En stad lika vacker som ny

Utanför Guatemala City har en helt ny stad växt fram. Staden, som fått namnet Cayalá, stod klar så sent som 2012. Bakom projektet står bland annat arkitekten Léon Krier och han har hämtat inspiration från såväl spansk arkitektur som mayansk ornamentik. 

Cayalá ligger alltså strax utanför Guatemalas huvudstad, Guatemala City. Den nybyggda staden är en del av en större global trend där skönheten återigen har börjat spela en allt större roll. Genom att hämta inspiration från såväl spansk arkitektur som mayansk ornamentik har man dessutom syftat till att skapa en känsla av att platsen är unik. När man är där ska det kännas som att man inte kunde vara någon annanstans i världen. Staden är öppen för alla att besöka och invånarna i den nya staden utgörs av människor med blandade inkomster.

Staden i kvällsljus.

stadens hemsida kan man uppleva Cayalá såväl via såväl ett filmklipp som via en 360-gradersvideo.

Ciudad Cayalá, som är namnet på stadens Facebooksida, har redan fått över 273 000(!) gillningar på och har på kort tid blivit en av de mest populära turistmålen i hela Guatemala. Det kan vara något att fundera på för svenska politiker. Kanske finns det bättre sätt att skapa uppmärksamhet än att uppföra anonyma höghus här och var och kalla dem för “landmärken”?

Fler blogginlägg med liknande tema

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

6 svar på ”En stad lika vacker som ny”

 1. Underbart vackert! Älskar Cayala!
  Undrar bara om businesscentrumet Paseo Cayala, som har allting, också bostäder, inte bara affärer, restauranger o.dyl., i gångavstånd, verkligen är ett öppet ställe för alla. Nyhetsbyrån AP är källan till artikeln i många publikationer (The Guardian, Adventures Guatemala osv), som säger att Paseo Cayala är en “gated city” “all within a ring of white stucco walls”. Endast David Brussat in Architecture Here and There har vederlagt det påståendet.

  1. Jag utgick här från den artikel som hade det senaste publiceringsdatumet, då den dessutom hade påstått samma sak men sedan ändrat sig efter att ha blivit rättad. En person som bor i Guatemala City skrev även i vår tråd om detta och bekräftade att området är öppet för alla. Det verkar som att landägaren hade en tanke om en mur från början men att detta stoppades av arkitekterna.

 2. Hej!
  Intressant läsning. Jag besökte Cayala när jag var i Guatemala city förra året. Det är verkligen fascinerande. Att det är öppet för alla är teoretiskt sett sant. Du kan komma och gå precis som du vill, det är i princip öppet. Däremot är gatorna byggda så att det bara finns ett fåtal ingångar, vilket gör dem lättövervakade för de vakter som bevakar gatorna. Däremot skulle jag inte säga att det är boende med blandade inkomster. Allt är förstås relativt, men i landet är det bara någon promille som ens kan drömma om att ha råd att bo där.

 3. Jag har varit i Cayala vid två olika tillfällen. Det är inte per definition en “gated community” utan populärt ställe för överklass och övre medelklass att festa, och äta på några av de resturanger och barer som finns. Det känns mer som ett business & resturang område med lite exklusiv shopping. Kom ihåg att Guatemala är 90 procent jätte fattiga och de är de välbärgade som är där. Det finns vakter som antagligen skulle köra iväg de som de inte tycker passar in. Jag upplevde inte att det fanns många som faktiskt bodde där.

  Att “människor med blandade inkomster” skulle bo där stämmer inte. Bor några där så är det de rika 10 procent, de fattiga där är isåfall maids osv som bor i rummet vid köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.