-talet, en betonglåda på två våningar som tar upp kvarterets hela södra sida. Förtätning/påbyggnad skulle här kunna utgöra ett unikt tillfälle till stadsläkning. Men istället talar det mesta just nu för att den gamla betonglådan byggs på med en lika ful låda.

Så här ser byggnaden ut idag mot Södergatan. Denna del av fasaden har byggts om tidigare vid ett par tillfällen.

Fastighetsägaren Barings Real Estate har gett Wingårds arkitekter uppdraget att rita påbyggnaden.

Rendering från tidigare i år.
Åhlénshuset längs med Per Weijersgatan. Även ut mot Södergatan såg fasaden ut så här fram till omkring 1990.
Samma vy som ovan innan 1960-talet.
Byggnaden på Södergatan innan 1960-talet.
Nybyggt plåthus ritat av Wingårdhs. Mitt bland hus från förra sekelskiftet i Göteborg. Det är troligen något i den här stilen som vi kan förvänta oss.
Ett bättre alternativ för Per Weijersgatan. Nybyggt i Berlin 2012 och ritat av Patzchke & Partner Architekten. Byggnaderna skulle lätt kunna modifieras för butikslokaler i bottenplanet.
Ett bättre alternativ för hörnan Södergtan/Per Weijersgatan. Nybyggt 2007 i Berlin och ritat av Thomas Müller/Van Reimann Architekten. Även här är det lätt att modifiera byggnaden så att man får butikslokaler i bottenplanet.

De sista två bilderna visar att det finns alternativ till “låda på låda” och plåthus. Förtäta gärna Åhlénstomten från två till 5 eller 6 våningar. Eventuellt kan stommen i den befintliga betonglådan återanvändas om det finns någon fördel med det. Men, låt inte detta bli en missad chans att göra något åt ett av 1960-talets misstag. Tänk om, och låt Patzchke & Partner eller Thomas Müller/Van Reimann rita de nya byggnaderna.

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Låt inte Åhléns i Malmö bli en missad chans”

  1. Eller hur blir det om man återuppbygger något i stil med de tidigare husen? En del av husen var tydligen rätt höga. Men även om det inte skulle bli någon nettoförtätning skulle det kunna bli en början till erkännande av efterkrigstidens stora stadsbyggnadsmässiga misstag och mer av stadsläkning än bara någon “Gründerzeit”-inspirerad koloss som kan passa bättre i en sekelskiftes-stenstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.