Sagolik nyproduktion i Dallas

När man tittar på alla grå nybyggen i vårt land är det lätt att bli deppig och förlora hoppet om nyproduktion som faktiskt förskönar snarare än förfular. Vi behöver därför vända blicken utanför landets gränser för att påminna oss om vad mänskligheten faktiskt fortfarande är kapabel till. Detta är Old Parkland Business Park i Dallas, USA. Bygget blev klart 2016.

Old Parkland Business Park stod klart 2016 i Dallas, USA
En av skisserna som gjordes under planeringen av bygget

Ett område som bidrar till platsens själ
Harlan Crow som varit en viktig drivkraft bakom projektet menar att det kommer vara en av de platserna i staden som bidrar till dess själ. Projektet kännetecknas också av mycket hög kvalitet vilket gör att det kommer stå kvar under en väldigt lång tid.

Under byggnation

Vad kostar det?
Byggnaderna är en del av ett större projekt och just dessa riktar sig till företag. Hyrorna är högre än genomsnittet – 40-50$/kvadratmeter vilket kan jämföras med 30$/kvadratmeter som är den genomsnittliga hyran för ett kontor i utkanten av Dallas. Detta beror delvis på att man under byggets gång har tagit flera beslut som inte är försvarbara ur ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv – till exempel har man byggt en underjordisk parkering och flera mindre byggnader. Trots att byggkostnaderna ligger på flera hundra miljoner svenska kronor så räknar man dock med att gå plus och att projektet kommer bli mycket värdefullt i slutändan.

Det färdiga bygget sett från marknivå

Vann arkitekturpris med en floskelfri nominering
Eftersom vi har så få vackra och högkvalitativa nyproduktioner i Sverige behöver jurymedlemmarna ofta fylla motiveringarna med floskler när de ska förklara varför en specifik byggnad blivit nominerad. När detta projekt 2016 vann APA Award for Excellence in Design and Manufacturing behövdes dock inga floskler. Juryn kunde istället sakligt berätta om  byggnadens detaljrikedom, de unika lösningarna där man använt modern teknologi för att skapa klassisk design och om hur bygget bidrar till att ge hantverkskunnandet en större plats inom den moderna arkitekturen. I nomineringen använde juryn även ord som vacker, ett ord som är tabu inom den svenska arkitektkåren.

Att detta projekt får priser är inte svårt att förstå

Det blir lätt bisarrt när man jämför med de kantiga och fantasilösa byggnader som hyllas och prisas i Sverige. Här är Studio 1, som vann Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris samma år…

Kasper Salin-vinnaren 2016, Studio 1, Göteborg (foto: Ulf Celander)
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

7 svar på ”Sagolik nyproduktion i Dallas”

 1. Ja, när ser vi det i en svensk förort? En “köp-Zwinger”, apropå det berömda barockkomplexet i Dresden som det här möjligen har hämtat inspiration från. (“Zwinger” betyder “tvingare”, så det kan ju också vara ett passande namn på ett köpcentrum. Från början betecknade termen en trång gång framför ingången till en borg, som skulle tvinga ihop angripare så att de var försvarslösa när man dränkte dem i pilar, kokande beck och liknande.)

  Får fundera över om jag tycker den arkitektoniska kvaliteten är som den skulle ha varit på den georgianska tid som tycks vara en annan inspiration, men om interiören liknar utsidan skulle den även vid låg kvalitet ha en helt annan verkan på mina stressnivåer än (nästan?) vad som helst som ritas i Sverige idag.

 2. (glömde lägga till:) … det är ju det där med att det kan ta några generationer att återknyta kontakten med en så länge förbjuden tradition och börja kunna bli stilistiskt nyskapande igen. Under tiden får man kanske nöja sig med pastischer på Pöppelmann och Hårleman istället för på Corbusier och Asplund. Kanske kan man närma sig de förra, försummade, källorna med en viss fräschhet som uppenbarligen är svår att uppbringa med de senare. Annars får man väl ersätta både slentrianfunkis och första generationens efter-funkis med något vackrare, när man väl har lärt sig det.

  Litet som med det gamla östblocket förresten, det där att det kan ta sin tid att finna tillbaka till rötter och vatten.

 3. Ja det är verkligen detaljrik arkitektur men inte desto mindre ful och oharmonisk Ett bra exempel på stillös retroarkitektur som endast platsar på Disney World och andra liknande låtsaspkatser. Kombinationen av den runda kupolformen och den Parthenon liknande tillbyggnaden för tankarna till en en ishockeymålvakts ansiktsmask. Originellt. Nyskapande och smaklöst. Tre önskningar i ett och samma paket.

 4. Nej, arkitekturhistorien kommer det inte att gå till. Men hur många av våra stillösa sterilt arroganta funkispastischer kommer det då? Eller av vår vanliga sorts köptempel som inte ens är arkitektur överhuvud taget, bara glasväggar och betongdäck, fast de dominerar sin omgivning?

  Annat än som hälsofaror (stressnivåer, brottslighet och sådant)?

 5. Rund kupol och kolonnportik (med hur många förebilder som helst utöver Parthenon) finns förresten på Pantheon i Rom och var och varannan större klassicistisk kyrka. När man ändå dyrkar Mammon kan man väl lika bra vara ärlig med det – och litet omodernt snäll mot folks stressnivåer på köpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.