Trots 98% negativa omdömen – Solna förvanskar klassisk miljö

Byggnadsminnesförklarade Stallmästaregården, med anor från 1600-talet, ska få en modernistisk tillbyggnad med plåtfasad. Solna har beslutat att gå vidare med planerna trots att de bryter mot lagen och att över 98% av alla utlåtanden varit negativa till förslaget. 

Solna stads miljö- och byggnadsförvaltning beslutade den 24 november 2021 att detaljplanen för att bygga ut Stallmästaregården, vars värdshus har anor sedan 1600-talet, har godkänts. Planerna är att området ska moderniseras med en konferens- och hotellanläggning för att verksamheten skall fortsatt kunna bedrivas.

Nytillskottet är alltså den gröna byggnaden som presenteras på Solnas stads hemsida.

Utbyggnaden är ritad av Wingårdh arkitektkontor.

Stallmästaregården är byggnadsminnesförklarad och får enligt lag inte förvanskas så att den mister sin karaktär.

I granskningsutlåtandet framgår det dessutom att kritik har rests av såväl privatpersoner som samfund och föreningar mot nybyggnationen, där bl.a “102 stycken privatpersoner har inkommit med yttranden, varav två är positiva och 100 negativa till planförslaget”. Det rör sig alltså om drygt 98% negativa yttranden från boende i närområde, i Stockholms stad och även på annan ort.

Ett par av yttrandena från privatpersoner följer nedan;

”ES anser att i en så vacker klassisk miljö borde det byggas något som passar in bättre. Den nya byggnaden blir, enligt ES, ett sår för ögat. Att något sticker ut är inte alltid bra, menar ES. Skickliga arkitekter borde kunna rita byggnader och miljöer som människor trivs i, som harmoniserar med sin omgivning, skriver ES.”

”DS anser att byggnaden är missanpassad till den så annars så vackra miljön. DS föreslår att arkitekten/arkitektbyrån byts till någon som bättre kan anpassa byggnader efter miljön. DS tror och hoppas att många kritiska yttranden inkommit mot förslaget. Att införa denna skapelse i den i övrigt vackra miljön kommer, enligt DS, att skapa ilska och missnöje inte bara på kort sikt, utan så länge den står tillsammans med de övriga kulturrika husen och skapar en disharmonisk stämning. Vid utbyggnationer måste tillbyggnader harmonisera med miljön, skriver DS, som anser att förslaget är ett hån mot Solnabor och andra som värnar om en symmetrisk, trevlig och tilltalande miljö.”

Stallmästaregården idag
Stallmästaregården med Wingårdhs nya plåtbyggnad.

Solna stad låter sig inte påverkas av den överväldigande kritiken och slår istället dövörat till och ger följande svar på kritiken (se punkt 4 i granskningsutlåtandet, ”Samlade kommentarer till övriga/privatpersoner”);

”Avseende arkitektonisk stil och utformning, så är Solna stads uppfattning att ännu en historiserande byggnad, lika i material, färg och form inte skulle utgöra ett lika positivt tillskott för platsen som det aktuella förslaget. I den antikvariska konsekvensanalysen bedöms också, utifrån nuvarande bebyggelse- och detaljplaneförslag: ”Utformningen har en hög arkitektonisk och estetisk kvalitet; ett värdigt tillägg som en ny årsring i kulturmiljön.”

Solna stad svarar även på kritiken med:

”Stallmästaregården har länge haft ett stort behov av att effektivisera sin verksamhet. En stor del av de lokaler som idag används uppfyller inte dagens krav på teknik, klimat och faciliteter. En ny byggnad behövs för att befintlig verksamhet ska kunna fortsätta och utvecklas.”

Byggnadsförvaltningen missar uppenbarligen hela poängen i det stora motstånd som rests mot förslaget. Kritiken handlar inte om utbyggnaden i sig utan hur väl tillskottet passar in i den befintliga miljön – oavsett hur den befintliga arkitekturen må se ut. Jag anser att det svider extra mycket när det rör sig om en så pass anrik och känslig miljö som denna i Stallmästaregården.

Folket har talat, men än en gång har ingen lyssnat. Detta är ytterligare ett blint och hänsynslöst svek mot Stockholmsborna, i synnerhet Solnaborna, och alla som värnar om ett sunt och demokratiskt tillvägagångssätt för att motverka misslyckade och misshagliga nybyggnationer runtom i Sveriges städer och kommuner.

David Sunnerfors
Student inom företagsekonomi och psykologi

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

8 svar på ”Trots 98% negativa omdömen – Solna förvanskar klassisk miljö”

 1. Det är som all form av kunskap och erfarenhet kring estetik, hantverk och planering genom historien åkt i sopkorgen till förmån för “nyskapande” och “normbrytande” tankesätt.

 2. Stallmästaregården är byggnadsminnesförklarad och får enligt lag inte förvanskas så att den mister sin karaktär-vad hände med det beslutet? Med den här nya utbyggnaden förloras ju hela känslan. Att totalt förstöra denna byggnad och dess omgivning är ingenting annat än ännu en Wingårdh-skandal!!!

 3. Spännande och lekfullt, tycker jag. En skärm mot Norrtulls trafikhelvete. Inspirerat av koppartälten i Haga.
  Gustav III skulle sagt ja. 🙂

  1. Tänker att tält brukar sakna fönster. Denna minimalisttolkningen av ett tält är inte alls särskilt lyckad. Koppartälten är lekfullt dekorerade med tinnar och flaggor. En röd (eller rödbrun) tvåvåningsbyggnad i trä (som kan föreställa ett ombyggt stall) skulle funka mycket bättre. Typ ett hus som herr och fru Wingårdh ritade åt sig själva.

 4. Varför kan man inte fortsätta i gammal stil med nya byggnader och därmed göra ett större genomslag i att bevara de få historiska byggnader som finns kvar.
  Verandor med vackra ljusinsläpp, koppartak som kan återanknyta till andra byggnader i närheten.
  Folk vill att det byggs i gammal stil så gör det då.

 5. Finns det inte andra arkitekter i Stockholm eller i Sverige än Gert Wingårdh och hans arkitektkontor? Vi har redan haft dålig erfarenhet av deras skicklighet att förstöra Stockholms gamla, vackra kvarter! Måste vi ge honom möjlighet att fortsätta med den sortens aktivitet? Vi får inte glömma att vi alla är ansvariga gentemot de generationer som kommer efter oss. Vilken Stockholm kommer de att få ärva efter oss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.