Nansledan – En ny stadsdel i klassisk stil

I staden Newquay i England växer just nu helt ny stadsdel i klassisk stil fram. Området ska bli en förlängning av den befintliga staden och innehålla så mycket som 4000 bostäder och ungefär lika många arbetstillfällen. De som ligger bakom projektet har inspirerats av Prins Charles vision om bland annat lokal förankring, folkligt inflytande och hållbarhet. Projektet har flera likheter med området Poundbury i Dorchester som Arkitekturupproret tidigare har skrivit om men kommer bli ungefär dubbelt så stort. 

Den nya stadsdelen Nansledan byggs just nu men några av byggnaderna står redan klara.

Att sätta människan i centrum
Nansledan byggs i enlighet med arkitektoniska och stadsdesign principer förespråkas av Prinsen av Wales och utvecklats av hertigdömet Cornwall över mer än två decennier. Centralt för dessa principer är tanken att många moderna byggnader har främjat fragmentering och isolering genom att inte sätta folk i centrum för designprocessen. Städer har ofta bostäder som är långt borta från affärer, kommersiella byggnader och fritidsanläggningar. Prins Charles uppmuntrar därför till en återgång till hållbar bebyggelse i mänsklig skala som använder den mark som finns på ett effektivt sätt, med material som ger låga koldioxidutsläpp och som gör invånarna mindre bilberoende. Hans vision är att planera sammankopplade stadscentrum där hus för olika samhällsklasser, affärer, kontor, fritidsanläggningar kombineras så att dagliga behov kan mötas inom gångvänliga stadsdelar. Området har planerats genom att tidigt involvera både de som ska bo i området och de som bor i närheten.


Nansledan har utvecklats genom att engagera och diskutera med lokalbefolkningen så att det kan utformas för att tillgodose behoven hos dem som bor i eller strax intill området.

Byggt med lokala material och lokalt hantverk
Utvecklingen ska förbättra livskvaliteten, stärka känslan av gemenskap och inbringa människorna en stolthet över platsen de bor på. Byggnaderna ska se ut som att de hör hemma i landskapet och anspela på regionala traditionella stilar där användandet av lokalt material och hantverk ses som avgörande för avgörande för estetiken och den lokala ekonomin. Enligt projektets hemsida så är Nansledan alla dessa saker då det förkroppsligar tidslösa principer som tidigare har skapat varaktiga och omtyckta samhällen.

Projektet påminner på flera sätt om området Poundbury i Dorchester som Arkitektrupproret tidigare har skrivit om. Nansledan kommer dock bli ungefär dubbelt så stort.

Fler bilder från området:

Namnet Nansedal är hämtat från det lokala språket Cornish och betyder “Broad Valley” på engelska, eller “Bred dal” på svenska.

Ungefär såhär kommer Nansledan se ut när det är färdigbyggt.

Fler blogginlägg med liknande tema

Please follow and like us:
Facebook
Instagram
YouTube
RSS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.